TOCKOVI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sorcerer
-
preludezalude
#77 Re: TOCKOVI
Provaljujes se pravo. A sve ti fazoni jalijaski. Nemas pojma. Provalio si se za centralne prstenove da nicemu ne sluze. Provalio si se za lezaj tocka da nije na trapu. Provaljujes se da trap nista vise ne trpi sa sirim gumama u odnosu na uze. Pa sad u zadnjem postu se ispravljas da ipak ne trpi direktno. To hoces reci da trpi indirektno.sorcerer wrote:moj lapsus za matice, izvinjavam se ,podloske su u pitanju.preludezalude wrote:
Malo se smiri da ti malo ta mudologija, pardon, mudrologija se slegne.
Prvo si spominjao sarafe, sad brezone. Razlika konkretno u tvom slucaju je nebo i zemlja. Drugo, spominjao si plivajuce podloske, sad spominjes plivajuce matice. U svakom slucaju, sa brezonima je malo drugacija stvar nego kod sarafa i to si trebao odmah reci.
Slijedece, kazes lezaj je u glavcini, nije na trapu. A gdje se to glavcina nalazi, na auspuhu mozda??
Slijedece,
Kazes kugle ne trpe nista vec lezaj... Eto koliko si pametan. Gume sve sto su sire, trap trpi vise, ukljucujuci i lezajeve, kugle, krajnice...
Ista stvar je i ako je tocak iz nekog razloga izvan balansa, vibracije se prenose preko lezajeva pa na sve dijelove trapa i sve ubrzano se trosi. Pa i instrument tabla se trese ko Jermenija kad pocnu vibracije.
Provaljujes se za centralne prstenove i za ovo da kugle ne trpe nista. Rekao sam ti otidji negdje kod kakvog strucnjaka pa da ti malo objasni kako fizika radi.
Evo jos jedno pitanje za tebe: da li trap isto trpi sa niskoprofilnom gumom kao sa visokoprofilnom gumom?
ti si pisao o sarafima i pretpostavljao da su i kod mene sarafi,ali dok ti nisam rekao da su brezoni i dalje si bio ubijedjen da imam sarafe nakrivo zavrnute...pa nasao sam tebe strucnjaka na forumu da mi ti pojasnis neke stvari ,ja da nemam foruma ne bi znao nista u zivotu ...
pametniji sam od tebe ,ne tupi toliko sa sirinom gume ,siru gumu mozes stavit na usku felgu i nista nece trpiti
ako imas felgu 15x6J i imao si recimo gumu 165 i stavis 195 sta ce se desiti? nista naravno jer se ET nije promijenio ni sirina felge ,zato ne lupetaj vise.kugle trpe samo na vertikalni udarac jer strada plastika u njima kao i u krajnicama.slazem se da je vece opterecenje na krajnice kad motas ako imas siroki tocak nego uski,ali ne utice to direktno na njeno stradanje,najveci neprijatelj toga su rupe na cesti.fizicaru postavljas pitanja za djecu u obdanistu ,udobnije se voziti sa gumom sa visokim profilom,nego sa niskim ,ali to utice na stradanje dijelova u toliko maloj mjeri da je to zanemarivo ....treses se ko jermenija,otisao si izvana balansa![]()
![]()
![]()
Cuj lezaj nije na trapu
- sorcerer
#78 Re: TOCKOVI
preludezalude wrote: Provaljujes se pravo. A sve ti fazoni jalijaski. Nemas pojma. Provalio si se za centralne prstenove da nicemu ne sluze. Provalio si se za lezaj tocka da nije na trapu. Provaljujes se da trap nista vise ne trpi sa sirim gumama u odnosu na uze. Pa sad u zadnjem postu se ispravljas da ipak ne trpi direktno. To hoces reci da trpi indirektno.![]()
I onda na kraju ipak kazes da trap sa niskoprofilnim gumama trpi vise od trapa sa visoko profilnim gumama. Kad mijenjas 13-ke felge za 15-ke felge, onda idu niskoprofilne gume. E sad procitaj sve iz pocetka pa vidi sta li laprdao na pocetku pa nadosao na kraju.
Cuj lezaj nije na trapu![]()
i centralni prstenovi nicemu ne sluze
![]()
. Vjerovatno za tebe bi sluzili samo da lakse se nabaci felga.
