Gradonačelnik Sarajeva

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#76 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by Truba »

stjepan je bio savjetnik čovića ako se ne varam u predsjedništvu
uglavnomja

#77 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by uglavnomja »

kljuica je smijenio njofra zato jer nije dovoljno veliki rvat :roll:
VjecitiStudent

#78 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by VjecitiStudent »

Ne radi se o tome hoće li Kurta ili Murta glumiti fikus, već kako da se ova potpuno nepotrebna institucija ukine.
didžej

#79 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by didžej »

Black swan wrote:stjepan je bio savjetnik čovića ako se ne varam u predsjedništvu
znam zato i pitam.
stjepan je patriota tipa gojera, u stilu "ako mi ne date ono sto hocu odoh ja kod covica, dodika...". tj. onog ko mi da. ne postoji patriotizam, postoji samo interes.
DaffyDuck

#80 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by DaffyDuck »

etovidis wrote:
KatarinaKosaca wrote:
etovidis wrote:Treba pitati npr. naše sugrađane i z reda srpskog naroda (i sve ostale naravno) šta misle o Kljujiću kao gradonačelniku. Osim ako to nije bitno?
Treba svakog pitati šta o svakom misli... i nikada neće svi biti zadovoljni, zato u demokraciji određuje većina. Ipak, to ne sapire sram sa tvog posta da treba izbjegavati "ratne", jer , eto, kako nismo mi, ta ćemo mi. Trebali smo u Minhen zdušiti :x
Obično imaš smislene postove, mislim da ti se ovdje omakla tastatura i to dobro. Ne mogu ni da zamislim šta bi bilo u prošlom sistemu da je netko rekao treba izbjegavati ove "ratne" :D :-) :-)
Svaka osoba koja će izazvati međunacionalne podjele je izrazito štetna za Sarajevo.

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/300 ... nazad.html

Košarac: Izborom Kljujića Sarajevo bi se vratilo 20 godina unazad
Izbor Stjepana Kljujića za novog gradonačelnika Sarajeva predstavljao bi opštu lakrdiju i povratak Sarajeva za 20 godina unazad, ocijenio je Staša Košarac, šef Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske.

"S obzirom na činjenicu da znamo kakva je bila uloga Stjepana Kljujića u ratu, na taj način se još jedanput vrijeđa srpski narod u BiH, prije svega i ono malo Srba koje žive u Sarajevu", rekao je on.

Košarac je naglasio da ljudima kao što je Kljujić nije mjesto u politici, već iza rešetaka, s obzirom na to da su odgovorni za sve što se dešavalo Srbima u Sarajevu.

"Upravo takva inicijativa potvrđuje istinitost našeg stava da mi ne možemo doživljavati Sarajevo glavnim gradom BiH", pojasnio je Košarac.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Savez logoraša Republike Srpske ocijenili su da je frapantna najava da bi Stjepan Kljujić mogao da bude novi gradonačelnik Sarajeva i da bi takav prijedlog predstavljao uvredu za srpske žrtve rata.

Potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović rekao je sinoć, gostujući u dnevniku BHT1, da bi Stjepan Kljujić mogao da bude izabran za novog gradonačelnika Sarajeva.
Ja mislim da bi mi svi koji smo uopste bili u Sarajevu u ratu trebali da se sklonimo da se oni osjecaju prijatno.
Umjesto da izdizemo ljude koji su nam gu.ice spasavali mi treba da ih krijemo radi .... FUJ
Abid Sakalaš

#81 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by Abid Sakalaš »

MuaDib wrote: 2. Stjepan Kljujić, kao politički penzioner i osoba koja stalno voli da drži predavanja isto tako nam ne treba. Njemu hvala za sve što je i učinio u ratu, ali više nije vrijeme za takve političke kalibre. Sa njim na čelu grada, Sarajevo bi se svađalo sa pola države, a mislim da bi i ugrozilo omladinsku olimpijadu 2017., zbog njegovih već izrećenih stavova o Istočnom Sarajevu.
Hahahahhahahahahahhahahahahahhahah :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Oni ti ga puše STJEPANE!
didžej

