Razvijenost FBIH u odnosu na RS

iamia

#76 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by iamia »

dragan.s wrote:[
. Papirologija za otvaranje pogona je jako komplikovana i bez "podmazivanja" ćeš se načekati. Zemljišne knjige su u katastrofalnom stanju, ali nikoga nije briga. Evo ti primjera. Na osnovnom sudu u Mostaru se čeka preko godinu dana da se izvrši prenos vlasništva na parcelama. Bez vlasništva 1/1 nema građevinske dozvole. Sad zamisli investitora za neki pogon koji kehne lovu, kupi zemljište i prije bilo kog daljeg koraka mora čekati godinu dana da dobije papir iz gruntovnice. Nije puno bolja situacija ni u drugim opštinama.
nije problem podmazivanje. ja sam naucio na zapadu da platim za bilo kakav papir. samo da ga dobijem brzo.
ali ja u fakin federaciji ni to ne mogu. jednostavno nece da prime 'podmazivanje'. :x pokuso sam!
dzabahljebaroski sljam se boji neko ce ih otkucati.

u pc je druga prica.
mnogo bolje. i svaka vam casto na tome.
ja se prije par sedmica u banjaluci platio damu osrednjih godina za dokument ( koji sam trebao cekati mjesec dana ja sam ga dobio za tri dana!..)
to je stvarno super. i to je jedino ove budzetlije iz federacije bi se trebali ugledati na vas.
ako si lijen zgondzo barem da te platim pa da pozuris. ali ni to ne mogu u federaciji!.. :x
Ricken

#77 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Ricken »

Damir_5 wrote:
Poslovne novine, izdanje Privredne štampe d.o.o. Sarajevo i ove godine su dodijelile priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, ovoga puta prema rezultatima ostvarenim u 2011. godini, a na temelju ankete "100 najvećih u privredi“ BiH.
TOP 3 BiH kompanije po ukupnom prihodu u 2011:
  • 1. JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (956.978.442 KM)
    2. ASA Prevent Group Sarajevo (841.383.675 KM)
    3. Arcelor Mittal d.o.o. Zenica (667.741.000 KM)
TOP 3 BiH kompanije po ukupnom izvozu 2011:
  • 1. ASA Prevent Group Sarajevo (528.158.111 KM)
    2. Aluminij d.d. Mostar (465.228.787 KM)
    3. Arrcelor Mittal d.o.o. Zenica (367.728.000 KM).

TOP 3 BiH kompanije po ukupnoj netdobiti u 2011:
  • 1. BH Telecom d.d. Sarajevo (134.330.320 KM)
    2. Telekomunikacije RS a.d. Banja Luka (107.415.885 KM)
    3. UniCredit Bank d.d. Mostar (49.984.000 KM)

TOP 3 BiH kompanije po ukupnim investicijama u 2011:
  • 1. JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (218.468.273 KM)
    2. BH Telecom d.d. Sarajevo (123.663.411 KM)
    3.Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (123.605.232 KM)

TOP 3 BiH srednja preduzeća po ukupnom prihodu u 2011:
  • 1. Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo (173.322.244 KM)
    2. Bosnalijeku d.d. Sarajevo (108.599.353 KM)
    3. Sarajevskom kiseljaku d.d. Kiseljak (81.911.000 KM)

TOP 3 BiH srednja preduzeća po ukupnom izvozu u 2011:
  • 1. Bosnalijek d.d. Sarajevo (56.252.374 KM)
    2. Herceg d.o.o. Srebrenik (17.088.593 KM)
    3. Metalno d.d. Zenica (15.639.665 KM).

TOP 3 BiH srednja preduzeća po netdobiti u 2011:
  • 1. Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak (8.883.072 KM)
    2. Bosnalijek d.d. Sarajevo (5.938.129 KM)
    3. Mercator BH d.o.o. Sarajevo (3.371.141 KM).

TOP 3 BiH srednja preduzeća po investicijama u 2011:
  • 1. Bosnalijek d.d. Sarajevo (13.848.000 KM)
    2. UNIS-Energetika d.o.o. Sarajevo (3.638.469 KM)
    3. Krajina klas d.o.o. Banja Luka (3.552.653 KM).

