Psorijaza

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

v33dran

#76 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Sonac, imas li neki sajt gdje se mogu naci recepti za nasu ishranu, za psorijazu? Ja sam trazio, ali uglavnom naletim na recepte gdje se koristi i ulje, i bijelo brasno, te mlijeko, a to je sve sto ne bismo trebali jesti..

Edit: Stvarno ljudi svasta pisu po internetu, ali hajde. Na jednom citam kako treba izbjegavati citruse, iako nisu kiseli kada udju u organizam, na drugom citam kako je limun pozeljan kod psorijaze. Isto tako pise za cokoladu, neki kazu kako pomaze, drugi kako ne treba jesti, pa pivo, itd, itd. Ovo stvarno treba maksuz otici na detaljne pretrage, pregledati krv, otici kod nutricioniste i da sastavi listu namirnica koje se mogu konzumirati :-?
Lijek

#77 Re: Psorijaza

Post by Lijek »

Menij e pomogao ovaj lijek i uspio sam da se izlijecim u potpunosti
http://www.pik.ba/artikal/11514100/prir ... psorijazu/
eltroxin

#78 Re: Psorijaza

Post by eltroxin »

Lijek wrote:Menij e pomogao ovaj lijek i uspio sam da se izlijecim u potpunosti
www.pik ba/artikal/11514100/prirodan-lijek-za-psorijazu/
Ma bravo! :run:
Sonac

#79 Re: Psorijaza

Post by Sonac »

v33dran wrote:Svaka cast Sonac, kao sto i ti napises "kao da sam ja ovo pisao" :). Ja vec nekoliko mjeseci pijem caj po receptu Marije Treben, pridrzavao sam se i do sada nekih pravila vezano za prehranu, ali minimalno, tipa slatkisa, mlijecnih proizvoda i mesa (kad mi dodje dobra, jer bez mesa nisam mogao) :). Sad sam vec 11.-ti dan na dijeti bukvalno ovakvoj kako si opisao, znaci identicna je, s tim sto se jos uvijek borim da izbacim kafu totalno. Danas je "načet" treci dan bez nje, glava puca, nervozan sam, ali proci ce i to. Pored svega navedenog, ja primjenjujem i vanjski tretman (napisan par postova iznad), primjecujem poboljsanje na lijevom listu najvise, gdje se jedna fleka pocinje ubrzano povlaciti, ali tu je relativno i najtanja psorijaza, pa vjerujem da i to igra ulogu. Ostale fleke se takodje mijenjaju, svijetlije su, pocinju se razmeksavati, tako da mislim da je to priprema za nesto vece. Brigu mi prave dvije manje, najmladje, fleke, koje su se povecale tokom dijete. Ne puno, oko 1-1.5mm u promjeru, sto mi za sada nije alarmantno, jer mislim da se organizam rjesava toksina na neki nacin i to je uobicajen korak u procesu lijecenja. Od svega navedenog u tvom postu, jedino mi je preostalo da narucim ove produkte koje si naveo ranije, te moram poceti sa nadoknadom vitamina i proteina na koliko-toliko prirodan nacin, jer sam i ja primjetio gubitak tjelesne mase, ponajvise misicne, kao i snage cjelokupne. Planiram da kupim sok od Nonija, ima jako mnogo vitamina, minerala i pomaze u obnovi energije i ciscenju organizma. Uglavnom, to je ukratko to, jedino jos sto bi preostalo je da pokusam uljem konoplje da mazem upaljena mjesta, pa da napadnem agresivno sa svih strana :D

Edit: Zaboravih ovaj link http://alternativa-za-vas.com/index.php ... /psorijaza
A ne predajemo se mi tako lako :D Još kad neki dan napisa da ideš na bajk, e reko vidi ti njega, i meni je bajk najbolji jaran već preko decenije i pržim baš ono velike MTB ture, morao sam smanjiti ali nikad neću skroz ostaviti.

