Njemacka i njemci

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mO k3

#76 Re: Njemacka i njemci

Post by mO k3 »

juzna_strana wrote:bravo Drezdner,jako dobar post :thumbup:
To su licemjeri bez granica,uzivaju benificije drzave koju kao ne podnose.
Generalno,svi stranci u toj 'zloglasnoj' Njemackoj bolje zive i bolje su postovani nego u
svojim maticnim drzavama.
Ja sam prije odlaska imao predrasude prema nijemcima,bazirane na pricama nasih ljudi.
Odlaskom gore vidio sam da sam totalno bio u krivu.
Covjek koji gore radi u opstini mi je sredio posao na crno da zaradim novac za garderobu i sl.
Po pravilu nije smio,ali je zazmirio na jedno oko znajuci u kakvoj sam situaciji.
Lokalni doktor mi je sanirao manju povredu na karton osobe kod koje sam bio.
Taj gazda firme za koju sam radio me bez ikakvog problema vozio na posao (usput)
Na kraju odradjenog posla mi je dao vise od onoga sto sam zaradio,na kafu. Radio sam zestoko.
Kolege s kojima sam radio su me oslovljavali imenom i svaki put sam ravnopravno doruckovao s njima,
a bio sam radnik 'na crno' iz tamo neke Bosne. I kazu hladni,supci ovako,onako..
Mozete li zamisliti da gazda Robota,Megamixa itd usput poveze na posao nekog radnika koji mu radi na crno
a dosao je recimo s Kosova ? Nezamislivo,nebi ga ni pogledao. Niza rasa.
Ne kazem da je sve idealno,daleko od toga ali ovo je samo dio mojih iskustava s njima.
:thumbup:
ja uvijek kazem i samim nijemcima ,
"Mi zivimo u najboljoj zemlji na svijetu (u ovom slucaju njemacka),imamo zdravstveno osiguranje ,na svakom koraku ce ti nijemac pomoci kada ti pomoco zatreba i jos puno toga ."
Moja iskustva su samo pozitivna ....
Comrad

#77 Re: Njemacka i njemci

Post by Comrad »

Njemci - ispred nas 100-150 godina, ispred ostalih u evropi 5-10-50 god.

I ovo je cisto realna procjena. Citao sam u nekoj analizi da ce sarajevska regija 2023. godine doseci standard Slovenije iz 2005.
Smail Aga

#78 Re: Njemacka i njemci

Post by Smail Aga »

sabanss wrote:
Smail Aga wrote: Ne treba zaboraviti da su iz vlastitih interesa pokrenuli dva ogromna krvoprolica,za koja nisu bila primjerno kaznjeni. Prilikom drugog krvoprolica,US ih je zaustavila koristeci 5 % snage,ne prebacujuci u drugu brzinu.
U svakom slucaju su narod ,koji treba dobro drzati na oku,jer znaju biti destruktivniji od nas ( sto fakat nije lako )
a ima ih puno mogu veliku stetu nanijeti.
O jebem ti istoriju :D

Nijemce u WW2 nije zaustavila Amerika vec Rusija. Amerika bi preko okeana mogla flautati Svabama do besvjesti samo da nije bilo ruskog fronta.

I ne znam kako nisu bili primjerno kaznjeni? Zemlja kompletno poravnata, podijeljena na dva dijela i sa stanovnicima koji su jedino zrak smjeli udisati bez pitanja.

To nije dovoljna kazna ili ...?
Pod jedan US nije flautala Svabama,nego od 43-e ostvarila potpunu zracnu premoc i ravnala eskadrilama letecih tvrdzava. Mojim starijim rodicama koje su prezivjele i drugi svjetski rat,kao i ovaj zadnji rat,ubjedljivo najgore iskustvo su letece tvrdzave nad Sarajevom.Cak i da Rusija nije postojala US zracni udari bi potpuno unistili Njemacku. Naravno US gubici u ljudstvu sa Njemackom su zanemarivo smijesni,dok se njemacki broje milionima. Doduse njemacka armija je imala jedan pokusaj ubacivanja diverzanata u US ,podmornicom. Jedini uspjeli,gdje su diverzanti dosli do US ,da bi tamo poceli kupovati hranu,ganjati kurve i jesti-jer su u Njemackoj bili gladni. O tom vojnom njemackom napadu na US se moze dobra komedija snimiti. Ostali pokusaji im nisu ni dotle dosli.
Ako je kazna ,ubrizgavanje milijardi dolara pomoci i podizanje kompletne zemlje ekonomski na noge,kao i pruzanje besplatne zastite protiv Rusa ,evo vec 66 godina. To po meni nije kazna,to je nagrada.
sabanss

