PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

S4mpion

#76 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

The BEN10 wrote: Bravo. Pametnije je djeci platiti vozački ili neki specijalistički kurs. Davanje tolikog novca (za naše prilike), samo da bi se heftu uživalo je tipično samo balkanskim urođenicima.
Pogotovo ovo "za naše prilike."

Nije rijedak slučaj da se ljudi zaduže do petog koljena i bez gaća ostanu samo da bi dijete poslali na precijenjenu ekskurziju.

S druge strane, ko ima para-ide, ko nema-ostaje kući, totalno se gubi solidarnost među školskim drugovima. Pred mirisom Barcelone, svak svoje dupe gleda...
Thorgerson

#77 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Thorgerson »

Ljudi pa koji je vama qrac. Cuj uplati mu kurs...halo ba dijete od 18 godina TREBA da putuje i vidi drugi svijet, nauci nesto. Zabavi se.

Jok, upisi ga na kurs i ne daj mu dalje od ivana.

Naravno da treba poslati dijete na ekskurziju. To je dozivljaj koji ostaje zauvijek u sjecanju. Ne samo zbog putovanja, vec i zbog raje, druzenja, zabave itd.

Uredu je ko bas nema novca, ali ko radi bilo kakav posao, moze vala skuckat love i poslati dijete. Pa nece ga slat svake sedmice jbt.

:skoljka:
Thorgerson

#78 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Thorgerson »

The BEN10 wrote: Bravo. Pametnije je djeci platiti vozački ili neki specijalistički kurs. Davanje tolikog novca (za naše prilike), samo da bi se heftu uživalo je tipično samo balkanskim urođenicima.
Mene bas zanima podatak koliko je jedan 20-godisnjak sa zapada i jedan nas 20-godisnjak proputovao.

Vjeruj mi mislis da se i ovi vani razbacaju sa nekim parama? Govorim o djeci, tinejdzerima? Pa sami zarade, il se ufate interneta pa dogovaraju smjestaj, prevoz, druze se... mislim imaju sigurno vise novca od nase omladine, ali su inovativni...snalaze se...ili idu po nekakvim zklj zemljama koje nisu skupe...

Nas bosnjo se samo zali kako je tesko, kako nema itd. I onda ode popije 50 KM, ispusi 15 KM, odigra kladionice 20 KM sve u jednom danu. Nema se jbg.
The BEN10

#79 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by The BEN10 »

Thorgerson wrote:
Mene bas zanima podatak koliko je jedan 20-godisnjak sa zapada i jedan nas 20-godisnjak proputovao.

Vjeruj mi mislis da se i ovi vani razbacaju sa nekim parama? Govorim o djeci, tinejdzerima? Pa sami zarade, il se ufate interneta pa dogovaraju smjestaj, prevoz, druze se... mislim imaju sigurno vise novca od nase omladine, ali su inovativni...snalaze se...ili idu po nekakvim zklj zemljama koje nisu skupe...

Nas bosnjo se samo zali kako je tesko, kako nema itd. I onda ode popije 50 KM, ispusi 15 KM, odigra kladionice 20 KM sve u jednom danu. Nema se jbg.
Druže, baška je putovanje sa nijjetom da nešta naučiš i vidiš, a baška je radi toga da se narokaš ko stoka u tamošnjim klubovima, odletiš koji put do striptiz bara i tome slično. Ne mogu se oteti dojmu da ovi naši srednjoškolci putuju na ekskurzije (ponajviše) radi ovih razloga...
Thorgerson

#80 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Thorgerson »

The BEN10 wrote: Druže, baška je putovanje sa nijjetom da nešta naučiš i vidiš, a baška je radi toga da se narokaš ko stoka u tamošnjim klubovima, odletiš koji put do striptiz bara i tome slično. Ne mogu se oteti dojmu da ovi naši srednjoškolci putuju na ekskurzije (ponajviše) radi ovih razloga...
Pa sta ima veze jeboga ti. Nek se zabave djeca.

