ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tabija

#76 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by tabija »

a vlasnik svemu tome je Hastor :)
goran16v

#77 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by goran16v »

tabija wrote:a vlasnik svemu tome je Hastor :)
Tacno ali tvrdnja da nisu ista grupacija ipak nije tacna, u zavosnosti da li govorimo o ASA Autu ili ASA Grupi, Prevent jeste ili u istoj grupaciji ili je ASA cak sta vise njegov vlasnik.
emko1234

#78 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by emko1234 »

ma pusti ga gorane, vidis da lik lupa. ja mu nista ne pisem. samo sam ga pustio da vidim dokle ce.
procitao tri naslova u novinama i prvih pet recenica texta i misli da je najpametniji.
nije bitno ko je vlasnik. bitno je da su sve te firme pod kapom asa grupe.
i bitno je da je asa auto bila stub cijelog holdinga, jer je asa grupa klasicni primjer holdinga.
i sad kad im porse izbije asa auto, sve ostale firme koje su se oslanjale na poslovanje asa auta a u grupi su, mogu lagano pocet da tonu. a ako taj hastor koje toliko spominjes dobije ponudu, mogao bi sve da proslijedi porcheu. jer pola tih firmi nema razloga da postoji ako asa auto ode. mislim na firme kosto je a liznig, a banka, a osiguranje, a auto skola, a spedicija i slicno. to su sve pravna lica koja su bila direktno povezana s asa autom.
zato strucnjak, nemoj da se pravi pametan i nemoj da pricas gluposti. prvo se informisi pa pisi.
respo

#79 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by respo »

tabija wrote:KAkav monopol? Ni teoretske šanse ne postoje da dvije firme u jednoj drzavi imaju istu licencu za uvoz odredjenih vozila? Sad kad Porsche preuzme oni ce imat monopol.
A to za drzavne firme, nije ASA kriva sto su drzavne firme radje uzimale folcvagene,škode,audije ili seate nego opele,hjundajije,kie itd...

Nece prestati monopol, prestat ce oni skroz i sa njima 350-400 ljudi, Sarajlija, Bosanaca prije svega a nasljedit ce ih švabe.
ne bukvalno monopol a la telecomi
al jesi se ikad pitao cime je uslovljavano da se uzimaju vw i to bas iz ase?
zasto ne onaj iz brckog jelic iz mostara ili neki treci?
politika je zajebana stvar al necemo o tome ovdje
respo

#80 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by respo »

emko1234 wrote:
@respo, zato sto generalni uvoznik odredjuje marzu po marki auta koje prodaje, valjda je to neka logika. il ako generalni uvoznik ne odredjuje tj ako svako sebi pravi finalnu cijenu, zar nije logicno da nece pravit konkurenciju unutra firme koja ima isti cilj?
o kakvoj ti marzi pricas koju odredjuje generalni uvoznik?
to moze samo za sebe odredjivati i nikom vise
jebe te logika ko te je ucio njoj
ko ba pravi konkurenciju unutar firme?
ja prodajem golfove za sebe ti za sebe pa ko proda vise
sta je cilj ovdje?
vw-u je cilj prodati a ko ce prodati njih boli neka stvar
to sto je asa gledala to kao usputnu zaradu pa se fokusirala na drzavne firme i tako te stvari je skroz druga prica a i razlog zasto su ovako radili
jedino zadrti vw-ovac je kupovao privatno "golf" u asi
drugi ako su htjeli kupiti bas to auto a imalo razmisljali isli su u mostar brcko i sta ti ja znam jer nisu se dali preveslati
tabija

#81 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by tabija »

emko1234 wrote:ma pusti ga gorane, vidis da lik lupa. ja mu nista ne pisem. samo sam ga pustio da vidim dokle ce.
procitao tri naslova u novinama i prvih pet recenica texta i misli da je najpametniji.
i bitno je da je asa auto bila stub cijelog holdinga, jer je asa grupa klasicni primjer holdinga.
i sad kad im porse izbije asa auto, sve ostale firme koje su se oslanjale na poslovanje asa auta a u grupi su, mogu lagano pocet da tonu. a ako taj hastor koje toliko spominjes dobije ponudu, mogao bi sve da proslijedi porcheu. jer pola tih firmi nema razloga da postoji ako asa auto ode. mislim na firme kosto je a liznig, a banka, a osiguranje, a auto skola, a spedicija i slicno. to su sve pravna lica koja su bila direktno povezana s asa autom.
zato strucnjak, nemoj da se pravi pametan i nemoj da pricas gluposti. prvo se informisi pa pisi.