![]()
hajd sto si glup, to smo apsolvirali iz drugih tema davno,al sto si nepismen i ne znas procitati sta napisem ,jos citiras pa napises nebulozu neku....procitaj jos jednom sve fino sta sam ja napisao ,bez pretpostavki tvojih u kojima izvrces moje rijeci.
ja nisam ninasta nadosao,ja sam oduvijek znao neke stvari...samo ti mozes nadoc ,ali to se nece desiti jos godinama jer ti je izgleda lakse metar u guzicu nego cenat u glavu .seres godinama po forumima i jos pameti dosao nisi ,sjecam te se sa pungasa 2003.i 2004.da si i tad pametovao i filozofirao...po kom to pravilu idu niskoprofilne gume? po nekom tvom?opet tvoje pretpostavke ...ja stavljam gumu koju ja hocu ....samo nam reci koliko si ti licno ,svojim rukama lezajeva i kugli promijenio u zivotu? ja sam licno presao 200.000 kilometara sa duplo sirim tockovima na 3 razlicita auta istog tipa,uvijek je centralna rupa na felgi bila sira od glavcine i uvijek su bile 4x100 na glavcini 4x98 i zamisli nikad nista nije otpalo niti mi je otisla kugla,niti se tresao auto,ali ti to ne mozes znati jer vozis samo tastaturu po forumu i filozofiras.kad si toliko pametan odgovori svima ovde zasto sarafi ili matice koje drze tocak imaju konus na sebi ? eto samo mi tacno reci za sta sluzi taj konus i ja se povlacim iz dalje diskusije ....
P.S. LEZAJ JE U GLAVCINI
-
preludezalude
#79 Re: TOCKOVI
Lezaj jeste u glavcini, a glavcina... visi u zraku.
Ja lezajeve i kugle ne mijenjam, to radi mehanicar, ja lijepo platim na kraju. Ti si oduvjek znao .....neke stvari. Vidim kako si znao, da sire gume ne uticu nista vise na trap u odnosu na uze.
Pitas po kom pravilu idu nisko profilne gume na felgu koja je veca od originalne. Stvarno si tuta ako to pitas i ne zasluzujes nikakav komentar. To sto si ti presao 200 000km, ocigledno nije imalo nekog velikog utjecaja na upoznavanje fizike, sila i slicnih stvari kod auta. Ti si pravi primjer bosanskog rejsera
i bh ćuninga. Pun si nekih rjesenja i prepravki tipicnih za bh ćuning.
Imas vjerovatno naljepnicu na autu... tuning. Mislis popio si svu pamet svijeta i mislis presao si mnogo kilometara. E pa moram te razocarati, ja vozackog iskustva imam malo vise od tebe i malo vise predjenih kilometara.
Malo manje gledaj filmove tipa "Fast and furious". Ono ti je pola laz.
Slobodno procitaj temu iz pocetka i vidi sta si tvrdio na pocetku, a sada ti je malo promjenjena prica.
Malo se makar informisi na netu pa pricaj. Evo ti jedna stranica pa nesto i nauci:
http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html
Pitas po kom pravilu idu nisko profilne gume na felgu koja je veca od originalne. Stvarno si tuta ako to pitas i ne zasluzujes nikakav komentar. To sto si ti presao 200 000km, ocigledno nije imalo nekog velikog utjecaja na upoznavanje fizike, sila i slicnih stvari kod auta. Ti si pravi primjer bosanskog rejsera
Imas vjerovatno naljepnicu na autu... tuning. Mislis popio si svu pamet svijeta i mislis presao si mnogo kilometara. E pa moram te razocarati, ja vozackog iskustva imam malo vise od tebe i malo vise predjenih kilometara.
Malo manje gledaj filmove tipa "Fast and furious". Ono ti je pola laz.
Slobodno procitaj temu iz pocetka i vidi sta si tvrdio na pocetku, a sada ti je malo promjenjena prica.
Malo se makar informisi na netu pa pricaj. Evo ti jedna stranica pa nesto i nauci:
http://www.carbibles.com/tyre_bible_pg4.html
- sorcerer
#80 Re: TOCKOVI
pretpostavka je majka svih zajeba,tako da si se opet zajebao sa svojim pretpostavkama i sam sebe otjerao u beskrajnost .meljes non stop jedno te isto jer nemas argumenta za nista .opet ne citas...ja nisam rekao da sam presao 200.000 u zivotu ,vec sa sirokim tockovima.fiziku i sile sam upoznao u osnovnoj skoli koju ti izgleda nisi ni zavrsio cim si je upoznavao na tockovima . nisam ni rejser ni ćuner,a ti si pravi primjer bosanskog glupana i forumskog pametologa koji ide mehanicaru i filozofira po forumima o mehanici.razocaracu te ,presao sam mnogo vise kilometara od tebe i imam naljepnicu na autu,na oba prednja vrata ,bijela je 50x30 cm na njoj pise trocifreni broj,a na zadnjim bocnim prozorima mi pise prezime i krvna grupa.ne gledam filmove trecerazredne produkcije ,to ostavljam tebi,kao i linkove ove za ucenje preko neta .citiraj molim te gdje sam ja rekao da sam popio pamet? ja ne znam nista ,ali znam vise od tebe ,jer ti nemas pojma.samo lupetas po tastaturi i napisao si kilometar nebuloza,a odgovora na moje pitanje nigdje .....treba da odgovoris zasto sluzi konus na sarafima ili maticama koje drze tocak?????
