Ko ce biti na celu KCUS-a?

bosančica-sunčica

#76 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by bosančica-sunčica »

KatarinaKosaca wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ja ne znam sto si ti kristina toliko nahorozena na Sanku, bice da je neuzvracena ljubav? :D s obzirom da je uvijek bio sarmer i zavodnik, ali ne i takav ljubavnik :D
Da, biće da je tako :-?
dječak sa šibicama wrote:Salu na stranu, covjek je sigurno upleten u kojekakve mutljavine i ono ja tebi ti meni, ali Sanko je za ovu SDA mladomuslimansku halku, ono, pojam.
Po čemu? Pojam samo po tome što je on imao štelu, protekciju i privilegije od ranog djetinstva, a oni od 1992. Jedina razlika... Inače, otac mu je kadrovik i baš jedan od onih podobnih nekvalitetnih iz prošlog sistema. Kad je Šanko upisivao Medicinu cijela jedna generacija je radila prijemni običnom olovkom, da bi se Šankin prijemni mogao ispraviti.. jer je bio loš učenik i nije znao.. Dakle, cijela generacija. Potom je na sličan način, navodno i ispite polagao, pa je ostala uzreka " Da Bog da te Šanko liječio".. I to je tebi "ono pojam" :? :?

Inače, loš običaj foruma, kad se nešto kaže ili napiše o nekome iz SDP-a, odmah je "nešto osobno" "nauzvraćena ljubav" itd, ili svaki post treba početi sa "Mrzim SDA", da ne bi bilo tako... A fakat gadi mi se SDA, iako nije tema ove teme 8-)
:thumbup:
Vrlo dobro sjećanje i zapažanje . Kao da je juče bilo, kad se tako pričalo ...a od strane studenata njegove generacije potvrđivalo i smijalo. Niko se ne sjeća da je polagao ispit sa Šankom. Sve je to bilo iza zatvorenih vrata sa desetkama po "babi" koje su ga dovele do studenta generacije. ( bar se tako govorilo). A onda je došao rat , i Šanko je sa dijagnozom karcinoma testisa " evakuisan" u Ljubljanu , gdje je završio specijalizaciju iz interne medicine ( a tamo su mu dg.raka "opovrgli" :D ), te subspecijalizaciju iz gastroskopije navodno u Londonu. I tako otišao " ljekar patriota i humanista" na vrijeme i na vrijeme se vratio i nastavio sa političkim djelovanjem i šalabajzerskim radom, uz ekpresnu magistraturu i doktorat ( ko od šale je to za njega :lol: ) , dogurao do uglednog profesora, kojem se namjestilo mjesto Šefa klinike na GEHK-i, donijevši zakon" po hitnom postupku i za partijska kadrovska rješanja da Direktor disciplina ne može biti i Šef klinike,te je Prof.Gribajčević ,dotašnji Šef gastra ( koji dugi niz godina Šanku nije dao ni blizu sebe, a onda mu preko noći postade miljenik) obnašao samo funkciju Direktora disciplina. Iza toga ugledni Prof.Mesihović, postade uvaženi Ministar zdravstva, a Prof.Gribajčević Predsjednik UO Kliničkog centra (SDP). I tako.

Uzgred, slažem se sa forumašima koji smatraju da treba ukinuti izmišljene nesvrishodne funkcije " direktora disciplina" i " savjetnika" nastalih za legalno zgrtanje enormnih plata , koji KCUS koštaju "velikih para"... samo za 4-5 savjetnike izdvaja se 50.000 KM mjesečno. Dok ostali "bezimeni" rade i rimbače dan i noć za mizerne plate, ovi uživaju ko sultani i veziri. Sa" crvenom akreditacijom" s malo rada do velikih para...
Ricken

#77 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by Ricken »

Pokret01 wrote:Iznenađuju me komentari poput "izdaje naredbe svaki dan kao da je general, a ne direktor". Čovjek je postao V.D. i zatekao nekoliko stotina miliona duga i vjerovatno toliki broj problema također. Kad ne bi izdavao naredbe i uvodio promjene, kako bi bio moguć bilo kakav napredak? Svaka mu čast!
Pa nisu mu uposlenici krivi za dugove. Drugo naredbe su karakteristika vojne službe, a ne akademske, i principi komunikacije s obzirom na razliku profila ljudi bi trebali biti drugačiji. Odluka bi bila sasvim dovoljna. Ipak to govori puno o njegovoj percepciji i svijesti okoline. U KCUS-u ipak radi veliki broj visoko obrazovanih ljudi.