On nece dobit ponudu jer Porsche ne zeli te firme kao sto su lizing,osiguranje isl.Znaci ljudi ih ne zele! Zele samo ASA AUTO i to je to!
I ti upravo ponavljas ono sto sam ja rekao, a to je da pola tih firmi nema razloga da postoji ako ode ASA AUTO, a cim nemaju razloga da odu znaci da ce i 400 radnika ostat bez hljeba. A to ce se i desiti, otice samo ASA AUTO a ostali ce ostati da se za koji mjesec sami ugase.
I molim te nemoj mi govorit da se ne pravim pametan ili nesto slicno, ja znam o ASI a mnogo više nego sto ces ti ikadznati.Cim sa procitao da si rekao da su prevent i Asa u istoj grupaciji i da je vise od pola nesposobnih znao sam da nisi dostojan konverzacije!
Da mi je znati kako 200 ljudi odrzava sebe i njih jos 200 punih 17 godina.
goran16v wrote: Tacno ali tvrdnja da nisu ista grupacija ipak nije tacna, u zavosnosti da li govorimo o ASA Autu ili ASA Grupi, Prevent jeste ili u istoj grupaciji ili je ASA cak sta vise njegov vlasnik.
NIJE TACNO!
Prevent je u sasvim drugoj grupaciji koja se zove prevent group! Al ne bitno, poenta je da dolaskom Porschea nece na.jebat ljudi koji rade u fabrikama preventa vec samo onih iz ASE.
popić

#82 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by popić »

popić wrote:Šta znači "znati posao" u našoj državi u današnjim odnosima međusobnih političkih pripadnosti i zavisnosti, u kojima se talovi raspoređuju i dijele i prije početka prometa?
emko1234 wrote:popic@

pa znaci upravljat tolikom firmom godina i poslovat u plusu. necu da ulazim u metode. al bez obzira na politicke pozadine i prijateljstva pod navodnicima, nije mala stvar bit na celu firme koja postoji od 96 godine a od 2000 broji vise stotina zaposlenih.
kakav god da je, ko covjek, posao je znao ocigledno jako dobro. 14 godina bit to sto je on bio, da se ne lazemo ne moze svako. ja ga ne poznajem licno, samo iz vidjenja. al posto smo uvijek za nasu firmu uzimali auta od njih, otac mi je vise puta rekao da je ugodan covjek s kojim se moze dogovorit posao bez previse muke.
i on nije dosljo koji je pao s marsa na direktorsku poziciju. to je lik koji je i prije rata bio na nekom od rukovodecih mjesta u TASU. nije bio direktor, al koliko sam cuo bio je neka fora u prodaji. dakle nije bezveze igrac sigurno.
Za hvalospjev o Imamovićevim poslovnim sposobnostima i kvalitetama očekivao sam mnogo više od puke preprodaje automobila i dijelova, posebno uz činjenicu da je dobro kotirao u Volsburgu, kako kažeš.

Nije zlato sve što sja, posebno se željezo zlatom nazvati ne može :oops:
emko1234

#83 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by emko1234 »

tabija wrote:
emko1234 wrote:ma pusti ga gorane, vidis da lik lupa. ja mu nista ne pisem. samo sam ga pustio da vidim dokle ce.

