Ukratko muzika zabranjena (iako ovdje 95% tvrdi suprotno), rođendani zabranjeni (jer nisu praksa muslimana, to je kršćanski običaj, i jer na njima rijetko kad se desi šta pozitivno) i hidžab zavisi od mezheba, ali najmanje što je žena obavezna je da pokrije sve osim lica, ruku i stopala. Ako hoćeš mogu ti dati tekstovi i "dokaze" na iste, mada u nas i kad mu fino objasniš da je neka stvar koja praktikuje vjerski zabranjena (rukovanje sa ženama kojima nisi mahrem npr.) kaže neku glupost (tako arapi, tako prije) i onda si bezveze objašnjavao.
O rođendanima nemaš direktno zabranu u Kur'anu. Za muziku ima, i to slijedece:
'' Ima ljudi koji kupuju price za razonodu, da bi, ne znajuci koliki je je to grijeh, sa Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih ceka sramna kazna.'' (Lukman, 6)
- Tefsireci ovaj ajet, rekao je Ibn Mesud r.a.: ''Tako mi Allaha pored kojeg drugog Boga nema, zaista je to muzika.'' Pa se zakleo tri puta ne to.
Također za pokrivanje imaš opisano da prekriju grudi i stidna mjesta svoja, osim onoga što je ionako spoljašnje. Ja nisam nikad nikoga čuo niti čitao da je rekao da se može pokriti manje od toga da se vidi lice, šaka i stopala. Vjerovatno ima i takvih koji to govore.
Evo zanimljiv tekst našeg hafiza Seferagića koji je i sam učio ilahije za muzikom:
http://islam-balkan.com/da-li-je-muzika-haram/