Strasno obecanje, a jos strasniji rezultat! Nema tu nikakvog napretka, od fotografije i od toga da MUP ima podatak gdje je uradjen teh. pregled nema nikakve koristi jer je teh. pregled jos uvijek samo formalnost, a ne pregled. To sto auto moras dovesti na tehicki nije nikakav napredak nego zaustavljanje zadatka, jer si auto morao dovoziti na teh. prije 30 godina.Bakir1 wrote: sve to sto je obecavano ispunjeno je, svaka stanica tehnickog ili svaki mup ima uvid gdje je uradjen pregled za bilo koje vozilo.
fotografija je tu kao dokaz da je auto bilo na tehnickom pregledu sto je pomak na bolje jer prije toga dolazila je saobracajna od auta
Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#76 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
- Bakir1
#77 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
pa cekaj mislis da je bolja praksa bila donosenja saobracajnih dozvola bez auta????
kako nema koristi od informacije gdje je uradjen tehnicki pregled i ko ga je uradio i odobrio?
gorane nemoj sada ici u krajnosti, i nemoj vaditi stvari iz konteksta, citiraj cijeli post a ne parcijalno pa mi odgovori kako moze obicna supa koja ima opremu iz devedesetih parirati po bilo cemu stanici tehnickog pregleda koja mora biti po pravilniku?
kako nema koristi od informacije gdje je uradjen tehnicki pregled i ko ga je uradio i odobrio?
gorane nemoj sada ici u krajnosti, i nemoj vaditi stvari iz konteksta, citiraj cijeli post a ne parcijalno pa mi odgovori kako moze obicna supa koja ima opremu iz devedesetih parirati po bilo cemu stanici tehnickog pregleda koja mora biti po pravilniku?
-
goran16v
#78 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Ako govorimo sa aspekta sigurnosti i ispravnosti, a ne malverzacija, ni bolja ni losija jer nema nikakve razlike. Pregled je sveden na formalnost, bio auto fizicki prisutan ili ne, a u toj situaciji dovodjenje auta na teh. pregled ispada samo dodatni trosak i zagadjenje okoline.Bakir1 wrote:pa cekaj mislis da je bolja praksa bila donosenja saobracajnih dozvola bez auta????
Pa nema koristi od informacije, ili ja ne znam da ima jer jos nisam cuo da je zbog teh. neispravnosti kontrolisano vozila pozvan na odgovornost kontrolor ili stanica za teh. pregled, a pogotovo sto se teh. ispravnost, kako sam pises, moze promjeniti za dan i ako bude problema sve se zavrsi slanjem na vanredni bez sakcija po kontrolora i firmu.
Ne vadim ja nista iz konteksta jer ovo o cemu ja pisem nema veze o supama nego o ljudima i praksi. Odakle supama cerrtifikat za obavljanje teh. pregleda je jedna stvar, a pustanje neispravnih vozila u poptuno opremljenim stanicama je sasvim druga stvar. To sto je drzava slaba i sto je dala dozvolu supi da radi teh. pregled nije nikakvo opravdanje onima sto su opremljeni po pravilniku da rade istu stvar tj. pustaju teh. neispravna auta.
- Bakir1
#79 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
nemas dokaza apsolutno nikakvih da su samo malverzacije.goran16v wrote: Ako govorimo sa aspekta sigurnosti i ispravnosti, a ne malverzacija, ni bolja ni losija jer nema nikakve razlike. Pregled je sveden na formalnost, bio auto fizicki prisutan ili ne, a u toj situaciji dovodjenje auta na teh. pregled ispada samo dodatni trosak i zagadjenje okoline.
Pa nema koristi od informacije, ili ja ne znam da ima jer jos nisam cuo da je zbog teh. neispravnosti kontrolisano vozila pozvan na odgovornost kontrolor ili stanica za teh. pregled, a pogotovo sto se teh. ispravnost, kako sam pises, moze promjeniti za dan i ako bude problema sve se zavrsi slanjem na vanredni bez sakcija po kontrolora i firmu.
situacija je mnogo bolja nego sto je bila jer se auti moraju fizicki pojaviti na stanicama tehnickog pregleda, a tada nema Boga da iko pusti auto koje nema ispravan broj sasije, u papirima benzin a u stvarnosti dizel, papirnati golf 2 a u stvarnosti golf 3 i tome slicno.