#82 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by didžej »

sve u svoje vrijeme. kljujic je covjek devedestih i nazalost ostao je zarobljen u tim godinama. sad treba neko ko ce sjesti za sto i sa srbima i dogovarati se, otici na jahorinu, razbijati barijere a on to nije u stanju.
veljaca

#83 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by veljaca »

didžej wrote:
Black swan wrote:stjepan je bio savjetnik čovića ako se ne varam u predsjedništvu
znam zato i pitam.
stjepan je patriota tipa gojera, u stilu "ako mi ne date ono sto hocu odoh ja kod covica, dodika...". tj. onog ko mi da. ne postoji patriotizam, postoji samo interes.
:(

Svasta ....
didžej

#84 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by didžej »

veljaca wrote:
didžej wrote:
znam zato i pitam.

Svasta ....
iskreni patriota nikad ne bi bio savjetnik dragana covica. niti bi se ko gojer otvoreno nudio dodiku, covicu... ovo je vucije vrijeme i samo se gleda pinka, hulje to cesto uvezu i sa patriotizmom.
patriote su obicni ljudi za koje se ne zna a koji muku muce da iskoluju djecu u ovoj zemlji ili da sastave kraj s krajem. oni zgoljavi obicni radnici naboranog lica i ispucalih saka a ne zadrigli sesirdzija s lulom koji citav zivot provede s guza na guz guleci fotelje po kancelarijama.
Sikandar

#85 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by Sikandar »

Što se tiče gradonačelinka našeg grada Sarajeva mislim da je pravi kandidat Stjepan Kljujić i to iz više razloga.
Čovjek je u javnom životu već veoma dugo vremena, prvo kao sportski novinar, a zatim i kao političar i koji je pokazao pravi lik za vrijeme rata, jer se bio tu u Sarajevu i bez ikakve rezerve uz BiH. U ono vrijeme pošto je bio oi u predsjeništvu HDZ-a BiH, a zna se kako se HDZ ponašao u ratu, isti taj Stjepan Kljujić suprotstavio (što je u onim vremenima bilo jako hrabro) i što je vrlo važno dosljedan je i do dan danas.
Za funkciju gradonačelnika treba da bude čovjek sa pedigreom (ponašanje, kultura, obrazovanje, komunikacija....), što Stjepan Kljujič i jeste.
Što se tiče Naše stranke koja je imala kandidata Jakoba Fincija mislim da je to bila čista šminka (uz pun uvažavanje gosp. Fincija koji je takođe pokazao da mu je grad Sarajevo i BiH u srcu, ali mislim da ga je Naša stranka iskoristila (da nekažem neku grublju riječ), jer je prema dogovoru sa SDA morala da predloži svog člana, za kojeg su mislili da je neutralan u odnosu na Kljujića i Kamočaija, pa su se vjerovatno o nadali prolazu Fincija kao gradonačelnika. Mislim da Naša stranka ušla u ovo potpuno neiskrena prema gosp. Jakobu Finciju.
Igor Kamočaji bi trebao da sačeka jedno izvjesno (duže) vrijeme da bi eventualno došao do te pozicije da se kandiduje, jer mislmi da nema ma baš nikakve predispozicije za ovakvu funkciju.
Za izbor gradonačenika (ne samo Sarajeva) u budućnosti, da se ne bi dešavale ovako smiješne stvari, treba donijeti po hitnom postupku zakon o izboru gradonačelnika, odnosno da sa direktno bira na izborima po principu otvorene liste, od strane građana, tako da građani biraju gradonačelnika a ne stranke.
LBVIEW

