Brak bez djece

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Great Cornholio

#76 Re: Brak bez djece

Post by Great Cornholio »

fantom slobode wrote:
Great Cornholio wrote:mene sad zanima šta je ovaj/ova @fantom slobode, htio/htjela da kaže ovom replikom meni upućenoj " nekom je i išaret dovoljan" :? :D
evo tebi jedno tri zelena pa razmisljaj... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: valjda mozes da spekulises, sam rece da nije zabranjeno...
Džaba i pet :D , ne kontam kakve veze ima išaret s ovim o čemu trenutno špekulišemo. Imao bi veze da je forum multimedijalne prirode :-?
fantom slobode

#77 Re: Brak bez djece

Post by fantom slobode »

Great Cornholio wrote: Džaba i pet :D , ne kontam kakve veze ima išaret s ovim o čemu trenutno špekulišemo. Imao bi veze da je forum multimedijalne prirode :-?
ispravka, ti podrzavas spekulisanje, pa samo nastavi, eto krenulo te.... :mrgreen:
Great Cornholio

#78 Re: Brak bez djece

da se mi držimo teme, a @korisničko ime nek' "presudi".
fantom slobode

#79 Re: Brak bez djece

Post by fantom slobode »

Great Cornholio wrote:da se mi držimo teme, a @korisničko ime nek' "presudi".
:thumbup: on ce nam mozda pojasniti te nejasnoce izazvane njegovim komentarom o licemjerstvu para koji ne zeli djecu prema roditeljima i drustvu u cjelini...nije tvoje da spekulises, koliko god to nije zabranjeno...
Great Cornholio

#80 Re: Brak bez djece

Sve je bitno, ništa nije manje ili više važno, cilj je u potpunosti se ostvariti kao ličnost, postati svestrana i kompletna ličnost, ličnost od koga će koristi imati i pojedinac, a i i društvo u kome taj pojedinac živi, postavljanje nečega kao glavnog cilja, pa bilo to i djeca, koja su jedan od ciljeva, odmaže u tom nastojanju.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#81 Re: Brak bez djece

Post by JOINT_1921 »

m@m@ wrote:zar nam nije kranji cilj imati djecu, odgojiti ih, izvesti na pravi put, pa unuci i itd

ebes karijeru i setanje cuka po parkovima
Ko to odredjuje ko ima kakav cilj u zivotu... Svako sebi postavlja ciljeve, i zivi kako zeli da zivi... Sloboda izbora, gradjansko pravo... Ko zeli da udje u brak da bi uzivao sa drugom polovicom, bujrum, ja nemam nista protiv ako to njega ispunjava...
Great Cornholio

#82 Re: Brak bez djece

U mnogo toga sumnjam, ali sam siguran da jednostranost, usmjeravanje sve svoje energije na ostvarenje samo jednog cilja, ne donosi previše dobra nikome.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#83 Re: Brak bez djece

Post by JOINT_1921 »

m@m@ wrote:samo cu reci da nam je materijalno neophodno za zivot al nista ne nosimo sa sobom, osim ono malo duse, kome je ostala zera...a pune duse odes kad znas da je ostalo nesto iza tebe, da zivi i sjeca te se...

ne kazem da su nam ciljevi svima isti, bujrum svakome da radi sta hoce sa svojim zivotom
Ostavis iza sebe humanitarni rad ??? Nisu valjda djeca jedino sto ce ostati iza nas osim materijalnog ???
Kakav si covjek bio i sta si iza sebe ostavio tek bi na svojoj dzenazi (sahrani) mogao vidjeti...
Eto vidis, nisu svima ciljevi isti, svako nek' radi sta hoce, nekome je to cilj, da odgoji dobro svoju djecu, nekome je da putuje i zabavlja se sa bracnim drugom, nekome je da pomaze drugima, nekome je drustveni rad, nekome je karijera, itd. itd.
djugum

#84 Re: Brak bez djece

Post by djugum »