Ako je Bosnalijek srednje preduzeće, onda su i Studen Agrana d.o.o. Brčko i Bimal d.d. Brčko koji moraju biti među top 3. Recimo prihod Bimala u 2011. je oko 121 milion, a vrijednost investicija oko 5 miliona, a izvoz preko 30 miliona. Agranin prihod još i veći 212 miliona, od čega je izvoz 100 miliona. Tako da mi nekako ti podaci mirišu na FBiH, a nikako na BIH.
Damir_5

#78 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

Ricken wrote:
Damir_5 wrote:
Poslovne novine, izdanje Privredne štampe d.o.o. Sarajevo i ove godine su dodijelile priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, ovoga puta prema rezultatima ostvarenim u 2011. godini, a na temelju ankete "100 najvećih u privredi“ BiH.
TOP 3 BiH kompanije po ukupnom prihodu u 2011:
  • 1. JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (956.978.442 KM)
    2. ASA Prevent Group Sarajevo (841.383.675 KM)
    3. Arcelor Mittal d.o.o. Zenica (667.741.000 KM)
TOP 3 BiH kompanije po ukupnom izvozu 2011:
  • 1. ASA Prevent Group Sarajevo (528.158.111 KM)
    2. Aluminij d.d. Mostar (465.228.787 KM)
    3. Arrcelor Mittal d.o.o. Zenica (367.728.000 KM).

TOP 3 BiH kompanije po ukupnoj netdobiti u 2011:
  • 1. BH Telecom d.d. Sarajevo (134.330.320 KM)
    2. Telekomunikacije RS a.d. Banja Luka (107.415.885 KM)
    3. UniCredit Bank d.d. Mostar (49.984.000 KM)

TOP 3 BiH kompanije po ukupnim investicijama u 2011:
  • 1. JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (218.468.273 KM)
    2. BH Telecom d.d. Sarajevo (123.663.411 KM)
    3.Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (123.605.232 KM)

TOP 3 BiH srednja preduzeća po ukupnom prihodu u 2011:
  • 1. Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo (173.322.244 KM)
    2. Bosnalijeku d.d. Sarajevo (108.599.353 KM)
    3. Sarajevskom kiseljaku d.d. Kiseljak (81.911.000 KM)

TOP 3 BiH srednja preduzeća po ukupnom izvozu u 2011:
  • 1. Bosnalijek d.d. Sarajevo (56.252.374 KM)
    2. Herceg d.o.o. Srebrenik (17.088.593 KM)
    3. Metalno d.d. Zenica (15.639.665 KM).

TOP 3 BiH srednja preduzeća po netdobiti u 2011:
  • 1. Sarajevski kiseljak d.d. Kiseljak (8.883.072 KM)
    2. Bosnalijek d.d. Sarajevo (5.938.129 KM)
    3. Mercator BH d.o.o. Sarajevo (3.371.141 KM).

TOP 3 BiH srednja preduzeća po investicijama u 2011:
  • 1. Bosnalijek d.d. Sarajevo (13.848.000 KM)
    2. UNIS-Energetika d.o.o. Sarajevo (3.638.469 KM)
    3. Krajina klas d.o.o. Banja Luka (3.552.653 KM).

Ako je Bosnalijek srednje preduzeće, onda su i Studen Agrana d.o.o. Brčko i Bimal d.d. Brčko koji moraju biti među top 3. Recimo prihod Bimala u 2011. je oko 121 milion, a vrijednost investicija oko 5 miliona, a izvoz preko 30 miliona. Agranin prihod još i veći 212 miliona, od čega je izvoz 100 miliona. Tako da mi nekako ti podaci mirišu na FBiH, a nikako na BIH.
Pa ako su Krajina klas iz Bluke i Telekom sumske iz FBIH, onda ti to "dobro" mirise da je sve iz FBIH?
Bane Coolin

#79 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Bane Coolin »

manji BH entitet
dole podaci - detaljno ovdje

Image
VjecitiStudent

#80 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by VjecitiStudent »

"Ono pas, ovo mu brat"
dragan.s

#81 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

iamia wrote:dragan, muzicar, zadnji i ostala ekipa iz pc,, da vam polako pojasnim.
nisam ni rekao da je razlika izmedju rafinerije i zeljezare velika. ista je , (osim ugovora koji je dodo sklopio sa rusima u kojima se obavezao da dazbine za radnike placa pc dok rafinerija ne pocne poslovati u pozitivnom.( a to ce se dogoditi.... nikad). slicno je cini mi se i u bircu.
znaci,, puno veci gubici za pc.

jedno je da se izvoz recimo iz rafinerije prikazuje kao izvoz pc a drugo je kada taj izvoz puni direktno budzet jednog entiteta, kao recimo aluminijum u federaciji.telekom.. energoinvest,, itd.
znaci profit koji se zaradi, direktno se slije u entitet, a ne prosljeduje dalje.
to ne postoji u pc. nista se ne slijeva tamo.
mozes ti prikazati taj broj kao izvoz, ali sta ti vrijedi kad nemas nista od toga ?? ne ide u tvoj dzep.

