ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
laliberty

Post by laliberty »

hikmeli dostojevski wrote:A sto ne idete u arapske zemlje ako vam smeta hriscanstvo?

ihhh sta je Srba u arapske zemlje otislo ....
Buffalo

Post by Buffalo »

Samo bih zelio veoma prosto da se izjavim da ja licno ne vjerujem da ovdje pojedini su zavrsili srednju skolu a kamoli da imaju dilpome sa nekih fakulteta...!

A sto se tice zivota u Svedskoj, i prava - neznam - ali sigurno su bolji uslovi dati nasim ljudima od tih Svedjana i Zapada nego od ijedne Istocne zemlje!

Prema tome, svima koji nisu zadovoljni i nemaju mogucnosti da zive dobar zivot u Bosni - SLOBODNO idite u Svedsku jer barem ce te imati hljeba jesti dok u Bosni od Politicara (citaj kriminalaca) nemate ni vode piti!

Sto se tice tih gluposti da Bosnjacima i Muslimanima nista nije dozvoljeno - to je samo nasa licna propast, zapravo kao sto je neko naveo skola nam ne ide bas dobro pa onda zelimo da imamo status doktora sa srednjom skolom. Mi smo krivi sto se ne skolujemo, a nisu bolnice koje nas nece da zaposle sa nikakvim znanjem! Znate kada propadnete - uvijek je lakse druge kriviti!!
Annela

Post by Annela »

tolkien wrote:KRST (-ina) je simbol kršćanskog fašizma i to je historijska činjenica. Za sve nekršćane pa i neke kršćane KRST (-ina) je simbol zla.

Svakom krstu treba dodati 4 C pa da bude srpski-četnički KRST (-ina), a i šahovnica simbolizuje polja koja formiraju krstove i to mnogo njih. Ne postoji fašistički pokret u Evropi, a da nema neku formu krsta kao simbol. Nađite mi takav, pa ću ja vama naći milion linkova sa onima kojima KRST (-ina) jeste simbol.

Normalno da je sramota da svjetska humanitarna organizacija nosi naziv crveni KRST (-ina), jer bi joj simbol trebalo biti srce ili ljudske ruke ili nešto slično lijepo i humano, a ne KRST (-ina) simbol istrebljenja nekršćanskih civilizacija i kultura u čitavom svijetu.

Ali to btw. nije tema i tek je crtica o jednoj Bosni i Bošnjacim vrlo nesklonoj okolini.
Neću reći da naš narod apsolutno valja, imamo i mi dosta loših ljudi, ali njima njihovo, nama naše.
Stvarno pretjerujes samo ne znam kako si uspjeo poveza Scandinavske zemje za 4 C. Ocigledno da nisi zadovoljan sa svojim zivotom i drzavom u kojoj zivis.

Skandinavci pozdrav iz Dk :)
stelium

Post by stelium »

Po mom misljenju sve je stvar:
-nafake(ako je imas i u Sahari ili u Sibiru ti je "mina")
-kompleksa(sto ih manje nosis sa sobom kuci ili vani to ti je lakse)
-sposobnosti(ako imas ciljeve i namjeru zivjeti a negledati sto je kod komsije sarenija krava)
-licnog nagona(volim BiH kao domovinu ali me uvijek vuklo vani dok je kod starog obrnuto-nema te guzice da ga natjera u "anostranstvo"-ljubitelj je onih "conspiracy theory":Skandinavija je radioaktivna :D :-D ;
Jedna krv :) )
-pitanja da li ti je karakter takav da te tjera da svojoj sredini nametnes svoje stavove(po svaku cijenu).
I onda se ovdje jave razni ultra hardcore islamisti sa raznim urlicima o njihovoj ugrozenosti a u sustini imaju idealne uslove za zivot(bar ovdje gdje sam ja-Bec,na jednoj strani vehabije,na drugoj neki sa drugim hlacama a nedaleko od njih zidovska ambasada).Idila ziva,realno gledajuci!
Ali dzaba je,da je doci do moci,vlasti :roll: .
pitt

Post by pitt »

Zreo za Kulina...Tita mi :x :x
Annela

Post by Annela »

Upravo si ovo dokazao:

"P.S. Akademski sam gradjanin, da ne pričam koliko jezika govorim."
Vodenjak

Post by Vodenjak »

tolkien wrote:Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.
Kako se samo usudjujes da nakon "posjete" pricas onima koji su ovdje vise od jedne decenije kako im je i kako ih "terorisu" Skandinavci??