U svakom slučaju od osobe sa referencama koje si opisao/la, očekujem minimalno da pozove SIPU da utvrdi razmjere kriminala predhodne uprave.
popić

#78 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by popić »

Ricken wrote:
Pokret01 wrote:Iznenađuju me komentari poput "izdaje naredbe svaki dan kao da je general, a ne direktor". Čovjek je postao V.D. i zatekao nekoliko stotina miliona duga i vjerovatno toliki broj problema također. Kad ne bi izdavao naredbe i uvodio promjene, kako bi bio moguć bilo kakav napredak? Svaka mu čast!
U svakom slučaju od osobe sa referencama koje si opisao/la, očekujem minimalno da pozove SIPU da utvrdi razmjere kriminala predhodne uprave.
Uskoro će KCUS morati podnijeti finansijski godišnji Izvještaj o radu. Na Skupštini KS je njegovo usvajanje i pozicioniranje spram odgovornosti, ukoliko bude negativan.

Do danas nikad niti jedna državna institucija, bilo javno preduzeće, bilo javna ustanova, zapravo - njeni čelnici, nisu odgovarali za loše finansijske i privredne rezultate. Naprotiv, mnogi su ostajali zabetonirani stranačkim interesima na istim pozicijama, ili ih mijenjali za više i plaćenije, poput Dr. Farisa Gavrankapetanovića.. :-)
udrch

#79 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

prljavi Hare wrote:
VjecitiStudent wrote:
udrch wrote:na čelu KCUS-a će biti neko iz SDA..ovaj trenutni VD je iz SDP-a i ako ostane ova vlada, znači on ide vani..
to je naša logika..nema tu emocija..
neznam nijednog od ova dva spomenuta kandidata, ali po meni doktor ne može biti generalni direktor..nije rođen niti školovan za tu poziciju, bolje nekog ekonomistu sa strane..
uostalom pozicija je jako velika i odgovorna da to ima i smisla, a vjerovatno bi i bilo dosta kompetentnih kandidata..
ovi koji su gore su već u talovima i dobro bi bilo to razbiti..
na KCUS-u godinama na tenderima prolaze jedne te iste firme..ni naon Farisa se ništa nije promjenilo..
Nije to naša logika, već vaša logika, "logika" postavljanja podobnih idiota na najodgovornija mjesta, koju ste izmislili 1990. i koju brižljivo njegujete do dana današnjeg.

This!
Ako je nešto naopako i nenormalno prihvaćeno kao standard kod većine ljudi,onda je to tužno.Što naravno ne
obavezuje svakoga da razmišlja na taj način.
do večeras ja sam mislio da vas dvojica živite u Bosni i Hercegovini, a i vi izgleda razgulili preko grane, a nama prosipate patriotizam..
neka, baš mi je drago da živite u zemljama gdje se na pozicije postavlja prema kvalitetu, a ne prema stranačkoj pripadnosti..drago mi zbog vas..

jebiga, kod nas mijenjaju direktore kako ko dolazi na vlast..to je jedna od općepoznatih činjenica, pa bi bilo dobro da znate ako kad navratite u domovinu..evo spremaju se da postavljaju i tužitelje, a vjerujem kasnije da će se ovi sljedeći prvi sjetiti da postavljaju i sudije..

student, u zadnjoj rečenici si zamjenio lice, ali ti ne zamjeram, valjda kada čovjek živi vani pomješa i padeže i glagole, a kamoli lica da se sjeća..
vjerujem da nisi mislio da sam ja nešto izmislio 1990. godine, jer sam imao trinaest godina, pa ne vjerujem da su se ljudi ravnjali prema mojoj dječijoj mašti, a onaj koga sam naslijedio te je godine preselio, pa ne bih rekao ni da je on izmišljao da bi se moglo meni imputirati..
a te 1990-te sam čuo da su Bošnjaci inače listom glasali za ove "naše", a i na sljedećim izborima poslije rata, tako da su ti "naši", ustvari i vaši..ako ne vas lično, onda većine vaše porodice, ma kakve većine, svih onih koji su na izbore izašli..a i poslije "naših" su dolazili oni "vaši" koje ste obadvojica spremno godinama branili po forumu, pa i onda kada su se nedavno sjaranili sa "našim", pa onda i "naši" i "vaši" postavljali svoje i brižno njegovali tu tekovinu nove demokratije..pa su se "naši" i "vaši" posvađali, pa su opet samo "vaši" postavljali, pa je onda jedan "vaš" izašao iz "vaših", pa ste se onda vas dvojica sjetila da javno obznanite da "vaši" nisu više "vaši"..pa sad došli "naši" i red na njih da postavljaju..

a onda je valjda to vama dvojici dalo za pravo da svima nama ostalim svečano kažete ovo gore..

ne znam da li će doći Izetbegovićka na čelo, ali ne vidim što bi to vas toliko brinulo, po mom viđenju trebali bi da se radujete, jer takvo što, bez obzira na razloge dolaska bi se protumačilo kao nepotizam i kao takvo pokopalo sve buduće političke ambicije Bakira i stranke na čijem čelu bi on bio..

ja sam samo rekao činjenicu..nova vlada bira novog VD direktora..kada dođe sljedeća, a Pedja predviđa bar još dvije do 2014-te, onda će novog VD-a birati novi..
bosančica-sunčica

#80 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Ricken wrote:
Pa nisu mu uposlenici krivi za dugove. Drugo naredbe su karakteristika vojne službe, a ne akademske, i principi komunikacije s obzirom na razliku profila ljudi bi trebali biti drugačiji. Odluka bi bila sasvim dovoljna. Ipak to govori puno o njegovoj percepciji i svijesti okoline. U KCUS-u ipak radi veliki broj visoko obrazovanih ljudi.