ps.
kako mozete reci da srbija nije platila ni centa za pc?
pa onaj telekom je platila vise od duplo realne cijene. sta mislite zasto je to uradila ?
Koliko se sjećam Dodo je sklopio ugovor sa Rusima kojima ih je oslobodio prethodnih dugova rafinerije, inače oni ne bi ni ušli u nju. Tako da su Rusi dobili preduzeće bez dugova, a RS je preuzela obavezu vraćanja istih (a dugove su inače napravile prethodne vlade od rata do prodaje). To da RS plaća doprinose stvarno nemam pojma i ne mislim da je to istina.
Što se punjenja budžeta tiče čisto sumnjam da alu-kombinat puni budžet FBiH svojom dobiti. Iz više razloga, a glavni je što alu-kombinat posluje sa gubitkom već drugu godinu zaredom pa i nema dobiti. Sve ostalo je isto, tj. plate i doprinosi se isplaćuju domaćim radnicima i fondovima, izvoz se računa u ukupni BH izvoz etc.
Ostale firme koje nisu privatizovane u FBiH kao Telekom i EPBiH/EPHZHB su mjesto uhljebljenja stranačkih ljudi i samo je pitanje vremena kad će ih oni odvesti u propast.
U RS-u je to isto slučaj sa EPRS i njihovim zavisnim preduzećima. Telekom RS je u BiH privatna firma i on posluje po tržišnim principima.
Ja se slažem da je Telekom RS precijenjen, ali to je bila njihova odluka. Pod neslanjem para u RS sam mislio na nepovratnu pomoć budžetu. Toga nema, a kakva je situacija u Srbiji teško da će i biti.
cyprus

#82 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by cyprus »

iamia wrote:jednostavno nece da prime 'podmazivanje'. :x pokuso sam!
dzabahljebaroski sljam se boji neko ce ih otkucati.
Ejs, jesi siguran da si to kod nas probo? :mrgreen:
Damir_5

#83 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

dragan.s wrote:Što se punjenja budžeta tiče čisto sumnjam da alu-kombinat puni budžet FBiH svojom dobiti. Iz više razloga, a glavni je što alu-kombinat posluje sa gubitkom već drugu godinu zaredom pa i nema dobiti. Sve ostalo je isto, tj. plate i doprinosi se isplaćuju domaćim radnicima i fondovima, izvoz se računa u ukupni BH izvoz etc.
Ostale firme koje nisu privatizovane u FBiH kao Telekom i EPBiH/EPHZHB su mjesto uhljebljenja stranačkih ljudi i samo je pitanje vremena kad će ih oni odvesti u propast.
U RS-u je to isto slučaj sa EPRS i njihovim zavisnim preduzećima. Telekom RS je u BiH privatna firma i on posluje po tržišnim principima.
Ja se slažem da je Telekom RS precijenjen, ali to je bila njihova odluka. Pod neslanjem para u RS sam mislio na nepovratnu pomoć budžetu. Toga nema, a kakva je situacija u Srbiji teško da će i biti.
U pravu si, Aluminijum Mostar ne puni nikako budzet FBIH, zapravo budzet FBIH nema nikakve koristi od Aluminijuma ne samo u zadnje dvije godine, nego nikako od rata do danas. Najvjerovatnije da kadrovi HDZ-a na umjetni nacin prikazuju gubitke kako bi izbjegli placanje profita u budzet FBIH. Knjige Aluminijuma trebaju biti detaljno procesljane jer je skoro pa sigurno da je tu uradjen veliki kriminal, pogotovo u vrijeme kad je Brajkovic bio na celu. Sad da li su oni HDZ kadrovi krali za sebe licno ili su ulagali u zapadno-hercegovacke gradove i sela, to je pitanje, medjutim prema izgledu vile od Brajkovica u Hrvatskoj, izgledno je da se radilo o laznom prikazivanju financijskog stanja u Aluminijumu kako bi se sprijecilo da profit ide u FBIH budzet.

Formalno FBIH je vecinski vlasnik i Aluminijuma Mostar, stvarno FBIH administracija se ne pita nista u Aluminijumu i to je tako od rata do danas, cak i onda kad je druga firma u vlasnistvu FBIH, Elektroprivreda BiH je kroz smijesnu cijenu struje punih deset godina donirala svjesno Aluminijumu ukupni iznos koji je negdje oko 500 miliona eura.