Ti si covjece ili bolestan (tesko, psihicki, beznadno!) ili si podobro bezobrazan!
Nikako da skontam sta je od to dvoje u pitanju!
Podvij rep i prestani se qrciti ovdje! Dosta te je!
verbal

Post by verbal »

Annela wrote:Upravo si ovo dokazao:

"P.S. Akademski sam gradjanin, da ne pričam koliko jezika govorim."
ma pusti annela smrada.

i pored veoma jake konkurencije na ovom forumu, uspio je svojim primitivizmom i mrznjom probiti se u sami vrh forumskih primitivaca i ekstrema.

jadan ti tolkien, a pogotovo ona(j) ko sa tobom zivot bude provodio.
verbal

Post by verbal »

tolkien wrote: Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.
U prijevodu:

Bio sam izbjeglica u Njemackoj, ali su mi Svabe uvalile nogaru i nakon rata htjeli vratiti u Bosnu. Prije nego su me deportovali razgulio sam iz Njemacke i pokusavao na laznjaka traziti azil u drugim drzavama zapadne Evrope, ali posto sam bio registrvan u NJemackoj ispusio negativ u svakoj od njih.

Sada sam ocajan i bijesan.
chombe

Post by chombe »

usput, dalje u prijevodu

zbrisao iz BIH, za odsudnih momenata gdje je bilo prostora i vremena za dokazivanje.........................
Vodenjak

Post by Vodenjak »

verbal wrote:
tolkien wrote: Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.
U prijevodu:

Bio sam izbjeglica u Njemackoj, ali su mi Svabe uvalile nogaru i nakon rata htjeli vratiti u Bosnu. Prije nego su me deportovali razgulio sam iz Njemacke i pokusavao na laznjaka traziti azil u drugim drzavama zapadne Evrope, ali posto sam bio registrvan u NJemackoj ispusio negativ u svakoj od njih.

Sada sam ocajan i bijesan.
I onda nastavlja nas "osvijesceni" tolkien:
I to MENI, akademski obrazovanom, nogu da dadu...
KRST-inu im njihovu!
A oni su me i skolovali, posao obezbijedili, rodbinu sam im poslao da im socijalu cafirsku uzimaju...

Sto mi to rade, stooooo?? :sad:

:D

:x
kekec

Post by kekec »

Ne trudite se previse, ne odgovarajte mu. :)

Tolkien zivi u inostranstvu, zbog necega je ogorcen
na domacine, a i ne misli se vracati u Bosnu. :wink:

Njegovi postovi su samo obicno zakuhavanje. :-)
chombe

Post by chombe »

nadovezuje se dalje i s mukom pripovjeda,

kako je u svabiji na crnjaka radio na baustelu a primo socijalu, para bilo i za putovanja po citavoj evropi, dobro se zajebavo, zivio, koke ganjo.... i onda sreci dodje kraj..........

za malu cabu bi tebe trebalo zavezati, preko noci, sad u ovoj zimskoj idili.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

1.ljekar, njem. diploma, eu-pasos. je li za pocetak dovoljan perfektni engleski il je svedski ipak preduslov.
2. uopste info za trziste ljekara, lova, radni sati i sl.

zahvalan za detaljne info
verbal

Post by verbal »

fadil schtil wrote:1.ljekar, njem. diploma, eu-pasos. je li za pocetak dovoljan perfektni engleski il je svedski ipak preduslov.