Imam jedno, drugo je na putu. Zivot ti se promijeni, bude nekad tesko ali iz ove perspektive zivot bez djece bi mi bio tuzan.
Ja i supruga smo cekali 4 godine prije nego smo se odlucili na taj korak, znaci malo se provodili, putovali, ljenacarili, radili sto nam je cejf u tom momentu...dok to sve jednostvano nije postalo nedovoljno da me/nas ispuni. Naravno, u pocetku braka, kako je vrijeme prolazilo pocela su zapitkivanja i zadiranja nosova od strane familije. Tad kad sam rekao da dijete nije jos u planu bio je to sok, kako to da ne pravimo djecu odmah, ili kao neki primjeri iz familije prvo djecu pa brak :-D
Iako cesto razmisljam kako ce se moja djeca snaci u zivotu, nekad me obuzme tjeskoba...nije lako biti roditelj. Ali na stranu sve, ja sam sretan i ispunjen covjek. Prije nego se prvo rodilo pitao sam se kako cu ja to? Navikao sam se na odredjenu komociju u zivotu, na odredjene slobode...medjutim sve mi se samo odgovorilo, priroda se pobrinula da ti nista ne pada tesko kada je tvoje dijete u pitanju, bilo koje odricanje...to ne moze neko razumjeti ko nema djecu, jer tudja djeca su i meni cesto isla na zivce :D to nije ni blizu isto.
Ne osudjujem i u neku ruku razumijem ljude koji ne zele da urade taj korak, u sustini je samo bitno da se nadju dvoje koji razmisljaju isto da ne unesrece jedno drugo.
respo

#85 Re: Brak bez djece

Post by respo »

m@m@ wrote:samo cu reci da nam je materijalno neophodno za zivot al nista ne nosimo sa sobom, osim ono malo duse, kome je ostala zera...a pune duse odes kad znas da je ostalo nesto iza tebe, da zivi i sjeca te se...

ne kazem da su nam ciljevi svima isti, bujrum svakome da radi sta hoce sa svojim zivotom
iza tesle je ostalo da ode sa 5 "punih" dusa a nikad nije imao djecu
los ti zakljucak pravo
sour cherry

#86 Re: Brak bez djece

Post by sour cherry »

Eeee,al' Tesla je Tesla :)
Loulou

#87 Re: Brak bez djece

Post by Loulou »

djugum wrote: ...
u sustini je samo bitno da se nadju dvoje koji razmisljaju isto da ne unesrece jedno drugo.
:thumbup:
Korisnicko ime

#88 Re: Brak bez djece

Post by Korisnicko ime »

fantom slobode wrote:
Great Cornholio wrote:da se mi držimo teme, a @korisničko ime nek' "presudi".
:thumbup: on ce nam mozda pojasniti te nejasnoce izazvane njegovim komentarom o licemjerstvu para koji ne zeli djecu prema roditeljima i drustvu u cjelini...nije tvoje da spekulises, koliko god to nije zabranjeno...
Za mene nema nikakvih nejasnoca...

Polazim od premise da su to dvoje koji zive i uzivaju bez namjere da radjaju djecu iako imaju fizicku i materijalnu mogucnost za to. Dakle, to sto zive/postoje i materijalno su osigurani i uzivaju u zivotu trebaju da zahvale prije svega svojim roditeljima koji su ih rodili, "podigli" i odgojili, ali i drustvu koje im je na odredjeni nacin omogucilo to materijalno...jer ne zive u vakuumu... Znaci ne smeta im to sto su se njihovi roditelji "patili" da ih odgoje da bi oni "uzivali". (Ovo pod navodnicima jer ne mislim ni da su se roditelji patili niti oni uzivaju jer nikada nece shvatiti sta je to ultimativna sreca i uzitak.) Jeste li kad culi da takvi ikad kazu svojim roditeljima "Jeste vi kreteni sto ste se mucili da me rodite i odgojite!"
Dakle, OK im je sto se neko drugi patio da njima omoguci da uzivaju, ali su egoisticni da zarad svoje "komocije" onu pruze dodatni napor da usrece druge. Recimo, prve svoje roditelje, da im podare unuke (kazu da se nista ne voli kao unucad) i tako im se bar malo "oduze" za ono sto su roditelji ucinili za njih. Zatim, posto su materijalno u mogucnosti, egoisticno je sto rodjenjem vlastite djece ne omoguce jos nekome (svojoj djeci) da uzivaju u zivotu...na kraju krajeva, da se oduze i drustvu da mu podare korisne clanove tog drustva...

