DVOR Luxury Apartments

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Jay Gatsby

#76 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Jay Gatsby »

daduli_sa wrote:
Cossack wrote:
_terminaš_ wrote: Našem narodu ništa ne valja.
Šta god se pravi, nađe se jedan dio raje da popljuje projekat i ovako svaki put bude. Sve nam smeta, ništa nam ne valja, ne znamo ni mi šta hoćemo.
:thumbup: Kada se samo sjetim koliko se onaj most pljuvao... :-)
Sa BITNOM razlikom da je most u "sluzbi" svih , a ovdje se covjek pita po kom osnovu neko uspijeva da dobije zonu A ne u gradu nego drzavi za stanogradnju na podrucju gdje to regulacionim planom nije bilo ni planirano ni dozvoljeno.....

Anarhija.
A kad je ovdje bilo drugačije?
Ambrozija

#77 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Ambrozija »

daduli_sa wrote:
Cossack wrote:
_terminaš_ wrote: Našem narodu ništa ne valja.
Šta god se pravi, nađe se jedan dio raje da popljuje projekat i ovako svaki put bude. Sve nam smeta, ništa nam ne valja, ne znamo ni mi šta hoćemo.
:thumbup: Kada se samo sjetim koliko se onaj most pljuvao... :-)
Sa BITNOM razlikom da je most u "sluzbi" svih , a ovdje se covjek pita po kom osnovu neko uspijeva da dobije zonu A ne u gradu nego drzavi za stanogradnju na podrucju gdje to regulacionim planom nije bilo ni planirano ni dozvoljeno.....

Anarhija.
Izmjena RP je nesto sto se mora raditi, sto je praksa ne samo kod nas, vec i u drugim gradovima.
neki

#78 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by neki »

Izmjena RP je pravljena za ovaj kvadrant ali na drugim objektima, objekat koji se poceo graditi je od prve varijante RP bio predstavljen kao poslovno-stambeni i nije mu mijenjana namjena i takav se i gradi..
ins

#79 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by ins »

Nije tacno, u prvoj verziji RP Marijin Dvor, cijeli Kvadrant B je imao samo PO objekte.

I taj RP je bio na snazi skoro 10 godina, da bi u potpunoj tisini bio izmjenjen, za vrijeme Behmena, i objekti izmjenjeni u SPO. Ponovo je izmjenjen 2011. radi omogucavanja izgradnje Tehnickog muzeja u staroj Centrali.

EDIT: evo slika prvobitnog RP Marijin Dvor, jasno i glasno kaze sta je bila ideja

Image
P308

#80 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

ins wrote:Nije tacno, u prvoj verziji RP Marijin Dvor, cijeli Kvadrant B je imao samo PO objekte.

I taj RP je bio na snazi skoro 10 godina, da bi u potpunoj tisini bio izmjenjen, za vrijeme Behmena, i objekti izmjenjeni u SPO. Ponovo je izmjenjen 2011. radi omogucavanja izgradnje Tehnickog muzeja u staroj Centrali.

EDIT: evo slika prvobitnog RP Marijin Dvor, jasno i glasno kaze sta je bila ideja

Image
Nova vremena zahtijevaju izmjene.
neki

#81 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by neki »

Koliko se ja sjecam varijanta koju si postavio je bila prijedlog RP, koja je na javnoj raspravi dobila mnoge primjedbe, izmedju ostalog i oko namjene..Usvojen je plan s mjesovitom namjenom a onda su uslijedile mnoge korekcije koje su mijenjale gabarite i visinu objekata. I trenutno su u proceduri neke korekcije na aktuelni RP
P308

#82 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

neki wrote:Koliko se ja sjecam varijanta koju si postavio je bila prijedlog RP, koja je na javnoj raspravi dobila mnoge primjedbe, izmedju ostalog i oko namjene..Usvojen je plan s mjesovitom namjenom a onda su uslijedile mnoge korekcije koje su mijenjale gabarite i visinu objekata. I trenutno su u proceduri neke korekcije na aktuelni RP
Hocemo li mi docekati realizaciju ovoga, pogotovo ovog u ulici Kotromanica :?

Hoce li rusiti onu Cevabdzinicu u blizini Dvora-a. Danas prodjoh, ucini mi se da je napousteno, ali nisam siguran.
dingosp0

#83 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by dingosp0 »

daduli_sa wrote:Iskreno, da mi daju stan u ovoj zgradi - neka hvala.

Stan gdje ce otvoren prozor biti misaona imenica.
Zila kucavica prolazi ispod prozora. Tramvaj :zzzz:

Orjentacija zgrade je ocaj. Sunce i svjetlost, sta je to?

