BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
- luckylaka
#76 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Koliko sam ja ukapirao(nisam bas sve procitao Zlata-crna rupa nije bila nikako u Bih zadnji 15-20 god.ili grijesim.Ako nije na osnovu cega Zlata-crna rupa donosi zakljucak da je BiH Zlatina crna rupa.Ako jeste bila opet na osnovu cega ponovo donosi zakljucak.Jbem ti crnu rupu Zlato da ti procjenjujes koja je drzava crna rupa 
-
jefferson
#77 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Pa ja i ti znamo da Oxford i harvard manje vise moze svako zavrsiti. Sam si rekao, jedno je zavrsiti fax, drugo je predavati na njemu, zavrsiti grad school i sl.
Elem, mnogi su zavrsili prestzne fakultete na osnovu toga sto su iz BiH, i da, upravu si, BiH ima brdo problema, ja prvi po forumu o tome diskutujem, ali vala crna rupa nije.
Medjutim, ne treba bjezati od realnosti.
Ja sam gore postavio post koji dokazuje da se moze (nije sad sto sam iz zenice, ali meni zenica u zadnjih nekoliko godina sa infrastrukturom vise lici na evropski grad nego sarajevo, uz duzno postovanje), ali glavu od problema definitivno en treba okretati, a ovakve stvari ce unistiti ovu drzavu, a ne zlata i ostali koji kukaju ko navijeni:
Ali jbg, isto tako vecina ljudi u tim drzavama ne bi prodala svoju drzavu za ministarsko mjesto i neku sicu, kao sto je ovdje slucaj!
Elem, mnogi su zavrsili prestzne fakultete na osnovu toga sto su iz BiH, i da, upravu si, BiH ima brdo problema, ja prvi po forumu o tome diskutujem, ali vala crna rupa nije.
Medjutim, ne treba bjezati od realnosti.
Ja sam gore postavio post koji dokazuje da se moze (nije sad sto sam iz zenice, ali meni zenica u zadnjih nekoliko godina sa infrastrukturom vise lici na evropski grad nego sarajevo, uz duzno postovanje), ali glavu od problema definitivno en treba okretati, a ovakve stvari ce unistiti ovu drzavu, a ne zlata i ostali koji kukaju ko navijeni:
Sticajem okolnosti znam sta se radilo na ovom projektu. IPI projekat nadzora tehnickih stanica je djelo nase pameti i nasih ljudi!!! Zlata ne zna da ovakve stavri ne mogu mnoge drzave u evropi da naprave.Tehnički pregled vozila u svim općinama Federacije u subotu i jučer u potpunom je kolapsu zbog prekida rada softverskog rješenja, za koje je od 1. decembra zadužena sarajevska firma «Mervik». Računarski sistem, kojim je uvezan 161 tehnički pregled u FBiH, kamere video nadzora i jedinstveni informacioni sistem, proteklih pet godina provodio je zenički Institut za privredni inžinjering (IPI), ali odlukom federalnog Ministarstva prometa i komunikacija, ovaj posao je dodjeljen novoj firmi, dok je sam server sa podacima u sjedištu Ministarstva, u Mostaru.
- Ne možemo kriviti ni telekomunikacijsku kompaniju, ni bilo koga, jednostavno, dolazilo je do pucanja veza. Sam program je imao manjih poteškoća, ali evo sada (15 sati jučer) stanje se stabilizovalo i vjerujem da je prošao period za koji možemo reći «prvi se mačići u vodu bacaju», kazao je za Dnevni avaz Emgijad Bešlija, direktor «Mervika». Njegovo mišljenje ne dijeli prvi čovjek Udruženja tehničkih pregleda FBiH Ramiz Begović.