Da se razumijemo, svako ima pravo da uredjuje svoj zivot kako zeli i to je privatna odluka koja je samo njihova i za koju ne moraju da odgovaraju nikome, pa to vazi i za odluku bracnog para da nema djece. Ali to ne znaci da ta njihova odluka ne pokazuje (izmedju ostalog) i njihov karakter.

Dakle, OK je da se drugi zrtvuju za njih ali oni nisu spremni da se zrtvuju nizakoga...pa ni najblize... Za takve cu uvijek misliti da su egoisti i licemjeri...

Jos jednom da napomenem...ovo se odnosi SAMO na one koje fizicki i materijalno imaju mogucnost da radjaju i podizu djecu, ali to ne zele da ne bi pokvarili svoju "komociju"...a ne na one koji ne mogu imati djece, u losoj su materijalnoj situaciji ili su odlucili da nece imati djece do neke dobi da bi do tada prozivjeli i uzivali u zajednickom zivotu...
Korisnicko ime

#89 Re: Brak bez djece

Post by Korisnicko ime »

respo wrote:

iza tesle je ostalo da ode sa 5 "punih" dusa a nikad nije imao djecu
los ti zakljucak pravo
Tesla se nije ni zenio niti su ga zene uopce zanimale...njegov primjer nema nikakve veze s topicom...

Tesla se svjesno odrekao bilo kakvog (fizickog i duhovnog) kontakta sa zenama jer je bio uvjeren da bi zene iz njega crpile snagu koja mu je potrebna za njegov naucni rad...
blugirl

#90 Re: Brak bez djece

Post by blugirl »

:shock: :shock:

Samo mi jos molim te reci koliko djece treba da imam da bih se oduzila drustvu i zajednici?
Dakle, ako imam para za 5ero, a rodim 2 ili ne daj boze 1 samo, sebicni sam licemjer??
dale cooper

#91 Re: Brak bez djece

Post by dale cooper »

Ovdje vrijedi jedino ona "Živi i pusti živjeti". Ko smo mi da svoja sopstvena načela i
principe namećemo drugima ili druge promatramo i sudimo im kroz njihovu prizmu.
respo

#92 Re: Brak bez djece

Post by respo »

Korisnicko ime wrote: Tesla se nije ni zenio niti su ga zene uopce zanimale...njegov primjer nema nikakve veze s topicom...

Tesla se svjesno odrekao bilo kakvog (fizickog i duhovnog) kontakta sa zenama jer je bio uvjeren da bi zene iz njega crpile snagu koja mu je potrebna za njegov naucni rad...
nema veze s topikom ima veze s onim sto je mama napisala
oko duse i ostavstine iza tebe
njegov primjer je odlican primjer sta je iza njega ostalo i svako ga je pomenuo bar jednom u zivotu a nije imao djece
sha_ba

#93 Re: Brak bez djece

Post by sha_ba »

dale cooper wrote:Ovdje vrijedi jedino ona "Živi i pusti živjeti". Ko smo mi da svoja sopstvena načela i
kratko i jasno.... kao i obicno :mrgreen:
respo

#94 Re: Brak bez djece

Post by respo »

Korisnicko ime wrote: Za mene nema nikakvih nejasnoca...

