Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
dječak sa šibicama

#76 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by dječak sa šibicama »

Image

Kad nece niko.... sigurno sam dosta toga pogrijesio u detaljima, ali to je to otprilike.

Neke linije koje sam vidio svojim ocima, kao na S. B. (Stupsko brdo) mogu u detalje, neke onako okvirno. Na Stupskom je linija isla odmah iza kasarne, pa prema gusica hali. Izmedju Otesa i Pejtona uz prugu, padom Otesa nasi se povlace preko rijeke dobrinje ka Azicima i Stupu. U koritu rijeke ginu brojni civili, moji rodjaci su mamu nasli tek u mrtvacnici, navodno su ih Srbi minobacacima poklopili u koritu Dobrinje, grupu civila u kojoj je bila i ona.

Tu je i Stup, jedan i dva, dijeli ih glavna cesta. Pa Kasindolska koja je veza Nedjarica sa Ilidzom, pa preko Energoinvesta.
Desno je A. N. (aerodromsko naselje) a ne znam gdje je isla linija izmedju Butmira i Ilidze.

Linija je ionako dvostruka, sa medjuprostorom, pa je to tesko i nacrtati jednom linijom, ali eto ako sta pomaze.
Bali beg Malkoč

#77 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bali beg Malkoč »

zar nisu i Azići izgubljeni, a linija išla otprilike paralelno sa magistralnim putem Stupska petlja-petlja Vogošća
dječak sa šibicama

#78 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Ne vjerujem da je toliko, da je linija isla tom linijom, onda bi to znacilo da je i Stup pao.

Koliko znam, hladnjaca je cijeli rat bila u nasim rukama. Ovo da su se povukli preko Dobrinje rijeke je nakon pada, kako je kasnije isla linija, kojim prostorom, zaista ne znam.
taxidriver

#79 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by taxidriver »

Nikada "Hladnjaca" nije pala. Ona je bila kljucni objekat za odbranu i da smo je izgubili to bi bio kraj.
Najdominantniji objekat na cijelom tom dijelu ratista.
karanana

#80 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by karanana »

sta/gdje je hladnjaca?
je li to onaj kockasti objekat gdje je danas smjesten, ili je bio smjesten gazdo komerc? zeleni objekat sa bijelim krugovima?

sta znaci ona isprekidana linija?
dječak sa šibicama

#81 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Isprekidana linija prati tok rijeke Dobrinje, vidi se dubrava uz rijeku, tako se rijeka najbolje prepozna na ovim snimcima, vrbe su uvijek uz vodu.

Hladnjaca, klaonica, na Stupu zgrada, sa desne strane ulice kad se ide iz Sarajeva na Ilidzu, negdje otprilike ispod slova S na slici (rijec Stup)

Stub odbrane Stupa. Rokali su je nema sa cim nisu, izresetali su je tenkovskim pancirima.
ibizza

#82 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by ibizza »

Dole sam zivio do pada Otesa,bio sam dijete od 5 godina.Sjecam se,da smo posljednju noc sjedili u prizemlju kod komsije(cijeli ulaz,nekih 20-tak osoba),nismo se pomakli nigdje...MOdjednom je neko zakucao na vrata,svi smo se usutili,mislili smo da su "oni" dosli,a onda se javio moj otac...Rekao je kako su "oni" u zgradi preko puta nase,da svi bjezimo(rekao nam je put),pobjegli smo preko rijeke dobrnje,u azice,a tamo su nas cekali pripadnici HVO-a,oni su nas sa autima prebacili u Halilovice.
Inace,otac je bio jedan od prvih ljudi u odbrani Otesa i mnogo puta je sam rekao kako smo bili ZAVALJENI,ostavljeni na cjedilu.
4m3l

#83 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by 4m3l »

upis..
luckylaka

#84 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by luckylaka »

Moze li neko da mi se javi na p.p.ko je bio na Otesu.Vrlo je vazno
luckylaka

#85 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by luckylaka »

Moze li neko da mi se javi na p.p.ko je bio na Otesu.Vrlo je vazno.P.S.Dali je na Otesu postojala 105-a
трокадеро

#86 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by трокадеро »

PM72 wrote:Trocadero,

Dino Merlin nije vozao tenk i pucao po gradu kao Maunaga.Dino puni Arenu u Beogradu i to više puta a Maunaga ne može napuniti ni vlastiti špajz.Dino nije pjevao "udri brate ne žali granate,nevolim te Alija zato što si balija,ćuti Mujo ubiću te ja,što mi se noćas ruše džamije" i slične srpske "patriotske" pjesme.Dino je pjevao o "srcu koje je čelik" ,u njegovim pjesmama nema vrijeđanja Srba niti pogrdnih imena,prijetnji i slično.Dino obilazi svjetske metropole a Baja mali Knindža,Mišo Maunaga,Lepi Mića i slični obilaze biroe za zapošljavanje.E radi toga ste i taj rat izgubili...