- Uputili smo pismo ministru i tražimo vraćanje na stari, IPI-jev sistem dok se ne vidi šta dalje. Nismo otišli pet, nego deset godina nazad. Tražili smo jednostavniji, a dobili lošiji program. Insistiramo da se ne dozvoli skidanje kamera, jer sadašnji program omogućava da se kamere ne uključuju, znači opet će se moći na tehnički pješice, bez vozila. Tvrdili smo da je program greška i tvrdimo da ovakav neće raditi, jer ne služi svrsi. Kamere su uvele red, sad nas vraćaju u prošli vijek, smatra Begović.
On navodi da je za protekla dva radna dana urađeno oko 200 pregleda, a da je dnevni prosjek oko 2.000, jer se godišnje uradi više od 600 hiljada redovnih i vanrednih pregleda.
- Desetine prijevoznika, kamiona, trebalo je voziti robu. Pitajte privatnog poduzetnika šta znači kad kamion za Njemačku ne krene u terminu. Od nas traže potvrde, traže odgovor, a mi ga nemamo, navodi Begović.
Njegovo nezadovoljstvo dijeli i Ivan Ševo, voditelj projekta Centar Motor Široki Brijeg, koji provodi homologaciju i stručni nadzor u ovom projektu.
- Ova dva dana dobijamo stotine primjedbi, telefoni su usijani. Zaista ne znam šta su mislili kad su mijenjali «konja koji pobjeđuje». Imali smo sistem proglašen najnaprednijim u regionu, a sada imamo haos. Najgore što ispaštaju građani, vozači, smatra Ševo.
Za srijedu je zakazana vanredna skupština Udruženja Tehničkih centara i pregleda Federacije, koje zatražiti od federalnog ministarstva za promet hitnu akciju, te rješenje kolapsa koji je nastao. Vozači sa zebnjom očekuju kako će se novouvedeni računarski sistem ponašati danas i u narednim danima.
Jedno od najvećih dostignuća uvezanog sistema tehničkih pregleda i registracije vozila bilo je snimanje vozila i automatsko pohranjivanje snimka, kojim je proces tehničkog pregleda sniman video kamerom. Novim softverom, kaže Begović, omogućeno je «na volju» hoće li se proces snimati, što otvara mogućnost manipulaciji.
Direktor IPI-ja Fuad Klisura kaže da je «ova firma bila prisiljena ispoštovati naredbu ministarstva, predati posao «Merviku», te da po «ministrovoj instrukciji njihov sistem u pričuvi do 15.decembra, nakon čega svi podaci moraju biti obrisani i uništeni».
- Čuo sam za probleme sa novim softverom, ali nije naše da ocjenjujemo na osnovu čega se dogodilo to što se dogodilo, kazao nam je Klisura.
Ali jbg, isto tako vecina ljudi u tim drzavama ne bi prodala svoju drzavu za ministarsko mjesto i neku sicu, kao sto je ovdje slucaj!
- strong69
#78 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Mislim da tema ode u pogresnom pravcu. Mene niko ne treba ne treba ubjedivati da je BiH crna rupa jer svaki dan se borim za zivot, posao i neku zaradu i svaki dan me neko opali po usima i gurne me nazad par koraka. I sam sam otvarao par tema u kojima sam pisao o dugovima javnih preduzeca, o katastrofalnim uslovima u privredi, nedostatku proizvodnje, velikim kreditima MMF-a i u najmanju ruku sivoj (da ne kazem crnoj) buducnosti BiH.
Jos kada se spustimo na lokalni nivo recimo Sarajeva nema dilema da nije evropski ostajati bez vode, cekati autobuse koji nece doci, imati taksiste koji bi vam kozu oderali, pse kojih ima vise nego ljudi itd... Odmah
Ali sta mi o tome ima pricati neka Zlata koja i ne zna kako izgleda Sarajevo i BiH? O tome hocu i zelim pricati sa svakim ko ovdje zivi ali sumnjive su mi namjere ovih koji to rade sa prestiznih svjetskih koledza i koji duuuugo dugo nisu bili ovdje. I da je ovdje znala bi za par svijetlih primjera koji bude nadu u perspektivu... Kao sto neko rece, ima auditorijum za sve.