Ionako ih ceka sumoran zivot u ovom jadu od zemlje, pa valjda se mogu jednu heftu malo zabavit.

Nije to bas tako. Evo ja kad sam isao profesori su tu, naravno nece niko hodati za tobom i gledati sta pijes, ali ako smo u diskoteci i profesori su tu, jebiga sjede cekaju dok nama nije dosta. Mislim ono ok mozes ti otici, ali opet neko te nadgleda i prati jesu li svi na okupu. Pa ako nista ujutro barem se provjerava jesu li svi tu. :D

Ne znam, kod mene je tako bilo. A sumnjam da nije tako inace.

Zajebancija, uzivanje, druzenje, ja se danas haman svega sjecam. A proslo mi je 13 godina od ekskurzije. Ne znam, neka svako radi sta hoce, ali ja znam da svojoj djeci nema sanse da cu ovo uskratiti.
ultima_palabra

#81 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by ultima_palabra »

Kod nas 98. svi išli, a nije baš da je bilo blagostanje. Jednostavno to je nešto što ne bi trebalo uskratiti djetetu, ako si ikako u mogućnosti.

Doduše, sad su djeca otišla u qrac krasni, imaš ih koliko hoćeš koji bi radije da ne idu, ali da im kupiš najnovije Samsung ili Apple sokoćalo :-) Onda nije ni fora, ako ih ide 30%... bolje da odu na more.
Styling

#82 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Styling »

enko 1964 wrote:Većina onih koji su se javili na ovoj temi su do "juče" i sami bili učenici.
Mene više interesuju iskustva roditelja koji su nedavno slali ili tek treba da pošalju djecu na ekskurziju.
Prije nekoliko godina je kćerka završila jednu od sarajevskih gimnazija. Tada nije bilo dovoljno "zainteresovanih" za odlazak u Španiju.
Sada je i muški potomak učenik iste gimnazije i ovih dana treba da se privede kraju priča o odlasku na ekskurziju.
Ponovo je Španija u pitanju. Pitanje je da li će od sto i nešto učenika u generaciji skupiti 40 - 50 da bi se popunio autobus.
Cijena je između 700 i 800 KM po osobi.
Smatram da je to poprilično veliki trošak jer računajući džeparac, gardarobu, obuću itd, treba još toliko.
Roditelji su u startu poletili i glasali za Španiju a sada odustaju ili se uvaljuju u kredite. Manji broj nema problema sa finansiranjem.
Ja sam odlučio da svog hairliju pošaljem, naravno ukoliko se bude išlo, ako ne bude dovoljno "zainteresovanih" dobro mi došlo :D .
Generalno sam protiv ovolikog nameta za roditelje jer se na ovaj način udara tamo gdje roditelje najviše boli i naravno da će svako uraditi sve što može da svoje mladunče pošalje sa drugom djecom.

Zna li neko kako se ovaj proces odvija u normalnijim i bogatijim zemljama od naše.
Ja imam dvoje djece i u osnovnoj su isli u Neum a srednjoj jedno Spanija drugo Prag-Budimpesta.
Novac nije bio problem, srecom, ali da jeste dobro bih razmislila. Meni uvijek smetao snobovski odnos pojedinih roditelja koji kazu "kad vec ne mogu ja da bar dijete posaljem". Ta djeca su na pragu zivota i imaju, akobogda, cijeli zivot da sebi priuste takvo putovanje. Valjda bi roditeljski ceif trebao biti vazniji. Ali, ne lezi vraze, dizali su kredit da djecu posalju.
Ja sam, doduse, kad je mladje dijete trebalo ici, ostro se suprotstavila odlasku u Spaniju za 800KM i glasala za Prag od 540KM. U pocetku sam bila usamljena u tom zahtjevu ali kako je diskusija odmicala valjda su i roditelji skontali da je djeci prakticno svejedno gdje idu bitno je da se provdu, pa je prevagnuo moj prijedlog. Isto tako sam postavila pitanje ko odlucuje gdje ce djeca ici i zasto se nude samo ekskurzije u inostranstvo i na taj nacin i djecu u roditelje se dovodi u nezgodnu situaciju. A roditelji ne zele da im se djeca izdvajaju pa su spremni da plate makar oni ne vidjeli mora naredne dvije godije.

