Kako zene voze?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
loose end

#76 Re: Kako zene voze?

Post by loose end »

blugirl wrote:Nedzmun, osnovne stvari o autu i njegovom radu naucis na obuci. Bar sam ja. Tesko je zamisliti da neko ko vozi ne sta za sta sluzi kvacilo. Btw, ja ga ni nemam. Stvar je u tome da ne moras biti majstor da bi se snalazila u saobracaju. Danas automobili nude takve mogucnosti da ti zaista pruzaju uzitak u voznji. Svi znamo da se moze pricat na telefon a da ga ne drzis u ruci, popusti pritisak u gumi pa ti to auto fino kaze, crkne ti lampica ali ti ne cekas drota da ti naplati kaznu vec ti i to negdje pise. A sve to kako bi ti paznja bolje bila usmjerena na cestu i prilike.
gle, ako govorimo o automatiku i inace o autima koja sve moguce preuzimaju na sebe, onda postaje bezpredmetno raspravljati o vjestini vozaca. zato se nekoliko ljudi s pravom zakacilo za senzore, mislim treba znati parkirati i bez senzora.
blugirl

#77 Re: Kako zene voze?

Post by blugirl »

Na kraju je ipak bitno ne napravis stetu. Ili? Pa jako god. Trojica koja te navode su bolja od senzora?
I zasto se svi kace za senzore?
kockica_kockica

#78 Re: Kako zene voze?

Post by kockica_kockica »

Zene voze ... nije da ne voze... one "wanna be trkacice" su mi gore od onih "izgubljenih" sto im se nos nalazi na sajbi...
zensko sam i vozim, ali se ne trkam... pokusavam normalno voziti.. to znaci da ne divljam i milim po cesti 30km/h ... parkiram bez senzora (nemam ih, a ponekad bi voljela da ih imam :D zivot bi bio mnogo jednostavniji :oops: )... znam provjeriti ulje, dosuti ulje ako treba.. ne treba mi niko za dosipanje tecnosti za brisace... samoj sebi provjeravam antifriz, i pred zimu to obavezno dolijem ... samoj sebi uglavnom mijenjam brisace kad se istrose... znam gdje su osiguraci i koji mi trebaju, kad crkne neki od njih zamijenim...

sad sto se tice gume... ja bih gumu promijenila ali nemam snage da odvrnem gumu... stoga trazim pomoc prijatelja... mislim da 99% zena nema snage za odvrtanje gume pa zato i ne pokusava promijeniti gumu na autu...
do sada nisam imala problem sa svjetlima ali nedavno mi je crklo prednje pa sam na pumpi zamolila da mi zamijene, cisto da vidim kako se to radi, isto kao sto sam primjetila jutros da mi ne radi desna pozicija, danas kad mi prijatelj bude mijenjao gledat cu sta radi da znam za ubuduce... Servis generalni radim jednom godisnje na proljece...

Mislim da poznajem svoje auto dobro... da li me to cini dobrom vozacicom? ja mislim da ne cini.. u ovih pet godina koliko posjedujem auto jednom sam dosla u nepriliku i ogrebala sama svoje auto na zid jer je trkac zaboravio pravilo prvenstva i mogla sam birati ogrebotina ili bolnica...izabrala sam ovo prvo, a trkac mi je pokazao prst i nacerio se... ogrebotine na autu imam od nesavjesnih vozaca po mercatoru, tusu, interex-u, i ostalim parking prostorima gdje svaki nesposobnjakovic parkira svoje auto tako da je jednostavno nemoguce izbjeci da dotaknes vratima drugo vozilo.
Napisala mnostvo stvari koje me jako nerviraju kod vozaca na drugoj temi... Jedno nikada necu razumjeti, bahato ponasanje kad vozaci vide auto skolu... Svi smo mi nekad bili u toj poziciji da ucimo.. ne razumijem taj stav da se trebaju istresati na te jadnike koji uce voziti auto...
loose end

#79 Re: Kako zene voze?

Post by loose end »

blugirl wrote:Na kraju je ipak bitno ne napravis stetu. Ili? Pa jako god. Trojica koja te navode su bolja od senzora?
I zasto se svi kace za senzore?
nisam ja protiv senzora, ali govorimo o vjestini vozaca. sto se mene tice ni trojica koja te navode nisu dobri, jer to znaci da ne mozes sam. imas ti i auta koja se sama parkiraju, sjecam se kad je lexus izbacio jedan takav, ali tu vise ne parkira vozac nego auto.
respo

#80 Re: Kako zene voze?

