HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post Reply
Bane Coolin

#76 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Bane Coolin »

Lug wrote:
Bane Coolin wrote:vlasnici zemlje Bošnjaci muslimani su živjeli po gradovima, a kmetovi po selima, koji su agrarnom reformom 1919.g. samo i formalno postali vlasnici te zemlje
:lol: :lol:
:lol:
što bi volio da i me prosvijetliš šta ti je to smiješno
smiješ li
metronom

#77 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by metronom »

Znaci, koliko vidim, HDZ ovdje nudi reorganizaciju po sljedecim principima:

1. RS ostaje netaknuta
2. de facto se pravi hrvatski entitet
3. Bosnjaci poklanjaju Sarajevo da bi se pravio nekakav distrikt

Razumijem da je Srbima ovo prihvatljivo jer im sve ostaje isto. Hrvatima je dobro jer dobijaju prakticno svoj entitet. Ali hoce li mi neko objasniti zasto bi Bosnjacima ovakav prijedlog bio prihvatljiv?! Bar jedan dobar, ozbiljan razlog?
duh_sa_sjekirom

#78 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

metronom wrote:Znaci, koliko vidim, HDZ ovdje nudi reorganizaciju po sljedecim principima:

1. RS ostaje netaknuta

Razumijem da je Srbima ovo prihvatljivo jer im sve ostaje isto. Hrvatima je dobro jer dobijaju prakticno svoj entitet. Ali hoce li mi neko objasniti zasto bi Bosnjacima ovakav prijedlog bio prihvatljiv?! Bar jedan dobar, ozbiljan razlog?
1. razlog: Pa Bošnjaci bi trebali biti sretni što su uopće živi.
2. razlog: Ako ne prihvate ovakve "velikodušne" prijedloge, bit će označeni kao glavni kočničari i "ubice" države BiH.
Pismonosa

#79 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 10:15, edited 1 time in total.
Pismonosa

#80 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 10:14, edited 1 time in total.
Damir_5

#81 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

Almond wrote:Pogledao sam iznad postavljene karte i vidim da su to iste one karte koje su nastale u velikosrpskoj kuhinji.
Koliko je apsurdna navešću dva primjera:
1. Prostor planina Crvanj,Lelija,Zelengora koji zauzima oko 2% Bosne je nenastanjen ali se na karti navodi
da su srpske,iako sela koja gravitiraju planinama su većinom bošnjačke.Slična matrica se vidi i na ostatku karte.
2. Prostor od linije Banja luka-Bosanski novi sve do granice Une i Save je označeno dominantnom srpskom bojom.
A ne tako davno to su bili isključivo bošnjački krajevi(moji su odatle).Bošnjaci su pobijeni i protjerani a na
njihovim imanjima su naseljeni Srbijanci (Solunci).
Sve te karte etnicke karte BiH koje su u opticaju od 1991 godine do danas, sistem njihove izrade je sljedeci:

1. Oboje se cijele u boju koja predstavlja Srbe
2. Juzna Bosna se oboji u boju koja predstavlja Hrvate
3. A onda se ostatak pikuje tackicama na par mjesta koje oznacavaju Bosnjake

Nijedna karta koja je u opticaju i koju sam ja vidio, a vidio sam ih dosta, nije tacna i maltene sve su izasle iz velikosrpske lazljive kuhinje.
%tacno*

#82 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by %tacno* »

metronom wrote:Znaci, koliko vidim, HDZ ovdje nudi reorganizaciju po sljedecim principima:

1. RS ostaje netaknuta

Eno Bosic sav zapjenio kako je to za manji entitet neprihvatljivo (citaj, jedva cekaju).
Damir_5

#83 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

Bane Coolin wrote:
ne bi se reklo da si i ti to nešto skonto, bolje rečeno pobrko si neke stvari
vlasništvo nad zemljom nema nikakve veze sa etničkim sastavom stanovništva i njegovom rasprostranjenošću, pa upravo je u tome srž takve slike etničkih prostora naroda, jer upravo zato što su bili begovi i vlasnici zemlje Bošnjaci muslimani su živjeli po gradovima, a kmetovi po selima, koji su agrarnom reformom 1919.g. samo i formalno postali vlasnici te zemlje
dakle, upravo ono što ti nisi skonto, da je da takvo vlasništvo nad zemljom i etnička slika naslijeđena od turaka
O cemu ba pricas, tip je poceo navoditi procente etnickog vlasnistva nad zemljom u BiH, one Radovanove durmitorske o nekih 60 plus procentata k'o fol srpskog vlasnistva.