ovdje u danskoj, ako si ljekar opste prakse naravno da moras poznavati danski. najnize plate ljekara opste prakse su u prosjeku 25-30000 dkr (ca 3500-4000€)

puno radno vrijeme je 37 sati sedmicno.

samo engleski bi bio dovoljan u slucaju da si vec renomiran hirurg i to specijalista za neke zahvate za koje oni nemaju dovoljno kadra
ako mene pitas, sanse bez jezika su male, skoro nikakve.
Last edited by verbal on 01/02/2005 00:13, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

fadil schtil wrote:1.ljekar, njem. diploma, eu-pasos. je li za pocetak dovoljan perfektni engleski il je svedski ipak preduslov.

Svedski ti je jako bitan, ali imas velike sanse ako je tako kako je napisano!
Koliko ja znam, sa njemackom diplomom nece biti nikakvih problema da pocnes raditi odmah nakon naucenog jezika! Niko ne insistira na perfekciji znanja istog, ali za komunikaciju sa pacijentima znas i sam koliko treba jezik...

Isto tako, pitanje je zelis li da radis kao ljekar ili imas ambicije da se bavis naucnim radom na nekoj instituciji.
Tada je cak mnogo lakse ubaciti se bez svedskog.
Barem u pocetku...
verbal

Post by verbal »

ako dobro poznajes njemacki onda ti ne bi bio nikakav problem nauciti danski, a kad znas danski razumijes i svedski.

nego, sta fali njemackoj?
zar tamo nije mnogo nizi porez, zatim jeftiniji zivot.

Ovdje za jedan auto mozes kupiti tri, a za jedan stan mozes kupiti dva u njemackoj
fadil schtil

Post by fadil schtil »

verbal wrote:ako dobro poznajes njemacki onda ti ne bi bio nikakav problem nauciti danski, a kad znas danski razumijes i svedski.

Ovdje za jedan auto mozes kupiti tri, a za jedan stan mozes kupiti dva u njemackoj
hvala obadvojci na informacijama. u njemackoj se puno radi. 12-15 sati prvih 18 mjeseci za ca.1000 E., a kasnije lova je, naravno, bolja - ali radno vrijeme je ubitacno. znate i sami, njemci su ko zivotinje.

a kolko dugo bi mi trebalo, obzirom na njem. i engleski, da savladam danski, za koji pretp. da je srodniji njemackom, odnosno svedski ili norveski? znam da je to individualno, al nako, slobodna procjena???
dijablo100

Post by dijablo100 »

1) Odgovor Fadilu: Neces imati problema ako je kako navodis, sto se tice Svedskog jezika ili te ustanova poslaje na skolovanje (u prosjeku od 3-6 mjeseci ovisi kako je kurs intenzivan), ali ako je kao sto navodis bar ti ne bi trebao imati problema da se naucis jezik. Naime, moj jaran iz Holandije je dosao prije dvije godine (inace je iz SA), radi u privatnom domu zdravlja, trenutno je ATP ljekar ali uskoro prelazi na stalno i ima platu 2300 EUR. Cim predje na stalno kaze da mu plata ide na 2900 EUR, a inace ljekar sa 40 godina starosti, specijalista ima oko 3800 EUR.

2) Odgovor odakle mi informacija u vezi 2007 godine, buduci da radim u vladinoj organizaciji (jednom departmentu) dosao sam do izvjesnih saznanja inoficijelno, ali znaci NISAM rekao da ce primati iskljucivo Bosance i Hercegovce, ali kao sto neko rece ovdje nasi ljudi imaju finu reputaciju.

3) Sto se tice ostalih komentara (Tolkien i slicno), suvisno je da ih komentarisem, moja namjera je bila samo da pomognem sa relevantnim informacijama jer znam da je dosta nasih mladih ljudi zainteresovano za ovu opciju. Bezobraznih i zavisnih ce uvijek biti pa eto i sada, zao mi samo momaka i cura sa ovog divnog sajta sto se zaista trude da ga odrze i mislim da su fakat pravo uspjeli ali kreteni uvijek miniraju.