Odlično zapažanje. Upravo su ove "naredbe" iritantne radnicima i neprimjerene mirnodopskim uslovima.
Nekako ovakvo oglašavanje i komuniciranje liči na imitiranje " velikog vođe", na koje nema pogovora od strane " roblja ili obespravljene radničke klase , sa i bez diploma". Tužno, ali je tako. :(
I tačno je to, da ovakav način komunikacije govori više o ličnosti dr D.Aganoviću ,nego o zatečenom stanju u KCUS.
Očito u njemu ima dosta "autokratske krvi". A nekako je svim dosta "rata,naredbi, sile ".
Nisu to zaslužili radnici KCUS koji su godinama i godinama radili po hirovima " direktorija i menadžmenta", koji su ih zakidali po svim osnovama ( od neisplaćenih prekovremenih sati, preko nezakonite preraspodjele radnog vremena ( noćne,težačke sate pretvarali u dnevne sate) ; neplaćenih dežura i pripravnosti , rad neradnim danima bez prava na 2 tzv.vikend dana ;......) Mislim da su radnici KCUS više umorni...iscrpljeni, a osobito " ljekarska substanca" koja je nosilac posla ( 680 ljekara na 3700 zaposlenih.... )
Sve u svemu radnici su kliničkom centru za "neisplaćen svoj rad" ostavili milijarde marake za ovih 20 godina.
udrch

#81 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

sad je meni jasno što mi pacijenti najebemo kad dođemo na Koševo..gore oni jedni druge guze godinama, pa se ovi istresu na nas..
bosančica-sunčica

#82 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

popić wrote:
Ricken wrote:
Uskoro će KCUS morati podnijeti finansijski godišnji Izvještaj o radu. Na Skupštini KS je njegovo usvajanje i pozicioniranje spram odgovornosti, ukoliko bude negativan.

Do danas nikad niti jedna državna institucija, bilo javno preduzeće, bilo javna ustanova, zapravo - njeni čelnici, nisu odgovarali za loše finansijske i privredne rezultate. Naprotiv, mnogi su ostajali zabetonirani stranačkim interesima na istim pozicijama, ili ih mijenjali za više i plaćenije, poput Dr. Farisa Gavrankapetanovića.. :-)
I da li će ovaj put biti drugačije ?!
Niko ne odgovara, već kad "zaglibi" bude prebačen na drugu , najčešće bolju funkciju, ili se sam dobrovoljno povuče, i VIŠE NIJE NADLAŽEN ( čitaj NIJE KRIV) ni za šta ? Samo je bitno , na vrijeme se skloniti !
and

#83 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by and »

popić wrote:
Ricken wrote:

tako ti je to kad živimo u zemlji u kojoj nestanu milijarde i niko nikoga ne pita za zdravlje,onda kad neko napravi samo 50-60 miliona minusa dobije nagradu za menadžera decenije :bih:
bosančica-sunčica

#84 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

udrch wrote:sad je meni jasno što mi pacijenti najebemo kad dođemo na Koševo..gore oni jedni druge guze godinama, pa se ovi istresu na nas..
Korisnici bilo kojih usluga " naJgrabuse" gdje se god pojave.
Svuda nam je isto, samo smo na zdravstvo malo više osjetljivi. Bez pravne vladavine nema ni "humanizma ni renesanse".
udrch

#85 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

bosančica-sunčica wrote:
udrch wrote:sad je meni jasno što mi pacijenti najebemo kad dođemo na Koševo..gore oni jedni druge guze godinama, pa se ovi istresu na nas..
Korisnici bilo kojih usluga " naJgrabuse" gdje se god pojave.
Svuda nam je isto, samo smo na zdravstvo malo više osjetljivi. Bez pravne vladavine nema ni "humanizma ni renesanse".
znam nažalost..samo moram priznati da sam ja od svih zdravstvenih ustanova u kantonu jedino i isključivo i uvijek znao nagrabusiti na Koševu..kako pojedinačno, tako i porodično..
dom zdravlja Kumrovec, Opća bolnica, DZ Vrazova i Ilidža (briz gla i nosa :D ), Hitna pomoć (spasili su mi dijete kada je dobio fras, tako da njih maximalno respektujem, došli su čini mi se, iako su tad minute bile godina haman za 3 minuta, a dežurna je non stop bila sa nama na liniji i govorila nam kako da skinemo temperaturu - za njih poseban respekt), moram priznati da sa ovim ustanovama zaista nemam problema..ponašam se profesionalno i dobijem profesionalnu uslugu..ima tu sitnih prekorednih ulazaka, ali ništa strašno..
Koševo - 1. nakon frasa dijete i supruga su bili desetak dana gore, supruga je spavala na stolici nekoliko dana dok nisam saznao da trebam "platiti" krevet, 2. godinu kasnije dijete imalo tvrdu stolicu, 7 dana nije mogao u wc, dali lijek djetetu, a nisu nas obavijestili da moramo odmah u toalet, već nam rekli da idemo kući, šta da nisam imao auto, 3. nekoliko puta pokušao zakazati snimanje, svaki put mjeseci čekanja..
znači, izbjegavam Koševo odavno..
VjecitiStudent