Uglavnom meni je sreća što kafu nikad nisam pretjerano volio pa mi kofein iz zelenog čaja savršeno pomogne kod razbuđivanja, nedavno sam uzeo i organski guarana prašak pa i on pripomogne. Ako si u Sarajevu mogu ti dati koji fildžan, samo da ne moram hodati :).
Što se tiče dijete samo furaj, škoditi ne može, nemoj meso skroz ukidati al smanji i jedi samo uz salatu kad god možeš...
Ja sam zadnjih 7 dana počeo praviti i smoothie (kako glupo ime), stavim 5-6 listova zelene salate, špinata ili kelja u onaj doručak kako ga opisah, i to je dobro sigurno. Što se tiče recepata nemam ni ja ništa posebno, treba većinom gledati pod vegetarijasnki i veganski, kadkad uz to manji komadić mesa...

A što se tiče citrusa fakat ni ja nisam načisto. Nisam ih skroz izbacio ali sam smanjio, ne drmam više po pola kile mandarina ko nekad, limun kadkad nacjedim u vodu bez šećera, to je među jačim alkalizatorima organizma. Ima još tih dilema, spomenuo sam tamo, jagode, paradajz il ono što si ti govorio nightshades povće, to su stvari koje svak individualno mora istražiti s vremenom.

Ja svoje mišiće oplakujem ima godina al se za ovu sezonu spremam kako treba, uzeo sam neke veganske proteine za koje predpostavljam da ne bi smjeli škoditi, jedan od klica smeđe riže a drugi od konoplje, vidjećemo.

Dobio sam jednu narudžbu s iHerba i u njoj sapun od konoplje sa Neem uljem, naručio zbog konoplje, kontam šta je neem, hajd da vidim i naiđem na ovo http://www.discoverneem.com/neem-oil-psoriasis.html kad ono bingo. Naručiću i čisto ulje, nije skupo uopšte pa ćemo vidjeti, napravim kremu il ga direkt stavim ako nije prejako, javiću utiske kad sve to dođe.
v33dran

#80 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Znaci ni ti nisi nacisto sa nekih tim sitnicama :-? . Ma ja sam izbacio totalno, naci cu vec neku finu zamjenu, jer vec osjetim da mi popusta imuni sistem, malo malo pa mi curi nos :D, kisem, itd. Ja sam danas krenuo i u teretanu, i odma nakon toga sam na bajk sjeo. Skontao sam da definitivno moram naruciti onaj dodatak ishrani sto si postavio na prethodnoj strani, jer se umorim jako brzo. Nevjerovatno kako sam oslabio u ovih 15.-tak dana :twisted: . Nista, odo sad da se najedem krompira i mrkve, uz dodatak biljaka :D
arsenal3

#81 Re: Psorijaza

Post by arsenal3 »

Aj kako je ova gadna bolest i dosadna kad sam cuo od doktora jos da je ne izlijeciva nisam mogao sebi docimpogotvo jer mi se nalazi na vidnim mjestima po tijelu koristim evo nekoliko dana neku kremu i ulje kao da vidim ucinak prestao mi je svrab jos imaju mi ljuspice ali izgleda da i one nestaju.Samo da hoce ovako nastaviti i bit cu prezadovoljan :-D
klixo

#82 Re: Psorijaza

Post by klixo »

Potrazite prehranu za ciscenje jetre i zuci doktorice Heidi Clark.
Vjerovatno najbolji "lijek" kod ove bolesti.

Imate dobrog kožnog doktora u penziji nalazi se u Sokolovic Koloniji, zivi negdje kod dzamije i preziva se Pirić.
Radio je na klinickom centru u Beogradu.
Na Kosevu ima neki solarij za kozne bolesti(nesto tako) , potrazite uglavnom.
Last edited by klixo on 16/03/2014 22:38, edited 1 time in total.
arsenal3

#83 Re: Psorijaza

Post by arsenal3 »

Ja koristim neki caj dobio sam ga od ovog sto sam kupio mast kaze da je ciscenje jetre i krvi.Morat cu otici na pregleda da provjerim jetru i krv ja se osjecam bolje a i psorijaza prolazi polako.
Nikad klix-Sa X

#84 Re: Psorijaza

Post by Nikad klix-Sa X »

