malakh wrote:seferova stručnost i upravljačka sposobnost na jednu stranu, a njegov karakter i poštenje na drugu.
što se tiče ovog drugog, to je dno dna u ratu bilo, a i sada ništa nije ni bolje.
ko želi da polemiše o tome vrlo rado ćemo, ali neka prije toga pročita par knjiga ratnih komandanata i knjigu fikreta muslimovića "lažovi i ubice", sa posebnim akcentom za posljednjih 100 stranica.
Ja sam se ismijao čitajući tu knjigu, skoro 600 stranica prozivanja Sefera i Radončića uz epitete poput "kukavice" i "lažovi"
Ima tu dosta utemeljenih tvrdnji, ali neke mi se ipak čine pretjerane. Recimo tu se tvrdi da je Sefer htio u Sarajevu uraditi nešto slično Fikretu u Krajini. Ja i ti smo čitali, ali ukratko šta piše za one koji nisu:
- Sefer je cijelo vrijeme u Sarajevu izgrađivao mrežu sa Sandžaklijama i onima koji su porjeklom iz Sandžaka stvarajući atmosferu da su oni ugroženi od vlasti i domicilnih.
- Želio je stvoriti "Sandžačku brigadu"(za šta je ideja zaista postojala, međutim loše namjere nisu nikad dokazene). Ta bi brigada u odsudnom trenutku predstavljala njegovu vlastitu vojnu silu u Sarajevu i bila spremna okrenuti se i protiv zvanične vlasti.
- Stalno je obrađivao Ćelu(Ramiza) i Ališpagu Zulfikara jer ih je zamišljao kao prve do njega komadante buduće sandžačke vojske u Sarajevu

Oni su zaista, uz još neke komadante, uglavnom bili odani samo Seferu
- Sefer je želio izvršiti državni udar i preuzeti vlast u Sarajevu, spreman i na totalni vojni okršaj sa legalnim snagama
- Sve je to naravno bilo iz istog razloga što je nešto slično uradio Fikret, odnosno bili su velikosrpski igrači ubačeni da podrivaju odbranu BiH
Eto šta se između ostalog tvrdi gore spomenutoj knjizi

Čak i meni koji očito baš i nisam najveći fan Sefera ovo zvuči nadrealno