Nesporazum u Briselu!

Post Reply
res publica

#76 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

karanana wrote:evo malo sam ovo ovdje procitao i pogledo na televiziji. dakle zakljucak od jucer je: otislo se da se rjesi sejdic-finci, a vratilo se sa nekakvim rjesenjem za hrvate bez ikakve veze sa sejdic finci.
Ustvari su jednim potezom riješena dva problema:
1. Individualna građanska prava - pasivno biračko pravo u domenu izbora članova predsjedništva (kandidati su mogli da budu samo Srbin u RS i Bošnjak i Hrvat u FBiH, pripadnici drugih naroda (jevreji, Romi i drugi) nisu imali to pasivno biračko pravo.
2. ustavom garantovana kolektivna prava hrvatske nacionalne komponente da bira svog predstavnika u predsjedništvo bila su onemogućena.

Rješenje je u tome da se za članove predsjedništva bira jedan iz RS po direktnom i dvojica iz FBiH po elektorskom sistemu. U oba entiteta može se kandidovati građanin bilo koje nacionalnosti čime je riješen problem Sejdić - Finci. U FBiH prva dva kandidata koja ovoje najviše elektorskih glasova po kantonima omogućavaju hrvatskoj komponenti da u kantonima u kojima su većina izaberu člana predsjedništva koji će predstavljati njih pa je tako i drugi problem riješen.
res publica

#77 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

TheMule wrote:Ne treba uopste elektorne glasove dozvoliti, po bilo kakvu cijenu.
To vodi ravno iz federacije u konfederaciju, sto je nevjerovatno lose po Bosnjake. SDA je 100% u pravu u ovom slucaju.
Pa nije baš tako. Nije donešen zakon o nadležnostima FBiH i kantona, u kojem su nadležnosti prenešene sa federalnog na kantonalni nivo da bi se moglo govoriti o kofederalizaciji. Nego je dogovoren izborni zakon za samo jednu državnu funkciju/nivo.
TheMule

#78 Re: Izdaja u Briselu!

Post by TheMule »

res publica wrote:
karanana wrote:evo malo sam ovo ovdje procitao i pogledo na televiziji. dakle zakljucak od jucer je: otislo se da se rjesi sejdic-finci, a vratilo se sa nekakvim rjesenjem za hrvate bez ikakve veze sa sejdic finci.
1. Individualna građanska prava - pasivno biračko pravo u domenu izbora članova predsjedništva (kandidati su mogli da budu samo Srbin u RS i Bošnjak i Hrvat u FBiH, pripadnici drugih naroda (jevreji, Romi i drugi) nisu imali to pasivno biračko pravo.
2. ustavom garantovana kolektivna prava hrvatske nacionalne komponente da bira svog predstavnika u predsjedništvo bila su onemogućena.

Rješenje je u tome da se za članove predsjedništva bira jedan iz RS po direktnom i dvojica iz FBiH po elektorskom sistemu. U oba entiteta može se kandidovati građanin bilo koje nacionalnosti čime je riješen problem Sejdić - Finci. U FBiH prva dva kandidata koja ovoje najviše elektorskih glasova po kantonima omogućavaju hrvatskoj komponenti da u kantonima u kojima su većina izaberu člana predsjedništva koji će predstavljati njih pa je tako i drugi problem riješen.
Komplikovano s*anje je bolje ime za to rijesenje.
karanana

#79 Re: Izdaja u Briselu!

Post by karanana »

res publica wrote:

a u realnosti i stvarnosti, po meni je nakon ovoga, sansa da dervo ili jakov postane clan predsjednistva jedno 100 puta manja nego sto je do sad bila.
TheMule

#80 Re: Izdaja u Briselu!

