Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kako trenutno stvari stoje, azil u pračanskom naselju Brdarići neće dočekati svoju prvu godišnjicu, koja bi trebala biti održana krajem marta. Razlog tome su prazna kantonalna kasa, nebriga i nerad resornog ministra Emira Hrenovice, ali i kompletne Vlade KS na čijem čelu jeSDA.
Leđa ovom velikom projektu, u koji je do sada uloženo blizu 1.700.000 KM, okrenuli su i SDA-ovi načelnici u Novom Sarajevu, Novom Gradu, na Ilidži.............
Vidim ja, i psi lutalice su za SDP i da ih Zlatko nahrani ... K'o sto se brine i za narod ...
Sterilizacija privremeno obustavljena u Hadžićima
21. juni 2013. u 18:30
Akcija besplatnih kastracija i sterilizacija koja se do 30. juna provodi u cijelom Kantonu Sarajevo privremeno je obustavljena na na veterinarskoj klinici u Hadžićima, objavio je danas Dogs Trust, organizacija koja stoji iza velike akcije.
Sterilizacija i kastracija pasa i dalje se nesmetano provodi u ostalim veterinarskim stanicama, a više informacija možete dobiti na broj telefona 033 837 649.
Kako stoji u saopštenju, razlog privremene obustave operisanja pasa u Hadžićima je smrt psa iz Binježeva koji je sterilisan u ovoj klinici.
"Želimo napraviti detaljnu procjenu svih okolnosti koje su dovele do smrti psa u Binježevu jutros. U ovoj fazi ne možemo potvrditi da je smrt uzrokovana sterilizacijom. Mi smo u kontaktu s veterinarima koji su izvršili zahvat kao i sa hvatačima na terenu i istražujemo sve aspekte ovog slučaja. Od početka besplatne sterilizacije smo uspješno tretirali preko 2400 pasa u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu i nastaviti ćemo s ovim programom u cilju poboljšanja životnih uslova pasa", rekla je Aida Feraget, PR i marketing menadžerica, Dogs Trust BiH.
Nekolicina bh. medija danas je objavila šokantne fotografije sterilisane ženke iz Binježeva kojoj su, usljed nepravilno urađene operacije, drugi organi doslovno ispali kroz ranu.
Dogs Trust će nastaviti obavještavati javnost kada sve informacije budu dostupne, saopšteno je iz ove organizacije.
kako se to moglo desiti?
osim sto je nekko nestrucan koji pojma nema o ovom poslu tretirao zivotinju
ne znam kako ih uopce moze neko pustiti da to rade
katastrofa
Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović te predstavnik Općine Centar potpisali su s firmom "Muraji-komerc" Ugovor o korištenju usluga higijenskog servisa i Skloništa za napuštene i izgubljene životinje u Prači u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde.
Ugovor će naknadno biti potpisan s predstavnicima Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Općine Novo Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo, Općine Ilidža, Općine Vogošća, Općine Hadžći, Općine Ilijaš i Općine Trnovo.
Hrenovica je kazao da se Ugovor potpisuje na jednu godinu.
- Ovo nije problem samo Kantona već i države. Prije sedam dana smo obišli azil te smo se uvjerili da su životinje u dobrom stanju. Potpisivanjem ovog ugovora životinje će dobiti neophodnu ishranu - naglasio je Hrenovica.
Dodao je da će Ugovor s predstavnicima ostalih sarajevskih općina biti potpisan u narednih sedam dana.
Petrović je rekao da su ugovorene strane saglasne da ukupna godišnja cijena korištenja ugovorenih usluga za kapacitet iznajmljenog objekta za 500 pasa i usluga higijenskog servisa, uključujući i još 25 dodatnih mjesta iznosi 780.000 KM.
- Vrijeme iza nas je bilo vrijeme analiza i pronalaženje rješenja. Udružit ćemo adekvatna sredstva koja će segment provođenja Zakona o dobrobiti životnija upotpunosti implementirati u Sarajevu - kazao je Petrović.
Najavio je i angažiranje Veterinarskog fakulteta i Veterinarske stanice u Sarajevu u svrhu odlučivanja da li su psi za smještanje u azil ili su za humanu eutanaziju.
