Krhko je znanje...
"Bosnjak prije svega"
- dustaban
#76 Re: "Bosnjak prije svega"
Dakle i ovdje se ponavlja svadja oko toga sta su Bosnjaci.
Krhko je znanje...
Krhko je znanje...
-
krompiraga
#77 Re: "Bosnjak prije svega"
Ma ljudi smo, Bošnjaci.
-
Bodkin
#78 Re: "Bosnjak prije svega"
fuj, to je sve sto cu reci.fujIt_is_a_Leclerc wrote:Nevjerovatno s koliko odioznosti pojedinci govore o miješanim brakovima.
Žalosno.
-
mehoxy
#79 Re: "Bosnjak prije svega"
Svako ima pravo da se odijeva kako god zeli.Jedino sto je ovdje primitivno si tidustaban wrote:U redu, ispravljam se i izvinjavam. Mislio sam reci anti-urbano!theTruePath wrote:Tvoja podrska puno znaci![]()
Slazem se ovo im je za 10! i nastavit ce siguran sam
Bule ne mogu biti primtivizamA zamislite sad kakav je efekat kad se imidz nacije gradi vehabijama, bulama, primitivizmom svake vrste.ne mozes ti a da ne xxx,sta god rekao
E sad, nemojte me uvjeravati kako su full covered hanume (nikab), nesto urbano.
Ne trzajte se na svaku ovakvu izjavu, nije rijec o sovinizmu (sto vi cekate ko zapete puske!) vec o onome sto se ocima vidi. Posmatrajte dakle nas same OCIMA NEKOGA KO NIJE ODAVDE. To je nas imidz, ne ono sto mi o sebi mislimo.
Easy boys, imamo mi dovoljno ljepote za pokazat. Pokazivanje onog sto se pokazati ne zeli... nije bas najbolji put ka izgradnji MODERNOG IMIDZA.
Jos jedanput svi komplimenti gornjoj kampanji, ako cemo nastaviti diskusiju o uklopivosti vehabija i nikaba u civilizaciju svijeta kome stremimo i korisnost takvog imidza u afirmaciji Bosnjaka...to je za druge teme.
- dustaban
#80 Re: "Bosnjak prije svega"
Pravo da se odjevas "kako god zelis" ukljucuje i pravo da se ne odjevas!mehoxy wrote: Svako ima pravo da se odijeva kako god zeli.Jedino sto je ovdje primitivno si ti
Uvredu ti prastam jer cu ovo sto cu ti reci ja smatrati cinjenicom, a ti uvredom - vehabijsko odjevanje u Kandaharu je narodna nosnja. U Sarajevu je to primitivizam. Zena u nikabu je UPAKOVANA osoba a ne odjevena! To cak ne mogu nazvati ni primitivizmom, to je BOLESNO!
Kupace gace na plazi su noramala, ali mozes li zamisliti hodocasnika u meki tako razgacenog!
Prema tome ne lupetaj. U uredjenim drustvima NEMAS PRAVO da se na JAVNIM MJESTIMA odjevas/razodjevas kako hoces.
-
theTruePath
#81 Re: "Bosnjak prije svega"
Evo ga Sarajevo,prije manje od 100 godina,ima i na 100 boljih i jasnijih slika 

- Albert Heijn
#82 Re: "Bosnjak prije svega"
U jednom njemačkom dvorcu u Bayernu nisu imali WC, a izgrađen je prije nešto više od 100 godina, mislim oko 1890. godine. Je li to znači da treba tako?theTruePath wrote:Evo ga Sarajevo,prije manje od 100 godina,ima i na 100 boljih i jasnijih slika
Uostalom, i u Sarajevu je to bio pojedinačan slučaj, nisu sve žene izgledale tako.
-
theTruePath
#83 Re: "Bosnjak prije svega"
Jedno je 1889 a drugo je 1949,Pojedinacan kazes,e vidi ovo

Sve muslimanke u gradu s nosile feredzu/zar,nisu nosile krscanke(srpkinje i hrvatice) i muslimanke u selu,,i one u selu kad dodju u grad ili nepoznatu sredinu odmah stavljaju zar

Sve muslimanke u gradu s nosile feredzu/zar,nisu nosile krscanke(srpkinje i hrvatice) i muslimanke u selu,,i one u selu kad dodju u grad ili nepoznatu sredinu odmah stavljaju zar
- Albert Heijn
#84 Re: "Bosnjak prije svega"
Moja nana nije nosila, a bila je muslimanka.
Uostalom, jel' ti stvarno želiš reći da je to u redu ili šta?
Uostalom, jel' ti stvarno želiš reći da je to u redu ili šta?
- dustaban
#85 Re: "Bosnjak prije svega"
Pa dobro, sta se hoce reci sa ovim slikama? Ovako je izgledalo prije 100 godina i trebalo bi se na to vratiti ?!
Zalosno je kad ti se desi obrnut proces, kao u Afganistanu
Afganistan osamdesetih

...i danas

Je li to hocemo i u Bosni?
Je li to, da se vratimo na temu, afirmacija bosnjastva ?!
Zalosno je kad ti se desi obrnut proces, kao u Afganistanu
Afganistan osamdesetih