Post by respo »

blugirl wrote:
Neke od vas bih ja malo poslala u npr. Italiju, da vide kako se tamo vozi, npr po onim manjim mjestima, gdje niko nema retrovizor, gdje su svi izgrebani,
na ovo cu ti odgovoriti da nije u pitanju to sto je neko izgreban ili sto nema retrovizora
biti dobar vozac znaci i koliko se postuje drugi vozac koliko gledas na druge koliko postujes pravila saobracaja i svasta nesto ane to je li auto ogrebano ili ne i ima li retrovizor ili ne
taj bez retrovizora ako vidi da dajes zmigavac da se ukljucis stat ce u vecini slucajeva i pustiti te dok ce primitivac sa tim uglancanim jos na gas da ne bi bio ispred njega e vidis u tome je razlika
blugirl

#81 Re: Kako zene voze?

Post by blugirl »

Slazem se respo.
Ali ne mozes reci da svi talijani lose voze. Samo ih nije briga za sitnice
bomba

#82 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

kockica_kockica wrote:Zene voze ... nije da ne voze... one "wanna be trkacice" su mi gore od onih "izgubljenih" sto im se nos nalazi na sajbi...
zensko sam i vozim, ali se ne trkam... pokusavam normalno voziti.. to znaci da ne divljam i milim po cesti 30km/h ... parkiram bez senzora (nemam ih, a ponekad bi voljela da ih imam :D zivot bi bio mnogo jednostavniji :oops: )... znam provjeriti ulje, dosuti ulje ako treba.. ne treba mi niko za dosipanje tecnosti za brisace... samoj sebi provjeravam antifriz, i pred zimu to obavezno dolijem ... samoj sebi uglavnom mijenjam brisace kad se istrose... znam gdje su osiguraci i koji mi trebaju, kad crkne neki od njih zamijenim...

sad sto se tice gume... ja bih gumu promijenila ali nemam snage da odvrnem gumu... stoga trazim pomoc prijatelja... mislim da 99% zena nema snage za odvrtanje gume pa zato i ne pokusava promijeniti gumu na autu...
do sada nisam imala problem sa svjetlima ali nedavno mi je crklo prednje pa sam na pumpi zamolila da mi zamijene, cisto da vidim kako se to radi, isto kao sto sam primjetila jutros da mi ne radi desna pozicija, danas kad mi prijatelj bude mijenjao gledat cu sta radi da znam za ubuduce... Servis generalni radim jednom godisnje na proljece...

Mislim da poznajem svoje auto dobro... da li me to cini dobrom vozacicom? ja mislim da ne cini.. u ovih pet godina koliko posjedujem auto jednom sam dosla u nepriliku i ogrebala sama svoje auto na zid jer je trkac zaboravio pravilo prvenstva i mogla sam birati ogrebotina ili bolnica...izabrala sam ovo prvo, a trkac mi je pokazao prst i nacerio se... ogrebotine na autu imam od nesavjesnih vozaca po mercatoru, tusu, interex-u, i ostalim parking prostorima gdje svaki nesposobnjakovic parkira svoje auto tako da je jednostavno nemoguce izbjeci da dotaknes vratima drugo vozilo.
Napisala mnostvo stvari koje me jako nerviraju kod vozaca na drugoj temi... Jedno nikada necu razumjeti, bahato ponasanje kad vozaci vide auto skolu... Svi smo mi nekad bili u toj poziciji da ucimo.. ne razumijem taj stav da se trebaju istresati na te jadnike koji uce voziti auto...
Svaka cast ! :thumbup: To se zove savjesan vozac odnosno vozacica !
Sto se tice gume,ako vidis da sarafe ne mozes odvrnuti normalno rukom (sarafi pretegnuti) fino stavi kljuc na saraf tako da je drska kljuca u malo uspravnijem polozaju od horizontalnog i onda fino nagazi jednom nogom na njega i osloni se cijelom tezinom i onda malo "skokni" i eto ga, saraf popusten ! Moras samo paziti da ti kljuc ne spadne sa sarafa (nabij kljuc na saraf do kraja) i moras bit u nekoj normalnoj obuci (ne mozes bas u stiklama skakat po kljucu)

Danas vulkanizeri a i servisi uglavnom stezu sarafe na tockovima pomocu pneumatskih pistolja a tako stegnut saraf ce i muskarac rijetko odvrnuti onako rukom. Ja prvi uglavnom skacem po kljucu da bi popustio saraf
Eto, nadam se da ce ti ovaj savjet pomoci, zlu ne trebalo :thumbup:
Last edited by bomba on 14/01/2013 15:21, edited 1 time in total.
respo

#83 Re: Kako zene voze?

