Nadjoh novac i uzeh!
-
FrozenCastle
#76 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Last edited by FrozenCastle on 05/02/2013 14:36, edited 1 time in total.
- crusader
#77 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Nadjen novac treba shvatiti kao nagradu od Svevisnjeg, pogotovo ako si vjernik jer onda vjerovatno vjerujes i u sudbinu. Na tvoju srecu sudbina je htjela da se bas TI u tom momentu nadjes na tom mjestu, da bas u tom trenutku pogledas na pod i ocima ugledas novcanice prije svih, da se prvi sagnes i strpas ih u dzep. Sve to ima svoje. Dalji tok sudbine je da taj nezaradjeni novac potrosis na nacin koji ti je opet sudbina odredila i tako u nedogled 
- XEROx
#78 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Radim u prodavnici i covjek ostavi torbicu citavu na kasi . I sad vec kasno bilo proslo 00:00 i sad sta i kako . I haj sta cemo otvorimo nadjemo novcanik ( nista uzeli nismo ) i nadjemo dokumente i kako sta . Zovemo informacije da trazimo covjeka . Ma ne mogu naci broj nikako . Aj' nadjemo mi neku adresu i zovemo tamo javi se neko objasnimo mi , doce on sutra po stvari . Ajd' normala mi ostavili sutra dodje on vratili mu mi pocasti on nas i tako . Jedno hiljadu puta je bilo telefona/satova/dokumenata nema sta nema sta ljudi zaboravljaju . Al' tako pare da se nadju na tom nema imena i prezimena a znam 100% po' grada ce govorit' moje moje moje samo da mu das . Uzmi fino ostavi sebi . Vala sa 150KM u padzetu pazio bi na njih ko na ambasadu ... Krivica od tog sto nije pazio na svoje...
- duspi
#79 Re: Nadjoh novac i uzeh!
moje neko razmišljanje kako bih postupio u situaciji da nađem samo novac - postavio oglas na netu / isprintao letke i polijepio u blizini mjesta gdje sam našao pare, naveo svoj kontakt i da je nađena određena cifra
ko se javi mora znati koja cifra i u kojim apoenima, to bi prilično efikasno eliminisalo te wannabe lopuže 'moje moje'..ako se niko ne javi za recimo 7 dana...vjerovatno bih dio zadržao dio donirao
ko se javi mora znati koja cifra i u kojim apoenima, to bi prilično efikasno eliminisalo te wannabe lopuže 'moje moje'..ako se niko ne javi za recimo 7 dana...vjerovatno bih dio zadržao dio donirao
- otherside
#80 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ti bi se bas naradioduspi wrote:moje neko razmišljanje kako bih postupio u situaciji da nađem samo novac - postavio oglas na netu / isprintao letke i polijepio u blizini mjesta gdje sam našao pare, naveo svoj kontakt i da je nađena određena cifra
- O'zone
- Globalni moderator
#81 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Čovjek nađe pare i onda napravi sebi trošak da ih izgubi
"When life gives you lemons, make lemonade" ili kad nađeš pare potroši ih
- duspi
#82 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ma kakav trošak niđe veze, isprintati 15- 20 malih letaka, pa to je marka (da ne kažem da se može isprintati i na poslu:D), pustit glas na fb ili forumu je isto tako 5 minuta, nije to nikakav trud ba
zamislite samo koliko nekom te pare znače, to je najmanje što bih mogao uraditi
-
Ambrozija
#83 Re: Nadjoh novac i uzeh!
A sta ako neko slucajno pogodiduspi wrote:ma kakav trošak niđe veze, isprintati 15- 20 malih letaka, pa to je marka (da ne kažem da se može isprintati i na poslu:D), pustit glas na fb ili forumu je isto tako 5 minuta, nije to nikakav trud ba
- ExNihilo
#84 Re: Nadjoh novac i uzeh!
I don't think that saying means what you think it meansO'zone wrote:
"When life gives you lemons, make lemonade" ili kad nađeš pare potroši ih
- ExNihilo
#85 Re: Nadjoh novac i uzeh!
crusader wrote:Nadjen novac treba shvatiti kao nagradu od Svevisnjeg, pogotovo ako si vjernik jer onda vjerovatno vjerujes i u sudbinu. Na tvoju srecu sudbina je htjela da se bas TI u tom momentu nadjes na tom mjestu, da bas u tom trenutku pogledas na pod i ocima ugledas novcanice prije svih, da se prvi sagnes i strpas ih u dzep. Sve to ima svoje. Dalji tok sudbine je da taj nezaradjeni novac potrosis na nacin koji ti je opet sudbina odredila i tako u nedogled
- charrrmed
#86 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Joj sto ne mogu ove sto moralisu, a prvi bi uzeli ono sto im se "ponudi"...