U terminima spice doci do zgrade kolima (gdje s njima necu ni pitati?!)

Zakljucak - dok normalan svijet i ostatak svijeta gleda da ode sto dalje od ludila gradske vreve, mi jos jednom dokazujemo da smo daleko od normalnog.... Pokondirenost na desetu. Da mi je vidjeti profil kupca ovog stana...
Svega ti ne laprdaj.... eto da ti ponude stan ti bi se zacrvenuo i nebi prihvatio... sto ne mogu supljaka...

prije sve ovo sto si naveo je jedna velika ubleha... nisi sigurno nikad bio u New Yorku, Berlinu, Parisu, Kuala Lampur ... do duse nisam ni, osim u New Yorku ali pratim arhitekturu, i izgradnju ovih gradova.. pogotovo New York i Kuala Lampur u oba grada imas condo zgrade u centru downtowna, u New Yorku u kojem je citav grad pod ogromnom guzvom imas stambene zgrade... Kuala Lampur da ne pricam... bukvalno jedan veliki grad sa ulicama ko kod nas u starom gradu ... i svi ostali gradovi tako... prema tome prestanite mlatiti neke nebuloze..

kod nas svi nesto znaju, sve *ebeni strucnjaci za sva moguca pitanja.. arhitekti, inzinjeri, ekonomisti, auto mehancari... svi nesto znaju kako treba, sta je najbolje... toliko smo pametni imamo pojedinaca koji bi znali rijesiti svijetsku ekonomsku krizu za 5 minuta....

Sarajevo je sad dobilo ovaj SCC poslovni obejkat, i Bog zna kad ce vise vidjeti nesto ovako... tako da radije bi gledao stambene zgrade po Marijinom Dvoru, nego neke posljeratne rusevine u centru grada..

po logici pojedinaca ovdje, trebalo smo porusiti sve barake, po MD, sravnjati sve sa zemljom i cekati bolja vremena nekad 2050 godinu da tu nikne neka poslovna zgrada.... a prije toga bi nikla pijaca, auto pijaca itd itd itd ... tako NE hvala radije i nek TIbra napravi zgradu al bar da nisu neke seljacke skupine tu, na kraju bi koridu odrzali na tim poljima...

meni je Dvor projekat ekstra, super izgleda, za 10... koda smo mi sad neki amanjarabi grad, metropola, pa samo zelimo neke luksuz zgrade od stakla sa pozlacenim fasadama... hvala Bogu pa se i ovo gradi.. bar kad prodjem ne moram gledati one porusene barake koda smo tek izasli iz rata...
photomag

#84 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by photomag »

gledajuci render zgrade, presjecice se pjesacki dio od marijin dvora prema skenderiji kako bi se napravio prilaz podzemnoj garazi zgrade umjesto da su ostavili jedino prilaz iz kotromanjica ulice (ulazice se sa tramvajskih sina). znaci jos najmanje jedan semafor na tom dijelu, jos jedan rizik za pjesake. ovako, ovaj pjesci dio mi je bas bio potaman.

zgrada fino izgleda ali lokacija je sranje. kontao sam da je dio od marijin dvora prema bascarsiji rezervisan za zgrade koje ce imati austrougarski izgled fasade a ne ovaj modernisticki. ovdje ubrajam i scc i akademiju scenskih i one zgrade na skenderiji gdje je sada EU i njemacka ambasada i slicne zgrade.

ovako ce izgledati kao papagajka nasuprot austrijskih zgrada a pogotovo jer u nizu ostaje elektricna centrala koja je zasticeni spomenik kulture i koja mora zadrzati stari izgled.
Logovan

#85 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Logovan »

dingosp0@ Bravo, potpis od a do ž. :thumbup:
P308

#86 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

photomag wrote:gledajuci render zgrade, presjecice se pjesacki dio od marijin dvora prema skenderiji kako bi se napravio prilaz podzemnoj garazi zgrade umjesto da su ostavili jedino prilaz iz kotromanjica ulice (ulazice se sa tramvajskih sina). znaci jos najmanje jedan semafor na tom dijelu, jos jedan rizik za pjesake. ovako, ovaj pjesci dio mi je bas bio potaman.

zgrada fino izgleda ali lokacija je sranje. kontao sam da je dio od marijin dvora prema bascarsiji rezervisan za zgrade koje ce imati austrougarski izgled fasade a ne ovaj modernisticki. ovdje ubrajam i scc i akademiju scenskih i one zgrade na skenderiji gdje je sada EU i njemacka ambasada i slicne zgrade.