Post by respo »

pa ko je rekao da lose voze?
ili da svi voze izvrsno
kakav je ko vozac ne ogleda se samo kao sto rekoh je li ogreban i je li ima retrovizore
dobar vozac se ogleda u tome kako reagovati u odredjenim situacijama a u tome ti ogrebotine ili neogrebotine ti ne mogu uospte pomoci
retrovizori vec u nekim situacijama mogu al i to se moze kompenzirati ako znas kako
evo ti se uhvatila auta koji ti govore kad ti sijalica ode kad ti je pritisak u gumama pao i slicno
i fino ti vozis i upali se lampica crkla sijalica i sta ces ti stati i cekati nekog da stane samo zato sto si zanosna plavusa u minjaku
pitas za servis
ide se nakon x000 kilometara
ide al dijelovi unutra ne znaju koliko je presao koji auto pa da ceka taj period da otkaze otkaze kad vise nije u stanju podnijeti napore
ja mozda vodenu pumpu necu mjenjati sljedeca 3 servisa a ti ces mjenjati svaki ili suprotno
zasto? nije nam isti stil voznje bez obzira sto prelazimo isto
idemo dalje
ti mozes imati auto bez packe al kad ti treba vjecnost da se ukljucis u saobracaj odmah pokazuje da nisi bas dobar vozac
ako slijepo pratis samo ispred sebe opet nisi dobar vozac jer ne pratis desavanja okolo
ako se uzdas samo u auto opet nisi dobar vozac
zasto? zato jer se ti vodis onom sto si vec napisala udji upali vozi a to je li mozda treba ubaciti u prvu u nekim slucajevima je li treba veci broj obrtaja u nekim situacijama jel to treba tad i tad je za teme spansko selo

i na kraju jesi li za kafu da ti objasnim sta oko auta prakticno

ostale forumasice ako su zainteresovane mogu se javiti na pp u periodu od 0 do 24 :)
muz66

#84 Re: Kako zene voze?

Post by muz66 »

loše.
loose end

#85 Re: Kako zene voze?

Post by loose end »

respo wrote:i na kraju jesi li za kafu da ti objasnim sta oko auta prakticno

ostale forumasice ako su zainteresovane mogu se javiti na pp u periodu od 0 do 24 :)
:lol: :lol:
dosta vise! :mrgreen:
vjesticanametli

#86 Re: Kako zene voze?

Post by vjesticanametli »

bomba wrote:
kockica_kockica wrote:Zene voze ... nije da ne voze... one "wanna be trkacice" su mi gore od onih "izgubljenih" sto im se nos nalazi na sajbi...

Svaka cast ! :thumbup: To se zove savjesan vozac odnosno vozacica !
Sto se tice gume,ako vidis da sarafe ne mozes odvrnuti normalno rukom (sarafi pretegnuti) fino stavi kljuc na saraf tako da je drska kljuca u malo uspravnijem polozaju od horizontalnog i onda fino nagazi jednom nogom na njega i osloni se cijelom tezinom i onda malo "skokni" i eto ga, saraf popusten ! Moras samo paziti da ti kljuc ne spadne sa sarafa (nabij kljuc na saraf do kraja) i moras bit u nekoj normalnoj obuci (ne mozes bas u stiklama skakat po kljucu)

Danas vulkanizeri a i servisi uglavnom stezu sarafe na tockovima pomocu pneumatskih pistolja a tako stegnut saraf ce i muskarac rijetko odvrnuti onako rukom. Ja prvi uglavnom skacem po kljucu da bi popustio saraf
Eto, nadam se da ce ti ovaj savjet pomoci, zlu ne trebalo :thumbup:
prije 2 mjeseca mi pukla guma kod kaknja i sama sam je promijenila a silni muskarci su vidjeli trokut i niko ni da pokusa stati i pomoci mi :( ali su svirali ko veliki
a sarafe sam odvrtala tako sto sam skakala po njima i iste sam tako i zavrnula........rezultat ja sva prljava guma na autu put do SA okoncan uspjesno.........ugl. nikakva nauka gume, ulje, lampice i kojesta a ako prokuha haj u stranu i cekaj pa dolijes i vozdrica
thea

#87 Re: Kako zene voze?