Ja mislim da je to sve ujdurma profesora sa turistickim agencijama, jer roditelje niko ne pita da li su za to da djeca idu u inostranstvo nego ih se, maltene, dovede pred svrsen cin. I kada postavite takvo pitanje, ako sto sam ja, e onda nastane fajt. Niko ne organizuje konsultatntske sastanke nego na roditeljskom kazu "imamo dvije mogucnost pa eto vi vidite". Profesori naravno idu besplatno za nagradu, agencija hajruje, svima dobro a sve placaju roditelji.
dezurni_ucenik

#83 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by dezurni_ucenik »

Uhhh 800 maraka za Spaniju :shock: . Ja kad sam isao, 350 maraka se placalo za ekskurziju.
S4mpion

#84 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

Thorgerson wrote:Ljudi pa koji je vama qrac. Cuj uplati mu kurs...halo ba dijete od 18 godina TREBA da putuje i vidi drugi svijet, nauci nesto. Zabavi se.

Jok, upisi ga na kurs i ne daj mu dalje od ivana.

Naravno da treba poslati dijete na ekskurziju. To je dozivljaj koji ostaje zauvijek u sjecanju. Ne samo zbog putovanja, vec i zbog raje, druzenja, zabave itd.

Uredu je ko bas nema novca, ali ko radi bilo kakav posao, moze vala skuckat love i poslati dijete. Pa nece ga slat svake sedmice jbt.

:skoljka:
Ko ga j..., nek fukara ostane kući, hoćemo li tome učit djecu?
nema me tamo

#85 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by nema me tamo »

S4mpion wrote:

Nije rijedak slučaj da se ljudi zaduže do petog koljena i bez gaća ostanu samo da bi dijete poslali na precijenjenu ekskurziju.

S druge strane, ko ima para-ide, ko nema-ostaje kući, totalno se gubi solidarnost među školskim drugovima. Pred mirisom Barcelone, svak svoje dupe gleda...

Dakle do petog koljena zbog 700 - 800 km?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Laertes

#86 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Laertes »

Styling wrote:
enko 1964 wrote:Većina onih koji su se javili na ovoj temi su do "juče" i sami bili učenici.
Mene više interesuju iskustva roditelja koji su nedavno slali ili tek treba da pošalju djecu na ekskurziju.
Prije nekoliko godina je kćerka završila jednu od sarajevskih gimnazija. Tada nije bilo dovoljno "zainteresovanih" za odlazak u Španiju.
Sada je i muški potomak učenik iste gimnazije i ovih dana treba da se privede kraju priča o odlasku na ekskurziju.
Ponovo je Španija u pitanju. Pitanje je da li će od sto i nešto učenika u generaciji skupiti 40 - 50 da bi se popunio autobus.
Cijena je između 700 i 800 KM po osobi.
Smatram da je to poprilično veliki trošak jer računajući džeparac, gardarobu, obuću itd, treba još toliko.
Roditelji su u startu poletili i glasali za Španiju a sada odustaju ili se uvaljuju u kredite. Manji broj nema problema sa finansiranjem.
Ja sam odlučio da svog hairliju pošaljem, naravno ukoliko se bude išlo, ako ne bude dovoljno "zainteresovanih" dobro mi došlo :D .
Generalno sam protiv ovolikog nameta za roditelje jer se na ovaj način udara tamo gdje roditelje najviše boli i naravno da će svako uraditi sve što može da svoje mladunče pošalje sa drugom djecom.