On nece dobit ponudu jer Porsche ne zeli te firme kao sto su lizing,osiguranje isl.Znaci ljudi ih ne zele! Zele samo ASA AUTO i to je to!
I ti upravo ponavljas ono sto sam ja rekao, a to je da pola tih firmi nema razloga da postoji ako ode ASA AUTO, a cim nemaju razloga da odu znaci da ce i 400 radnika ostat bez hljeba. A to ce se i desiti, otice samo ASA AUTO a ostali ce ostati da se za koji mjesec sami ugase.
I molim te nemoj mi govorit da se ne pravim pametan ili nesto slicno, ja znam o ASI a mnogo više nego sto ces ti ikadznati.Cim sa procitao da si rekao da su prevent i Asa u istoj grupaciji i da je vise od pola nesposobnih znao sam da nisi dostojan konverzacije!
Da mi je znati kako 200 ljudi odrzava sebe i njih jos 200 punih 17 godina.
goran16v wrote: Tacno ali tvrdnja da nisu ista grupacija ipak nije tacna, u zavosnosti da li govorimo o ASA Autu ili ASA Grupi, Prevent jeste ili u istoj grupaciji ili je ASA cak sta vise njegov vlasnik.
NIJE TACNO!
Prevent je u sasvim drugoj grupaciji koja se zove prevent group! Al ne bitno, poenta je da dolaskom Porschea nece na.jebat ljudi koji rade u fabrikama preventa vec samo onih iz ASE.
da si ti ziv i zdrav, pojma ti nemas. a najgore od svega je sto zapravo mislis da znas. kad sam napisao da je pola nesposobnih, tacno sam na to mislio. ljudi nisu kvalifikovani za posao koji obavljaju, radna mjesta su im izmisljenja i rade zato sto su necija djeca.
i to je sve bilo preko ledja nihada imamovica, cije veze, i sposobnost u ovom kapitalistickom drustvu su pomogle da asa 17 godina moze zaposljavat nehljebe ispod svog krova.
prema tome, nemoj mi drzat predavanje. kupujemo auta od ase zadnjih 10 godina. vjeruj mi da smo (mi) i ja upuceni u to kome smo dali tolike pare, i ovo sto ti pricam je iz prve ruke.
a tu utopisticku pricu da ce 400 ljudi ostat bez posla, pricaj nekom drugom. za pocetak, sav sposoban kadar ce naci vrlo lako drugi posao. primjer ti je perisic, i majstori koji ce svi radit kod nihada.
naravno nehljebi nece naci posao jer su i taj nasli samo zato sto su necija djeca il zetovi, il tetke i slicno.
i zato svoju pricu pricaj nekom drugom. ne zalim nikoga, firme koje posluju na taj nacin, otimaju od male raje da bi neko mogao primat 2 milje platu, i treba razjebat.
da bog da telecom bio iduci.
tabija

#85 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by tabija »

Ono kupovalo u ASI a ja najmanje 15 ljudi iz svih djelova ASE licno jako dobro znam :lol: :lol:
Ja nisam rekao da li ce sposoban kadar naci posao ili nece, ja sam samo rekao da se u ASI nece zadrzat jer ih Porsche ne zeli.

Jasta jasta, malo je 50% ljudi, ja bi rekao da ih je 397 nesposobno a 3 sposobno...bice da je tako.
Bakir1

#86 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by Bakir1 »

nije dobro to sto se desilo sa asom, nije dobro to sto se desava sa mnogim ovlastenim, stranci nakon debakla sektora bankarstva, osiguranja, koji je bio u domacem vlasnistvu, pod svoju sapu i metodom kajmacenja stavljaju i prodaju automobila.
meni nisu asa ni nihad nesto pretjerano dragi, posebno sto se sjecam manipulacija pomocu kojih je izgradio dobar dio svoga poslovnog carstva, ali sada ce samo auti biti skuplji, neko ce drugi nositi te pare iz ove drzave.
to sto od nas, balkanaca, boljih sluga a losijih gospodara NEMA, to je problem neke druge vrste.
alanskoda

#87 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by alanskoda »