Ja sam bio kod cike iz sokolovic kolonije, iskreno predobar cikica, fin, kulturan, stara skola, ali kao i sve ostalo, prodje pa se vrati, jedino sto mi je dao par dobrih savjeta za prehranu, da ne jedem suho meso itd. doduse bio sam davno, moguce je da su se neke stvari promjenile, jos uvijek pijem caj od one tete iz Tuzle ( ima negdje post gore) po recepturi ove.gđe MarijeTreben, za sad je dobar, poslije mjesec pokazuje rezultate. Nego evo sunca, pa bazen, pa jezero, more, ako nista balkon, prodje brzo, sunce je najbolji lijek.
arsenal3

#85 Re: Psorijaza

Post by arsenal3 »

A hvala Bogu ja sam se evo napokon ovog rijesio.Za mjesec dana sve je prošlo ostali su samo još mali ožiljci.Koliko mi je samo pomogao covjek koji mi je prvu dozu poklonio da vidim dali je stvarno ucinkovita nakon tog sam kupio jos jednu i evo sad hvala Bogu rijesio se.Neka cudesna krema ima previse jak miris ali ja mislim da je jedini lijek da se potpuno izlijeci ova glupa bolest.Napokon mogu nositi maicu kratki rukava :D
Bluemore

#86 Re: Psorijaza

Post by Bluemore »

v33dran wrote:Sonac, imas li neki sajt gdje se mogu naci recepti za nasu ishranu, za psorijazu? Ja sam trazio, ali uglavnom naletim na recepte gdje se koristi i ulje, i bijelo brasno, te mlijeko, a to je sve sto ne bismo trebali jesti..

Edit: Stvarno ljudi svasta pisu po internetu, ali hajde. Na jednom citam kako treba izbjegavati citruse, iako nisu kiseli kada udju u organizam, na drugom citam kako je limun pozeljan kod psorijaze. Isto tako pise za cokoladu, neki kazu kako pomaze, drugi kako ne treba jesti, pa pivo, itd, itd. Ovo stvarno treba maksuz otici na detaljne pretrage, pregledati krv, otici kod nutricioniste i da sastavi listu namirnica koje se mogu konzumirati :-?
mislim da je limun zaista povoljan po pitANJU kiselosti, odnosno bazalan je :)
v33dran

#87 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

arsenal3 wrote:A hvala Bogu ja sam se evo napokon ovog rijesio.Za mjesec dana sve je prošlo ostali su samo još mali ožiljci.Koliko mi je samo pomogao covjek koji mi je prvu dozu poklonio da vidim dali je stvarno ucinkovita nakon tog sam kupio jos jednu i evo sad hvala Bogu rijesio se.Neka cudesna krema ima previse jak miris ali ja mislim da je jedini lijek da se potpuno izlijeci ova glupa bolest.Napokon mogu nositi maicu kratki rukava :D
Cestitam od srca ako je tako :). Mozes li napisati ovdje o kome se radi? Kakav je caj, krema, ulje? Broj telefona neki, mjesto odakle je ta osoba. Hvala unaprijed
v33dran

#88 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Bluemore wrote:
v33dran wrote:Sonac, imas li neki sajt gdje se mogu naci recepti za nasu ishranu, za psorijazu? Ja sam trazio, ali uglavnom naletim na recepte gdje se koristi i ulje, i bijelo brasno, te mlijeko, a to je sve sto ne bismo trebali jesti..

mislim da je limun zaista povoljan po pitANJU kiselosti, odnosno bazalan je :)
To znam, napisao sam, i upravo mi to stvara malu nejasnocu :) . Uglavnom, ima i drugih izvora vitamina C osim limuna, pa mi i ne pada tesko da ga zaobilazim :)
arsenal3

#89 Re: Psorijaza

Post by arsenal3 »

A krema je neka mjesavina tog ulja ja mislim samo sto je ulje kao jace vise gori kada se stavi na kozu a caj je neki korijen kaze da je za ciscenje jetre i krvi dao mi je prvi put besplatno da isprobam vidio sam da djeluje i poslije kupio sebi jos jednom i evo ostali su samo mali tragovi jos koristim da potpuno uklonim vise nema ni svraba niti bilo ceg.Ja mislim da je iz Travnika evo vam broj 062824128.Zaista mi je covjek pomogao i mnogom u hvala
Nikad klix-Sa X

#90 Re: Psorijaza

Post by Nikad klix-Sa X »