- Naš glavni cilj jest čuvanje mira i zdravlja građana Sarajeva - naglasio je Hrenovica.
Firma "Murai-komerc" je izgradila azil za životinje u Prači, a vlasnik firme Muris Alić kazao je da ovaj projekt predviđa mogućnost smještaja i do 10.000 pasa.
- Zadovolji smo sve uslove koje definišu svi zakonski i podzakonski akti te svi zahtjevi koje nam nalaže Inspekcija KS-a - naglasio je Alić.
Dodao je da je 12 ljudi zaposleno u stalni radni odnos.
kakve su ovo mucke. ili samo nepismenost novinara. sta, kao brko rekao da ce do jula biti rijeseno pitanje svih lutalica kantona? to je sigurno na hiljade i hiljade cuka. mozda i preko 10 hiljada. a u istom tekstu pise da je kapacitet prace 500 cuka sa mogucnoscu prosirenja za jos 25. mogli su te pare obrnuti na gospodskiji nacin a ne praviti nas budalama.
zajeban ovaj brko.
Zbog nehumanih uvjeta u kojima borave psi koji se iz Kantona već mjesecima odvoze i smještaju u pračanski azil u naselju Brdarići, Grad Sarajevo do daljnjeg neće iz svog budžeta izdvajati novac za podršku ovom projektu.
Ko je suvlasnik
Ovakvu odluku Grada, nakon razmatranja materijala o trenutnom stanju u prihvatilištu, jednoglasno su podržali gradski vijećnici na posljednjoj sjednici. Vijećnici su ogorčeni činjenicom da nadležni iz Kantona i općina, koji plaćaju najam azila, nisu ništa poduzeli da bi spriječili uposlenike da izgladnjuju životinje i da ne vode računa o njihovoj higijeni, zbog čega su mnoge do sada uginule ili su bolesne.
- Mjesecima pokušavamo od Ministarstva privrede i Vlade KS dobiti informaciju o tome kako posluje azil u Prači. Međutim, nikada nismo dobili odgovor. Neprihvatljivo je da informacije o projektu koji smo i mi podržavali dobivamo iz medija.
Još ne znamo je li sporazum s firmom "Murai komerc" iz Vogošće, koja je vlasnik azila, sklopljen na osnovu javno-privatnog partnerstva, po kojem osnovu je ugovor zaključen na 10 godina, ko su suvlasnici - pojasnio je Hamdo Karić, pomoćnik gradonačelnika.
O tome u kakvim uvjetima žive psi u azilu kolegama su ispričali Velija Katica, Suad Kerla i još neki vijećnici koji su nedavno obišli Praču.
- Prizor koji sam zatekao ostavio me je bez riječi. Nesnosan smrad širi se prihvatilištem, posebno prostorijama gdje se priprema hrana. Bojim se da je ovaj projekt nekome poslužio samo da opere novac i za to neko treba odgovarati - ispričao je Kerla.
Odbijali saradnju
Vijećnik Hasan Hodžić kazao je da je o strahotama koje proživljavaju napuštene životinje nedavno progovorila i suvlasnica azila Elmedina Devlić.
- Kroz materijal koji nam je dostavila upozorila nas je na ono što se tamo dešava. Saradnju s njima odbijao je i bivši gradonačelnik Alija Behmen, jer tamo nije ništa transparentno - rekao je Hodžić.
Stavovi vijećnika
- Omer Pajević (SDA): Nadležna inspekcija treba se pozabaviti dešavanjima u azilu. Mora ispitati kakva se hrana daje životinjama te radi li se u skladu sa zakonom i o tome nas što prije izvijestiti.
- Edina Latif (SBB): Vijeće je usvojilo inicijativu SBB da poslovanje azila od prvog dana do danas ispita nadležno tužilaštvo. Mora se utvrditi koliko je ko novca dao za ovaj projekt i gdje je on završio.
- Gradimir Gojer (SBiH): Ovakav projekt nije se pokazao dobrim jer u užoj jezgri grada, kod parka prekoputa Ekonomskog fakulteta, imamo desetine pasa koji se bolesni i gladni izležavaju na pločnicima.
