Zamajac je skup i kod benzinca i kod diesela, tu nema razlike, osim ako je neko smece u pitanju. Naravno skup je relativan pojam ali za mene je to cifra 200+KM.citroen xm wrote:polovan benzinac-jeftiniji u startu, u većini slučajeva manje prešao, manja mogućnost za problem sa diznama, nema plivajući zamajac(skup dio), nema nekih velikih filtera čestica(sem katalizatora), veliki servis jeftiniji, nema turbinu kojoj se bliži reparacio(oko 500 KM)
polovan dizel- skuplji u nabavci, kvar na turbini skup, kvar na diznama skup, kvar na filteru čestica skup, veliki servis skup, registracija skuplja, plivajući zamajac skup.
E sad ne mora značiti da će ti se išta pokvariti, ali vijek tim dijelovima polako ističe na kilometraži koju ima auto za novce kojim ti raspolažeš. Jedina prednost ti je što 1.9 JTD stvarno ide kao metak naspram 1.2 benzinca u puntu, ali zbog snage i kubikaže potrošnja nije manja iako je dizel. A ti si početnik, kupuješ prvo svoje auto, ne treba ti brzina, nemoj da te dijelovi u crno zaviju. Uzmi malog benzinca i uživaj. A možeš mu ugraditi i plin i onda se voziti DŽABA.
Svi ti problemi koje navodis mogu ali i ne moraju da se dese. Ali i kad se dese, usteda na gorivu kod diesela to kompenzira. Bar ja tako mislim. Ja imam i benzin i diesel mogu iz iskustva reci, lakse mi je kad znam da je cijena goriva tu negdje a da se dizelom zato mnogo vise vozim sa istom kolicnom goriva.
Uostalom, nas narod pribjegava dizelu, iz kojih razloga vec....