Dalje, zelim da napisem da svaki covjek na svijetu ima sansu da uradi za sebe koliko zeli. Licno sam dosao u ovu zemlju prije devet godina, i skontas odmah neke osnovne stvari, da bi uradio bilo sta moras nauciti jezik (nazalost ovdje ima nasih ljudi koji zive 30 godina i znanje jezika =0). Uz mnogo truda dakako (imao sam odredjeni cilj cijelo vrijeme) zavrsio sam skolu, zaposlio se i eto danas se ne zalim. Nisam mislio da ovoliko vazim ali eto, da ojasnim, imam fin stan (Hammarby Sjöstad, za nekog ko rece da zivim u förortu), koji sam dakako kupio na kredit, pa sta. Vozim BMW X5 koji sam takodje kupio na kredit, pa sta. Ali i pored toga imam sasvim dovoljno love da spicim kad mi se cefne u seher na cevape, na skijanje,finu garderobu itd... Vise mi ne treba sa mojih 33 godine. Znaci nisam ja ni pametniji ni gluplji nego bilo ko drugi vec je samo stvar ulaganja u svoj zivot i sebe.

E sad nek mi neko od pametnjakovica objasni sta mi to moja maticna drzava pruza, da sa dva fakulteta konobarisem za cetiri glave mjesecno i gledam guzonje, seljake, prevarante i kriminalce kako se k.... po rodjenom mi gradu ili da zaradjujem posteno za zivot i zivim koliko toliko normalno.
Moj savjet je da kanalisete svoju negativnu energiju prema onima sto su izvarali i zavalili za iducih 20 godina i vas i mene pa kako kome.

Za dobronamjerne ja i dalje stojim na raspolaganju sa informacijama.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

fadil schtil wrote:
verbal wrote:ako dobro poznajes njemacki onda ti ne bi bio nikakav problem nauciti danski, a kad znas danski razumijes i svedski.

hvala obadvojci na informacijama. u njemackoj se puno radi. 12-15 sati prvih 18 mjeseci za ca.1000 E., a kasnije lova je, naravno, bolja - ali radno vrijeme je ubitacno. znate i sami, njemci su ko zivotinje.

a kolko dugo bi mi trebalo, obzirom na njem. i engleski, da savladam danski, za koji pretp. da je srodniji njemackom, odnosno svedski ili norveski? znam da je to individualno, al nako, slobodna procjena???
Svedski za 6 do 12 mjeseci intenzivnog kursa usmjerenog bas za tvoju struku gdje ulazi i praksa.
Sasvim dovoljno za poceti raditi!
dijablo100

Post by dijablo100 »

Za Fadila STICHL: Pokusao sam otprilike da konvertujem SEK u EUR
fadil schtil

Post by fadil schtil »

hvala diablu i vodenjaku. dokaz da ovakvi forumi i nisu totalno beskorisni.
diablo je u pravu. sve je do tebe. kada se dokazes kao posten, marljiv, povjerljiv i slicno - kolege i okolina te kao takvog i prihvate. sve kolege znaju i da postim i da ne pijem preko ramazana, i da ne jedem svasta, ali prizma kroz koju me gledaju je postenje, rad i povjerenje. primitivaca koji te posmatraju drugacije ima, ali su nebitni jer su bezopasni.

ima nase reje koji religiju stavljaju prije svega i uz to i nisu uvjek posebnih kvaliteta, i samim tim izazivaju podozrenje okoline.

znaci prije svega si insan sa karakternim osobinama, pa tek poslije musliman il krscanin.

na kraju krajeva to je i 'nas' princip vrednovanja drugog, nesto slicno je rekao i naibu-reis na bajramskoj hutbi.
tolkien

Post by tolkien »

