"Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestalih

Bane Coolin

#76 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bane Coolin »

cyprus wrote:
Treba napomenuti da među dostupnim podacima nisam uspio pronaći podatke za opštine Travnik i Prnjavor, te da ima 1877 stradalih ljudi sa područja Sarajeva kojima nije navedena opština stanovanja, koje onda nisam ni uvrstio u ovu kalkulaciju...
Travnik 1.777
Prnjavor 545
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#77 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by JoseMujica »

Banksy wrote:
dzenanz wrote:
I još da dodam, "ostali" (uključujući i mješovite) uglavnom i nisu bili meta ni jedne strane.
Krene granata s Mrkovića na Titovu, pa kad u gomili spazi ''ostalog'' samo produži do Higijenskog, pa sve tako dalje dok ne nanjuši čisto bošnjačko društvo ...
:thumbup:
to je srbijanski hi-fi technology iz Kragujevca koji su kasnije Stanišić i Perišić prodali Amerikancima za Tomahavke :D
Bane Coolin

#78 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bane Coolin »

JoseMujica wrote:
Banksy wrote:
dzenanz wrote:
I još da dodam, "ostali" (uključujući i mješovite) uglavnom i nisu bili meta ni jedne strane.
Krene granata s Mrkovića na Titovu, pa kad u gomili spazi ''ostalog'' samo produži do Higijenskog, pa sve tako dalje dok ne nanjuši čisto bošnjačko društvo ...
:thumbup:
to je srbijanski hi-fi technology iz Kragujevca koji su kasnije Stanišić i Perišić prodali Amerikancima za Tomahavke :D
uskoro (ogroman je posao) postavljam IMENA I PREZIMENA !!!!!!!!
pa svako nek "gata i nagađa" šta bi ko mogao biti po nacionalnosti
krenut ću od opštine Novo Sarajevo, ima 1.921 poginuli i ubijeni sve imenom i prezimenom !!!

ovako će to izgledat, samo će biti u pdf-u

Image
Bane Coolin

#79 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bane Coolin »

obećao...uradio
evo svih imena i prezimena 1921 lice koje je poginulo ili nestalo,
a živili na području opštine Novo Sarajevo link

da li da obradim i ostale 4 opštine grada Sarajeva ili neku drugu :roll:
šta mislite ?? :?:
jabidapitam

#80 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by jabidapitam »

Ja se sjecam da se nakon rata i dugo poslije spominjao broj od 200.000 zrtava. :?
Znaci broj je za pola manji il sam ja fulio nesto.
BHCluster

#81 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by BHCluster »

jabidapitam wrote:Ja se sjecam da se nakon rata i dugo poslije spominjao broj od 200.000 zrtava. :?
Znaci broj je za pola manji il sam ja fulio nesto.
Kada se govori o ubijenim u kontekstu od 200 000 onda je rijec o direkno ubijeni i indirektnoumrli, samo sto ova knjiga to neobuhvata.
travnik

#82 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by travnik »

Posve očekivano, naravno za realne osobe, da po objavljenim podacima, kada su u pitanju nacionalnosti pripadnika vojska, imamo de facto tri nacionalne vojske. Međutim, kada se tu malo zagrebe, ispade HVO primjer multi-kulti vojske za Armiju i VRS. :) :)
%tacno*

#83 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by %tacno* »

travnik wrote:Posve očekivano, naravno za realne osobe, da po objavljenim podacima, kada su u pitanju nacionalnosti pripadnika vojska, imamo de facto tri nacionalne vojske. Međutim, kada se tu malo zagrebe, ispade HVO primjer multi-kulti vojske za Armiju i VRS. :) :)
tri, cetiri, pet...vojski ali su bile samo dvije strane
cyprus

#84 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by cyprus »

%tacno* wrote:
travnik wrote:Posve očekivano, naravno za realne osobe, da po objavljenim podacima, kada su u pitanju nacionalnosti pripadnika vojska, imamo de facto tri nacionalne vojske. Međutim, kada se tu malo zagrebe, ispade HVO primjer multi-kulti vojske za Armiju i VRS. :) :)
Naša i njihova.
Bosanski_kralj

#85 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bosanski_kralj »

cyprus wrote:
%tacno* wrote:
Naša i njihova.
Ispravna i pogrešna. ;-)
cyprus

#86 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by cyprus »

Bosanski_kralj wrote:Ispravna i pogrešna. ;-)
Da... to sam i reko: naša ispravna i njihova pogrešna... Uvijek je tako, ne znam ni za jedan rat da je naša strana bila pogrešna, a njihova ispravna...
cyprus

#87 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by cyprus »

Bane Coolin wrote:
cyprus wrote:
Treba napomenuti da među dostupnim podacima nisam uspio pronaći podatke za opštine Travnik i Prnjavor, te da ima 1877 stradalih ljudi sa područja Sarajeva kojima nije navedena opština stanovanja, koje onda nisam ni uvrstio u ovu kalkulaciju...
Travnik 1.777
Prnjavor 545
U tom slučaju, evo potpune karte:

Image
%tacno*

#88 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by %tacno* »

cyprus wrote:
%tacno* wrote:
Naša i njihova.
takvi kao ti i ne mogu napraviti razliku...svi su isti :zzzz:
cyprus

#89 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by cyprus »

%tacno* wrote: takvi kao ti i ne mogu napraviti razliku...svi su isti :zzzz:
Nije tema, ali ja itekako mogu napraviti razliku... Između najmanje četiri vojne formacije koje su ratovale na teritoriji BiH... Ti možeš samo između dvije... Za tebe su onda ostale sve iste (one koje nisu tvoje, već njihove) i zato ne uvaljuj tu priču meni...