A koliko je kostalo drugi put sve skupa, mislim na kreme i cajeva? Zvuci dobro, Travnik blizu :)
arsenal3

#91 Re: Psorijaza

Post by arsenal3 »

A nisam ja postom imam kolegu iz Travnika cuo sam to od njeg i on mi je to donio kaze da se taj isti covjek sto prodaje lijeci isto od psorijaze i kaze da se skoro u potpunosti izlijecio prije par dana zvao me pita kako djeluje.Ja mislim da mu je cilj da pomogne da se izlijeci ne novac a ja sam kremu platio 30KM caj mi je dao od sebe i malo ulja.
v33dran

#92 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

:bih: Zdravo dobri ljudi :). Evo mene opet nakon tri sedmice dijete, izbjegavanja svega sto sam mogao izbjeci (a to je prakticno sve sto i ne bismo trebali jesti), pocetnog gubitka 3kg, te vracanja stare kilaze, imuniteta i, sto je najbitnije, snage i raspolozenja :-D. Primjetne razlike su nastale u debljini kože (!!!), nacinu "perutanja" psorijaze, te u totalno promijenjenim prehrambenim navikama. Psorijaza je nakon samo ovog perioda vec meksa na dodir, nema vise zadebljane, hrapave kože, nego je glatka, ali ima tu i redovnog vanjskog odrzavanja. Ranije sam praktikovao da samo jednom dnevno jedem (znam, nemojte me napadati), dok sad jedem 3-4 puta i mogao bih jos :D. U teretanu idem vec devet dana (svaki dan osim nedjelje), sto utice na povecani apetit, a snaga se relativno brzo istrosi u odnosu na nekada prije kada sam jeo i enormnu kolicinu jaja i mesa, te se fino umorim nakon sat vremena intenzivnog treninga. Bajk vozim kada stignem, uglavnom nakon treninga, da se malo "rastresem", sto je dnevno oko dva, dva i po sata odvojenih maksuz za vjezbanje i raspolozenje. U pocetku dijete sam poceo ulaziti u neku fazu neraspolozenja, nevoljnosti, uglavnom zbog toga sto mi je "neko oteo" meso i kafu iz dnevnog menija, ali sam se za desetak dana navikao na zeleni caj kao zamjenu za kafu, a od mesa jedem samo solo kuhanu piletinu (samo morska krupna sol kao zacin, ostalo nista), te jednom do dva puta sedmicno junetinu (nemasna totalno, tako da se moze i cesce jesti, takodje solo). Kolicine dnevno unesene tecnosti (uglavnom u obliku zelenog caja i vode) se popela na oko 4l. Da ne pomisli neko da je sve tako bajno i blistavo, a kamoli lako, naravno da i ja imam "zutih minuta", da mi bude tesko, pogotovo kad pomislim koliko truda i vremena ulazem u sve ovo, a rezultati se "i hoce i nece" pojaviti, a ljeto je na pragu. Samo pokusavam da prenesem malo pozitive i elana da se dignete i svaki slobodan trenutak iskoristite i ulozite u svoje tijelo :). Do tipkanja
Sonac

#93 Re: Psorijaza

Post by Sonac »

