Tri pitanja za muslimane

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
fatamorgana

#76 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

semirizsvemira wrote:Do neki dan zena u Irskoj nije imala pravo na razvod braka . Kada su zene u Evropi mogle raditi ? Kada su zene u Evropi dobile pravo da nasljedjuju nesto ? Kada su zene u Evropi dobile pravo da posjeduju nesto npr trgovinu? Muslimanke zadrzavaju svoje prezime a u Evropi donedavno su morale mjenjati prezime a sada eno mogu godati i svoje :thumbup: :lol:
Ma Bliski Istok je za Evropu, šta reći ..... Švecka, ;-)
RedJohn

#77 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by RedJohn »

scooby_dooby_doo wrote: halal ti pita na ovom :thumbup:
Ja volim onaj Burek iz "Burek" na Grbavici :D Slobodno posalji :P
casanova123

#78 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by casanova123 »

nasa wrote:Znaci moze se vjencati u crkvi bez da je krscanka i muz joj je prema krscanstvu duzan dozvoliti da bude muslimanka?
Da li je to isto dozvoljeno i zenama krscankama,da se udaju za npr.muslimana?
I sta su djeca?
Imam prijatelja koji je katolik, otac mu katolik, u kuci mu obiljezja katolicanstva, a mama mu je muslimanka. Ona to jeste, bila i ostala, i ponosi se time. Otac je glava kuce i kako kaze otac/muz/musko tako treba da bude.

Dijete moze da bira sta ce da bude, ali obicno je onako kako je i kod oca opredjeljenje.
fatamorgana

#79 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

casanova123 wrote:
Imam prijatelja koji je katolik, otac mu katolik, u kuci mu obiljezja katolicanstva, a mama mu je muslimanka. Ona to jeste, bila i ostala, i ponosi se time. Otac je glava kuce i kako kaze otac/muz/musko tako treba da bude.

Dijete moze da bira sta ce da bude, ali obicno je onako kako je i kod oca opredjeljenje.
Ma šta god samo da ne ispa'ne ateista ....
alibegoa

#80 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by alibegoa »

fatamorgana wrote:
casanova123 wrote:

Mislis mama mu je po rodjenju muslimanka, jer vise sigurno nije.
Kroksica

#81 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Kroksica »

Mislis mama mu je po rodjenju muslimanka, jer vise sigurno nije.
E nek si mu reko, ko ce ako neces ti.
biturbo

#82 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by biturbo »

casanova123 wrote:Imam prijatelja koji je katolik, otac mu katolik, u kuci mu obiljezja katolicanstva, a mama mu je muslimanka. Ona to jeste, bila i ostala, i ponosi se time.
Jos se i ponosi ... :run:
alibegoa

#83 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by alibegoa »

biturbo wrote:
casanova123 wrote:Imam prijatelja koji je katolik, otac mu katolik, u kuci mu obiljezja katolicanstva, a mama mu je muslimanka. Ona to jeste, bila i ostala, i ponosi se time.
Jos se i ponosi ... :run:
Ne znam cime a nije popricala ni s jednim imamom barem od svog vjencanja
vatrogasac

#84 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by vatrogasac »

harač wrote: čovjek potroši 15 minuta navodeći ti islamske "učenjake" svih islamskih pravnih škola, da bi ti - koja uživaš blagodati zapadne civilizacije, i daleko si od ovog primitivizma - odgovorila da nema islamskog utemeljenja. veoma prikladno moram priznati, te je to i najčešći argument onoga što ja nazivam "vannila-muslimanima", ili "islam-light" :D
U hemijskim laboratorijima se prave lijekovi za ljude, ali i otrovi za masovno uništenje ljudi. Da li zasluga ili krivnja pada na nauku ili čovjeka koji je dugo godina sticao konkretna znanja da bi bio sposoban napraviti jedno ili drugo? Na čovjeka uopšte ili konkretnog čovjeka ili nauku ili....?
harač wrote:u suštini svako "čudo" je naučna greška, što će reći da je dobar komad kur-ana samo po tome suprotan sa zdravim razumom. jedan od mojih omiljenih primjera je govorljiva beba isus/isaa
Da li bi Russell danas potegao primjer čajluka kada stalno se šalju misije u svemir. Svakim danom se povećava vjerovatnoća da je nekom nesmotrenom ispao čajnik ili samovar ili električno kuhalo pa sada kruže između Zemlje i Marsa zajedno sa drugim smećem. Posebno ako znamo koliko Rusi i Kinezi vole čaj. :mrgreen: Kakav je smisao mudžize i čijeg je porijekla? Danas imaš Siri na mobitelu i pričaš sa njim, a zašto je to problem sa bebom koja ima glasne žice?
Last edited by vatrogasac on 26/01/2013 11:54, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#85 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by kockica_kockica »