#79 Re: Njemacka i njemci

Post by sabanss »

Smail Aga wrote: Pod jedan US nije flautala Svabama,nego od 43-e ostvarila potpunu zracnu premoc i ravnala eskadrilama letecih tvrdzava. Mojim starijim rodicama koje su prezivjele i drugi svjetski rat,kao i ovaj zadnji rat,ubjedljivo najgore iskustvo su letece tvrdzave nad Sarajevom.Cak i da Rusija nije postojala US zracni udari bi potpuno unistili Njemacku.
Kao sto je i Luftwaffe imao premoc nad RAF-om pa je izgubio bitku za Britaniju. U to vrijeme bombarderi nisu mogli letiti bas toliko daleko, lovci jos i manje tako da ako pricamo samo o zracnoj borbi Nijemci su se mogli odbraniti od udruzene Britanije i Amerike sa desetinom protivzracne odbrane koju su imali npr. 43'...

Uostalom pogledaj angazovane snage na istocnom i zapadnom frontu i pojedinacne gubitke na tim frontovima. Mislim da je Njemacka na zapadnom frontu angazovala 10% ukupnog vojnog potencijala i imala je otprilike pet puta manje gubitke nego na istocnom.

Da li trolas ili stvarno ne poznajes cinjenice?

Sto se tice kaznjavanja necu komentarisati ako mislis da nisu dovoljno kaznjeni...

Uostalom rasprava nije o drugom svjetskom ratu. Dovoljno je proci kroz Njemacku i bilo koju drugu zemlju u EU (osim Skandinavije) pa da vidis razliku. Putuj ako imas prilike, sve ce ti se samo kazati...
madtv

#80 Re: Njemacka i njemci

Post by madtv »

:)
madner

#81 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

Smail Aga wrote:Pod jedan US nije flautala Svabama,nego od 43-e ostvarila potpunu zracnu premoc i ravnala eskadrilama letecih tvrdzava. Mojim starijim rodicama koje su prezivjele i drugi svjetski rat,kao i ovaj zadnji rat,ubjedljivo najgore iskustvo su letece tvrdzave nad Sarajevom.Cak i da Rusija nije postojala US zracni udari bi potpuno unistili Njemacku. Naravno US gubici u ljudstvu sa Njemackom su zanemarivo smijesni,dok se njemacki broje milionima. Doduse njemacka armija je imala jedan pokusaj ubacivanja diverzanata u US ,podmornicom. Jedini uspjeli,gdje su diverzanti dosli do US ,da bi tamo poceli kupovati hranu,ganjati kurve i jesti-jer su u Njemackoj bili gladni. O tom vojnom njemackom napadu na US se moze dobra komedija snimiti. Ostali pokusaji im nisu ni dotle dosli.
Ako je kazna ,ubrizgavanje milijardi dolara pomoci i podizanje kompletne zemlje ekonomski na noge,kao i pruzanje besplatne zastite protiv Rusa ,evo vec 66 godina. To po meni nije kazna,to je nagrada.
'43 su gubici zracnih tvrdjava bili jos ogromni, a efekti minimalni. '44 Njemci vise nemaju dovoljno goriva da obucavaju pilote i pocinju ga famflat, ali tek '45 kada je raspad sistema ih stvarno ravnaju i razaraju. Kada je rat u biti vec odlucen. Ali ono da se zna.
Razlog zasto nemaju goriva je sto imaju tak neki rat na istoku, pa ne mogu sve stici :D
PatlidzanBjeli

#82 Re: Njemacka i njemci

Post by PatlidzanBjeli »