v33dran wrote::bih: Zdravo dobri ljudi :). Evo mene opet nakon tri sedmice dijete, izbjegavanja svega sto sam mogao izbjeci (a to je prakticno sve sto i ne bismo trebali jesti), pocetnog gubitka 3kg, te vracanja stare kilaze, imuniteta i, sto je najbitnije, snage i raspolozenja :-D. Primjetne razlike su nastale u debljini kože (!!!), nacinu "perutanja" psorijaze, te u totalno promijenjenim prehrambenim navikama. Psorijaza je nakon samo ovog perioda vec meksa na dodir, nema vise zadebljane, hrapave kože, nego je glatka, ali ima tu i redovnog vanjskog odrzavanja. Ranije sam praktikovao da samo jednom dnevno jedem (znam, nemojte me napadati), dok sad jedem 3-4 puta i mogao bih jos :D. U teretanu idem vec devet dana (svaki dan osim nedjelje), sto utice na povecani apetit, a snaga se relativno brzo istrosi u odnosu na nekada prije kada sam jeo i enormnu kolicinu jaja i mesa, te se fino umorim nakon sat vremena intenzivnog treninga. Bajk vozim kada stignem, uglavnom nakon treninga, da se malo "rastresem", sto je dnevno oko dva, dva i po sata odvojenih maksuz za vjezbanje i raspolozenje. U pocetku dijete sam poceo ulaziti u neku fazu neraspolozenja, nevoljnosti, uglavnom zbog toga sto mi je "neko oteo" meso i kafu iz dnevnog menija, ali sam se za desetak dana navikao na zeleni caj kao zamjenu za kafu, a od mesa jedem samo solo kuhanu piletinu (samo morska krupna sol kao zacin, ostalo nista), te jednom do dva puta sedmicno junetinu (nemasna totalno, tako da se moze i cesce jesti, takodje solo). Kolicine dnevno unesene tecnosti (uglavnom u obliku zelenog caja i vode) se popela na oko 4l. Da ne pomisli neko da je sve tako bajno i blistavo, a kamoli lako, naravno da i ja imam "zutih minuta", da mi bude tesko, pogotovo kad pomislim koliko truda i vremena ulazem u sve ovo, a rezultati se "i hoce i nece" pojaviti, a ljeto je na pragu. Samo pokusavam da prenesem malo pozitive i elana da se dignete i svaki slobodan trenutak iskoristite i ulozite u svoje tijelo :). Do tipkanja
Pucaš od pozitive čovječe :) Baš mi je drago da je već krenulo s napretkom, ide polako al s vremenom imaš osjećaj da bukvalno vidiš kako prolazi.
Što se tiče mesa vidim ne spominješ ribu pa slobodno ubaci koju pastrmku iz nekog od naših ribnjaka, ja je napunim ruzmarinom, peršunom, bijelim lukom, bosiljkom i premažem sa kapljicom maslinova ulja i u rernu. A i ostalo meso možeš začiniti ovim začinima što nama odgovaraju, ocijeni po ukusu šta ide, škoditi neće a neki se čak i preporučuju jer čiste organizam, djeluju protuupalno...
Što se teretane tiče mislim da ideš prečesto i da ti zato dolazi do zamora, bez suplemenata i baš bogate ishrane ne bi trebo ići više od 3-4 puta. Čak ćeš sa rijeđim treninzima imati više napretka jer daš mišiću vremena da odmori i naraste.
Ja ima 10-tak dana "pijem" protein od klica smeđe riže, za sada nema ni najmanji negativni uticaj što me pravo raduje. Ružnog je ukusa pa ga mješam većinom u ove mikseve što pravim, nestalo onog od konoplje pa čekam da dođe da ga naručim, od njega isto puno očekujem. Krivo mi vala što se još neko od raje nije uključio u ovu našu dijetu pa da se malo i zezamo al eto, nikad nije kasno :)
v33dran