Post by thea »

ja sam kraljica svog kotaca
Arteta

#88 Re: Kako zene voze?

Post by Arteta »

Kako zene voze?
Zar se to moze nazvati voznja? :D
Melami

#89 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

blugirl
Vozacice draga, evo odgovorili su ti ostali forumas tako da nema potrebe da se ponavljamo.
Ja cu samo dodati da je na tebi kao ''dobrom'' vozacu da pratis ogranicenje kakvo god da je, nije tvoje da mislis da li je ono tu sa razlogom ili ne.
Ja, brat bratu, mogu svugdje ici mirne duze preko ogranicnje najmanje 20-30km/h, da li to znaci da trebam tako voziti?
Sta bi rekla da ti je ogranjicenje na autoputu 100km/h?
Meni jeste i ja ga postujem, djaba sto vozim sam na cesti i 3-4km pravac.
Zato nikad u zivotu niti sam dobio kaznu, niti sam imao bilo kakvu vrstu sudara, niti sam ikad bilo koga ogrebo na parkingu, a nikad nisam imao malo auto niti senzore.
Kad ti nadodje malo da hoces brze da vozis, ima nacin da se i to rijesi, a ne da se divlja po autoputu.
miss v

#90 Re: Kako zene voze?

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 20:16, edited 1 time in total.
respo

#91 Re: Kako zene voze?

Post by respo »

miss v tebe castim kafom ako ne uparkiras dvicu iz prve na parking mjesto :D
Melami

#92 Re: Kako zene voze?

Post by Melami »

bez zajebancije, danas vozim i dva puta idem iza auta i oba puta sam znao da zena vozi.

Jedna se ubacila u lijevu traku i zabila se u volan, kako to samo zene znaju-samo sto nije prosla kroz sofersajbu, i vozi debelo ispod ogranicenja./
bomba

#93 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

Melami wrote:bez zajebancije, danas vozim i dva puta idem iza auta i oba puta sam znao da zena vozi.

Jedna se ubacila u lijevu traku i zabila se u volan, kako to samo zene znaju-samo sto nije prosla kroz sofersajbu, i vozi debelo ispod ogranicenja./
Nije to nista... Ja sam neki dan puzio od Vogosce do Kobilje glave iza gospodje koja je cijelo vrijeme vozila tacno 30 km/h, ni manje ni vise. A cesta kakva jeste, nemas gdje da prestignes... :x O duzini kolone koju je doticna napravila nema potrebe ni pricati....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#94 Re: Kako zene voze?

Post by Truba »

thea wrote:ja sam kraljica svog kotaca
:lol: :lol: :lol:

Image
blugirl

#95 Re: Kako zene voze?

Post by blugirl »

bomba wrote:
Melami wrote:bez zajebancije, danas vozim i dva puta idem iza auta i oba puta sam znao da zena vozi.

Nije to nista... Ja sam neki dan puzio od Vogosce do Kobilje glave iza gospodje koja je cijelo vrijeme vozila tacno 30 km/h, ni manje ni vise. A cesta kakva jeste, nemas gdje da prestignes... :x O duzini kolone koju je doticna napravila nema potrebe ni pricati....

A muskarci to ne rade? Ne voze sporo? Nijedan?
Nee, muskarci znaju pravu mjeru, ni prebrzo ni presporo
Qler

#96 Re: Kako zene voze?

Post by Qler »

Kaže, da li ste primjetili da u saobraćaju svi koji voze sporije od vas su nesposobne budale, a svi koji voze brže su nenormalni manijaci :)
bomba

#97 Re: Kako zene voze?