ali to se izgleda nece desiti skoro...
evo i tebi jedna stranica pa nauci nesto http://www.sajsiga. ba
- sparky
#81 Re: TOCKOVI
ja bi samo da kazem da je za moj auto fabricki propisana dimenzija 145/80-13 na felgi od 4,5 inca sirine a da se vec duuuuuugoooo vozim na 175/50-13 8 inca i da nikad nisam zamijenio ni kuglu ni krajnicu ni lezaj ni lafetu ni...mozda ja to i nemam na autu, ups.
- sorcerer
#82 Re: TOCKOVI
a imas li plastiku u sredini felge za centriranje? jel ti trese volan kad vozis 160km/h po makadamu?sparky wrote:ja bi samo da kazem da je za moj auto fabricki propisana dimenzija 145/80-13 na felgi od 4,5 inca sirine a da se vec duuuuuugoooo vozim na 175/50-13 8 inca i da nikad nisam zamijenio ni kuglu ni krajnicu ni lezaj ni lafetu ni...mozda ja to i nemam na autu, ups.
- sparky
#83 Re: TOCKOVI
ma kakve plastike gluho i coravo bilo,jedino sto na tocku imam plasticno je kapica ventila.
hoce pomalo zatresti na makadamu,bil te plastike rijesile problem. inace na asvaltu do 170 ne trese,preko ne moze
hoce pomalo zatresti na makadamu,bil te plastike rijesile problem. inace na asvaltu do 170 ne trese,preko ne moze
- sorcerer
#84 Re: TOCKOVI
plastike rjesavaju sve u zivotu.to sto ti trese je do zimskog zraka.....promijeni zrak u gumama ,sad moras stavit proljetni 
- sparky
#85 Re: TOCKOVI
ne vozim na zimskom zraku ali mi je proslogodisnji ljetni,moguce da se ubudjao. nego,jel ima tih plastika u onim sopovima sve po 3 marke?
Last edited by sparky on 10/04/2013 23:59, edited 1 time in total.
- sorcerer
#86 Re: TOCKOVI
jest garant,mijenjaj to sutra odma
- sparky
#87 Re: TOCKOVI
sad cu da ispustim zrak valjda se do jutra provjetri
-
preludezalude
#88 Re: TOCKOVI
Poseri se ti na taj broj na blatobranu kad imas takvo znanje. A vidim i vidovit si kad znas koliko sam ja presao kilometara.sorcerer wrote:pretpostavka je majka svih zajeba,tako da si se opet zajebao sa svojim pretpostavkama i sam sebe otjerao u beskrajnost .meljes non stop jedno te isto jer nemas argumenta za nista .opet ne citas...ja nisam rekao da sam presao 200.000 u zivotu ,vec sa sirokim tockovima.fiziku i sile sam upoznao u osnovnoj skoli koju ti izgleda nisi ni zavrsio cim si je upoznavao na tockovima . nisam ni rejser ni ćuner,a ti si pravi primjer bosanskog glupana i forumskog pametologa koji ide mehanicaru i filozofira po forumima o mehanici.razocaracu te ,presao sam mnogo vise kilometara od tebe i imam naljepnicu na autu,na oba prednja vrata ,bijela je 50x30 cm na njoj pise trocifreni broj,a na zadnjim bocnim prozorima mi pise prezime i krvna grupa.ne gledam filmove trecerazredne produkcije ,to ostavljam tebi,kao i linkove ove za ucenje preko neta .citiraj molim te gdje sam ja rekao da sam popio pamet? ja ne znam nista ,ali znam vise od tebe ,jer ti nemas pojma.samo lupetas po tastaturi i napisao si kilometar nebuloza,a odgovora na moje pitanje nigdje .....treba da odgovoris zasto sluzi konus na sarafima ili maticama koje drze tocak?????
Kazes nisi rejser, a broj na blatobranu se nosi. Nisam imao pojam za broj, ali sam te skontao o prici rejserskoj.
Znas kad ces dobiti odgovor? Kad i ti meni odgovoris, zasto se stavljaju centralni prstenovi ako nisu potrebni kako kazes TI?