#86 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by LBVIEW »

didžej wrote:sve u svoje vrijeme. kljujic je covjek devedestih i nazalost ostao je zarobljen u tim godinama. sad treba neko ko ce sjesti za sto i sa srbima i dogovarati se, otici na jahorinu, razbijati barijere a on to nije u stanju.
Ma s kim ces ti razbijati barijere, s onima sto i dan danas lazu i petljaju kako u vezi Kljujica tako i u vezi bilo kog ko se na ovaj ili onaj nacin suprostavio velikosrpskom ludilu koje i dan danas drzi dobar dio stanovnika tamo?Mozda sa onim sto dadose ulicu cica Drazi ili sto u onakvom broju i to k'o biva "progesivni dio populacije"-studenti :-) izadode na proteste u znak podrske deneralu Mladicu? Nego, fino po njihovom diktatu isporucite ne samo Stjepana nego svakog na kojeg bilo sumsko tuzilastvo bilo ono "matice" uperilo prst, valjda ce se smilovati pa zavoliti glavni grad i domovinu. :-)
veljaca

#87 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by veljaca »

didžej wrote:
veljaca wrote:
didžej wrote: stjepan je patriota tipa gojera, u stilu "ako mi ne date ono sto hocu odoh ja kod covica, dodika...". tj. onog ko mi da. ne postoji patriotizam, postoji samo interes.

Svasta ....
iskreni patriota nikad ne bi bio savjetnik dragana covica. niti bi se ko gojer otvoreno nudio dodiku, covicu... ovo je vucije vrijeme i samo se gleda pinka, hulje to cesto uvezu i sa patriotizmom.
patriote su obicni ljudi za koje se ne zna a koji muku muce da iskoluju djecu u ovoj zemlji ili da sastave kraj s krajem. oni zgoljavi obicni radnici naboranog lica i ispucalih saka a ne zadrigli sesirdzija s lulom koji citav zivot provede s guza na guz guleci fotelje po kancelarijama.
Ja sam reagirao na to da "ne postoji patriotizam ..." , ne misleci na Kljujica ....
Vidim da i ti se slazes da postoji patriotizam .... :thumbup:
dječak sa šibicama

#88 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Kljujic ni po meni nije idealan izbor, ali u ovakvoj konkurenciji, jedini da valja.

Ko je taj Kamocaji? neki Zlajin isprdak.

Finci, mene podsjeca na Hamamdzica, znaci bezlicno, dosadno.

Nazalost, i hipotetski, tesko se sjetiti nekog imena... mozda Ivica Osim, ali i to je vise onako, navuceno. Em bolestan, em sportista, em bio dogradonacelnik, em nije za toga i sam kaze.

Sarajevo nema licnost tog profila, da je uspjesan, sposoban, da je nesto postigao, ili ona... mozda Ibro Spahic, ja bi njega najradije, ali mislim da raja potcjenjuje tog covjeka.
slucajni prolaznik

#89 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by slucajni prolaznik »

KatarinaKosaca wrote:
slucajni prolaznik wrote:Da, nije toliko visoko obrazovan kao hodza, studirao je islamske nauke na Univerzitetu u Bangaziju :D
Jah i šta? To je teolog, a ne vjerski vođa. Savremeni teolog treba da razumije probleme svog vremena, drogu, nasilje itd... Niđe veze šta pišeš
:lol: :lol: :lol: I Mustafa Ceric je naucio svoje islamsko znanje na teoloskom fakultetu Univerziteta Al Azhar. I on nije vjerski vodja, teolog je? :D

Sto rek'o onaj klon urugvajskog predsjednika, a gdje je tvoj broj iza nicka?
hecimnadri

#90 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by hecimnadri »

Podrška Velikom gospodinu.
Napomena Za neke koji su zaboravili:

Zarobljavanje Predsjednika BiH
U razgovor sa Izetbegovićem sada se uključuje Stjepan Kljujić, član Predsedništva:

Kljuić: "Predsjedniče, saslušaj me, Stjepan Kljujić govori. Prvi preduvjet koji moraš postaviti Đurđevcu (komadant Sarajevskog korpusa – op. a.) je da prekinu paljbu po gradu."

Izetbegović:"Naravno."