pregled nije formalnost, nemas dokaza, ili se varam?
skini krinku sa kriminala koje rade stanice tehnickog pregleda ja cu ti dati adrese i kontakt osobe ima ta stanica da ne radi vise garantujem ti.
ti ne znas, grebes po povrsini kao i u svemu sto pises, stanice se zatvaraju, ljudi sankcionisu svakodnevno, krivicne prijave podnose.
mani se subjektivnosti i generalisanja na temi gdje se bavis nekim opasnim mislima
znas kako kazu neka prvi baci kamen
- johntra
#80 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
moje lično iskustvo u dva CTP su sljedeća, a navest ću njihova imena...
Velešići kod Unisa
Radio tri godine tehnički i ljudi sve pregledaju, od trapa, pa do izduva, jedino svjetla nikad nisu gledali...znači, fakat sve...dvaput mi ručna slabije hvatala desnom točku i oba puta me pustili, mada se radilo samo o dotezanju sajle...što se mene tiče, ovaj pregled se skoro može zvati punim pregledom...ista stvar i sa drugim autima, jer tu svaki dan prolazim i gledam kako sve pregledaju..
Igrom slučaja, posljednja registracija, odradim tehnički u Strojoradu...nema pregleda trapa, nema pregleda izduva, samo osnovne stvari oko kočnica...ovaj put nije bilo problema sa ručnom, pa ništa nije bilo spominjano, ali, po meni, ovo nije bio dobar pregled i ovdje licenca može letiti uvijek...
Velešići kod Unisa
Radio tri godine tehnički i ljudi sve pregledaju, od trapa, pa do izduva, jedino svjetla nikad nisu gledali...znači, fakat sve...dvaput mi ručna slabije hvatala desnom točku i oba puta me pustili, mada se radilo samo o dotezanju sajle...što se mene tiče, ovaj pregled se skoro može zvati punim pregledom...ista stvar i sa drugim autima, jer tu svaki dan prolazim i gledam kako sve pregledaju..
Igrom slučaja, posljednja registracija, odradim tehnički u Strojoradu...nema pregleda trapa, nema pregleda izduva, samo osnovne stvari oko kočnica...ovaj put nije bilo problema sa ručnom, pa ništa nije bilo spominjano, ali, po meni, ovo nije bio dobar pregled i ovdje licenca može letiti uvijek...
- Bakir1
#81 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
niko ovdje ne idealizira stvari, nista nema idealno pa tako ni tehnicki pregledi, kolika smo mi stoka govori u prilog cinjenica da smo morali staviti kamere na tehnicke preglede da se auti uopste pojave.
ali isto tako suplju, visoku suplju, sa nivoa, nista ne valja, sve je to kriminal, malverzacije, lopovluk, uzimaju nas, ne mogu provariti nikako.
svi neka od sebe krenu pa neka se zapitaju gdje smo i sta smo i zasto smo.
ima nas jos koji svoj posao radimo kako treba i do kraja.
ali isto tako suplju, visoku suplju, sa nivoa, nista ne valja, sve je to kriminal, malverzacije, lopovluk, uzimaju nas, ne mogu provariti nikako.
svi neka od sebe krenu pa neka se zapitaju gdje smo i sta smo i zasto smo.
ima nas jos koji svoj posao radimo kako treba i do kraja.
- shlauf
#82 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Sjećanje me još uvijek služi a @Jonthra je u pravu što se Velešića tiče. Još 80-tih su vraćali sa tehničkog ako išta fali autu a prije 2 godine u Strojoradu sam lično vidio prebacivanje tablica sa jednog na drugi G2 da ga "slikuju" i izadju papire. Ja sačekao red i nisu vala ni kočnice pregledali na valjcima. A na ulazu u tehnički sa lijeve strane se baždare taximetri tako da je bilo hejbet avlijanera koji su to isto gledali. E kako sad uporediti te dvije kuće koje vrše tehničku ispravnost ??? Nidje veze.johntra wrote:moje lično iskustvo u dva CTP su sljedeća, a navest ću njihova imena...