Nesta razmisljam da su ovu danasnju njemacku stvorlili ili napravili One generacije moje su bile u hintlerovoj omladini i da su radi toga mozda i disciplinovani i precizni.. Jer on ih je ucio tome da moraju da budi Nacionalni i precizni i crvsti.. Sto se tice drugih zemalja Bio Sam i u njemackoj i u belgiji i spaniji francuskoj i prolazio druge Krajeve evropom putujuci.. U spaniji Sam vidio sto nebi u ciganiji u zavidovicima vidio a nemaju cigana.. To je bilo na majorci turistickom mjestu.. Dalje francuska tacnije Paris osim centra sve ostalo (pogotovo od zdracne luke do centa) na nivou Bosne tacnije Zenice.. Belgija mi se malo svidjela al Pored njemacke je ko slovenija.. mislim se et da nisu imali te poraze i podjelu istok izgubili Dje bi im Bio kraj onda?
CungaLunga

#83 Re: Njemacka i njemci

Post by CungaLunga »

bokakotorska

I to je to.
Ach so :D
Sigurno nikad nisi vozio BMW :D

to što ti ne gotiviš zemlju, to je još jedan plus za njih, što se mene tiče ;-)
madner

#84 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

Njemacka je bila supersila i 1910. Relativno jaca nego 1939 naspram drugim zemalja. Tako da to nema veze sa pionirima, pardon hitlerjugendom.
Cracked

#85 Re: Njemacka i njemci

Post by Cracked »

zambaklija wrote:
occupylove wrote:

samo mala ispravka ; periodni sistem nije Svabo vec Rus skontao
Nijemci su izumili i TV , televiziju
i radio navodjenje bombe kojima su gadjali pred kraj rata saveznike ( danasnja osnovica za sve 'pametne bombe ")
rucni raketni bacac
jedna nevjerovatna nacija i drzava
turbo-kompresor za benzinske motore
preciznost Nijemaca i radna disciplina ? bio sam u Svabiji i mnogo se moze nauciti :D

neznam care ja sam to samo prepisao tj.preveo,uz put nisu baš neki ljudi,po mom,evo ja sam čitav život ovdije i nevolim se sa njima družiti,dosadni ko proliv ,neznam možda je i do mene :-) mada moram da naglasim da imaju humanitarnu žilu,jako mnogo pomažu čak mislim i da su prvi u Evropi ako ne i u svijetu i tu nemislim na davanje države već stalno su neke akcije prikupljanje para za krizna područja i to su sume od kojih ti se zavrti u gloOovi ali opet ih ko malo voli do čega je neznam :roll:

nista novo za dijasporu. Vecina je takva ne samo nasa dijaspora i ne samo u njemackoj. To je nekakav urodjeni refleks kad odes u drugu drzavu da ne volis domacine a uzdizes svoje u nebesa. Ima cak i cijela studija o psiholoskom stanju dijaspore.

Samo sto ljudi u dijaspori nisu svjesni sa godinama su vise njemci nego bosanci
Micaha

#86 Re: Njemacka i njemci

Post by Micaha »

PatlidzanBjeli wrote:Nesta razmisljam da su ovu danasnju njemacku stvorlili ili napravili One generacije moje su bile u hintlerovoj omladini i da su radi toga mozda i disciplinovani i precizni.. Jer on ih je ucio tome da moraju da budi Nacionalni i precizni i crvsti.. Sto se tice drugih zemalja Bio Sam i u njemackoj i u belgiji i spaniji francuskoj i prolazio druge Krajeve evropom putujuci.. U spaniji Sam vidio sto nebi u ciganiji u zavidovicima vidio a nemaju cigana.. To je bilo na majorci turistickom mjestu.. Dalje francuska tacnije Paris osim centra sve ostalo (pogotovo od zdracne luke do centa) na nivou Bosne tacnije Zenice.. Belgija mi se malo svidjela al Pored njemacke je ko slovenija.. mislim se et da nisu imali te poraze i podjelu istok izgubili Dje bi im Bio kraj onda?
Ako si roden i odrastao van Bosne, onda ok, pretrpicemo. U suprotnom, baniraj se. Covjece nisi za pisanog medija, bukvalno ti nijedna recenica nije gramaticki ispravna. Pa da nista veliko slovo, nema tu neke velike pameti, licna imena i pocetak recenice. Ma ni blizu
iamia

