Egipcani protestuju protiv serijata

Post Reply
seln

#76 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by seln »

Bosanski_hibrid wrote:
A što se tiče Zapada, pa ni tu nije uvijek sve pojam civilizacije. Gledao sam ljude kako mokre na pisuaru a drže sendvič u ustima, nema dalje!
Ipak se smijem zakleti da jedan zapadnjak vise drzi do kulture i higijene od bilo kojeg arapa.
fixer

#77 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by fixer »

Bosanski_hibrid wrote: :mrgreen:

Jarane, Afganistan i cijela regija su šerijatsje zemlje u pokušaju. Kod njih je prisutan korjeniti primitivizam, tako da ih je teško promijeniti. Kod njih vladaju plemenski običaji koji veze nemaju sa šerijatom. Koliko je samo onih koji bace djevojkama kiselinu u lice i unakaze ih jer biraju drugog muža. I opet, šerijat je njih koliko toliko oplemenio, tako da dok su Talibani bili na vlasti, uzgoj opijuma je bio praktično iskorijenjen.

Evo uzmi nas u Bih u obzir. Mi imamo lafo nekakvu demokratiju, hajde je uporedi sa Švedskom živ bio! Nema poređenja jer je mentalitet u pitanju.

A što se tiče Zapada, pa ni tu nije uvijek sve pojam civilizacije. Gledao sam ljude kako mokre na pisuaru a drže sendvič u ustima, nema dalje!
:lol: :lol: :lol:
Pa sta si cekao ovdje? Trebao si ici tad u Afganistan da i tebe oplemene? :lol: :lol: :lol: :lol:
htcxone

#78 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by htcxone »

seln wrote:
Bosanski_hibrid wrote:
Ipak se smijem zakleti da jedan zapadnjak vise drzi do kulture i higijene od bilo kojeg arapa.
pa hadje zakuni se... ti da vidis u UAE ili S.A. kakva je to kultura i čistoća ( na stranu to sto su u glavi neki ljudi malo svintali u stranu ) malo bi razmislio u sta se kunes.. higijenu i siromastvo nekih naroda ne mozes porediti, a pazi gdje je najveca bijeda tu je amerika upetljala prste
drug_profi

#79 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote:ako ne počne građanski rat nek se nogama u guzicu udaraju....a upravo su samoukinuli jedinu rentabilnu ekonomsku granu i svoju jedinu razvojnu šansu: turizam.

eventualno da sad naprave ponudu adrenalin paketa :-)
Nema tu hoce-nece. Ne pitaju se vise oni. Sad ce to pod zonu odgovornosti Rijada i lijepo ce demokratski da ubijede sekularne sta je ispravno.
seln

#80 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by seln »

htcxone wrote:
seln wrote:
Bosanski_hibrid wrote:
pa hadje zakuni se... ti da vidis u UAE ili S.A. kakva je to kultura i čistoća ( na stranu to sto su u glavi neki ljudi malo svintali u stranu ) malo bi razmislio u sta se kunes.. higijenu i siromastvo nekih naroda ne mozes porediti, a pazi gdje je najveca bijeda tu je amerika upetljala prste
Vidjelo ih je dovoljno ljudi. Ne zaboravi da svake godine nekoliko hiljada Bosanaca ide na hadz i svi o arapima kazu ukratko: prljavi.
A UAE je Disneyland za bivse gonice kamila, naglo obogacene naftom.
KOPIJA12

#81 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by KOPIJA12 »

fixer wrote:
Bosanski_hibrid wrote: :mrgreen:
djevojkama kiselinu u lice i unakaze ih jer biraju drugog muža. I opet, šerijat je njih koliko toliko oplemenio, tako da dok su Talibani bili na vlasti, uzgoj opijuma je bio praktično iskorijenjen.
Mozda ovo nekome zvuci smijenso ali skrivena kamera BBC-a je otisla recimo u Kandahar i tamo na ulici vidis odrasle ljude koji traze malu djecu da "Sex igre". Imaju "muske plesace" koje mozes kupiti za nekoliko stotina dollara i drzati kao roba u kuci; znaci malu djecu od 5 ili 6 godina.