Jos kada se spustimo na lokalni nivo recimo Sarajeva nema dilema da nije evropski ostajati bez vode, cekati autobuse koji nece doci, imati taksiste koji bi vam kozu oderali, pse kojih ima vise nego ljudi itd... Odmah
Ali sta mi o tome ima pricati neka Zlata koja i ne zna kako izgleda Sarajevo i BiH? O tome hocu i zelim pricati sa svakim ko ovdje zivi ali sumnjive su mi namjere ovih koji to rade sa prestiznih svjetskih koledza i koji duuuugo dugo nisu bili ovdje. I da je ovdje znala bi za par svijetlih primjera koji bude nadu u perspektivu... Kao sto neko rece, ima auditorijum za sve.
-
iamia
#79 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
niko ne porice da BiH ima milion problema.
ali da je crna rupa, i to pogotovo crna rupa u poredjenu sa ostalim banana drzavama u okruzenja, - e, to je laz.
ali da je crna rupa, i to pogotovo crna rupa u poredjenu sa ostalim banana drzavama u okruzenja, - e, to je laz.
- Morales
#80 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Dajte ljudi mi sami sebe lažemo...BIH je oduvijek bila crna rupa na Balkanu. Samo nama sad ko fol smeta sto nam je to neko sa strane rekao istinu u lice.
-
iamia
#81 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
haha.. crna rupa na balkanu?
jesi nasao elitno okruzenje.
jesi nasao elitno okruzenje.
-
VjecitiStudent
#82 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zlato sigurno ne zna da mnogim drzavama evrope ovakav program uopste nije potreban, jer drzava radi svoj posao kako treba.jefferson wrote:Sticajem okolnosti znam sta se radilo na ovom projektu. IPI projekat nadzora tehnickih stanica je djelo nase pameti i nasih ljudi!!! Zlata ne zna da ovakve stavri ne mogu mnoge drzave u evropi da naprave.
Zakon je oduvijek propisivao obavezan odlazak na tehnicki pregled, ali varali su svi.
Da li je ijedan tehnicki pregled, osiguravajuca kuca, platio debelu kaznu, bio zatvoren, ...?
Malo sutra, jer svi su u istom lancu korupcije.
-
VjecitiStudent
#83 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Albanija je oduvijek bila najgora, vjerujem da je jos uvijek tako. Crna Gora koja je uvijek bila iza nas, prestize nas, na svaki moguci nacin, Makedonija takodjer.iamia wrote:niko ne porice da BiH ima milion problema.
Dugujes mi odgovor o Metropolitenu, da li su i oni profitabilni samo od prodaje karata?
-
iamia
#84 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
nisu.
koliko znam grad (new york) daje metropolitanu prostor bez naknade.
od prodaje karata muzej finanancira plate zaposlenih i odrzavanje zgrade (ciscenje, struja, voda).
a kupovinu razniih arheoloskih eksponenata financira federalna i lokalna drzava
od prodaje karata muzej finanancira plate zaposlenih i odrzavanje zgrade (ciscenje, struja, voda).
-
VjecitiStudent
#85 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Federalna i lokalna drzava su tek dva od nekoliko stotina donatora Metropolitena izlistana na 23 stranice (!) finansijskog izvjestaja muzeja za 2011-12. godinu.iamia wrote:nisu.
http://www.metmuseum.org/about-the-muse ... butors.pdf
Toliko o profitabilnosti.
Da li je nasem Zemaljskom iko ikada donirao neki novac?
Telekom, Elektroprivreda, Avaz, banke...?