#87 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

Ženski Dr.Med wrote:
Smail Aga wrote:Ovo je vise tema o nama,nego o Njemcima. Bosnjaci i Hrvati su poznati kao veliki germanofili. Da ,ponekad u toj velikoj ljubavi prelaze granice zdravoga razuma. Jednima i drugima oni su najbliza 'velika' drzava,pa je razumljivo da ponekad prema njoj imaju podanicko-uvlakacki stav koji seze do granica ludila.
Kao i vecina bio sam dosta puta u Njemackoj,imam rodbine,cak i blize koja zivi tamo. Upoznat sam sa ljudima i zemljom.
Ljudi ko ljudi i nisu losi,prosjek im je solidan. Ne radi se tu o tome da neko njih podcjenjuje ali sigurno sebe zestoko precjenjujemo. Mislim u pogledu ljudskosti,humanosti i slicno. Nas se najbolje moze opisati izrazom : Malo nas je al smo govna. Dok za Njemce to ne vazi.
Sto se tice drzave u silnom germanofilstvu,nasi ljudi olako prelaze preko cinjenica a to je da je Njemacka u svjetskim razmjerima drugorazredna sila. Jos uvijek se nalaze pod US okupacijom ali uzivaju i njihovu zastitu,jer bez US zastite ,Njemacka nije u stanju da se odbrani od slavenske najezde,Poljaka i Rusa.
Ne treba zaboraviti da su iz vlastitih interesa pokrenuli dva ogromna krvoprolica,za koja nisu bila primjerno kaznjeni. Prilikom drugog krvoprolica,US ih je zaustavila koristeci 5 % snage,ne prebacujuci u drugu brzinu.
U svakom slucaju su narod ,koji treba dobro drzati na oku,jer znaju biti destruktivniji od nas ( sto fakat nije lako )
a ima ih puno mogu veliku stetu nanijeti.
Sto se tice muslimana -imigranata u Njemackoj ? Pa ima samo dva naroda sa kojima ne bih nikad zelio da dijelim sudbinu i budem njihov dio a to su Kinezi na Balkanu i muslimani u Njemackoj. Njihova buducnost je zapecacena,njihov kraj je neumitan i strasan,samo se ne zna datum.
"mudro" zboris ,za nekoga koji je "isao,bio,boravio " u Njemackoj i opet pricas gluposti .....
hmm,,,,,, za tebe je mozda glupost... ali ja vidim mnogo istine u smail'aginim rijecima.
sumirprimus

#88 Re: Njemacka i njemci

Post by sumirprimus »

ah ti brezobrazni germani..
da dopunim,waGNER I von braun... :D
inace,smijesno djeluje uopce rasrpavljat o germanima,iz nase perspektive...
definitivno nas izolacija handri i vise neg sto mislimo...
iamia

#89 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

PatlidzanBjeli wrote:Moze Neko objasniti taj rasisticki zakon?? Nemogu da svatim sta se tacno misli.. Ako ima bilo koji primjer?
mogu ja 8-)

njemacki rasisticki zakon stiti nijemce i samo nijemce. znaci, svaki covjek koji ima njemacku krv je njima vrijedniji od bilo kojeg drugog covjeka bez te "oznake"..
nicht-svabe su za njih samo da rade one poslove koje rodjene svabe nece ili ne mogu raditi.
primjer,, ides u skolu u njemackoj. studiras godinama. budes najbolji student. zavrsis recimo za inzinjera masinstva.
i dodjes u arbeitsamt da trazis posao. oni kazu, super ima posao. za tvoju struku. kvalificiran si. imas cak i odijelo koje nam odgovara. sve super.
ali , nisi rodjeni svabo. ne mozes dobiti posao.

zapamti.. to je u njemackom zakonu !
da odredjene poslove, citaj , one bolje poslove (sa manje rada i vise novca) mogu dobiti samo nijemci.
a to je rasizam moj druze. ;-)
Micaha

