Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Op3r4t0r

#76 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Anchius wrote:Zelis reci da se pretvaram da ne znam njemacki iako u stvarnosti znam? :D Mislim, nije losa ideja ali varati malo se bojim da me ne uhvate sa stecenom diplomom, lol. :D

Zivim u malom gradu, nema puno fakulteta, najlaksi je pedagoski a ti si spomenuo nesto vezano za jezike pa bih onda trebao tu upisati, zar ne? Ovo sa ispitom kod nas je stvarno smijesno.

Zaboravio sam pitati, mislim da sam malo zakasnio da upisem kao redovan student, da li ce to utjecati?
Ja npr kad sam dolazio ovamo nisam znao ni rijeci njemackog, dosao na test, potpisao se i izasao, isto tako moze i neko ko nesto zna, ne znaju oni sta je tebi u glavi i koliko rijeci znas :)

Jedan od osnovnih uvjeta je da se upises kao redovan student, vanredni studenti ne mogu, znaci samo kao redovan :!:
Anchius

#77 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Mislim da je kasno da upisem kao redovan. Znaci studentska opcija je iskljucena. Da sam bar ranije znao za ovu mogucnost sto si pisao.
Op3r4t0r

#78 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Anchius wrote:Mislim da je kasno da upisem kao redovan. Znaci studentska opcija je iskljucena. Da sam bar ranije znao za ovu mogucnost sto si pisao.
Sta bi, onda se ostavi foruma nego idi na facebook, kafic, dernek i kako se vec zovu te nase stranice za upoznavanje i trazi kakve austrijanke, razbaci se sa najboljim fazonima koje imas u rukavu i cekaj da se neka upeca i onda se lijepo ozenis, ha ja :)
Anchius

#79 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Op3r4t0r wrote:Sta bi, onda se ostavi foruma nego idi na facebook, kafic, dernek i kako se vec zovu te nase stranice za upoznavanje i trazi kakve austrijanke, razbaci se sa najboljim fazonima koje imas u rukavu i cekaj da se neka upeca i onda se lijepo ozenis, ha ja :)
A sta cu ako ne mogu kao redovan.
sergiorosso

#80 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Pozdrav ljudi...
Sada sam procitao skoro celu temu i sad sam se i registrovao. Vidim da je tema relativno nova ali generalno pruza dosta korisnih informacija, pa bih zamolio za neke odgovore...
Ovako...Za nekih 7 ili 10 dana trebam da dodjem u Bec, da probam da pronadjem posao, imam nekih opcija i u kontaktu sam sa nekim ljudima, ali sve ce to mnogo ozbiljnije biti kada dodjem. Imam EU pasos (Bugarski) i znam da su oni podredjeni kvotama sto se tice radnog trzista dok ne ispune uslov clanstva 7 godina u EU, a to ce biti 1.1.2014. ali predpostavljam da je laksa procedura nalazenja posla, a i procedura oko zaposljavanja za same poslodavce, nego sa nasim pasosem? Interesuje me koje su mi realno sanse za pronalazenje posla, razmisljam o poslu tipa barmena ili konobara u nekom baru,diskoteci,restoranu... jer opet imam nekog iskustva u tom poslu! Znam da je jezik od presudne vaznosti, tako da nemacki vec nekih 5 meseci unazad ucim...
Hvala unapred...
Op3r4t0r

#81 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

sergiorosso wrote:Pozdrav ljudi...
Sada sam procitao skoro celu temu i sad sam se i registrovao. Vidim da je tema relativno nova ali generalno pruza dosta korisnih informacija, pa bih zamolio za neke odgovore...
Ovako...Za nekih 7 ili 10 dana trebam da dodjem u Bec, da probam da pronadjem posao, imam nekih opcija i u kontaktu sam sa nekim ljudima, ali sve ce to mnogo ozbiljnije biti kada dodjem. Imam EU pasos (Bugarski) i znam da su oni podredjeni kvotama sto se tice radnog trzista dok ne ispune uslov clanstva 7 godina u EU, a to ce biti 1.1.2014. ali predpostavljam da je laksa procedura nalazenja posla, a i procedura oko zaposljavanja za same poslodavce, nego sa nasim pasosem? Interesuje me koje su mi realno sanse za pronalazenje posla, razmisljam o poslu tipa barmena ili konobara u nekom baru,diskoteci,restoranu... jer opet imam nekog iskustva u tom poslu! Znam da je jezik od presudne vaznosti, tako da nemacki vec nekih 5 meseci unazad ucim...
Hvala unapred...
Eh sad ja nisam najbolje skontao to vezano za bugarski pasos i bugarsku u EU tako da te ne kontam da li ti sa tim bugarski pasosem ovdje mozes da radis bez radne dozvole ili ne.

