Hz Omer Tv serija

Rasprave o vjerskim temama.
Ammaar

#76 Re: Hz Omer Tv serija

Post by Ammaar »

Prije svega zalosno je to sto pojedini muslimani "uce" istoriju Islama po ovakvim serijama.
Hitri ste da pljujete po bratu Ljakicu I njegovom magistratu koji je stakao u S. Arabiji zalosno, a onda se pozovete na sejha Qardavija, na Al Azhar itd smijesno fakat. Znaci kada uvazeni egipatski muftija, imam I professor Al Azharasa Muhammed Sajjid Tantawi "popljuje" I na javnom mjestu ponizi sestru muslimanku I njen nikab treba se s tim sloziti??? jer on je eeej professor na Al Azharu??? Ili cemo se sloziti sa Qardavijem kada ohalali alcohol u energetskim napitcima u kolicini od 0.5%???
Bosanski_hibrid

#77 Re: Hz Omer Tv serija

Post by Bosanski_hibrid »

Ova serija nije dobra, ona je odlična :D

Nalijepio sam titlove i snimio u HD kvalitetu, zatim odgledao u par dana sve :)

Ja cijenim islamske učenjake, kako saudijske tako i ostale. Međutim, mislim da pri donošenju nekih fetvi bi se trebala konsultovati i struka. Ne slušam muziku ni ja, ali mi u filmu ne smeta, jer muzika u filmu nije radi muzike već radi dočaravanja emocija. Filmsko izražavanje nema mogućnost da se služi dugim tekstovima, već se izražava putem objektiva i naravno soundtrack koji profilira određene emocije kao što su npr. sloboda, akcija, napetost, strah, tuga radost, etc.

Kada je preveden prvi Kur'an sa arapskog jezika na neki strani, neki učenjaci su proglasili nevjernikom prevodioca, jer su smatrali da se utiče na smisao Kur'ana. Naravno, svaki prevod je samo pokušaj, a danas više niko ne diskutuje o tome jeli prevodilac Kur'ana na neki jezik musliman ili nevjernik, čak šta više, to je i smiješno.

Dok se jedni trude da ocrne islam i muslimane na način da nikada gore do sada nisu izgledali, drugi se trude da ga prikažu u pravom svjetlu. I na kraju ove druge najviše kritikuju, što je niđe veze :-)

Iranci su planirali uraditi film sa prikazivanjem lika poslanika s.a.w.s., to sam negdje nedavno pročitao. To je već sasvim druga priča i to se ne smije tolerirati.

I na kraju da zaključim, serija je ostavila samo pozitivan dojam na mene, ashabi mi nisu mrži već draži nakon nje.
theTruePath

#78 Re: Hz Omer Tv serija

Post by theTruePath »

Iranci su planirali uraditi film sa prikazivanjem lika poslanika s.a.w.s., to sam negdje nedavno pročitao. To je već sasvim druga priča i to se ne smije tolerirati.
Fakat? mislim da ce film propasti jer sve muslimanske zemlje osim Irana ce ga zabraniti,mislim da oni to znaju

A i njihova ulema vecim djelom zabranjuje slikvanje lika Muhammeda a.s,pa po njihovim onim slikama vecinom vidis samo Aliju,Hasana i Husejna
nasa

#79 Re: Hz Omer Tv serija

Post by nasa »

Ammaar wrote:Prije svega zalosno je to sto pojedini muslimani "uce" istoriju Islama po ovakvim serijama.
Hitri ste da pljujete po bratu Ljakicu I njegovom magistratu koji je stakao u S. Arabiji zalosno, a onda se pozovete na sejha Qardavija, na Al Azhar itd smijesno fakat. Znaci kada uvazeni egipatski muftija, imam I professor Al Azharasa Muhammed Sajjid Tantawi "popljuje" I na javnom mjestu ponizi sestru muslimanku I njen nikab treba se s tim sloziti??? jer on je eeej professor na Al Azharu??? Ili cemo se sloziti sa Qardavijem kada ohalali alcohol u energetskim napitcima u kolicini od 0.5%???
Nije zalosno,zalosno je zmiriti na milion prica i filmica koji kruze o islamu i sire teske neistine te cekati dan kad ce kao grom iz vedra neba islam da zavlada svijetom ,a mi cemo svima pokzati svoju istinu.
Mislis da su autori serije imali losu namjeru,mislis da im je nijet bio ocrniti ili iskriviti islam?
Ne valja pljuvati po bratu muslimanu ,slazem se 100%,ali otkud onda tolike kritike na seriju,sta su autori serije?
S druge strane serija je javno djelo te kao takvo podlozno je i kritikama,istim arsinima kao sto je to Ljakic ili bilo ko drugi kada iznosi javno svoje stavove i tumaci vjeru ,isto kao i svi oni koji su spremni da ohalale,zabrane itd.
Zalosne su ove rasprave medju muslimanima,zalosno i tuzno jednako kao i monopolisanje pravim islamom pored jasne Upute!
Nisam ja ni za to da svaki vjernik tumaci na svoju ruku jer vrlo dobro i cesto sam vidjela do kakvih interpretacija to dovede cak i do takvih gdje se jasni propisi razvlace i izvrcu ali je li bas da moramo imati i tumacenja za svaku mogucu sitnicu.Treba naci mjeru u svemu pa tako i oko ovoga jer veca je steta da brat brata naziva kjafirom nego razilazenje oko sitnih stvari za koje cemo svakako naposlijetku odgovarati svi za sebe.
Treba samo pogledati oko sebe ,u kakvom mi svijetu zivimo i sta sve prolazi pod moralno i dopusteno,pa zar je u ovakvom svijetu zaista opasnost za muslimane u ovoj seriji!
Bosanski_hibrid