Pa zar nije taj Nihad par godina bio menager godine? :-) :-) :-)
goran16v

#88 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by goran16v »

tabija wrote:
NIJE TACNO!
Ma nemoj? E sad, ajd otvori link ispod

http://asa.ba/grupacija/

Pogledaj sta se krije u srednjem redu 3. stavka odozgo
Ne pise li da je IF Prevent Invest dio ASA Frupacije?
Last edited by goran16v on 22/01/2013 09:09, edited 1 time in total.
respo

#89 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by respo »

ako si mogao za 50000 kupiti onu "nagradu" ili "certifikat" (sta li je vec) top brands ili kako se vec zove onda i menadzer godine vjerovatno ima svoju cijenu kod nas
_Belaj_Bager_

#90 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by _Belaj_Bager_ »

tabija wrote:
emko1234 wrote:
karanana wrote:Oko 400 ljudi je u zgradama na alipasinom. Cuj sa preventima 1000. Preventi sami imaju oko 3-3,5 hiljade.
pa i prevent je asa, i nema toliko. napisao sam da ima preko 1000. nema sigurno preko 2000 ljudi, onaj u gorazdu ima 700-800. visoko do 1000 ljudi.

@respo, zato sto generalni uvoznik odredjuje marzu po marki auta koje prodaje, valjda je to neka logika. il ako generalni uvoznik ne odredjuje tj ako svako sebi pravi finalnu cijenu, zar nije logicno da nece pravit konkurenciju unutra firme koja ima isti cilj?

tabijA@ A Izvini, u sta spada prevent?
u mujaniceve mesare il je od brajlovica?
prevent je sestrinska firma ase, i nastala je od ase. registrovana je ko odvojeno pravno lice al je u sklopu grupacije.
dakle prevent je dio asa grupe. asa i prevent zajedno imaju 19 pridruzenih firmi.
ja ti kazem da ce letit nestrucan kadar, a iako budu svi letili, nek lete. od tih 400 koliko kazete da dole radi u zgradi, sigurno je 200 onih koji su tu preko veze. onih strucnih 200 ce i svabo zadrzat ako su stvarno strucni.
NETACNO! I DRUGI BOLD NETACNO!
ASA I PREVENT NISU U ISTOJ GRUPACIJI! NISU! I NISU! KAKO NE KONTAS COVJECE DRAGI?
Imaju istog vlasnika i to je to, nit imaju sta u nazivu zajednicko nit se bave istim stvarima nit su pravno niti bilo kako u istoj grupaciji.
I ovo što se dešava neće uopšte uticati na prevent, prevent veze sa Porscheom nema, vec samo tih 400 ljudi iz ASA GRUPACIJE (koja se nalazi na AP-u i koja nema veze sa preventom da ti opet ponovim)

I uvelko si pretjero sa tih 200 nestrucnih, namjerno kazem nestrucnih jer ako je neko dosao preko veze ne mora znacit da je automatski nespodoban ili ti ga nestrucan.

Porsche mozda ne zadrzi nikoga a ne 200 ljudi, zapravo to je najizglednije.Ljudima ne trebaju onolike zgradurine, nece da imaju u sklopu sebe osiguranje,lizing,rent-a car,auto skolu, marketing ne zele oni da rade vec svaki dealer za sebe isl.Znam ja da auto skola moze funkcionisati i sama ali te firme bez ASA AUTA ne mogu opstati.
Oni hoce samo da oni uvoze i diktiraju cjene drugim preprodavacima (za sta im treba 10 ljudi)sto automatski znaci gasenje ASA AUTA dok bi ASA PVA i ASA PSS dobivale automobile po mnogo skupljoj cijeni nego od ASA AUTA sto automatski znaci otkaz za 50% i više ljudi.
Sve clanice grupacije su zavisile od ASA AUTA i silnih pogodnosti koje su dobivale od njih kao firmu koja uvozi auta i ima pravo na najnizu cijenu istih.
Nisi u pravu... ASA i Prevent jesu u jednoj grupaciji, samo je ASA dio Prevent grupacije a ne obrnuto
http://www.preventgroup.com/1/company/c ... structure/
iamia