-
iamia
#86 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
te donacije se prate popustom na porez.
tako sto drzavna i lokalna vlast nudi porezne olaksice ljudima (citaj multimilijarderima) koji daju odredjene donacije.
tako da u neku ruku, to opet sve dolazi od poreznih obveznika.
ipak, metropolitan ne bi postojao da ne prave odredjen profit.
i to donacije ne dolaze same od sebe.
neko je i njih organizovao. pokrenuo. lobirao.
a taj neko se zove, uprava muzeja.
tako sto drzavna i lokalna vlast nudi porezne olaksice ljudima (citaj multimilijarderima) koji daju odredjene donacije.
-
VjecitiStudent
#87 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Obratili su se tako Bh telekomu iz "Muzeja opsade Sarajeva" da im pomognu, odgovor je bio "Mi pomazemo samo komercijalne projekte".iamia wrote:te donacije se prate popustom na porez.
Edit: Takodjer, Enjo iz Ars Aevia je izlobirao mnoga poznata imena, uspio napraviti kolekciju za Ars Aevi koju bi mnogi muzej savremene umjetnosti jedva docekao, uspio izlobirati Enza Piana da uradi projekat zgrade muzeja, uspio izlobirati mnoge ambasade da drze projekat u zivou, sve je izlobirao osim nasih, Ars Aevi je mjesecima na rubu delozacije iz ono jada od preostalog prostora.
Imas li jos neki brzi, americki recept?
-
hAZNADAR
#88 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Crna rupa je pomalo preteska rijec i upotrebljava se kada se malo dramatizuje i karikira. Ima mjesta u svijetu gdje je i gore poput mjesta sa hiljadama beskucnika, mjesta gdje se umire od gladi, diktatura,...strong69 wrote:Mislim da tema ode u pogresnom pravcu. Mene niko ne treba ne treba ubjedivati da je BiH crna rupa jer svaki dan se borim za zivot, posao i neku zaradu i svaki dan me neko opali po usima i gurne me nazad par koraka. I sam sam otvarao par tema u kojima sam pisao o dugovima javnih preduzeca, o katastrofalnim uslovima u privredi, nedostatku proizvodnje, velikim kreditima MMF-a i u najmanju ruku sivoj (da ne kazem crnoj) buducnosti BiH.
Jos kada se spustimo na lokalni nivo recimo Sarajeva nema dilema da nije evropski ostajati bez vode, cekati autobuse koji nece doci, imati taksiste koji bi vam kozu oderali, pse kojih ima vise nego ljudi itd... Odmah![]()
Da je tesko u BiH sto ekononski,sto politicki, sto socijalno, sto oko sigurnosti i pravde, korupcije, diskriminacije,.. - jest i to znamo svi.
Nije tema uopce realno stanje u BiH vec publika za to. Samokritika je nasa interna stvar ali sta neko ima svjetskim medijima ocrnjvati na ovakav nacin. Pogotovo kada to niko drugi ne radi - ko je kada svjetskim medijima pricao ovako o svojoj zemlji. U tome je poenta ove teme. Izgleda da i ponos, samorespekt sazrijeva uporedo sa nacionalnim sazrjijevanjem - pa se stoga mnogi postavljaju prem domovini kao razmazena derista kojima treba udovoljiti a da sami nista ne urade.
- kadinica
#89 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
hAZNADAR wrote:Crna rupa je pomalo preteska rijec i upotrebljava se kada se malo dramatizuje i karikira. Ima mjesta u svijetu gdje je i gore poput mjesta sa hiljadama beskucnika, mjesta gdje se umire od gladi, diktatura,...strong69 wrote:Mislim da tema ode u pogresnom pravcu. Mene niko ne treba ne treba ubjedivati da je BiH crna rupa jer svaki dan se borim za zivot, posao i neku zaradu i svaki dan me neko opali po usima i gurne me nazad par koraka. I sam sam otvarao par tema u kojima sam pisao o dugovima javnih preduzeca, o katastrofalnim uslovima u privredi, nedostatku proizvodnje, velikim kreditima MMF-a i u najmanju ruku sivoj (da ne kazem crnoj) buducnosti BiH.