Nadam se da nećemo više razgovarati o ovome, jer nije mjesto...
Bosanski_kralj

#90 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bosanski_kralj »

Zna se ko je bio za BiH, a ko protiv nje. Tako da daljna diskusija uopšte nije potrebna, džaba trošiti tastaturu kad mi niko i ništa ne može uvjeriti u suprotno.
BHCluster

#91 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by BHCluster »

Bosanski_kralj wrote:Zna se ko je bio za BiH, a ko protiv nje. Tako da daljna diskusija uopšte nije potrebna, džaba trošiti tastaturu kad mi niko i ništa ne može uvjeriti u suprotno.
Ovo pitanje koliko je bilo aktuelno tada tako je i sada. Ko je za Bosnu i Hercegovinu a ko je protiv iste.
Bosanski_kralj

#92 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bosanski_kralj »

BHCluster wrote:
Bosanski_kralj wrote:Zna se ko je bio za BiH, a ko protiv nje. Tako da daljna diskusija uopšte nije potrebna, džaba trošiti tastaturu kad mi niko i ništa ne može uvjeriti u suprotno.
Ovo pitanje koliko je bilo aktuelno tada tako je i sada. Ko je za Bosnu i Hercegovinu a ko je protiv iste.
Bar što se tiče vojin formacija koje su postojale u toku rata, tu nema nikakve dileme.
Bane Coolin

#93 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bane Coolin »

opština Novi Grad - Sarajevo

imena i prezimena svih 3.105 ubijenih osoba se mogu pogledati link

ti ljudi zaslužuju da im se imena negdje objave, da ne budu puka statistička brojka, koja se često spominje i što je postalo fraza o "10,000 ubijenih Sarajlija"..i kada se kaže samo tako suhoparna cifra ne znači skoro ništa
ali, kad se čitaju imena i prezimena to je sasvim nešto drugo, jasno postaje da su to bili nečiji otac, majka, brat, sestra, sin, kćerka......3,105 sudbina i životnih puteva koji su se tragično okončali ubistvom u nesretnom ratu
Last edited by Bane Coolin on 15/03/2013 18:41, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#94 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by PipiDugaDevetka »

Bane Coolin wrote:opština Novi Grad - Sarajevo

imena i prezimena svih 3.105 ubijenih osoba se mogu pogledati link

ti ljudi zaslužuju da im se imena negdje objave, da ne budu puka statistička brojka, koja se često spominje i što je postalo fraza o "10,000 ubijenih Sarajlija"..i kada se kaže samo tako suhoparna cifra ne znači skoro ništa
ali, kad se čitaju imena i prezimena to je sasvim nešto drugo, jasno postaje da su to bili nečiji otac, majka, brat, sestra, sin, kćerka......3,105 sudbina i životnih puteva koji su se tragično okončali ubistvom u nesretnom ratu
Ako je ubistvo tragično, nije bio ''nesretni rat'' jer se rat nije desio nekom nesrećom, nego planiranim napadom, dobro osmišljenim prethodno skrojenim planom i napadom na državu, planiranim genocidom protiv Bošnjaka i u nekim mjestima i Bošnjaka, i Hrvata (Prijedor, npr.).

Dakle, da ponovim ne radi se o ''nesretnom ratu''! Bolje bi bilo da si rekao da se radilo o nedavnom, posljednjem ratu.
Sentinel

#95 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Sentinel »

Zna li se negdje podatak o broju žrtava u Sarajevu od granata samo. Dakle ne od snajpera ili malog kalibra vec isključivo od gelera granata?
VjecitiStudent

#96 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by VjecitiStudent »

Gdje nestade site IDC-a?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#97 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by PipiDugaDevetka »

VjecitiStudent wrote:Gdje nestade site IDC-a?
Evo neki linak sa spiskovima ubijenih u gradskim opštinama, ne znam je li to IDC?
http://www.nolinks/forum.php/vi ... =930#p1678
Bosna_ponosna

#99 Re: "Bosanska knjiga mrtvih", 95.940 imena ubijenih i nestal

Post by Bosna_ponosna »

Mislim da su brojke i podaci realni i da kazuju istinu o ratu. I prijašnje statistike koje sam pratio više-manje su pokazivale iste brojke ukoliko su bile imalo realne. Ne kontam ko se to buni da "nas je malo stavio među žrtve" i sl., zar ima takvih mazohista? Kako rekoh, brojke pokazuju jasnu činjenicu čiji su zločini najbrojniji i najsistematičniji i nad kime. Sve manipulacije s tim padaju u vodu.
dzenanz wrote:'93-će su Muslimani preimenovani u Bošnjake. Bošnjaci nisu nastali '93.

I još da dodam, "ostali" (uključujući i mješovite) uglavnom i nisu bili meta ni jedne strane. Mogli su se uklopiti i na jednu i na drugu stranu, mada nisu mogli biti neki toliko važan faktor ni na jednoj strani upravo zbog mješovitosti.
Hmmm... Možda, dok ne naleti treća strana. Zamisli da si pola Bošnjak, pola Hrvat, i jedno se jutro probudiš u srpskom Prijedoru, Doboju ili Zvorniku, "uklopio" bi se mahsuz.
Post Reply