Ne gledam ljude kroz vjeru i mislim da je ubijanje, pokolj, protjerivanje, gusenje u gasnim komorama, bombardovanje naselja kasetnim bombama itd pogresno, odvratno, i meni nepojmljivo. Takodje ne generaliziram i ne mrzim cijeli narod zbog nekoliko idiota sklonih ekstremizmu, kad kazem da ne podrzavam ono sto izrael radi, mislim na vlast i ljude koji donose odluke ne mislim na cijelu drzavu. A to sto ne manjka ljudi sa suprotnim razmisljanjem nije nista novo, antisemiti, antikatolici, antipravoslavci, antimuslimani, antisrbi/hrvati/bosanci/bosnjaci/romi/kinezi/crnci/indijanci, antipederi itd ko sto rekoh U nas nista novocyprus wrote:Naravno da ne. Ali antisemit si ako smatraš da je šteta što Hitler nije završio poso, ako u bilo kom kontekstu spominješ Hitlera u pozitivnom svjetlu, ako smatraš da su Jevreji najveće zlo ovog svijeta, ako smatraš da Izrael treba uništiti, a njegovu jevrejsku populaciju pobit, protjerat, tj. reducirat... A ljudi sa takvim razmišljanjima u BiH nažalost ne manjka...harell wrote:Znaci ako ne podrzavam ono sto izrael radi palestini ja sam antisemit? ok
Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami sebe
- harell
#76 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
- harell
#77 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
evo lafony je upravo pokazao stav suprotan mom 
-
lafony
#78 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
nije im maslo za ramazanaMogu postaviti isto pitanje samo vezano za muslimane na Balkanu: kako to da su oni tako cesto protjerivani kroz proslost? Jesu li i oni sami krivi zbog toga?
- harell
#79 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
lafony wrote:nije im maslo za ramazanaMogu postaviti isto pitanje samo vezano za muslimane na Balkanu: kako to da su oni tako cesto protjerivani kroz proslost? Jesu li i oni sami krivi zbog toga?
normala
- cyprus
#80 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Tačno da bi se i o tim stvarima moglo raspravljat, sve dok ta rasprava ne posluži kao pokušaj opravdavanja zločina i progona koji su im se desili... Za zločine i progone bilo koje vrste i nad bilo kim jednostavno ne postoje opravdanja...lafony wrote:sve to stoji sto velis , ali niko nikad i nigdje barem javno nije postavio pitanje , kako to da su jevreji cesto protjerivani kroz proslost , sta to oni rade da cesto bivaju zlostavljani ubijani , od egipta, spanije , europe , kolko su oni doprinjeli tome.to niko kroz medije ne smije ni pomislit a kamoli pitati , povesti diskusiju , jer i taj koji bi nesto takvo potegao bio bi proglasen antisemitom.Naravno da ne. Ali antisemit si ako smatraš da je šteta što Hitler nije završio poso, ako u bilo kom kontekstu spominješ Hitlera u pozitivnom svjetlu, ako smatraš da su Jevreji najveće zlo ovog svijeta, ako smatraš da Izrael treba uništiti, a njegovu jevrejsku populaciju pobit, protjerat, tj. reducirat... A ljudi sa takvim razmišljanjima u BiH nažalost ne manjka...
-
10slukom
#81 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
plain vanilla wrote:
ma jok
mi samo zivimo na jednom prostoru, duramo se i podnosimo...ako je drustvo multi, i mi smo multi
cim se "rascisti", krene druga prica...
jednostavno nismo tolerantni, ne znamo uzivati u nasim razlicitostima, uciti jedni od drugih...nego "svojima" oprastamo sve, a drugima ni vrline
bilo mi dobro svu krivicu svaliti na rat, ali odakle nam rat ako smo bili mutli?
i naravno, kao i u svemu, postoje izuzeci, malobrojni, ali jako vrijedni
Bravo, bravo sve si rekla. Svaka ti cast pametna si.
- Damir_5
#82 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Ma jah, zaboravio si reci da su im stajali na muda, pa bosanski Srbi i Hrvati danas imaju katastrofalan natalitet, a mnogi su zavrsili kao uzina lavova iz Pionirske doline. Licno ih Dino, Safet, Mirza i Hanka hranili.lafony wrote:bosnjaci potegli su za multi kulti i fatali su po ulici hrvate i srbe u svojoj okolini i pokazivali ih kao mecke.