Cuj pravio bi letke i lijepio po gradu
Momak je dobro postupio - zadrzao se na mjestu gdje je novac izgubljen, i vratio se dan kasnije da se raspita, dio dao u dobrotvorne svrhe, dio zadrzao sebi - a i rece da mi je mjesec bio tezak, pa eto....
Cuj pravio bi letke i lijepio po gradu
Momak je dobro postupio - zadrzao se na mjestu gdje je novac izgubljen, i vratio se dan kasnije da se raspita, dio dao u dobrotvorne svrhe, dio zadrzao sebi - a i rece da mi je mjesec bio tezak, pa eto....
- duspi
#87 Re: Nadjoh novac i uzeh!
halal olsunAmbrozija wrote:A sta ako neko slucajno pogodiduspi wrote:ma kakav trošak niđe veze, isprintati 15- 20 malih letaka, pa to je marka (da ne kažem da se može isprintati i na poslu:D), pustit glas na fb ili forumu je isto tako 5 minuta, nije to nikakav trud ba
mislim da je veća šansa da ni taj koji ga je izgubio ne zna koliko je tačno bilo, nego da neko slučajno pogodi
ja prvi nikad nisam tačno siguran koliko imam u novčaniku, a uopšte (nažalost) nisu velike cifre u pitanju
@charrrmed: normala, misli šta hoćeš, nismo svi isti. ne ureklo, trenutno nemam finansijskih problema u životu i mogu tvrditi da bih ovako postupio. gluho bilo situacije da me nužda natjera na drugačije.
a ako ikad ti izgubiš pare negdje na ulici, moli se da ja budem prvi koji će tuda proći poslije tebe
- ExNihilo
#88 Re: Nadjoh novac i uzeh!
duspi wrote:
ja prvi nikad nisam tačno siguran koliko imam u novčaniku, a uopšte (nažalost) nisu velike cifre u pitanjuhahaha
U tom i jeste problem. Da su velike, znao bi
- charrrmed
#89 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Ma iskreno, pretjerano, cuj lijepio letke po gradu, evo jos ne mogu sebi da dodjem...duspi wrote:halal olsunAmbrozija wrote:A sta ako neko slucajno pogodiduspi wrote:ma kakav trošak niđe veze, isprintati 15- 20 malih letaka, pa to je marka (da ne kažem da se može isprintati i na poslu:D), pustit glas na fb ili forumu je isto tako 5 minuta, nije to nikakav trud ba
zamislite samo koliko nekom te pare znače, to je najmanje što bih mogao uraditihahaha
mislim da je veća šansa da ni taj koji ga je izgubio ne zna koliko je tačno bilo, nego da neko slučajno pogodia ako pogodi i iznos i apoene, onda ću ga zamoliti i da mi loto listić ispuni
ja prvi nikad nisam tačno siguran koliko imam u novčaniku, a uopšte (nažalost) nisu velike cifre u pitanjuhahaha
@charrrmed: normala, misli šta hoćeš, nismo svi isti. ne ureklo, trenutno nemam finansijskih problema u životu i mogu tvrditi da bih ovako postupio. gluho bilo situacije da me nužda natjera na drugačije.
a ako ikad ti izgubiš pare negdje na ulici, moli se da ja budem prvi koji će tuda proći poslije tebe
Nego mi bezveze sto osudjujete momka koji nista nije pogrijesio, stavise da je vise takvih ljudi kao on bilo bi
-
klixo
#90 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Sta si to ti ? Vidovnjak neki ? Ja razmisljanja i qrcaGospodin_bez_kravate wrote: Tolike pare se na posten nacin zaradit ne mogu.
- duspi
#91 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ja ga ne osuđujem, nit sam to igdje rekao, smao sam rekao šta bih ja uradio da se nađem u toj situaciji. nek je momak uzeo pare, odradio je šta je u tom trenutku mogao, tim prije ako ga je taj iznos 'popravio' za taj mjeseccharrrmed wrote:
Ma iskreno, pretjerano, cuj lijepio letke po gradu, evo jos ne mogu sebi da dodjem...
Nego mi bezveze sto osudjujete momka koji nista nije pogrijesio, stavise da je vise takvih ljudi kao on bilo bi
i nije baš da bih ja oblijepio grad ko da reklamiram koncert na bazenima, već na lokaciji gdje sam našao lovu, okolnih 10 bandera i to je to. ako sam ih negdje našao, znači da se tuda svakako krećem i da mi je to vjerovatno usput, tako da ni to nije neki effort.
pa zamisli samo sebe da izgubiš neku veću cifru, 2,3 plate recimo, kako bi se osjećao? i kako bi reagovao da saznaš da je neko stvanro uložio malo dobre volje da se taj novac vrati tebi?