#86 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote: ... a i poslije "naših" su dolazili oni "vaši" koje ste obadvojica spremno godinama branili po forumu, pa i onda kada su se nedavno sjaranili sa "našim", pa onda i "naši" i "vaši" postavljali svoje i brižno njegovali tu tekovinu nove demokratije..pa su se "naši" i "vaši" posvađali, pa su opet samo "vaši" postavljali, pa je onda jedan "vaš" izašao iz "vaših", pa ste se onda vas dvojica sjetila da javno obznanite da "vaši" nisu više "vaši"..pa sad došli "naši" i red na njih da postavljaju..
...
Pronadji jedan, jedini post gdje ja branim neke "moje" i odmah ti sredim CT ko Bregi, preko Šanke :D

A ko su "vaši", dileme nema, u standardima postavljenim 1990., kada su piljari preko noći postajali ministri policije, uživamo do današnjeg dana.
udrch

#87 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

VjecitiStudent wrote:
udrch wrote: ... a i poslije "naših" su dolazili oni "vaši" koje ste obadvojica spremno godinama branili po forumu, pa i onda kada su se nedavno sjaranili sa "našim", pa onda i "naši" i "vaši" postavljali svoje i brižno njegovali tu tekovinu nove demokratije..pa su se "naši" i "vaši" posvađali, pa su opet samo "vaši" postavljali, pa je onda jedan "vaš" izašao iz "vaših", pa ste se onda vas dvojica sjetila da javno obznanite da "vaši" nisu više "vaši"..pa sad došli "naši" i red na njih da postavljaju..
...
Pronadji jedan, jedini post gdje ja branim neke "moje" i odmah ti sredim CT, ko Bregi, preko Šanke :D

A ko su "vaši", dileme nema, u standardima postavljenim 1990., kada su piljari preko noći postajali ministri policije, uživamo do današnjeg dana.
a gdje ja branim moje u onom postu gdje si ti našao da me etiketiraš..
ja sam samo konstatovao našu realnost, a ti se praviš lud ko da ti ne živiš u zemlji gdje sve važnije i one manje važne direktore bira onaj ko je u tom trenutku na vlasti..

a što je najsmješnije pozivaš se da su za to krivi oni moji koji od 1990. tako rade..
a od 1990. su u ovoj zemlji svi bili na vlasti i svi su isto radili..
ako si ikad glasao, ti ili tvoja porodica onda su ovi "moji" i tvoji, jer koja vlast je drugačije radila osim da su se uhljebljavali svi..samo što su neki bili duže na vlasti, a neki manje, ali principi su u bobu isti..
popić

#88 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by popić »

udrch wrote:a što je najsmješnije pozivaš se da su za to krivi oni moji koji od 1990. tako rade..
a od 1990. su u ovoj zemlji svi bili na vlasti i svi su isto radili...samo što su neki bili duže na vlasti, a neki manje, ali principi su u bobu isti..

Netačno, bar što se tiče kantonalnih zdravstvenih ustanova, KCUS i ZZO, koji godišnje raspolažu budžetima od oko pola milijarde KM. Obje ove ustanove objeručke je obgrlila SDA i ni tren je ne ispušta ispod nadzora... :-)
udrch

#89 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

popić wrote:
udrch wrote:a što je najsmješnije pozivaš se da su za to krivi oni moji koji od 1990. tako rade..
a od 1990. su u ovoj zemlji svi bili na vlasti i svi su isto radili...samo što su neki bili duže na vlasti, a neki manje, ali principi su u bobu isti..

Netačno, bar što se tiče kantonalnih zdravstvenih ustanova, KCUS i ZZO, koji godišnje raspolažu budžetima od oko pola milijarde KM. Obje ove ustanove objeručke je obgrlila SDA i ni tren je ne ispušta ispod nadzora... :-)
:lol: :lol: :lol:
de ba čitaj malo, pa onda odgovaraj na kviz pitanja..
popić

#90 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by popić »

udrch wrote:
popić wrote:

:lol: :lol: :lol:
de ba čitaj malo, pa onda odgovaraj na kviz pitanja..

Čemu se ti smiješ, to ni sam ne znaš :-)

Komentirao sam tvoju tvrdnju da su od '90. u ovoj zemlji svi bili na vlasti, neki duže, neki kraće, i da su svi oštetili državu podjednako.