Za ovo crveno se moram debelo nasmijati.
Imas li ti uopte zavrsenu srednju?
Jedino pametno kod tebe je zanimanje koje si naveo u profilu: dipl. ing. forumske mudologije.
A i ova tvoja stranica puno govori o tebi.
- sorcerer
#89 Re: TOCKOVI
...broj nije na blatobranu,vec na vratima 122 MILICIJA ,procitaj nesto u zivotu sem foruma glupih i biblija za tockove na kojim ucis sve .cak ni to nisi procitao kako treba kao ni moje postove ,tako da ne mozes naucit nista .lijepo ti ljudi napisali.preludezalude wrote: Poseri se ti na taj broj na blatobranu kad imas takvo znanje. A vidim i vidovit si kad znas koliko sam ja presao kilometara.Lijepo ti pise na onoj stranici koju sam ti postavio, cemu sluze centralni prstenovi. A mozes malo i po stranim forumima da pregledas price cemu sluzi ta stvar. Iz tvoje citave price se moze utvrditi da o mehanici i principima rada iste i silama koje prenose, nemas pojma. Mozda znas voziti, ali to je sve. Argumente sam ti dao u vidu linkova sa objasnjenjima. A tvoj argument je da ti tako vozis godinama pa sve je u redu. Pa znam i ja gomilu levata po gradu sa nabacenim felgama koje nemaju veze sa pamecu i sa raspar gumama. I oni voze godinama pa nikom nista.
Kazes nisi rejser, a broj na blatobranu se nosi. Nisam imao pojam za broj, ali sam te skontao o prici rejserskoj.![]()
![]()
Znas kad ces dobiti odgovor? Kad i ti meni odgovoris, zasto se stavljaju centralni prstenovi ako nisu potrebni kako kazes TI?
Za ovo crveno se moram debelo nasmijati.![]()
![]()
![]()
Jedino pametno kod tebe je zanimanje koje si naveo u profilu: dipl. ing. forumske mudologije.
A i ova tvoja stranica puno govori o tebi.
posto ne znas engleski ja cu ti prevesti centralni prsten sluzi za centriranje tocka prije stezanja sarafa ili matica ,tj samo da se poklapaju rupe ili po seljacki da mozes ubost saraf....iz tvoje cijele price moze se utvrditi da si ti jedan pametolog koji nema pojma o zivotu vec je sve naucio na forumima pisuci gluposti i pametujuci ,a tvoje znanje o mehanici si nam sam rekao kako ides majstoru i placas.ja od takvih glupana zivim i najvise volim kad mi dodju jer su uzivo mnogo gluplji nego na forumu ,a i ne mogu pametovat.gdje si upoznao te levate sto ih znas? na forumu ili kod majstora kad ti je otimao pare?link nije argument i ti nisi dao nikakav argument vec samo meljes ko prazan mlin ,argument ti je sadrzan u pitanju na koje nikako da odgovoris : zasto sluze konusi na sarafima ili maticama kojima se sarafi tocak?the wheel is centred using the spigot before the wheel nuts or lug bolts are tightened
konusi sluze za centriranje tockova
u mom profilu je navedeno tvoje zanimanje i zanimanje takvih poput tebe ,samo si ti glup kao i melami pa nista ne kontas
izvinjavam se sto sam ti poslao pogresan link .ovaj je za tebe :
http://www.retardacija.ba
Last edited by sorcerer on 11/04/2013 09:04, edited 4 times in total.
- sorcerer
-
GaRGa
#91 Re: TOCKOVI
cisto sumnjam da bi prelude uzeo renoa 5 turbo
-
preludezalude
#92 Re: TOCKOVI
Dobro si preveo ovoj dio do zareza, ali poslije zareza nije prevod i lupetas. Prevedi citav tekst. Sto se tice engleskog, mozemo pricati na tom jeziku, nije problem. A to gdje se nalazi broj nije vazno. A sto ne rece koji je broj, evo sad sam se usrao od straha. Izvini za ono poseri se na broj. Evo sad ti se ja poserem na taj broj. Da si ranije rekao koji je broj bilo bi mi sve jasnije koji je mentalni sklop u pitanju.sorcerer wrote:...broj nije na blatobranu,vec na vratima 122 MILICIJA ,procitaj nesto u zivotu sem foruma glupih i biblija za tockove na kojim ucis sve .cak ni to nisi procitao kako treba kao ni moje postove ,tako da ne mozes naucit nista .lijepo ti ljudi napisali.preludezalude wrote: Poseri se ti na taj broj na blatobranu kad imas takvo znanje. A vidim i vidovit si kad znas koliko sam ja presao kilometara.Lijepo ti pise na onoj stranici koju sam ti postavio, cemu sluze centralni prstenovi. A mozes malo i po stranim forumima da pregledas price cemu sluzi ta stvar. Iz tvoje citave price se moze utvrditi da o mehanici i principima rada iste i silama koje prenose, nemas pojma. Mozda znas voziti, ali to je sve. Argumente sam ti dao u vidu linkova sa objasnjenjima. A tvoj argument je da ti tako vozis godinama pa sve je u redu. Pa znam i ja gomilu levata po gradu sa nabacenim felgama koje nemaju veze sa pamecu i sa raspar gumama. I oni voze godinama pa nikom nista.