Kljuić: "I drugi preduvjet, da te dovedu u grad! Prekid vatre sa naše strane je uspostavljen! Omogućit ćemo vojsci povratak cestom i putem kojim je došla. Sada je 25 minuta do 9. Pola sata im dajemo da te dovedu u Predsjedništvo."

Ganić, dodaje: "UNPROFOR da tebe dovede. Ovdje, u Predsjedništvo, Alija!"

Kljuić: "Neka naredi Đurđevac prekid vatre. Mi smo svojima naredili."

Dok je na ekranu fotografija Alije Izetbegovića, čuje se njegov glas:

Izetbegović: "Naredite im da prestanu pucati!" (to, vjerovatno, govori generalu Đurđevcu). "Naredite im, generale, preko radio-veze, da prestanu pucati! Naredite im, generale, naredite! Sa naše strane se ne puca. Neka čuju građani, ovu poruku..." (glas je sada mnogo jači i naredbodavniji) "Neka omoguće, svi, kretanje vojske!"

Ko u ovom času može čuti Predsednika RBIH kad u pola grada nema struje, kada su građani, u strahu od granata, sakriveni po podrumima pretvorenim u skloništa

Kljuić, veoma temperamentno govori u mikrofon: "Nema kretanja, Predsjedniče, dok ti ne dođeš ovamo. Molim te, Predsjedniče, ti si uhapšen. Ti si predsjednik države. Nema izlaska nikome dok se ti ne pojaviš u
Canton

#91 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by Canton »

dječak sa šibicama wrote:Kljujic ni po meni nije idealan izbor, ali u ovakvoj konkurenciji, jedini da valja.

Nazalost, i hipotetski, tesko se sjetiti nekog imena... mozda Ivica Osim, ali i to je vise onako, navuceno. Em bolestan, em sportista, em bio dogradonacelnik, em nije za toga i sam kaze.

Sarajevo nema licnost tog profila, da je uspjesan, sposoban, da je nesto postigao, ili ona... mozda Ibro Spahic, ja bi njega najradije, ali mislim da raja potcjenjuje tog covjeka.
Tako se govorilo za Bajrovića i Suljagića a danas samo što im se spomenik ne digne.
VjecitiStudent

#92 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by VjecitiStudent »

Canton wrote:
dječak sa šibicama wrote:Kljujic ni po meni nije idealan izbor, ali u ovakvoj konkurenciji, jedini da valja.

Tako se govorilo za Bajrovića i Suljagića a danas samo što im se spomenik ne digne.
Spomenici se začas podižu čim krene talambasanje po nacionalnim bubnjevima.
Što im nipošto ne poništava opis karijere, prije nacionalnog osvješćenja.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#93 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

slucajni prolaznik wrote: :lol: :lol: :lol: I Mustafa Ceric je naucio svoje islamsko znanje na teoloskom fakultetu Univerziteta Al Azhar. I on nije vjerski vodja, teolog je? :D

Kakve sad veze Cerić? Red Silajdžića, red Cerića, red agresivnosg ateizma, red brkanja pojmova, dovode do vrlo loše promidžbe novoj stranci što pokušavaš učiniti. Ono kako kažu "Nemoj me samo ti branit", pa mislim da bi ti to rado rekli..
Moj broj? Uvijek na strani Domovine, pa tako i prvi put otvorena podrška jednom političaru, kao što je u konkretnom slučaju riječ o kandidatu za gradonačelnika Kljujiću.. Ratne drugove uvijek podržavam. :wink:
veljaca

#94 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by veljaca »

KatarinaKosaca wrote:
slucajni prolaznik wrote: :lol: :lol: :lol: I Mustafa Ceric je naucio svoje islamsko znanje na teoloskom fakultetu Univerziteta Al Azhar. I on nije vjerski vodja, teolog je? :D

Kakve sad veze Cerić? Red Silajdžića, red Cerića, red agresivnosg ateizma, red brkanja pojmova, dovode do vrlo loše promidžbe novoj stranci što pokušavaš učiniti. Ono kako kažu "Nemoj me samo ti branit", pa mislim da bi ti to rado rekli..
Moj broj? Uvijek na strani Domovine, pa tako i prvi put otvorena podrška jednom političaru, kao što je u konkretnom slučaju riječ o kandidatu za gradonačelnika Kljujiću.. Ratne drugove uvijek podržavam. :wink:
:thumbup:

Svaka cast za ovo ....