Pošto se rasprava vodi oko KCUS iz Sarajeva, ovdje su na vlasti skoro sve vrijeme bili SDA-ovci, nisu "svi"...

Sad se opet nastavi nazor kleberiti, jer i ptice na grani znaju da je SDA razorio ovu državu :dance:

Gdje SDA zavlada, tu napretka nema :oops:
udrch

#91 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

od 1990. su u ovoj zemlji svi bili na vlasti i svi su isto radili..
jel vidiš na kraju ove rečenice tačku?
gdje ti vidiš KCUS..tvoja mašta me ne zanima, niti šta si ti u glavi skontao da sam ja mislio reći..
popić

#92 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by popić »

udrch wrote:
od 1990. su u ovoj zemlji svi bili na vlasti i svi su isto radili..
jel vidiš na kraju ove rečenice tačku?
gdje ti vidiš KCUS..tvoja mašta me ne zanima, niti šta si ti u glavi skontao da sam ja mislio reći..

Ponovo trolaš temu, zašto, s kojim razlogom i ciljem? Ne vjerujem da pokušavaš izjednačiti odgovornost za privatizaciju državnog interesa i "familizaciju" zdravstva u Sarajevu :-)
udrch

#93 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by udrch »

ja trolam temu, a ti ne trolaš..na prošloj stranici si vodio polemiku zašto u nazivu KCUS stoji univerzitetska, dobio konkretne odgovore i nije ti ostalo ništa jasno..
ovdje ne znaš da kad ljudi stave tačku, to znači da je ta rečenica završena..ali ti valjda bolje znaš šta sam ja mislio..
ali ti bi malo na temu, malo na veliku politiku, pa kažeš da je SDA kriva za sve loše u ovoj državi..
OK, i šta sad..jesam ja rekao da nije ili sam rekao da mi niko ne može reći da su "naši" rasturali, a "vaši" nisu, bez da sam se izjašnjavao koji su čiji..
i kad ovako etiketirate pojedine stranke da su oni isključivi krivci za loše, onda morate zanti da to znači i da su oni "isključivi krivci" i za sve dobro..jer ako su isti uništavali KCUS i Opću bolnicu, onda su je isti i obnovili nakon što su ih četnici uništavali, palili i rušili..
to je to

#94 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by to je to »

Ja bih dr.Kemala Dizdarevića za generalnog KCUS-a. Jest' da bi bilo šteta takvog stručnjaka povući iz struke ali što bi on red zaveo.....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#95 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by KatarinaKosaca »

to je to wrote:Ja bih dr.Kemala Dizdarevića za generalnog KCUS-a. Jest' da bi bilo šteta takvog stručnjaka povući iz struke ali što bi on red zaveo.....
Izgleda je problem otvarača teme riješen. Smijenjeni su neki članovi UO, dovedeni esdepeovci, tako da će sad biti dovoljno ruku za plačku koji je nasljedio dugove, i on nema i neće imati nikakvu odgovornost, jer ipak je on nasljedio dugove :D , a i nije stranački :-) :-)
Erased

#96 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by Erased »

prljavi Hare wrote:
lavic wrote:
Pokret01 wrote:Sta mislite povodom mogucnosti da Sebija Izetbegovic bude postavljena na celo KCUS-a? O (ne)kompetentnosti navedene gospodje da se bavi ovim poslom govore dokazi koji su javnosti vec poznati. Postignuca Damira Aganovica, vrsioca duznosti direktora kojem je mandat istekao 31. decembra, govore najbolje o kakvom izvanrednom doktoru je rijec. Osim toga, svi koji su ga imali priliku upoznati znaju da je divan i covjek i pravi profesionalac. Situacija na KCUS je od ogromne vaznosti za svakog gradjanina BiH i, po mom misljenju, Damir Aganovic je trenutno jedini covjek koji moze ovu instituciju izvesti na "pravi put".

Sta vi mislite?
Ne bih da komentarisem sadasnjeg vd direktora i njegovo strucno znanje jer nisam upucen, ali sa strane gledajuci kao korisnik-ca usluga u vise navrata GAK nekad i sad moj glas ide Gdji. Izetbegovic, iz jednostavnog razloga sto je GAK od gotovo nista napravila ozbiljan nivo organizacije, profesionalizma i odnosa pa mogu reci na nivou klinika u Europi, pa stoga bi joj trebalo dati sansu jer je pokazala menadjerske sposobnosti.