Post by TheMule »

res publica wrote:
TheMule wrote:Ne treba uopste elektorne glasove dozvoliti, po bilo kakvu cijenu.
To vodi ravno iz federacije u konfederaciju, sto je nevjerovatno lose po Bosnjake. SDA je 100% u pravu u ovom slucaju.
Pa nije baš tako. Nije donešen zakon o nadležnostima FBiH i kantona, u kojem su nadležnosti prenešene sa federalnog na kantonalni nivo da bi se moglo govoriti o kofederalizaciji. Nego je dogovoren izborni zakon za samo jednu državnu funkciju/nivo.
Kolko vremena ce proci prije nego se pocne i oko toga kopkati? Ne treba dozvoliti ovakav presedan.
Alfons Kauders

#81 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:ali fakat ovo je smijesno kako nas prave budalama po ovim raznoraznim sastancima.
butmir, prud, memorandum sdp-hdz, brisel......jos mnogo drugih. i svako ima komentare o ovim "dogovorima": izdaja, prava stvar, ovo-ono....a niko pojma nema o cemu se radi. i na kraju nista ni od ceg ni ne bude.
Sta se moze kad nemamo medije i novinare. Jebote bukvalno svake sedmice neka nova "izdaja" :-) a prijedlozi se nikad i ne iznesu u javnost... I nikom nista, nit ko pita sta je zapravo bilo predlozeno, nit se ikad ista od tog desi.

Prica se o ustavu, a nijedan medij ne napise niti jednu jedinu rijec o prijedlozima, ali zato uredno prenesu saopstenja za stampu iz stranackih kuhinja i izjave dragih vodja.

I onda se svi cude sto niko ne kupuje novine i ne placa TV pretplatu.
gorgonzola

#82 Re: Izdaja u Briselu!

Post by gorgonzola »

ma djaba objasnjavati ovim SDA pulenima. Oni cim cuju tihica da kaze izdaja, oni svi u glas IZDAJA. A veze blage nemaju ni o cemu. Da nije ovakvih SDA ne bi izborni prag presla.
muha_sa

#83 Re: Izdaja u Briselu!

Post by muha_sa »

imal šta konkretno :? kad ce maticni broj novorodjena djeca dobit :?
jebo ih nekakav dogovor o kojem niko pojma nema a nit ce bit od njega išta dok ne prodje parlamente al jok :-) bitno je skrenut sa životnih problema i bavit se nekakvim nebitnim stvarima :-)
res publica

#84 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

karanana wrote: a u realnosti i stvarnosti, po meni je nakon ovoga, sansa da dervo ili jakov postane clan predsjednistva jedno 100 puta manja nego sto je do sad bila.
To stoji, ali barem je riješeno ono na čemu su insistirali u tužbi: da dobiju pravo i mogućnosti da mogu da se kandiduju za članove predsjedništva. Sad ako ubjede većinu građana u nekoj od izbornih jedinica da će ih oni bolje predstavljati od političara-sunarodnika te većine, možda i prođu. :D
hercegovac_pravi

#85 Re: Izdaja u Briselu!

Post by hercegovac_pravi »

A šta se i ovdje može pročitati da živ čovjek ne povjeruje...što bi rekli ko maksim po diviziji...

Deder da mi neko objasni ako se već govori o nekakvih 10 izbornih jedinica u pederaciji, i jedanestoj koju će činiti manji entitet....gdje to ostavlja Distrik Brčko? :-) :-) U koju izbornu jedinicu će se računati ovi ovi glasovi? :D

Dalje, kako i ko će odlučiti koji je Bošnjački a koji Hrvatski entitet a da to ne diskriminiše ljude koji nisu pripadnici konstitiutivnih naroda?

I treće, ako sam dobro razummio (a jesam :mrgreen: ) svaki kanton će imati 3 elektorska glasa. To čini jednu sumu od 30 elektorskih glasova. To ti znači da bi HDZ morao pobjeđivati u 4 kantona da bi uspio ubaciti svog kandidata u predsjedništvo ...A pobjeda HDZ-a u četiri kantona je ravna vašem putu na mjesec..nešto u smislu "more da bidne a nemora da znaĆi"...

MešĆini da se ovdje neko zaletio sa stranaĆkim parolama.....
Čovjek

#86 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Čovjek »

Alfons Kauders wrote:Za pocetak bi bilo dobro kada bi zapravo znali o cemu pricamo, jer mane-vise nemamo pojma sta je predlozeno. Svako ima svoju verziju. To sto SDA svake sedmice izmisli novu "izdaju" me nimalo ne zanima, ni sto SDP te pite od govana kuje u zvijezde.