Zna li neko kako se ovaj proces odvija u normalnijim i bogatijim zemljama od naše.
Ja imam dvoje djece i u osnovnoj su isli u Neum a srednjoj jedno Spanija drugo Prag-Budimpesta.
Novac nije bio problem, srecom, ali da jeste dobro bih razmislila. Meni uvijek smetao snobovski odnos pojedinih roditelja koji kazu "kad vec ne mogu ja da bar dijete posaljem". Ta djeca su na pragu zivota i imaju, akobogda, cijeli zivot da sebi priuste takvo putovanje. Valjda bi roditeljski ceif trebao biti vazniji. Ali, ne lezi vraze, dizali su kredit da djecu posalju.
Ja sam, doduse, kad je mladje dijete trebalo ici, ostro se suprotstavila odlasku u Spaniju za 800KM i glasala za Prag od 540KM. U pocetku sam bila usamljena u tom zahtjevu ali kako je diskusija odmicala valjda su i roditelji skontali da je djeci prakticno svejedno gdje idu bitno je da se provdu, pa je prevagnuo moj prijedlog. Isto tako sam postavila pitanje ko odlucuje gdje ce djeca ici i zasto se nude samo ekskurzije u inostranstvo i na taj nacin i djecu u roditelje se dovodi u nezgodnu situaciju. A roditelji ne zele da im se djeca izdvajaju pa su spremni da plate makar oni ne vidjeli mora naredne dvije godije.

Ja mislim da je to sve ujdurma profesora sa turistickim agencijama, jer roditelje niko ne pita da li su za to da djeca idu u inostranstvo nego ih se, maltene, dovede pred svrsen cin. I kada postavite takvo pitanje, ako sto sam ja, e onda nastane fajt. Niko ne organizuje konsultatntske sastanke nego na roditeljskom kazu "imamo dvije mogucnost pa eto vi vidite". Profesori naravno idu besplatno za nagradu, agencija hajruje, svima dobro a sve placaju roditelji.
Nisi u pravu. Ne pitaju se profesori, iz licnog iskustva govorim. Mi smo ponudili Beč/Prag od 450 KM i Španiju od 700 KM. Šta mislišda su izabrali? Svi osim jednog - España. Ko da se meni trucka 4500 KM.
Prvi sam bio protiv ovakvih ekskurzija: Port Aventura, Camp Nou, Monte Karlo. Kakve to veze ima sta skolom i onim sto se uci? Ne bi trebala ekskurzija biti turizam i provod. Ako je to, neka idu u privatnoj reziji, a ne da im ja pazim na djecu i budem kriv za sve sto se desi, da im glavu drzim dok povracaju itd. Al' ne mozes protiv vjetrenjaca ko Don Quijote...
I jel' stvarno mislis da je profesoru cejf ici na put sa 100 tinejdzera? Da je profesoru to provod? Biste li vi to preuzeli na sebe, tu odgovornost? Posao je to 24/7. Kad se prije nekoliko godina dijete utopi u bazenu u Neumu, na ekskurziji, svi prvo upitase: 'A gdje je nastavnik bio?' Eto, trebao ih za ruke drzat' u bazenu.
Pun mi je qratz da su za sve skole i profesori krivi. Vi ste ih savrsene nama poslali.
S4mpion

#87 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by S4mpion »

nema me tamo wrote:
S4mpion wrote: Pogotovo ovo "za naše prilike."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Da.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#88 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Truba »

život je skup

vrijedi li živjeti
JThomas

#89 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by JThomas »

ultima_palabra wrote:Kod nas 98. svi išli, a nije baš da je bilo blagostanje. Jednostavno to je nešto što ne bi trebalo uskratiti djetetu, ako si ikako u mogućnosti.

Doduše, sad su djeca otišla u qrac krasni, imaš ih koliko hoćeš koji bi radije da ne idu, ali da im kupiš najnovije Samsung ili Apple sokoćalo :-) Onda nije ni fora, ako ih ide 30%... bolje da odu na more.
i kod nas svi kojima je ocjena iz vladanja dozvoljavala. isto bila španija oko 700 KM (2003. godine), a tad su to bile veće pare nego danas...
The BEN10

#90 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by The BEN10 »

nema me tamo wrote:
S4mpion wrote:

Iz vlastitog iskustva znam za slučaj da roditelji socijalni slučaj traže pomoć da se nj maturantu kupi odijelo. Ponavljam - porodica socijalni slučaj.
klaki