MenaDJerstvo je Izetbegovićima u krvi! :oops: Bolan pričamo o bolnici,a ne koridama i stranačkim teferičima. :-)

P.S.Tvoj glas ide..... :lol: :lol: :lol: Kad je njih to ku... za glasove bolio? :oops:
I moj glas je za G-dju Izetbegovic. Prvo, kao ljekaru, iz licnog iskustva, mojoj je zeni licno spasila zivot i pomogla da rodi dvoje divne djece. A da je i dobar rukovodilac vidi se na primjeru GAK-a. Bez obzira na ogroman pritisak i priliv pacijenata, osoblje i usluga je na zavidnom nivou za jednu javnu ustanovu. Njen jedini grijeh je, izgleda, sto se preziva Izetbegovic.
Filter

#97 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by Filter »

bosančica-sunčica wrote: Mislim da su radnici KCUS više umorni...iscrpljeni, a osobito " ljekarska substanca" koja je nosilac posla ( 680 ljekara na 3700 zaposlenih.... )
:-) samo na brdovitom balkanu (citaj KCUS) je odnos tri doktora na jednu medicinsku sestru... de, ba. prestanite kukati nad svojim jadnim ljekarskim sudbinama.
bosančica-sunčica

#98 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Filter wrote:
bosančica-sunčica wrote: Mislim da su radnici KCUS više umorni...iscrpljeni, a osobito " ljekarska substanca" koja je nosilac posla ( 680 ljekara na 3700 zaposlenih.... )
:-) samo na brdovitom balkanu (citaj KCUS) je odnos tri doktora na jednu medicinsku sestru... de, ba. prestanite kukati nad svojim jadnim ljekarskim sudbinama.
Kao prvo, nisam ljekar, ali imam bliske srodnike iz te branše.
I ne mislim da "kukjaju" ljudi sa čijih leđa se godinama kupuje socijalni mir.
I ne mislim da kukaju ljudi, koji se možda i ponajmanje plaćani u odnosu na svoju školsku spremu, specijalizaciju, kontinuirani rad i učenje ( za ljekare se počinje od osnovene- najbolji osnovci, srednjoškolci, pa kome se posreći i upiše i ( ako ne odustane) završi taj dugogodišnji,iscrpljujući faks....a tek onda počinje "rad u praksi" i nova danonoćna stručno-dijagnostička usavršavanja...pa onda dežurstva ( noćni rad ; rad praznicima, vikendom...) i nikad neće dostići platu jednog "prosječnog" ekonomiste ili pravnika u banci, telekomu, FDS....
I dok sve poskupljuje ( voda,struja, plin, smeće,telefon,) i ljudi uredno plaćaju i "mirno" čekaju u redovima da izmire obaze, rad ljekara se ne uvećava po tržišnoj ekonomiji,odnosno cijeni. Već se dodatno iscrpljuje kroz nepoštivanja između ostalih njegovih zakonskih prava ( prekovremeni rad koji se nikada ne plaća, a koji se iz godinu u godinu uvećava, jer se kroz napredak medicine povećavaju dijagnostičko-terapijske procedure,što zahtijevaju dodatni vremenski angažman a i broj zdravstvenih usluga se povećava, jer je sve veći broj kjorisnika koji su usljed ratnih dešavanja, postratnog perioda, neimaštine, bijede i nepravde sve bolesniji ).
A i ljekari plaćaju sve što poskuplje, a dobra usluga zavisi i od " zadovoljnog" osoblja koje ne bi trebalo biti opterećeni gotovo pukim preživljavanjem. Odnosno, nisu vredovani za svoj rad i trud, pa što god ko mislio.
I da, nigdje na svijetu ljekar nije tako mizerno plaćen kao kod nas !Koliko mi je poznato ljekari i advokati su u zapadnom svijetu najbolje plaćeni ljudi.Ovdje jesu advokati, koji za običnu tužbu i dobar dan naplaćuju "podobro".
U SAD ljekari , odnosno zdravstvo ,se tretiraju kao profitabilna privredna grana,( štite i proizvode zdravlje) koja ostvaruje ogromne zarade.... ali tamo sistem ne pada na socijalu i suze...Ne kažem da mi trebamo podržati takav sistem, ali ljekari zaiSte rade mnogo više od većine uposlonih u državi, a s obzirom na vrijeme koje provode na poslu, težinu i odgovornost posla koji obavljaju plate su im smiješne...i opterećni svojim brigama i poskupljenjima, nemaju više onog entuzijazma i osmjeha "koji liječi", bez obzira što i dalje uredno i prekovremeno odrađuju svoje radne obaveze .Nije ljekarska olovka "lak posao", ona nosi "olovnu" težinu koja može da uništi i pacijenta i ljekara.

EDIT: u KCUS ima o oko 680 ljekara ,a preko 1800 sesstara...