#91 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by iamia »

kako ne vidite ocigledno ?

od prvog januara je prestalo naplacivanje carina na uvoz auta.
samim tim, porshe nije vidio smisla da placa posrednika na bosanskom trzistu..

ovim postupkom ne mogu cijene auta rasti.
samo mogu biti nize. dva posrednika (asa i carina) su izbaceni iz igre.
goran16v

#92 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by goran16v »

Koliko znam carine na nove automobile su odavno ukinute tj svedene na carinsko evidentiranje... Ili mozda grijesim?
iamia

#93 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by iamia »

grijesis.
goran16v

#94 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by goran16v »

Da budem precizniji, ne grijesim u dijelu da je odavno, tacnije od 1.1.2009. godine, ukinuta carina za nove automobile Made in EU.
http://automoto.ba/stranica/ukinuta-car ... a_649.html

Novi zakon po kojem je ukinuta carina na rabljene Made in EU Porscheu aplonutno nista ne znaci jer su sva VW auta za ovo trziste ionako Made in EU osim ako se Porsche nece baviti uvozom i preprodajom rabljenih.
idic

#95 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by idic »

goran16v wrote:
tabija wrote:
NIJE TACNO!

ASA Prevent je jedna grupacija odnosno holding u kojem ukupno ima 32 registrovana d.o.o. preduzeća. njima upravlja jedan upravni odbor čije je sjedište u zgradi AP na Alipašinom polju. Više je vlasnika dioničarskog društva, a zna je ko je najveći dioničar. Sve ostale firme u grupaciji posredno zavise od poslovanja ASA auta jer je to zlatna koka grupacije i donosi najveći novac. Naravno da će i svi ostali osjetiti na svom poslovanju kada ASA prestane biti uvoznik vozila i rezervnih dijelova
iamia wrote:kako ne vidite ocigledno ?

od prvog januara je prestalo naplacivanje carina na uvoz auta.
samim tim, porshe nije vidio smisla da placa posrednika na bosanskom trzistu..

ovim postupkom ne mogu cijene auta rasti.
samo mogu biti nize. dva posrednika (asa i carina) su izbaceni iz igre.
Carine na vozila iz EU su davno ukinute i prilikom uvoza vozila se plaća samo PDV, sada je od 01.01.2013. ukinuta carina na rabljena vozila koja je iznosila 3 % i to apsolutno nema nikave veze sa uvoznicima novih vozila.
Cijene vozila neće biti smanjene jer procenta koji je uzimala ASA sada će uzimati Porche, tako da sve ostaje na istom. Inače su cijene vozila niže nego ikada zbog recesije i krize u narednim godinama se očekuje samo ponovni rast cijena vozila kako recesija bude jenjavala.
Dady

#96 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by Dady »

goran16v wrote:Da budem precizniji, ne grijesim u dijelu da je odavno, tacnije od 1.1.2009. godine, ukinuta carina za nove automobile Made in EU.
http://automoto.ba/stranica/ukinuta-car ... a_649.html

Novi zakon po kojem je ukinuta carina na rabljene Made in EU Porscheu aplonutno nista ne znaci jer su sva VW auta za ovo trziste ionako Made in EU osim ako se Porsche nece baviti uvozom i preprodajom rabljenih.
Goran je u pravu.
Carina mislim da postoji samo za Golf Variant koji se proizvodi u Meksiku.
Dolaskom Porsche Austria profitirali su krajnji kupci, ne toliko u pogledu cijena nego usluga i raspoloživosti novih vozila. Ovi imaju veliki centralni lager u Austriji i ukoliko želiš neki od ovih modela brzo se isporučuju. Nema potrebe onda čekati 2-3 mjeseca da ti auto dođe u proizvodnju.
Uvozničke i prodajne marže ostaju iste, i to kao i kod svih brandova diktira proizvođač.
Ali vidim da Porsche Austria nudi dosta raznih paketa opreme gdje se može prilično uštediti. Naravno njemu je dosta lakše dobiti posebne pakete i cijene od VWa jer ima veliki broj vozila koje poručuju, a ovim drugim je tako lakše optimizirati proizvodnju.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
goran16v