#94 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Sonac wrote:
v33dran wrote::bih: Zdravo dobri ljudi :). Evo mene opet nakon tri sedmice dijete, izbjegavanja svega sto sam mogao izbjeci (a to je prakticno sve sto i ne bismo trebali jesti), pocetnog gubitka 3kg, te vracanja stare kilaze, imuniteta i, sto je najbitnije, snage i raspolozenja :-D. Primjetne razlike su nastale u debljini kože (!!!), nacinu "perutanja" psorijaze, te u totalno promijenjenim prehrambenim navikama. Psorijaza je nakon samo ovog perioda vec meksa na dodir, nema vise zadebljane, hrapave kože, nego je glatka, ali ima tu i redovnog vanjskog odrzavanja. Ranije sam praktikovao da samo jednom dnevno jedem (znam, nemojte me napadati), dok sad jedem 3-4 puta i mogao bih jos :D. U teretanu idem vec devet dana (svaki dan osim nedjelje), sto utice na povecani apetit, a snaga se relativno brzo istrosi u odnosu na nekada prije kada sam jeo i enormnu kolicinu jaja i mesa, te se fino umorim nakon sat vremena intenzivnog treninga. Bajk vozim kada stignem, uglavnom nakon treninga, da se malo "rastresem", sto je dnevno oko dva, dva i po sata odvojenih maksuz za vjezbanje i raspolozenje. U pocetku dijete sam poceo ulaziti u neku fazu neraspolozenja, nevoljnosti, uglavnom zbog toga sto mi je "neko oteo" meso i kafu iz dnevnog menija, ali sam se za desetak dana navikao na zeleni caj kao zamjenu za kafu, a od mesa jedem samo solo kuhanu piletinu (samo morska krupna sol kao zacin, ostalo nista), te jednom do dva puta sedmicno junetinu (nemasna totalno, tako da se moze i cesce jesti, takodje solo). Kolicine dnevno unesene tecnosti (uglavnom u obliku zelenog caja i vode) se popela na oko 4l. Da ne pomisli neko da je sve tako bajno i blistavo, a kamoli lako, naravno da i ja imam "zutih minuta", da mi bude tesko, pogotovo kad pomislim koliko truda i vremena ulazem u sve ovo, a rezultati se "i hoce i nece" pojaviti, a ljeto je na pragu. Samo pokusavam da prenesem malo pozitive i elana da se dignete i svaki slobodan trenutak iskoristite i ulozite u svoje tijelo :). Do tipkanja
Pucaš od pozitive čovječe :) Baš mi je drago da je već krenulo s napretkom, ide polako al s vremenom imaš osjećaj da bukvalno vidiš kako prolazi.
Što se tiče mesa vidim ne spominješ ribu pa slobodno ubaci koju pastrmku iz nekog od naših ribnjaka, ja je napunim ruzmarinom, peršunom, bijelim lukom, bosiljkom i premažem sa kapljicom maslinova ulja i u rernu. A i ostalo meso možeš začiniti ovim začinima što nama odgovaraju, ocijeni po ukusu šta ide, škoditi neće a neki se čak i preporučuju jer čiste organizam, djeluju protuupalno...
Što se teretane tiče mislim da ideš prečesto i da ti zato dolazi do zamora, bez suplemenata i baš bogate ishrane ne bi trebo ići više od 3-4 puta. Čak ćeš sa rijeđim treninzima imati više napretka jer daš mišiću vremena da odmori i naraste.
Ja ima 10-tak dana "pijem" protein od klica smeđe riže, za sada nema ni najmanji negativni uticaj što me pravo raduje. Ružnog je ukusa pa ga mješam većinom u ove mikseve što pravim, nestalo onog od konoplje pa čekam da dođe da ga naručim, od njega isto puno očekujem. Krivo mi vala što se još neko od raje nije uključio u ovu našu dijetu pa da se malo i zezamo al eto, nikad nije kasno :)
Hehe, pa sta cu, ako se sam ne pokrenem, nece niko :), a volje mi ne nedostaje. Ribu takodje jedem, ne znam kako sam zaboravio da je spomenem, ali uglavnom sebi u tavi malo proprzim (sa malo maslinovog), sa tim spomenutim zacinima. Nasao sam, napokon, na pijaci sve svjeze, do skoro nije bilo maltene nicega, pa sam zadovoljan i zbog toga. To sam i ja shvatio za teretanu, znam da mi je to razlog zamora, ali potrebno mi je da se malo koza istopi, da se oznojim kvalitetno :). Evo skoro sam se vratio, dva sata nisam stao, presretan, sva tri sloja odjece mokra :D, jos samo da kisa ne pada, da se moze na bajk, ali eto. Mozes li mi ostaviti link za protein od klica smedje rize? Konoplju imam na prethodnoj stranici, to cu sve vjerovatno ove sedmice naruciti. Da li je tacno da nam jabucni ocat ne skodi? To sam na nekom sajtu procitao, pa reko da provjerim, da mogu stavljati u kupus salatu kada meso jedem ili nesto "tesko" za organizam. I ja sam primjetio da se malo ljudi javlja, nadam se da su djelom aktivniji i da rade na sebi :)
Sonac

#95 Re: Psorijaza

Post by Sonac »

Pazi sa treninzima jer i pretreniranost slabi imuniteti i kiseli organizam poput stresa.
Evo link za rižin protein http://www.iherb.com/Now-Foods-Sports-S ... 07-g/55523
Ja uzmem dnevno 3-4 kašičice, znači 15-tak grama proteina, nije puno al svakako bolje nego prije, ovaj http://www.iherb.com/Garden-of-Life-RAW ... 22-g/22343 ću naručiti sad nekad jer više ne mogu čekati konoplju da bude na stanju. Naručio sam baš juče i ono "Neem" ulje pa javim da li djeluje, poprilično su ga nahvalili na netu...