ovako ce izgledati kao papagajka nasuprot austrijskih zgrada a pogotovo jer u nizu ostaje elektricna centrala koja je zasticeni spomenik kulture i koja mora zadrzati stari izgled.
Na renderu je prikazana ulica Kalmija Baruha, koja i sada postoji, ali se ona ne spaja sa ulicom Hiseta niti ce se spajati. U ulicu Kalmija Baruha se ulazi i izlazi iz ulice Kotromanica i tako ce i ostati, dakle nema straha za pjesake.
A sama zgrada ima i elemente stare gradnje naravno "upakovane" u moderni stil, sto je logicno s obzirom na vrijeme u kojem zivimo.
photomag

#87 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by photomag »

govorim o renderu na njihovoj web stranici, u galeriji render broj 10 pokazuje tramvaj i ulicu koja se spaja sa hisetima (doduse, ne vidi se samo spajanje ali se vidi ulica koja ide u tom pravcu). znaci, imace prilaz sa ulice hiseta.
P308

#88 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

photomag wrote:govorim o renderu na njihovoj web stranici, u galeriji render broj 10 pokazuje tramvaj i ulicu koja se spaja sa hisetima (doduse, ne vidi se samo spajanje ali se vidi ulica koja ide u tom pravcu). znaci, imace prilaz sa ulice hiseta.
Pregledah fotografije i dalje ne vidim to o cemu pricas, nigdje se tacno ne vidi spoj sa ulicom Hiseta. I sadasnji je izgled kao na renderima.
Shon Phon

#89 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Shon Phon »

Nisam iz ove struke, ali me uvijek zanimalo uredjenje gradova, kao mjesta ugodnog zivota. Vidim da ima dosta ljudi kojima je to posao, poznaju RP tog prostora, pa bih ja imao jedno pitanje. Da li je igdje na tom prostoru, izmedju Skenderije i Mosta Suade i Olge, naravno na desnoj obali, predvidjena setnica uz rijeku, zelene povrsine sa zasadjenim cvijecem, park sa vodenom povrsinom ili nesto slicno? Ili jednostavno kod nas niko ne vidi dobit u necemu takvom?
P308

#90 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

Shon Phon wrote:Nisam iz ove struke, ali me uvijek zanimalo uredjenje gradova, kao mjesta ugodnog zivota. Vidim da ima dosta ljudi kojima je to posao, poznaju RP tog prostora, pa bih ja imao jedno pitanje. Da li je igdje na tom prostoru, izmedju Skenderije i Mosta Suade i Olge, naravno na desnoj obali, predvidjena setnica uz rijeku, zelene povrsine sa zasadjenim cvijecem, park sa vodenom povrsinom ili nesto slicno? Ili jednostavno kod nas niko ne vidi dobit u necemu takvom?
Planiran je nastavak Vilosonovg setalista do Skenderije
P308

#91 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

Biznismeni iz Njemačke i Zaljeva testiraju tržište
Grupa moćnih investitora gradi objekt u Sarajevu

Izgradnja luksuznog stambenog kompleksa u samom centru Sarajeva, koja je započela prije nekoliko dana, samo je prvi korak pri ulasku nekoliko ozbiljnih investitora, ponajviše iz zaljevskih zemalja na bh. tržište, saznaje „Dnevni avaz“.

Image

Poslovni ljudi
Investitori, od kojih su mnogi „teški“ i po nekoliko stotina miliona dolara, a imaju poslove širom svijeta, okupljeni su u zajedničku firmu „South European Investment Company“ (SEIC), registriranu u BiH, koja realizira projekt. Najznačajniji ulagači i vlasnici su kompanije 3Y iz Njemačke, ICD - međunarodna finansijska organizacija u sklopu Islamske razvojne banke (IDB), zatim „Dallah Al Bareka“ i „Al Othaim Markets“, poznate kompanije u arapskim zemljama.

Moderna građevina koja će dati sasvim novi izgled i siluetu centru grada bit će završena u aprilu naredne godine, a vrijednost investicije je čak 15 miliona KM!

Sarajevski arhitektonski ured „ahA + knAp Arhitekti“, koji vode Kenan Brčkalija i Adnan Harambašić, odgovoran je za planiranje i arhitektonski nadzor ovog objekta, a radove izvodi najveća evropska građevinska kompanija "Strabag".

Ugodno stanovanje

Kako nam je kazao Brčkalija, u pitanju je projekt visokog kvaliteta "Dvor", sa 42 luksuzna apartmana.