Velešići kod Unisa
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
goran16v
#83 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Sa stanovista malverzacija situacija jeste bolja, ali sa stanovista teh. ispravonsti je ista. Varas se, ako su 2 auta ispred mene na tehnickom pregledu, koji vazi kao posve opremljen i po pravilniku, i kontrolor ne silazi u kanal jer prvi auto nema trapova uopste, a drugom prednjim tockovima simulira kocenje zadnjih - onda je to formalnost.Bakir1 wrote:nemas dokaza apsolutno nikakvih da su samo malverzacije.goran16v wrote: Ako govorimo sa aspekta sigurnosti i ispravnosti, a ne malverzacija, ni bolja ni losija jer nema nikakve razlike. Pregled je sveden na formalnost, bio auto fizicki prisutan ili ne, a u toj situaciji dovodjenje auta na teh. pregled ispada samo dodatni trosak i zagadjenje okoline.
situacija je mnogo bolja nego sto je bila jer se auti moraju fizicki pojaviti na stanicama tehnickog pregleda, a tada nema Boga da iko pusti auto koje nema ispravan broj sasije, u papirima benzin a u stvarnosti dizel, papirnati golf 2 a u stvarnosti golf 3 i tome slicno.
pregled nije formalnost, nemas dokaza, ili se varam?
skini krinku sa kriminala koje rade stanice tehnickog pregleda ja cu ti dati adrese i kontakt osobe ima ta stanica da ne radi vise garantujem ti.
ti ne znas, grebes po povrsini kao i u svemu sto pises, stanice se zatvaraju, ljudi sankcionisu svakodnevno, krivicne prijave podnose.
mani se subjektivnosti i generalisanja na temi gdje se bavis nekim opasnim mislima![]()
znas kako kazu neka prvi baci kamen
Ne pada mi napamet da zivkam, koje me to posao i ko za to prima platu nek radi, meni je samo sega to sto ovdje predstavljas kontrolore i teh. preglede kao svece koji ako nesto radi pogresno imaju opravdanje a i slijepac vidi kakvi se auti voze i to je ipak neko pustio na tehnickom.
Nije mi struka, ne bavim se time, ali cisto iz znatizelje mi reci koliko je teh. pregleda zatvoreno i koji su to i koliko je ljudi osudjeno zbog pustanja neispravnih auta.
Sto se tice price kreni od sebe i gledanja s visoka, meni je savjest mirna, ja cu glavu staviti na panj da je svaki auto koji registrujem 100% tehnicki ispravan i da u tom smislu maksimalno doprinosim i sigurnosti i redu u drzavi i to mi daje pravo da kritikujem one kojima bi to trebao biti primarni posao.
-
goran16v
#84 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Sjećanje me još uvijek služi a @Jonthra je u pravu što se Velešića tiče. Još 80-tih su vraćali sa tehničkog ako išta fali autu a prije 2 godine u Strojoradu sam lično vidio prebacivanje tablica sa jednog na drugi G2 da ga "slikuju" i izadju papire. Ja sačekao red i nisu vala ni kočnice pregledali na valjcima. A na ulazu u tehnički sa lijeve strane se baždare taximetri tako da je bilo hejbet avlijanera koji su to isto gledali. E kako sad uporediti te dvije kuće koje vrše tehničku ispravnost ??? Nidje veze.shlauf wrote: Igrom slučaja, posljednja registracija, odradim tehnički u Strojoradu...nema pregleda trapa, nema pregleda izduva, samo osnovne stvari oko kočnica...ovaj put nije bilo problema sa ručnom, pa ništa nije bilo spominjano, ali, po meni, ovo nije bio dobar pregled i ovdje licenca može letiti uvijek...
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
I onda te jos ubjedjuju da je dolazak autom na pregled napredak?!
- basicm
#85 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Dok god postoji jedan kod kojeg se moze fuseriti, nema napretka, jer svi problematicni auti odu kod tog jednog i prodju pregled.