#97 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by goran16v »

Dady wrote: Goran je u pravu.
Carina mislim da postoji samo za Golf Variant koji se proizvodi u Meksiku.
Dolaskom Porsche Austria profitirali su krajnji kupci, ne toliko u pogledu cijena nego usluga i raspoloživosti novih vozila. Ovi imaju veliki centralni lager u Austriji i ukoliko želiš neki od ovih modela brzo se isporučuju. Nema potrebe onda čekati 2-3 mjeseca da ti auto dođe u proizvodnju.
Uvozničke i prodajne marže ostaju iste, i to kao i kod svih brandova diktira proizvođač.
Ali vidim da Porsche Austria nudi dosta raznih paketa opreme gdje se može prilično uštediti. Naravno njemu je dosta lakše dobiti posebne pakete i cijene od VWa jer ima veliki broj vozila koje poručuju, a ovim drugim je tako lakše optimizirati proizvodnju.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Ne znam te finese, ali mislim da pakete za odredjena trzista ne definise uvoznik nego sam proizvodjac.
Sto se lagera i rokova isporuke tice, veliki lager daje kupcu veci izbor "vozila sa lagera", dok u slucaj da kupac sam konfigurise auto (motor, boja, paket, opreme, dodatna oprema), a takav model nema na lageru, vozilo ulazi u proizvodnu i rok isporuke je 90+ dana kao i kod vecine.
basicm

#98 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by basicm »

Bez obzira na sve, meni je zao sto se ovo desava, jer ce pare odlaziti vani, a ljudi ce izgubiti radna mjesta, makar i nehljebovici bili, imaju djecu koju hrane.
Samo novi oblik kolonizacije, nista drugo.
Vincent_Chase

#99 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by Vincent_Chase »

goran16v wrote:
tabija wrote:
NIJE TACNO!

cIsto da razjasnim za ove tipove koji misle da su pokupili citavu pamet svijeta vezano za ASA i Prevent.

Isjecak iz intervjua.
AMS: Gospodine Olovčiću, da li griješimo ako kažemo da su ASA i Prevent najveće kompanije u kojoj nema državnog vlasništva u BiH? Koliki je trenutni broj zaposlenih u ASA-i i Preventu, i koliki je ukupni prihod za prvih 10 mjeseci ove godine, i koliki je bio onaj u 2010.?

S. Olovčić: U potpunosti ste u pravu. Poslovni sistem koji okuplja firme ASA-e i Preventa je najuspješniji privatni poslovni sistem u Bosni i Hercegovini. Međutim, za početak bih razjasnio nekoliko stvari. Kompanije ASA grupacije i Prevent grupacije povezuje vlasnička struktura. S tim da je Prevent grupacija globalna kompanija koja posluje na trideset i pet lokacija u svijetu, dok je ASA izvorno bh brand koji razmatra proširivanje poslovanja u regionu. Dakle, ASA djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine i upošljava preko 560 ljudi, dok Prevent ima preko deset hiljada zaposlenih, od čega je blizu četiri i pol hiljade zaposleno u Bosni i Hercegovini, u proizvodnim pogonima u Zenici, Visokom, Jelahu i Goraždu.

http://www.automotosvijet.com/index.php ... ad-olovcic
informacija cak stara godinu dana vezano za broj zaposlenih...a znamo da su povecavali broj pogotovo u Gorazdu
iamia

#100 Re: ASA izgubila licencu, dolazi Porsche Austria?

Post by iamia »

samo da napomenem, cistoca i uredjenost biznisa puno govori o vlasniku te firme.
ako mu je wc prljav na poslu, sigurno mu je prljav i kod kuce.
neuredni ljudi jednostavno nisu uspjesni.

i taj biznis koji par godina izgleda neuredno, vjeruj mi da nece jos dugo izdrzati.
kapitalisticki sistem je surov, i krajni rasisticki.
moras biti superioran u svim segmentima.
Post Reply