Dakle, posto vidim da su mnogi uvjereni da je u pitanju izdaja, imamo li bilo kakav zvanicni dokument, saopstenje, izjavu predstavnika EC... Jer ako nemamo... O cemu se uopste prica?

Ili smo odjednom poceli vjerovati Tihicu, Lagumdziji, Fahri i ostalim kokosarima? Zao mi je, ali ja nisam niti cu - tako da me zaboli za njihovim ocjenama i komentarima - zanima me prijedlog, a ne sta ovi patoloski lazovi misle o njemu.
Pa zar tebi ništa ne govore ovi sljedeći podaci:
1. postojati će 11 izbornih jedinica. (1 RS, ostalih deset su kantoni u FBiH)
2. Svaki kanton će imati po 3 elektora, bez obzira na broj stanovnika. (To znači da će Kanton Sarajevo imati 3 elektora, kao i Posavski iako je razlika u broju stanovnika skoro milion ljudi)
????

Moje mišljenje je da se na cijelu Federaciju preslikava stanje iz Mostara!
Ima li neko za ovo ohrabrujuće objašnjenje?
kox

#87 Re: Izdaja u Briselu!

Post by kox »

Bilo koje rjesenje kojim se omogucava da u praksi kantoni sa hrvatskom vecinom biraju jednog a kantoni sa bosnjackom vecinom drugog clana predsjednistva je katastrofa i da se to razumije zaista se ne mora biti simpatizer SDA.
(Ako se uopste o tome radi, jos nema dovoljno informacija)
heckler

#88 Re: Izdaja u Briselu!

Post by heckler »

res publica wrote:

Nigdje u ustavu niti u jednim jedinim slovom ne pise da "hrvatska nacionalna komponenta" bira "svog" clana predsjednistva. Ni blizu niti isaretom.

U ustavu pise da predsjednistvo cine 3 clana, Bosnjak, Srbin i Hrvat i da se iz cetniteta bira srbin. To je to. A o fantazijama herceg-cetnickih separatista nema svrhe raspravljati.
Sierra club

#89 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Sierra club »

gorgonzola wrote:
Sierra club wrote:Ovo je veleizdaja od SDP-a I srbskog patriota I četnika radončića.

Sva riješenja lošija od dentona treba odbit.

Ako ovo prodje. Zauvijek gubimo Jednog predsjednika, I HDZ će nam postaviti Jednog da nam rovi državu iznutra.

Bit će obstrukcija zauvijek I 66% ambassadora će raditi protiv BiH umjesto 33% sada. Jer HDZ i SNSD će uvijek izabrat I ambasadore koji rade protiv države.

Ratno stanje I fizička blokada parlamenta je bolje od ovog. Ovakvo riješenje naši neprijatelji nisu mogli dobit u ratu I genocidu. Parlamentarce SDP treba unapsit lokalna policija sa korupciju, utaju poreza, brzu vožnju, pokušaj silovanja, I držat ih, do izbora.

Ako postoji parlamentarna procedura za blokadu, onda to upotrijebit. Ali mislim da nepostoji. Jer I ustavni sud mora odlučit o slučaju kad tad, I šta ako podržava ovaj zakon?

Nakraju ćemo imat opciju, ili stvorit vanrednu situaciju ili imat nepovratljiv politički poraz.

Prvo se nauci pisati pa onda polemisi o politici. I zasto bi bosnjaci odredjivali nekom predstavnika u presjednistvu? Bi li bosnjacima bilo dobro da im hrvati biraju clana presjednistva? Ali jok svemu je SDP kriv. Zivio tihic, babin sin i njegova supruga .
Iako nisam puno pismen, znam se izrazit dovoljno da objasnim ljudima šta ih čeka. Da budu spremni.

Naši neprijatelji vole diskreditirat logičan argument jer tvrde da trebaš znat dobro ježik da bi prepozno veleizdaju. Ne!
Veleizdaja je očigledna. Sada imamo 66% pro bosanskih ambasadora. Ako dodje HDZ-ovac, on imenuje 33% ambasadora.

To je puno moći za naše neprijatelje.