#91 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by klaki »

It_is_a_Leclerc wrote:Tužna scena gdje nezaposleni roditelji dižu lihvarske kredite od 2000 KM kako bi svoje, uglavnom sebično dijete poslali na ekskurziju sve je češća u BiH.

ti i tvoji melodramatcni postovi

doduse ostatak posta si u pravu

edit: bogami je stara ova tema :oops: :D

na kraju srednje nismo otisli nigdje jer nam je falilo svega par procenata da ispunimo kvotu. svi su bili navalali na jebenu spaniju koja je bila skuplja a i ofucas se dok dodjes do nje. ja sam uveliko zagovarao tursku radi blizine i pristupacnosti. jeftiniji angazman i jeftinije stvari generalno u turskoj. jbg nisu me slusali, mislim da bi 100% otisli da smo svi izabrali tursku.

na kraju osnovne isto nismo isli nigdje. samo u 4 isli u kladanj bilo super i u 5 u trogir mescini bilo je fino :)
Last edited by klaki on 21/04/2016 13:44, edited 1 time in total.
dezurni_ucenik

#92 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by dezurni_ucenik »

Jes ekskurzija je jednom u zivotu. Ali je i 700 maraka - 700 maraka. Mnogo vala za nas standard. Znam jednu djevojku nije isla u srednjoj na ekskurziju, nije imala para. Djevojka zavrsila fakultet, odlican posao, vrh plata, eno je stalno negdje putuje, is at - New York, London, Rome, Los Angeles. I sta je njoj znacilo to sto nije bila u Spaniji dok je bila gimnazijalka?
Styling

#93 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Styling »

Laertes wrote:
Styling wrote:

Nisi u pravu. Ne pitaju se profesori, iz licnog iskustva govorim. Mi smo ponudili Beč/Prag od 450 KM i Španiju od 700 KM. Šta mislišda su izabrali? Svi osim jednog - España. Ko da se meni trucka 4500 KM.
Prvi sam bio protiv ovakvih ekskurzija: Port Aventura, Camp Nou, Monte Karlo. Kakve to veze ima sta skolom i onim sto se uci? Ne bi trebala ekskurzija biti turizam i provod. Ako je to, neka idu u privatnoj reziji, a ne da im ja pazim na djecu i budem kriv za sve sto se desi, da im glavu drzim dok povracaju itd. Al' ne mozes protiv vjetrenjaca ko Don Quijote...
I jel' stvarno mislis da je profesoru cejf ici na put sa 100 tinejdzera? Da je profesoru to provod? Biste li vi to preuzeli na sebe, tu odgovornost? Posao je to 24/7. Kad se prije nekoliko godina dijete utopi u bazenu u Neumu, na ekskurziji, svi prvo upitase: 'A gdje je nastavnik bio?' Eto, trebao ih za ruke drzat' u bazenu.
Pun mi je qratz da su za sve skole i profesori krivi. Vi ste ih savrsene nama poslali.
Pa sto onda profesori sa upravom skole ne odluce da nece djecu voditi dalje od Une. Ne insistiraju roditelji na ekskurziji nego je to dio skolskog programa, a to je u vasoj nadleznosti. I vi treba da date prijedlog gdje ce se ici. Gdje pise da ekskurzija mora biti u inostranstvu.
Thorgerson

#94 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Thorgerson »

Laertes wrote:Nisi u pravu. Ne pitaju se profesori, iz licnog iskustva govorim. Mi smo ponudili Beč/Prag od 450 KM i Španiju od 700 KM. Šta mislišda su izabrali? Svi osim jednog - España. Ko da se meni trucka 4500 KM.
Potpis za ovo. Pa sjecam se svojih profesora, nije to neki uzitak. Prvo se valja truckat u autubusu sa 40-50 derista koja haman ne spavaju. :D Zatim kad dodjes na odrediste, valja ti pratit gdje su svi itd itd...i da se nesto desi ne do bog, profa je donji.