U slucaju da ti taj bugarski pasos vrijedi kao npr njemacki ili francuski onda ti za posao ne treba radna dozvola jer je sam pasos radna dozvola, u drugom slucaju, znaci ako ti treba radna dozvola, si u istom kosu kao i ljudi sa bosanskim pasosem npr i taj ti bugarski pasos nece nista pomoci.

Posla za konobare ima, naravno treba se malo potruditi da se nadje jer te ni jedan posao ne ceka na granici ali ga uglavnom ima, eh sad tu mnogo toga zavisi od tvog jezika i od tebe samog jer kako i sam znas posao konobara se velikim dijelom sastoji i od pricanja.

Standardno nasi ljudi koji ne znaju dobro jezik a radili bi kao konobari pokusavaju naci posao po nasim lokalima tako da na to mozes zaboraviti jer je to sve prezauzeto, osim ako nemas neko poznanstvo i takve fazone.

Isto tako vrlo cesto se desava da nasi ljudi i kad nadju posao vec u prvih par sedmica dobiju otkaz jer se konobarisanje ovdje i u bosni uveliko razlikuje, prvenstveno po ljubaznosti.
Rusty

#82 Re: Zivot u Austriji

Post by Rusty »

Svaka cast na temi i sve pohvale za Operatora!

Imao sam priliku da nekoliko dana provedem u Becu.Iz nekog svog iskustva mogu reci da sam ostao fasciniran. Imao sam prilike da obidjem i jos neke evropske zemelje ali nekako sam ostao fasciniran Becom. U postpunosti razumijem ljude koji pokusavaju da se "dohvate" Austrije i zivota u Austriji na bilo koji nacin.
Neki utisak koji sam ja stekao o Austriji, jeste da se i u meni probudla zelja za zivotom u toj evropskoj zemlji. Imam dosta prijatelja, poznanika i rodbine koji zive u Asutriji i mogu reci da su svi prezadovljni. Naravno, postoji ta neka doza nostalgije za rodnom zemljom, ali ipak od necega treba zivjeti.

Jedno pitanje za Operatora a koje bi glasilo: Znas li mozda kakva je situacija sa kadrom za IT struku?

Prijatelju, nemoj da te nerviraju ovi sto pokusavaju da kazu da nisi upravu. Ja te u potpunosti razumijem i podrzavam u svemu onome sto kazes i u onome sto si napisao u svojim postovima!
Op3r4t0r

#83 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Rusty wrote:Svaka cast na temi i sve pohvale za Operatora!

Imao sam priliku da nekoliko dana provedem u Becu.Iz nekog svog iskustva mogu reci da sam ostao fasciniran. Imao sam prilike da obidjem i jos neke evropske zemelje ali nekako sam ostao fasciniran Becom. U postpunosti razumijem ljude koji pokusavaju da se "dohvate" Austrije i zivota u Austriji na bilo koji nacin.
Neki utisak koji sam ja stekao o Austriji, jeste da se i u meni probudla zelja za zivotom u toj evropskoj zemlji. Imam dosta prijatelja, poznanika i rodbine koji zive u Asutriji i mogu reci da su svi prezadovljni. Naravno, postoji ta neka doza nostalgije za rodnom zemljom, ali ipak od necega treba zivjeti.

Jedno pitanje za Operatora a koje bi glasilo: Znas li mozda kakva je situacija sa kadrom za IT struku?

