Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post Reply
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#76 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

plain vanilla wrote:joj Sabina, jesil ti pala s marsa?

pa bona mora se s nekim koalirati
s kim bi ti pravila koaliciju?
ili bi sjedila u opoziciji do apsolutne pobjede, tj zauvijek
Ne , ne mora se koalirati.
Krećemo sa pričom da MIJENJAJU sistem. Ne samo u smislu sistema vrijednosti već kompletnog bitisanja trulog,traljavog i do srži korumpiranog sistema. Ne mogu kontrolisati 66 % države jer im je nepravedni mir to nametnuo a čekaju ih Dodik i Čović(i).
Dakle ta dvojica su - neminovnost ma šta mislili o njima ili o načinu na koji su oni tu.
Mijenjaju sistem tamo gdje mogu , ne obećavaju glupe i retrogradne ideje već moderne i napredne, s gnušanjem odbacuju nacionalizam , ističu mlade i obrazovane ljude , mašu zastavama Evrope a ne religijskim relikvijama , od odbrane od agresora ne prave urbane mitove vlastite samopromocije već ističu s ponosom Zlatne ljiljane.
Djeluju moderno , progresivno i evropski plus što su partija socijaldemokratskog profila.
I šta se desi ? Osvoje jedva 20 % posto podrške jer su SDA , SBB i SBiH skupa dobile TROSTRUKO ILI ČETVEROSTRUKO više. Dakle nisu pobijedili nažalost. I šta se desi ? KOALIRAJU sa onima koji su kreirali sistem jada i čemera u kom jesmo a protiv kojih se DVADESET godina bore , odnosno sa ideološki potpuno različitim ljudima. Kad se završi ta romansa onda koaliraju sa istima kao i prvim koji su gori samo u segmentu što im nisu čak ni ime priznavali jer su ih neke dvije tri godine nazivali "krnji" SDP. Dakle sa obećanjem o promjeni sistema koaliraju sa tvorcima istog (nemam smile neki čekić ili malj u glavu) ?!?!?!?!
Zbog koga oni koaliraju vanilla ? Zbog mene , zbog tebe? Ili možda i isključivo samo zbog vlastitih d****a u udobnim foteljama. Koja je poruka ? Koalcija ? Vlast ? Šta bi izgubili da su ostali opozicija ? Uticaj , novac , fotelje ? Šta bi dobili ? Eh....

Vaša je stvar Vanilla da li ćete zažmiriti na jedno ili oba oka , da li će vas uopšte dotaći ta priča i da li na bilo koji način to smatrate važnim ili ne. Znam da NISAM i nikada neću glasati za SDP koji će jedan jedini sekud biti u koaliciji sa ljudima koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije ,a da me ne bi bubrezi zabolili sve o njima vidjeti sjajnu sa-x temu SDA - all about...i ne priznajem im tu nikakvu "vještinu" niti "moranje"...zašto se Lagumdžija ne lomi oko Dodika vezano za zakon koji je spomenuo it's LeClerc ???
Zaboravio?
Ponavljam Vanilla svi smo drugačiji , stvari posmatramo subjektivno a sve je dozvoljeno što nije zabranjeno ili ne daj Bože protuustavno...srdačan pozdrav ;-)

PS..uz dužno poštovanje , "pasti s Marsa" mogu samo oni koji prihvate vic o "nužnosti koaliranja"
Edin H.

#77 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by Edin H. »

Dobar post tvsabina, samo da napomenem da se ista stvar desila na drugi nacin u Engleskoj.
Liberaldemokrati udjose u koaliciju sa konzervaticima (bez njih konzervativci ne bi imali vlast), a narod koji je protiv konzervativaca glasao je upravo iz tog razloga za liberaldemokrate. Ovi prodase sva svoja predizborna obecanja samo da bi zgrabili nekoliko ministarskih fotelja, a u principu su bez ikakve izvrsne vlasti.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#78 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

da te citiram sve stvari koje kao da je pisao sedmogodisnjak
evo da ti postavim hipoteticko pitanje

sutra su izbori, a za ovaj primjer cemo malo pojednostavniti rezultate

nasa stranka osvoji 35 posto glasova
sdp 20
sda 20
sbb 10
hdz 15

jel bi ti poslala NS u opoziciju?