Onda davaju intervju sa nekim likom i kaze da ima "3 svoga plesaca". Dok je bio taliban na vlasti za takve stvari si dobivao ipak metak.

Onda na faxu sam pitao ove studente iz afganistana dali je to stvarno istina ili je to samo propganda sa bbc-a. Oni kazu da je to istina. Onda mi preporucili knjigu da procitam: "A thousand suns" i "Kite runner" i stvarno vidis kako afganistanski pisac sav taj primitivizam opisuje iz svog djetinstva.

Znaci za cijenu od nekoliko stotina dollara mozes u Kandaharu kupiti malu curicu. I svi ti ljudi koji su u tom biznisu se nazivaju muslimanima i imaju djecu.
fixer

#82 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by fixer »

htcxone wrote: pa hadje zakuni se... ti da vidis u UAE ili S.A. kakva je to kultura i čistoća ( na stranu to sto su u glavi neki ljudi malo svintali u stranu ) malo bi razmislio u sta se kunes.. higijenu i siromastvo nekih naroda ne mozes porediti, a pazi gdje je najveca bijeda tu je amerika upetljala prste
UAE ili SA bi bili ogromna bijeda da im zapad nije otkrio u sta mogu naftu iskoristiti. Njihovo bogatstvo se zasniva na prirodnim resursima, a ne stecenim.
drug_profi

#83 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by drug_profi »

Jah. A tome je lijek samo Serijat, a dobri zakoni i pravna drzava je njesra?
KOPIJA12

#84 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by KOPIJA12 »

fixer wrote:
htcxone wrote: pa hadje zakuni se... ti da vidis u UAE ili S.A. kakva je to kultura i čistoća ( na stranu to sto su u glavi neki ljudi malo svintali u stranu ) malo bi razmislio u sta se kunes.. higijenu i siromastvo nekih naroda ne mozes porediti, a pazi gdje je najveca bijeda tu je amerika upetljala prste
UAE ili SA bi bili ogromna bijeda da im zapad nije otkrio u sta mogu naftu iskoristiti. Njihovo bogatstvo se zasniva na prirodnim resursima, a ne stecenim.
Arap nema mentalni sklop d anesto stvori. Njih zapad kad pusti za 50 godina na miru bez nafte oni ce se izmedju sebe ubijati. Salaviti, Vehabiti, Suniti, Sijiti sve je to jos u srednjem vijeku.

Mada i BiH posleratna je pocela malo da ide u tom pravcu. Pokrivene curice u sarajevu vise nisu bas veliki izuzetak.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#85 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

seln wrote:
Bosanski_hibrid wrote:
E moj seln, evo ja sam radio dvadesetak godina sa pacijentima u BiH, par godina u Libiji, i evo vec 14 godina radim sa pacijentima u Americi.

Vecih peksina nisam vidio kao ovdje u USA. :-x

Nikad se ne kleti i kladi u takve stvari.

Sve ti je bolan relativno. :D
seln

#86 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by seln »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
seln wrote:
Bosanski_hibrid wrote:
E moj seln, evo ja sam radio dvadesetak godina sa pacijentima u BiH, par godina u Libiji, i evo vec 14 godina radim sa pacijentima u Americi.

Vecih peksina nisam vidio kao ovdje u USA. :-x

Nikad se ne kleti i kladi u takve stvari.