nasa wrote: Svidja se meni kako ti razmisljas,u sustini to sve jeste tako u sekularnoj drzavi u kojoj je vjera izbor i volja pojedinca...
Medjutim,istina je da krscanstvo ne priznaje islam i vrlo sam skepticna po pitanju garancije od strane krscanstva vezano za slobodu vjerosispovijesti...nadam se da me shvatas....npr.Muhamed nije ni priznat za Poslanika cak u radikalnim tumacenjima nekih krscana on je bio inspirisan zlim odnosno sejtanom pa s takvim tumacenjem ne znam kako bih se onda Crkva slozila i odobrila brak krscanin -muslimanka.
Sama kazes da je takav brak nemoguce obaviti u crkvi(pa to je upravo iz razloga nepriznavanja ostalih religija)
dok musliman s druge strane moze ozeniti krscanku u dzamiji.
Ja sam napisala da je moguce da obje strane prakticiraju svoju vjeru bez da jedno drugo "ugrozavaju". Dakle ukoliko postoji kompormis izmedju to dvoje ljudi nema prepreke... Krscanka treba crkveni brak sa muzem islamske vjeroispovjesti da bi mogla prakticirati svoju vjeru ( ispovjed - pricest).. Time njen muz nije nista manje musliman od drugih...Niti je ona ista manje krscanka od drugih.. to vrijedi i obratno musko zensko odnosno brak po serijatu...

Mislim da se previse potenciraju te neke razlike izmedju monoteistickih vjera kao i to cija je vjera ispravnija... Meni je svaka vjera ispravna dok god ne poziva na ubijanje, vrijedjanje, silovanje, generlano one lose stvari ... Dakle dobra je.. ispravna je.. vjera koja zagovara ljubav, postovanje, itd je ispravna...Medjutim ljudi su takvi pa se cesto izgube u tom svom fanatizmu vjerovanja u nesto i prema njima svi trebaju biti kao on/ona... A to je vec problem i samim tim stvar koja razara i unistava medjuljudske odnose... Na zalost takvih je sve vise i vise htjeli to mi priznati ili ne...
Mihael24

#86 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Mihael24 »

vatrogasac wrote:

U hemijskim laboratorijima se prave lijekovi za ljude, ali i otrovi za masovno uništenje ljudi. Da li zasluga ili krivnja pada na nauku ili čovjeka koji je dugo godina sticao konkretna znanja da bi bio sposoban napraviti jedno ili drugo? Na čovjeka uopšte ili konkretnog čovjeka ili nauku ili....?

Nevjerojatna argumentacija od covjeka koji se smatra razumnim! Ma covjece, da li si ikad vidio neku vrstu nauke koja nebi bila ljudskog porijekla? :-D
Znanost je od covjeka neodvojiva, pa je nerazumno pitati zasto ljudi cine zlo, a znanost kao da bi bila neutralna, ako znas, da jedno nije odvojivo od drugog. Ne postoji znanost slonava, vukova ili macaka! :run:
Sve ono, sto znanstvenici otkrivaju, netko ce primjeniti u realnom zivotu poradi pohlepe za novcem, moci ili slavom, bilo to isto dobro ili lose.
Mihael24

#87 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Mihael24 »

fatamorgana wrote:
casanova123 wrote:

Ako je covjek dobar, onda je njegov svjetonazor kompatibilan sa svim onim dobrim u svijetu, pa makar to dobro bilo iskljucivo dio religijskog sadrzaja, jer ateisticki sadrzaji nisu dobri, buduci da se zasnivaju na lazima. A sve sto je daleko od istine, nije dobro. :dance:
Mihael24

#88 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Mihael24 »

fatamorgana wrote:
semirizsvemira wrote:Do neki dan zena u Irskoj nije imala pravo na razvod braka . Kada su zene u Evropi mogle raditi ? Kada su zene u Evropi dobile pravo da nasljedjuju nesto ? Kada su zene u Evropi dobile pravo da posjeduju nesto npr trgovinu? Muslimanke zadrzavaju svoje prezime a u Evropi donedavno su morale mjenjati prezime a sada eno mogu godati i svoje :thumbup: :lol:
Ma Bliski Istok je za Evropu, šta reći ..... Švecka, ;-)
Zemlja u kojoj se legalizira abortus i eutanazija ne moze biti moralno i kulturno napredna, neovisno o tehnoloskim dostignucima. Ona je dno-dna!
vatrogasac

#89 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by vatrogasac »

Mihael24 wrote:
vatrogasac wrote:

Nevjerojatna argumentacija od covjeka koji se smatra razumnim! Ma covjece, da li si ikad vidio neku vrstu nauke koja nebi bila ljudskog porijekla? :-D
Znanost je od covjeka neodvojiva, pa je nerazumno pitati zasto ljudi cine zlo, a znanost kao da bi bila neutralna, ako znas, da jedno nije odvojivo od drugog. Ne postoji znanost slonava, vukova ili macaka! :run:
Sve ono, sto znanstvenici otkrivaju, netko ce primjeniti u realnom zivotu poradi pohlepe za novcem, moci ili slavom, bilo to isto dobro ili lose.
A tako i u tumačenju vjere. Pitanje je bilo retoričko sa akcentom na ovaj dio bez ulaženja u motive.
graue_maus

#90 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by graue_maus »

Yamcha wrote: 2. Muslimanu je dozvoljeno da oženi samo slijedbenice knjige (kršćanke i jevrejke), a ne npr politeistkinje ili ateistkinje. Na kraju krajeva, uvijek je kroz historiju bilo da djeca preuzimaju vjeru oca, a ne od majke.
zasto nije dozvoljeno ateistkinju da ozeni , ne kontam ovo nikako.......
Mihael24

#91 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Mihael24 »

graue_maus wrote:
Yamcha wrote: 2. Muslimanu je dozvoljeno da oženi samo slijedbenice knjige (kršćanke i jevrejke), a ne npr politeistkinje ili ateistkinje. Na kraju krajeva, uvijek je kroz historiju bilo da djeca preuzimaju vjeru oca, a ne od majke.
Citaj Kuran! :dance:
rookfash

#92 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by rookfash »

zagovornici "tolerantnog" odnosa u bracnoj zajednici su potpuno u pravu. sve to krasno zvuci i izgleda, jedno drugom dozvoljavaju prakticiranje svoje vjere, razumiju se, vole, postuju i sve to stoji, ali...uvijek ima ali. sto se tice islama, stav je dogme takav da se muskarac moze ozeniti nemuslimankom (monoteistkinjom), a da djevojci muslimanki nije dozvoljeno da se udaje za nemuslimana (u stav crkve nisam dovoljno upucen pa se u to necu ni mijesati). mozemo se mi cuditi, ibretiti, nepodrzavati, ali to je zvanicni stav šerijata. na svakom pojedincu je da odluci kojim ce putem krenuti, da li ce prekrsiti pravilo ili nece i za to ce, prema vjerovanju i stavu religije, da odgovara na sudnjem danu. isto kao i musliman kojemu je zabranjeno da konzumira alkohol ili svinjsko meso. nista osim njegove religije ga ne sprjecava i na njemu je izbor. moze da se povinuje toj odluci, ili da je prekrsi. kad je prekrsi on i dalje moze tvrditi da je musliman, medjutim prema stavu šerijata je počinio grijeh, a na Bogu je da mu presudi. mi ne mozemo tek tako birati iz pravila ponasanja odredjene skupine/zajednice ono sta nam odgovara te i dalje tvrditi da smo pripadnici te skupine koja ima utvrdjena pravila ponasanja. medjutim, nas nista ne sprjecava da svjesno ne postupimo prema tim pravilima, ali onda nema smisla i dalje se "gurati" i priklanjati toj skupini i ljutiti se na pripadnike skupine koji (zbog toga sto se ne ponasamo prema utvrdjenim pravilima ponasanja te skupine) imaju misljenje da smo svojim ponasanjem i nepraktikovanjem obaveza odlucili napustiti i odvojiti se od pomenute skupine.

