KINA

Post Reply
Arteta

#76 Re: KINA

Post by Arteta »

jefferson wrote:
Arteta wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Kinu tek ceka sudbina SSSR-a. Mafijaska vrhuska trenutno na vlasti ce se do posljednje kapi tudje krvi boriti za svoje pozicije, kao sto vec cini desetinama godina. Nikakve ozbiljnije slobode i prava nece biti obezbijedjena dok vlada ova kerefeka od komunistickog kapitalizma. Mafijasi na vlasti radije ce poslati stotine hiljada i milione ljudi u smrt nego da se odreknu vlastitih privilegija.

Do tada, analiticarima koji se dive kineskim "najnovijim dostignucima" koje moderne demokratije uzivaju vec desetljecima, predlazem terapiju hladnom vodom -- budjenje je u vecini slucajeva zagarantovano.
Kina je najstabilniaj drzava na Svijetu,prije bih rekao da ce Amerika da dozivi sudbinu SSSR-a.
Boze cega sve procitati ovdje. :lol: :lol: :lol:
Zivi bili pa vidjeli kako ce Amerika poceti propadati kad ih mali zuti preteknu ekonomski.
Avetinho

#77 Re: KINA

Post by Avetinho »

Arteta wrote:
jefferson wrote:
Arteta wrote:
Kina je najstabilniaj drzava na Svijetu,prije bih rekao da ce Amerika da dozivi sudbinu SSSR-a.
Boze cega sve procitati ovdje. :lol: :lol: :lol:
Zivi bili pa vidjeli kako ce Amerika poceti propadati kad ih mali zuti preteknu ekonomski.
A tek kad ih Bosna pretekne. Ima da pravo u zemlju propadnu.
Arteta

#78 Re: KINA

Post by Arteta »

Ja Sam Odavle wrote: A tek kad ih Bosna pretekne. Ima da pravo u zemlju propadnu.
:-)
Avetinho

#79 Re: KINA

Post by Avetinho »

Da li ce Kina i ovaj put miroljubivo gaziti protestante tenkovima?
Tibetan Protests Erupt in Western China
http://www.voanews.com/content/tibetan- ... 42677.html
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#80 Re: KINA

Post by JoseMujica »

Ja Sam Odavle wrote:Da li ce Kina i ovaj put miroljubivo gaziti protestante tenkovima?
ko god ruši pravni poredak i uvodi haos zaslužuje gaženje
Challenger__

#81 Re: KINA

Post by Challenger__ »

Volim ovu temu, svaka mu dala ko je otvorio!

The Gardian: Istraživanje OECD-a, "Kina će prestići EU ekonomiju do kraja godine, a SAD do 2016-e. (LINK - http://www.guardian.co.uk/business/2012 ... years-oecd)
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#82 Re: KINA

Post by Hame_ »

Pa ti si je otvorio :-)
hrastov žižak

#83 Re: KINA

Post by hrastov žižak »

pa autoironija :-)
Postao/la Challenger__ dana 14/11/2012 10:43

The Gardian: Istraživanje OECD-a, "Kina će prestići EU ekonomiju do kraja godine, a SAD do 2016-e. (LINK - http://www.guardian.co.uk/business/2012 ... years-oecd)
ta će kina, ne znaju sami ni igle napravit
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#84 FoxBoti u Foxconnu

Post by Hame_ »

E pa kinezi, dobrodošli u sljedeći dio kapitalizma...

Fosconnovi roboti će u naredne tri godine zamijeniti milion radnika, od 1,2 miliona koliko ih trenutno ima. Uloga FoxBota nije u nadopunjavanju rada ljudi već kompletna zamjena radnika.

Singularity Hub - Replace 1 million humans jobs at Foxconn?
Nokija

#85 Re: KINA

Post by Nokija »

Jel to neki ovdje likuju zbog "propasti" Amerike i "uspjeha" Kine?
Preporucujem vam da se prijavite kod kineske KP, oni uvijek traze poslusnike.