...i danas

Je li to hocemo i u Bosni?
Je li to, da se vratimo na temu, afirmacija bosnjastva ?!
- respo
#86 Re: "Bosnjak prije svega"
ovo bi imalo smisla al do 93-e i "cuvenog" kongresaGospodin_bez_kravate wrote:Bošnjaci su južnoslavenski narod u Bosni i Hercegovini, sa značajnom manjinom u drugim balkanskim zemljama, posebno u susjednoj Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Vode porijeklo od srednjovjekovnih Bošnjana, Slavena koji su nastanjivali tadašnju Bosnu. Dolaskom Osmanlijske imperije masovno su prihvatili islam. Bošnjaci govore bosanskim jezikom, te se služe latinicom i ćirilicom. Većinu Bošnjaka čine muslimani, dok je manji broj agnostika i ateista. Kao nacija pripadaju kako evropskom tako i islamskom civilizacijskom naslijeđu.
Znaci ja bosnjak ne mogu bit nema sanse jedino bosanac ili sarajlija
od tada ovo gore napisano je laz i izvrnuta cinjenica
- Cherry-Cherry
#88 Re: "Bosnjak prije svega"
koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
-
theTruePath
#89 Re: "Bosnjak prije svega"

Last edited by theTruePath on 01/05/2013 10:28, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#90 Re: "Bosnjak prije svega"

Ovaj materijal to je iz pjesme KUPI MI BASME ZA DIMIJE. To je ta Basma od kojih su na selu pravljene dimije.
-
theTruePath
#91 Re: "Bosnjak prije svega"
PipiDugaDevetka wrote:
Ovaj materijal to je iz pjesme KUPI MI BASME ZA DIMIJE. To je ta Basma od kojih su na selu pravljene dimije.
-
theTruePath
#92 Re: "Bosnjak prije svega"
Bosnjakinja je i zena koja se ovako oblaci a i queer zena koja hoda kao muskaracCherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#93 Re: "Bosnjak prije svega"
NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
Svako neka se oblači kako god hoće, osim zabranjenog ''novog carskog ruha'' iz andersenovih bajki, biti gol/a.
Svako neka se oblači kako god hoće, osim zabranjenog ''novog carskog ruha'' iz andersenovih bajki, biti gol/a.
- Cherry-Cherry
#94 Re: "Bosnjak prije svega"
theTruePath wrote:Bosnjakinja je i zena koja se ovako oblaci a i queer zena koja hoda kao muskaracCherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...,samo zelim iznjeti gore pametnjakovicu dokaz da je ovo bila nosnja bosnjakinja prije ne tako puno godina
PipiDugaDevetka wrote:NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
- graue_maus
#95 Re: "Bosnjak prije svega"
sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
-
theTruePath
#96 Re: "Bosnjak prije svega"
jah,ocito ih ne zanima tograue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
-
theTruePath
#97 Re: "Bosnjak prije svega"
Hajde da se i ja slozimCherry-Cherry wrote:theTruePath wrote:Bosnjakinja je i zena koja se ovako oblaci a i queer zena koja hoda kao muskaracCherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...,samo zelim iznjeti gore pametnjakovicu dokaz da je ovo bila nosnja bosnjakinja prije ne tako puno godina
![]()
![]()
PipiDugaDevetka wrote:NedoBog da se ova moda vrati na ulice gradova širom Bosne, ali fino je vidjeti kako je nekada bila ta moda u Bošnjakinja.
Svako neka se oblači kako god hoće, osim zabranjenog ''novog carskog ruha'' iz andersenovih bajki, biti gol/a.![]()
- PipiDugaDevetka
#98 Re: "Bosnjak prije svega"
Svako uredovanje nekome kako će da se oblači i šta da nosi na glavi je nesloboda. Ja i ne želim u Evropu gdje časne sestre mogu da se pokrivaju, a muslimanke ne mogu.graue_maus wrote:sa maramom necemo u evropu nek vam bude jasno .......... lakse cemo gole i pijane ili sta ja znam kakve ali zamotane ne ...... bitka za maramu je politicka stvar u evropi , to govore i razne presude u zemljama evrope , npr uciteljice nemogu u njemackoj da nose maramu itd........ drugo nosenje zara i marame se izjednacava sa ugnjetavanjem zene i oduzimanjem njenih prava........... to se toliko trubi u medijima da svi vise vjeruju u to ........
Evropa ima da uči od nas Bosanaca i Hercegovaca, posebno od Bošnjaka, toleranciji!
- dustaban
#99 Re: "Bosnjak prije svega"
Jesi l' ti vid'la kol'ko malo njima treba!Cherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
Ali ove slike i u meni probudise neku sjetu, bas danas (1. Maj) sjetih se onih lijepi bosnjackih okupljanja na danasnji dan, na Kozjoj cupriji, prije desetak hiljada godina

-
theTruePath
#100 Re: "Bosnjak prije svega"
Jel ti medju njima dedo i nana?dustaban wrote:Jesi l' ti vid'la kol'ko malo njima treba!Cherry-Cherry wrote:koja je svrha postavljanja ovih slika ? zar se na takav način treba promovisati bošnjaštvo ? zar bošnjakinja može biti samo ona žena, koja izgleda kao ove na slikama od prije 100 godina ? ako je tako, onda bošnjaka u bosni neće biti puno. ako se bude tako radila kampanja, onda je krajnje kontraproduktivna. ako IZ počne promovisati ovako nešto, ja ću početi da vjerujem u neke teorije zavjere...
![]()
Ali ove slike i u meni probudise neku sjetu, bas na danasnji dan (1. Maj) sjetih se onih lijepi bosnjackih okupljanja na danasnji dan, na Kozjoj cupriji, prije desetak hiljada godina