#80 Re: Hz Omer Tv serija

Post by Bosanski_hibrid »

Poznajem magistra Ljakića lično, dugi niz godina. U poslednje vrijeme njegove fetve su mi jako korisne. Kada od dva mišljenja on izabere jedno, onda ja znam da je bolje ono drugo :D
pospanko2

#81 Re: Hz Omer Tv serija

Post by pospanko2 »

Bosanski_hibrid wrote:Poznajem magistra Ljakića lično, dugi niz godina. U poslednje vrijeme njegove fetve su mi jako korisne. Kada od dva mišljenja on izabere jedno, onda ja znam da je bolje ono drugo :D
Oplakah :lol:
fatamorgana

#82 Re: Hz Omer Tv serija

Post by fatamorgana »

Bosanski_hibrid wrote:Poznajem magistra Ljakića lično, dugi niz godina. U poslednje vrijeme njegove fetve su mi jako korisne. Kada od dva mišljenja on izabere jedno, onda ja znam da je bolje ono drugo :D
Mislim da ćeš se sa ovim ipak složiti, ;-)

theTruePath

#83 Re: Hz Omer Tv serija

Post by theTruePath »

Rekao je Muhammed s.a.w.s. “Da ima poslanika poslije mene bio bi to Omer, sin Hattabov”

Ovo je dovoljno o tome koliko nama prva 4 ashaba znace :thumbup:
MrPerfect1

#84 Re: Hz Omer Tv serija

Post by MrPerfect1 »

pa kako sad da gledam ovu seriju sa prevodom, ne kontam? dajte je postavite na youutube,dajete neke arapske linkove
nasa

#85 Re: Hz Omer Tv serija

Post by nasa »

ek wrote:Ko hoće da gleda online http://poruka.info/
i FB stranica https://www.facebook.com/Hazreti.Omer.radijallahu.anhu
Evo na ovom linku mozes gledati online s prevodom.....
MrPerfect1

#86 Re: Hz Omer Tv serija

Post by MrPerfect1 »

nasa wrote:
ek wrote:Ko hoće da gleda online http://poruka.info/
i FB stranica https://www.facebook.com/Hazreti.Omer.radijallahu.anhu
Evo na ovom linku mozes gledati online s prevodom.....
mogu li se slova titlova povecati, uzasno su mala :sad:
vatrogasac

#87 Re: Hz Omer Tv serija

Post by vatrogasac »

vatrogasac wrote: Možda nam FACE TV pusti za sljedeći Ramazan umjesto Jusufa a.s.

"Od devetog jula u 21 sat u okviru svoga programa FACE će ekskluzivno prikazivati seriju o Hazreti Omeru, najvećem arapskom, islamskom vojskovođi, halifi i pravedniku. Serija o Omeru je najveća produkcija arapske drame koja razdvaja istinu od neistine. Omer Ibn Al Hattab bio je jedan od četvorice najboljih prijatelja poslanika Muhameda i drugi halifa u islamu. Vrhunska produkcija u HD-u u koju je uloženo desetine miliona dolara . Serija je rađena na strogim historijskim činjenicama, a lik Omera je prikazan na dosljedan i autentičan način kako i dolikuje najvećem vojskovođi tog vremena. Seriju 'Omer' pratite ekskluzivno na Face-u svaki dan od 9 jula do 10 augusta u 21 sat."

http://www.facetv.ba/component/content/ ... -omer.html
MOSALJOZE

#88 Re: Hz Omer Tv serija

Post by MOSALJOZE »

vatrogasac wrote:
vatrogasac wrote: Možda nam FACE TV pusti za sljedeći Ramazan umjesto Jusufa a.s.

"Od devetog jula u 21 sat u okviru svoga programa FACE će ekskluzivno prikazivati seriju o Hazreti Omeru, najvećem arapskom, islamskom vojskovođi, halifi i pravedniku. Serija o Omeru je najveća produkcija arapske drame koja razdvaja istinu od neistine. Omer Ibn Al Hattab bio je jedan od četvorice najboljih prijatelja poslanika Muhameda i drugi halifa u islamu. Vrhunska produkcija u HD-u u koju je uloženo desetine miliona dolara . Serija je rađena na strogim historijskim činjenicama, a lik Omera je prikazan na dosljedan i autentičan način kako i dolikuje najvećem vojskovođi tog vremena. Seriju 'Omer' pratite ekskluzivno na Face-u svaki dan od 9 jula do 10 augusta u 21 sat."