Sto se tice Telekoma Sumske, ne on nije privatna firma, Telekom Sumske je vlasnistvo drzave Srbije i njemu je sef vlada Srbije, sto znaci trenutno su to Dacic, Vucic i Nikolic.
dragan.s

#84 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

Damir_5 wrote: Formalno FBIH je vecinski vlasnik i Aluminijuma Mostar, stvarno FBIH administracija se ne pita nista u Aluminijumu i to je tako od rata do danas, cak i onda kad je druga firma u vlasnistvu FBIH, Elektroprivreda BiH je kroz smijesnu cijenu struje punih deset godina donirala svjesno Aluminijumu ukupni iznos koji je negdje oko 500 miliona eura.
Alu-Mostar je u gubitcima od kad su prestali dobijati povlaštenu cijenu struje. Sa tržišnom cijenom struje oni ne mogu opstati na tržištu i neminovno je da će se ugasiti prije ili kasnije.
Sto se tice Telekoma Sumske, ne on nije privatna firma, Telekom Sumske je vlasnistvo drzave Srbije i njemu je sef vlada Srbije, sto znaci trenutno su to Dacic, Vucic i Nikolic.
Mtel ima status privatne firme u BiH što automatski znači da nisu dužni postupati po zakonu o javnim nabavkama i ostalim propisima predviđenim samo za državne firme. To što je danas njegov vlasnik država Srbija, a sutra neka druga država ili kompanija nema veze sa njegovim statusom u BiH. Mtel je definitivno prestao biti mjesto za uhljebljenje političkih kadrova i njihove bliže i dalje rodbine što je još uvijek BHTelekom.
Damir_5

#85 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

dragan.s wrote: Alu-Mostar je u gubitcima od kad su prestali dobijati povlaštenu cijenu struje. Sa tržišnom cijenom struje oni ne mogu opstati na tržištu i neminovno je da će se ugasiti prije ili kasnije.
To je veliko pitanje koliko su ti gubitci stvarni, a koliko su zapravo napuhani jer Aluminijum nije jedini u Europi koji prozivodi aluminijum i neki placaju skuplje struju od Aluminijuma. Mozda sa ugradnjom HDZ provizije Aluminijum ima poteskoca u poslovanju, medjutim cisto sumnjam da je prije rata sarajevski Energoinvest upumpao toliko love u "neisplativ" biznis. Inace sta bi se dogodilo sa onim rudnicima u Sumskoj ako bi se zatvorio Aluminijum i da li ga zbog toga, pa recimo to tako, branis?
dragan.s wrote: Mtel ima status privatne firme u BiH što automatski znači da nisu dužni postupati po zakonu o javnim nabavkama i ostalim propisima predviđenim samo za državne firme. To što je danas njegov vlasnik država Srbija, a sutra neka druga država ili kompanija nema veze sa njegovim statusom u BiH. Mtel je definitivno prestao biti mjesto za uhljebljenje političkih kadrova i njihove bliže i dalje rodbine što je još uvijek BHTelekom.
Telekom Sumske je u vlasnistvu Telekoma Srbije, a on je mislim potpuno drzavna firma, samo ne u vlasnistvu BiH drzave, nego Srbije, to nista ne mijenja da je to zapravo drzavna kompanija. Kakva je to "privatizacija" kad prodas drzavnu firmu drugoj drzavi i ona onda dekretom postavlja vodstvo?

Javne nabavke na tenderima sluze da BiH drzavne firme transparentno ulazu i trose pare, a sta rade firme drugih drzava, to nije bitno za nas jer ako ukradu pare, ukrali su vecinom Srbiji, ne nama. Uglavnom citao sam o tome da je tehnicki BH Telekom daleko ispred Telekoma Srbije. To sto su Srbi pretplatili Telekom Sumske, ako vec jesu, gdje ne iskljucujem i tu razne vrste manipulacija, to je vise onda politicka odluka, nego ekonomska. Uglavnom kako vidimo ovdje, Telekom Sumske je prodan drzavi Srbiji 2006 godine, 2011 godine je imao oko 100 miliona maraka profita, sto znaci to je do danas 700 miliona profita, sto opet znaci da ce negdje 2015 godine Telekom Sumske zaraditi sve pare za koje ga je Dodik prodao drzavi Srbiji. Sto znaci od 2015 godine taj ce Telekom raditi sa profitom za drzavu Srbiju, vecina profita ide u Beograd, a Bluci sipak. "Mi smo braca, ali nam kese nisu sestre" ili ima jos jedna izreka koja kaze, "ne uci se na svojim, nego na tudjim greskama".

