Bosnjaci u Argentini

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

theTruePath

#76 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Pa vidi sam koliko su nepismeni i koliko ne znaju jezik mnogi (ukljucujuci i mene vjerovatno) koji su prvo ili drugogeneracijski imigranti.

Moze biti,ali nisu svi takvi .Ja znam dosta porodica koje svojoj djeci ne daju da pricaju drugim jezikom osim bosanskog u kuci
ioannes

#77 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by ioannes »

OpusDei wrote:
theTruePath wrote: Ne postoje danas bosnjaci krscani ,postoje potomci mjesanih brakova i oni jesu krscani ali oni nemaju veze s bosnjacima,,,bosnjaci su pomrli kao muslimani sto vidis na oznacima mezarova
Dakle ako ja ozenim Amerikanku i dijete krstim onda to znaci da ni ja ni moje dijete vise nemamo veze sa Bosnjacima :lol: Ne mozes mijenjati krv covjece. Kao i obcni mijesas vjeru i naciju. Postoje Bosnjaci koji su krscani (kao sto smo vidjeli u Juznoj Americi su se mnogili pokrstili) a postoje potomci Bosnjaka koji su krscani.
ti ljudi imaju veza sa Bosnjacima u slucaju da ispune neke od kriterija
bilo to poznavanje jezika,kulturloska povezanost sa Bosnom,privrzenost bosanskoj tradiciji itd.
koliko sam iz ti neki slucajeva vidio....ti ljudi ne ispunjavaju ni jedan od tih kriterija, za to nemaju nikakve veze sa Bosnjastvom
desni

#78 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by desni »

Zna li se da li se neko od Bošnjaka doselio u Argentinu u zadnjih dvadesetak godina?
Ninno

#79 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

Nazalost, svi Bosnjaci koji su u Juznoj Americi promijenili religiju GUBE svaki kontakt s Bosnom vec u sljedecoj generaciji.

Dakle, dok krscanstvo i ateizam/agnosticizam mogu odrzati nekog Bosnjakom unutar BiH, to nije slucaj u Novom svijetu. Tamo takve porodice nestanu za generaciju.

U Juznoj Americi ima i nekoliko desetina pripadnika mladje generacije koji su se doselili u zadnjih 20-ak godina, ali ih je veliki broj dolje samo "privremeno" zbog posla.
Cherry-Cherry

#80 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Cherry-Cherry »

što je moje prezime zastupljeno u latinskoj americi... sve neke gabriele, anamarie, laure i slično :mrgreen:
evo na fejsbuku nas nema puno iz bosne s mojim prezimenom, al zato nas ima u čileu, peruu, argentini... :mrgreen:
theTruePath

#81 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Ninno wrote:Nazalost, svi Bosnjaci koji su u Juznoj Americi promijenili religiju GUBE svaki kontakt s Bosnom vec u sljedecoj generaciji.

Dakle, dok krscanstvo i ateizam/agnosticizam mogu odrzati nekog Bosnjakom unutar BiH, to nije slucaj u Novom svijetu. Tamo takve porodice nestanu za generaciju.

U Juznoj Americi ima i nekoliko desetina pripadnika mladje generacije koji su se doselili u zadnjih 20-ak godina, ali ih je veliki broj dolje samo "privremeno" zbog posla.
Rekao sam vec bilo ih je premalo i uz to promjenili su vjeru kroz mjesani brak,to je neizbjesno.Da su citave porodice mjenjale vjeru nebi mozda izgubili identitet---i ja da odem sam u Rusiju,ozenim ruskinju moja djeca i unucadi nebi imali pojma o Bosni :lol:

Hrvatska dijaspora je tamo znatno jaca,i postoji i danas,,moze se porediti s bosnjackom u Turskoj
Ninno

#82 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

theTruePath:

I u slucaju da se je 1. generacija ozenila nekako Bosnjakinjama, 2. generacija bi opet pocela da se mijesa, i opet dobijamo isti produkt - asimilaciju u dominantnu rimokatolicku juznoamericku kulturu.

U stvari, iz par slucajeva gdje je 1. generacija ozenila Bosnjakinje (tj. dovela ih iz Bosne nakon 1945. g.), djeca iz tih brakova (cak i ona rodjena u Evropi) opet su danas katolici. A i ovi iz 1. generacije dolje su ukopani sa rimokatolickim krstom.

Ono sto se u Juznoj Americi desava 1. generaciji, to se u Novom Svijetu i Zapadnoj Evropi desava u 2. i 3. generaciji. Za 100 godina niko od njihovih potomaka nece biti Bosnjak, tj. nece priznavati bosnjacko porijeklo (tj. ponosice se svojim hriscanstvom i datom nacionalnom kulturom)...