Kazes nisi rejser, a broj na blatobranu se nosi. Nisam imao pojam za broj, ali sam te skontao o prici rejserskoj.![]()
![]()
Za ovo crveno se moram debelo nasmijati.![]()
![]()
![]()
A i ova tvoja stranica puno govori o tebi.posto ne znas engleski ja cu ti prevesti centralni prsten sluzi za centriranje tocka prije stezanja sarafa ili matica ,tj samo da se poklapaju rupe ili po seljacki da mozes ubost saraf....iz tvoje cijele price moze se utvrditi da si ti jedan pametolog koji nema pojma o zivotu vec je sve naucio na forumima pisuci gluposti i pametujuci ,a tvoje znanje o mehanici si nam sam rekao kako ides majstoru i placas.ja od takvih glupana zivim i najvise volim kad mi dodju jer su uzivo mnogo gluplji nego na forumu ,a i ne mogu pametovat.gdje si upoznao te levate sto ih znas? na forumu ili kod majstora kad ti je otimao pare?link nije argument i ti nisi dao nikakav argument vec samo meljes ko prazan mlin ,argument ti je sadrzan u pitanju na koje nikako da odgovoris : zasto sluze konusi na sarafima ili maticama kojima se sarafi tocak?the wheel is centred using the spigot before the wheel nuts or lug bolts are tightened
konusi sluze za centriranje tockova
u mom profilu je navedeno tvoje zanimanje i zanimanje takvih poput tebe ,samo si ti glup kao i melami pa nista ne kontas
izvinjavam se sto sam ti poslao pogresan link .ovaj je za tebe :
http://www.retardacija.ba
- sorcerer
#93 Re: TOCKOVI
ko pokvarena ploca si,samo meljes bez smisla ....ti izgleda osim sto imas problema s mozgom imas problema i s probavnim traktom i crijevima
ovo za centriranje se odnosi samo za egzoticne automobile iz amerike kojima ne pada vec raste vrijednost..
ovo za centriranje se odnosi samo za egzoticne automobile iz amerike kojima ne pada vec raste vrijednost..
-
preludezalude
#94 Re: TOCKOVI
Ovo je bilo bas dubokoumno. Bas spram broja na vratima.
-
goran16v
#95 Re: TOCKOVI
preludezalude wrote:Ovo je bilo bas dubokoumno. Bas spram broja na vratima.
Izvin'te sto se mjesam, ali ti ocigleno ne mozes da povezes i skontas o kojem se trocifreni broju na vratima radi????
Da ti pomognem, auta sa takvim brojevima u BiH nema puno...
- basicm
#96 Re: TOCKOVI
Peugeot 407 nema centralnu rupu na felgama. Kako on ostaje "na nogama"?
-
preludezalude
#97 Re: TOCKOVI
Moram priznati da jos ni jedan auto nisam vidio sa, kako on kaze, 122 MILICIJA natpisom na vratima.goran16v wrote:preludezalude wrote:Ovo je bilo bas dubokoumno. Bas spram broja na vratima.
Izvin'te sto se mjesam, ali ti ocigleno ne mozes da povezes i skontas o kojem se trocifreni broju na vratima radi????
Da ti pomognem, auta sa takvim brojevima u BiH nema puno...
- sorcerer
#98 Re: TOCKOVI
njemu otpadne krov od vibracijebasicm wrote:Peugeot 407 nema centralnu rupu na felgama. Kako on ostaje "na nogama"?
- basicm
#99 Re: TOCKOVI
To sam i pretpostavljao, mora negdje odgovoriti, nema sanse da prodje bez posljedica.sorcerer wrote:njemu otpadne krov od vibracijebasicm wrote:Peugeot 407 nema centralnu rupu na felgama. Kako on ostaje "na nogama"?![]()
![]()
![]()
![]()
- _Reds_
#100 Re: TOCKOVI

Valjaju li ove felge sta ?? Da li je neko imao iskustva ?