- Bakir1
#86 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
@goran
ja govorim u ime firme xy i ljudi koji rade u toj firmi.
ne zastupam kontrolore svih zemalja i regija, nego branim profesiju.
u sigurnosnom aspektu stanja na cestama, stanica tehnickog pregleda, skupa sa kontrolorima, voditeljima, strucnim institucijama pojavljuje se samo 1 dan od 365 dana godisnje.
ko osigurava te aute?
ko ih legitimise?
ovo je javni forum i necu ti kao outsajderu iznositi neke stvari ali ja ti kazem da su pojedine stanice zatvarane, neke na pola godine, neke malo manje, neke malo vise.
ja ne gledam sa visoka bilo koga, mene nervira tvoja prica da su sve malverzacije.
stani iza svojih rijeci dokumentuj prekrsaj i idemo.
ja radim posao policajca kada prijavljujem pijane budale po cesti.
radim posao smecara kada skupljam smece po prirodi.
ali za to ne ocekujem da budem placen, to shvatam kao svoju duznost.
o stvarima koje subjektivno gledas a posebno iz aspekta ciji je sta posao ako ti nije struka i ne razumijes bolje nemoj ni polemisati
u sigurnosnom aspektu stanja na cestama, stanica tehnickog pregleda, skupa sa kontrolorima, voditeljima, strucnim institucijama pojavljuje se samo 1 dan od 365 dana godisnje.
ko osigurava te aute?
ko ih legitimise?
ovo je javni forum i necu ti kao outsajderu iznositi neke stvari ali ja ti kazem da su pojedine stanice zatvarane, neke na pola godine, neke malo manje, neke malo vise.
ja ne gledam sa visoka bilo koga, mene nervira tvoja prica da su sve malverzacije.
o stvarima koje subjektivno gledas a posebno iz aspekta ciji je sta posao ako ti nije struka i ne razumijes bolje nemoj ni polemisati
- johntra
-
530i
#88 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
15 dana i 500 maraka je smiješna kazna, 15 godina bi bilo primjerenije...
-
goran16v
#89 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Mozes ti profesiju da branis koliko hoces, niko ti ne brani, ali niko ovdje ne treba biti insajder kao ti, i ovdje niko nije slijep pored ociju da ne vidi sta se sve danas vozi po cestama i sta se prolazi po "tehnicki ispravno" da zakljuci da to nisu auti neispravni od prije par dana ili da se to radi u samo par CTP-ova nego da je pustanje teh. neispravnih auta postala opsteprihvacena i ustaljena praksa koju primjenjuju i kontrolori i vlasnici vozila. Kad kontolor, tj profesionalac kojeg branis, na ocigled 20 ljudi na valjcima silu kocenja zadnjih tockova lazira prednjim tockovima, onda to nije malverzacija - to je idiotizam opasan po okolinu i ako te ta prica nervira onda ti ja tu ne mogu pomoci.Bakir1 wrote:@goran
ko osigurava te aute?
ko ih legitimise?
Da li mi pokusavas reci da je normalno da kontrolor ne radi posao za koji je placen, da je normalno da nadlezna institucija koja nadzire rad kontrolora ne radi svoj posao, i da je normalno da je moja duznost da prijavim njihov nerad, a niposto da oni pocnu da rade posao za koji su placeni po propisu i zakonu da bi se stvari pokrenule s mrtve tacke????
- Optimist
#90 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Da i ja potvrdim za Strojorad. Zimus sam vozio auto tamo na tehnicki, ispred mene dva starija vozila (Golf 2 i jos jedno, ne mogu se tacno prisjetiti koje) kontrolisali su samo prednje kocnice, na mom autu i autu iza mene (Hyundai Santa Fe) i prednje i zadnje. Ocito da zakon nije isti za sve koji se tu pojave.