Sve ti je bolan relativno. :D
Ok, hajmo ovako: smatras li ti jednog prosjecnog arapina za kultiviranog covjeka, sklonog redu i disciplini?
Ako smatras, reci gdje ga vidis na ljestvici od 1 do 10, ako je npr. Somalija 1 a Svicarska 10?
KOPIJA12

#87 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by KOPIJA12 »

seln wrote: Sve ti je bolan relativno. :D
Ok, hajmo ovako: smatras li ti jednog prosjecnog arapina za kultiviranog covjeka, sklonog redu i disciplini?
Ako smatras, reci gdje ga vidis na ljestvici od 1 do 10, ako je npr. Somalija 1 a Svicarska 10?[/quote]

Moguli ja? Ono sto je meni bilo zanimljivo vidijeti; a vjerujem da je to jedan od karakteristika po kojima mozes vidijeti kulturu; je saobracaj u kairu:

http://www.youtube.com/watch?v=GnzxMjrBCTQ
Bosanski_hibrid

#88 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by Bosanski_hibrid »

Naravno da je lijek šerijat, zakon koji je osmislio Zakonodavac kome nisu potrebne rupe u zakonu kao što to rade ovi naši političari.

Ne treba zaboraviti da je napoleonski zakon zasnovan oko 70% na malikijskom fikhu odakle su crpili osnove za svoje zakonodavstvo. Isto tako, nije šerijat ono što pojedine grupacije za sebe tvrde da žele sprovesti, a ustvari da se uspostavi šerijat, oni bi bili prvi za sankcionirati.

Naizad, moram se vratiti na hadis koji sam prije citirao:

„Period vladavine poslanstva će trajati među vama onoliko koliko Allah dž.š., to bude htio, nakon čega će ga uzdignuti od vas onda kada On to bude htio. Zatim će uslijediti period hilafeta i vladavine po uzoru na poslaničku vladavinu, koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Zatim će nastupiti period prevrtljivih vlasti koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Zatim će nastupiti period diktatorske vlasti koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Nakon toga će uslijediti period vladavine i hilafeta po uzoru na poslanički period vladavine – nakon čega ućuta!“ (Sahih. Ahmed, 4/273.)

Ovim nas je poslanik a.s. obavijestio da ćemo proći kroz razne faze i političke turbulencije kao ummet. Između ostalog, znamo da nakon prvih generacije ashaba, tabi'ina i tabi tabi'ina zavladala su razna politička previranja i dobrim dijelom odstupanje u odnosu na Božiji zakon. Valja napomenuti da su najznačajnije podvige muslimani napravili upravo u prvim generacijama. Javljao je se poneki izvanredan slučaj tu i tamo u kasnijim generacijama, ali to su više bile iznimke nego standardni slučajevi.
seln

#89 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by seln »

Bosanski_hibrid wrote: Valja napomenuti da su najznačajnije podvige muslimani napravili upravo u prvim generacijama. Javljao je se poneki izvanredan slučaj tu i tamo u kasnijim generacijama, ali to su više bile iznimke nego standardni slučajevi.
Vid' mene budale, ja sve do danas mislio da su u prvim generacijama samo ratovali i osvajali teritoriju, a vrhunac civilizacije dostigli u 9, 10 i 11 vijeku. Ili pod "podvizima" mislis upravo ratove?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#90 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by JoseMujica »

htcxone wrote:
seln wrote:
htcxone wrote:

sto se tiče razvijanja Egipta, ako stvarno budu isli putem serijata, samo cu vas podsjetiti dok je u evropi bilo mračno doba civilizacije, Arapski poluotok i islamski svvijet su cvjetali pod šerijatom, od matematike, medicine i astrnomije pa do gradnje puteva itd... tako da se ne sikirate , pored ostalog, šerijat prrecizno određuje razvitak zemlje BEZ KAMATARENJA STO JE NAJVECI PROBLEM TRENUTNO II TA ISTA KAMATA UBIJA SVE ZEMLJE EVROPE A USKORO CE I AMERIKU DA SPUCA
Najvaznija rijec boldirana.
Kako JESTE danas, vidi Afganistan.
jarane, ako se ŠERIJAT primjenjuje onako kako je propisano (dakle da se niko ne izdiže i ne iskoristava prava kako on hoce vec kako pise) onda ce tunis da procvjeta kao sto je u to doba arapski narod, a da ti kazem sta ceka evropu i ameriku zbog dugova i kamata ? MRAČNO DOBA
MRAČNO DOBA kreće povratkom religije u politiku, baš kao što se iz jednog izašlo kad se religija istjerala iz politike
fixer

