Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Desnik wrote:
Gleda se kompletan prosjek iz sva 4 razreda srednje škole, to je jedan zbir bodova.
Drugi zbir bodova dobiješ zbrajajući ocjene iz: fizike,hemije,biologije,matematike i bosanskog jezika.
Ako si bila učenik generacije, ili imala sve petice dobijaš dodatne bodove.
Ako si učestvovala na kantonalnim ili federalnim takmičenjima iz fizike,biologije ili hemije dobijaš bodove.
Ukupan zbir ti daje mjesto na tabeli.
Prvih 40 na tabeli su redovni studenti.
Još 25 su redovni samofinansirajući i oni plaćaju 6000 KM školarine godišnje.
Kako se računaju ovi bodovi? Jel se ide kao na ostalim fakultetima do max 60 bodova jer sada nema prijemnog?
Desnik wrote:
Gleda se kompletan prosjek iz sva 4 razreda srednje škole, to je jedan zbir bodova.
Drugi zbir bodova dobiješ zbrajajući ocjene iz: fizike,hemije,biologije,matematike i bosanskog jezika.
Ako si bila učenik generacije, ili imala sve petice dobijaš dodatne bodove.
Ako si učestvovala na kantonalnim ili federalnim takmičenjima iz fizike,biologije ili hemije dobijaš bodove.
Ukupan zbir ti daje mjesto na tabeli.
Prvih 40 na tabeli su redovni studenti.
Još 25 su redovni samofinansirajući i oni plaćaju 6000 KM školarine godišnje.
Kako se računaju ovi bodovi? Jel se ide kao na ostalim fakultetima do max 60 bodova jer sada nema prijemnog?
Kako ja kontam, opšti uspjeh donosi max. 20 bodova,
uspjeh po gore pomenutim predmetima max. 40 bodova ,
i ako si imao sve petice u sva četiri svjedočanstva, to ti donosi još pet bodova.
Mada je upad na fakultet mala maca, u odnosu na ono šta te čeka tokom studija,
a bgm. i 6000 KM godišnje školarine za redovne-samofinansirajuće tokom min. 6 godina studija nije za potcijeniti.
Da ne otvaram novu temu, pitati ću ovdje, jer je vezano za upis na Stomatološki Fakultet u Sarajevu. Naime, zanima me da li neko ima informaciju kako i kad se vrši razmatranje zahtjeva za nastavak studija sa jednog fakulteta na drugom? Konkretno se radi o Medicinskom Fakultetu u Tuzli, a nastavio bih studij na navedenom fakultetu. Bio sam početkom aprila u Studenstkoj Službi i dobio informaciju da je termin za predavanje zahtjeva početkom septembra, kao i da se razmatra povečanje školarine na 6000KM i to je sve.
Znači, zanima me da li neko ima konkretnu informaciju vezano za pitanje i na koji način se odlučuje da li će aplikant biti primljen ili ne?
alkalna_baterija wrote:Može li mi neko od REDOVNIH (nesamofinansirajćih ) studenata upisanih prošle godine napisati svoj prosjek i ocjene iz predmeta koji se boduju?
Sa strane posmatrajući, ovogodišnja situacija će biti sasvim drugačija,
i to iz dva razloga:
-ukinut je prijemni ispit, koji je značajno uticao na konačnu rang listu primljenih
-školarina za one koji ne upadnu u 40 redovnih, tj. za redovne -samofinansirajuće
je podignuta sa 3000 KM na 6000 KM godišnje
alkalna_baterija wrote:Može li mi neko od REDOVNIH (nesamofinansirajćih ) studenata upisanih prošle godine napisati svoj prosjek i ocjene iz predmeta koji se boduju?
i to iz dva razloga:
-ukinut je prijemni ispit, koji je značajno uticao na konačnu rang listu primljenih
-školarina za one koji ne upadnu u 40 redovnih, tj. za redovne -samofinansirajuće
Jučer rekoše da je školarina za samofinansirajuće ostala na 3000 KM
i to iz dva razloga:
Jučer rekoše da je školarina za samofinansirajuće ostala na 3000 KM
I sta cete kad zavrsite(a oni vas opeljese dok ga zavrsite)?
Da li mislite da samo vas cekaju da zavrsite, da li mislite da nema dovoljno stomatologa, da li mislite da cete se negdje zaposliti na drzavnu sis. kad zavrsite????
Da li uopste znate koliko vam treba novca da ga samo zavrsite, pa koliko da sami sebi otvorite radno mjesto, pa da li uopste znate kako trenutno posluju privatni stomatolozi, a da ne govorimo koliko ce vam trebati da zavrsite itd???
Dobro se zapitajte da li je pametno upisati stomatologiju ili je recimo bolje upisati medicinu?!
motorola01 wrote:I sta cete kad zavrsite(a oni vas opeljese dok ga zavrsite)?
Da li mislite da samo vas cekaju da zavrsite, da li mislite da nema dovoljno stomatologa, da li mislite da cete se negdje zaposliti na drzavnu sis. kad zavrsite????
Da li uopste znate koliko vam treba novca da ga samo zavrsite, pa koliko da sami sebi otvorite radno mjesto, pa da li uopste znate kako trenutno posluju privatni stomatolozi, a da ne govorimo koliko ce vam trebati da zavrsite itd???
Dobro se zapitajte da li je pametno upisati stomatologiju ili je recimo bolje upisati medicinu?!
Pišeš gluposti jer se definitivno više isplati upisati stomatologiju nego medicinu, koja je nažalost kod nas tako malo cijenjena, osim ako se ne završe neke specijalizacije, za šta su samo rijetki sposobni i imaju volje nakon svih onih godina peglanja...
Ovo definitivno nije daleko od pameti...