-
10slukom
#83 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
i na ovo postoji odgovor.lafony wrote:sve to stoji sto velis , ali niko nikad i nigdje barem javno nije postavio pitanje , kako to da su jevreji cesto protjerivani kroz proslost , sta to oni rade da cesto bivaju zlostavljani ubijani , od egipta, spanije , europe , kolko su oni doprinjeli tome.to niko kroz medije ne smije ni pomislit a kamoli pitati , povesti diskusiju , jer i taj koji bi nesto takvo potegao bio bi proglasen antisemitom.Naravno da ne. Ali antisemit si ako smatraš da je šteta što Hitler nije završio poso, ako u bilo kom kontekstu spominješ Hitlera u pozitivnom svjetlu, ako smatraš da su Jevreji najveće zlo ovog svijeta, ako smatraš da Izrael treba uništiti, a njegovu jevrejsku populaciju pobit, protjerat, tj. reducirat... A ljudi sa takvim razmišljanjima u BiH nažalost ne manjka...
jevreji su ti koji su izmislili ideju da postoji "jedan bog". ideja da postoji bog, a pogotovo jedan, je izmisljena u svrhu manipulacije ljudima. zato sto su se ovog trika dosjetili prvi, drugi ih smatraju za najprepredenije manipulatore.
međutim da jevreji nisu nista gori, dokazuje cinjenica da su se na ovu šuplju i na isti fazon prili i ostali pripadnici monoteistickih religija.
- harell
#84 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Ja ne vjerujem, reci mi da trolas ako ne 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#85 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Ja nemam ništa protiv Arapa, Jevreja i Maltežana, ali imam protiv nekih odluka izraelske vlade, protiv nekih poteza Hamasa i ništa protiv malteške vlade. Jesam li ja antisemit?wikipedia-sr wrote: Данас се под Семитима подразумевају углавном савремени Арапи, Јевреји и Малтежани
-
radostan dan
#86 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
nisi, ali si potpuno nedosljedan, kao i obično...
-
Bodkin
#87 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
nebitno je to sve. nalijepio sam ti definiciju antisemitizma i ne budi bukvalac i ne siri bezveze pricu.PipiDugaDevetka wrote:Ja nemam ništa protiv Arapa, Jevreja i Maltežana, ali imam protiv nekih odluka izraelske vlade, protiv nekih poteza Hamasa i ništa protiv malteške vlade. Jesam li ja antisemit?wikipedia-sr wrote: Данас се под Семитима подразумевају углавном савремени Арапи, Јевреји и Малтежани
multi PM da izvines. fraza koje koriste multi u pocetku ima barem 10 i sve se provlace kroz medije. multinacionalni, multikonfesionalni, multikulturni ili muktikuluranli.ja sve to sve to sumiram u jedan pojamPipiDugaDevetka wrote:Ponavljam: Sarajevo nije multi-kulturan grad. Jedna jedinstvena kultura je Bosanskohercegovačka.Bodkin wrote: istou svakom ratu smo se krvavo podijelili po tim kulturama iz multikulti. ne znam da li smo uopste sposobni istinski zivjetu u takvom nekom drustvu. ovo sad nije ni m od multi-bla bla pojmova i izraza kojima se razbacujemo. prije zadnjeg rata se javio tracak nade ali jebiga..
London jeste multikulturan grad.
-
KENJAC
#88 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Multientnicnosti kod Bosanaca ko pretjerane ugojenosti kod Etiopljana ...
-
10slukom
#89 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
jel se meni obracas? ako da, daleko od trolanja. stvar je, naravno, mnogo kompleksnija i ljudi, naravno, nisu ni svjesni korjena vlastitog antisemitizma ali je je u ovome sustina. ovo je bazicni model za razumjevanje antisemitizma.harell wrote:Ja ne vjerujem, reci mi da trolas ako ne
- cyprus
#90 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Kad smo kod Etiopljana, veliki broj stanovnika ove države su također SemitiKENJAC wrote:Multientnicnosti kod Bosanaca ko pretjerane ugojenosti kod Etiopljana ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#91 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Ko biva znači slabo ima te multietničnosti u Bosanaca. Kriza jeste žestoka, ali je ima, žive razne zajednice skupa, tako ovi iz Istočnog Sarajeva rade u Sarajevu, ja idem popravljati moju skromnu vozilicu kod majstora Slavke u Lukavici,...KENJAC wrote:Multientnicnosti kod Bosanaca ko pretjerane ugojenosti kod Etiopljana ...