Prijatelju, nemoj da te nerviraju ovi sto pokusavaju da kazu da nisi upravu. Ja te u potpunosti razumijem i podrzavam u svemu onome sto kazes i u onome sto si napisao u svojim postovima!
Pozdrav i hvala na lijepim rijecima,

brat od moje zene je u IT struci i dosta poznanika koje manje vise znam preko njega i ono sto sam cuo i sto znam od njih je to da je upravo ovo struka gdje mozda i ima najvise posla odnosno mogucnosti za zaposljavanje i gdje cesto znanje njemackog jezika ne spada u jedan od osnovnih uslova za posao nego je i dobro poznavanje engleskog jezika dovoljno

Evo nije mi bilo tesko da provjerim kako bih ti mogao dati malo tacnije podatke, npr na stranici austrijskog biroa za zaposljavanje nalazi se u ovom trenutku cak 1339 oglasa za potraznju IT radnika, a na najvecoj stranici za oglase na kojoj su ujedno i oglasi za poslove nalazi se jos 827 ponuda

Znaci ukupno preko 2000 ponuda za IT struku
explorer

#84 Re: Zivot u Austriji

Post by explorer »

Samo da potpisem vecinu stvari koje je Op3r4t0r naveo. Frajer vam je sve lijepo objasnio i, po mom misljenju, najrealnije od svih postova koje sam vidio pojasnio kako izgleda zivot u AT. Mozda se ne bih sa njim u potpunosti slozio po pitanju nasih dragih domacina, ali to vec ide u domenu licnih iskustava :D

Moj doprinos ovoj temi...

Sto se tice pronalaska posla i dolaska u AT, idealna opcija bi bila naci poslodavca koji ce htjeti zaposliti bas vas i najbitnije, izboriti se sa birokracijom oko dobijanja radne dozvole (poslodavci najcesce angaziraju firme koje se "peglaju" sa administracijom). U svakom slucaju, poslodavac mora imati dovoljno dobre razloge zasto bas vas zeli zaposliti. Nezvanicno, kada se zaposljava stranac, nadlezni MAG (magistrat) postavlja pitanja zasto ta osoba nije Austrijanac, pa zasto nije iz EU. Svi ostali dolaze nakon toga. Jeste malo teze izgraditi dobar "slucaj", ali nije nemoguce.

Ako / nakon sto ste dobili posao i preselili svoj zivot ovdje, imajte na umu da je Austrijancima vasa integracija u drustvo jako, jako bitna. Naci cete se u milion situacija gdje cete mnoge stvari koje cete dozivjeti smatrati "cudnima", ali sve je to proces integracije. Nitko od vas nece traziti da nakon 3 godine gramaticki ispravno govorite Njemacki (kad smo kod toga, nemojte se sokirati ako nakon mjeseci ucenja na ulici ne razumijete nikoga; dijalekt je zeznuta stvar), ali ce cijeniti vase pokusaje da se izrazite na njihovom jeziku. I pomoci vam u izrazavanju ako zatreba.

Za one koje zanima studiranje ovdje, a imaju interes za "Business Informatics", preporucio bih (valjda je dozvoljeno) Technikum Wien (http://www.technikum-wien.at/en/study_p ... formatics/). Distance Learning program na engleskom jeziku. Cijena po semestru ca. 380 EUR + racunajte sa malo vecim inicijalnim troskovima. Buduci da je ovo Distance Learning program, mozete / ne morate zivjeti ovdje. Sve informacije mozete naci na gore navedenom linku, a ako ima nesto sto ne pise a zanima vas, pitajte (ako budem znao - pomognem). Kompletan program gore naveden je na Engleskom jeziku i nitko od vas nece traziti znanje Njemackog. Medjutim, ako planirate zivjeti/studirati ovdje, trebali bi nauciti Njemacki.

O samom gradu (u ovom slucaju govorim o Becu) bih mogao pisati listu superlativa, ali bih samo ponavljao ono sto su drugi vec rekli: savrseno organiziran gradski prijevoz, auto vam gotovo ni ne treba (u zavisnosti od vasih potreba), sta god vam padne na pamet - mozete naci, kultura, sport (fudbal i generalno ekipni sportovi su im truba, sto mozda i vise govori o Austrijancima kao narodu, ali da ne grijesim dusu...), izleti, putovanja...

