Odbrana Podrinja
-
El_comadante
#76 Re: Odbrana Podrinja
ovo je jako dobra tema i edukativna jer čovjek može ovde mnogo toga naučiti i čuti novoga. samo nastavi te sa pisanjem.
- madner
#77 Re: Odbrana Podrinja
Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.
Ujedno se vidio i srpski plan stvaranja enklava koje bi poslje koristili za pregovore sa Sarajevom. VRS je mogao zauzeti Istocnu Bosnu 93, uz velike gubitke, njihova politicka procjena je bila da je bolje da to ne urade.
Ujedno se vidio i srpski plan stvaranja enklava koje bi poslje koristili za pregovore sa Sarajevom. VRS je mogao zauzeti Istocnu Bosnu 93, uz velike gubitke, njihova politicka procjena je bila da je bolje da to ne urade.
- SkyLimit
#78 Re: Odbrana Podrinja
Borci drugog korpusa su bili fokusirani uglavnom na ratišta u Gradačcu i Brčkom i planini Majevici.cetmi wrote:S obzirom da se vraćamo temi, ja ću navesti jedan zanimljiv podatak.
Već sam spomenuo enklavu Cerska-Konjević polje-Kamenica.
Vrhu SDS-a je bilo od životne važnosti da fabrika Birač ne prestane raditi. To je jedna od onih fabrika čije peći kada se ugase trebaju godine remonta. Birač je pred rat bio u naponu finansijske isplativosti. Nekad 1991. godine su svim radnicima podijelili regres. Od tog regresa su mogli napraviti kuću ili kupiti novog golfa 2.
Komunikacija Birač rudnik boksita Milići prolazi pokraj Kamenice i Cerske, a kroz Konjević polje. Jedno vrijeme su čak u ratnim uslovima koristili tu komunikaciju uz pratnju oklopnih vozila. Kada su počinili zločine u nekim bošnjačkim mjestima srušili smo im most u Kasabi i stijene pod Kušlatom i zatvorili komunikaciju. Pokušali su alternativnim putevima preko Srbije i preko Šekovića da održe proizvodnju dok ne zauzmu ovo područje.
Njihova jednomjesečna ofanziva je razbijena, oslobađanjem Srebrenice i našom konsolidacijom smo uskoro zatvorili ovu tvornicu koja je proradila tek nekad iza 2000-te kad su ovi Litvanci došli i uradili remont.
Oko 3000 boraca sa oko 500 pušaka u početku je u najtežem periodu rata, od aprila 1992. godine do marta 1993. godine su potpunosti presjekli glavni magistralni put Beograd-Sarajevo, a rezervni koji je duplo duži i neuporedivo lošiji, jer je to jedna obična regionalna cesta i koji je išao pravcem Zvornik-Crni vrh-Šekovići-Tišča-Vlasenica kontrolisali sa Perunike i čekali samo mig iz Tuzle da ga u potpunosti presječemo i zauzmemo Crni vrh, te spojimo sa Kalesijom.
U Zvorniku kao gradu koji leži na obali Drine i granici zbog ovih ljudi nije korišten za život i stanovnici su bili iseljeni.
Oni su znali da mi njih vjerovatno nećemo napasti, jer smo bili deficitarni sa municijom, ali su bili svjesni činjenice da možemo upasti u grad i bar privremeno ga zauzeti, a ako dobijemo podršku iz Tuzle i trajno.
Nama Podrinjcima je nakon ovog rata ostao taj gorak ukus u ustima zašto nikad nismo pozvani da zauzmemo Crni vrh. Mi smo to mogli bez problema uraditi. Samo smo istovremeno trebali dobiti podršku u ljudstvu i municiji sa druge strane i to ne unaprijed, već kad se spojimo.
Rijetko se šta pokušavalo prema Zvorniku i Podrinju,najbolji dijelovi VRS iz tog kraja Panteri iz Bijeljine i Vukovi Sa Drine iz Zvornika najmanje su ratovali po svom rodnom kraju jer nije ni bilo potrebe za tim.
-
El_comadante
#79 Re: Odbrana Podrinja
meni je također interesantno da drugi korpus od Bijelinje do Olova samo držao linije bez nekih večih akcija prema Zvorniku, Srebrenici, Žepi itd. pa čak ni 95 kad je 5 korpus napredovao prema Banja luci ovaj dio fronta kao da je mirovao gledano sa pozicija 2. korpusa. pa i činjenica da niej bilo ni akcije kad je Srebrenica pala da se barem malo vežu snage VRS-a. a čuo sam na sučenjenu i Hagu neznam sad tačno kome da je drugi korpus krenu na Zvornik kada su oni napali Srebrenicu da bi ga najvjerovatnije i oslobodili jer VRS nije imao dovoljan broj ljudi da se brani od 2 korpusa i da napada Srbrenicu to je izjavio Vinko Pandurevič na sudjenju u Hagu a neznam tačno kome je bilo sudjenjeSkyLimit wrote:Borci drugog korpusa su bili fokusirani uglavnom na ratišta u Gradačcu i Brčkom i planini Majevici.cetmi wrote:S obzirom da se vraćamo temi, ja ću navesti jedan zanimljiv podatak.
