VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

dustaban

#76 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

U nastavku sredjivanja arhive starih dobrih bendova, naletih na jedan fantastican album iz 1976 (ha, naravno, sedamdesete). Rijec je o albumu TIME ROBBER, madjarskog legendarnog benda OMEGA.
Poslusajte i uzivajte

I nesto razmisljam koji je hendikep kad nisi bend iz engleskog govornog podrucja. Evo cak i kad isti bend pravi albume na oba jezika, svom i engleskom, razlika je drasticna. Omega je bas to radila i meni su bas njihovi albumi na madjarskom nekako odbojni. A ovaj obozavam!

Imate li vi kakav pametan komentar na ovu moju konstataciju?
8-)
dezurni_ucenik

#77 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dezurni_ucenik »

Bez uvrede lave,ti stvarno si muzicki zaostao.Ti u 70tim godinama se izgubio.Reci da danas nema kvalitetne muzike,moze reci samo totalno muzicki neinformisana osoba.
dustaban

#78 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

CVIKERASH wrote:Bez uvrede lave,ti stvarno si muzicki zaostao.Ti u 70tim godinama se izgubio.Reci da danas nema kvalitetne muzike,moze reci samo totalno muzicki neinformisana osoba.
Jesam li ja igdje rekao da sam muzicki napredan?
Dakle, takav kakav jesam, odlucio sam da napravim selekciju u onome sto ze zove "zavrsena" ili "zaokruzena" muzika. To je muzika iz zlatnog perioda rocka i zaista nemam namjeru da dalje to opravdavam i elaboriram.

SELEKCIJU muzike koju slusamo radimo svi. Pitanje je samo ukusa. Ime vjerovatno onih koji slusaju sve, da li to rade iz odsustva kriterija ili iz straha da ih "strucnjaci" nazovu "muzicki zaostalim" mi je savrseno nebitno kad uzmem u obzir cinjenicu kako uopste nastaje neki album - nastaje sviranjem, ali isto tako i ODABIROM, kako onoga sto ce se svirati tako i onoga sto je odsvirano i snimljeno. Mogu misliti kako se sami muzicari, koji znaju sa kojim su teskim dilemama sklapali svoje albume, sada smiju ovom palamudjenju kako se njihovi albumi ovdje tretiraju kao svete knjige - NE DIRAJ GA!

Uostalom, pitajte njih same, da li svoju muziku tretiraju ovako kako je vi tretirate, kao nesto sto se mora slusati bez selekcije?!

Grohotom se smijem, ali kako nam naturise ovaj novi dizajn nekako nestadose smajliji pa ne mogu to vizualizirati!
Obskurni

#79 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Jel ti kad uzmeš knjigu čitaš samo ona poglavlja koja ti se sviđaju ili cijelu knjigu pa onda doneseš konacan sud o tome ?
Ako ti se samo singlovi ili tebi markantne pjesme slušaju onda mislim da imaš dosta Greatest Hits kompilacija na netu od raznih bendova. Bilo oficijelno ili neoficijelno. Samo nešto ne vidim smisao u tome da sakatiš i cijeli rad nekog benda svodiš na 3 ili 5 minuta uživanja jer ti se sviđa samo određeni zvuk.
dustaban

#80 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Obskurni wrote:Jel ti kad uzmeš knjigu čitaš samo ona poglavlja koja ti se sviđaju ili cijelu knjigu pa onda doneseš konacan sud o tome ?
Ako ti se samo singlovi ili tebi markantne pjesme slušaju onda mislim da imaš dosta Greatest Hits kompilacija na netu od raznih bendova. Bilo oficijelno ili neoficijelno. Samo nešto ne vidim smisao u tome da sakatiš i cijeli rad nekog benda svodiš na 3 ili 5 minuta uživanja jer ti se sviđa samo određeni zvuk.
Prosto je nevjerovatno o cemu mi ovdje raspravljamo!

Cuj glupih teza - odabir nekoliko pjesama iz nekog albuma ili nekoliko albuma iz cjelokupnog opusa je SAKACENJE djela!
Daj materevam oladite!
I dobro je sto pomenu kompilacije "the best of". Pa eto vidis i sami autori prepakuju svoj opus s vremena na vrijeme i prave kojekakve kompilacije. Sta ako se meni ne svidja njihova kompilacija (uglavnom se radi o podmetanju skarta u kosaru sa biserima)? Ja biva nemam pravo praviti sebi svoj izbor vec slusati sve onako kako mi je ponudjeno!
E jebiga, bas valjas gluposti.