Ne znam jesi li upučen,ali čuo sam da je bila neka pred emisija prije ove serije večeras.O čemu se radi ako neko zna da napiše pošto nisam upratio.
vatrogasac

#89 Re: Hz Omer Tv serija

Post by vatrogasac »

MOSALJOZE wrote:
vatrogasac wrote:

Ne znam jesi li upučen,ali čuo sam da je bila neka pred emisija prije ove serije večeras.O čemu se radi ako neko zna da napiše pošto nisam upratio.
Krenula je predpremijera. Večeras su bile tri epizode sastavljene u dva sata. Sutra isto tri i tako sve do ramazana kada počinje repriza ili premijera, ali samo sa jednom epizodom svako vece. Kaže Senad da je tako morao zbog zahtjeva gledalaca. Moguće je da mnogi žele pogledati, ali uz ramazan ne mogu redovno pratiti zbog zajedničkih iftara i pripremanja za teraviju.
vatrogasac

#90 Re: Hz Omer Tv serija

Post by vatrogasac »

Serija će biti emitovana od ponedjeljka, 1.jula, u programu TV1Mreže, svake večeri u 21 sat, izuzev četvrtkom i nedjeljom.
Vrhunska historijska serijska produkcija u 30 nastavaka „ Hazreti Omer“ opisuje život sejjida Omera ibn Hattaba, i prati njegov život od pastira, koji čuva kamile svoga oca, do jednog od najvećih vladara u historiji.

http://www.tv1.ba/tv-program/10938-vrhu ... mrezi.html
udrch

#91 Re: Hz Omer Tv serija

Post by udrch »

neki dan sam kada se počela emitirati ova serija pročitao ovaj post, pa sam se tako slatko ismijao :lol: ..bio sam u Banovićima, pa nisam mogao komentirati..ali aferim..zaista danas ima takvih "internet učenjaka" da rahat možeš ovako..

glede serije..sviđa mi se tekst serije jako..sve su to poruke i pouke..
kakvo je vrijeme došlo ovo je za pojedine vrhunac islama sa kojim su se sreli..
tako da podržavam..
zagortenej

#92 Re: Hz Omer Tv serija

Post by zagortenej »

udrch wrote:
neki dan sam kada se počela emitirati ova serija pročitao ovaj post, pa sam se tako slatko ismijao :lol: ..bio sam u Banovićima, pa nisam mogao komentirati..ali aferim..zaista danas ima takvih "internet učenjaka" da rahat možeš ovako..

glede serije..sviđa mi se tekst serije jako..sve su to poruke i pouke..
kakvo je vrijeme došlo ovo je za pojedine vrhunac islama sa kojim su se sreli..
tako da podržavam..
tačno tako :D
Sabirni centar

#93 Re: Hz Omer Tv serija

Post by Sabirni centar »

Ammaar wrote:Prije svega zalosno je to sto pojedini muslimani "uce" istoriju Islama po ovakvim serijama.
Vazda u životu ću se složiti sa šejhom Qardavijem!
Srednji put burazeru moj, srednji put. :wink:

Seriju sam već gledao na netu, i oduševila me.
Meni najupečatljiviju ulogu odigrao je Ghassan Massoud kao Ebu Bekr (ra).
MOSALJOZE

#94 Re: Hz Omer Tv serija

Post by MOSALJOZE »

Malo je post off,ali da ipak pitam.Prije nekoliko mjeseci sam čuo informaciju da se snima serija o Muhamedu s.a.v.s. i da će biti ulozeno dosta u istu.Zna li neko informacije o tome,jer sam čuo da će biti odlično uradjeno.
vatrogasac

#95 Re: Hz Omer Tv serija

Post by vatrogasac »

MOSALJOZE wrote:Malo je post off,ali da ipak pitam.Prije nekoliko mjeseci sam čuo informaciju da se snima serija o Muhamedu s.a.v.s. i da će biti ulozeno dosta u istu.Zna li neko informacije o tome,jer sam čuo da će biti odlično uradjeno.
Prije godinu dana otprilike je rečeno da će se snimati u Kataru i koštat će oko 450 milona $ i bit će u tri dijela. Na scenariju je rađeno oko tri godine pa ni snimanje se neće tako baš brzo završiti.
MOSALJOZE

#96 Re: Hz Omer Tv serija

Post by MOSALJOZE »

vatrogasac wrote:
MOSALJOZE wrote:Malo je post off,ali da ipak pitam.Prije nekoliko mjeseci sam čuo informaciju da se snima serija o Muhamedu s.a.v.s. i da će biti ulozeno dosta u istu.Zna li neko informacije o tome,jer sam čuo da će biti odlično uradjeno.
Prije godinu dana otprilike je rečeno da će se snimati u Kataru i koštat će oko 450 milona $ i bit će u tri dijela. Na scenariju je rađeno oko tri godine pa ni snimanje se neće tako baš brzo završiti.
Svjestan sam toga nego onako pitam gdje je stigao projekat.
jahh

#97 Re: Hz Omer Tv serija

Post by jahh »

/// Da ne potičem raspravu ///
Post Reply