Polazim od premise da su to dvoje koji zive i uzivaju bez namjere da radjaju djecu iako imaju fizicku i materijalnu mogucnost za to. Dakle, to sto zive/postoje i materijalno su osigurani i uzivaju u zivotu trebaju da zahvale prije svega svojim roditeljima koji su ih rodili, "podigli" i odgojili, ali i drustvu koje im je na odredjeni nacin omogucilo to materijalno...jer ne zive u vakuumu... Znaci ne smeta im to sto su se njihovi roditelji "patili" da ih odgoje da bi oni "uzivali". (Ovo pod navodnicima jer ne mislim ni da su se roditelji patili niti oni uzivaju jer nikada nece shvatiti sta je to ultimativna sreca i uzitak.) Jeste li kad culi da takvi ikad kazu svojim roditeljima "Jeste vi kreteni sto ste se mucili da me rodite i odgojite!"
Dakle, OK im je sto se neko drugi patio da njima omoguci da uzivaju, ali su egoisticni da zarad svoje "komocije" onu pruze dodatni napor da usrece druge. Recimo, prve svoje roditelje, da im podare unuke (kazu da se nista ne voli kao unucad) i tako im se bar malo "oduze" za ono sto su roditelji ucinili za njih. Zatim, posto su materijalno u mogucnosti, egoisticno je sto rodjenjem vlastite djece ne omoguce jos nekome (svojoj djeci) da uzivaju u zivotu...na kraju krajeva, da se oduze i drustvu da mu podare korisne clanove tog drustva...

Da se razumijemo, svako ima pravo da uredjuje svoj zivot kako zeli i to je privatna odluka koja je samo njihova i za koju ne moraju da odgovaraju nikome, pa to vazi i za odluku bracnog para da nema djece. Ali to ne znaci da ta njihova odluka ne pokazuje (izmedju ostalog) i njihov karakter.

Dakle, OK je da se drugi zrtvuju za njih ali oni nisu spremni da se zrtvuju nizakoga...pa ni najblize... Za takve cu uvijek misliti da su egoisti i licemjeri...

Jos jednom da napomenem...ovo se odnosi SAMO na one koje fizicki i materijalno imaju mogucnost da radjaju i podizu djecu, ali to ne zele da ne bi pokvarili svoju "komociju"...a ne na one koji ne mogu imati djece, u losoj su materijalnoj situaciji ili su odlucili da nece imati djece do neke dobi da bi do tada prozivjeli i uzivali u zajednickom zivotu...
kakve to veze ima uopste
moj izbor i izbor roditelja su 2 razlicita primjera
to sto su moji roditelji zeljeli djecu je njihov izbor njihovi osjecaji sve njihovo to sto ja ne zelim nema nikakve veze s njihovim osjecajima izborom ili bilo cim

moja mama voli lupam beslica a ja ga mrzim
ona voli planinu ja more
voli terence i velike aute kod mene obrnuto i slicno
ona ce stediti pare a ja cu ih potrositi u kafani i milion drugih primjera
tako isto ako ja necu dijete to se ne odrazava ni na kakvo licemjerstvo posebno ne prema roditeljima
ako cemo ici dublje niko od nas nije mogao birati hoce li se roditi ili ne
mozda neki i zale sto su se rodili samo mi ne znamo za njih ili nisu to iskreno rekli

tako da izbor imati ili nemati djecu je jedino pitanje dvoje ljudi koji su u braku i direktno su da kazem odgovorni za to
ja i zena hocemo necemo je nas dogovor i niciji drugi i na koji nam niko ne moze i ne smije reci ni rijeci
Korisnicko ime

#95 Re: Brak bez djece

Post by Korisnicko ime »

blugirl wrote::shock: :shock:

Samo mi jos molim te reci koliko djece treba da imam da bih se oduzila drustvu i zajednici?
Dakle, ako imam para za 5ero, a rodim 2 ili ne daj boze 1 samo, sebicni sam licemjer??
Plava djevojko...je li ti shvatas razliku izmedju jedno (ili nekoliko) i nijedno?

I niko ne govori o zenama...govori se o bracnim drugovima koji odluce da nemaju NIJEDNO dijete da ne bi remetili svoju zivotnu komociju...

Na kraju, rekao sam da svako ima pravo da uredi svoj zivot kako hoce. A ja imam misljenje o njihovom karakteru ako se odluce za gore navedeno.