ali odgovori konkretno, nemoj esej pisati, boli me glava
robert treniro

#79 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by robert treniro »

bilo bi super da je politicka scena u bosni i hercegovini profilisana tako da postoji vise od jedne ljevicarske partije (smradove iz sdu koji dizu ruke da desnicari obore ljevicarsku vladu ne smatram ljevicarima, tzv. nasa stranka previse minorna, vjerovatno ima i drugih mana) i da na opstim izborima npr. sdp dobije 23%, pa recimo demokratska partija 19% i npr. socijalisticka partija 25 %, a sa druge strane narodnjacke, fasisticke i ostale konzervativne partije dobiju sve zajedno 30%.
nazalost imamo samo jednu lijevu, gradjanski orjentisanu, ozbiljnu, partiju i imamo koalicione partije:
sbih-ukralo sve sto im je doslo pod ruku
sda-kralo gdje stiglo i koliko je stiglo. trajno unakazili skolski sistem svesno odgajajuci primitivce kao svoje glasace, po potrebi sehide
hdz 1 i hdz 2- formalno dvije partije, ukrali boga oca, vojno krilo, poznato kao hvo, drzalo konc logore, rusilo istorijske spomenike, zalazili u bosnjacka sela i potom ih spaljivali ubijajuci sve sto se mice, otvoreno se ponose svojim ustaslucima, daju ulicama imena nacista iz ww2, vole kladionice, telekomunikacije i vlast
sbb- stranka bez profilacije. nesumnjivo desnicarska. skupljeno s koca i konopca (rile, gile cile i mile, ismeta, edina latif, zisko) glasacko tjelo uglavnom cine sandzaklije, albanci, kriminalci i bosanci iz viceva.
lijanovici- sta reci... mesar, srednja strucna sprema. i to je previse.
hsp vakav, nakav. sve go ustasa.
sds-ove da ne spominjem
i?

koga izabrati za koalicionog partnera sa ove prestizne liste?
plain vanilla

#80 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

robert treniro wrote:

bilo bi super da je politicka scena u bosni i hercegovini profilisana tako da postoji vise od jedne ljevicarske partije (smradove iz sdu koji dizu ruke da desnicari obore ljevicarsku vladu ne smatram ljevicarima, tzv. nasa stranka previse minorna, vjerovatno ima i drugih mana) i da na opstim izborima npr. sdp dobije 23%, pa recimo demokratska partija 19% i npr. socijalisticka partija 25 %, a sa druge strane narodnjacke, fasisticke i ostale konzervativne partije dobiju sve zajedno 30%.
nazalost imamo samo jednu lijevu, gradjanski orjentisanu, ozbiljnu, partiju i imamo koalicione partije:
sbih-ukralo sve sto im je doslo pod ruku
sda-kralo gdje stiglo i koliko je stiglo. trajno unakazili skolski sistem svesno odgajajuci primitivce kao svoje glasace, po potrebi sehide
hdz 1 i hdz 2- formalno dvije partije, ukrali boga oca, vojno krilo, poznato kao hvo, drzalo konc logore, rusilo istorijske spomenike, zalazili u bosnjacka sela i potom ih spaljivali ubijajuci sve sto se mice, otvoreno se ponose svojim ustaslucima, daju ulicama imena nacista iz ww2, vole kladionice, telekomunikacije i vlast
sbb- stranka bez profilacije. nesumnjivo desnicarska. skupljeno s koca i konopca (rile, gile cile i mile, ismeta, edina latif, zisko) glasacko tjelo uglavnom cine sandzaklije, albanci, kriminalci i bosanci iz viceva.
lijanovici- sta reci... mesar, srednja strucna sprema. i to je previse.
hsp vakav, nakav. sve go ustasa.
sds-ove da ne spominjem
i?

koga izabrati za koalicionog partnera sa ove prestizne liste?
o toe i govorim, ne mozes koalirati s ekolozima kad ih nigdje nema
na nasoj politckoj sceni su ili potrosene ili minorne stranke

pa ili ces sjediti u opoziciji, sve zivo kritkovati a nista ne raditi ili ces koalirati s vragom

ono sto je meni smijesno je sto nakon koalicije sSDP sa SDA ljudi su popizdili (prva ja)
kad su raskinuli, pa koalirali sa SBB, ljudi opet popizdili :mrgreen: isti ljudi

pa s kim da koaliraju? s republikancima?
sabina1

#81 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

plain vanilla wrote:da te citiram sve stvari koje kao da je pisao sedmogodisnjak

sdp 20
sda 20
sbb 10
hdz 15

Ako vam se ne čitaju "eseji" - nemojte , niste na normi , niko Vas ne tjera a ponajmanje da ih razumijete.
Pogotovo jer su na "nivou sedmogodišnjaka". Valjda sedmogodišnjakinje ?