Jos kada se spustimo na lokalni nivo recimo Sarajeva nema dilema da nije evropski ostajati bez vode, cekati autobuse koji nece doci, imati taksiste koji bi vam kozu oderali, pse kojih ima vise nego ljudi itd... Odmah![]()
Da je tesko u BiH sto ekononski,sto politicki, sto socijalno, sto oko sigurnosti i pravde, korupcije, diskriminacije,.. - jest i to znamo svi.
Nije tema uopce realno stanje u BiH vec publika za to. Samokritika je nasa interna stvar ali sta neko ima svjetskim medijima ocrnjvati na ovakav nacin. Pogotovo kada to niko drugi ne radi - ko je kada svjetskim medijima pricao ovako o svojoj zemlji. U tome je poenta ove teme. Izgleda da i ponos, samorespekt sazrijeva uporedo sa nacionalnim sazrjijevanjem - pa se stoga mnogi postavljaju prem domovini kao razmazena derista kojima treba udovoljiti a da sami nista ne urade.
-
mehoxy
#90 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Na stranu to sto je ona ovo izjavila zbog licnih interesa,sve sto je rekla je istina.
-
kox
#91 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Problem zemaljskog i historijskog muzeja je prvenstveno u decenijama loše uprave. Najnoviji primjeri:VjecitiStudent wrote:Federalna i lokalna drzava su tek dva od nekoliko stotina donatora Metropolitena izlistana na 23 stranice (!) finansijskog izvjestaja muzeja za 2011-12. godinu.iamia wrote:nisu.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/9129 ... epiti-usta
apsolutni favorit:
ZAŠTO JE ZEMALJSKI MUZEJ ODBIO POMOĆ AUSTRIJSKIH INSTITUCIJA KULTURE:
BUSULADŽIĆ: Mi inače ne komuniciramo putem maila, možda ovih dana neko od uposlenika provjeri poštu...
Ponedjeljak | 12.11.2012.
Nakon što je bh. udruženje studenata u Beču, Collegium Bosniacum, saopštilo da im niko iz Zemaljskog muzeja BiH nije odgovorio na čak
četiri dopisa s ponudom pomoći od austrijskih institucija kulture, oglasio se i direktor muzeja, Adnan Busuladžić koji je izjavio da
osoblje muzeja ne komunicira putem maila i da se većina mailova ionako vrati pošiljaocu!
Predstavnici Udruženja Collegium Bosniacum iz Beča su još u decembru 2011. godine zatražili podršku od brojnih austrijskih institucija da bi spriječili zatvaranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, navodi se u informaciji ovog udruženja.
nikšić
Umjetnik Damir Nikšić je u razgovoru za Avaz potvrdio da želi organizirati konferenciju na kojoj će biti izneseni prijedlozi za spas Zemaljskog muzeja.
- Svađali bismo se s pojedincima ako treba i upirali prstima u njih dok nam ne otpadnu. Žele plaće, a nisu u stanju odgovoriti na mailove koji su im mogli spasiti radno mjesto, koje, čini se, nisu ni zaslužili - zaključio je Nikšić.
Prvi odgovori su radi božićnih i novogodišnjih praznika stigli početkom nove godine, te su svi dopisi putem elektronske pošte proslijeđeni direktno Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.
No, prema riječima direktora Zemaljskog muzeja Adnana Busuladžića, ova institucija nema nikakvih saznanja o dotičnim dopisima budući da oni inače - ne komuniciraju putem elektronske pošte!
- Mi službeno ni s kim ne komuniciramo preko maila. Većina mailova se vrati, jer dolaze u enormnim količinama, ali mene zvanično niko nije obavijestio.
To će možda ovih dana vidjeti neko od naših uposlenika. Vjerovatno je riječ o nekoj donaciji, stoga, ako taj mail dođe do nas, mi ćemo se, naravno, zahvaliti na pomoći - kazao je Busuladžić jučer u razgovoru za Dnevni avaz.