Sto se tice "agrarni reformi" to je bila najveca pljacka u historiji.

Sto se tice srpskih kmetova, recimo ti danas imas farmu u Vojvodini, koju su Srbi opljackali od Njemaca nakon II svjetskog rata, veliku farmu, trebas radnike, uzmes kmetove i platis ih i oni rade za tebe. Ne dajes im hranu, ne dajes im smjestaj nego iskljucivo ih platis i tu tvoja briga o njima zavrsava.

U slucaju begova i kmetova, kmetovi nisu samo bili placeni, nego su i dobivali smjestaj i hranu od begova. To danas ne bi dobili ni u najrazvijenoj zemlji.

Znaci kakve su veze imali srpski kmetovi sa begovskim vlasnistvom nad zemljom bosanskom?

Nikakve.

Prema tome tu se radilo o zlocinu velikih razmjera, a posto zlocin ne zastarjeva potomci begova bi obavezno trebali imati pravo na povrat zemljista kojeg su im cetnici oduzeli, to Bosna ne smije propustiti da vrati to bosnjacko zemljiste Bosnjacima. Ako srpska crkva mozes polagati pravo na neke objekte u Sarajevo, onda se restitucija puna mora odraditi i da se zemlja vrati pravim nasljednicima Bosnjacima.

Sto se tice "nasljedjivanja" od Turaka, to je bila bosnjacka zemlja i prije Turaka, tacnije bosnjackih zemljoposjednika jos prije Turaka, a posto je vecina tih kmetova naseljena iz Srbije u Bosnu za vrijeme Turaka, sta bi ti zelio, dosli iz Srbije gdje su zivjeli u bijedi, dobili posao, kuce i hranu i sad bi ti jos da dobiju zemlju od domorodoca?

Pa sto srpski imigranti ne traze zemlju u zapadnim zemljama gdje rade? Mogu dobiti jedino dozivotni izgon. Pises gluposti.

Restitucija bosnjacke zemlje, bosnjacka zemlja bosnjackim vlasnicima, kad ste se vec poceli kurciti "vasim vlasnistvom" nad zemljom bosanskom, koju ste pokrali!
AkHolic

#84 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by AkHolic »

muzicar_iz_parka wrote: Smješno je to što se misli da je BiH na visokom mjestu prioriteta MZ-e.
Zašto bi i bila.U BiH nema sukoba a nema ni masovnog kršenja ljudskih prava.
Bane Coolin

#85 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Bane Coolin »

Damir_5 wrote:
Bane Coolin wrote:
ne bi se reklo da si i ti to nešto skonto, bolje rečeno pobrko si neke stvari
vlasništvo nad zemljom nema nikakve veze sa etničkim sastavom stanovništva i njegovom rasprostranjenošću, pa upravo je u tome srž takve slike etničkih prostora naroda, jer upravo zato što su bili begovi i vlasnici zemlje Bošnjaci muslimani su živjeli po gradovima, a kmetovi po selima, koji su agrarnom reformom 1919.g. samo i formalno postali vlasnici te zemlje
dakle, upravo ono što ti nisi skonto, da je da takvo vlasništvo nad zemljom i etnička slika naslijeđena od turaka
O cemu ba pricas, tip je poceo navoditi procente etnickog vlasnistva nad zemljom u BiH, one Radovanove durmitorske o nekih 60 plus procentata k'o fol srpskog vlasnistva.
o čemu bolan ti pričaš, pobrko si sve, de još jednom pročitaj sve
karte koje su postavljene veze s vezom nemaju sa vlasništvom zemlje, nego popisna naselja i ko je u njima bio većinski po popisu 1991.
ponovo te pitam, znaš li šta je popisno naselje
ajd ti još jednom sve pročitaj, pregledaj, pa se javi :zjev:
AkHolic

#86 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by AkHolic »