posmatrajmo stvari drugacije, npr. udruzenje gradjana za prava zivotina, npr tipa PETA-e, ima svoja pisana pravila, koliko god ona bila nekome nelogicna, ako neki clan odluci da postuje neka pravila, npr placa clanarinu, ali prekrsi neka druga pravila, npr nosi kozne cipele, normalno je da takva osoba se ne moze smatrati clanom udruzenja jer je prekrsila pravila i vjerovatno ce biti ekskomunicirana.

no banalizirajmo jos malo stvar, npr. covjek koji je rodjen u jevrejskoj porodici odluci da ne praktikuje ceremonije i molitve, ne postuje subotu-sabat, ne bira košer ishranu,tj jede sto je zabranjeno, ne čita toru i jedino sto cini iz propisa vjere je da za hanuku popali svijece, da li bi bilo cudno ako neko kaze da se taj covjek odvojio od principa jevrejske zajednice i vjere i da nije vjernik. naravno da ne bi. zasto onda izaziva cudjenje ako se npr muslimanka uda za nemuslimana ili jede zabranjnu hranu ili ne praktikuje molitve, dakle prekrsi pravilo i onda pripadnici zajednice smatraju da prestaje biti dio te zajednice.
harač

#93 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by harač »

vatrogasac wrote:U hemijskim laboratorijima se prave lijekovi za ljude, ali i otrovi za masovno uništenje ljudi. Da li zasluga ili krivnja pada na nauku ili čovjeka koji je dugo godina sticao konkretna znanja da bi bio sposoban napraviti jedno ili drugo? Na čovjeka uopšte ili konkretnog čovjeka ili nauku ili....?

ne znam kakve veze ima s mojim komentarom. govorimo da li je nešto dio islama (u ovom slučaju obrazivanje muškaraca i žena). idžma i hadis - barem za većinu muslimana, ako ne i za naše forumašice - predstavljaju izvore islama. bradati je upravo pričao o tome
vatrogasac wrote:Da li bi Russell danas potegao primjer čajluka kada stalno se šalju misije u svemir. Svakim danom se povećava vjerovatnoća da je nekom nesmotrenom ispao čajnik ili samovar ili električno kuhalo pa sada kruže između Zemlje i Marsa zajedno sa drugim smećem. Posebno ako znamo koliko Rusi i Kinezi vole čaj. :mrgreen: Kakav je smisao mudžize i čijeg je porijekla? Danas imaš Siri na mobitelu i pričaš sa njim, a zašto je to problem sa bebom koja ima glasne žice?
russella pogrešno koristiš u ovoj priči; hume je prikladniji. korištenje analogija u logičkim argumentima ima urođena ograničenja; pretpostavljam da ti neće trebati puno da uočiš razliku između tehnologije 21. stoljeća i dojenčeta.

od svih čuda koja se spominju u kur-anu to je i najtrivijalnije, te kao što rekoh na drugoj temi, to je veoma čest modus operandi u semita, koji su općinjeni idejom glagoljajućih stvari, bili to gmizavci, vegetacija, magarac, oblaci, ili bebe. čak i kada razmišljam iz tačke gledišta tih primitivnih pustinjskih ljudi ne vidim kako im takva priča može biti uvjerljiva, naročito kada ta beba (stara nekih mjesec dana) govori jednim veoma didatktičkim i propovijedničkim jezikom koji toliko smrdi na fabrikaciju da je komično. zar bog/muhamed nije mogao domisliti nešto originalnije da spasi merjemu od one rulje. ne moraš biti j.k.rowling
MyTao

#94 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by MyTao »

Mihael24 wrote:
graue_maus wrote:
Citaj Kuran! :dance:
Koliko znam, muslimani je dozovoljeno da ozeni bilo koga, s tim da buducu suprugu mora prevesti na Islam...
It_is_a_Leclerc

#95 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by It_is_a_Leclerc »

Mihael24 wrote:Islamskom umetu bih zelio postaviti tri pitanja, u nadi da ce ih ozbiljno shvatiti i odgovoriti na njih po savjesti i znanju.