Nedavno je donesen zakon da stranci nakon 6 godina boravka i diplomu koja potvrdjuje znanje Njemackog jezika na nivou mature, sa stabilnim poslom i primanjima mogu aplicirati za AT drzavljanstvo. Ako zele, naravno... :)
lupp

#85 Re: Zivot u Austriji

Post by lupp »

Hvala unapred...
Smijes raditi Geringfügig ali ti je to max ~480€ mjesecno. Za obican posao konobara tako radis ~50h/mjesecno. Nisam siguran da li je procedura prijave ista kao kod stranaca iz trecih zemalja, bolje bi za tebe bilo da nije. Od 1.1 nemas ogranicenja. Poz
sergiorosso

#86 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Op3r4t0r wrote:
Hvala unapred...
Eh sad ja nisam najbolje skontao to vezano za bugarski pasos i bugarsku u EU tako da te ne kontam da li ti sa tim bugarski pasosem ovdje mozes da radis bez radne dozvole ili ne.

U slucaju da ti taj bugarski pasos vrijedi kao npr njemacki ili francuski onda ti za posao ne treba radna dozvola jer je sam pasos radna dozvola, u drugom slucaju, znaci ako ti treba radna dozvola, si u istom kosu kao i ljudi sa bosanskim pasosem npr i taj ti bugarski pasos nece nista pomoci.

Posla za konobare ima, naravno treba se malo potruditi da se nadje jer te ni jedan posao ne ceka na granici ali ga uglavnom ima, eh sad tu mnogo toga zavisi od tvog jezika i od tebe samog jer kako i sam znas posao konobara se velikim dijelom sastoji i od pricanja.

Standardno nasi ljudi koji ne znaju dobro jezik a radili bi kao konobari pokusavaju naci posao po nasim lokalima tako da na to mozes zaboraviti jer je to sve prezauzeto, osim ako nemas neko poznanstvo i takve fazone.

Isto tako vrlo cesto se desava da nasi ljudi i kad nadju posao vec u prvih par sedmica dobiju otkaz jer se konobarisanje ovdje i u bosni uveliko razlikuje, prvenstveno po ljubaznosti.
Sto se tice Bugarske u EU ona je usla 2007 god. stim sto joj zemlje clanica EU daju prelazni period do najvise 7 god. sto se tice radnog trzista, to imaju pravo po zakonu, ali najvise 7 god... neke zemlje EU npr. R.Irska,Portugalija,Spanija,Slovenija,Ceska i ostale koje nisu u top ekonomski razvijenih zemalja su vec pustile radno trziste...dok ove ostale nisu i krajnji rok je 1.1.2014. ono sto sam ti napisao, odgovorio mi je dole neko da trenutno mogu da rade marginalno u prekidima,otprilike nekih 50h mesecno ako sam lepo procitao... e sad sta treba da se vadi, da li neka dozvola i za tih 50h ili ne, stvarno ne znam i ne znam ni gde da se raspitam?
Sto se tice ljubaznosti tu ne bih trebao da imam problema, jer nisam neki uzviseno-nadrkani tip, vec sam po prirodi opusten, tako da to ne bi trebalo da bude problem...
Zelim pre svega da budem regularan tu u Austriji i necu da radim na crno jer sam sve ove papire regularno dobio...
Ako bih jos mogao da mi kazes koje prve korake da napravim kad dodjem? da li trebam da prijavim dolazak u miliciju i koliko dana mi je rok od ulaska u zemlju, da prijavim mesto boravka kod familije ili ako iznajmim neki stan? i gde da se obratim da vidim za te dozvoljene radne sate?
Hvala unapred...
pirmin

#87 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

amazon wrote:
pirmin wrote:
Nije da sam ih nesto pozelio ali fino bi bilo opet sresti kojeg Austrijanca/-ku da malo prodivanimo.
Ovdje u Becu ih nema ni "zglave". :mrgreen:
Ako malo bolje pogledas vidjeces da ih ima puno..pitanje gdje se ti kreces i sa kim se druzis..
Radius kretanja 18. - 9. - 23. Bez.
Svabe u manjini, tacno se brinem za njih. :mrgreen:
sergiorosso

#88 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

lupp wrote:
Hvala unapred...
Smijes raditi Geringfügig ali ti je to max ~480€ mjesecno. Za obican posao konobara tako radis ~50h/mjesecno. Nisam siguran da li je procedura prijave ista kao kod stranaca iz trecih zemalja, bolje bi za tebe bilo da nije. Od 1.1 nemas ogranicenja. Poz
Znam da 1.1.2014 se skidaju zabrane, al ja bih dosao sada pa makar radio i 50h mesecno, jer nemam drugog izbora...
Ako saznas kako ide procedura prijave...molim te javi...
pozzz i hvala...
Anchius