Već sam spomenuo enklavu Cerska-Konjević polje-Kamenica.
Vrhu SDS-a je bilo od životne važnosti da fabrika Birač ne prestane raditi. To je jedna od onih fabrika čije peći kada se ugase trebaju godine remonta. Birač je pred rat bio u naponu finansijske isplativosti. Nekad 1991. godine su svim radnicima podijelili regres. Od tog regresa su mogli napraviti kuću ili kupiti novog golfa 2.
Komunikacija Birač rudnik boksita Milići prolazi pokraj Kamenice i Cerske, a kroz Konjević polje. Jedno vrijeme su čak u ratnim uslovima koristili tu komunikaciju uz pratnju oklopnih vozila. Kada su počinili zločine u nekim bošnjačkim mjestima srušili smo im most u Kasabi i stijene pod Kušlatom i zatvorili komunikaciju. Pokušali su alternativnim putevima preko Srbije i preko Šekovića da održe proizvodnju dok ne zauzmu ovo područje.
Njihova jednomjesečna ofanziva je razbijena, oslobađanjem Srebrenice i našom konsolidacijom smo uskoro zatvorili ovu tvornicu koja je proradila tek nekad iza 2000-te kad su ovi Litvanci došli i uradili remont.
Oko 3000 boraca sa oko 500 pušaka u početku je u najtežem periodu rata, od aprila 1992. godine do marta 1993. godine su potpunosti presjekli glavni magistralni put Beograd-Sarajevo, a rezervni koji je duplo duži i neuporedivo lošiji, jer je to jedna obična regionalna cesta i koji je išao pravcem Zvornik-Crni vrh-Šekovići-Tišča-Vlasenica kontrolisali sa Perunike i čekali samo mig iz Tuzle da ga u potpunosti presječemo i zauzmemo Crni vrh, te spojimo sa Kalesijom.
U Zvorniku kao gradu koji leži na obali Drine i granici zbog ovih ljudi nije korišten za život i stanovnici su bili iseljeni.
Oni su znali da mi njih vjerovatno nećemo napasti, jer smo bili deficitarni sa municijom, ali su bili svjesni činjenice da možemo upasti u grad i bar privremeno ga zauzeti, a ako dobijemo podršku iz Tuzle i trajno.
Nama Podrinjcima je nakon ovog rata ostao taj gorak ukus u ustima zašto nikad nismo pozvani da zauzmemo Crni vrh. Mi smo to mogli bez problema uraditi. Samo smo istovremeno trebali dobiti podršku u ljudstvu i municiji sa druge strane i to ne unaprijed, već kad se spojimo.
Rijetko se šta pokušavalo prema Zvorniku i Podrinju,najbolji dijelovi VRS iz tog kraja Panteri iz Bijeljine i Vukovi Sa Drine iz Zvornika najmanje su ratovali po svom rodnom kraju jer nije ni bilo potrebe za tim.
- SkyLimit
-
cindrlimindrli
#81 Re: Odbrana Podrinja
Ja bih radije da nam nisu uveli embargo na naoruzanje pa da se pobijemo k'o ljudi nego sto su nas k'o fol stitili.neretvanac wrote:1. Nas uspjeh 1995. godine, iako bih ja vise govorio o sprecavanju totalne katastrofe, je najvise zahvaliti Americi, tj. njihovim bombama i podrsci i akcijama HV-a. Da nije toga bilo, jos bi se mi dugo gonjali, a jedan na jedan protiv agresora sanse nismo imali. Nikakve. Oni su upotrebljavali samo onoliko koliko su im pustali, a to je deseti dio onoga sto su imali. Da su upotrijebili sva raspoloziva sredstva, upitno je sta bi danas bilo od BiH i Bosnjaka u njoj koliku su silu imali a kolike nesposobnajkovice mi u tako kriticno vrijeme.
PM72 wrote:Felsh,
U potpunosti te podržavam i razumijem.Mi Bošnje samo u nevolji valjamo.Kad ne puca i kad nam je potaman,onda se počnemo djeliti na ove ili one.Smetaju nam papci,došlje,izbjeglice,sarajlije,sandžaklije,istočnjaci,krajišnici,podrinjci itd.A ti isti podrinjci koje ovdje "prozivaju",dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv agresora,počev od Senada Crnog labuda pa do Zaima Imamovića.Šta drugo reći nego sve najbolje za doprinos recimo heroja Hajrudina Mešića ili Safeta Zajke? Ne pomenuti Palić Avdu ,Zaima Bešovića,Ahmeda Sejdića...Samo kad se sjetim boraca iz fočanske brigade,u nekim jadnim uniformama i gumenim čizmama a u svakog drugog na ramenu sijač i redenici.Nisu oni bili četnici pa da to uredno zaduže u kasarni nego su ih zarobljavali u borbi.Svaki taj sijač je krvlju plaćen.Šta reći protiv onih istočnjaka i podrinjaca koji Žuč odbraniše i ne pomaknuše se ni pedalj.Nisu imali čizama kako treba niti uniforme,poneka konzerva i dva okvira ali ne odustaje niti se povlači.Ljeta 1993 kad je bila najgora ofanziva moju jedinicu su spakovali i stavili u pripremu da idemo na Žuč.Kad su mi rekli gdje idemo,osjetio sam potmulu bol u stomaku - od straha.Nisam se ni sekunde bojao četničke pješadije nego kako da dođemo gore a padaju hiljade granata,rovove izvrću a ginu desetine...to su odbranili podrinjci i istočnjaci.I sandžaklije.Poneki sarajlija.