Zašto bošnjaci smiju glasat za Hrvatskog člana predsjedništva??? Zato što u federaciji, jedan čovjek ima jedan glas. To se dobilo ratom i velikim ljudskim i materijalnim žrtvama.

Za promjenu tog će vam isto trebat puno žrtvovanja.

Slijedeći izbor, Hrvatski i bošnjački član predsjeništva će biti iz SDA ako se ovako nastavi.
TheMule

#90 Re: Izdaja u Briselu!

Post by TheMule »

Sierra club wrote:
gorgonzola wrote:
Sierra club wrote:Ovo je veleizdaja od SDP-a I srbskog patriota I četnika radončića.

Sva riješenja lošija od dentona treba odbit.

Ako ovo prodje. Zauvijek gubimo Jednog predsjednika, I HDZ će nam postaviti Jednog da nam rovi državu iznutra.

Bit će obstrukcija zauvijek I 66% ambassadora će raditi protiv BiH umjesto 33% sada. Jer HDZ i SNSD će uvijek izabrat I ambasadore koji rade protiv države.

Ratno stanje I fizička blokada parlamenta je bolje od ovog. Ovakvo riješenje naši neprijatelji nisu mogli dobit u ratu I genocidu. Parlamentarce SDP treba unapsit lokalna policija sa korupciju, utaju poreza, brzu vožnju, pokušaj silovanja, I držat ih, do izbora.

Ako postoji parlamentarna procedura za blokadu, onda to upotrijebit. Ali mislim da nepostoji. Jer I ustavni sud mora odlučit o slučaju kad tad, I šta ako podržava ovaj zakon?

Nakraju ćemo imat opciju, ili stvorit vanrednu situaciju ili imat nepovratljiv politički poraz.

Prvo se nauci pisati pa onda polemisi o politici. I zasto bi bosnjaci odredjivali nekom predstavnika u presjednistvu? Bi li bosnjacima bilo dobro da im hrvati biraju clana presjednistva? Ali jok svemu je SDP kriv. Zivio tihic, babin sin i njegova supruga .
Iako nisam puno pismen, znam se izrazit dovoljno da objasnim ljudima šta ih čeka. Da budu spremni.

Naši neprijatelji vole diskreditirat logičan argument jer tvrde da trebaš znat dobro ježik da bi prepozno veleizdaju. Ne!
Veleizdaja je očigledna. Sada imamo 66% pro bosanskih ambasadora. Ako dodje HDZ-ovac, on imenuje 33% ambasadora.

To je puno moći za naše neprijatelje.

Zašto bošnjaci smiju glasat za Hrvatskog člana predsjedništva??? Zato što u federaciji, jedan čovjek ima jedan glas. To se dobilo ratom i velikim ljudskim i materijalnim žrtvama.

Za promjenu tog će vam isto trebat puno žrtvovanja.

Slijedeći izbor, Hrvatski i bošnjački član predsjeništva će biti iz SDA ako se ovako nastavi.
Bravo. Nikakav presedan gdje ce se zemlja eventualno podijeliti na male drzavice (formalno kantone, a u stvari drzave) se ne smije postaviti. Dok mi tezimo ka jednoj jakoj drzavi, oni cine sve da se to decentralizije. Oduzimanja politicke moci od vecinskog naroda je prvi korak.
hercegovac_pravi

#91 Re: Izdaja u Briselu!

Čovjek wrote:
Alfons Kauders wrote:Za pocetak bi bilo dobro kada bi zapravo znali o cemu pricamo, jer mane-vise nemamo pojma sta je predlozeno. Svako ima svoju verziju. To sto SDA svake sedmice izmisli novu "izdaju" me nimalo ne zanima, ni sto SDP te pite od govana kuje u zvijezde.

Dakle, posto vidim da su mnogi uvjereni da je u pitanju izdaja, imamo li bilo kakav zvanicni dokument, saopstenje, izjavu predstavnika EC... Jer ako nemamo... O cemu se uopste prica?