#89 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Op3r4t0r wrote:
Anchius wrote:Mislim da je kasno da upisem kao redovan. Znaci studentska opcija je iskljucena. Da sam bar ranije znao za ovu mogucnost sto si pisao.
Sta bi, onda se ostavi foruma nego idi na facebook, kafic, dernek i kako se vec zovu te nase stranice za upoznavanje i trazi kakve austrijanke, razbaci se sa najboljim fazonima koje imas u rukavu i cekaj da se neka upeca i onda se lijepo ozenis, ha ja :)
Zasto si napisao sta bi? Imam dojam kao da me nisi razumio, koliko sam cuo do 25. godine ne moze se vise upisati kao redovan, zar ne?
Last edited by Anchius on 22/02/2013 16:53, edited 1 time in total.
ploglamelka

#90 Re: Zivot u Austriji

Post by ploglamelka »

Eh, morala sam se registrovati da bih odgovorila na ovu temu. Inace samo ponekad nesto procitam, ali eto...

Evo sad ce 2 godine kako u zapadnoevropskoj zemlji radim za austrijsku kompaniju i u drugoj polovini godine cu vjerovatno preci u Austriju (Bec). Upoznala sam mnogo ljudi iz svih dijelova svijeta, putovala, posmatrala, saradjivala i mogu reci da su ljudi iz zapadne Evrope u prosjeku najkorektniji i najprijatniji.

Naravno da svugdje ima svega i da se svakome moze zalomiti da srece veliki broj problema, ali generalno - ja jos uvijek nisam naisla na tako primitivan komad planete kao sto je Bankan. Sve sto nam se desava posljedica je nas samih. Licno nisam mogla podnijeti svakodnevnicu u Bosni pa sam konacno odustala. Pokusavala dobrotvornim radom, pomaganjem, prijateljstvima, edukacijom... mrzovoljni ostaju mrzovoljni. Bosna je zemlja u kojoj ljudi rove jedni drugima po intimi i lome krila svakome ko se pokrene. Najcesce sam cula rijeci "sta ce ti to" i "nema sanse da uspije".

Sad su mi ljudi koji me okruzuju ovdje prijatelji, 50% su austrijanci, 5% bosanci. Muz i ja smo fakultetski obrazovani, informaticari, naucili smo jezike (sve to u Bosni!), imamo kcerkicu koja usput uci engleski i francuski kroz igru, jede escajgom stalno, smije se doktorima koji su uvijek i uvijek ljubazni prema njoj i nama, jede zdravu hranu, ima lijepu odjecu bez toksicnih materijala. Slusa finu djeciju muziku, skace 2 puta sedmicno u igraonici dok se ne umori toliko da ne moze ni sjediti...

Mi smo roditelji koji ne citaju traceve a jos manje ih pricaju, ne slusaju novokomponovanu vulgarnu muziku i koji uzivaju u svakom trenu! Skijanje, plazanje na bobu, plivanje, smijeh i sale na 4 razlicita jezika... Nismo nicija posebna djeca iz Bosne, javili smo se na oglas za posao, ljudi nam platili put na intervju i nakon toga sve ostalo.

Ponovit cu i ovdje: ucite, sticite znanje, naucite jezike, i svi ce vas moliti da radite za njih. Imat cete od prvog dana platu kao i Austrijanci, Svicarci... i postovat ce vas jednako. Slomit ce se da vam zavrse papire. Ali morate nesto i vi dati: kvalitetan rad!

A ove vjecne oportuniste bih na prinudni rad poslala, sram ih bilo.
Anchius

#91 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Na koga su mislili kada ovi novaci pisu da napadaju Operatora ili da je neko oportunist?
ploglamelka

#92 Re: Zivot u Austriji

Post by ploglamelka »

Tuzna je istina da je vani puno bolje ne u Bosni, i, kad covjek dobije dijete i zeli mu priustiti normalan zivot i zeli se ponasati kulturno i nema stomak gledati jadne gladne a da im ne moze pomoci, jednostavno nema izbora do otici.