1. RS ostaje netaknuta

Ne vjerujem da to sa Sarajevom bilo ko ozbiljno zagovara.
Damir_5

#87 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

Bane Coolin wrote: o čemu bolan ti pričaš, pobrko si sve, de još jednom pročitaj sve
karte koje su postavljene veze s vezom nemaju sa vlasništvom zemlje, nego popisna naselja i ko je u njima bio većinski po popisu 1991.
Ma ti si tu upao k'o padobranac, nemas veze o cemu smo ja i onaj diskutovali, ukljucio si se u raspravu i sad tu pametujes o nekakvim naseljima koja nisu 1991 bili teritorijalne jedinice BiH. Teritorijalne jedinice BiH 1991 godine su bili;

1. Administrativni grad Sarajevo sastavljen od vise opcina
2. Opcine u BiH

Onaj tvoj half se poceo kurciti sa procentima privatnog vlasnistva nad zemljom u BiH, pa sam mu dokazao kakvo je tu stanje. To sve treba ici na reviziju i restituticiju jer je ogroman broj bosnjacke zemlje izmedju i nakon dva svjetska rata opljackan od srpskih odmetnika iz Beograda i onda poklonjen Srbima Soluncima.

Posto zlocin ne zastarjeva, sve se to treba vratiti pravim vlasnicima Bosnjacima, tacnije potomcima onih kojima je zemlja ukradena i oteta, sto bi znacilo i meni. I kad se zemlja vrati, nije sve vraceno sto je popljackano od strane srpskih odmetnika jer nisu oni tad samo pljackali zemlju, nego cijela imanja, fabrike, kuce, zlato, lovu itd itd.

Sto znaci, trebala bi Bosna zbog te masovne pljacke i tuziti Srbiju koja je pravna nasljednica tih odmetnika izmedju dva svjetska rata. Posto zlocin ne zastarjeva, moze se i tu nesto uraditi, jer je Srbija opljackala BiH gradjane.
Last edited by Damir_5 on 21/02/2013 15:47, edited 1 time in total.
megaman4

#88 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by megaman4 »

dok sam studirao prvi ciklus studija na PMF -u, na jednom predavanju, profesor koji više nije živ, kaže da je BIH u rat ušla s vlasništvom zemljišta procentualno 60 :40 za Bošnjake....to je to...

dalje, ove karte nisu karte na kojima je prikazano vlasništvo zemlje, nego čisto ETNIČKA KARTA iz 1991., koja je rezultat posljednjeg popisa iz 1991. i kao takva BiH je dočekala RAT! ako želimo brzo prema EU, BiH se mora ponavljam, mora vratiti na stanje iz 1992. godine, kada su počeli prvi ozbiljniji razgovori o budućem uređenju, tada RBiH, a jedan od prvih prijedloga je dao Hose Kutiljer, prijedlog kantonizacije države, slično kao Švicarska, jer je on podrazumijevao decentralizaciju vlasti u tadašnjoj RBiH...smatram da je danas BiH više podijeljena, nego 1992. kada je dat prijedlog kantonizacije države...da smo ostali na pregovorima, ne bi bilo 200.000 mrtvih, i uništena bh. privreda čija indirektna šteta iznosi oko 200 milijardi dolara...

bolje 1000 godina pregovora, nego 1 godina rata

mi htjeli ili ne, narodi u BiH moraju pregovarati, makar i do besvijesti, jer nam je to jedina nada u bolje sutra...
duh_sa_sjekirom

#89 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

AkHolic wrote:

1. RS ostaje netaknuta

Ne vjerujem da to sa Sarajevom bilo ko ozbiljno zagovara.
A zar misliš da je trenutna politička garnitura koja se predstavlja kao "Bošnjaci" iole ozbiljna?
Zar stvarno misliš da su oni zaista spremni žrtvovati svoje fotelje i privilegije zarad nekakvog distrikta Sarajevo?
Njihov moto je "Uzmi sve što želiš, samo ne diraj mene i moju fotelju!"
Damir_5

#90 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

megaman4 wrote:da smo ostali na pregovorima, ne bi bilo 200.000 mrtvih, i uništena bh. privreda čija indirektna šteta iznosi oko 200 milijardi dolara...

mi htjeli ili ne, narodi u BiH moraju pregovarati, makar i do besvijesti, jer nam je to jedina nada u bolje sutra...
Ovo je zabluda kakve nema nigdje na svijetu. Kakvi ba pregovori sa cetnicima, jeste vi normalni?