Ali da se vratimo na temu.
Izgleda da se uvečavaju šanse da Aganović postane Generalni. Osim dr Izetbegoviće i nema drugih kandidata.
Između ova dva, prednost dajem Prof.Aganoviću, koji se sam izborio za svoju akademsku i stručnu karijeru , i nametnuo se kao vrhunski stručnjak u svojoj oblasti , dok je dr Izetbegović dobro iskoristila porodične veze i pitanje je dokle bi dobacila da nije snaha Izetbegovića. Uz to i dalje mislim da Prof.dr Aganović treba malo poraditi na interpersonalnoj komunikaciji i izbjeći "naredbe"....svaka čaša se može preliti. Faris je podobro napunio... :D
Nadam se da će neko odgovarati za "silne milionske gubitke u KCUS "...kojim se oštećeni zdravstveni radnici, korisnici, esencijalna lista.... Garantujem da 600( od 680) ljekara i 1790( od 1800) sestara nisu krivi niti su napravili te gubitke.Oni su radili, a drugi su se sladili
Naprotiv, ponavljam, ostavili su i zdravlje i ogromne pare KCUS ( koje se ne može više nadoknaditi).
gurabija78

#99 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by gurabija78 »

je li ovo tačna informacija? baš i ne vjerujem avazu a nigdje drugo nisam pronašao istu vijest?

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/zel ... -u-regionu
starii

#100 Re: Ko ce biti na celu KCUS-a?

Post by starii »

iz oslobodjenja..

ELDAN LOKMIĆ, MINISTAR ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO
Sud je odbio upisati Aganovića kao direktora KCUS-a
Finansiramo KCUS direktno sa 105 miliona maraka godišnje i 37 miliona preko Federalnog fonda, dakle ukupno 142 miliona. Tu su i kapitalne investicije koje su u zadnje tri-četiri godine blizu 70 miliona za Klinički centar. Oni potroše godišnje 60 miliona samo za lijekove
Foto: Amer KAJMOVIĆ

Neravnomjerna raspodjela medicinskog kadra • Zašto je KCUS lani isplatio osam miliona više za plaće • Posljedice negativne migracije

• Čiji je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu? Niti ima osnivački akt niti statut.

- U Glavnu knjigu sudskog registra kao osnivači Kliničkog centra upisani su Predsjedništvo RBiH i Predsjedništvo Skupštine grada Sarajeva. Već 20 godina federalni čelnici koče rješavanje tog problema, ne žele nikome prepustiti ulogu suosnivača, ali neće obaveze ni finasiranje KCUS-a, ali su sebe ugradili u zakon. Finansiramo Klinički centar, a nemamo uvid u kontrolu trošenja novca poreskih obveznika, što je apsurdno. Ako ne bude u našem vlasništvu, nećemo dati više ni feninga. Treba li dozvoliti da se pravni status Kliničkog centra rješava sukcesijom, da pripadne Sloveniji? Općinski sud je ovih dana odbio prijavu prof. dr. Damira Aganovića da ga upiše u sudski registar kao generalnog direktora KCUS-a upravo zbog neriješenog pravnog statusa Kliničkog centra. Aganović ne može biti čak biti vršilac dužnosti ustanove, jer nisu vlasnici, nemaju osnivački akt ustanove.

Svi bi u centar

• Ministri se smjenjuju, a isti problemi u zdravstvu ostaju. Kako ćete riješiti radni status nepriznatog kadra u zdravstvenim ustanovama? U javnost se plasiraju kontradiktorne priče o tome kako u sarajevskim ambulantama i klinikama nema dovoljno ljekara, a onda ispada da ih imamo i viška.

- Zvono je na JU Dom zdravlja zbog izjava bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a Mahmuta Đape, jer je bio protiv bivšeg direktora te ustanove Slobodana Trninića. Radi se o neravnomjernoj raspodjeli medicinskog kadra. Svi bi da rade u centru Sarajeva, a ne na periferiji. Zato u Vrazovoj imamo 16 drugih smjena, a recimo na Ilidži jednu. Nema viška ljekara. Po našim saznanjima, nepriznatog kadra u JU Dom zdravlja je oko 400, KCUS ima 600, a Opća bolnica pedesetak radnika i njihov radni status ćemo riješiti. Suma od 77 miliona za bruto plaće je 2011. godine isplaćena na račun KSUC-a, a lani čak 85,6 miliona, dakle 8,6 miliona više, jer su radnike zapošljavali po stranačkoj liniji. Nije to samo slučaj sa ovim rukovodstvom, tako se godinama radi. Ko će pokriti troškove njihovih plaća?

• Da li su svi u Sarajevskom kantonu obuhvaćeni zdravstvenom zaštitom?

- Kanton Sarajevo ima 430.000 zdravstvenih osiguranika, a 432.000 stanovnika i nema kategorije stanovništva koja nema pravo na liječenje, čak i socijalne kategorije, romska populacija bez problema koristi zdravstvene usluge. Bez zdravstvenog osiguranja mogu u jednom periodu ostati radnici za koje poslodavac ne uplaćuje doprinose, jer ga nije prijavio. Ali, njegovo dijete može imati pravo na liječenje preko drugih institucija, no u tom trenutku niko ne reaguje, eskiviraju svoj dio posla.

• Kanton uvodi elektronske zdravstvene knjižice. Koliko će to koštati poreske obveznike i kako će to pomoći pacijentima?