Nedostaje mi moja porodica i nekoliko ljudi, ali ne mogu svom djetetu otezati sanse vracajuci ga u tu tuznu i nenormalnu sredinu.

I jesam novak na forumu i nisam trol i reagujem samo kad se zanesem i mislim da mogu nekome otvoriti oci... To je dio mene koji vjeruje da moze pomoci ljudima :)

Sve naj naj i puno srece svima nama :)
Rusty

#93 Re: Zivot u Austriji

Post by Rusty »

ploglamelka wrote:Eh, morala sam se registrovati da bih odgovorila na ovu temu. Inace samo ponekad nesto procitam, ali eto...

Evo sad ce 2 godine kako u zapadnoevropskoj zemlji radim za austrijsku kompaniju i u drugoj polovini godine cu vjerovatno preci u Austriju (Bec). Upoznala sam mnogo ljudi iz svih dijelova svijeta, putovala, posmatrala, saradjivala i mogu reci da su ljudi iz zapadne Evrope u prosjeku najkorektniji i najprijatniji.

Naravno da svugdje ima svega i da se svakome moze zalomiti da srece veliki broj problema, ali generalno - ja jos uvijek nisam naisla na tako primitivan komad planete kao sto je Bankan. Sve sto nam se desava posljedica je nas samih. Licno nisam mogla podnijeti svakodnevnicu u Bosni pa sam konacno odustala. Pokusavala dobrotvornim radom, pomaganjem, prijateljstvima, edukacijom... mrzovoljni ostaju mrzovoljni. Bosna je zemlja u kojoj ljudi rove jedni drugima po intimi i lome krila svakome ko se pokrene. Najcesce sam cula rijeci "sta ce ti to" i "nema sanse da uspije".

Sad su mi ljudi koji me okruzuju ovdje prijatelji, 50% su austrijanci, 5% bosanci. Muz i ja smo fakultetski obrazovani, informaticari, naucili smo jezike (sve to u Bosni!), imamo kcerkicu koja usput uci engleski i francuski kroz igru, jede escajgom stalno, smije se doktorima koji su uvijek i uvijek ljubazni prema njoj i nama, jede zdravu hranu, ima lijepu odjecu bez toksicnih materijala. Slusa finu djeciju muziku, skace 2 puta sedmicno u igraonici dok se ne umori toliko da ne moze ni sjediti...

Mi smo roditelji koji ne citaju traceve a jos manje ih pricaju, ne slusaju novokomponovanu vulgarnu muziku i koji uzivaju u svakom trenu! Skijanje, plazanje na bobu, plivanje, smijeh i sale na 4 razlicita jezika... Nismo nicija posebna djeca iz Bosne, javili smo se na oglas za posao, ljudi nam platili put na intervju i nakon toga sve ostalo.

Ponovit cu i ovdje: ucite, sticite znanje, naucite jezike, i svi ce vas moliti da radite za njih. Imat cete od prvog dana platu kao i Austrijanci, Svicarci... i postovat ce vas jednako. Slomit ce se da vam zavrse papire. Ali morate nesto i vi dati: kvalitetan rad!

A ove vjecne oportuniste bih na prinudni rad poslala, sram ih bilo.

Moram priznati da sam se i ja registrovao kada sam procitao temu.
Samo da dodam na ovo tvoje, da sam prvobitno bio napisao skoro pola stranice o nasem balkanskom primitivizmu ali sam na kraju sve izbrisao cisto iz razloga sto znam da ce odma krenuti prica u negativnom smijeru. Vidjet ces koliko negativnih komentara ce biti za ovo sto si napisala i da ces se na kraju zapitati cemu sve to i ko je ovdje lud, primitivan i zbunjen :)

Svaka cast!
Op3r4t0r

#94 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

sergiorosso wrote:Ako bih jos mogao da mi kazes koje prve korake da napravim kad dodjem? da li trebam da prijavim dolazak u miliciju i koliko dana mi je rok od ulaska u zemlju, da prijavim mesto boravka kod familije ili ako iznajmim neki stan? i gde da se obratim da vidim za te dozvoljene radne sate?
Hvala unapred...
Naravno da trebas da se prijavis na policiju i to u roku od 48 sati nakon tvog ulaska u zemlju, prijavljujes ono mjesto boravka u kojem boravis na dan prijave i svejedno je da li ce to biti mjesto kod rodbine ili neko drugo mjesto.