FBIH se treba uciti na greskama sumske i niposto ne privatizirati BH Telekom! OD 2006 godine do danas, BH Telekom je uplatio u FBIH budzet otprilike koliko je sumska dobila za Telekom Sumske od drzave Srbije.
Bane Coolin

#86 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Bane Coolin »

za posljednjih 10 godina

broj nezaposlenih +110.000
broj penzionera + 100.000

Image
Bane Coolin

#87 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Bane Coolin »

broj zaposlenih po sektorima 2001-2011

obratiti pažnju na budžetske korisnike - parazite i povećanje njihovog broja

klikni desnim mišem za uvećanje slike !!
Image
dragan.s

#88 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

Damir_5 wrote: To je veliko pitanje koliko su ti gubitci stvarni, a koliko su zapravo napuhani jer Aluminijum nije jedini u Europi koji prozivodi aluminijum i neki placaju skuplje struju od Aluminijuma. Mozda sa ugradnjom HDZ provizije Aluminijum ima poteskoca u poslovanju, medjutim cisto sumnjam da je prije rata sarajevski Energoinvest upumpao toliko love u "neisplativ" biznis. Inace sta bi se dogodilo sa onim rudnicima u Sumskoj ako bi se zatvorio Aluminijum i da li ga zbog toga, pa recimo to tako, branis?
Aluminijski kombinati u Evropi sa odavno zatvoreni upravo zbog cijene struje. I u okruženju nije ništa bolje. Pogledaj sudbinu KAP-a u Podgorici.
Alu-kombinat je pravljen u skroz drugim tržišnim uslovima koje ne možeš porediti sa današnjim (kao i KAP uostalom). Tadašnja država je svjesno davala nižu cijenu struje kombinatima na uštrb svih ostalih jer su oni (kombinati) 90% proizvodnje plasirali u izvoz. Tog "društvenog dogovora" kako se to tada zvalo danas nema. Ako ti proizvodnja nije isplativa gasiš se. Htjeli smo tržišnu privredu, imamo je.
Koji rudnici u RS? Proizvodnja glinice u Mostaru nikad nije pokrenuta nakon rata, tako da ne radi ni jedan rudnik boksita u I. i Z.Hercegovini. Glinicu Alu-kombinat većinom uvozi, a nešto se nabavlja i iz Zvornika mislim. Zbog transporta im je lakše da je vuku iz Ploča nego iz Zvornika, a nema neke razlike u cijeni sirovine.
Telekom Sumske je u vlasnistvu Telekoma Srbije, a on je mislim potpuno drzavna firma, samo ne u vlasnistvu BiH drzave, nego Srbije, to nista ne mijenja da je to zapravo drzavna kompanija. Kakva je to "privatizacija" kad prodas drzavnu firmu drugoj drzavi i ona onda dekretom postavlja vodstvo?
Isto kao privatizacija INE u Hrvatskoj. Kupila ju je državna firma iz Mađarske. Kakve to veze ima za status kupljene kompanije u BiH?
Javne nabavke na tenderima sluze da BiH drzavne firme transparentno ulazu i trose pare, a sta rade firme drugih drzava, to nije bitno za nas jer ako ukradu pare, ukrali su vecinom Srbiji, ne nama.
Tako bi trebalo biti. Ali su tenderi takođe i velika blokada državnim firmama zbog dugog vremena provođenja, zatim čekanja na žalbeni rok, pa ako se poništi "Jovo nanovo". Privatne firme tih blokada nemaju. Ako želim nešto da kupim kupujem odmah, a ne nakon 6 mjeseci ili godinu kad mi to možda više i ne treba.
FBIH se treba uciti na greskama sumske i niposto ne privatizirati BH Telekom! OD 2006 godine do danas, BH Telekom je uplatio u FBIH budzet otprilike koliko je sumska dobila za Telekom Sumske od drzave Srbije.
Ne znam koliko je BH Telekom uplatio, ali se uvijek možeš zapitati koliko bi uplatio da mu nisu na čelu partijski ljudi koji se smjenuju kako se smjenjuje vlast u FBiH? Naravno da je moguća varijanta državne kompanije koja donosi dobit državi kao u bivšem sistemu. Ali na čelu takve firme moraju biti menadžeri, a ne partijski kadrovi. Takva firma ne smije služiti za uhljeblivanje partijskog članstva već mora raditi na tržišnim osnovama. Nažalost državne firme u BiH većinom služe za isisavanje para na razne načine. I nema tu neke razlike RS-FBiH. Pa čak i šire. Hrvatska, Srbija sve je to ista priča, samo su drugi nazivi firmi.
Kad bi mi mogli imati državne firme tipa mađarskog MOL-a to bi bilo idealno. Ali nemamo.
Damir_5