Pa je li Kiro Gligorov izjavio da je u Beogradu pred rat EU nudila SFRJ 5 milijardi tadasnjih dolara, da se smire, pa je Milosevic odbio. Budite pametni, uveden embargo za BiH, SLO i HR, cetnici pokrali oruzje zajednicko, vidjeli svoju sansu za veliku Srbiju, masakrirali, ubijali, pljackali, protjerivali, unistavali kako bi stvorili veliku Srbiju i znali da im je to prilika jednom u par stoljeca za ostvarenje velike Srbije i nije im padalo na pamet to propustiti i sad neki tvrde da bi se oni zadovoljili sitnisem?

Ne znam sta da je uradio Alija, rat bi se dogodio i jedino kako ste tad moglo zaustaviti cetnike je bio njihov vojni poraz to se vec jednom treba shvatiti.

Bili je hrpa mirovnih pregovora, planova ovog ili onog, sve su Srbi prekrsili i nastavljali su po starom. Da su oni zeljeli mir, ne bi rata nikad ni bilo, zapravo ne samo to, da su cetnici zeljeli mir i SFRJ bi opstala.
AkHolic

#91 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by AkHolic »

Damir_5 wrote: Ne znam sta da je uradio Alija, rat bi se dogodio.
Moguće da je tako ali je tačno i da je istupanje iz pregovora pod potkroviteljstvom EZ i kao i proglašenje nezavisnosti BiH kao ipak jednostrana akcija dalo povod srpskoj strani za izvršenje planova o kojima govoriš čak i neku vrstu razumijevanja u međunarodnim krugovima koji su u tome vidjeli način da se bosanska ili bošnjačka strana prinudi na pregovore.
Damir_5

#92 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

AkHolic wrote:
Moguće da je tako ali je tačno i da je istupanje iz pregovora pod potkroviteljstvom EZ i kao i proglašenje nezavisnosti BiH kao ipak jednostrana akcija dalo povod srpskoj strani za izvršenje planova o kojima govoriš čak i neku vrstu razumijevanja u međunarodnim krugovima koji su u tome vidjeli način da se bosanska ili bošnjačka strana prinudi na pregovore.
To nije mozda, nego sigurno.

Canton

#93 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Canton »

Damir_5 wrote: Ovo je zabluda kakve nema nigdje na svijetu. Kakvi ba pregovori sa cetnicima, jeste vi normalni?

Pa je li Kiro Gligorov izjavio da je u Beogradu pred rat EU nudila SFRJ 5 milijardi tadasnjih dolara, da se smire, pa je Milosevic odbio. Budite pametni, uveden embargo za BiH, SLO i HR, cetnici pokrali oruzje zajednicko, vidjeli svoju sansu za veliku Srbiju, masakrirali, ubijali, pljackali, protjerivali, unistavali kako bi stvorili veliku Srbiju i znali da im je to prilika jednom u par stoljeca za ostvarenje velike Srbije i nije im padalo na pamet to propustiti i sad neki tvrde da bi se oni zadovoljili sitnisem?

Ne znam sta da je uradio Alija, rat bi se dogodio i jedino kako ste tad moglo zaustaviti cetnike je bio njihov vojni poraz to se vec jednom treba shvatiti.

Bili je hrpa mirovnih pregovora, planova ovog ili onog, sve su Srbi prekrsili i nastavljali su po starom. Da su oni zeljeli mir, ne bi rata nikad ni bilo, zapravo ne samo to, da su cetnici zeljeli mir i SFRJ bi opstala.