Sastale se pobjegulje na sijelo da ponovo ocrne Bosnu i pokusaju pred svojom savješću i drugim ljudima da opravdaju svoj krivi životni izbor.
Da smo svi mislili kao vi, ništa od ove naše lijepe BiH nebi bilo, već bi svi pobjegli.
Ovdje nije idealno, ali mjesta ima za sve vrijedne i pametne ljude da grade ovu zemlju (svaki mali i srednji biznis se može izgraditi bez ijedne veze ovdje !). Nevejrujete - probajte pa pričajte, ali vam fali i znanja i sposobnosti i novaca da to ostvarite.
Stanje nije ni približno tako loše kao što je bilo 1992 ili 1995, ali kome ćeš to reći kad ljude to ne zanima.

Na moje argumente niko ovdje nije odgovorio argumentima, sem ličnim uvredama.
NEĆU U ŠVEDSKU ILI BILO GDJE NA ZAPAD DA ME MOLE I SVE MI ĐABA DAJU TAMO.

Nismo svi isti, jer neki od nas imaju principe i spremni su za njih da poginu, a neki bi i rođenu majku prodali.
Što se političara tiče, i na Zapadu su isti korumpirani i lopovi, pa o njima ne pričate. Jer zaboga samo u Bosni ima mita i korupcije. ne hvaleći zakona našem SDA-SBIH-SDP ološu. Ali nismo SVI mi loši i nije ČITAVA zemlja loša zbog tih nepoštenih i nekorektnih.
Masa nas se ne slaže s vama tamo i naše je da to kažemo, a vi i dalje po svome pa kud koji. Nisam ljubomoran na ljude koji ni svoje ime ne smiju reći tamo gdje žive, koji rade najniže poslove, kojima se djeca udaju, žene i krste po crkvama. NEBIO NEDOBOG LJUBOMORAN I ZAVIDAN NA VAS.

Mi primitivni i ekstremni smo odbranili ovu zemlju od četnika i ustaša, a oni koji su vjerovali u multikulturu sada mirišu ljubičice odozdo po masovnim grobnicama ili pobjegli kao i vi što ste.

Sretno vam bilo i hajte polahko na švedske forume pa tamo prosipajte vašu filozofiju, niko vas neće, a manite se vi poštenih i dobrih Bošnjana. Što je dosta - dosta je.

P.S. Samo na studentskoj vizi, a nekamoli radnoj (a imo sam i jednu i drugu) mogao sam praktično neograničeno biti vani. Ne hvala !
dijablo100

Post by dijablo100 »

Za Tolkiena:
LOOSERU ORTODOKSNI, napisao sam ti ranije da ovdje zivim 9 godina, ako imalo kontas i znas osnovna pravila matematike, znaci mozes da skontas da sam doso ovdje POSLIJE Dejtona, zahvaljujucu curi (bio prvo u brdskoj onda u MUP-u), ali ko si ti da ti ja objasnjavam, pitanje je gdje si ti bio.
Zar je neko od nas reko da su dole svi losi, pa starci, raja i familija mi zive dole, ne samo meni nego i mnogim ostalima. RAZMISLI MALO tom tikvom!
Opanak u tranziciji

Post by Opanak u tranziciji »

Da smo svi mislili kao vi, ništa od ove naše lijepe BiH nebi bilo, već bi svi pobjegli.
Ovdje nije idealno, ali mjesta ima za sve vrijedne i pametne ljude da grade ovu zemlju (svaki mali i srednji biznis se može izgraditi bez ijedne veze ovdje !). Nevejrujete - probajte pa pričajte, ali vam fali i znanja i sposobnosti i novaca da to ostvarite.
Stanje nije ni približno tako loše kao što

Kakav crni biznis koga lazes, jadan bio?

Zar da budemo sluge lopovima na vlasti , bolje je i casnije

radit najteze poslove svabama koji ce te ipak gledat kao covjeka

nego nase kriminalce koji ce na tebe gledat kao na hamala,

kojeg treba iskoristit do maksimuma!
Post Reply