Post by bomba »

blugirl wrote: A muskarci to ne rade? Ne voze sporo? Nijedan?
Nee, muskarci znaju pravu mjeru, ni prebrzo ni presporo
Eeee moja blu.... Niko ne kaze da muskarci to ne rade. I to sam dozivljavao, jednom vozio 50 km/h u par kilometara dugoj koloni od Mostara pa skroz do Jablanice. Bio ubjedjen da je neka velika kamioncina (ili vise njih) na celu kolone i na kraju se pokazalo da je kolonu napravio mladji muskarac sa golfom dvicom :lol: Doduse, on nije bio zauzet vrtnjavom pramencica dok je guslao cestom, bio je sav fokusiran na voznju sto se moglo i vidjeti na osnovu njegovog nosa nabijenog na sajbu :lol:

Takvi "soferi" jednostavno ne trebaju ni izlaziti na otvorenu cestu dok ne steknu barem malo iskustva i oslobode se da voze barem po ogranicenju na putu....
namiguljac

#98 Re: Kako zene voze?

Post by namiguljac »

prvo sam naučila kako radi automobil. šta su ventili, cilindri, bregaste, radilice, svjećice, grijači, turbine, doboš i disk kočnice, šta je diferencijal, šta kvačilo... jer mi je otac rekao da si za volanom uvijek jednom nogom u grobu, drugom u zatvoru. po mnogočemu nisam tipična žena, a možda je osnova u tome što moram znati kako nešto radi, što je u suštini učenje, a žene i učenje tradicionalno nisu omiljena kombinacija bar na našim prostorima.

prektis mejks prfikt.

stalno se susrećem sa predrasudama, pogotovo muškaraca, ali i žena. i to ne samo kad je vožnja u pitanju, već znanje općenito. veliki sam pacifista, ali sam u saobraćaju spremna i fizički se obračunati sa nasrtljivcem čiju grešku izbjegnem (još jedna očeva mudrost - nije dobar vozač koji ne napravi grešku, već koji izbjegne tuđu) a ufati da suje mene. naši muškarci su bahati, testosteronci, a druga krajnost su usplahireni štreberi kojima je auto nužno zlo, i kao takvi su ok, mada se ne vidim kako spavam sa dječicom na zadnjem sjedištu dok me takav dasa vozi stotinama kilometara.

vožnja je vještina, neko je izraženo talentovan, neko manje, ali svako može naučiti da vozi pravilno i sigurno.
slijedi da ne zna da vozi onaj koji neće da uči da vozi.

znanje je moć, sve ostalo je prepucavanje dokonih.
mp3problem

#99 Re: Kako zene voze?

Post by mp3problem »

.
Last edited by mp3problem on 17/04/2014 22:56, edited 1 time in total.
bebeSa

#100 Re: Kako zene voze?

Post by bebeSa »

Meni je voznja isto kao i sve drugo sto radis u zivotu, ako volis, super! Ako ne volis, onda ima i straha i nesigurnosti a u tom slucaju ne sjedaj za volan! Zene to mogu uporediti sa kuhinjom npr...ne volim da kuham rucak ali volim da pravim kolace, kad je rucak na stolu nisu face bas odusevljene pojede se jer se mora a kad se iznese kolac,mmmmm, svi se oblizuju! E tako ti je i na cesti, kad vide "nos na sajbi", nezadovoljne face svih ostalih ucesnika u saobracaju, a kad vide smireno lice puno samopouzdanja za volanom niko i ne obraca paznju, "ova/ovaj zna sta radi"! Dalje, ove danasnje tehnike senzori i cuda silna, nisu za pocetnike, kao uostalom ni nova auta....moje misljenje, prvo dobro nauci, izvjezbaj (par godina) pa se onda oslanjaj na senzore. Primjetila sam da se mladi vozaci ne okrecu kad se prestrojavaju nego se oslanjaju samo na ono sto vide u retrovizorima...da li ih uce da postoji nesto sto se i ne vidi na retrovizoru??? Jedna, meni veoma draga osoba je ing. masinstva, i naravno da jako dobro poznaje materiju sastava i rada motora ali na zalost nezna da vozi. Polozile smo vozacki u isto vrijeme ali nikad nije, a sad pogotovo niti nece, voziti kao ja! Ovo nije "hvalite me usta moja" priznajem ja da ima i boljih vozacica od mene (rijetke su al ih vjerovatno ima) al nije sve ni u detaljnom znanju. Ja nemam pojma kako to sve funkcionise ispod haube al sam zato za volanom kraljica, jer volim, obozavam da vozim!!!
LP
Post Reply