Ljubiša Kalas nije bio kod nas osim kad je levat zalutao u greškom u Butmir.Dakle,izmislio si kako je bio kod nas i kako ste ga zarobili baš na Otesu.A reći ću ti i za detalj kako Ljubiša nije vozio golfa nego kadeta "kocku" narandžaste boje,stajao sam mu pored auta kod komande u Hrasnici.Na sarajevskim registarskim tablicama, umjesto petokrake,imao je naljepnicu sa srpskom trobojkom a kad je zalutao rekao je vojnim policajcima u Butmiru kako je on "vojna policija VRS" a kad su mu oni rekli "dobrodošli,mi smo vojna policija Armije BiH"-žena mu je odmah pala u nesvjest.Starka,plavuša i to dobrodržeća,usrala se i upišala od straha a niko je nije ni taknuo.Ali je njen suprug Fikri u komandi pjevao "udri brate nežali granate" nakon čega ga je Fikro bacao po zidovima ko vreću.Kadet mu je dugo stajao u Tarčinu,pred tamošnjom policijom.A Ljubiša je razmjenjen za dobre pare mada bi ga ja razmjenio samo za Lepog Miću :thumbup: ...
Хајде добро, по теби изгубили смо и тај неки "музички рат", па да честитам :D . Слушао се Дино код нас по дернецима и кафанама читав рат , наручито те његове ратне па нико није рекао гаси то смеће. А што је Цеца код вас дерала? Јелде а? Нека је Дино пунио арену, шта ме брига,нек слуша ко ста хоће... само се мало себи посрао у уста кад је рекао да никад неће пјевати у Србији!Можеш ли одвратит омладину од траљавог турбо фолка , па не можеш наравно. А ако дође какав "четник" вечерас у Зетру да пјевуши одмах сузавац у публику! :D

Алергичан сам на народне а поготову на те наше ратне "патриотске народне" добијем осип!
Заборавио си споменути Љубета Васиљевића, и понешто из његовог ратног репертоара :D

Кад већ имаш информације о Каласу требао би знати да је он итекако био код вас на Отесу!
И јест вам Фикро неки командант, трехо нашег славуја од станични зид сиви па онда тражи паре за њега!
То он и Амор Машовић били кокузи па им требало пара? Паметније да су га размјенили за неког вашег.
ibizza

#87 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by ibizza »

трокадеро wrote:
PM72 wrote:Trocadero,

Dino Merlin nije vozao tenk i pucao po gradu kao Maunaga.Dino puni Arenu u Beogradu i to više puta a Maunaga ne može napuniti ni vlastiti špajz.Dino nije pjevao "udri brate ne žali granate,nevolim te Alija zato što si balija,ćuti Mujo ubiću te ja,što mi se noćas ruše džamije" i slične srpske "patriotske" pjesme.Dino je pjevao o "srcu koje je čelik" ,u njegovim pjesmama nema vrijeđanja Srba niti pogrdnih imena,prijetnji i slično.Dino obilazi svjetske metropole a Baja mali Knindža,Mišo Maunaga,Lepi Mića i slični obilaze biroe za zapošljavanje.E radi toga ste i taj rat izgubili...

