O'zone wrote:Sad ispade da je minimalna plata za ovaj mjesec (Novembar) sa 21 radnim danom i satnicom 1,95 iznosi 327,60 KM.
Međutim ja nikako da dobijem odgovor da li je zakonski regulisan iznos plate za direktora d.o.o. sa VSS ili može biti ovaj gore iznos od 327,60 KM?
Jer ako može, ja ću vrlo vjerovatno da promjenim računovodstvenu kuću koja mi trenutno vodi knjige.
Neto plata za ovaj mjesec po kolektivnom je cca BAM 341. Sa svim dadžbinama ukupni trošak poslodavca BAM 557. Za radnike tekstilne industrije i niže, te nisko akumulativnih djelatnosti i niže.
Zemljače grbavički odgovor si dobio, a za potvrdu odgovora pogledaš kolektivni ugovor svojim očima. Tačno je da su prava radnika u državnoj službi, odnosno javnih preduzeća zaštićeni posebnim propisima ili granskim ugovorima, ali kako vidim ti nemaš taj problem, i nemaš brige da bi te neko mogao tužiti, odnosno tvoj jedini rizik je porezna inspekcija koja može osporavati primjenjenu osnovicu za obračun doprinosa. Što se tiče zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak nisu postavili minimalne limite za radnike (uključivo i odgovorna lica) koji bi ograničavali osnovicu. Limiti su postavljeni za radnike nerezidentnih nvo, i obrtnika. Da bi se uvjerio u tačnost navoda preporučujem da pročitaš kolektivni ugovor, zakon o porezu na dohodak, pravilnik zakona o porezu na dohodak, zakon o doprinosima i pravilnik o načinu obračuna doprinosa.
Promjena agencije ne znači da ćeš se usrećiti, pa ti preporučujem samo da uspostaviš načine komunikacije, odnosno da ti pokaže propis na osnovu kojeg tvrdi da je minimalna plaća za VSS direktora BAM 600.
Također, bitan podatak, da na obrascima koji se predaju u PU ne piše funckija radnika (MIP) ili školska sprema pa samim tim ne vidim koliko je to bitan podatak PUFBIH djelatnicima.