Jabukovo sirće smijemo bez problema, još ako nađeš domaće beton
Partizzanka

#96 Re: Psorijaza

Post by Partizzanka »

ja osjecam ljudsku duznost da ispricam moju pricu koja nije taaako sokantna ali ... mozda nekome pomogne

nekad krajem srednje skole na tjemenu glave (imam gustu kosu, nemoguce za osusiti) tacnije na potiljku
pojavile su mi se neke kao fleke koje su me UZASNO svrbjele i perutale se
ja sam to naravno cesala do krvi, gulila, ono malo prodje pa se vrati
bilo je samo tu ... na jednom dijelu ... kasnije se pocelo siriti na ostatak glave - nikada se nije prosirilo previse hvala Bogu

ne sjecam se (takav sam tip) da li je taj svrab postajao jaci ako sam nervozna ili ne
znam da je svrbilo kada operem kosu pa onako mokre kose hodam po kuci
i da je godilo kada je suho

onda sam isla dr
neki su govorili ekcem i dali mi neke kreme za ekceme i neke sampone protiv gljivica (wtf?) i to mi nije pomoglo
neki su mi dali neko prejako sredstvo za psorijazu - to sam samo jednom mozda stavila ako i taj jedan put
koristila sam diprogenta mast (jel se tako zove?) ona mi je najbolje pomagala ali i ona pomaze samo dok mazem i ako mazem svaki dan ... cim prestanem sve se vrati
i koristila sam neke kremice koje mi je jedna zena napravila, na biljnoj bazi
(sve ovo sam napisala da bi mozda mogli prespostaviti jel to kod mene bila psorijaza ili ne)

a onda sam pocela dobijati sijede i posto sam lijena za redovno farbanje (nije vazno za pricu ehhehe)
uzmem i oknijem se

NAKON PRVOG FARBANJA KANOM
simptomi su skoro skroz nestali
svraba vise nije bilo skoro pa nikako
a ljuspica jeste jos neko vrijeme

sada se redovno knijem (to je oko svaka 3mj) i uuurijetko osjetim svrab kada mi je kosa mokra ili kada se oznojim pa me pocne peckati

ne zelim nikoga da zbunjujem, dajem neispravne ili zabludne info ili sl... ako moze nekome pomoci moj primjer bilo bi mi drago. mozete mozda probati na maaalom dijelu koze nanijeti i drzati par sati malo kne (ipak ona je biljna, ja sam koristila lush sa kafom)

drago mi je i da ljudi pricaju o tome
znam da mnogo ljudi to krije - to mi je glupo
ja sam svima pricala i od sviju savjet trazila
v33dran

#97 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Sonac wrote:Pazi sa treninzima jer i pretreniranost slabi imuniteti i kiseli organizam poput stresa.
Evo link za rižin protein http://www.iherb.com/Now-Foods-Sports-S ... 07-g/55523
Ja uzmem dnevno 3-4 kašičice, znači 15-tak grama proteina, nije puno al svakako bolje nego prije, ovaj http://www.iherb.com/Garden-of-Life-RAW ... 22-g/22343 ću naručiti sad nekad jer više ne mogu čekati konoplju da bude na stanju. Naručio sam baš juče i ono "Neem" ulje pa javim da li djeluje, poprilično su ga nahvalili na netu...

Znam, znam, ne pretjerujem, kad sam umoran i osjecam se nemocno, ne idem. Znam i mehanizam kako to sve djeluje :D , tako da to moze i gore uticati od stresa i ove industrijske hrane, pazim se. Hvala ti puno na linkovima i na azurnosti, da imamo neki "klub" i da su svi aktivni, bilo bi ovo puno lakse za prebroditi :). Samo jos jedno pitanje, da li ulje prave od listova ili od ploda neem-a? Sad cu bas potraziti malo vise o tome, da vidim o cemu je konkretno rijec :). A sto se tice sladila, najbolja zamjena za secer, ko ne moze bez njega, je stevia. Mislim, nisam siguran, da ima kod nas ovdje da se kupi, pogledati cu sutra, prekosutra, pa javiti. Hvala jos jednom :)
Sonac

#98 Re: Psorijaza

Post by Sonac »

v33dran wrote:
Sonac wrote:Pazi sa treninzima jer i pretreniranost slabi imuniteti i kiseli organizam poput stresa.