Zbog toga,ne podržavam nikakve regionalne podjele niti djeljenja.Svi mi moramo shvatiti da je naši dušmani i neprijatelji bili i ostali oni koji podržavaju Radovanovu politiku i trebamo se svim sredstvima boriti protiv njih.I dozvoljenim i nedozvoljenim.I ovaj naš sajt je produžetak borbe jer mi nedamo da sve padne u zaborav i da se pljuje po našim herojima.
-
Hodidid
#82 Re: Odbrana Podrinja
Pa koliki je Zvornik sto se tice samog grada kad je brojem stanovnika veci od Vukovara. Vukovar je ako se ne varam velicinom nesto kao Prijedor u to doba 55-60 000 stanovnika ili mozda Bihac 45-50 000.
Koliko se danas od Drine sa Zvornicke strane. Gledao sam neke karte i ako se ne varam prilicno se blizu. Mozda i najblize Drini bas tu kod Zvornika.
Koliko se danas od Drine sa Zvornicke strane. Gledao sam neke karte i ako se ne varam prilicno se blizu. Mozda i najblize Drini bas tu kod Zvornika.
- cyprus
#83 Re: Odbrana Podrinja
Jel se ovo madner opet pravi pametan?madner wrote:Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.
Tema jeste poučna, jer daje više nekih pobližih informacija, ali dobar dio rasprave je glup... Podrinje nije palo pod srpske snage zato što su podrinjski Bošnjaci ovaki ili onaki, nego jednostavno im je strateški položaj bio izuzetno važan i bilo bi iznenađenje da protivnik, koji je imao neuporedivu prednost u naoružanju, ne ostvari kontrolu nad tim prostorom... Također, iako je Podrinje bilo većinsko muslimansko/bošnjačko, to nije bila baš homogena etnički zaokruženja cjelina... A u situaciji gdje je kompletna organizacija političkog i vojnog rukovodstva RBiH bila katastrofalna, ti ljudi se nisu nikako mogli obraniti...
- ZV Keli
#84 Re: Odbrana Podrinja
Hvala svima na odgovorima,jos posebno sto su se odstranili trolovi.Ideju za temu sam dobio kada sam citao o izborima pred rat i htio sam da saznam kakvo je stanje bilo tamo u vrijeme prije pocetka agresije i za vrijeme.
- madner
#85 Re: Odbrana Podrinja
Vukovar je manja opcina, veci grad.cyprus wrote:Jel se ovo madner opet pravi pametan?madner wrote:Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.![]()
Tema jeste poučna, jer daje više nekih pobližih informacija, ali dobar dio rasprave je glup... Podrinje nije palo pod srpske snage zato što su podrinjski Bošnjaci ovaki ili onaki, nego jednostavno im je strateški položaj bio izuzetno važan i bilo bi iznenađenje da protivnik, koji je imao neuporedivu prednost u naoružanju, ne ostvari kontrolu nad tim prostorom... Također, iako je Podrinje bilo većinsko muslimansko/bošnjačko, to nije bila baš homogena etnički zaokruženja cjelina... A u situaciji gdje je kompletna organizacija političkog i vojnog rukovodstva RBiH bila katastrofalna, ti ljudi se nisu nikako mogli obraniti...
Glupa ti je argumentacija, strateski su puno vazniji Tuzla i Sarajevo no ipak nisu pali.
Dakle do organizacije je odbrane, to je i ono sto sam rekao.
-
PM72
#86 Re: Odbrana Podrinja
Cetmi,cetmi wrote:Moram ovdje demantovati tvrdnju da je srpski plan bio stvaranje enklava.madner wrote:Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.
Činjenice su zaista drugačije.
Četnici su krenuli sa velikim snagama na Žepu i vjerujem da bi tu bio počinjen masakr još 1992. godine. Međutim oni su faktički nenaoružani razvalili mehanizovani bataljon sa Sokoca i Romanije. U Srebrenici se pričalo da ih je poginulo oko 300, srpski podaci govore o manjem broju, ali ubrajaju samo ove sa Sokoca. Koliko znam nakon te operacije je i oformljen Mali Zejtinluk gore, jer je broj poginulih prelazio kapacitet nekog njihovog groblja, a i htjeli su da ih zajedno pokopaju.