- Apartmani i stanovi u "Dvoru" bit će veličine od 54 do 116 kvadratnih metara, sa 57 garaža smještenih na dva nivoa. U prizemlju će se nalaziti dva poslovna prostora, a na krovu zajednička krovna terasa. Materijal i oprema kojom se gradi kompleks pružit će osjećaj komfornog i ugodnog stanovanja u kvalitetnom prostoru - pojašnjava Brčkalija, dodajući da će objekt biti opremljen vlastitom kotlovnicom.

Neki stanovi su, kako saznajemo, već prodati, jer vlada veliki interes.

Čisto ekonomski motiv

Kako saznajemo, ovaj projekt, u koji je novac uložilo nekoliko velikih investitora, svojevrstan je test i najava značajnih ulaganja koja bi mogla značiti i otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

No, zbog nekih ranijih loših iskustava s domaćim vlasima i administracijom i slabo realiziranih, a pompezno najavljivanih projekata, bogati zaljevski ulagači su oprezni. Iz pouzdanih izvora saznajemo da se radi o poslovnim ljudima koji novac ulažu širom Evrope, a jedan od njih je vlasnik i velikog aerodroma u Njemačkoj, koji u BiH traže profit i mogućnost širenja poslovanja.
VjecitiStudent

#92 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by VjecitiStudent »

Papagajka 2
P308

#93 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

VjecitiStudent wrote:Papagajka 2
A da sacekamo da se izgradi pa onda osudjujemo? :)
Naslovnica

#94 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Naslovnica »

3Y kompanija iz Njemačke?
Dallah Al Bareka?
Al Othain Markets?

To su najznačajniji investitori okupljeni u SEIC?

Imaju li te firme neke relevantne stranice da se vidi ko su?
A na stranu ovo "najznačajniji". Znači, ima ih još?
Ovo mi sve opet miriše na Bakir&co, mada ih ne bi Avaz toliko gurao da je ista loza...Zna li neko?
VjecitiStudent

#95 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by VjecitiStudent »

P308 wrote:
VjecitiStudent wrote:Papagajka 2
A da sacekamo da se izgradi pa onda osudjujemo? :)
Pa već sad vidimo kako će izgledati, na silu uvaljena u dio grada koji potpuno drugačije izgleda, poput Papagajke.
A investitori su tek smijurija, skupila se raja iz off-shore kompanija, pa prave sebi stanove.
P308

#96 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by P308 »

Image

Image
iz zadnje klupe

#97 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by iz zadnje klupe »

Ljudi znate li sta znači plačeni oglas, na klixu to je afirmativni tekst o nečemu na čemu nije dozvoljeno komentiranje, isti tekst o ovome kao i na klixu i u danasnjem avazu, dakle regrutuju potencijalne kupce, što je sasvim legitimno, samo nije pošteno od medija što ne kazu da se radi o plačenom oglasu a i da tekst pisao PR te kompanije a ne klixov novinar
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#98 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by KatarinaKosaca »

Meni ovo predobro izgleda...
strong69

#99 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by strong69 »

Naslovnica wrote:3Y kompanija iz Njemačke?
Dallah Al Bareka?
Al Othain Markets?

To su najznačajniji investitori okupljeni u SEIC?

Imaju li te firme neke relevantne stranice da se vidi ko su?
A na stranu ovo "najznačajniji". Znači, ima ih još?
Ovo mi sve opet miriše na Bakir&co, mada ih ne bi Avaz toliko gurao da je ista loza...Zna li neko?
Al Othaim je drugi po velicni retailer u S. Arabiji. Imaju nekoliko mall-ova, manjih trznih centara i desetine prodajnih objekata. Mislim da im se godisnji promet mjeri u milijardama dolara.

Code: Select all

http://www.othaimmarkets.com/en/
Dallah Al-Baraka takoder nije nikakva zezancija. Naprotiv!

http://en.wikipedia.org/wiki/Dallah_Al-Baraka

http://www.dallah.com/en/Home
Kolt12

#100 Re: DVOR Luxury Apartments

Post by Kolt12 »

dingosp0 wrote:
Svega ti ne laprdaj.... eto da ti ponude stan ti bi se zacrvenuo i nebi prihvatio... sto ne mogu supljaka...