Jedini potencijalni koalicioni partner NS-u u ovom "prijedlogu" je SDP !! HDZ se PODRAZUMJEVA jer to zahtijeva nametnuti mir.
Ukoliko se sa SDP-om ne može naći zajednički jezik ( što nimalo nije teško recimo kod formiranja gradske vlasti u Sarajevu gdje je NS ostala fantastično principijelna u nepodržavanju fantomskih zahtjeva SDP-a na čemu im od srca čestitam :thumbup: ) onda NS hladno treba u opoziciju jer joj sa SDA-om i SBB-om nije mjesto.
A izvrćete pojmove jer SDP NIJE koalirao sa NS-om , SDU-om , LDS-om, ili sa bilo kojom građanskom partijom koja nema odgovornost za pakao u kojem jesmo. Nećemo ponavljati s kim SDP koalira , nije baš za pohvalu.

Eto Vam - konkretno. Nadam se da ćete ovaj put shvatiti ;-)
Edin H.

#82 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by Edin H. »

Bolje nikakva nego neprincipijelna koalicija.
Neprincipijelnom koalicijom svakako ne mozes ispuniti ciljeve i ideje, pa koji ces djavo u vlasti (osim naravno finansijskog i licnog interesa), samo se kompromitujes i gubis svoje glasace.
Zastupaj ono zbog cega su tvoji glasaci glasali za tebe.
robert treniro

#83 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by robert treniro »

nema bona lijevog bloka. ne znam napamet, a i ne trazi mi se, ali sdu i ns nemaju vise od nekoliko procenata. samim tim ne mogu biti koalicioni partneri. mislim... ukljuci se malo.
robert treniro

#84 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by robert treniro »

Edin H. wrote:Bolje nikakva nego neprincipijelna koalicija.
Neprincipijelnom koalicijom svakako ne mozes ispuniti ciljeve i ideje, pa koji ces djavo u vlasti (osim naravno finansijskog i licnog interesa), samo se kompromitujes i gubis svoje glasace.
dobro je englez. kad budes ovde zivio onda ucestvuj u krojenju kape.
plain vanilla

#85 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

tvsabina wrote:
plain vanilla wrote:da te citiram sve stvari koje kao da je pisao sedmogodisnjak

sdp 20
sda 20
sbb 10
hdz 15

Ako vam se ne čitaju "eseji" - nemojte , niste na normi , niko Vas ne tjera a ponajmanje da ih razumijete.
Pogotovo jer su na "nivou sedmogodišnjaka". Valjda sedmogodišnjakinje ?

Jedini potencijalni koalicioni partner NS-u u ovom "prijedlogu" je SDP !! HDZ se PODRAZUMJEVA jer to zahtijeva nametnuti mir.
Ukoliko se sa SDP-om ne može naći zajednički jezik ( što nimalo nije teško recimo kod formiranja gradske vlasti u Sarajevu gdje je NS ostala fantastično principijelna u nepodržavanju fantomskih zahtjeva SDP-a na čemu im od srca čestitam :thumbup: ) onda NS hladno treba u opoziciju jer joj sa SDA-om i SBB-om nije mjesto.
A izvrćete pojmove jer SDP NIJE koalirao sa NS-om , SDU-om , LDS-om, ili sa bilo kojom građanskom partijom koja nema odgovornost za pakao u kojem jesmo. Nećemo ponavljati s kim SDP koalira , nije baš za pohvalu.

Eto Vam - konkretno. Nadam se da ćete ovaj put shvatiti ;-)
maloprije ti rece
Znam da NISAM i nikada neću glasati za SDP koji će jedan jedini sekud biti u koaliciji sa ljudima koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije
a sad predlazes koaliciju sa SDP-om, to je bas zanimljivo

a zasto se HDZ podrazumijeva? zasto se onda SDA ne podrazumijeva?
zasto je HDZ vazniji?

jesi li ti mozda pratila formiranje vlasti nakon proslih izbora i sta je sve HDZ izvodio i koliko su ucjenjivali i kakve su zahtjeve postavljali????
HDZ nije izbacen iz vlasti ni prosli put, nego su postavljali ultimatume koje niko nije htio popusiti

shvatila sam ja da si ti u ovo uletjela kao padobranac i da politicke odnose bas nisi savladala
robert treniro