Ljubiša Kalas nije bio kod nas osim kad je levat zalutao u greškom u Butmir.Dakle,izmislio si kako je bio kod nas i kako ste ga zarobili baš na Otesu.A reći ću ti i za detalj kako Ljubiša nije vozio golfa nego kadeta "kocku" narandžaste boje,stajao sam mu pored auta kod komande u Hrasnici.Na sarajevskim registarskim tablicama, umjesto petokrake,imao je naljepnicu sa srpskom trobojkom a kad je zalutao rekao je vojnim policajcima u Butmiru kako je on "vojna policija VRS" a kad su mu oni rekli "dobrodošli,mi smo vojna policija Armije BiH"-žena mu je odmah pala u nesvjest.Starka,plavuša i to dobrodržeća,usrala se i upišala od straha a niko je nije ni taknuo.Ali je njen suprug Fikri u komandi pjevao "udri brate nežali granate" nakon čega ga je Fikro bacao po zidovima ko vreću.Kadet mu je dugo stajao u Tarčinu,pred tamošnjom policijom.A Ljubiša je razmjenjen za dobre pare mada bi ga ja razmjenio samo za Lepog Miću :thumbup: ...
Хајде добро, по теби изгубили смо и тај неки "музички рат", па да честитам :D . Слушао се Дино код нас по дернецима и кафанама читав рат , наручито те његове ратне па нико није рекао гаси то смеће. А што је Цеца код вас дерала? Јелде а? Нека је Дино пунио арену, шта ме брига,нек слуша ко ста хоће... само се мало себи посрао у уста кад је рекао да никад неће пјевати у Србији!Можеш ли одвратит омладину од траљавог турбо фолка , па не можеш наравно. А ако дође какав "четник" вечерас у Зетру да пјевуши одмах сузавац у публику! :D

Алергичан сам на народне а поготову на те наше ратне "патриотске народне" добијем осип!
Заборавио си споменути Љубета Васиљевића, и понешто из његовог ратног репертоара :D

Кад већ имаш информације о Каласу требао би знати да је он итекако био код вас на Отесу!
И јест вам Фикро неки командант, трехо нашег славуја од станични зид сиви па онда тражи паре за њега!
То он и Амор Машовић били кокузи па им требало пара? Паметније да су га размјенили за неког вашег.
Pisi latinicu da te cijeli svijet razumije ;)

Vidim da si ti jedan od mnogobrojnih koji su rokali po Otesu ,po civilima,po djeci,zenama,starcima?? Ko mi od vas razvali kucu,baci granatu na kucu u kojoj je u tom trnutku bilo 20-tak ljudi(vecinom zene i djeca)?? Ko vam je od "prijatelja krvata" dojavio da se u toj kuci nalazi "mni skloniste?
Bali beg Malkoč

#88 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

dječak sa šibicama wrote:Ne vjerujem da je toliko, da je linija isla tom linijom, onda bi to znacilo da je i Stup pao.

Koliko znam, hladnjaca je cijeli rat bila u nasim rukama. Ovo da su se povukli preko Dobrinje rijeke je nakon pada, kako je kasnije isla linija, kojim prostorom, zaista ne znam.
Azići su pali, linija je išla magistralom negdje do Stupa a onda se malo pomakla do hladnjače koja je bila posljednji bedem odbrane i Stupa i tog dijela ratišta
na osnovu svega ispričanog i postavljenih karata, konačno sam JA napravio neku verziju karte, pa ako neko ima zamjerke nek se javi

desnim klikom uvećanje karte

p.s. može li neko ucrtat gdje je tačno ulazio-izlazio TUNEL

Image
PM72

#89 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Nije Trocadero loš momak i veliki četnik.On je "početnik". :lol: Šala,valjda mi neće zamjeriti.

Ljubiša Kalas nije bio u Otesu kad ste ga "oslobađali" a ovi detalji što sam napisao u vezi njega su tačni 100%.Fikro je ljudina u svakom pogledu a to što se malo "zaigr'o" pa džukca bacao ko vreću su aferimi koje je skupio.Kad je pjevao "udri brate ne žali granate"-nije ni sanjao da ga je ta pjesma mogla glave koštati.Ne znam samo zašto petljaš Amora Mašovića u tu svu priču,on niti je znao kad je razmjenjen niti je učestvovao u tome.Doprinos gospodina Mašovića je nemjerljiv a ljaganje na njega koje vršite vi sa te "tamo " strane je izraz nemoći,gluposti i neobavještenosti.Mašović nije nikome marke uzeo niti je sakrivao kojekakva tijela,mom drugu je valjao jer je razmjenjen zahvaljujući samo njemu i njegovoj požrtvovanosti.To je jedan fini gospodin,školovan,sarajlija-lafčina jednom riječju.Braco Lazarević iz Ljubogošte je bio na vašoj strani zadužen za razmjene i sve petljavine i lopovluci su išli preko njega.Prijeratni papak-vlasnik kafane dograbio se prilike da u ratu glumi božanstvo.Upitaj njega koliko je para dao za "udri brate ne žali granate".

A ne znam što te pogađa kad kažem da ste i taj rat izgubili.Zar niste? Uporedi spot "vojnik sreće" sa onim vašim o ilidžanskoj gardi.Ili Tifin o Vikiću.Pa to je MTV produkcija za Lepog Miću,Slavišu Guju i ostale guslare...
Sta ti bi?