I kad vec pominjes knjigu kao primjer, prihvacam taj primjer, dobar je.
Neke se knjige zaista citaju tuto kompleto, ali vecina njih se moze citati i na preskok. To pogotovo vrijedi za ZBIRKE prica ili pjesama. To je nesto bas poput albuma. Naravno, sami muzicki albumi su sasvim uporedivi sa knjigama u nekom spisateljskom opusu i hajde majketi reci mi da ti nemas knjige favorite!

Koje nepotrebno prepiranje nemogu bilivit!
Last edited by dustaban on 02/04/2013 21:03, edited 1 time in total.
Obskurni

#81 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

Jel ti važniji momenat u pjesmi ili cijela pjesma ?
dustaban

#82 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Obskurni wrote:Jel ti važniji momenat u pjesmi ili cijela pjesma ?
Vazno mi je da uzivam u onome sto slusam.
Je li sad dosta?
dale cooper

#83 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dale cooper »

Još jedna od onih tema kako je dobro bilo nekada, a kako je sada tako loše.
Pošto sam gomilu puta gubio živce sa sličnim temama kratko ću rezimirati:

1. Ko misli da danas nema dobre muzike, jednostavno nije dobro informiran i ne zna gdje treba tražiti.
2. Najbolji Pink Floyd-ov album je sasvim očigledno Piper At The Gates Of Dawn.
FreakyStyley

#84 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

dale cooper wrote:Još jedna od onih tema kako je dobro bilo nekada, a kako je sada tako loše.
Pošto sam gomilu puta gubio živce sa sličnim temama kratko ću rezimirati:

1. Ko misli da danas nema dobre muzike, jednostavno nije dobro informiran i ne zna gdje treba tražiti.
To je to. Hvala svima i dovidjenja.
dustaban

#85 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

dale cooper wrote:...
1. Zamisli molim te sta si rekao - danas TREBA TRAZITI dobru muziku. Danas kad je sve na kliku misa i kad u djelicu sekunde dobijemo sve ono sto smo nekad mjesecima trazili... danas nam je dobra muzika negdje skrivema. No comment! Ali ponavljam po stoti put - cemu ova glupa rasprava? Nekad je Rock bio bolji od Techna, jer Techna tada nije bilo (nebilo ga dabogda ni danas - dze su yebeni smajliji, fali mi onaj zeleni). Fakat su i ovi danasnji DiDzejevi bolji od nekadasnjih. Nije dakle danas sve gore nego je nekad bilo. I to je to, sve u svoje vrijeme, a ja jadnik ovdje moram dokazivati notorne stvari da su sedamdesete godine pripadale rocku, a ja volim rock vise od techno...zvuka, zamalo da mi se omakne pa da kazem muzike!

2. Ja ne znam sad ko je zadrtiji u smislu starog i novog. Ti tvrdis da je Pink Floydov PRVI album bolji od svega sto je taj isti PF kasnije napravio. Ja to postujem, ali postuj i ti moj kriterij da je Dark side bolji od Animalsa.

I to je to. Meni je tvoj ukus jednako cudan kao tebi moj.
FreakyStyley

#86 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Pa eto ja izmedju ostalog slusam rock, odnosno, vjerovatno i najvise od svih zanrova, a svi bendovi koje slusam postoje trenutno i izbacuju albume. Sta cemo sad?
dustaban

#87 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Pa hajde brate navedi sta slusas da vidim i ja koji je to VELIKI ROCK BEND i GDJE GA NADZE !
dezurni_ucenik

#88 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dezurni_ucenik »

Image

:-)
FreakyStyley

#89 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Evo ti nekoliko: Arctic Monkeys, The Strokes, Kasabian, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, The Courteeners, Reverend and the Makers, Stereophonics, Faith no More, Mr. Bungle itd. itd. itd.
FreakyStyley

#90 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

To mi je palo na pamet jer sam bacio oko na folder "Muzika". Ima jako puno dobrih bendova, rock bendova i generalno dobre muzike danas.
dezurni_ucenik

#91 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dezurni_ucenik »

FreakyStyley wrote:Evo ti nekoliko: Arctic Monkeys, The Strokes, Kasabian, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, The Courteeners, Reverend and the Makers, Stereophonics, Faith no More, Mr. Bungle itd. itd. itd.