#90 Re: Njemacka i njemci

Post by Micaha »

sumirprimus wrote:ah ti brezobrazni germani..
da dopunim,waGNER I von braun... :D
inace,smijesno djeluje uopce rasrpavljat o germanima,iz nase perspektive...
definitivno nas izolacija handri i vise neg sto mislimo...
Nazalost, jako tacno. Nasi horizonti su i dalje Tito, Hrvataska, Mercator, kvalifikacije... U vremenu kad Evropa (doduse ne i Njemacka) i USA gube na znacaju, teziste moci se pomjera prema Kini i BRIC zemljama...
madner

#91 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

iamia wrote:
PatlidzanBjeli wrote:Moze Neko objasniti taj rasisticki zakon?? Nemogu da svatim sta se tacno misli.. Ako ima bilo koji primjer?
mogu ja 8-)

njemacki rasisticki zakon stiti nijemce i samo nijemce. znaci, svaki covjek koji ima njemacku krv je njima vrijedniji od bilo kojeg drugog covjeka bez te "oznake"..
nicht-svabe su za njih samo da rade one poslove koje rodjene svabe nece ili ne mogu raditi.
primjer,, ides u skolu u njemackoj. studiras godinama. budes najbolji student. zavrsis recimo za inzinjera masinstva.
i dodjes u arbeitsamt da trazis posao. oni kazu, super ima posao. za tvoju struku. kvalificiran si. imas cak i odijelo koje nam odgovara. sve super.

da odredjene poslove, citaj , one bolje poslove (sa manje rada i vise novca) mogu dobiti samo nijemci.
Oooo sta rece.

:lol:

Znaci poneses knjizicu od dede da je bio SSovac i nemas problema, ovo je provjereno. Pitaju te samo da li ces VW ili BMW :D
iamia

#92 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

@madner,

ne pomaze knjizica.. pokusao sam 8-)
moras imati njemacku krv. ili barem njemackog chuku,, pa preko njega da dobijes pasos.. :skoljka:
madner

#93 Re: Njemacka i njemci

Post by madner »

Nekad bilo, sada se spominjalo. Ako zivis dovoljno dugo dobijes pasos ako zelis.

A bome i bez pasosa mozes dobiti posao.
tatoo

#94 Re: Njemacka i njemci

Post by tatoo »

iamia wrote:
mogu ja 8-)

Oprosti ali ja to ne vidim. Ono sto vidim je da ne zele uvoziti radnike sa strane u branshama gdje imaju svog kadra, a gdje nemaju bez imalo oklijevanja uzimaju i iz drugih zemalja. Medicinskog kadra fali pa bujrum. Ima par bolnica vise se prica Poljski i Ceski nego Njemacki.

Moj kolega Nijemac, covjek je strucnjak za renewable energy sources skolovan si sve to sto si naveo, dolazi na posao u 8 a stize kuci u 10 uvece. Ubi ga taj zakon... Dobro je placen, ali ne predobro. Vjerovatno "ne Svabo" ne bi ni radio za njegovu platu, kome da se ubija od posla za sicu :oops: .

Mozda je problem je i sto "ne rodjene svabe" kako ti napisa i zele odmah poslove sa "manje rada i vise novca".
iamia

#95 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

@tatoo,

problem je u definicija toga zakona za rad.
na primjer, imas poslova koje svabe nece, onda ne moze lik iz BiH dobiti ni taj posao.
jer ti fino kaze, moras biti iz EU..
onda kad nadjes neki mizeran posao da nije toliko tezak, onda ovi kazu opet nije za tebe. moras biti dugogodisnji stanovnik njemacke ,., na azilu,, ili neki shit.
i na kraju ti ostane samo dvije opcije. baustela ili ciscenje wc.
molim lijepo, ja necu u takvoj drzavi da zivim.
a stanovike te shupacke drzave zovem i kako jesu.
rasisti. jer svrstavaju ljude po slojevima. a ne po znanju i kvalifikacijama.

sorry ako sam nekoga svabofila uvrijedio.
dresdener78

#96 Re: Njemacka i njemci

Post by dresdener78 »

iamia wrote:
mogu ja 8-)