I ako im je i besplatno, neka je. Bs bih volio vidjeti ko bi zelio putovati u takvom aranzmanu - ja vala ne bih.
Thorgerson

#95 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Thorgerson »

Styling wrote:Pa sto onda profesori sa upravom skole ne odluce da nece djecu voditi dalje od Une. Ne insistiraju roditelji na ekskurziji nego je to dio skolskog programa, a to je u vasoj nadleznosti. I vi treba da date prijedlog gdje ce se ici. Gdje pise da ekskurzija mora biti u inostranstvu.
Pa evo da skola predlozi da se ne ide vani nego da se ide u obilazak BH spomenika, tvrdjava itd. Pa ja mislim da bi bio masovni protest ucenika.

Djeca hoce da se zabave i putuju. Da vide svijet. Sta je u tome lose?

Meni je nigdje veze da na ekskurziju ides bubam u Travnik il Bihac. Pa to mozes tokom 4 skolske godine organizovat hiljadu puta jbt. Zar ne? Imas 4 godine ucenike tu, mozes ih svake godine voditi u neki grad.

A tu srednjoskolsku eskurziju ih odvesti malo dalje, da uzivaju. Pa ako nauce sta usput, vide kakav spomenik dobro jest.

I ne bih ja bas rekao da ce ta djeca putovati poslije. Ja znam hrpu raje koja nije letjela avionom. Hrpu raje koja nije makla dalje od Makarske.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#96 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by enko 1964 »

Styling wrote:
enko 1964 wrote:... Zna li neko kako se ovaj proces odvija u normalnijim i bogatijim zemljama od naše.

I ja sam bio za neku jeftiniju varijantu računajući da je lakše platiti a vjerovatnije je da će ići veći broj djece.
Nekako mi je bitnije da se što više djece druži nego sama destinacija.
Međutim, većina roditelja, uz blagi pritisak od strane direktora, odabere Španiju. Sada kad je došlo da se plaća, nema dovoljno učenika.
Postoji i problem odabira turističke agencije.
Neke nude plaćanje na rate, neke nude veći broj "besplatnih" mjesta, neke nude "bogatije" sadržaje a neke vjerovatno nude kojekakve "beneficije" onima koji na kraju odlučuju o destinaciji.
Ja i dalje mislim da je bitnije "s kim si" a ne "gdje si" ili se je i to promijenilo :(
dulekrele

#97 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by dulekrele »

Djeca treba da idu na ekskurziju i treba ih svakako poslati ako porodice imaju finansijskih mogucnosti. Ko nema para a ima ih mnogo na zalost ce morati taj luksuz da preskoce. Ta djeca najvise i trpe.
nema me tamo

#99 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by nema me tamo »

Pa onda vi pricate o porodicama s primanjima do 300 maraka.. :-)
Mislim to je baš da nemaju hljeba bukvalno nakon 15 - do 20 dana i to da ne daju djeci za užinu..

Pa ako je takva situacija naravno da ne trebaju slat, al' poucen iskustvom znam da je takvih možda 20 posto maksimalno ako ne i manje..
Laertes

#100 Re: PRESKUPA maturska ekskurzija - vrijedi li slati djecu?

Post by Laertes »

Styling wrote:
Laertes wrote:
Styling wrote:

Pa sto onda profesori sa upravom skole ne odluce da nece djecu voditi dalje od Une. Ne insistiraju roditelji na ekskurziji nego je to dio skolskog programa, a to je u vasoj nadleznosti. I vi treba da date prijedlog gdje ce se ici. Gdje pise da ekskurzija mora biti u inostranstvu.
Bila bi revolucija učenika. Tipa "kako su oni prošle godine, pretprošle, svake... mogli, a mi ne možemo". A oni su ti koji odlučuju o destinaciji. Nakon prezentacije prednosti bliže i jeftinije destinacije, jedan roditelj mi kaže, citiram, "lijepo je to, profesore, što kažete, ali meni je dijete reklo da zaokružim Španiju, i, eto, šta ću...".
Post Reply