#89 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

dragan.s wrote: Ne znam koliko je BH Telekom uplatio, ali se uvijek možeš zapitati koliko bi uplatio da mu nisu na čelu partijski ljudi koji se smjenuju kako se smjenjuje vlast u FBiH? Naravno da je moguća varijanta državne kompanije koja donosi dobit državi kao u bivšem sistemu. Ali na čelu takve firme moraju biti menadžeri, a ne partijski kadrovi. Takva firma ne smije služiti za uhljeblivanje partijskog članstva već mora raditi na tržišnim osnovama. Nažalost državne firme u BiH većinom služe za isisavanje para na razne načine. I nema tu neke razlike RS-FBiH. Pa čak i šire. Hrvatska, Srbija sve je to ista priča, samo su drugi nazivi firmi.
Kad bi mi mogli imati državne firme tipa mađarskog MOL-a to bi bilo idealno. Ali nemamo.
Znam ja, izmedju 130 - 200 miliona maraka godisnje. Da, sigurno bi vise uplatio da je ne firma druge drzave, koja ce takodjer postaviti dekretom vodstvo, nego privatna firma koja ce postaviti najbolje ljude na celo firme i koji ce onda otpustiti sve sto je visak, ne vodeci racuna o nezaposlenosti u drzavi, pa ce onda reducirati dosta toga, jer ipak strane privatne firme koje imaju lovu da kupe tako nesto, imaju hrpu slicnih firmi po svijetu i vec razradjen sistem poslovanja koji onda samo uvezu u tu njihovu novu firmu i sa jos dosta toga, ustede super lovu, vjerovatno da bi kod njih profit isao za BH Telekom i na 250 miliona maraka godisnje, medjutim ostaje problem sto tih 250 miliona maraka ne bi zavrsili ni u FBIH budzetu, ni u dionici autoceste, nego u bankama u Becu, Frankfurtu ili vec negdje u zapadnoj Europi, tako da se postavlja pitanje, sta je bolje, izmedju 130 - 200 miliona maraka godisnje u FBIH budzetu ili 250 miliona maraka u stranim bankama na racunima novih vlasnika? Naravno da je bolje ovo prvo, a daleko da se ne mogu drzavni Telekom dovesti u red. Zasto inace Srbija nije prodala svoj drzavni telekom?
dragan.s

#90 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

Damir_5 wrote:...
Naravno da je bolje ovo prvo, a daleko da se ne mogu drzavni Telekom dovesti u red. Zasto inace Srbija nije prodala svoj drzavni telekom?
Državna preduzeća se ne mogu dovesti u red dok god se njihova rukovodstva postavljaju kako se stranke smjenuju na vlasti, a uslov za zapošljavanje u njima je članska karta vladajuće stranke, a ne stručnost.
Svrha državne kompanije (kao i svake druge) nije da smanjuje nezaposlenost (manite se više socijalizma) već da radi sve kako bi maksimizovala profit. Kako će se taj profit dijeliti odlučuje vlasnik, u ovom slučaju država. Ako država uzme previše onda kompanija nema para za razvoj i "jede svoju vrijednost". To je osnovna ekonomska logika.
Prodavala je Srbija svoj telekom prije par godina, ali im je ponuđena puno manja cijena nego su se nadali pa su zasad odustali.
Damir_5

#91 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by Damir_5 »

dragan.s wrote:
Damir_5 wrote:...
Naravno da je bolje ovo prvo, a daleko da se ne mogu drzavni Telekom dovesti u red. Zasto inace Srbija nije prodala svoj drzavni telekom?
Državna preduzeća se ne mogu dovesti u red dok god se njihova rukovodstva postavljaju kako se stranke smjenuju na vlasti, a uslov za zapošljavanje u njima je članska karta vladajuće stranke, a ne stručnost.
Svrha državne kompanije (kao i svake druge) nije da smanjuje nezaposlenost (manite se više socijalizma) već da radi sve kako bi maksimizovala profit. Kako će se taj profit dijeliti odlučuje vlasnik, u ovom slučaju država. Ako država uzme previše onda kompanija nema para za razvoj i "jede svoju vrijednost". To je osnovna ekonomska logika.
Prodavala je Srbija svoj telekom prije par godina, ali im je ponuđena puno manja cijena nego su se nadali pa su zasad odustali.
Cuj svrha drzavne kompanije da maksimalizuje profit? Pa jesu li zato pare od profita BH Telekoma otisle u izgradnju koridora 5C na najmanje jednoj dionici, a vlasnik te dionice danas je druga drzavna kompanija pod nazivom JP Autoceste Mostar?