Ako ćemo o činjenicama,stvari stoje ovako.04.06.1992 bataljon VRS sa Pala a ne sa Sokoca je krenuo da zauzme repetitor JNA na brdu Zlovrh povrh Žepe.Da su tad prošli i da su se ukopali,žepljaci bi se mogli predati i čekati sudbinu ostalih sokolačkih i pjesačkih mjesta i sela poput Novoseoca naprimjer.
Krenulo ih je oko 150 sa dajčevima,TAM-ovima,dvije prage,dva transportera i dva tenka.Usput su prijetili seljanima da ako neko metak opali - sve će ih sravniti.Pošto je to šumski put nisu se mogli raširiti i dejstvovati kako su naumili nego su se kretali u kolini ko svatovi.Puni sile,prijetnje i oružja.Misli da im niko ništa ne može.Onda su im žepljaci balvanima blokirali cestu na kojoj je zapeo T55 i onda je nastao haos.Poginulo ih je 45 a ranjeno 60.Zarobljeno oko 40.Postoji i spisak.To je najveći gubitak četnika SRK VRS u jednom danu.Ukopani su na Palama a ne na Sokocu a sokolačko groblje Mali Zejtinlik koje pominješ je napravljeno poslije rata kad su premještali grobove sa Vlakova,Vogošće,Hadžića,Ilidže i ostalih reintegrisanih krajeva.
Uglavnom,žepljaci su lovačkim puškama,karabinima,papovkama i ponekom automatskom puškom zaustavili toliku silu.Žepljaci su nam primjer kako sila Boga ne voli i kako snaga klade valja a um caruje.E kod žepljaka su radile i klade i um.
Ono što mi se najviše sviđa kod njih je ljubav prema svom kraju.Dosta ih se vratilo,obnovilo kuće,džamiju,puteve i ljeti vrvi od Bošnjaka.Tamo nema teorije da neki četnik kupi dulum zemlje.A najbolji primjer za to je proslava koju svake godine organizuju žepljaci ,postroje se bivši borci,zastave sa ljiljanima su na svim stranama,MUP RS doprati kolonu bivših boraca i stane sa strane,posmatra i gunđa sebi u njedra ali nemaju testisa da šta kažu ili urgiraju.Evo vam snimak:
http://www.youtube.com/watch?v=tKgX1g5igl0
-
El_comadante
#87 Re: Odbrana Podrinja
VRS je sve dobro odradila osim srebrenice i Teocaka, srbrenicu vjerovatno misli lako cemo u smislu da je to djep prema srbiji odvojen od ostatka slobodne terotorije. ali im se izjalovilo jer su mislili da ce lako
- cyprus
#88 Re: Odbrana Podrinja
Vukovar je duplo veći grad od Zvornika. A što se tiče opština, ne možeš porediti naše opštine sa sadašnjim hrvatskim opštinama... Čini mi se da Hrvati sad imaju preko 400 opština, što govori o izuzetnoj usitnjenosti njihove teritorije na lokalno-administrativnom nivou... Tako da današnja opština Vukovar i ona iz 1991. godine nisu ni približno iste veličine... I tadašnja opština Zvornik je imala manje stanovnika od tadašnje opštine Vukovar... Dakle, kako god okreneš, momački si fulio sa konstatacijom...madner wrote:Vukovar je manja opcina, veci grad.cyprus wrote:Jel se ovo madner opet pravi pametan?madner wrote:Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.![]()
Glupa ti je argumentacija, strateski su puno vazniji Tuzla i Sarajevo no ipak nisu pali.
Dakle do organizacije je odbrane, to je i ono sto sam rekao.
A što se tiče strateške važnosti, prioritet za srpsku stranu je bio ovladati područjima gdje Srbi čine značajan procenat stanovništva i povezati tu teritoriju, a kada se to uzme u obzir onda Podrinje ima krucijalan značaj... Podrinje je za RS i SRJ imalo važan, gotovo centralni značaj, dok je za ARBiH ono ipak bilo periferija, ni približnog strateškog značaja kao Sarajevo ili Tuzla...
Dakle, četiri su ključne činjenice zbog čega je Podrinje prilično lako palo:
1. imalo je veći strateški značaj za srpsku, nego za bošnjačku ratnu politiku
2. vojna premoć srpske strane
3. etnička heterogenost
4. slaba organizacija (tu se slažemo)
-
tnnt
#89 Re: Odbrana Podrinja
U općini Vukovar, po popisu stanovništva iz 1991. godine,
Hrvati 36.910 (43,8 %)
Srbi 31.445 (37,4 %)
općina Zvornik, popis 1991
Bošnjaci - 48.102 (59,16%)
Srbi - 30.863 (37,96%)
približno iste općine, s time da je lakše napadati u ravnici nego po šumovitim brdima
ako uzmemo u obzir da su daleko veče snage anažirane bile da bi se zauzeo Vukovar
i pored toga su sukobi trajali 3 mjeseca
dolazimo do zaključka da je Zvornik totalno nespremno dočekao rat
kakve su to gluposti da je Tuzla strateški važna a Zvornik nije?