-
klixo
#92 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Nadjen novac treba shvatiti kao ISKUSENJE od Svevisnjeg , ako vjerujes u Njega.Cuj nagradu...crusader wrote:Nadjen novac treba shvatiti kao nagradu od Svevisnjeg, pogotovo ako si vjernik jer onda vjerovatno vjerujes i u sudbinu. Na tvoju srecu sudbina je htjela da se bas TI u tom momentu nadjes na tom mjestu, da bas u tom trenutku pogledas na pod i ocima ugledas novcanice prije svih, da se prvi sagnes i strpas ih u dzep. Sve to ima svoje. Dalji tok sudbine je da taj nezaradjeni novac potrosis na nacin koji ti je opet sudbina odredila i tako u nedogled
- duspi
#93 Re: Nadjoh novac i uzeh!
zamisli nađeš vreću tuđih računa kao nagraduklixo wrote:Nadjen novac treba shvatiti kao ISKUSENJE od Svevisnjeg , ako vjerujes u Njega.Cuj nagradu...crusader wrote:Nadjen novac treba shvatiti kao nagradu od Svevisnjeg, pogotovo ako si vjernik jer onda vjerovatno vjerujes i u sudbinu. Na tvoju srecu sudbina je htjela da se bas TI u tom momentu nadjes na tom mjestu, da bas u tom trenutku pogledas na pod i ocima ugledas novcanice prije svih, da se prvi sagnes i strpas ih u dzep. Sve to ima svoje. Dalji tok sudbine je da taj nezaradjeni novac potrosis na nacin koji ti je opet sudbina odredila i tako u nedogled
@ellinor hahah vjerovatno, nadam se da ću jednog dana saznati hahah
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#95 Re: Nadjoh novac i uzeh!
P308 wrote:Dragi forumasi,
Hvala svima na odgovorima. 50KM sa odnio u Dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a 100KM sa na kraju zadrzao za sebe. Vratio sam se u prodavnicu danas, pitao djevojku na kasi da li se neko u protekla dva dana raspitivao za novac, ona rece da nije.
Hvala jos jednom svima, nema sta mi nije proslo kroz glavu...
zato kazu da mi svi u sebi znamo sta je ispravno, samo nije uvijek lako pravilno postupiti
mogao si sav novac dati prodavacicama, ali to opet ne znaci da bi dosao do vlasnika, ali ti bi imao cistu savjest
ovako si djecici poklonio 50 KM, i ostat ce ti 100 KM i crv sumnje jos neko vrijeme
koliko ljudi ne bi trepnulo ni za puno vece iznose...
- ExNihilo
#96 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Sad mi naumpade...
Zna li ko šta bi s onim likom od prije par mjeseci što je u Sarajevu našao torbu para pa ganjao ženu da joj vrati, pa ga ona nešto nasamarila, pa se javila sumnja u njegov kompletan iskaz, sapunica prava ? Bila je tema
Zna li ko šta bi s onim likom od prije par mjeseci što je u Sarajevu našao torbu para pa ganjao ženu da joj vrati, pa ga ona nešto nasamarila, pa se javila sumnja u njegov kompletan iskaz, sapunica prava ? Bila je tema
- duspi
#97 Re: Nadjoh novac i uzeh!
ma definitivni fejk, provaljeno je to odmah, eh sad...da li će on snositi kakve posljedice, ne znam
svaka čast P
svaka čast P
- Skyfox
#98 Re: Nadjoh novac i uzeh!
mene to nesto ide... povremeno, otprilike jednom godisnje naletim na novcanicu od 50KM i po pravilu na pravo prometnim mjestima... u tom slucaju definitvno nemam kome vratiti. Ali ne zadrzavam ih... pocastim raju istu vecer i to je to.
To su neki periodi kad sam i ja kokuz pa tako da me i ne pece nista...
Jednom sam u pekari nasao bunt novcanica sve po 20, sigurno ih je bilo preko 100KM, i onako naivno kontam sigurno je ispalo nekom penzicu, pokupim ih i dam prodavacici. Ona ni 5 ni 6... gurnu ih u sise i uz smjesak "nista se ne brini vratit cemo ih ko bude trazio"
To su neki periodi kad sam i ja kokuz pa tako da me i ne pece nista...
Jednom sam u pekari nasao bunt novcanica sve po 20, sigurno ih je bilo preko 100KM, i onako naivno kontam sigurno je ispalo nekom penzicu, pokupim ih i dam prodavacici. Ona ni 5 ni 6... gurnu ih u sise i uz smjesak "nista se ne brini vratit cemo ih ko bude trazio"
- Toffee karamela
#99 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Dok sam bila student konobarila sam u jednom kafeu...jedne večeri ispred šanka leži novčanica od 50 eura...ja je zabezeknuto pogledam, provrtim u rukama i upitam svog šankera "Hej jesi li vidio ko je sad stajao za šankom, ispalo mu 50 eura?". Šanker ni pet ni šest: "Salko taksista, eno ga telefonira ispred kafića, daj mu novac". Ja izađem, stanem pred Salku i ko zevzek najveći postavim upit "Jesu li vam ispale kakve pare"?....on istog sekunda odgovara da jesu i ja mu (bez da sam pitala ni koliko mu je ispalo ni išta) eure u ruku. Uđe on unutra, naruči još jednom piće svom društvu, počasti mene i šankera i razguli
.