Nakon što je direktor muzeja izjavio da nema informaciju o navedenoj spremnosti austrijskih institucija da pomognu, ** No links ** Portal kontaktirao je Alena Velagića, predsjednika Collegiuma Bosniacuma, udruženja od kojeg je i potekla ideja o traženju pomoći za muzej.
- Da, mi smo i zvanično potvrdili da je Republika Austrija voljna pomoći da se od Zemaljskog muzeja napravi muzej po modernim svjetskim standardima.
Trenutno pokušavamo organizirati pres konferenciju na kojoj će iznijeti plan za spas Zemaljskog muzeja, a zasad mogu samo potvrditi i da smo dobili podrška od samog predsjednika Republike Austrije. Naš poznati umjetnik Damir Nikšić s nama usko radi na ovom projektu, a uskoro ćemo javnosti predočiti i sva četiri dopisa austrijskih institucija koja smo proslijedili na mail Zemaljskog muzeja BiH, rekao je Velagić za ** No links **.
Ono što u cijeloj priči najviše iznenađuje jeste činjenica da u današnje doba kad se komunikacija uglavnom svodi na elektronsku poštu, društvene mreže i pametne telefone, osoblje najviše kulturne institucije u BiH ne provjerava mailove te da isto otvoreno i priznaju u javnosti.
Zaključak koji se izvodi iz navedenog jeste da je ovo samo još jedna potvrda (ne)rada zaposlenih u državnim institucijama koji su navikli da lagodno
žive na račun države i poreznih obveznika.
Nažalost, nemarom države, političara te, kako se na kraju vidi, i samih uposlenika, građani i turisti sada samo mogu zuriti u natpis 'Muzej je zatvoren' izvješen iznad vrata Zemaljskog muzeja BiH.
i iskustvo Nidžare Ahmetašević koje je jako slično mom ličnom iskustvu:
http://manjine.ba/?p=5562
U kukanju i apatiji smo svjetski šampioni , ali kada treba uraditi nešto konkretno to mnogim malo teže ide.
Last edited by kox on 05/12/2012 16:04, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#92 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Je li Enjo iz ArsAevija takodjer, prvak apatije? Ars Aevija koji ima kolekciju koja bi ponosno bila izlozena bilo gdje u svijetu, sa projektom zgrade koju bi rasirenih ruku docekali bilo gdje u svijetu.kox wrote:Problem zemaljskog i historijskog muzeja je prvenstveno u decenijama loše uprave. Najnoviji primjeri:VjecitiStudent wrote:Federalna i lokalna drzava su tek dva od nekoliko stotina donatora Metropolitena izlistana na 23 stranice (!) finansijskog izvjestaja muzeja za 2011-12. godinu.iamia wrote:nisu.
--- NO LINKS ---/novost/91293/busuladzic-htjeli-su-nam-grantom-zacepiti-usta
apsolutni favorit:
http://www.--- NO LINKS ---/kultura/busuladzic-mi-inace-ne-komuniciramo-putem-maila-mozda-ovih-dana-neko-od-uposlenika-provjeri-postu
i iskustvo Nidžare Ahmetašević koje je jako slično mom ličnom iskustvu:
http://manjine.ba/?p=5562
U kukanju i apatiji smo svjetski šampioni , ali kada treba uraditi nešto konkretno to mnogim malo teže ide.
Uprava Zemaljskog muzeja se mogla zamijeniti, dopuniti, otkad se to muzeji zatvaraju zbog lose uprave?
Sudbine Ars Aevija i Zemaljskog muzeja su beskrajno slicne
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#93 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
jesmo rupa
ali zlata je posljednja koja o tome treba pričati
-
jefferson
#94 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Izvini, ali Zlata ima pravo pricati o tome!Black swan wrote:jesmo rupa
Mi smo diskutovali o njenim namjerama, ali da ona treba ili ne treba pricati, nije nase da joj dajemo zeleno svjetlo.