1) Zasto u islamu nije moguca apostazija=IRTIDAD=odpad od islama, ako je islam religija slobode izbora i mira?

2) Zasto se jedna muslimanka nesmje udati za ne-muslimana, a musliman moze ozeniti bilo koju zenu, neovisno o religiji? Da li je tu u pitanju religijsko-politicki ustroj islama, kao politicko-ekonomskog sustava vrijednosti ili samo ograda za bioloski odljev umeta?

3) Zasto je zena u islamu neravnopravna muskarcu i zasto islam dozvoljava devastaciju genitalija kod zena, tj. zasto dozvoljava obrezivanje (deklitorizaciju! op. pi?) zena? Vise od 150 milijuna zena se obrezuje!

Hvala na odgovorima!
Nijedno od tri pitanja nema osnove u Kur'anu, fundamentu Islama, već korijen vuče iz šerijata, islamskog prava, kojeg su pisali ljudi u korist ljudi, za svoje materijalno i svako drugo dobro. Odbijam se ponašati po šerijatu jer to nisu božije već ljudske riječi.
nasa

#96 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by nasa »

kockica_kockica wrote:
nasa wrote: Svidja se meni kako ti razmisljas,u sustini to sve jeste tako u sekularnoj drzavi u kojoj je vjera izbor i volja pojedinca...
Medjutim,istina je da krscanstvo ne priznaje islam i vrlo sam skepticna po pitanju garancije od strane krscanstva vezano za slobodu vjerosispovijesti...nadam se da me shvatas....npr.Muhamed nije ni priznat za Poslanika cak u radikalnim tumacenjima nekih krscana on je bio inspirisan zlim odnosno sejtanom pa s takvim tumacenjem ne znam kako bih se onda Crkva slozila i odobrila brak krscanin -muslimanka.
Sama kazes da je takav brak nemoguce obaviti u crkvi(pa to je upravo iz razloga nepriznavanja ostalih religija)
dok musliman s druge strane moze ozeniti krscanku u dzamiji.
Ja sam napisala da je moguce da obje strane prakticiraju svoju vjeru bez da jedno drugo "ugrozavaju". Dakle ukoliko postoji kompormis izmedju to dvoje ljudi nema prepreke... Krscanka treba crkveni brak sa muzem islamske vjeroispovjesti da bi mogla prakticirati svoju vjeru ( ispovjed - pricest).. Time njen muz nije nista manje musliman od drugih...Niti je ona ista manje krscanka od drugih.. to vrijedi i obratno musko zensko odnosno brak po serijatu...

Mislim da se previse potenciraju te neke razlike izmedju monoteistickih vjera kao i to cija je vjera ispravnija... Meni je svaka vjera ispravna dok god ne poziva na ubijanje, vrijedjanje, silovanje, generlano one lose stvari ... Dakle dobra je.. ispravna je.. vjera koja zagovara ljubav, postovanje, itd je ispravna...Medjutim ljudi su takvi pa se cesto izgube u tom svom fanatizmu vjerovanja u nesto i prema njima svi trebaju biti kao on/ona... A to je vec problem i samim tim stvar koja razara i unistava medjuljudske odnose... Na zalost takvih je sve vise i vise htjeli to mi priznati ili ne...
Meni je ova tema oko brakova izmedju pripadnika razlicitih religija zanimljiva iz razloga sto tu dolazi do izrazaja sva praksa slicnosti i razlicitosti.Recimo da smo dosta dobro predstavili i s katolicke i s islamske strane kada i na koji nacin takav brak moze biti i po vjerskim propisima,a to je u onom trenutku kada on ne ugrozava vjerski identitet partnera.
U praksi,e tu je prica sasvim drugo jer kao sto se vidi iz islamskih propisa npr.muskarcu je zabranjena nevjernica ali u nasoj ne tako rijetkoj praksi ona je sasvim prihvatljiva sve dok joj je ime muslimansko :roll: znaci tu se potpuno zanemaruje vjerski propis ali kada dodje u pricu neko s nemuslimanskim imenom sve se kao mijenja i to je vec neprihvatljivije iako je recimo sustina potpuno ista,sto je cisto licemjerje....
Bilo bi logicnije da se lakse razumiju po pitanju vjere pripadnici razlicitih religija (pretpostavljam da odatle i dozvola za takav brak)nego vjernik i ateistkinja,medjutim kao i na mnogim drugim pitanjima i ovdje se u praksi zaobidje sustina ,a daje se vaznost formi.....