Nije prošlo 10 minuta ulijeće jedan drugi čiko i kuka kako je izgubio 50 eura....ja mu kažem šta je bilo, on poče tražiti Salkov broj od njegovog društva i istrča u potjeru. Ja se okrenem šankeru, a bio je i inače priglup momak i kažem "Pa otkud ti identifikova Salku istog sekunda,kojom logikom se posluži, vidiš da lopuža umače ?". On se zabulji u mene, slegnu ramenima i samo poče pjevušiti Sašu Matića
Nije prošlo 10 minuta ulijeće jedan drugi čiko i kuka kako je izgubio 50 eura....ja mu kažem šta je bilo, on poče tražiti Salkov broj od njegovog društva i istrča u potjeru. Ja se okrenem šankeru, a bio je i inače priglup momak i kažem "Pa otkud ti identifikova Salku istog sekunda,kojom logikom se posluži, vidiš da lopuža umače ?". On se zabulji u mene, slegnu ramenima i samo poče pjevušiti Sašu Matića
- Op3r4t0r
#100 Re: Nadjoh novac i uzeh!
Ja samo ne kontam jedno, ako je vec nasao pare i nije nasao vlasnika i odlucio da ode do bjelava zasto onda sve pare nije dao ako vec zeli ispasti covjek, ili ako vec ne zeli zasto ih sve nije zadrzao? Ovako je ispao pokvaren lik sa trecinom para manje s kojom misli da je oprao ono sto je uradio, e nisi, tudje pare su tudje pare i ako ih ne mozes vratiti i planiras pokloniti onda poklanjas sve a ne kako tebi ceif, u suprotnom super za tih 50 maraka sto su djeca dobila ali i dalje ostaje da si ti nula od covjeka.plain vanilla wrote:P308 wrote:Dragi forumasi,
Hvala svima na odgovorima. 50KM sa odnio u Dom za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a 100KM sa na kraju zadrzao za sebe. Vratio sam se u prodavnicu danas, pitao djevojku na kasi da li se neko u protekla dva dana raspitivao za novac, ona rece da nije.
Hvala jos jednom svima, nema sta mi nije proslo kroz glavu...ma svaka cast
zato kazu da mi svi u sebi znamo sta je ispravno, samo nije uvijek lako pravilno postupiti
mogao si sav novac dati prodavacicama, ali to opet ne znaci da bi dosao do vlasnika, ali ti bi imao cistu savjest
ovako si djecici poklonio 50 KM, i ostat ce ti 100 KM i crv sumnje jos neko vrijeme![]()
koliko ljudi ne bi trepnulo ni za puno vece iznose...
A evo i moj slucaj, upravo se desio na bjelavama, studentski dom bjelave prije 10 godina, ja tek poceo da studiram, skupljao kraj s krajem, bas ono kriza, mislim da nikad nisam bio u vecoj besparici, izlazim iz svog paviljona kad od izlaza mozda nekih 20 metara dalje na podu 50 maraka, ta suma je u tom momentu za mene bila veca nego sad 500 eura, pogledam okolo, nikoga u blizini, malo dalje stoje 2 lika, upitam da nekome od njih nisu ispale pare, kazu nisu, drugog nikog u blizini, i ja fino s parama na recepciju i dam covjeku i kazem da ako moze da napise kakav oglas ili bilo sta pa se mozda neko javi, da li je recepcionar pare uzeo sebi ili nije, da li je pravi vlasnik za njih saznao pa dosao, ne znam, ali znam da je moja savjest bila i ostala cista, kakva je savjest recepcionara nije moje da brinem
Godinu dana kasnije kad sam vec doselio u austriju vracao se busom sa faxa i meni se taj dan toliko spavalo, neki se ispit spremao i nisam spavao cijelu noc i tako vracajuci se kad sam dosao na svoju stanicu izadjem i odem kuci spavati, tek kad sam se probudio skontam da sam torbu ostavio u busu, standardno posto smo se presvlacili u bijelu odjecu ja bi novcanik stavio u torbu jer bi torba bila sa mnom, nije bilo nesto puno para, 20-30 eura, ali su bile prilicno vrijedne knjige, anatomski atlasi, po belaju moj pasos, vozacka, bankovne kartice, nazovem agenciju i saznam da je torba kod njih i da mogu doci po nju, iz torbe nista nije falilo
Dobro se dobrim vrati