Htjeli smo demokratiju i slobodu, jbg. to ukljucuje da svako ima pravo da kaze sta hoce.
-
kox
#95 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Uprava Zemaljskog muzeja je zatvorila Zemaljski muzej, šta god im to konkretno značilo.
Što se Ars Aevia tiče, mogla bi se i tu postaviti razna pitanja ali Enver Hadžiomerspahić bar pokušava (a očito i uspijeva) nešto uraditi:
http://www.klix.ba/vijesti/kultura/obil ... /121204180
Što se Ars Aevia tiče, mogla bi se i tu postaviti razna pitanja ali Enver Hadžiomerspahić bar pokušava (a očito i uspijeva) nešto uraditi:
-
jefferson
#96 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zemaljski muzej je cista krivica uprave ali i odraz kako se kod nas i ko postaje direktor.kox wrote:Uprava Zemaljskog muzeja je zatvorila Zemaljski muzej, šta god im to konkretno značilo.
-
hAZNADAR
#97 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Nema pravo ovako pricati svjetskim medijima i zloupotrebljavati slavu koju ima nama zahvaliti.jefferson wrote:Izvini, ali Zlata ima pravo pricati o tome!Black swan wrote:jesmo rupa
Mi smo diskutovali o njenim namjerama, ali da ona treba ili ne treba pricati, nije nase da joj dajemo zeleno svjetlo.
Htjeli smo demokratiju i slobodu, jbg. to ukljucuje da svako ima pravo da kaze sta hoce.
Hiljade curica je prolazilo kroz goru sudbinu, ali u vrijeme medijske bitke kada se dramatizovalo i trazila simbolika u borbi zla i dobra - sami smo medijski pogurali njen dnevnik i plasirali je kao zrtvu. I ovo nam je hvala za sve kada je skontala da joj domovina nije po njenoj volji i ukusu. Njena uloga koju smo zajedno stvorili nosi svoju odgovornost - gdje ne mora biti borac za bosansku stvar ali ne mora podapinjati stupice. A ovo jeste podapinjanje stupica. Nasa realnost je za kritike samo kod nas i izmedju nas jer je nasa nacija i domovina isto ko i familija. Pa ako zarad svog respekta i ponosa kojeg zahtijevas od drugih ne lajes tendenciozno o losim stvarima svoje familije - isto vrijedi i za domovinu. Nije Zlata obivan smrtnik - nije isti efekat kada ja lajem po novinama ako uopce dobijem priliku, kao sto je efekat jedne curice koja je bila simbol naseg otpora, naseg poimanja civilizacijskih normi, simbol naseg prava za svoje mjesto pod nebom.
Koji je efekat njenog olajavanja BiH kao crne rupe u svijetu - osim da bjeze od crnih tupa, ne zele crne rupe u svom drustvu, ne zele pomoci niti se smilovati crnim rupama, ne zele nikad doci nikakvim poslom u tu crnu rupu, i samo zele da ograde crne rupe od sebe zidom i vizama da nebi crnorupasi imali sansu praviti crne rupice i sire?
Ako je ona u pravu, u pravu je i Kusta sa svijom guznim crijevom, Dodik sa teheranskom dzamahirijom, Galijasevic sa teroristickom bazom,.. jer u njihovim rijecima ima taman toliko istine koliko i u Zlatinim- Lako je tendenciozno pricati iz konteksta cijele price.
Zlata nema pravo da ovako laje jer je zarad svoje biografije i uloge duzna da to ne radi.
Sit sam vise realkriticara koji se samo ubijaju u pojam pesimizmom, osjecajem nize vrijednosti, i melahonijom. Neka to ne rade u Dailu Telegraphu.
-
VjecitiStudent
#98 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Uspijeva sta?kox wrote:Uprava Zemaljskog muzeja je zatvorila Zemaljski muzej, šta god im to konkretno značilo.