- Miro Lazović (SDU): Pod hitno se treba izmijeniti postojeći zakon koji je usvojen na višim instancama i inicijativa za takvo nešto treba krenuti od Gradskog vijeća. Jedino tako možemo nešto promijeniti.
Ljudi, danas sam imao prilično stravično iskustvo.
Inače se nikada nisam bojao pasa, slušao jesam priče o tome kako su napadali ljude, ali hajd kontam ko i svi nema to veze samnom itd mala je šansa. Međutim jutros normala krenuo na posao kao i uvijek, kad odjednom sa strane inače na mjestu gdje znam da ima ponekad pasa na mene laje neki žuti pas.. ja se okrenem, kontam "odj**bi od mene" međutim ovaj ne odustaje. Laje agresivno i ide prema meni, a iza njega još 4-5 pasa laju i trče mu "u pomoć"...
Nisam dugo razmišljao, vidim vrag je odnijeo šalu, i fino u kontra smjeru u šprint. Trčali su zamnom ali sam dosta brz pa sam im relativno lagano umakao.. jeziva je i činjenica da uopšte trče zamnom.
Znači apsolutno ni na koji način nisam ugrozio te pse, jednostavno me napadoše i tko zna šta bi bilo da se nisam snašao i pobjegao.
E sad, kome od nadležnih to mogu prijaviti. Ovo je očigledno rastući problem i u mom kvartu, i tih 5-6 kerova koje sam i prije viđao očigledno više ne smiješ rizikovati na njihovu dobru volju nego to treba lagano pokupiti i riješiti na bilo koji način.
Kome da se obratim imate li savjet? (za ovaj napad i inače da pokušam pozvati neku službu da ove kerove odvuče)
u mom kvartu su samo nocu izlazili i hojrali po ulici, ali zadnjih dana masovno po danu se gombaju na sred ulice, ganjaju aute a ljudi pokusavaju da ih ne zgaze. copor od 10-15 komada, svaki velicine vucjaka.
nocas su ganjali motor, pa se cula skripa kocnica, bilo mi mrsko ustati da vidim.
Svaki put kad me neki zaganja iz cista mira dobije najveci kamen u gavusu koji mi je pri ruci i za sad djeluje odlicno , prolazim pored gledam da ih sto vise zaobidjem oni ustaju laju trce prema meni , sta da uradim ? Da stanem i cekam da me izujedaju da me slucajno ne bi tuzili av mjau hrk pljuc , e nes kolega svaki koji mi pridje na 5 metara dobije kamencinu u glavu i tako ce bit i dalje ....
Svicko wrote:Ljudi, danas sam imao prilično stravično iskustvo.
Inače se nikada nisam bojao pasa, slušao jesam priče o tome kako su napadali ljude, ali hajd kontam ko i svi nema to veze samnom itd mala je šansa. Međutim jutros normala krenuo na posao kao i uvijek, kad odjednom sa strane inače na mjestu gdje znam da ima ponekad pasa na mene laje neki žuti pas.. ja se okrenem, kontam "odj**bi od mene" međutim ovaj ne odustaje. Laje agresivno i ide prema meni, a iza njega još 4-5 pasa laju i trče mu "u pomoć"...
Nisam dugo razmišljao, vidim vrag je odnijeo šalu, i fino u kontra smjeru u šprint. Trčali su zamnom ali sam dosta brz pa sam im relativno lagano umakao.. jeziva je i činjenica da uopšte trče zamnom.
Znači apsolutno ni na koji način nisam ugrozio te pse, jednostavno me napadoše i tko zna šta bi bilo da se nisam snašao i pobjegao.
E sad, kome od nadležnih to mogu prijaviti. Ovo je očigledno rastući problem i u mom kvartu, i tih 5-6 koje sam i prije viđao očigledno više ne smiješ rizikovati na njihovu dobru volju nego to treba lagano pokupiti i riješiti na bilo koji način.
Kome da se obratim imate li savjet? (za ovaj napad i inače da pokušam pozvati neku službu da ove kerove odvuče)
Nece ti niko Izaci na lice mjesta, sve Je u totalnom rasulu, slijedeci put Kada krenes na posao ponesi kakvu paliju da se zastitis , tako je kako Je.