Ja se direktno bavim ovim poslom i nazalost perspektiva mu nije sjajna...zbog jednostavne matematike...mnogo stomatologa a sve manje pacijenata i posla s istim. ..naravno stvar svacije nafake je neupitna al cinjenicno stanje je da se nekadasnje klepanje velike love pretvorili u pozitivno poslovanje i iscekivanje dijaspore. ..
Medicina je po meni puno logičnija...uz kvalitetno znanje njemačkoga ili turskog jezika
Pišeš gluposti jer se definitivno više isplati upisati stomatologiju nego medicinu, koja je nažalost kod nas tako malo cijenjena, osim ako se ne završe neke specijalizacije, za šta su samo rijetki sposobni i imaju volje nakon svih onih godina peglanja...
Pa ne znam bas jesu li gluposti jer govorim iz iskustva meni bliske osobe. Ne da mi se vise kucati preko tablets,patnja ziva...
Potpisujem!
Naajbolji fakultet u današnjoj BiH je MEDICINA!!!
Potpisujem!
Naajbolji fakultet u današnjoj BiH je MEDICINA!!!
Zelim upisati stomatologiju, ali brinem zbog prosjeka. U 1. i 2. razredu sam imala prosjek 4,9 (4 iz biologije), a u 3. i 4. 5,0. Kakve su mi sanse da me prime? Unaprijed zahvaljujem.
Đana123 wrote:Zelim upisati stomatologiju, ali brinem zbog prosjeka. U 1. i 2. razredu sam imala prosjek 4,9 (4 iz biologije), a u 3. i 4. 5,0. Kakve su mi sanse da me prime? Unaprijed zahvaljujem.
Đana123 wrote:Zelim upisati stomatologiju, ali brinem zbog prosjeka. U 1. i 2. razredu sam imala prosjek 4,9 (4 iz biologije), a u 3. i 4. 5,0. Kakve su mi sanse da me prime? Unaprijed zahvaljujem.
dobre...ako polozis prijemni
Nema prijemnog.
Mislim da i sama znaš da su ti šanse odlične. Je li vi stvarno mislite da će na konkurs predati samo učenici s prosjekom 5,00? Ma nema šanse, bit će i puno lošijih učenika i to baš zato što nema prijemnog. Znam tri djevojke koje se planiraju upisati na Stomatološki fakultet, a nijednu ne zanima stomatologija, imaju prosječne ocjene, ali nijednoj se ne sprema prijemni za neki drugi fakultet pa gledaju gdje se mogu upisati bez imalo truda. Što je potpuno pogrešno jer da bi se završila stomatologija itekako treba trud i rad...
Individualism18 wrote:
Nema prijemnog.
Mislim da i sama znaš da su ti šanse odlične.
Je li vi stvarno mislite da će na konkurs predati samo učenici s prosjekom 5,00? Ma nema šanse, bit će i puno lošijih učenika i to baš zato što nema prijemnog.
Znam tri djevojke koje se planiraju upisati na Stomatološki fakultet,
a nijednu ne zanima stomatologija, imaju prosječne ocjene,
ali nijednoj se ne sprema prijemni za neki drugi fakultet pa gledaju gdje se mogu upisati bez imalo truda.
Što je potpuno pogrešno jer da bi se završila stomatologija itekako treba trud i rad...
Dobra poenta.
Čujem da je ove godine nakon odslušanog prvog semestra dokumente podiglo njih 12,
kako bi ušparali plaćanje drugog semestra,
a isti trend je nastavljen i sada nakon drugog semestra.
To su one koje će isti dan čim uplate upisninu za prvi semestar
na fb profil staviti Faculty of dentistry
Individualism18 wrote:
Nema prijemnog.
Mislim da i sama znaš da su ti šanse odlične.
Je li vi stvarno mislite da će na konkurs predati samo učenici s prosjekom 5,00? Ma nema šanse, bit će i puno lošijih učenika i to baš zato što nema prijemnog.
Znam tri djevojke koje se planiraju upisati na Stomatološki fakultet,
a nijednu ne zanima stomatologija, imaju prosječne ocjene,
ali nijednoj se ne sprema prijemni za neki drugi fakultet pa gledaju gdje se mogu upisati bez imalo truda.
Što je potpuno pogrešno jer da bi se završila stomatologija itekako treba trud i rad...
Dobra poenta.
Čujem da je ove godine nakon odslušanog prvog semestra dokumente podiglo njih 12,
kako bi ušparali plaćanje drugog semestra,
a isti trend je nastavljen i sada nakon drugog semestra. To su one koje će isti dan čim uplate upisninu za prvi semestar
na fb profil staviti Faculty of dentistry
dobre...ako polozis prijemni
Nema prijemnog.
Mislim da i sama znaš da su ti šanse odlične. Je li vi stvarno mislite da će na konkurs predati samo učenici s prosjekom 5,00? Ma nema šanse, bit će i puno lošijih učenika i to baš zato što nema prijemnog. Znam tri djevojke koje se planiraju upisati na Stomatološki fakultet, a nijednu ne zanima stomatologija, imaju prosječne ocjene, ali nijednoj se ne sprema prijemni za neki drugi fakultet pa gledaju gdje se mogu upisati bez imalo truda. Što je potpuno pogrešno jer da bi se završila stomatologija itekako treba trud i rad...
Takvi učenici bi možda mogli predstavljati probleme... If you know what I mean
Đana123 wrote:Zasto probleme? Ja sam jaaaako zabrinuta, jer zaista nemam druge alternative.
Zašto kažeš da nemaš "druge" alternative?
Dovoljno je reći da nemaš alternative, tj. druge mogućnosti.
No, šalu na stranu, sa svojim prosjekom nemaš se šta brinuti, upadaš sasvim sigurno.
Bićeš rangirana oko 15 mjesta.