Iz gornjeg clanka:
U završnom dijelu sjednice, radi neispunjenja dogovora odgovornih ličnosti Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo o pristupanju realizaciji finalne faze Projekta Ars Aevi u periodu 2011-2014. godine, osnivač Projekta Ars Aevi i generalni direktor Fondacije Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić uručio je članovima organa Fondacije Ars Aevi zvanični dokument osobne ostavke osnivača Ars Aevi.
-
jefferson
#99 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Ja uopste nisam rekao da je on aupravu!hAZNADAR wrote:Nema pravo ovako pricati svjetskim medijima i zloupotrebljavati slavu koju ima nama zahvaliti.jefferson wrote:Izvini, ali Zlata ima pravo pricati o tome!Black swan wrote:jesmo rupa
Hiljade curica je prolazilo kroz goru sudbinu, ali u vrijeme medijske bitke kada se dramatizovalo i trazila simbolika u borbi zla i dobra - sami smo medijski pogurali njen dnevnik i plasirali je kao zrtvu. I ovo nam je hvala za sve kada je skontala da joj domovina nije po njenoj volji i ukusu. Njena uloga koju smo zajedno stvorili nosi svoju odgovornost - gdje ne mora biti borac za bosansku stvar ali ne mora podapinjati stupice. A ovo jeste podapinjanje stupica. Nasa realnost je za kritike samo kod nas i izmedju nas jer je nasa nacija i domovina isto ko i familija. Pa ako zarad svog respekta i ponosa kojeg zahtijevas od drugih ne lajes tendenciozno o losim stvarima svoje familije - isto vrijedi i za domovinu. Nije Zlata obivan smrtnik - nije isti efekat kada ja lajem po novinama ako uopce dobijem priliku, kao sto je efekat jedne curice koja je bila simbol naseg otpora, naseg poimanja civilizacijskih normi, simbol naseg prava za svoje mjesto pod nebom.
Koji je efekat njenog olajavanja BiH kao crne rupe u svijetu - osim da bjeze od crnih tupa, ne zele crne rupe u svom drustvu, ne zele pomoci niti se smilovati crnim rupama, ne zele nikad doci nikakvim poslom u tu crnu rupu, i samo zele da ograde crne rupe od sebe zidom i vizama da nebi crnorupasi imali sansu praviti crne rupice i sire?
Ako je ona u pravu, u pravu je i Kusta sa svijom guznim crijevom, Dodik sa teheranskom dzamahirijom, Galijasevic sa teroristickom bazom,.. jer u njihovim rijecima ima taman toliko istine koliko i u Zlatinim- Lako je tendenciozno pricati iz konteksta cijele price.
Zlata nema pravo da ovako laje jer je zarad svoje biografije i uloge duzna da to ne radi.
Sit sam vise realkriticara koji se samo ubijaju u pojam pesimizmom, osjecajem nize vrijednosti, i melahonijom. Neka to ne rade u Dailu Telegraphu.
Ali hocemos e igrati demokratije? Onda moras prihvatiti to da svako ima pravo reci sta zeli. Ne mozes malo demokratije pa malo diktature kako ti odgovara.
Ona je takva kakva je, to radi za svoje licne potrebe. Pitanje je sto je to problem? Problem je sto imidz BiH u svijetu nije dobar je nasi politicari smatraju da su oni ambasadori BiH a ne sportisti, turziam, studenti i sl.
Da imas iz BiH novaka djokovica ili ako nasi fudbaleri naprave neku senzaciju, onda bi joj i novinar koji je radio intervju postavio pitanje kako mzoe tako pricati a vamo BiH ima dobre rezultate.
Sve dok BiH ne bude popravila svoj imidz, i dok rat bude jedina referenca, imat ces takve likove.
- zateznistub
#100 Re: BiH je grozna crna rupa - Zlata za Daily Telegraph
Zlata kaki ko foka!