da su se obranili u Zvorniku i Bjeljini, rat nebi ni došao do industrijskog centra Tuzle
Hrvati 36.910 (43,8 %)
Srbi 31.445 (37,4 %)
općina Zvornik, popis 1991
Bošnjaci - 48.102 (59,16%)
Srbi - 30.863 (37,96%)
približno iste općine, s time da je lakše napadati u ravnici nego po šumovitim brdima
ako uzmemo u obzir da su daleko veče snage anažirane bile da bi se zauzeo Vukovar
i pored toga su sukobi trajali 3 mjeseca
dolazimo do zaključka da je Zvornik totalno nespremno dočekao rat
kakve su to gluposti da je Tuzla strateški važna a Zvornik nije?
da su se obranili u Zvorniku i Bjeljini, rat nebi ni došao do industrijskog centra Tuzle
- desni
#90 Re: Odbrana Podrinja
Odlično napisano samo grehota što ne spomenu Avdu Palića koji život dade pregovarajući za svoje Žepljake.Po meni uz Teočane, Žepljaci su bili najhrabriji u odbrambenom ratu.Neopravdano malo se priča o herojstvu ovih ljudi.PM72 wrote:Cetmi,cetmi wrote:Moram ovdje demantovati tvrdnju da je srpski plan bio stvaranje enklava.madner wrote:Zapravo se tu vidila sve nespremnost, Vukovar je manji grad od Zvornika i pozicija mu je bila bolja od istog.
Činjenice su zaista drugačije.
Četnici su krenuli sa velikim snagama na Žepu i vjerujem da bi tu bio počinjen masakr još 1992. godine. Međutim oni su faktički nenaoružani razvalili mehanizovani bataljon sa Sokoca i Romanije. U Srebrenici se pričalo da ih je poginulo oko 300, srpski podaci govore o manjem broju, ali ubrajaju samo ove sa Sokoca. Koliko znam nakon te operacije je i oformljen Mali Zejtinluk gore, jer je broj poginulih prelazio kapacitet nekog njihovog groblja, a i htjeli su da ih zajedno pokopaju.
Ako ćemo o činjenicama,stvari stoje ovako.04.06.1992 bataljon VRS sa Pala a ne sa Sokoca je krenuo da zauzme repetitor JNA na brdu Zlovrh povrh Žepe.Da su tad prošli i da su se ukopali,žepljaci bi se mogli predati i čekati sudbinu ostalih sokolačkih i pjesačkih mjesta i sela poput Novoseoca naprimjer.
Krenulo ih je oko 150 sa dajčevima,TAM-ovima,dvije prage,dva transportera i dva tenka.Usput su prijetili seljanima da ako neko metak opali - sve će ih sravniti.Pošto je to šumski put nisu se mogli raširiti i dejstvovati kako su naumili nego su se kretali u kolini ko svatovi.Puni sile,prijetnje i oružja.Misli da im niko ništa ne može.Onda su im žepljaci balvanima blokirali cestu na kojoj je zapeo T55 i onda je nastao haos.Poginulo ih je 45 a ranjeno 60.Zarobljeno oko 40.Postoji i spisak.To je najveći gubitak četnika SRK VRS u jednom danu.Ukopani su na Palama a ne na Sokocu a sokolačko groblje Mali Zejtinlik koje pominješ je napravljeno poslije rata kad su premještali grobove sa Vlakova,Vogošće,Hadžića,Ilidže i ostalih reintegrisanih krajeva.
Uglavnom,žepljaci su lovačkim puškama,karabinima,papovkama i ponekom automatskom puškom zaustavili toliku silu.Žepljaci su nam primjer kako sila Boga ne voli i kako snaga klade valja a um caruje.E kod žepljaka su radile i klade i um.
Ono što mi se najviše sviđa kod njih je ljubav prema svom kraju.Dosta ih se vratilo,obnovilo kuće,džamiju,puteve i ljeti vrvi od Bošnjaka.Tamo nema teorije da neki četnik kupi dulum zemlje.A najbolji primjer za to je proslava koju svake godine organizuju žepljaci ,postroje se bivši borci,zastave sa ljiljanima su na svim stranama,MUP RS doprati kolonu bivših boraca i stane sa strane,posmatra i gunđa sebi u njedra ali nemaju testisa da šta kažu ili urgiraju.Evo vam snimak:
http://www.youtube.com/watch?v=tKgX1g5igl0
- alijagoro
#91 Re: Odbrana Podrinja
Ne bas,koliko je meni poznato jedino je Naser ostao u Tuzli(i mozda jos par njegovih likova),ovi ostali su svi bili tu.Gojeni H wrote:Gnjevgnjev wrote:Ovo sto je Gojeni napisao za Srebrenicu je najrealnije napisano . Prvo ne znam kojom logikom to jest koji levat moras bit da predas oruzije vec dokazanim ubojicama koji su prije Srebrenice provodili krvave pirove gdje su stigli . Drugo kakvo mudo moras biti da ostavis svoje i probas utec preko brda. Pa da je svaki srebrenicanin uzeo po kamen i gadjao cetnike manje bi bosnjaka tu stradalo .