#91 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by fixer »

JoseMujica wrote:
MRAČNO DOBA kreće povratkom religije u politiku, baš kao što se iz jednog izašlo kad se religija istjerala iz politike
:thumbup:
sasamatic

#92 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by sasamatic »

Afganistan serijatska drzava? :lol: To je ona serijatska drzava gdje na svakih 500 metara imas kip predsjednika, ona serijatska drzava koja je jedan od najvecih izvoznika opijuma u svijetu, ona serijatska drzava ciji predsjednik ubija na hiljade neduznih civila. Moram reci istinski serijat :lol:
sasamatic

#93 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by sasamatic »

Bosanski_hibrid wrote:Naravno da je lijek šerijat, zakon koji je osmislio Zakonodavac kome nisu potrebne rupe u zakonu kao što to rade ovi naši političari.

Ne treba zaboraviti da je napoleonski zakon zasnovan oko 70% na malikijskom fikhu odakle su crpili osnove za svoje zakonodavstvo. Isto tako, nije šerijat ono što pojedine grupacije za sebe tvrde da žele sprovesti, a ustvari da se uspostavi šerijat, oni bi bili prvi za sankcionirati.

Naizad, moram se vratiti na hadis koji sam prije citirao:

„Period vladavine poslanstva će trajati među vama onoliko koliko Allah dž.š., to bude htio, nakon čega će ga uzdignuti od vas onda kada On to bude htio. Zatim će uslijediti period hilafeta i vladavine po uzoru na poslaničku vladavinu, koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Zatim će nastupiti period prevrtljivih vlasti koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Zatim će nastupiti period diktatorske vlasti koji će trajati onoliko koliko Allah bude htio da on traje, a kojeg će uzdići onda kada On to bude htio. Nakon toga će uslijediti period vladavine i hilafeta po uzoru na poslanički period vladavine – nakon čega ućuta!“ (Sahih. Ahmed, 4/273.)

Ovim nas je poslanik a.s. obavijestio da ćemo proći kroz razne faze i političke turbulencije kao ummet. Između ostalog, znamo da nakon prvih generacije ashaba, tabi'ina i tabi tabi'ina zavladala su razna politička previranja i dobrim dijelom odstupanje u odnosu na Božiji zakon. Valja napomenuti da su najznačajnije podvige muslimani napravili upravo u prvim generacijama. Javljao je se poneki izvanredan slučaj tu i tamo u kasnijim generacijama, ali to su više bile iznimke nego standardni slučajevi.
Cijela istina u jednoj recenici. :-D
seln

#94 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by seln »

sasamatic wrote:Afganistan serijatska drzava? :lol: To je ona serijatska drzava gdje na svakih 500 metara imas kip predsjednika, ona serijatska drzava koja je jedan od najvecih izvoznika opijuma u svijetu, ona serijatska drzava ciji predsjednik ubija na hiljade neduznih civila. Moram reci istinski serijat :lol:
Zasto su onda SSSR zvali komunistuckom drzavom, kada to s Marxovom vizijom komunizma nije imalo nikakve veze?
Chisum

#95 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by Chisum »

:lol: :lol: :lol:

Jao teme....

Pored ovih priglupih, pateticnih arapskih klovnova od kojih svako radi sta hoce stotinama godina, pa evo i ovaj zadnji eksperiment "Arapskog proljeca" izgleda nije bio zadnji, smjesnije su samo ove domace vehabije koji vecinom, kao po nekom pravilu, o serijatu pisu iz neke od zapadnih zemalja u koju su sklonili dupe, pa ih iz iste vise ni 500 bogova ne bi moglo istjerati.