Ili smo odjednom poceli vjerovati Tihicu, Lagumdziji, Fahri i ostalim kokosarima? Zao mi je, ali ja nisam niti cu - tako da me zaboli za njihovim ocjenama i komentarima - zanima me prijedlog, a ne sta ovi patoloski lazovi misle o njemu.
Pa zar tebi ništa ne govore ovi sljedeći podaci:
1. postojati će 11 izbornih jedinica. (1 RS, ostalih deset su kantoni u FBiH)
2. Svaki kanton će imati po 3 elektora, bez obzira na broj stanovnika. (To znači da će Kanton Sarajevo imati 3 elektora, kao i Posavski iako je razlika u broju stanovnika skoro milion ljudi)
????

Moje mišljenje je da se na cijelu Federaciju preslikava stanje iz Mostara!
Ima li neko za ovo ohrabrujuće objašnjenje?
Ima...objašnjenje se zove "stranačke prdimahovine" koje veze sa stvarnošću nemaju. Ovo je nemoguće provesti a da se tom provedbom ne napravi još veća diskriminaicja Hrvata. Faktički Hrvatima nikada više neće biti moguće izabrati člana predsjedništva kojeg oni žele. Doduše, ni sada im to nije omogućeno (ima razlog za to) a ovim bi takov stanje samo potvrdili. Pa ovaj se prijedlog vrti ima više od tri godine i svaki put su HDZ-ovi u panici pobljegli od njeg i to upravo iz razloga koje sam gore naveo. Zašto mislite da bi ovako nešto sada prihvatili? Nigdje veze sa vezom..
hercegovac_pravi

#92 Re: Izdaja u Briselu!

hercegovac_pravi wrote:A šta se i ovdje može pročitati da živ čovjek ne povjeruje...što bi rekli ko maksim po diviziji...

Deder da mi neko objasni ako se već govori o nekakvih 10 izbornih jedinica u pederaciji, i jedanestoj koju će činiti manji entitet....gdje to ostavlja Distrik Brčko? :-) :-) U koju izbornu jedinicu će se računati ovi ovi glasovi? :D

Dalje, kako i ko će odlučiti koji je Bošnjački a koji Hrvatski entitet (ispravka ovdje treba da stoji kanton--hvala kolegi koji mi je skrenu pažnju :thumbup: ) a da to ne diskriminiše ljude koji nisu pripadnici konstitiutivnih naroda?

I treće, ako sam dobro razummio (a jesam :mrgreen: ) svaki kanton će imati 3 elektorska glasa. To čini jednu sumu od 30 elektorskih glasova. To ti znači da bi HDZ morao pobjeđivati u 4 kantona da bi uspio ubaciti svog kandidata u predsjedništvo ...A pobjeda HDZ-a u četiri kantona je ravna vašem putu na mjesec..nešto u smislu "more da bidne a nemora da znaĆi"...

Hoće li iko odgovoriti na ove nelogičnosti ili će se nastaviti sa stranačkim preseravanjima ?
Last edited by hercegovac_pravi on 23/03/2013 20:45, edited 1 time in total.
bdzs

#93 Re: Izdaja u Briselu!

Post by bdzs »

Čitajući gornje komentare, stekoh utisak da mi živimo u nekoj visoko razvijenoj i jako stabilnoj demokratskoj zemlji, te da nam nekakvi uljezi zajedno sa EU žele rasturiti tu našu milu tvorevinu :lol:, pa sad treba mobilisati sve snaga da je odbranimo. :run: .
heckler

#94 Re: Izdaja u Briselu!

Post by heckler »

bdzs wrote:Čitajući gornje komentare, stekoh utisak da mi živimo u nekoj visoko razvijenoj i jako stabilnoj demokratskoj zemlji, te da nam nekakvi uljezi zajedno sa EU žele rasturiti tu našu milu tvorevinu :lol:, pa sad treba mobilisati sve snaga da je odbranimo. :run: .
Od silne evropske pomoci mene kosti i danas a bole a ostatke mog naroda i dan danas svakodnevno iz masovnih grobnica vade.

Poserem se ja na tu istu evropu i uzdus i poprijeko :wink:
Čovjek

#95 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Čovjek »

hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:A šta se i ovdje može pročitati da živ čovjek ne povjeruje...što bi rekli ko maksim po diviziji...