Ti govoris o 95-oj godini. Prije toga, Naser Oric i skoro svi jaci komandanti su poslani vani.
Rahmetli Ejub Golic,Ibro Dudic,Zulfo Tursun,Ramiz Becirovic te Vejiz Sabic i Ibrahim Mandzic
- alijagoro
#92 Re: Odbrana Podrinja
Vejiz Sabic,Velid je mislim bio u Tuzli,a Ramiz Becirovic je mislim imao neki cin takodze.cetmi wrote:Drago mi je da si temu otvorio iz tih razloga.Postao/la ZV Keli
Tacno tako i to je jedan od razloga sto postavih temu ali evo nisam znao da je u Vlasenici,mijesanoj opstini tada,vladao samo SDS.Mada sto da cude tako neorganizovani Bosnjaci Podrinja kada u Sarajevu na protestu nose zastave drzave od koje su se referendumom otcijepili...Luda kuca,sreca pa genocid nad Bosnjacima nije veci
Nakon ovakvih ratova teško je donijeti zaključke koje bi svi prihvatili.
Ali kao što i sam reče, dobro smo prošli kako smo rat dočekali, kako smo neorganizirani bili tokom rata, a sa druge strane smo imali vrlo organiziranu, zločinački motiviranu i dobro naoružanu armiju.
Ovom činjenicom treba početi svaku raspravu o onom što se desilo u toku rata.
Najbitnija činjenica koja se može donijeti jeste da smo se zajedno branili i odbranili onoliko koliko smo mogli. U toj odbrani su učestvovali svi, pa čak i oni koji su protjerani na Zapad. Sve što se dešavalo i radilo bilo je usmjereno u tom pravcu.
Svi i sve što smo radili doprinijelo je ovom što danas imamo.
Kakva nam je sudbina bila planirana, kako se Svijet prema nama odnosio govori da je sve bilo već očekivano.
Mi na početku nismo znali da li bi ratovali ili ne bi. U toku rata skoro nikako nije bilo kordinacije jedinica, jedinstvena i zajedniča komanda i kordinacija postignuta je tek operacijom Vozuća.
Jedna od najsmješnijih tvrdnji ratnih aktera je tvrdnja Sefera Halilovića da su pripadnici ARBiH kojom je on komandovao branili Podrinje dok je on bio komadant, a da su problemi nastali kad je on skinut.
Da je neko postavio anketno pitanje našim borcima 1993. godine ko je Sefer Halilović? - 99% bi odgovorilo: nemam pojma.
Pa u Sarajevu kao glavnom gradu sa najviše školovanih oficira komadanti su pola rata bili Caco, Juka, Ćelo i drugi.
A na području ove dvije spomenute enklave ja koliko znam od oficira su bili Velid Šabić i Nedžad Bektić. Sve ostlao su bili obični ljudi, doduše, osim Zulfe ostali su bili pošteni momci.
- sinuhe
#93 Re: Odbrana Podrinja
Drugi korpus nije mogao djelovati prema Drini je su drzali Srbe na najvaznijem ratistu -koridoru. Sad jedino da su udarili po koridoru, samo koliko su snage imali za to? Ali u tom slucaju Srbi bi udarili opet na najslabiju tacku Srebrenicu sto su i uradili nakon pada Glamoca.
-
iz zadnje klupe
#94 Re: Odbrana Podrinja
Kod Srba teritorije su bile kategorisane :
1 Teritorija prve kategorije, koja se mora kontrolisati da bi cjelina srpske teritorije funkcionisala, tu spada veči dio Podrinja
2. Teritorija druge kategorije, koju ne bi bilo loše kontrolisati, i treba probati ovladati njom ako moze, ali nije strašno ako se ne kontrolise jer se i bez nje kontrolisu vitalni objekti i putevi ( npr. Kalesija, Tuzla, Gradačac)
U odnosu snaga 92. godine, čak i da su u prvobitnom naletu se Bosnjaci Podrinja uspjeli obranti npr. u Zvorniku ili Višegradu, zbog ogromne premoci i cinjenice da je ta teritorija od vitalne vaznosti, angazovale bi se daleko vece snage iz Srbije, i ako nista, sve bi palo 93 godine kada i inace zbog rata sa Hvo i palo sve ono 92 odbranjeno (slobodne teritorije Zvornika, Bratunca, višegrada Brčkog ( ulice, Brod i druga prigradska mjesta)
Najbolji primjer je Posavina, pricajte vi o izdaji ili necem drugom 92 godine Srbi su bili dominantni i ako im je nesto stvarno bilo vitalno, koa koridor ili pojas uz Drinu, nasli bi nacina da to 92 i 93 vrate.
94 godina je vec nesto drugo.