Amerika propada... Francuska tone... Engleska - "no future", pjevao je Lydon... Svedska donja... "nesto je trulo u drzavi Danskoj", rece jos davno Sekspir... Njemacka pukla k'o tena... Austrija na umoru... Belgiju jos samo da okrenu prema Kibli i da je zagrnu zemljom...... elem, "truli Zapad propada", porucise "braca" (poput prosjecnog Rusa, nekada 1977. godine, koji prorice kolaps Amerika i Engleske u "sljedecih godinu-dvije"..... dok gura ono malo hrane u duplo prozorsko krilo - jer nema frizidera)

:lol: ALI, ALI... za ono MORE emigranata koji bjeze iz "prosperitetnog islamskog svijeta" treba prasuma da nestane ne bi li ih namirili formularima za useljenicke vize.....

Inace evo malo oplemenjivanja a la afganistanski talibani.

A posto je neko pomenuo turizam, evo i novih trendova i konstruktivnih ideja ovih primitivnih mrcina... nema da ne valja.

Last edited by Chisum on 03/12/2012 17:10, edited 3 times in total.
Optimus Prime

#97 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by Optimus Prime »

Koliko god mislim da je ovo negativo, toliko sam i ubjedjen da je ovo neminovno za dugorocan prosperitet Egipta.
Selefije ce Egipat dovesti do ruba gladi, i narod ce spoznati o kojoj ublehi se radi.

Onda pad sa 65% na nekih 20% na sljedecim izborima, i zdravo serijat. :)
alibegoa

#98 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by alibegoa »

malo citiram Newsweek, sviđa mi se:

The governments will begin to fail as soon as they set about implementing their philosophy: strip women of their rights; murder homosexuals; constrain the freedoms of conscience and religion of non-Muslims; hunt down dissidents; prosecute religious minorities; pick fights with foreign powers.
The Islamists will curtail the freedoms of those who elected them and fail to improve their economic conditions.
Afer the disillusion and bitternes will come a painful lession: that it is foolish to derive laws for human affairs from gods and prophets.
At the heart of the alternative are the ideals of the rule of law and freedom of thought, worship, and expression. for those values there can and should be no apologies, no groveling, no hesitation.
harač

#99 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by harač »

Optimus Prime wrote:Koliko god mislim da je ovo negativo, toliko sam i ubjedjen da je ovo neminovno za dugorocan prosperitet Egipta.
Selefije ce Egipat dovesti do ruba gladi, i narod ce spoznati o kojoj ublehi se radi.

Onda pad sa 65% na nekih 20% na sljedecim izborima, i zdravo serijat. :)
haman će ovi držati izbore kad se uvale u fotelje :D
Optimus Prime

#100 Re: Egipcani protestuju protiv serijata

Post by Optimus Prime »

alibegoa wrote:malo citiram Newsweek, sviđa mi se:

The governments will begin to fail as soon as they set about implementing their philosophy: strip women of their rights; murder homosexuals; constrain the freedoms of conscience and religion of non-Muslims; hunt down dissidents; prosecute religious minorities; pick fights with foreign powers.
The Islamists will curtail the freedoms of those who elected them and fail to improve their economic conditions.
Afer the disillusion and bitternes will come a painful lession: that it is foolish to derive laws for human affairs from gods and prophets.
At the heart of the alternative are the ideals of the rule of law and freedom of thought, worship, and expression. for those values there can and should be no apologies, no groveling, no hesitation.

Osnova njihovog ekonomskog programa je uvodjenje serijata. :-)
Valjda kontaju da ce nakon toga Allah sa carobnim stapicem napraviti od Egipta modernu, industrijsku zemlju.
Post Reply