Za te dozvoljene radne sate ti vjerovatno tacnije mogu reci u Arbeitsamt, manje vise tu bi trebao dobiti sve informacije vezane za tu temu.

Nema na cemu :)
Rusty

#95 Re: Zivot u Austriji

Post by Rusty »

Anchius wrote:Na koga su mislili kada ovi novaci pisu da napadaju Operatora ili da je neko oportunist?

Ja ne znam cemu tvoj takav stav? Ako neko iznese svoje misljenje, savijet ili kritiku, zasto se odma mora zauzimati tako negativan stav? Zasto se odma suprostavljati? Ovdje niko nikome ne misli nista ruzno ili zlonamjerno. Ljudi dijele misljenja, kritike i savjete. Nastoje pomoci i dati upute. Upravo jedan cisti primjer balkanskog mentalieta. Ako ti neko uputi bilo kakav komentar da ti nije po volji, odma se trazi tema za prepirku.

Ako vidis kod nekoga da mu pored rijeci "Postovi" stoji broj 1, 2 ili 12 to ne mora da znaci da nije nikada bio registrovan na ovom forumu ili da ne prati forum. Nekada treba razmisliti prije nego se nesto kaze. Je li ovdje tema koliko je neko postova napisao i je li to neko mjerilo :?

Meni je jako drago kada procitam ove postove nasih sunarodnjaka koji su u inostranstvu. Jako dobrih savjeta se moze procitati i mogu ti skratiti trnoviti put ka nekoj evropskoj zemlji na taj nacin na koji upravo opisuju svoj put i nacin na koji je najlakse doci do zeljenog cilja.
Hvala im svima na vremenu i trudu!
Anchius

#96 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

U sta se pretvara ovaj forum a nicim mojom krivicom.

Nego, gle, ne zelim se prepirati, mrzim to ali neke stvari moraju biti rijesene, pitao sam se na koga ste mislili kada ste napisali da neko ga napada ili kritizira ili da je oportunist, a oportunist je pomalo teska rijec, zar ne? Ako ste mislili na druge, ok a ako ste mislili na mene, gdje sam ja napisao koju uvredljivu rijec? Pa ste se registrovali i dosli mu dati podrsku kao da je talac.

A vidite kad sam napisao onaj post skroz gore, Operator kao da se uvrijedio pa kaze da se ostavim foruma i da se bacim na Facebook u potrazi za curom, cemu to odmah? Ja se iznenadio. Htio sam mu nesto objasniti ali cini se da jos nije odgovorio.

A da sam ja slucaj balkanskog mentaliteta, meni je smijesno. To je kao da npr. Englezu kazes da ima takav mentalitet. :)
Op3r4t0r

#97 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

Anchius wrote:A vidite kad sam napisao onaj post skroz gore, Operator kao da se uvrijedio pa kaze da se ostavim foruma i da se bacim na Facebook u potrazi za curom, cemu to odmah? Ja se iznenadio. Htio sam mu nesto objasniti ali cini se da jos nije odgovorio.
Ma kakva uvreda, to je bila sala u smislu da ne trosis vrijeme na forumu nego da ides traziti kakvu austrijanku na facebooku pa da nam sto prije dodjes :-D
sergiorosso

#98 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Op3r4t0r wrote:
sergiorosso wrote:Ako bih jos mogao da mi kazes koje prve korake da napravim kad dodjem? da li trebam da prijavim dolazak u miliciju i koliko dana mi je rok od ulaska u zemlju, da prijavim mesto boravka kod familije ili ako iznajmim neki stan? i gde da se obratim da vidim za te dozvoljene radne sate?
Hvala unapred...
Naravno da trebas da se prijavis na policiju i to u roku od 48 sati nakon tvog ulaska u zemlju, prijavljujes ono mjesto boravka u kojem boravis na dan prijave i svejedno je da li ce to biti mjesto kod rodbine ili neko drugo mjesto.

Za te dozvoljene radne sate ti vjerovatno tacnije mogu reci u Arbeitsamt, manje vise tu bi trebao dobiti sve informacije vezane za tu temu.