Dalje, kako i ko će odlučiti koji je Bošnjački a koji Hrvatski entitet a da to ne diskriminiše ljude koji nisu pripadnici konstitiutivnih naroda?

Hoće li iko odgovoriti na ove nelogičnosti ili će se nastaviti sa stranačkim preseravanjima ?
Mene zanima da mi ti objasniš, u kojem smjeru vode ta riješenja?
Zašto kao polje uvažavanja "Ljudskih prava konstitutivnih naroda" posmatraš samo FBiH, gdje je tu RS?
res publica

#96 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

gorgonzola wrote:ma djaba objasnjavati ovim SDA pulenima. Oni cim cuju tihica da kaze izdaja, oni svi u glas IZDAJA. A veze blage nemaju ni o cemu. Da nije ovakvih SDA ne bi izborni prag presla.
SDA stvarno u ovom slučaju nije korektna, ovako neutralno mogu reći. Sjećam se vremena kad su napadali SDP što kandiduje Komšića, kao zloupotrebljava izborni sistem i tako ugrožava poziciju Hrvata i izaziva međunacionalne razmirice. Sad kad je taj SDP riješio problem, i to možda ne na idealan način, ali najbolji mogući (omogućeno kandidovanje svih građana za članove predsjedništva bez obzira na nacionalnost, Hrvati dobili mogućnost da izaberu člana predsjedništva, nisu napravljene nove izborne jedinice i u strukturi države se ništa suštinski ne mijenja) oni opet kukaju, i to izmišljajući problem u "asimetričnosti načina izbora između RS i FBiH". Asimetrija=izdaja. :-) Što je notorna glupost.
gorgonzola

#97 Re: Izdaja u Briselu!

Post by gorgonzola »

heckler wrote:
bdzs wrote:Čitajući gornje komentare, stekoh utisak da mi živimo u nekoj visoko razvijenoj i jako stabilnoj demokratskoj zemlji, te da nam nekakvi uljezi zajedno sa EU žele rasturiti tu našu milu tvorevinu :lol:, pa sad treba mobilisati sve snaga da je odbranimo. :run: .
Od silne evropske pomoci mene kosti i danas a bole a ostatke mog naroda i dan danas svakodnevno iz masovnih grobnica vade.

Poserem se ja na tu istu evropu i uzdus i poprijeko :wink:
Nista , fataj se ti afganistana i irana. I uzivaj
Sierra club

#98 Re: Izdaja u Briselu!

Post by Sierra club »

Baš na to meni liči. Ako necijeniš ono što su ti patrioti stvorili, zašto neživiš u ljubiškom ili srebrenici da vidiš kako bi svima bilo kad bi naši neprijatelji dobivali ovakve bitke.

Hvala bogu ovaj zakon je mrtvo slovo na papiru. SDA će blokirat Dom naroda. Kao I SNSD I HDZ prije.
res publica

#99 Re: Izdaja u Briselu!

Post by res publica »

heckler wrote: Nigdje u ustavu niti u jednim jedinim slovom ne pise da "hrvatska nacionalna komponenta" bira "svog" clana predsjednistva. Ni blizu niti isaretom.

U ustavu pise da predsjednistvo cine 3 clana, Bosnjak, Srbin i Hrvat i da se iz cetniteta bira srbin. To je to. A o fantazijama herceg-cetnickih separatista nema svrhe raspravljati.
Pa ustavom je zagarantovana ravnopravnost konstitutivnih naroda, a nje nema ako svaki narod nema jednaku mogućnost da izabere člana predsjedništva.
hercegovac_pravi

#100 Re: Izdaja u Briselu!

Čovjek wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Mene zanima da mi ti objasniš, u kojem smjeru vode ta riješenja?
Zašto kao polje uvažavanja "Ljudskih prava konstitutivnih naroda" posmatraš samo FBiH, gdje je tu RS?
Pa kako ću ti ja objasniti nešto što npr. ti tvrdiš? Svašta. TI kažeš da će biti 10 izbornih jedinica u pederaciji i jedna u manjem entitetu i onda od mene tržaiš da ti ja to objasnim?? Jeli me ti zajebavaš ili si ozbiljan?
Post Reply