Ima nas, ima ...
etovidis

#95 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by etovidis »

Da. Zar to nije malo problematično?
KatarinaKosaca

#96 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

etovidis wrote:
Nije. Nije iz 10001 razloga. Kao prvo HDZ nije nikakva zabranjena teroristička organizacija, nego stranka koja ravnopravno učestvuje u sistemu parlamentarne demokracije, tako da ne vidim ništa "problematično"
Drugo, treba poznavati bar malo, bar od 1991 nešto od životopisa Stjepana Kljujića, što ti očito ne poznaješ, a to je da nikada nije izdao domovinu, da su ga radi toga trovali, ostavili, da je umjesto njega došao Boban jer nije htio da ima tu sramnu ulogu. Da je molio Aliju za Hrvate Srednje Bosne, da je rekao "Domovina i roditelji se ne mogu izdati" "Bavljenje politikom je visoko moralan čin", da je davao moral i primjer tijekom rata, da nije bilo njega i tih i takvih na strani BIH u ratu, sve bi sasvim drugačije bilo, naročito odnos prema BIH.
Ali, i ne znam što ti ovo sve pišem, jer si se pokazao i dokazao kao tipičan salonac sa copy-paste škrabotina ni manje ni više nego Staše Kolašinca :-) :-) :-) :-)
etovidis

#97 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by etovidis »

KatarinaKosaca wrote:
etovidis wrote:
Nije. Nije iz 10001 razloga. Kao prvo HDZ nije nikakva zabranjena teroristička organizacija, nego stranka koja ravnopravno učestvuje u sistemu parlamentarne demokracije, tako da ne vidim ništa "problematično"
Drugo, treba poznavati bar malo, bar od 1991 nešto od životopisa Stjepana Kljujića, što ti očito ne poznaješ, a to je da nikada nije izdao domovinu, da su ga radi toga trovali, ostavili, da je umjesto njega došao Boban jer nije htio da ima tu sramnu ulogu. Da je molio Aliju za Hrvate Srednje Bosne, da je rekao "Domovina i roditelji se ne mogu izdati" "Bavljenje politikom je visoko moralan čin", da je davao moral i primjer tijekom rata, da nije bilo njega i tih i takvih na strani BIH u ratu, sve bi sasvim drugačije bilo, naročito odnos prema BIH.
Ali, i ne znam što ti ovo sve pišem, jer si se pokazao i dokazao kao tipičan salonac sa copy-paste škrabotina ni manje ni više nego Staše Kolašinca :-) :-) :-) :-)
Upitni su moralni kvaliteti osobe koja ode ili je izbace iz HDZ-a, a onda koju godinu kasnije bude savjetnik jednom Draganu Čoviću. Da li takva osoba stvarno zaslužuje biti gradonačelnik Sarajeva?
KatarinaKosaca

#98 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

pitni su moralni kvaliteti osobe koja ode ili je izbace iz HDZ-a, a onda koju godinu kasnije bude savjetnik jednom Draganu Čoviću. Da li takva osoba stvarno zaslužuje biti gradonačelnik Sarajeva?
Pokušaju otrovati u Grudama, pa se vrati u Sarajevo i stavi na raspolaganje RBIH, te prekine sve kontakte sa tuđmanštinom. I onda radi tih i takvih kao ti koji su zaharali poslije rata (dakle šuplji demagozi bez konkretnih zasluga i biografija), naravno da traži svoje mjesto pod suncem. Uostlalom, ne znam šta je loše biti po profesiji savjetnik? Ti bi odbio da ti ponudi netko biti politički savjetnik bilo koje opcije? Od kuda ti obraz da dokazanim patriotima se***š o moralu? Koji moralni autoritet za to imaš? Upsss, zaboravih, ideopoklonstvo SNSD-u čije citete ljepiš kao krunski dokaz tvojih ideja "upitnog morala".
I ovdje se moja diskusija sa saloncem @etovidis završava.

btw
Da li takva osoba stvarno zaslužuje biti gradonačelnik Sarajeva?
Kljujić i te kako zaslužuje biti gradonačelnik SArajeva.
MuaDib

#99 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by MuaDib »

Kljujić je čovjek prošlosti i mislim da ovaj grad ima kompetentnijih ljudi od njega za ovaj grad.