:thumbup:
Canton

#94 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Canton »

megaman4 wrote:dok sam studirao prvi ciklus studija na PMF -u, na jednom predavanju, profesor koji više nije živ, kaže da je BIH u rat ušla s vlasništvom zemljišta procentualno 60 :40 za Bošnjake....to je to...

dalje, ove karte nisu karte na kojima je prikazano vlasništvo zemlje, nego čisto ETNIČKA KARTA iz 1991., koja je rezultat posljednjeg popisa iz 1991. i kao takva BiH je dočekala RAT! ako želimo brzo prema EU, BiH se mora ponavljam, mora vratiti na stanje iz 1992. godine, kada su počeli prvi ozbiljniji razgovori o budućem uređenju, tada RBiH, a jedan od prvih prijedloga je dao Hose Kutiljer, prijedlog kantonizacije države, slično kao Švicarska, jer je on podrazumijevao decentralizaciju vlasti u tadašnjoj RBiH...smatram da je danas BiH više podijeljena, nego 1992. kada je dat prijedlog kantonizacije države...da smo ostali na pregovorima, ne bi bilo 200.000 mrtvih, i uništena bh. privreda čija indirektna šteta iznosi oko 200 milijardi dolara...

Ne znam čemu toliko pametovanje s tvoje strane. Danas se ne može promijeniti situacija iz 1992? Čemu tolika šuplja priča. TiH 200 000 ljudi danas nema među živima i ne kontam svrhu, ponavljanje iste teme milion puta
kao da mi nešto možemo pogriješiti.

Kantonizacija svakako jeste jedno od najboljih rješenja za BiH, ali govoriti da je Alija pristao na to da ne bi bilo rata... je smiješno. Velikosrpska politika je imala a i dalje ima svoj cilj, nema te kantonizacije koja će to sprijećiti.

Ono što ih može spriječiti jesu jaki Bošnjaci u svakom pogledu.
LBVIEW

#95 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by LBVIEW »

AkHolic wrote:
Kad vec uzimas u usta Referendum za, te proglasenje kako kazes "jednostrane" nezavisnosti, kao povod za pocetak agresije i etnickog ciscenja od strane srpske strane, a dobro znamo da ono ni u snu to uradili ne bi, jer je sva ona artiljerija ukopana na strateskim polozajima oko BiH gradova od strane "JNA", masovna podjela oruzja od strane iste srpskom stanovnistvu, protivustavno osnivanje raznih SAO,otvorene prijetnje ,ucjene i sl. bila izraz miroljubivih namjera srpskog vodstva,te nikako nije mogla izazvati ocekivanu reakciju bosnjackog, prvo u vezi suverenosti a kasnije i u vezi odluke o pokretanju Referenduma, dakle, u biti legitimnog nacina politicke borbe za ostvarivanje svojih interesa, prisjeti se, ako kolektivna amnezija nije zakacila i tvoju malenkost, u cijoj reziji je rad zapocela Badinterova komisija i kakvi su njeni zakljucci, kao i ko je na osnovu istih sugerirao sprovodenje referenduma o nezavisnosti. Ako se vec igras politickog analiticara trebao bi znati najosnovnije stvari o predmetu rasprave. :roll:
Bosnian man

#96 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Bosnian man »

Damir_5 wrote:
Bane Coolin wrote: o čemu bolan ti pričaš, pobrko si sve, de još jednom pročitaj sve
Ma ti si tu upao k'o padobranac, nemas veze o cemu smo ja i onaj diskutovali, ukljucio si se u raspravu i sad tu pametujes o nekakvim naseljima koja nisu 1991 bili teritorijalne jedinice BiH. Teritorijalne jedinice BiH 1991 godine su bili;

2. Opcine u BiH

Onaj tvoj half se poceo kurciti sa procentima privatnog vlasnistva nad zemljom u BiH, pa sam mu dokazao kakvo je tu stanje.
ti si se raspiso a veze nemaš ni o čemu, čovjek u jednompostu skonto o čemu ja pričam i ubo "u sridu"
ja sam posatvio karte popisa 1991. i popisna naselja, A NE karte vlasništva zemlje, čovječe ti brkaš osnoven pojmove, kruške i jabuke, evo postavljam ti i TE karte vlasništva zemlje zašto si toliko zapeo, i dokaz da nemaš pojma o čemu pričaš je to da su Bošnjaci imali 20,5 % zemlje u svom vlasništvu, a etnički prostor što je sasvim treća stvar, koju ti ne kontaš, je bio 28,5 %
evo karte vlasništva nad zemljom:
samo Bošnjaci 20,5 % karta
i za sva tri naroda + državno zemljište !!! karta

e to sve sad NIĐE VEZE nema sa popsinim naseljima, jednostavno si pobrko kruške i jabuke, jer nemaš pojma o tome

popisna naselja su nešto sasvim treće, naselja na najnižem nivou na kojima se vrši popis i NISU jednaka mjesnim zajednicama (što mnogi kao ti što pojma nemaju, opet brkaju)
da bi skontao evo ti primjer Tuzle po popisu 1991. po POPISNIM naseljima
Image
Image
Damir_5