#86 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by robert treniro »

dosla da meni vadi zivce.
sabina1

#87 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

Edin H. wrote:Dobar post tvsabina, samo da napomenem da se ista stvar desila na drugi nacin u Engleskoj.
Liberaldemokrati udjose u koaliciju sa konzervaticima (bez njih konzervativci ne bi imali vlast), a narod koji je protiv konzervativaca glasao je upravo iz tog razloga za liberaldemokrate. Ovi prodase sva svoja predizborna obecanja samo da bi zgrabili nekoliko ministarskih fotelja, a u principu su bez ikakve izvrsne vlasti.
Edine , mi nemamo engleski politički pedigre niti se naša politika odnosno svakodnevnica dešavaju u engleskim uslovima.
Poređenje mi je kristalno jasno - identično je , jedino su rezultati takvih koalicija kod nas mnogo razorniji - nažalost.
Zbog toga mi "ne igramo" u engleskim uslovima. :roll:
Pozdrav
plain vanilla

#88 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

pa jel te glasaci braju da sjedis u opoziciji ili da nesto uradis?

da se razumijemo, ja ne branim SDP, sto se mene ce SDP moze u povijest
ali pricamo hipoteticki...eto nek se sutra pojavi Komsiceva straka..mora s nekim ili koalirati ili ici u opoziciju, nea sanse da bude apsolutni objednik
koji klinac da glasam za njega ako ce u opoziciju????
Edin H.

#89 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by Edin H. »

robert treniro wrote:
dobro je englez. kad budes ovde zivio onda ucestvuj u krojenju kape.

Slusaj meni ne moze niko nista govoriti, jer dobro znam gdje sam bio i sta sam radio za vrijeme rata, niti mi bilo ko moze zabraniti da glasam, pa i da iznosim svoje misljenje. Dosta vas koji ovdje diskutujete su za vrijeme rata bila djeca koji su odrasla ili u, ili van BiH, sto naravno ne smatram negativnim.
Uz to dovoljno vremena provedem u BiH godisnje da poprilicno dobro znam sta se desava.
Sto sam ja odlucio da vise vrijedim od onoga sto sam u BiH mogao ostvariti zbog nastale situacije, a nisam zelio u nacionalne torove, ipak je moja privatna stvar.
Uostalom svidjalo se to nekom ili ne, prestanite ignorisati dijasporu, jer su i oni glasaci (istina nazalost uglavnom desno orijentirani).
sabina1

#90 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

plain vanilla wrote: shvatila sam ja da si ti u ovo uletjela kao padobranac i da politicke odnose bas nisi savladala
Prvo , nemojte mi VI govoriti šta sam "savladala" a šta nisam. Ne možete donositi zaključke šta "znam" a šta "ne znam" jer niste kompetentni na bilo koji način o tome suditi. Ne pada mi na pamet niti suditi niti pisati o Vama pa Vas najljubaznije molim da se ubuduće suzdržite ovakvih komentara. To da li sam "padobranac" odlučuje valjda moderacija koja ima sva sredstva na raspolaganju.
Hvala.
plain vanilla wrote: maloprije ti rece
Znam da NISAM i nikada neću glasati za SDP koji će jedan jedini sekud biti u koaliciji sa ljudima koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije
a sad predlazes koaliciju sa SDP-om, to je bas zanimljivo
Predložila sam koaliciju Naše Stranke sa SDP-om jer su sličnog ideološkog profila. To ste valjda pročitali. Ukoliko vi Našu Stranku vidite kao "ljude koji su ovu zemlju doveli na rub egzistencije" je vaša stvar. Ja ih tako ne vidim. Na njihovom mjestu vidim nekadašnje SDP-ove koalicione partnere , one iste sa kojima su formirali vlast negdje u oktobru 2011 dakle tričavih godinu dana nakon izbora....
Ponavljam , iznimno mi je drago što NS u Sarajevu nije i NEĆE podržati SDP u svim projektima za koje misle da štete građanima...
plain vanilla wrote: a zasto se HDZ podrazumijeva? zasto se onda SDA ne podrazumijeva?
zasto je HDZ vazniji?
Već sam napisala da neću pisati o Vama pa ću biti uviđavna. Ne mora se ni sa HDZ-om ali onda nastaje sva kuknjava o "ugroženosti.legitimitetu,općinama sa preteženom hrvatskom većinom" i sličnim glupostima na koje se HDZ poziva.
Po meni nema eksluzivnih predstavnika naroda već entiteta. Ali entitetske predstavnike delegiraju - narodidok "ostali" ostaju na vapaju pa se krug zatvara. Ma šta mislili o njima ili o sistemu u kom bitišu HDZ je na svim izborima dobivao veliki broj glasova sa eksluzivno "hrvatskim" predizbornim porukama.
plain vanilla wrote: jesi li ti mozda pratila formiranje vlasti nakon proslih izbora i sta je sve HDZ izvodio i koliko su ucjenjivali i kakve su zahtjeve postavljali????
HDZ nije izbacen iz vlasti ni prosli put, nego su postavljali ultimatume koje niko nije htio popusiti
Uuuuuu glavobolje. Pa kako su tako zločesti? Kako mogu koristiti sve ono što bi i svi OSTALI nečasni i bezobrazni koristili samo da mogu ? Kako se usuđuju razlikovati po štetnosti od ostatka štetočina ???
Shvatila sam , SDP je kao anđeo nakon tričave godine dana teškom mukom obezbijedio Bosni i Hercegovini vlast. I sebi.
plain vanilla