prije sve ovo sto si naveo je jedna velika ubleha... nisi sigurno nikad bio u New Yorku, Berlinu, Parisu, Kuala Lampur ... do duse nisam ni, osim u New Yorku ali pratim arhitekturu, i izgradnju ovih gradova.. pogotovo New York i Kuala Lampur u oba grada imas condo zgrade u centru downtowna, u New Yorku u kojem je citav grad pod ogromnom guzvom imas stambene zgrade... Kuala Lampur da ne pricam... bukvalno jedan veliki grad sa ulicama ko kod nas u starom gradu ... i svi ostali gradovi tako... prema tome prestanite mlatiti neke nebuloze..

kod nas svi nesto znaju, sve *ebeni strucnjaci za sva moguca pitanja.. arhitekti, inzinjeri, ekonomisti, auto mehancari... svi nesto znaju kako treba, sta je najbolje... toliko smo pametni imamo pojedinaca koji bi znali rijesiti svijetsku ekonomsku krizu za 5 minuta....

Sarajevo je sad dobilo ovaj SCC poslovni obejkat, i Bog zna kad ce vise vidjeti nesto ovako... tako da radije bi gledao stambene zgrade po Marijinom Dvoru, nego neke posljeratne rusevine u centru grada..

po logici pojedinaca ovdje, trebalo smo porusiti sve barake, po MD, sravnjati sve sa zemljom i cekati bolja vremena nekad 2050 godinu da tu nikne neka poslovna zgrada.... a prije toga bi nikla pijaca, auto pijaca itd itd itd ... tako NE hvala radije i nek TIbra napravi zgradu al bar da nisu neke seljacke skupine tu, na kraju bi koridu odrzali na tim poljima...

meni je Dvor projekat ekstra, super izgleda, za 10... koda smo mi sad neki amanjarabi grad, metropola, pa samo zelimo neke luksuz zgrade od stakla sa pozlacenim fasadama... hvala Bogu pa se i ovo gradi.. bar kad prodjem ne moram gledati one porusene barake koda smo tek izasli iz rata...

Slazem se potpuno sa insom, ovo je urbicid i zgrada koja se ne smije dozvoliti graditi na tom mjestu, ovo je za predgradja zgrada, nema ovdje nikakvog luksuza vanjskog, cak naprotiv, zgrada poprilicno podsjeca na neokomunisticki arhitekturu, ruzna je, nema balkona, blizu jako frekventne ceste, doza smoga koju ce dnevno stanovnici te zgrade primiti je tolika da si odmah trebaju rezervirati krevet u bolnici, uzas zivi. A sto se tice interijera, tu investitori nece odlucivati, nego vlasnici stanova, tako da je bez veze govoriti o interijeru i njegovom izgledu.

A sljedece sto ce biti na MD nakon ovog urbicida su urbicidne "graditeljske sposobnosti" Dejana Tibre i njegovog seljakluka i urbicida od strane SDP-a kojem je izgleda cilj rasturiti i profuckati sto vise moze do izbora.

Problem sa nekim diskutantima kao sto si ti, je taj da oni nisu nosa promolili izvan BiH, a mnogi i manje od toga i oni nemaju pojma kako to sve treba biti i nemaju znanja, stila i ukusa. Sa takvim nema svrhe raspravljati, jednostavno takvi ne trebaju ni imati priliku da odlucuju o ovome.

Sarajevo je glavni grad drzave, to je sami centar glavnog grada drzave, pa nece se tu dozvoliti graditi objekti kao u Cekrcicima, dosta vise tog seljakluka i urbicida. Pa ima li granica dokle to sve ide u negativnom smjeru?

Za ovaj urbicid i za promijenu regulacionog plana su najodgovorniji Alija Behmen, Fahrudin Djuzo (Zavod za planiranje), nacelnik opcine Centar koji je i incijator promijene plana, Stanislava Marinovic (Zavod za planiranje) i Zina Ruzdic odgovorna za planiranje koje bi tuzilastvo trebalo ispitati zasto su oni promijenili regulacioni plan i da li su mozda se razmjenjivale torbe u bosnjackom institutu? Sto se tice samih investitora, odmah sam sumnjiv cim mi se stavi pod nos ono "grupa investitora"?

Tu se trebaju dozvoliti samo gradnja poslovnih, kulturnih, politickih, obrazovnih objekata, a stambeni objekti se tu trebaju zakonom zabraniti. Zapravo i jesu dok ih SDP ekipa iz "bosnjackog" instituta nije preuredila i vjerovatno se ugradila u sve to.

Sa ovakvim nacinom gradnje, SDP i SDA od Sarajeva stvaraju Tiranu i mislim da je valjda to svima jasno. Ovo se treba svim silama blokirati, ne samo kao u slucaju BBI traziti promjenu projekta, nego totalno zaustavljanje projekta.
Post Reply