Nama ne treba gradonačelnik koji će se svađatii i prosipati jeftine populističke floskule o šumskoj republici, genocidnoj tvorevini, stočnom Sarajevu i slično. Jer je isti sjedio u Predsjedništvu koje je ukinulo samo sebe, isti je supotpisao legalizaciju RS-a i izbacivanje prefiksa Republika iz imena države.

Nama treba čovjek koji neće zatvoriti vrata projektima kao što su omladinska olimpijada, revitalizacija Trebevića i čovjek koji neće narušiti uspostavljenu saradnju dva grada. Nažalost, mnogi ga ovdje samo podržavaju, jer voli da laje. Ali od prazne priče i prazne svađe nemamo ništa, jer dosta smo više slušali jednu te istu priču. U ovoj državi treba mijenjati stanje, a ne se ukopavati u rovove 1990-tih i produbljivati podjele. A mislim da Sarajevo kao glavni grad treba da bude mjesto u kom treba krenuti s takvom politikom. I još nešto, ovo mišljenje nema veze sa Srbima i šta oni misle. Ovo je moje mišljenje, kao građanina Sarajeva. Jer Kljujić na pet kanala, pet priča priča o jednoj te istoj temi. Kljujić priča nebuleoze o sarajevskom metrou, a isti da bi se napravio na glinovitom tlu i održavao treba par desetina milijeardi dolara. A mi ne možemo ni jedan GRAS učiniti samoodrživim. Pametnom dovoljno. Njemu hvala za njegove dosadašnje zasluge, ali nama treba novi čovjek. Ja da se pitam za gradonačelnika bi predložio nekog urbanističkog stručnjaka, koji ne bi se svim mehanizmima borio da spriječi ovu deurbanizaciju i hiperprodukciju neurbanih cjelina.
KatarinaKosaca

#100 Re: Gradonačelnik Sarajeva

Post by KatarinaKosaca »

Evo došli svi generali poslije bitke. Pa, gdje ste bili 1992-1995 kad je zemlja padala okupirana, da zadržite ime Republika? Kad je to tako bilo jednostavno i lako.. :-) :-)
A ovu uzrečicu "čovjek iz prošlosti", bih zaista voljela da mi netko objasni, jer je plaho u modi na forumu, a nikako mi nije jasno šta znači :D Ili opet neko salonsko podje****nje da treba ukloniti svakoga ko je branio domovinu? Neki dan je izašla tema na pdf Razno, kako raja sanjaju rat, jebo te, sve ljudi iz prošlosti... Vi ili ste se rodili 1992 (onda opraštam puno toga na neznaje i neiskustvo), ili ste bili vani u ratu. Trećeg nema.
A što se famozne olimpijade tiče, opet ponavljam pitanje : Koji će ustupak napraviti Istočno Sarajevo? Hoće li bar ukinuti ulicu "Draže Mihajlovića"? Sumnjam

Kako reče Dačić "Mi, bre nemamo više gdje popustiti, doterali smo do duvara". Da je po vama, vi biste na tanjuru servirali genocidašima grad i stanovnike, jer pobogu... multi kulti.. do sljedećeg pokolja. Sjećam se istih priča 1991 i šta bi.
Niti prizivam rat, niti ga želim, ali me ovakva u najmanju ruku politička naivnost i negiranje obrane ove zemlje toliko nervira da najviše od svega Aliji zamjeram što je proglasio amnestiju. Pa, neka dezerteri sjede gdje su dezertirali.
Post Reply