Prodala je Srbija bila Telekom Talijanima kad su im trebale pare da istjeraju Albance sa Kosova, to je odradio bivsi britanski ministar ino poslova Douglas Hurd, ne znam sta se desilo pa im Talijani vratili Telekom. Vjerovatno se nije radilo o prodaji nego o zalogu za 900 miliona dolara.

Da, to i jeste najveci problem Bosne, sto nama love treba na sve strane, tako da se uzme lova od Telekoma i ulozi u plate guzonjama ili topli obrok za guzonje ili se napravi most negdje itd.

Medjutim drzavni telekomi mogu dobro poslovati i apsolutno ne moraju biti privatizirani. Nema tu neke pameti ekstra, bila kompanija drzavna ili privatna, valja joj kupovati opremu napolju, koliko para toliko muzike, ako uloze veliku lovu, Telekom ce biti dobar i donositi profit, ako ne ulazu nego ga samo muzu, nece biti dobar. Ista stvar i sa privatnim kompanijama, moze i privatna kompanija izvlaciti veliki dio kolaca profita i ne ulagati ga u razvoj kompanije.

Ono sto je bitno za taj telekom sumske i taj srbijanski telekom je to da i jedan i drugi se ne mogu po opremi porediti sa BH Telekomom. Ne govorim to napamet, nego sam citao da je oprema BH Telekoma i modernija i puno bolja od tih drzavnih srbijanskih telekoma u BiH i SR kojima vodstvo biraju Dacic, Nikolic i Vucic.
muzicar_iz_parka

#92 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by muzicar_iz_parka »

Po čemu je BH Telekom tehnika bolje od one koju ima "Telekom Srbije"?????
Ako je gledati prema onome šta oni nude privatnim korisnicima, 100 mbit internet (kucni) te LTE (do 40 mbit) mobilni, i uzme se ono šta BH Telekom nudi, ne vidim ja tu neku veliku naprednost u odnosu na njih.
U Srbiji posluje i norveški "Telenor" (mada samo u mob. telefoniji), oni takođe nude LTE , a i "VIP" koji je u vlasništvu austrijskog telekoma. Konkurencija utiče na poboljšanje usluga.
http://www.open.telekom.rs/home/Content ... 76&id=1449
http://www.telenor.rs/sr/Privatni-koris ... AY-paketi/
http://www.vipmobile.rs/vip-internet/po ... .1727.html
Last edited by muzicar_iz_parka on 11/03/2013 18:54, edited 1 time in total.
neki

#93 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by neki »

muzicar_iz_parka wrote:Po čemu je BH Telekom tehnika bolje od one koju ima "Telekom Srbije"?????
Ako je gledati prema onome šta oni nude privatnim korisnicima, 1000 mbit internet (kucni) te LTE (do 40 mbit) mobilni, i uzme se ono šta BH Telekom nudi, ne vidim ja tu neku veliku naprednost u odnosu na njih.
U Srbiji posluje i norveški "Telenor" (mada samo u mob. telefoniji), oni takođe nude LTE , a i "VIP" koji je u vlasništvu austrijskog telekoma. Konkurencija utiče na poboljšanje usluga.
http://www.open.telekom.rs/home/Content ... 76&id=1449
http://www.telenor.rs/sr/Privatni-koris ... AY-paketi/
http://www.vipmobile.rs/vip-internet/po ... .1727.html
Nije 1000 mbit nego 100mbit, sto nude i mnogi provideri u BiH, cak i vise. Nijedan operater u srbiji ne nudi LTE, to sto si ti vidio je HSPA.
A cijene su ako poredis sa bhtelecomom tu negdje, u par maraka, nesto skuplje nesto jeftinije, slicno i sa ostalim telecomima u BiH..
Jest da nije vezano za temu, ali posto si bas onako lupio, morao sam reagovati..
muzicar_iz_parka

#94 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by muzicar_iz_parka »

neki wrote: Nije 1000 mbit nego 100mbit, sto nude i mnogi provideri u BiH, cak i vise. Nijedan operater u srbiji ne nudi LTE, to sto si ti vidio je HSPA.
A cijene su ako poredis sa bhtelecomom tu negdje, u par maraka, nesto skuplje nesto jeftinije, slicno i sa ostalim telecomima u BiH..
Jest da nije vezano za temu, ali posto si bas onako lupio, morao sam reagovati..
Moja greska u tipkanju, htio sam napisati 100 mbit a ne 1000.
Od koje se brzine onda smatra LTE ako one od 21 ili 40 mbit reklamiraju pod to?
abortus

#95 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by abortus »

hahahah
Šta je namjera ove teme.