Mora biti vise slicnosti nego razlicitosti izmedju monoteistickih religija jer izvor je Isti,a to sto neki kao npr Mihael :) hoce da dokazu da je drugi i drugciji potpuno u krivu dokazuje koliko smo se odmakli od sustine vjere i koliko se vaznosti pridaje ovozemaljskim obiljezjima koja slabo da ce bilo kome od nas obezbijediti dzenet/raj!
Last edited by nasa on 26/01/2013 16:34, edited 1 time in total.
Chisum

#97 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by Chisum »

harač wrote:... pretpostavljam da ti neće trebati puno da uočiš razliku između tehnologije 21. stoljeća i dojenčeta....
Je si li siguran?
nasa

#98 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by nasa »

MyTao wrote:Koliko znam, muslimani je dozovoljeno da ozeni bilo koga, s tim da buducu suprugu mora prevesti na Islam...
Ne mora pripadnica neke od ostalih monoteistickih religija preci na Islam!
fatamorgana

#99 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
MyTao wrote:Koliko znam, muslimani je dozovoljeno da ozeni bilo koga, s tim da buducu suprugu mora prevesti na Islam...
Ne mora pripadnica neke od ostalih monoteistickih religija preci na Islam!
Ali bi bilo vrlo poželjno, ko zna zašto ..... :D
rookfash

#100 Re: Tri pitanja za muslimane

Post by rookfash »

nasa wrote: Meni je ova tema oko brakova izmedju pripadnika razlicitih religija zanimljiva iz razloga sto tu dolazi do izrazaja sva praksa slicnosti i razlicitosti.Recimo da smo dosta dobro predstavili i s katolicke i s islamske strane kada i na koji nacin takav brak moze biti i po vjerskim propisima,a to je u onom trenutku kada on ne ugrozava vjerski identitet partnera.
U praksi,e tu je prica sasvim drugo jer kao sto se vidi iz islamskih propisa npr.muskarcu je zabranjena nevjernica ali u nasoj ne tako rijetkoj praksi ona je sasvim prihvatljiva sve dok joj je ime muslimansko :roll: znaci tu se potpuno zanemaruje vjerski propis ali kada dodje u pricu neko s nemuslimanskim imenom sve se kao mijenja i to je vec neprihvatljivije iako je recimo sustina potpuno ista,sto je cisto licemjerje....
Bilo bi logicnije da se lakse razumiju po pitanju vjere pripadnici razlicitih religija (pretpostavljam da odatle i dozvola za takav brak)nego vjernik i ateistkinja,medjutim kao i na mnogim drugim pitanjima i ovdje se u praksi zaobidje sustina ,a daje se vaznost formi.....

Mora biti vise slicnosti nego razlicitosti izmedju monoteistickih religija jer izvor je Isti,a to sto neki kao npr Mihael :) hoce da dokazu da je drugi i drugciji potpuno u krivu dokazuje koliko smo se odmakli od sustine vjere i koliko se vaznosti pridaje ovozemaljskim obiljezjima koja slabo da ce bilo kome od nas obezbijediti dzenet/raj!
zanimljiv pogled na stvari. dobro uoceno, dalo bi se o ovome podrobnije razgovarati.
Locked