Mozes li navesti tacan naziv tog zakona i njegovu brojku? Zelim procitati taj rasisticki zakon. Navedi tacne zakonske propise umjesto ovog pljuvanja.
iamia

#97 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

@dresdner,

hoces reci da ovaj zakon ne postoji ?? :shock: :shock:

to je opste poznat fakt.
ne daje mi se googlati taj zakon,,
a nisam u svabiji vise da ti mogu donijeti kopiju.
ja sam poodavno pokazao srednji prst tim arijskim bolidima, i rekao do vidjenja.

ali to svako u njemackoj zna.
pa govorili su o tome svaki dan na tv. jesi li siguran da ti zivis u njemackoj ?
Micaha

#98 Re: Njemacka i njemci

Post by Micaha »

iamia wrote:@dresdner,

hoces reci da ovaj zakon ne postoji ?? :shock: :shock:

to je opste poznat fakt.
ne daje mi se googlati taj zakon,,
a nisam u svabiji vise da ti mogu donijeti kopiju.
ja sam poodavno pokazao srednji prst tim arijskim bolidima, i rekao do vidjenja.

ali to svako u njemackoj zna.
pa govorili su o tome svaki dan na tv. jesi li siguran da ti zivis u njemackoj ?
Prije ce biti da su oni tebi pokazali... Pa sada ljecis frustracije zato sto se nisi ostvario. Zavrsi jarane masinstvo i neces imati problema ni sa kakvim zakonima. Imas li ti skole kakve?
tatoo

#99 Re: Njemacka i njemci

Post by tatoo »

iamia wrote:@tatoo,

problem je u definicija toga zakona za rad.
na primjer, imas poslova koje svabe nece, onda ne moze lik iz BiH dobiti ni taj posao.
jer ti fino kaze, moras biti iz EU..

onda kad nadjes neki mizeran posao da nije toliko tezak, onda ovi kazu opet nije za tebe. moras biti dugogodisnji stanovnik njemacke ,., na azilu,, ili neki shit.
i na kraju ti ostane samo dvije opcije. baustela ili ciscenje wc.
molim lijepo, ja necu u takvoj drzavi da zivim.
a stanovike te shupacke drzave zovem i kako jesu.
rasisti. jer svrstavaju ljude po slojevima. a ne po znanju i kvalifikacijama.

sorry ako sam nekoga svabofila uvrijedio.
Ne kontam sta je sporno u boldanom. Da bi radio u odredjenoj drzavi, moras ispuniti odredjene zahtjeve i/ili imati status koji ti to omogucuje. BiH nije u EU i ako dobro zakljucjujem iz tvog posta tvoj status ne ispunjava potrebe... Nadam se da grijesim.

EVo i link o tome kako traze skilled workers iz non EU...

http://www.bundesregierung.de/Content/E ... 72BDB.s3t1

Ali posteno, ako ne zelis biti u takvoj drzavi imas uvijek alternativu, kao sto si i rekao. Je li dobra to samo ti mozes ocijeniti.
Nisam ti ja svabofil ali mislim da malo previse ekstremno gledamo na stvari. Vidi ja sam prao sudje u podrumu lokala sa mexikancima na pocetku. Nije mi to nikakav problem bez obzira na struku. Jer znam da uvijek ima sanse za bolje ovdje i puno toga je do tebe. Naravno i sreca ali ne moze me niko uvjeriti da ovdje nema sansi...
A kad pomislim da sam se nadao do 2003 da ce kod kuce biti bolje i za koga sve raja radi ... rekoh hajde ti lutko vidi malo ceste.

U svakom slucaju puno srece.
iamia

#100 Re: Njemacka i njemci

Post by iamia »

@micaha,

ja vec imam drzavljanstvo jedne druge zapadne drzave.
samozaposlen sam.
zivim na relaciji sarajevo- zagreb-boston.
meni ne treba njemacko drzavljanstvo niti njemacka.
ne lazem nikoga. samo govorim o onom sto znam. i vlastitom iskustu, :thumbup:
Post Reply