Da uvjeri neku budalu u Sarajevu kako je kad se prođe Sutjeska med i mlijeko i kako su srbi koji su uništili smišljeno privredu kasnih 90 u jugoslaviji zapravo to uradili da mogu na potezu Ljubinje-Šekovići napraviti još bolje poslovne poduhvate. :D

Zaista - koja je namjera teme? :?
JohnnyS

#96 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by JohnnyS »

Bane Coolin wrote:broj zaposlenih po sektorima 2001-2011

obratiti pažnju na budžetske korisnike - parazite i povećanje njihovog broja

klikni desnim mišem za uvećanje slike !!
Image

Samo u našim zaostalim državama se zaposlenici u obrazovanju smatraju parazitima... (ne radim u školstvu, odmah da se ogradim)
dragan.s

#97 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

Damir_5 wrote: Medjutim drzavni telekomi mogu dobro poslovati i apsolutno ne moraju biti privatizirani. Nema tu neke pameti ekstra, bila kompanija drzavna ili privatna, valja joj kupovati opremu napolju, koliko para toliko muzike, ako uloze veliku lovu, Telekom ce biti dobar i donositi profit, ako ne ulazu nego ga samo muzu, nece biti dobar. Ista stvar i sa privatnim kompanijama, moze i privatna kompanija izvlaciti veliki dio kolaca profita i ne ulagati ga u razvoj kompanije.
Može naravno, ali ako hoće kompaniju da odvede u propast. Poenta jeste da vlasnik kompanije (sem ako nema suicidalne namjere) to nikad neće učiniti već će raditi sve da bi povećao poslovanje i profit. I sigurno na vodeća mjesta neće postavljati stranačke kadrove, a zapošljavati stranački podmladak.
Ne zalažem se ni ja za privatizacija svega i svačega, ali ako mi ne znamo, ima ko zna.
Ono sto je bitno za taj telekom sumske i taj srbijanski telekom je to da i jedan i drugi se ne mogu po opremi porediti sa BH Telekomom. Ne govorim to napamet, nego sam citao da je oprema BH Telekoma i modernija i puno bolja od tih drzavnih srbijanskih telekoma u BiH i SR kojima vodstvo biraju Dacic, Nikolic i Vucic.
Ne znam čija je oprema bolja, ali znam da je mtel još od 2008-e na svim ADSL paketima uveo flat, dok je to kod BHT-a donedavno bila misaona imenica. O HT Mostar da ne pričamo. Zato im je Telemach gdje god je došao uzeo klijente.
Takođe broj pretplatnika mtel-a na teritoriji FBiH je u stalnom porastu, a broj pretplatnika BHT-a na teritoriji RS-a je simboličan.

Ne mislim da ova tema treba da se pretvori u prepucavanje čiji je telekom bolji. Ni jedan nije dobar i kad dođe neko treći (u stvari četvrti jer HTM ne računam) samo će ih lagano oduvati.
Poenta je da je privreda i u jednom i u drugom blentitetu u k...u, i sve je tu "u pet deka". Privatizacija onoga što nije privatizovano (Telekom i EPBiH u FBiH, EPRS u RS) će se sigurno odraditi jer vlade nemaju para, "paraziti" traže svoje, a iz ove šake jada realne privrede se ne može izmusti više.
zemo_online

#98 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by zemo_online »

- dali je tacno da su im smanjili plate iz budzeta za 35-5o% kao sto tvrde sindikati u rs,dok vlada rs tvrdi 10%?
znaci da murjak ,koji je ima 800km neto,sada dobijje 400-600km netto?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#99 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by JoseMujica »

znam samo da mi je u zadnjih 5-6 godina kupovna moć ko mehka ćuna i dalje ispuhuje...a vi se sa vašim tabelama, šarenim mapama i mjerenjem čij je veći a realno nemate šta za mjeriti drugo do količinu fašizma i debilizma, morete slikati
dragan.s

#100 Re: Razvijenost FBIH u odnosu na RS

Post by dragan.s »

zemo_online wrote:- dali je tacno da su im smanjili plate iz budzeta za 35-5o% kao sto tvrde sindikati u rs,dok vlada rs tvrdi 10%?
znaci da murjak ,koji je ima 800km neto,sada dobijje 400-600km netto?
Mislim da je cifra oko 30%, ali unazad 3 godine od kako je počelo da se smanjuje. Možda ima 600 KM neto (i to početnik), ali tu su još razno-razni dodatci koje oni mudro ne broje. Mislim da nema policajca koji izađe manje od 800 KM na ruke. Prijatelj mi radi u MUP-u sa VSS (nije policajac već informatičar) i izađe preko 1200 KM sve sa smanjenjem.
Post Reply