-
goran16v
#91 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
"Kontrolisao" je on i zadnje jer mora imati ocitanje, ali prednjim i to se svugdje radi. Razumijem ja bakira sto brani svoju profesiju jer je ocigledno to njegvo fah, vjerujem da postoje ljudi koji posteno rade svoj posao, nadam se da je jedan od njih, ali izgleda nece da vidi sta se desava upravo u toj profesiji, da je problem takodjer u ljudima unutar te profesije, pa umjesto toga svu prebacuje krivicu na druge, od osiguranja, policije pa do mene koji bi kao trebao da prijavljujem nepravilnosti. Sam je napisao da smo tolika stoka da smo morali uvesti kamere da se auti uopste pojave, s tim da nije napisao da su prije svega do toga doveli ljudi koji rade na pregledima, a ne vlasnici, jer za ljubav je potrebno dvoje, i da je to nije nekolicina izroda nego da je uzelo toliko maha da su dogurali do kamera. Takodjer pokusava ubjediti da su kamere napredak, a zapravo su prinudni nadzor ne vlasnika nego profesije da savjesno radi svoj posao, (bas kao sto je radila prije 40 god puno efikasnije i bez ikakvih kamera) i da je od njihovog uvodjenja sve postalo efikasno, profesionalno i savjesno kao da svako od nas nije svjedok kako rade kontrolori i kakvi se krsevi, koji se ocigledno nisu raspali od zadnjeh TP, voze po cesti. Ja podrzavam svaki napor za napredak i poboljsanje, kamere, rigoroznije kontrole, ali nema potrebe da me iko ubjedjuje da je sve kako treba, da je sve po zakonu i propisu, da su nepravilnosti svedene na minimum i na izuzetke jer je to jos uvijek suprotno onome sto vidim svojim ocima.Optimist wrote:Da i ja potvrdim za Strojorad. Zimus sam vozio auto tamo na tehnicki, ispred mene dva starija vozila (Golf 2 i jos jedno, ne mogu se tacno prisjetiti koje) kontrolisali su samo prednje kocnice, na mom autu i autu iza mene (Hyundai Santa Fe) i prednje i zadnje. Ocito da zakon nije isti za sve koji se tu pojave.
- Udri Miću po glaviću
#92 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Sta ce Bakir1,diletant obicni,kojeg bi nakon nekih izjava trebalo uhapsiti.Njega i njemu slicne
Znaci svjesno si saucesnik u eventualnoj saobracajnoj nesreci koja je uzrokovana neispravnim vozilom,sa smrtnim ishodom ne daj Boze
Znaci svjesno si saucesnik u eventualnoj saobracajnoj nesreci koja je uzrokovana neispravnim vozilom,sa smrtnim ishodom ne daj Boze
-
goran16v
#93 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Naravno da nije sve, ali uporno zaboravljas par stvari. Da radnici na tehnicki pregledima tj kontrolori, a ne vlasnici vozila, nisu skloni malverzacijama tj da upravo oni nisu provodili praksu koju pominjes, ne bi bilo potrebe za kamerama jer kamera ne kotrolise vlasnika vozila nego rad kontrolora (sta ja kao vlasnik vozila mogu ako kontrolor to ne dopusti?), a sama cinjenica da su kamere postavljene je najbolji znak koliko je to uzelo maha. Dalje, uvodjenjem kamera nisu uvedeni novi ljudi, nego to isti oni koje moras nadzirati kamerama jos uvijek pregledaju aute i to je dovoljan razlog da sumnjas koliko savjesno obavljaju posao.Bakir1 wrote:, tvrditi da je apsolutno sve sto se radi na stanicama tehnickog pregleda malverzacija je glupost i uvreda.
da ima toga, to niko ne porice, ali nije nesto na osnovu cega se treba formirati sud da su apsolutno svi kontrolori kriminalci i da je sve sto se radi kriminal.
glupo je tako da govoris ali veoma.
kontrolor za svaki pregled skupa sa voditeljem stanice i odgovornim pravnim licem odgovara za svaki tehnicki pregled koji uradi.
nad tatom ima tata a nad kontrolorima i stanicama tehnickog pregleda ima ministarstvo tj saobracajni inspektori.
koliko god da se neko koristi situacijom da moze uraditi sve tako neko ne radi nista po tom pitanju.
stvari se micu sa mrtve tacke, nisu gradjani ni mupovi ni inspektori inicirali kamere na stanicama tehnickog pregleda nego upravo te iste stanice tehnickog pregleda da bi suzbili sve prakse koje su vladale do tada.
nemoj demagogije jel ti nesto smeta i odgovorno imenom i prezimenom tvrdis da znas za kriminal iniciraj da se to rijesi, to ti je gradjanska duznost kao i svima.
i opet ti ponavljam godina dana je dug period da bi bila sva krivnja na stanicama tehnickog pregleda koje taj auto vide jednom u godini.
ne branim ja kriminalce u profesiji ali ti kazem da bez adekvatne policije, osiguranja, inspektora i gradjana, niko ne moze uraditi takav posao i preko noci promjeniti praksu koja se ustalila godinama.