Barem NIKO od potomaka onih Bosnjaka sto su otisli u zapadni svijet prije 100 godina NIJE danas Bosnjak, odnosno ne bastini vjeru svojih bosnjackih predaka i ponosno bastini hriscanstvo.
theTruePath

#83 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Ali mogu se na prste izbrojati bosnjaci od prije 100 godina na zapadu(izraz ) tada su isli u Tursku u 95% slucajeva,i zbog toga je tako,dok danas imamo na 100 hiljada i na hiljade bosnjaka,imaju svoje dzamije,svoje mezarja,svoja udruzenja,koncerte..lakse im je dolaziti u Bosnu,internet itd itd

bit ce asimilacije kroz mjesane brakove naravno,ali daleko od toga da ce svi nestati
Last edited by theTruePath on 19/04/2013 06:12, edited 1 time in total.
theTruePath

#84 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Opcenito je danas lakse sacuvati identitet zbog tehnologije i globalizacije ,tako da se ne moze porediti nikako

Asimilacija koja se danas dogodi je dobrovoljna,dok ljudi prije nisu imali izbora jednostavno
Ninno

#85 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

Nazalost, nije tacno. Svi postojeci Bosnjaci ce nestati u Novom Svijetu za 2 generacije.

U Novom Svijetu se i Zidovi asimiliraju kroz 5 generacija, npr. u Americi ne postoje potomci Zidova koji su dosli prije 1850. g., a koji su jos uvijek Zidovi (tj. danas su hriscani i bastine hriscansku kulturu).
theTruePath

#86 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Opet poredis prije i danas,prije nije bilo interneta,aviona,autobusa,auta pa da ides u Bosnu kad ti je volja,prije si vecinom bio jedini bosnjak medju drugima itd,Zasto hrvata i dan danas ima u Argentini? zasto Bosnjaka i dan danas ima u Turskoj? zato sto ih je bilo puno!

A sto se tice latin amerike,druga prica,argentinski predsjednik se morao pokrstiti da bi bio predsjednik(bio arap musliman).

Ustvari moze bit i tako kako ti kazes ali to je onda volja naroda a ne neizbjezno kao sto je bilo prije
Ninno

#87 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

theTruePath:

Nazalost, globalne komunikacije ne pomazu zadrzavanju identita kroz generacije. One pomazu slamanju predrasuda i liberalizaciji, sto se u osnovi opet svodi na asimiliranje u dominantnu kulturu drustva gdje se zivi. Za ove preko bare, cim generacija koja je odrasla u Bosni umre, umre i 80% identiteta.

Dakle, ako je identitet vazan, onda nam se ne pise dobro preko bare. Ako identitet nije vazan, onda je sve svejedno. Totalna ironija sudbine...

Usput, i Hrvati u Juznoj Americi na kraju podlegnu asimilaciji, ali se opet uspiju odrzati barem 2-4 generacije bastineci svoju etnicku kulturu.
theTruePath

#88 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

Odrze se tacno onoliko koliko ih ima dovoljno da se mogu izmedju sebe zeniti i druziti itd
Ninno

#89 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

theTruePath wrote:Odrze se tacno onoliko koliko ih ima dovoljno da se mogu izmedju sebe zeniti i druziti itd
Nazalost, iskustvo razlicitih etnickih grupa pokazuje da to nije tacno. 2. generacija i nadalje gube vezu sa maticom i pocinju se poistovjecivati sa drustvom gdje zive - kulturno, jezicki, pa na kraju i vjerski. O 3. generaciji i da ne govorimo - njoj je pomisao na Bosnu samo tamo neki apstraktni termin (a jos ako ima kazes da su im preci bili muslimani, zivog ce te oderati, jer se to kosi sa njihovom novoprihvacenom krscanskom ideologijom).
eman

#90 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by eman »

Zanimljivo :)
BatoS

#91 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by BatoS »

Ninno wrote:
theTruePath wrote:Odrze se tacno onoliko koliko ih ima dovoljno da se mogu izmedju sebe zeniti i druziti itd
Nazalost, iskustvo razlicitih etnickih grupa pokazuje da to nije tacno. 2. generacija i nadalje gube vezu sa maticom i pocinju se poistovjecivati sa drustvom gdje zive - kulturno, jezicki, pa na kraju i vjerski. O 3. generaciji i da ne govorimo - njoj je pomisao na Bosnu samo tamo neki apstraktni termin (a jos ako ima kazes da su im preci bili muslimani, zivog ce te oderati, jer se to kosi sa njihovom novoprihvacenom krscanskom ideologijom).
Jevreji su proveli u egzilu vise od 2000 godina i sacuvali su svoj identitet.
groove

#92 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by groove »

golman argentinskog kluba ca san martín de san juan se zove luciano pocrnjic. mozda ima ovdje neko s istim prezimenom :-D
theTruePath

#93 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by theTruePath »

groove wrote:golman argentinskog kluba ca san martín de san juan se zove luciano pocrnjic. mozda ima ovdje neko s istim prezimenom :-D
hrvatski imigranti
Ninno

#94 Re: Bosnjaci u Argentini

Post by Ninno »

siddo89 wrote:Zna li neko nesto vise o Avdagi Hasic,on je isto umro u Argentini? gdje je bio tamo,s kim,jel imao djecu? hvala
Pozdrav.

Hrvatski podaci govore da je Avdaga Hasic zarobljen od strane partizana sa svojom suprugom, te da je u maju 1945. g. odveden u logore Radovljice u nepoznatom smjeru.

O Avdagi ne postoje nikakvi verificirani podaci o dolasku odnosno boravku u Argentini. Primijetio sam na nekim forumima da se govori da je bio u kontaktu sa rodbinom i prijateljima u Kladnju i da je umro 1982. g.

Ostali komentari su dobro dosli!
Post Reply