#90 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Bali beg Malkoč wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ne vjerujem da je toliko, da je linija isla tom linijom, onda bi to znacilo da je i Stup pao.

Azići su pali, linija je išla magistralom negdje do Stupa a onda se malo pomakla do hladnjače koja je bila posljednji bedem odbrane i Stupa i tog dijela ratišta
na osnovu svega ispričanog i postavljenih karata, konačno sam JA napravio neku verziju karte, pa ako neko ima zamjerke nek se javi

Image
Azici nikad nisu pali!!!
Bar veci dio/kvadrat od betonskog hangara/Vidica kuca do Miljacke/Bajkusa kuca i dio od pruge do JugoComercovih hangara. Duga je to prica, neke 3 "blatne i smrznute" godine , vise u zemlji nego iznad !!!
Nazalost, ne znam da uredim postojecu sliku :x a ima tu mnogo stosta da se izmijeni. I u Azicima, i u Pijacnoj a bogami najvise na Stupskom brdu!
PS: i da , bili su udaljeni od Stupske petlje nekih 100-150 metara sa strane Stupskog brda!
PM72

#91 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

...
Last edited by PM72 on 08/01/2013 19:41, edited 1 time in total.
Bali beg Malkoč

#92 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Sta ti bi? wrote:
Bali beg Malkoč wrote:

Image
Azici nikad nisu pali!!!
Bar veci dio/kvadrat od betonskog hangara/Vidica kuca do Miljacke/Bajkusa kuca i dio od pruge do JugoComercovih hangara. Duga je to prica, neke 3 "blatne i smrznute" godine , vise u zemlji nego iznad !!!
Nazalost, ne znam da uredim postojecu sliku :x a ima tu mnogo stosta da se izmijeni. I u Azicima, i u Pijacnoj a bogami najvise na Stupskom brdu!
PS: i da , bili su udaljeni od Stupske petlje nekih 100-150 metara sa strane Stupskog brda!

ja sam i nacrtao linije okvirno, po onome što se moglo pročitat i vidjet po nekim ranije postavljenim kartama
kad već niko nije postavio pravu
i sa mogućnostima ispravke, zo sam i naveo
šteta je što ne znaš da to nacrtaš, a ja nisam iz SA da bi znao o čemu pričaš, pa da bi mogao prepravit
valjda će se naći neko ko zna crtat i ko zna o čemu pričaš, pa skladno tome precrtat nove linije
Sta ti bi?

#93 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

Ovo bi trebalo da su bile linije (zeleno) u Azicima i Stup. brdu koje su ostale maltene iste od 93 do kraja rata.Sad dali je 150 ili 200 metera, nije ni bitno ali su bili pravo blizu, livada ih je dijelila. Da je bilo nekih interventnih jedinica ublizu, pa i nije bas (ako se sjecam bio je POG iz Specijalne nekad 93-5,6 momaka i to je to). To je upravo pokazala Gusica hala i hemijska cistionica 95 kad se cijeli grad digao da ih vrati, sto se uspjelo tek nakon 5-7 dana. Sreca je bila da nisu poslije 93 ozbiljnije krenuli (sem ovog 95), kakvo je stanje dole inace bilo :zzzz: i koliko nas je bilo na linijama, mogli su do TV komotno doci :D Srecom nisu bili zainteresovani. Mi smo po rovovima bili sa 2 okvira i par bombi cijeli rat, i to oni sto su na liniji. Pa ovu liniju u Azicima cuvalo je cijelih 5(pet) ljudi, koji bi naravno spavali po obicaju, dok ostalih 15-20 bilo je iza pruge koji bi bili odsjeceni u sekundi bez obzira na tunel ispod pruge i transeje. nije nas jednom snajper poklopio da se nismo mogli mrdnuti a gdje ostalo. Sreca nasa pa bi kako bi :lol: Tako je bilo svuda dole.
Ali zato smo pod parolom nasih bajnih planera i komande "kopajmo do pobjede" :evil: malo pomalo osvajali/oslobadjali teritoriju, tako da smo pred sami kraj prisli im na 15 metara. I danas smi stoje kvrge na dlanovima. Sad sto je neko popio metak za tih pisljivih 20 metara, 'ebi'ga.
Image
трокадеро

#94 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by трокадеро »

Е јеби га , испаде на ширем рејону Ступа вас било само шачица?
Вратили Гушића халу за 7 дана а ја њој провео читав мјесец, мало си се зезнуо а :D
И на карту испаде пола Аеродромског ваше а није!
PM72

#95 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by PM72 »

Ispade da je linija u Aerodromskom naselju bila po sredini a naši držali samo jednu uličicu.Ali je sad kompletno naše :thumbup: Snaga klade valja :lol:
agent_zero

#96 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by agent_zero »

Fakat, jel istina ovo što piše @šta ti bi?