Srecom, nas dvoje se ne poznajemo (pretpostavljam) tako da niti ja imam misljenje o tebi i tvom karakteru, niti bi ono tebe trebalo da tangira...
sour cherry

#96 Re: Brak bez djece

Post by sour cherry »

kakve to veze ima uopste
Slažem se.Svako treba da živi u skladu sa svojom prirodom i da bude iskren prema sebi.Koliko god imali sličnosti s roditeljima,ni približno nismo isti kao oni.I svako je odgovoran za svoj izbor.
Korisnicko ime

#97 Re: Brak bez djece

Post by Korisnicko ime »

sha_ba wrote:
dale cooper wrote:Ovdje vrijedi jedino ona "Živi i pusti živjeti". Ko smo mi da svoja sopstvena načela i
kratko i jasno.... kao i obicno :mrgreen:
Niti namecem takvima svoje misljenje niti im sudim. Ali imam svoje misljenje o njihovom karakteru...

Isto kao da, recimo, imate slucaj da je neko posudio drugome pare da kupi srecku lutrije i taj drugi dobije veliki dobitak. Onda taj drugi prvome vrati samo onaj novac koji mu je posudjen za kupovinu srecke (koji je zanemarljiv u odnosu na dobitak), bez da prvome da i nagradu u znak zahvalnosti.
Kao ni u hipotetskom slucaju iz ovog topica, niko nema pravo da tom dobitniku naredi da da tu nagradu. Ali svako ima pravo da misli da je manje-vise karakterom shupak...
blugirl

#98 Re: Brak bez djece

Post by blugirl »

Korisnicko ime wrote:
blugirl wrote::shock: :shock:

Plava djevojko...je li ti shvatas razliku izmedju jedno (ili nekoliko) i nijedno?

I niko ne govori o zenama...govori se o bracnim drugovima koji odluce da nemaju NIJEDNO dijete da ne bi remetili svoju zivotnu komociju...

Na kraju, rekao sam da svako ima pravo da uredi svoj zivot kako hoce. A ja imam misljenje o njihovom karakteru ako se odluce za gore navedeno.

Srecom, nas dvoje se ne poznajemo (pretpostavljam) tako da niti ja imam misljenje o tebi i tvom karakteru, niti bi ono tebe trebalo da tangira...
Ma nee, ne tangira me, i sebe sam navela kao primjer.
Nego vidim da ti je odlucujuce da li si parovi mogu priustiti djecu.
Vec sam pisala o paru koji smatra da je sebicno imati djecu s obzirom na svijet u kojem zivimo.
Sto ce rec, sve je relativno.
Ja ne bih bas osudjivala ljude koji ne zele djecu, pa makar to bilo zbog njihove komocije. Za djecu treba puno strpljenja i odricanja, ko to u startu ne zeli, bolje da ih i nema
sour cherry

#99 Re: Brak bez djece

Post by sour cherry »

Ne možeš ljude natjerati da žele nešto ako ne žele.Meni je sve u redu dokle god su ljudi iskreni.Pogrešno bi bilo imati djecu,a ne željeti ih.Ta neće niko imati djecu iz osjećaja dužnosti.Skroz pogrešno.
Korisnicko ime

#100 Re: Brak bez djece

Post by Korisnicko ime »

sour cherry wrote:
kakve to veze ima uopste
Slažem se.Svako treba da živi u skladu sa svojom prirodom i da bude iskren prema sebi.Koliko god imali sličnosti s roditeljima,ni približno nismo isti kao oni.I svako je odgovoran za svoj izbor.
Naravno!
Ali govori se o tome kako je bolje ne radjati djecu i time remetiti svoju komociju. Znaci izrazava se misljenje da je to OK. I to misljenje se od nekih ovdje protezira kao ispravno. Ja samo kazem da sigurno niko od tih koji ovdje govore da je OK ne radjati djecu nije ni pokusao SVOJE RODITELJE uvjeriti u isto...a nas uvjerava... To je za mene licemjerje...
Post Reply