Istna je da se stvari micu sa mrtve tacke, to je pozitivno, ali to nije napredak jer je stanje toliko otislo unazad da je sve sto se radi zapravo pokusaj povratka na normalu.
- Bakir1
#94 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
kamera je tu radi vozila ne zbog kontrolora ni vlasnika.
Poslije rata su nastavili raditi taj posao ljudi koji su ga cijeli zivot radili, ko je inicirao tu praksu je raspravljati o tome jel starije jaje ili kokos
Poslije rata su nastavili raditi taj posao ljudi koji su ga cijeli zivot radili, ko je inicirao tu praksu je raspravljati o tome jel starije jaje ili kokos
-
goran16v
#95 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Upravo tako, radi vozila, ali ne zbog nekog tehucnog razloga nego kao garancija da je vozilo zaista pistupilo pregledu jer se ne vjeruje kontrolorima i CTP-u da vozila fizicki dolaze na pregled, to si i sam priznao.Bakir1 wrote:kamera je tu radi vozila ne zbog kontrolora ni vlasnika.
Auto moze proci tehnick bez fizickog prisutstva samo ako kontrolor to dozvoli. Dozvoljavali su, to je postalo uobicajena praksa, pretjerali i sad ih nadgledaju kamere.
- Bakir1
#96 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
cekaj gorane, apsolvirali smo cinjenicu da su kamere pomak na bolje u odnosu na ono sto je bilo, isto tako apsolvirali smo da je trend zaustavljen i vraca se na bolje, isto tako slazemo se da su isti ljudi koji su radili po propisima nastavili raditi i poslije rata i odjednom kazes da su ti ljudi krivi za sve sto se desava na cestama po tom aspektu?
cekaj da nije bilo ko drugi sa "cvajom" inicirao to? nego oni sami od sebe tek tako uveli tu praksu? njihova odgovornost i njima odgovara da ne vide autobus koji vozi djecu?
ko ima interesa tj ko je imao interesa da se vozila ne pojavljuju na tehnickom? kontrolori ili vlasnici vozila? ne treba biti raketni naucnik pa vidjeti ko je tu najvise profitirao.
ako se vec vracamo na kamere zasto sve zemlje u okruzenju ubrzano rade na uvodjenju? cak i slovenija koja je dio EU?
cekaj da nije bilo ko drugi sa "cvajom" inicirao to? nego oni sami od sebe tek tako uveli tu praksu? njihova odgovornost i njima odgovara da ne vide autobus koji vozi djecu?
ko ima interesa tj ko je imao interesa da se vozila ne pojavljuju na tehnickom? kontrolori ili vlasnici vozila? ne treba biti raketni naucnik pa vidjeti ko je tu najvise profitirao.
ako se vec vracamo na kamere zasto sve zemlje u okruzenju ubrzano rade na uvodjenju? cak i slovenija koja je dio EU?
-
goran16v
#97 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Koncano si ispravno definisao stvari i tu se slazem s tobom, trend nazadovavnja zaustavljen pokusava se vratiti na staro. Niko nije napisao da nije bolje, ali je jos uvijek jako lose i vrlo daleko od kako treba biti i to samo da se radi po trenutnim propisima, nikakve novotarije i novi kriteriji.Bakir1 wrote:cekaj gorane, apsolvirali smo cinjenicu da su kamere pomak na bolje u odnosu na ono sto je bilo, isto tako apsolvirali smo da je trend zaustavljen i vraca se na bolje, isto tako slazemo se da su isti ljudi koji su radili po propisima nastavili raditi i poslije rata i odjednom kazes da su ti ljudi krivi za sve sto se desava na cestama po tom aspektu?
Ljudi koji rade na TP, nisu krivi za sve, ali svojim nemarom i nesavjesnim radom itekako doprinose. Takodjer ti isti ljudi su (bili) svjesni slabosti nove drzave i to iskoristili da pocnu s novom praksom zarad licnih interesa (bilo cvaja bilo dodjes mi uslugu), u prosloj drzavi se za to letilo s posla i islo u predekanu.
Interes su imali i jedni i drugi alisu kontrolori uveli tu praksu. Da rade savjesno svoj posao vozacu bi dzaba bio sav interes i 200, a ne 20 maraka. To bi bilo isto kao opravdavati drtota sto je uzeo cvaju samo zato sto mu je vozac ponudio.