Pains of Being Pure At Heart,The Drums,The Rapture ...
Obskurni

#92 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Obskurni »

dustaban wrote:Pa hajde brate navedi sta slusas da vidim i ja koji je to VELIKI ROCK BEND i GDJE GA NADZE !
Pošto si zapeo bicu izuzetno kratak.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Terror_(album)
FreakyStyley

#93 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Ma, CVIKERASH jos kamara i bendova i muzike. Dustaban, ako ne cujes na radiju ili ne vidis na top listama ne znaci da ne postoje. Usput, za vecinu navedenih bendova se moze rec da su "veliki" jer sviraju kao headlineri na festivalima, pune dvorane, arene, stadione itd.
dustaban

#94 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

FreakyStyley wrote:Evo ti nekoliko: Arctic Monkeys, The Strokes, Kasabian, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, The Courteeners, Reverend and the Makers, Stereophonics, Faith no More, Mr. Bungle itd. itd. itd.
Neke od pobrojanih sam vec imao prilike razmatrati (bogme nisu plaho dobro prosli, naprimjer od RHCP "proslo" samo nekoliko stvari!), a neke, moram priznati, nisam ranije upoznao, potrudit cu se da to ispravim u narednim danima pa ako neko od pobrojanih zadovolji moje stroge kriterije ucinit cu ti uslugu i uvrstiti ih u moju fonoteku.
:-D

Odoh sad malo odspavat

____
Dajte te yebene smajlije!
FreakyStyley

#95 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by FreakyStyley »

Ma, vjerovatno ti odgovara taj Progresivni rock, ili classic rock iz 60-ih i 70-ih. Ne kazem da ja to ne slusam, al bezveze je govorit da danas nema dobrih bendova. Ja recimo, Pink Floyd nikad ne slusam ni Led Zepelin, ne leze mi, Stonese jako volim, Beatlese poprilicno itd.
dustaban

#96 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

FreakyStyley wrote:Ma, vjerovatno ti odgovara taj Progresivni rock, ili classic rock iz 60-ih i 70-ih. Ne kazem da ja to ne slusam, al bezveze je govorit da danas nema dobrih bendova. Ja recimo, Pink Floyd nikad ne slusam ni Led Zepelin, ne leze mi, Stonese jako volim, Beatlese poprilicno itd.
Cuj, ne voli Pink Floyd a voli Stonse! Susta suprotnost moje malenkosti.
Poznati fenomen razlicitih ukusa. Ali hajde da se slozimo makar oko jednog - i Pink Floyd i Stonsi su VELIKI ROCK BENDOVI. Koliko god oni ponaosob nekome lezali (ili nelezali) mora im se priznati da su veliki jer su napravili velike stvari po bilo kojim mjerilima.
Zbog toga sam ja malo i cinican kad mi podmecete ove danasnje "velike bendove". Naime, ja namjerno ne zelim da tragam za tim "velikim" bendovima jer je moja nemilosrdna teza da veliki bendovi, ako su veliki, moraju naci mene!

Zapravo, sad cu ti reci kako u zadnje vrijeme muzika pronalazi mene. Ja prvo nesta cujem a pojma nemam ni ko je ni sto je. I onda nastaje "istrazivacki rad" koji, zahvaljujuci internetu uvijek sretno zavrsi. Tako sam "otkrio" ovu carobnu Janelle Monae, prvo cuo njen Tightrope, pa nasao klip na internetu, pa onda skinuo Album. Uzitku nigdje kraja ali je on povezan istovremeno sa sjetom jer se prisjecam koliko mi je onomad trebalo vremena da dobijem tubular bellse od momenta kad sam ih cuo na radiju.