Znam, znam, ne pretjerujem, kad sam umoran i osjecam se nemocno, ne idem. Znam i mehanizam kako to sve djeluje :D , tako da to moze i gore uticati od stresa i ove industrijske hrane, pazim se. Hvala ti puno na linkovima i na azurnosti, da imamo neki "klub" i da su svi aktivni, bilo bi ovo puno lakse za prebroditi :). Samo jos jedno pitanje, da li ulje prave od listova ili od ploda neem-a? Sad cu bas potraziti malo vise o tome, da vidim o cemu je konkretno rijec :). A sto se tice sladila, najbolja zamjena za secer, ko ne moze bez njega, je stevia. Mislim, nisam siguran, da ima kod nas ovdje da se kupi, pogledati cu sutra, prekosutra, pa javiti. Hvala jos jednom :)
Jednu grupu mišića ne bi trebo raditi češće nego jednom sedmično, to je tako čak i kod naprednijih sportista. Jedino oni baš zadrti bilderi sa tonom suplemenata rade istu grupu mišića 2-3 puta sedmično.

Ovo ulje što sam ja naručio je od sjemenki, evo linka http://www.iherb.com/Now-Foods-Solution ... 0-ml/14739

Ja u biti ništa i ne šećerim, ni čaj ni cijeđene sokove kad pravim, niti sok od đumbira ali ću ove proteinske šeikove morati jer su grdni a ne da mi se uvijek miksati ih s voćem da budu ukusniji. Ja sam zapiko ono sladilo od smeđe riže što sam postavljo link pa naručim nekad i to ubrzo.

A partizanka hvala na ovim informacijama, svak od nas treba podjeliti šta mu pomaže a šta odmaže.
v33dran

#99 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

@Partizzanka: Kana ili henna takodje ima antigljivicno djelovanje, koristi se za vlazenje kose, sjaj, djeluje kao regenerator jer stvara zastitni sloj, a najvaznije od svega je to sto alkalizira kosu (antigljivicno dejstvo, sto sam naveo), ali je pozitivna strana sto nema puno hemije, kao kreme koje nam prodaju. Vrlo lako je moguce da je bio i seboreicni dermatitis u pitanju, jer si napisala da se perutala koza i da je svrbilo, dok kod psorijaze u vecini slucajeva zadeblja malo koza, nebitno koji dio je u pitanju. Imao sam i seboreicni dermatitis, rijesio se tekucinom na bazi katrana :), koja takodje ima antigljivicno djelovanje, iako nisu bile gljivice u pitanju, nego stres. Hvala, naravno, sto si podijelila ovo sa nama, a mozda bi bilo od koristi da kopiras tekst u temi "seboreicni dermatitis", jer vecina tamo ima problema sa vlasistem.

@Sonac: Ni ja ne secerim mnogo toga, ali osjetim nekad potrebu da unesem nesto sladje, a da nije cokolada, pa bi mi dobro doslo. Za teretanu sam upoznat sa tim stvarima, radim uglavnom izolacijske vjezbe, ne grupne, tako da se ima sta raditi :). Kako vrijeme bude ljepse, ici cu mozda 3 puta, a ostalo samo bike i trcanje, sto mi je bitnije :wink: . Hvala jos jednom za ove linkove, a ako tebi bude nesto trebalo, a nema u Sa, slobodno napisi, pogledati cu ja ovdje ;-)
Partizzanka

#100 Re: Psorijaza

Post by Partizzanka »

evo vedrane napisala sam i tamo tj kopirala

meni je dr dala sampon koji je protiv gljivica ali to meni nije pomoglo, samo mi je bilo gore ja mislim

kako bilo, ja hvala Bogu vise nemam poblem
ako kome moze pomoci, kana nije skupa ne kosta puno probati, sto sam napisala.. nek stoji moji post

smrt psorijazi sloboda narodu! :)
Post Reply