- %tacno*
#92 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
O kojem nivou vi uopste govorite?
BiH kao drzava je multi-kulti. Spustajuci se na nize nivo to sve slabi a razlog su zadnja ratna desavanja.
Moja kuca nije multi kulti ali moj grad i moje naselje jeste.
Ko se ne osjeca lagodno u BiH moze komotno prijeci da zivi u bilo koju EU zemlju gdje moze uzivati u multietnickom zivotu ili pak prikloniti se narodu sa istom etrnijom i kulturom kao sto je on sam ima.
BiH kao drzava je multi-kulti. Spustajuci se na nize nivo to sve slabi a razlog su zadnja ratna desavanja.
Ko se ne osjeca lagodno u BiH moze komotno prijeci da zivi u bilo koju EU zemlju gdje moze uzivati u multietnickom zivotu ili pak prikloniti se narodu sa istom etrnijom i kulturom kao sto je on sam ima.
- Damir_5
#93 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Sarajevo i vecina podrucja gdje su Bosnjaci vecina, su i danas multi. Pogotovo je to Sarajevo, pogotovo u administraciji gdje su nebosnjaci zastupljeni vise nego bi ih po nekakvoj nacionalnoj strukturi trebalo biti.%tacno* wrote:O kojem nivou vi uopste govorite?
Evo sad glavni kandidati za gradonacelnika Finci i Kljuic. Nijedan nije Bosnjak. Neka mi neko da slican primjer tamo gdje su Srbi ili Hrvati vecina, ne samo danas, nego i u narednih 10 godina, ja mu skinem kapu.
Sto se tice zapada, nisu zapadni gradovi multikulturni jer oni to vole, nego zato sto usljed malenog nataliteta su prisiljeni uvoziti imigrante ako zele zadrzati razvijenost na dosadasnjem nivou, plus preko uvoza imigranata smanjuju plate domorodcima i dovode sindikate u bezizlazan polozaj.
-
KENJAC
#94 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Neces mi vjerovat , al sam upozno zensku iz Etiopije ima guzove ko ikakva Amerikanka, ima u njoj preko 100 kila! Nisam ja reko da je nema nego da je rijetka.PipiDugaDevetka wrote:Ko biva znači slabo ima te multietničnosti u Bosanaca. Kriza jeste žestoka, ali je ima, žive razne zajednice skupa, tako ovi iz Istočnog Sarajeva rade u Sarajevu, ja idem popravljati moju skromnu vozilicu kod majstora Slavke u Lukavici,...KENJAC wrote:Multientnicnosti kod Bosanaca ko pretjerane ugojenosti kod Etiopljana ...
Nego ne znam jel to samo moj utisak ali vas sve moram pitat nesto ! Meni se cini da je mnogo veca tolerancija u stvarnom zivotu nego ovdje (i ne samo ovdje) na forumima. Jeli to zbog toga sto ljudi zasticenin nickovima mogu da govore ono sto istinski misle ne izlazuci svoj pravi identitet, dakle facu, ili na forumima boravi jako veliki broj iskompleksiranih ljudi , nezadovoljnih samim sobobom i sopstvenim zivotom, pa svoj jad i cemer istresaju ovako na "cetnike" i "baliju" ? Ja se (kad dodjem u Bosnu) krecem u svim sredinama. Najvise mi je raje Musl... pardon, Bosnjaka , redovan sam gost u njihovim kucama, vrlo dobar mi je jaran u Grudama i kod njega sam svake godine... Srbin sam i to cu svugdje rec (ako me ko pita... a niko me ne pita) i nigdje ali ama bas nigdje nisam imao ni najmanji problem !!! A izlazio sam u lokale ... nema kakve nisam !! Ja, ovdje, samo na temi o Djokovicu popih uvreda i uvreda bez ikakvog razloga! ...Sad ... koja je prava slika Bosne , pitam ja vas ??
P.S Sve ljude bilo koje vjeroispovjesti (sem "Pitara") pozdravlja vas "Vlasina"
- cyprus
#95 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
I ja bih rekao da je međuetnička tolerancija prilično veća u stvarnosti nego na forumu... Zašto... nisam baš siguran... Ljudi u stvarnosti su valjda više opterećeni stvarnim problemima, pa se imaju manje vremena baviti ovim nacionalističkim idiotlucima... Al valjda ovo ''davanje sebi oduška'' na internetu nekima dođe kao hobi i bijeg od stvarnih problema... Možda...