1 Teritorija prve kategorije, koja se mora kontrolisati da bi cjelina srpske teritorije funkcionisala, tu spada veči dio Podrinja
2. Teritorija druge kategorije, koju ne bi bilo loše kontrolisati, i treba probati ovladati njom ako moze, ali nije strašno ako se ne kontrolise jer se i bez nje kontrolisu vitalni objekti i putevi ( npr. Kalesija, Tuzla, Gradačac)
U odnosu snaga 92. godine, čak i da su u prvobitnom naletu se Bosnjaci Podrinja uspjeli obranti npr. u Zvorniku ili Višegradu, zbog ogromne premoci i cinjenice da je ta teritorija od vitalne vaznosti, angazovale bi se daleko vece snage iz Srbije, i ako nista, sve bi palo 93 godine kada i inace zbog rata sa Hvo i palo sve ono 92 odbranjeno (slobodne teritorije Zvornika, Bratunca, višegrada Brčkog ( ulice, Brod i druga prigradska mjesta)
Najbolji primjer je Posavina, pricajte vi o izdaji ili necem drugom 92 godine Srbi su bili dominantni i ako im je nesto stvarno bilo vitalno, koa koridor ili pojas uz Drinu, nasli bi nacina da to 92 i 93 vrate.
94 godina je vec nesto drugo.
-
155_mm
#95 Re: Odbrana Podrinja
Nazalost je gubitak podrinja je najveci teritorijalni gubitak bosnjaka u strateskom smislu. Osvajanje podrinja i rijesavanje pitanja "nepodobnog" (nesrpskog) stanovnistva je odavno isplanirano u beogradu a ogromna olaksavajuca okolnost je bila naivnost bosnjaka koja se ogledala u nespremnosti i neorganizovanosti. Nazalost naivnost je prezivjela rat i sve one zlocine. Danas kad bi pitao bosnjake dali vjeruje da se u generalstabu u beogradu prave planovi da ostatak bosnjaka dozivi sudbinu bosnjaka podrinja vecina bi to nazvala gluposcu.
Drugi problem sto vecina bosnjaka razmislja da je podrinje srpsko jer eto oni tamo imaju vecinu. Postivati pravo vecine onima koji su to isto pravo vecine u krvi pogazili devedesetih moze samo naivan narod kao bosnje.
Bojim se kad bi srbi nastavili u podrinju tamo gdje su stali devedesetih da bi iz sarajeva stigle samo zestoke osude od politickog i vojnog vrha.
Drugi problem sto vecina bosnjaka razmislja da je podrinje srpsko jer eto oni tamo imaju vecinu. Postivati pravo vecine onima koji su to isto pravo vecine u krvi pogazili devedesetih moze samo naivan narod kao bosnje.
Bojim se kad bi srbi nastavili u podrinju tamo gdje su stali devedesetih da bi iz sarajeva stigle samo zestoke osude od politickog i vojnog vrha.
- relativno84
#96 Re: Odbrana Podrinja
Nurif je poslan da smijeni Nasera i zavede red i disciplinu u vojsci jer se pocelo pucati u nasim redovima, a i Naser nije ispunjavao sve dobijene naredbe. Na srecu ili nesrecu Nurif je zavrsio kako je zavrsio samo to je jos jedan pokazatelj kako se i u takvim teskim vremenima sa vec jasnim neprijateljem mi i dalje trvemo izmedju sebe. To je pokazalo da Naser kontrolise ipak taj teritorij zato i jeste dobio naredbu da dodje helikopterom radi "konsultacija" kako da se popravi situacija. Mada kada je ta naredba poslana vrh armije je vec znao za aktivne pripreme agresaora pred zavrsni napad tako da je veca misterija zasto su ga izvukli ako su znali sta ce da uslijedit.cetmi wrote:Potpuno je nejasno zašto je on nekad u ljeto povučen u Tuzlu, a poslat nam Nurif Rizvanović.
Ovo je jedna od najvećih misterija, veća od odlaska Nasera Orića 1995. godine, jer je u biti poznato da je Naser samoinicijatvino sjeo u helikopter.
Tako da svi njegovi problemi sa zakonom posle rata i njegovo ne kaznjavanje pokazuju da previse toga zna sto bi nastetilo bosnjackom politickom vrhu tako da ga i ne diraju a sve to vuce korijene iz tih poslednjih ratnih dana u Srebrenici.
- relativno84
#97 Re: Odbrana Podrinja
I pored svega recenog sto je samo po sebi bilo dovoljno da se taj dio ne odbrani od nedostatka organizacije preko slabog il gotovo nikakvog naoruzanja i izuzetno opremljenog neprijatelja cini mi se da je unutrasnji animozitet medju "glavnim" igracima nanio vise stete nego sve drugo.
Previse je misterioznih dogadjaja previse je ubijenih pod cudnim okolnostima.