Dakle, upravo zbog ove tehnologije koju danas imamo ja nemam nimalo milosti niti prema novim bendovima niti prema "novim slusaocima". Danas kad je sve tako dostupno niko ne moze imati izgovor da nesto sto voli ne moze naci. To se jednako odnosi i na slusaoce koji traze svoju muziku, kao i na muziku koja trazi svoje slusaoce.

Ja sam se potpuno prepustio tom SPONTANOM POKLAPANJU. Nema tog muzickog kriticara i tog forumasa koji ce me u tome poljuljati. Ja dodjem na ovaj PDF cesto da vidim sta to drugi slusaju, cisto da vidim da li mi je nesto promaklo i da vidim da li ce se i meni to svidjeti (desi se i to, ali vrlo rijetko)... a ne da mi neko OBJASNI sta to treba da mi se svidi!

Eto, to ti ga je to. Ja i Stonsi smo imali najmanje tries godina da se zaljubimo, ali nije islo!
Jebiga sta se tu more, do njih je!
:-D
________
Dajte nam yebene smajlije!
dustaban

#97 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by dustaban »

Obskurni wrote:
dustaban wrote:Pa hajde brate navedi sta slusas da vidim i ja koji je to VELIKI ROCK BEND i GDJE GA NADZE !
A za sve vas koji uzivate u Teroru svake vrste (ukljucujuci i muzicki teror koji si mi ponudio) toplo preporucujem sljedecu muzicku terapiju

________
Dajte nam yebene smajlije!
dale cooper

#98 Re: VELIKI BENDOVI - SAZETAK

Post by dale cooper »

dustaban wrote:
dale cooper wrote:...
1. Zamisli molim te sta si rekao - danas TREBA TRAZITI dobru muziku. Danas kad je sve na kliku misa i kad u djelicu sekunde dobijemo sve ono sto smo nekad mjesecima trazili... danas nam je dobra muzika negdje skrivema. No comment! Ali ponavljam po stoti put - cemu ova glupa rasprava? Nekad je Rock bio bolji od Techna, jer Techna tada nije bilo (nebilo ga dabogda ni danas - dze su yebeni smajliji, fali mi onaj zeleni). Fakat su i ovi danasnji DiDzejevi bolji od nekadasnjih. Nije dakle danas sve gore nego je nekad bilo. I to je to, sve u svoje vrijeme, a ja jadnik ovdje moram dokazivati notorne stvari da su sedamdesete godine pripadale rocku, a ja volim rock vise od techno...zvuka, zamalo da mi se omakne pa da kazem muzike!

2. Ja ne znam sad ko je zadrtiji u smislu starog i novog. Ti tvrdis da je Pink Floydov PRVI album bolji od svega sto je taj isti PF kasnije napravio. Ja to postujem, ali postuj i ti moj kriterij da je Dark side bolji od Animalsa.

I to je to. Meni je tvoj ukus jednako cudan kao tebi moj.
Upravo to, a ti kukaš kako je nekada bilo mnogo bolje nego sada. Naprotiv, samo je nekada
bio mnogo manji izbor onoga što je dolazilo do nas. Pa tako imamo slučajeve ljudi (kao ti npr) koji se samo
zaklinju u bendove iz standardnog rock canona, zaboravljajući ili ne znajući da je i 70-tih
bilo dosta izvođača koji iz ovoga ili onoga razloga nisu bili zapaženi, a danas se ponovo otkrivaju
i zauzimaju zasluženo mjesto u muzičkoj istoriji. Izvođači čiji opus po kvaliteti ništa nije zaostajao
za "velikim" imenima.
I opet kažem ako uz sve blagodeti interneta, kada muzika (i iz prošlosti, a i iz sadašnjosti) nikada
nije bila dostupnija, ne možeš naći dobrih stvari, onda jedino mogu zaključiti da je do tebe.

Oba albuma pripadaju prošlosti. Ja lično preferiram Piper jer mi je mnogo maštovitiji i inovativniji
od albuma iz Watersove ere. Što ne znači da su isti loši, naprotiv.
Kemal Malovčić

#99 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

Nothing compares to Juraja Hip. :mrgreen:
Kemal Malovčić

#100 Re: VELIKI ROCK BENDOVI - SAZETAK

Post by Kemal Malovčić »

Obskurni wrote:
A jesi navalio. Evo poslušaću. :mrgreen:
Post Reply