Last edited by cyprus on 07/02/2013 01:27, edited 1 time in total.
-
OpusDei
#96 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Primijetio sam da autori ovakvih postova skoro uvijek zive u gradovima sa bosnjackom vecinom.cyprus wrote:I ja bih rekao da je međuetnička tolerancija prilično veća u stvarnosti nego na forumu... Zašto... nisam baš siguran...
- harell
#97 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Upravo to sto si reko kolega, malo anonimnosti i eto ti svakakvih lijecenja kompleksa, a mozda je i to da ima dosta svakakvih ljudi ali ipak ne smatram forum mjestom gdje se okupljaju iskompleksirani i nezadovoljni samim sobom, mada na odredjenim temama i takvi se pojave, evo bilo koja osjetljiva tema i pola postova je od novih clanova, znaci registruje se samo da baca bombe. A ostalo sto si rekao potpisujem, da nije foruma nikad nebi dosao u dodir sa nekim stvarima 
- cyprus
#98 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
To je tvoja percepcija, ne ulazim u to...OpusDei wrote:Primijetio sam da autori ovakvih postova skoro uvijek zive u gradovima sa bosnjackom vecinom.cyprus wrote:I ja bih rekao da je međuetnička tolerancija prilično veća u stvarnosti nego na forumu... Zašto... nisam baš siguran...
-
Bodkin
#99 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
oboje, mislim vise prvo. onda tu dodje jos dijaspora. koliko god smo zatrovano drustvo ipak nije prihvatljivo valjat svakakve gluposti kako se to ovdje radi jer su zasiceni nickovima.KENJAC wrote:Neces mi vjerovat , al sam upozno zensku iz Etiopije ima guzove ko ikakva Amerikanka, ima u njoj preko 100 kila! Nisam ja reko da je nema nego da je rijetka.PipiDugaDevetka wrote:Ko biva znači slabo ima te multietničnosti u Bosanaca. Kriza jeste žestoka, ali je ima, žive razne zajednice skupa, tako ovi iz Istočnog Sarajeva rade u Sarajevu, ja idem popravljati moju skromnu vozilicu kod majstora Slavke u Lukavici,...KENJAC wrote:Multientnicnosti kod Bosanaca ko pretjerane ugojenosti kod Etiopljana ...
Nego ne znam jel to samo moj utisak ali vas sve moram pitat nesto ! Meni se cini da je mnogo veca tolerancija u stvarnom zivotu nego ovdje (i ne samo ovdje) na forumima. Jeli to zbog toga sto ljudi zasticenin nickovima mogu da govore ono sto istinski misle ne izlazuci svoj pravi identitet, dakle facu, ili na forumima boravi jako veliki broj iskompleksiranih ljudi , nezadovoljnih samim sobobom i sopstvenim zivotom, pa svoj jad i cemer istresaju ovako na "cetnike" i "baliju" ? Ja se (kad dodjem u Bosnu) krecem u svim sredinama. Najvise mi je raje Musl... pardon, Bosnjaka , redovan sam gost u njihovim kucama, vrlo dobar mi je jaran u Grudama i kod njega sam svake godine... Srbin sam i to cu svugdje rec (ako me ko pita... a niko me ne pita) i nigdje ali ama bas nigdje nisam imao ni najmanji problem !!! A izlazio sam u lokale ... nema kakve nisam !! Ja, ovdje, samo na temi o Djokovicu popih uvreda i uvreda bez ikakvog razloga! ...Sad ... koja je prava slika Bosne , pitam ja vas ??
P.S Sve ljude bilo koje vjeroispovjesti (sem "Pitara") pozdravlja vas "Vlasina"
-
OpusDei
#100 Re: Multikulturalnost, multinacionalnost ... lažemo li sami
Ne ulazis jer ne znas, jer ne zivis na recimo Palama ili u Sirokom nego u Sarajevu. Mi koji smo iz nebosnjackih dijelova BiH imamo malo realniji pogled na situaciju.cyprus wrote:To je tvoja percepcija, ne ulazim u to...OpusDei wrote:Primijetio sam da autori ovakvih postova skoro uvijek zive u gradovima sa bosnjackom vecinom.cyprus wrote:I ja bih rekao da je međuetnička tolerancija prilično veća u stvarnosti nego na forumu... Zašto... nisam baš siguran...