#97 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

LBVIEW wrote:
AkHolic wrote:
Kad vec uzimas u usta Referendum za, te proglasenje kako kazes "jednostrane" nezavisnosti, kao povod za pocetak agresije i etnickog ciscenja od strane srpske strane, a dobro znamo da ono ni u snu to uradili ne bi, jer je sva ona artiljerija ukopana na strateskim polozajima oko BiH gradova od strane "JNA", masovna podjela oruzja od strane iste srpskom stanovnistvu, protivustavno osnivanje raznih SAO,otvorene prijetnje ,ucjene i sl. bila izraz miroljubivih namjera srpskog vodstva,te nikako nije mogla izazvati ocekivanu reakciju bosnjackog, prvo u vezi suverenosti a kasnije i u vezi odluke o pokretanju Referenduma, dakle, u biti legitimnog nacina politicke borbe za ostvarivanje svojih interesa, prisjeti se, ako kolektivna amnezija nije zakacila i tvoju malenkost, u cijoj reziji je rad zapocela Badinterova komisija i kakvi su njeni zakljucci, kao i ko je na osnovu istih sugerirao sprovodenje referenduma o nezavisnosti. Ako se vec igras politickog analiticara trebao bi znati najosnovnije stvari o predmetu rasprave. :roll:
Sto se tice referenduma, Bosna je imala na stolu dvije opcije:

1. Organizirati referendum jer je to zeljela velika vecina gradjana BiH
2. Neorganizirati referendum jer su to zeljeli Srbi

Znaci u vezi referenduma treca opcija nije postojala.

Najbolji promjer toga je priznanje Kosova od strane BiH. Vecina zeli priznati Kosovo, a manjina to ne zeli jer su im tako rekli gazde iz Beograda.

Sto znaci da se manjina ne bi "preglasala" (pa svugdje se manjina preglasava i to jeste srz demokratije), natura se volja manjine, vecini?

Najgore od svega sto ce BiH prije ili kasnije doci u slicnu situaciju, znaci vec je u toj situaciji bila sa referendumom prije rata i priznanjem Kosova nakon rata. Medjutim Kosovo za BiH vecinu nije prioritetno i ako BiH gubi lovu na osnovu toga, a Hrvati i Crnogorci je uzimaju jer su priznali Kosovo.

Medjutim sta ce se desiti kad opet BiH dodje u situaciju da je neka odluka od iznimne vaznosti i za vecinu i za manjinu, da li to znaci da ce se opet pod izgovorom da se "manjina ne preglasa", zapravo vecini biti nametnuta volja jebene manjine, sto je apsurd i nonsens?

I sto je najgore, BiH institucije za takve scenarije nemaju razradjenu proceduru, a prije ili kasnije ce BiH biti dovedena u tu situaciju gdje ce se kao i na referendumu imati iskljucivo dvije opcije, postovati volju vecine, sto je sasvim normalno ili pod izgovorom da se "manjina ne preglasava", nepostivati volju vecinu, tacnije naturiti vecini manjinsko misljenje?

NATO pitanje, nije tajna da Bosnjaci i Hrvati zele NATO clanstvo, a da Srbi to ne zele, ne znam iz kojeg blesavog razloga, ne znaju ni oni, ali im dosla depesa iz Beograda. Da li to znaci da ce se opet kao u slucaju priznanja Kosova krsiti volja vecine, kako bi se zadovoljila manjina kojoj je jebeni Beograd naredio da budu protiv, a oni nemaju pojma zasto?
Damir_5

#98 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Damir_5 »

Bosnian man wrote:
Damir_5 wrote:

2. Opcine u BiH

Onaj tvoj half se poceo kurciti sa procentima privatnog vlasnistva nad zemljom u BiH, pa sam mu dokazao kakvo je tu stanje.
ti si se raspiso a veze nemaš ni o čemu, čovjek u jednompostu skonto o čemu ja pričam i ubo "u sridu"
ja sam posatvio karte popisa 1991. i popisna naselja, A NE karte vlasništva zemlje, čovječe ti brkaš osnoven pojmove, kruške i jabuke, evo postavljam ti i TE karte vlasništva zemlje zašto si toliko zapeo, i dokaz da nemaš pojma o čemu pričaš je to da su Bošnjaci imali 20,5 % zemlje u svom vlasništvu, a etnički prostor što je sasvim treća stvar, koju ti ne kontaš, je bio 28,5 %
evo karte vlasništva nad zemljom:
samo Bošnjaci 20,5 % karta
i za sva tri naroda + državno zemljište !!! karta

e to sve sad NIĐE VEZE nema sa popsinim naseljima, jednostavno si pobrko kruške i jabuke, jer nemaš pojma o tome

popisna naselja su nešto sasvim treće, naselja na najnižem nivou na kojima se vrši popis i NISU jednaka mjesnim zajednicama (što mnogi kao ti što pojma nemaju, opet brkaju)
Daj covjece mani me se i prestani spamati temu sa tvojim glupim kartama, boli me neka stvar kakvo je stanje sa vlasnistvom bilo nakon takozvanih "agrarnih reformi" jer velika vecina Srba nisu pravi vlasnici te zemlje, jer je ta zemlja oteta od Bosnjaka. I nemoj biti drzak i bezobrazan da mi tu pises ponovo jednu rijec o privatnom vlasnistvu nad zemljistem 1991 godine jer vecina vlasnistva zapravo potjece od masovne otimacine bosnjackog zemljista takozvanim "agrarnim reformama". A posto je to bio zlocin, a posto zlocin nikad ne zastarjeva, to mora sve ici na reviziju i restituciju.

Sto se tice ostalog, po ustavu BiH, administrativne jedinice BiH 1991 godine su bile grad Sarajevo (skup opcina), plus opcine BiH.

Sad ti mozes to svoditi na atome (ulice) da bi ti odgovaralo, ali to je tako.
Bosnian man

#99 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Bosnian man »

Damir_5 wrote:

Daj covjece mani me se i prestani spamati temu sa tvojim glupim kartama, boli me neka stvar kakvo je stanje sa vlasnistvom bilo nakon takozvanih "agrarnih reformi" jer velika vecina Srba nisu pravi vlasnici te zemlje,
idi umij se jadan ne bio, i da si pogledao karte vidio bi da je 53, 3% se vodilo kao DRŽAVNO zemljište
a što si ti takav neznalica pao na kretenske priče karadžiča, dokazuje da si na istim talasnim dužinama sa takvim kao on
i na kraju krajeva sam si, pošto pojma nemaš ni o čemu, otišao na sasvim drugu priču o vlasništvu zemlje, koja ama baš NIKAKVE VEZE nema sa etničkim prostorima naroda i popisnim naseljima, ali je to za tebe očigledno viša matematika, pa kad si vidio da nisi sposoban da se s tim nosiš, da si ispao obična neznalica, onda tu nešto bulazniš sa šupljom pričom koja veze ni sčim nema
Mister Yes

#100 Re: HDZ ponudio koncept reorganizacije BiH

Post by Mister Yes »

Damir_5 wrote: Sve te karte etnicke karte BiH koje su u opticaju od 1991 godine do danas, sistem njihove izrade je sljedeci:

1. Oboje se cijele u boju koja predstavlja Srbe
2. Juzna Bosna se oboji u boju koja predstavlja Hrvate
3. A onda se ostatak pikuje tackicama na par mjesta koje oznacavaju Bosnjake

Nijedna karta koja je u opticaju i koju sam ja vidio, a vidio sam ih dosta, nije tacna i maltene sve su izasle iz velikosrpske lazljive kuhinje.
Tako nekako. Postoji ta bolesna potreba da se sve oboji (čitaj zapiša) u nečiju boju. I šume i planine i rijeke i putevi i jezera. Bolesno do bola.

Sasvim je dovoljno pogledati kartu sa naseljenim mjestima (gdje je bijelo zajedničko) pa da se vidi koliko je Dayton nepravedan:

Image
Post Reply