Nema na cemu :)
Hvala na odgovoru! :)
Razumeo sam da trebam da prijavim mesto boravka u miliciju cim stignem, a kako posle da dobijem boravisnu dozvolu? citam po nekim sajtovima da se izdaje na 6 meseci i posle produzuje...ne znam tacno kako i koliko... i s'obzirom da imam EU pasos da li drugacija procedura i na koliko onda mogu da dobijem boravisnu dozvolu...i jos kad bi mi rekao gde to da prijavim, odnosno kako se zove to mesto u Becu za boravisnu dozvolu! :)
Op3r4t0r

#99 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

sergiorosso wrote:Hvala na odgovoru! :)
Razumeo sam da trebam da prijavim mesto boravka u miliciju cim stignem, a kako posle da dobijem boravisnu dozvolu? citam po nekim sajtovima da se izdaje na 6 meseci i posle produzuje...ne znam tacno kako i koliko... i s'obzirom da imam EU pasos da li drugacija procedura i na koliko onda mogu da dobijem boravisnu dozvolu...i jos kad bi mi rekao gde to da prijavim, odnosno kako se zove to mesto u Becu za boravisnu dozvolu! :)
Tvoj slucaj je prilicno specifican jer imas pasos EU zemlje koja po nekim pitanjima nije kao druge EU zemlje i onda se uvijek postavlja pitanje sta je ljudima s tim pasosem dozvoljeno a sta ne, a to iskreno da kazem ne znam jer sa bugarima nemam nikakvog kontakta.

Sto se tice boravisnih viza, ja koliko znam ne postoje boravisne vize na 6 mjeseci, najmanja je na godinu dana, i s onim slucajevima s kojima sam ja upoznat a to su nasi ljudi sa bosanskim pasosem koji su npr zenidbom dobili boravisnu vizu ona se vecinom dobija prvo na godinu dana, pa onda na dvije godine, pa ponovo na dvije godine, a onda se dobija na 5 godina (koju ustvari zovu neogranicenom) ali se iz nekog razloga produzuje svakih 5 godina i sa ovom vizom imas teoretski sva ista prava kao i austrijanac samo ne mozes izaci na izbore i glasati za predsjednika ili se kandidirati za predsjednika :)

A za te vize se vjerovatno najbolje mozes raspitati "u mjestu" koje se zove Landesregierung :)
sergiorosso

#100 Re: Zivot u Austriji

Post by sergiorosso »

Op3r4t0r wrote:
sergiorosso wrote:Hvala na odgovoru! :)
Tvoj slucaj je prilicno specifican jer imas pasos EU zemlje koja po nekim pitanjima nije kao druge EU zemlje i onda se uvijek postavlja pitanje sta je ljudima s tim pasosem dozvoljeno a sta ne, a to iskreno da kazem ne znam jer sa bugarima nemam nikakvog kontakta.

Sto se tice boravisnih viza, ja koliko znam ne postoje boravisne vize na 6 mjeseci, najmanja je na godinu dana, i s onim slucajevima s kojima sam ja upoznat a to su nasi ljudi sa bosanskim pasosem koji su npr zenidbom dobili boravisnu vizu ona se vecinom dobija prvo na godinu dana, pa onda na dvije godine, pa ponovo na dvije godine, a onda se dobija na 5 godina (koju ustvari zovu neogranicenom) ali se iz nekog razloga produzuje svakih 5 godina i sa ovom vizom imas teoretski sva ista prava kao i austrijanac samo ne mozes izaci na izbore i glasati za predsjednika ili se kandidirati za predsjednika :)

A za te vize se vjerovatno najbolje mozes raspitati "u mjestu" koje se zove Landesregierung :)
Axa kapiram, sad bas prevrcem razne forume i trazim po internetu, vidim da ljudi pricaju da moze rodbina da te prijavi kod njih da zivis i da dobijes boravisnu dozvolu! ... Na uvid treba da se ponese neki validan dokument, kao sto je ugovor o stanu, predpostavljam da je to to? Da li ima tu jos neka procedura ili je to sve? I interesuje me da li oni imaju nekih mesecnih troskova ako stojim da sam prijavljan kod njih? i da li im to pravi problem ili mogu da imaju problema? (Naravno mislim u normalnim uslovima, ne planiram da pravim neke skandale po Austriji) :)
Hvala ponovo... :D
Post Reply