Dok razmisljam o tome uvijek mi pred ocima Akif Ustić poznatiji kao Ake i njegovo ubistvo zajedno s njegovom jedinicom na Zalazju. Toliko puta su odlazili na Zalazje i vracali se bez problema ali tog dana su docekani u zasjedu iz koje se samo jedan izvukao ziv skocivsi s kamiona niz stijene, dok su drugi ubijeni s rukama na okidacu, eh kako bas tog dana kada je mali broj ljudi i znao u kojem ce pravcu krenuti da ih doceka tako namjesten agresor ostat ce tajna, zasto je nekome trebala smrt komadanta koji je imao jedini pravi uticaj na sela od Pribicevca prema Drini i na drugu stranu prema Skelanima.
Jedni su ga postovali drugi su ga se plasili ali niko nije sumnjao da ce poginuti ako treba ali povuci se nece s linije. Tek nekoliko mjeseci posle jos jedne izdaje u nizu i pocetka ofanzive agresora 93-ce postaje jasno da je Ake ziv sela bi se branila, nebi dozvolio da se bez ikakvog otpora predaju pa po cijenu blokiranja na Pribicevcu prolaza ali ovako imali su otvoren put da se povlace u grad bez takoreci ispaljenog metka. Samim tim smanjujuci mogucnost dejstvovanja u narednom periodu prema agresoru jer se pozicionirao na tesko osvojivim kotama.
Previse je toga misterioznog bilo da bi kraj imao nesto pozitivniji omjer zivih - ubijenih nazalost.
Dok razmisljam o tome uvijek mi pred ocima Akif Ustić poznatiji kao Ake i njegovo ubistvo zajedno s njegovom jedinicom na Zalazju. Toliko puta su odlazili na Zalazje i vracali se bez problema ali tog dana su docekani u zasjedu iz koje se samo jedan izvukao ziv skocivsi s kamiona niz stijene, dok su drugi ubijeni s rukama na okidacu, eh kako bas tog dana kada je mali broj ljudi i znao u kojem ce pravcu krenuti da ih doceka tako namjesten agresor ostat ce tajna, zasto je nekome trebala smrt komadanta koji je imao jedini pravi uticaj na sela od Pribicevca prema Drini i na drugu stranu prema Skelanima.
Jedni su ga postovali drugi su ga se plasili ali niko nije sumnjao da ce poginuti ako treba ali povuci se nece s linije. Tek nekoliko mjeseci posle jos jedne izdaje u nizu i pocetka ofanzive agresora 93-ce postaje jasno da je Ake ziv sela bi se branila, nebi dozvolio da se bez ikakvog otpora predaju pa po cijenu blokiranja na Pribicevcu prolaza ali ovako imali su otvoren put da se povlace u grad bez takoreci ispaljenog metka. Samim tim smanjujuci mogucnost dejstvovanja u narednom periodu prema agresoru jer se pozicionirao na tesko osvojivim kotama.
Previse je toga misterioznog bilo da bi kraj imao nesto pozitivniji omjer zivih - ubijenih nazalost.
-
zavjesa
#98 Re: Odbrana Podrinja
Ne valjaj dezinformacije!cetmi wrote:Na Velida sam i mislio, on je vojno lice, Vejiz nije.Postao/la alijagoro
Vejiz Sabic,Velid je mislim bio u Tuzli,a Ramiz Becirovic je mislim imao neki cin takodze.
Velid je i postavio liniju iz pravca Kravice koja nikad u toku rata nije pomjerena. Izvrsno odrađeno, iako je žrtvovao svoje rodne Sandiće što četnici nisu očekivali, pa je tako i zarobljen prvi oklopni transporter 26. aprila 1992. godine. Uletili da razvale i upali u klopku. Kasnije nestalo i goriva i municije, pa je onako stajao.
Potpuno je nejasno zašto je on nekad u ljeto povučen u Tuzlu, a poslat nam Nurif Rizvanović.
Ovo je jedna od najvećih misterija, veća od odlaska Nasera Orića 1995. godine, jer je u biti poznato da je Naser samoinicijatvino sjeo u helikopter.
-
zavjesa
#99 Re: Odbrana Podrinja
To pitanje moraš postaviti Sretenu sa Špata, a ne implicirati kako je to ''inside job''.relativno84 wrote:I pored svega recenog sto je samo po sebi bilo dovoljno da se taj dio ne odbrani od nedostatka organizacije preko slabog il gotovo nikakvog naoruzanja i izuzetno opremljenog neprijatelja cini mi se da je unutrasnji animozitet medju "glavnim" igracima nanio vise stete nego sve drugo.
- madner
#100 Re: Odbrana Podrinja
Ratni heroj moze prestati biti samo ako bi se uloga u ratu revidirala.
Inace, za kompletnu sliku bi se moralo znati koje snage je VRS koristila koje godine pa bi mnogo toga bilo jasnije. Lokalne snage su ocito bile slabije.
Inace, za kompletnu sliku bi se moralo znati koje snage je VRS koristila koje godine pa bi mnogo toga bilo jasnije. Lokalne snage su ocito bile slabije.