Malo mi zvuči nevjerovatno.
Sta ti bi?

#97 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

agent_zero wrote:Fakat, jel istina ovo što piše @šta ti bi?

Malo mi zvuči nevjerovatno.
Zvuci nevjerovatno ali je bilo upravo tako :D
Sta ti bi?

#98 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

трокадеро wrote:Е јеби га , испаде на ширем рејону Ступа вас било само шачица?
Вратили Гушића халу за 7 дана а ја њој провео читав мјесец, мало си се зезнуо а :D
Na cijelom Supu (cijela linija od Doma staraca pa do podvoznjaka u Azicima) na liniji ukupno(ne na strazi) je mozda bilo 150-200 vojnika+pratece jedinice( vod diverzanata,odjeljenje VP, logistika, nesto minobacaca, nesto drotova na punktu na petlji) i to je to. Nepuni bataljon a iza nista prije Halilovica,Zice a i tamo su bile samo komande. Mi smo nakon smjene isli kuci a ne po kasarnama kakvim( a vecina je bila iz N.Sarajeva, 4-5 km od Stupa). Za Gusica halu mozda si i bio mjesec, nisam licno tada bio tu (moja sreca pa sam se tada ganjao s Romanijcima po Nisicima). Ovi moji su mi pricali da je Hemijska cistiona tada vracena (digo se cijeli grad jer do petlje je bilo sekunda) dok je Hala valjda minirana/srusena bila.
Bali beg Malkoč

#99 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Sta ti bi? wrote:Ovo bi trebalo da su bile linije (zeleno) u Azicima i Stup. brdu koje su ostale maltene iste od 93 do kraja rata.Sad dali je 150 ili 200 metera, nije ni bitno ali su bili pravo blizu, livada ih je dijelila. Da je bilo nekih interventnih jedinica ublizu, pa i nije bas (ako se sjecam bio je POG iz Specijalne nekad 93-5,6 momaka i to je to). To je upravo pokazala Gusica hala i hemijska cistionica 95 kad se cijeli grad digao da ih vrati, sto se uspjelo tek nakon 5-7 dana. Sreca je bila da nisu poslije 93 ozbiljnije krenuli (sem ovog 95), kakvo je stanje dole inace bilo :zzzz: i koliko nas je bilo na linijama, mogli su do TV komotno doci :D Srecom nisu bili zainteresovani. Mi smo po rovovima bili sa 2 okvira i par bombi cijeli rat, i to oni sto su na liniji. Pa ovu liniju u Azicima cuvalo je cijelih 5(pet) ljudi, koji bi naravno spavali po obicaju, dok ostalih 15-20 bilo je iza pruge koji bi bili odsjeceni u sekundi bez obzira na tunel ispod pruge i transeje. nije nas jednom snajper poklopio da se nismo mogli mrdnuti a gdje ostalo. Sreca nasa pa bi kako bi :lol: Tako je bilo svuda dole.
Ali zato smo pod parolom nasih bajnih planera i komande "kopajmo do pobjede" :evil: malo pomalo osvajali/oslobadjali teritoriju, tako da smo pred sami kraj prisli im na 15 metara. I danas smi stoje kvrge na dlanovima. Sad sto je neko popio metak za tih pisljivih 20 metara, 'ebi'ga.
Image
što ne docrta do kraja karte
gdje ide dalje linija preko Miljacke, prema Bačićima, da li je onaj Centrotrans bio kod nas ili kod njih
i ovu stranu Aredromskog naselja, ja sam je napamet ucrto posred naselja, da li je bila kako rekoše naša samo uličica
po ovom tvome, nisu valjda bili na 20 m od zgrade oslobođenja
Last edited by Bali beg Malkoč on 18/12/2012 17:30, edited 1 time in total.
Bali beg Malkoč

#100 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

трокадеро wrote:Е јеби га , испаде на ширем рејону Ступа вас било само шачица?
pa prepravi nam ti kartu po "srpskoj" istini, poznatoj u svetu koju niko ne razume :lol:
(izuzev kineza i rusa :oops: )
Post Reply