- To je projekat Svjetske banke. Elektronska knjižica, zapravo ta kartica, košta 10 feninga. Glavni trošak je mijenjanje navika, centralni server, softver, sigurna soba, kontrola podataka na jednom mjestu. Bilo je kočenja gdje će biti ta sigurna soba, ali sad je i to dogovoreno, centralni server sa svim podacima o pacijentima bit će u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a. Ljekaru je ranije trebalo šest mjeseci da vidi stanje pacijenata, a pregledati šest miliona recepata, 22 miliona pretraga tokom godine nemoguće je bez elektronskog uvezivanja podataka. Kad imate sve na jednom mjestu, brže ćete odrediti pacijentu adekvatnu terapiju.

• Spomenuli ste recepte. Kako se moglo dogoditi neracionalno izdavanje tih recepata?

- Događalo se da ljekar dnevno propiše lijekove u vrijednosti od 50.000 KM, jer nije imao 10 dana recepata. Nama će se spočitavati da ne damo recepte, a niko ne govori da se neracionalno troše. Ako se bude tako radilo, desit će se da dogodine nemamo nikako recepata. Tvrdim da Sarajevo ima najliberalniji sistem zdravstvene zaštite na Balkanu. Nisam siguran da postoji neko u okruženju ko ima blizu takva široka prava u zdravstvenoj zaštiti. Sarajevo je okruženo drugim kantonima, a upravo iz tih rubnih dijelova drugih kantona stanovnici se prijavljuju u Sarajevski da bi dobili pravo na zdravstvenu zaštitu. Ovdje na liječenju imamo još 200.000 do 300.000 stanovnika iz drugih kantona, jer znaju da će dobiti najbolju uslugu, tako da je preko 700.000 stanovnika uključeno u sarajevski zdravstveni sistem. Iz Visokog, evo iz Čekrčića, pacijent će otići preko rijeke u Lješevo, koje pripada Sarajevskom kantonu, tu će se prijaviti i koristiti usluge sarajevske zdravstvene zaštite, dobit će šta god hoće. To vam je ta negativna migracija o kojoj niko ne govori. Živite u jednom kantonu, liječite se u drugom za nekih 20 KM doprinosa. Ako se ne poboljša zdravstvo u drugim dijelovima Federacije BiH, doći će do raspada sarajevskog zdravstvenog sistema, jer ne možemo zbog drugih kantona smanjivati prava sarajevskim građanima. Imamo Federalni fond solidarnosti, koji je i osnovan da te razlike u obimu i pravima zdravstvenih usluga među kantonima izbalansira i ublaži, ali oni se bave sasvim drugim stvarima, liječenjem djece u inostranstvu, participacijama, nabavkom citostatika...

• Vratimo se na pitanje lijekova i kreiranja esencijalne liste.

- Fond zdravstvenog osiguranja KS-a ima dvije esencijalne liste, A i B. Sigurno ćemo ići u pozitivnu korekciju obje liste medikamenata, i to bavit ćemo se cijenama i participacijom dijela tih preparata, da bi se napravile uštede i poboljšao kvalitet liste. Zatekao sam apsurde: skuplji su nam recepti nego pojedini lijekovi od marke, dvije, čak su se pojedini proizvođači čudili da neke lijekove participiramo stopostotno, jer to nigdje u svijetu ne bi dobili. Fond zdravstvenog osiguranja KS-a je lani imao blizu 70 miliona maraka tešku esencijalnu listu. Kanton najvećim dijelom finansira Klinički centar u Sarajevu, tačnije sa 56 posto. Finansiramo KCUS direktno sa 105 miliona maraka godišnje i 37 miliona preko Federalnog fonda, dakle ukupno 142 miliona. Tu su i kapitalne investicije koje su u zadnje tri-četiri godine blizu 70 miliona za Klinički centar. Oni potroše godišnje 60 miliona samo za lijekove, a u KS-u se ukupno potroši na godišnjem nivou najmanje 150 miliona za lijekove.

I Grčka se rasipala

• Gledajući potrošnju lijekova, zlonamjernici bi zaključili da smo najbolesnija nacija na svijetu.

- Nismo, naprotiv, druga smo nacija u Evropi po dugovječnosti i vitalnosti. Ali, ta potrošnja lijekova je posljedica te negativne migracije iz siromašnih u bogatija područja. Jednostavno, građani ovdje osjećaju sigurnost po pitanju zdravstva. Sarajevsko muftijstvo, uključujući Praču, Kreševo, Kiseljak broji 800.000 stanovnika, a Sarajevu gravitira 700.000 stanovnika koji uživaju zdravstvenu uslugu. Imamo s jedne strane, nesrazmjerno veliki fond i ogromna prava, što je finansijski neodrživo. Hrvatski zdravstveni fond je sedam milijardi u minusu upravo zbog neracionalog trošenja budžetskog novca. Kipar i Grčka imali su rasipnički odnos prema novcu za zdravstvo i sad su tu gdje jesu.
Post Reply