#91 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

Već sam napisala da neću pisati o Vama pa ću biti uviđavna. Ne mora se ni sa HDZ-om ali onda nastaje sva kuknjava o "ugroženosti.legitimitetu,općinama sa preteženom hrvatskom većinom" i sličnim glupostima na koje se HDZ poziva.
koga briga sto kukaju?
kako rekoh prije, zguglaj malo o proslom formiranju vlade, koliko se nudila i sta HDZ-u, a sta su ini trazili...kako je nastala platforma, pa ces vidjeti o cemu pricam

osim ako i ti ne mislis da je sve ijedan hrvat glasao za HDZ, pa oni moraju biti ekskluzivni zastupnici?

dotad :zzzz:
sabina1

#92 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

plain vanilla wrote:
koga briga sto kukaju?
kako rekoh prije, zguglaj malo o proslom formiranju vlade, koliko se nudila i sta HDZ-u, a sta su ini trazili...kako je nastala platforma, pa ces vidjeti o cemu pricam

osim ako i ti ne mislis da je sve ijedan hrvat glasao za HDZ, pa oni moraju biti ekskluzivni zastupnici?

dotad :zzzz:
Skrenuli smo s teme. Nisam napisala da je SDP pogriješio što je koalirao sa HDZ-om. U našim političkim uslovima bez najjače stranke iz RS-a i HDZ-a se ne može formirati državna vlast...odnosno može ali to vodi u mnogo toga..
No nebitno , jasno sam rekla šta me smeta. Ko god misli suprotno - neka misli !!! Ali nemojte unaprijed (ne mislim na Vas već na druge forumaše) sve neSDP-ovske a građanske glasove bacati u vjetar. Imaju se ti glasovi kome dodijeliti. Zbog toga sam reagovala.
sabina1

#94 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

robert treniro wrote:kome?
Ne znam kako vam je promaklo da smo država sa najviše registrovanih političkih partija u Evropi.
robert treniro

#95 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by robert treniro »

nije mi promaklo.
dakle za koga?
plain vanilla

#96 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

tvsabina wrote:
Ne znam kako vam je promaklo da smo država sa najviše registrovanih političkih partija u Evropi.
de ti zacas sastavi koaliciju
ali da bude moguce, ne neku iz snova s ekolozima, penzionerima, liberalima i sl
sabina1

#97 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

robert treniro wrote:nije mi promaklo.
dakle za koga?
Sve je stvar ličnog izbora.
Vrijeme Centralnog Komiteta je prošlo.
Poltbiro , šta je to?
Izbori svake dvije godine a lista kandidata predugačka.
sabina1

#98 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by sabina1 »

plain vanilla wrote:
tvsabina wrote:
Shvatam :roll:
Koalicija iz snova ukoliko je moguće , ukoliko nije - daj šta daš....važna je samo koalicija...
Bio jednom Josip Pejaković(mislim u isključivo umjetničkom smislu)......
Last edited by sabina1 on 27/10/2012 00:10, edited 1 time in total.
Platformas

#99 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by Platformas »

Podrška Reketašu za ovu izjavu, države ionako nema.
plain vanilla

#100 Re: Neka SDA nije u vlasti pa makar ne bilo države

Post by plain vanilla »

tvsabina wrote:
plain vanilla wrote:
Shvatam :roll:
Koalicija iz snova ukoliko je moguće , ukoliko nije - daj šta daš....
Bio jednom Josip Pejaković....
nazalost, ali to je istina
ne mozes koalirati sa strankama koje osvoje 2 posto glasova

pa sama nameces HDZ, odmah se namece i SDA,, jer su isti

sad smo vidjeli da ni SDP nije daleko

pa ko ce u vlast?

mozda najbolje austrougari ili turci opet :mrgreen:
Post Reply