- Bakir1
#98 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
ok, bila nam je i drzava bolja pa sada se borimo da napravimo nesto od nje.
nema potrebe dalje ici u raspravu, ja ti mogu samo reci da za sve sto vidimo nisu krivi ni ljudi na stanicama tehnickog pregleda ni komitenti.
struktura kako tih i takvih ljudi tako i vlasnika automobila se izmjenila na gore.
uvijek krenem od sebe, meni nikada ne treba nikakva beneficija po pitanju tehnickog pregleda niti cu cekati da mi se upali neka lampica da bih vidio sta mi nije ok sa autom.
i kada je bio takav trend ja sam isao na tehnicki pregled.
da bi se napravilo kako treba pored stanica treba se ukljuciti jos podjednako mnogo onih ciji je posao ispravna vozila na cestama.
nema potrebe dalje ici u raspravu, ja ti mogu samo reci da za sve sto vidimo nisu krivi ni ljudi na stanicama tehnickog pregleda ni komitenti.
struktura kako tih i takvih ljudi tako i vlasnika automobila se izmjenila na gore.
uvijek krenem od sebe, meni nikada ne treba nikakva beneficija po pitanju tehnickog pregleda niti cu cekati da mi se upali neka lampica da bih vidio sta mi nije ok sa autom.
da bi se napravilo kako treba pored stanica treba se ukljuciti jos podjednako mnogo onih ciji je posao ispravna vozila na cestama.
-
goran16v
#99 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
Tacno je da nisu krivi za sve ali moras priznati da snose srazmjeran dio krivice i da je njihov nacin rada daleko od savjesnog.Bakir1 wrote:ok, bila nam je i drzava bolja pa sada se borimo da napravimo nesto od nje.
- Bakir1
#100 Re: Kako prokuziti da je kilometar sat vracan (novija auta)?
rekao sam ti vec kriminalce i ljude koji se bave kriminalom ne branim, ovdje se ukljucujem samo na temu profesije nista vise.
presao sam od ponedeljka do petka 2400 km, bio sam na makljenu kada policajci u prozoru okrecu glavu a kod spomenika kamiona, kombija i autobusa sa ljetnim gumama mali milion, bio sam u cetvrtak u konjicu kada su sklanjali autobus i gdje je covjek izgubio zivot a tome nije bio razlog neispravnost, u petak sam bio u ljusini kada su vadili mercedesa a inspektori izmedju sebe komentarisali da je kamera okinula u tom trenutku na 170.
ovo sam ti sve naveo samo kao prilog onome sto govorim a to je da ljudi koji su 24 sata na cesti punih 365 dana u godini prozvaniji da odgovaraju na temu sigurnosti na cestama pa i tehnickoj ispravnosti vozila od bilo kojeg kontrolora koji 1 dan i u tacno odredjeno vrijeme moze pregledati vozilo.
trenutni omjer vandrednih teh pregleda i redovnih za M1 je negdje oko 2% a procenat zabiljezenih neispravnih vozila na prvom pregledu oko 12% i za razliku od 2010 i 2011 raste
presao sam od ponedeljka do petka 2400 km, bio sam na makljenu kada policajci u prozoru okrecu glavu a kod spomenika kamiona, kombija i autobusa sa ljetnim gumama mali milion, bio sam u cetvrtak u konjicu kada su sklanjali autobus i gdje je covjek izgubio zivot a tome nije bio razlog neispravnost, u petak sam bio u ljusini kada su vadili mercedesa a inspektori izmedju sebe komentarisali da je kamera okinula u tom trenutku na 170.
ovo sam ti sve naveo samo kao prilog onome sto govorim a to je da ljudi koji su 24 sata na cesti punih 365 dana u godini prozvaniji da odgovaraju na temu sigurnosti na cestama pa i tehnickoj ispravnosti vozila od bilo kojeg kontrolora koji 1 dan i u tacno odredjeno vrijeme moze pregledati vozilo.
trenutni omjer vandrednih teh pregleda i redovnih za M1 je negdje oko 2% a procenat zabiljezenih neispravnih vozila na prvom pregledu oko 12% i za razliku od 2010 i 2011 raste