Porediti Ameriku i Kinu je nonsens.
U Kini se ovih dana odrzava kongres njihove KP. Tom prilikom su blokirali Google i nekolicinu drugih web stranica. Pored toga su svim taksistima naredili da onesposobe otvaranje straznjih prozora u taksiju da ne bi neko kojim slucajem bacao sumnjive letke kroz prozor. Osim toga, u Pekingu je tijekom tog kongresa angazovano na hiljade dobrovoljaca koji spijuniraju komsije, prolaznike, kolege i sve ostale ako bi se ko slucajno negativno oglasio protiv partije da se zna.

Nezadovoljstvo obicnog pucanstva u Kini je sve vece. Ljudi zive u strasnom siromastvu, klasne razlike su kao u feudalnom dobu. Radnici su obespravljeni, seljacima se samo naredi da napuste sela jer bas tu treba da prodje nova cesta. Nije ni cudo sto im ceste i gradovi nastaju preko noci, jer nema nikakve pravne drzave.
Ovo ugnjetavanje ce trajati jos jedno izvjesno vrijeme. Onda ce se u Kini desiti drasticne promjene.

Kad kinezi ucestvuju na privrednim sajmovima u svijetu redovno se pojacava policijsko obezbjedjenje jer oni samo hodaju sa digitalnim kamerama i snimaju sve zivo.
hrastov žižak

#86 Re: KINA

Post by hrastov žižak »

najveća ironija je što ti birokratčići iz KP Kine (kapitalistička partija) odmahnu rukom kad im se spomene komunizam i Veliki Vođa :lol:
Avetinho

#87 Re: KINA

Post by Avetinho »

Nokija wrote:Pored toga su svim taksistima naredili da onesposobe otvaranje straznjih prozora u taksiju da ne bi neko kojim slucajem bacao sumnjive letke kroz prozor.
Ili da ne povracaju napolje, od muke gdje zive.
Hame_

#88 Re: KINA

Post by Hame_ »

Evo jedne od analiza...
Odlučni marš Kine

Peking održava ekonomski rast usred krize zbog modela umjerenog napretka, umjesto maksimalnog profita.

Piše: Mike Hanna

Tokom posljednje decenije Kina je doživjela ekonomski rast kakav nije viđen od 18. stoljeća i Industrijske revolucije.

Ovo sve se dešava u periodu kada je počela slabiti svjetska ekonomija, te kada su nepredviđeni propusti u naširoko hvaljenom sistemu zapadnjačkog kapitalizma doveli do velikog osiromašenja bogatstava mnogih nacija i nagomilavanja skoro nemjerljivog duga.

Sjedinjene Američke Države trenutno duguju Kini blizu 1.600 milijardi dolara, što je ekvivalent od 15.000 dolara godišnjeg duga za svaku američku porodicu.

Glavnica se povećava za 3,88 milijardi dolara dnevno. Ne samo da je kvalitet izvršne vlasti doveden u pitanje, već i temeljni principi slobodnog tržišta za koje su generacije zapadnjačkih ekonomista tvrdile da će osigurati najveću dobrobit najvećem broju ljudi.

Kina nije imuna na globalnu ekonomsku krizu – njen rast je značajno usporen, ali takav je skoro osam posto godišnje, dok je, prema posljednjim pokazateljima, najniži postotak već prevaziđen, a nedavni period usporenja ekonomskog rasta završen.

Šta su to komunisti uradili na dobar način, a u čemu su kapitalisti drastično pogriješili?

Put socijalizma

U izvještaju nazvanom "Odlučni marš stazama socijalizma sa kineskim obilježjima i stremljenje ka završavanju izgradnje modernog naprednog društva u svim aspektima" odlazećeg predsjednika Hua Jintaoa, predstavljenom na 18. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine, dat je osvrt na proteklu deceniju.

Ovdje se može naći jedan od mnogih objašnjenja za kineski ekonomski uspjeh: "Tokom posljednjih tridesetak godina kontinuiranog istraživanja za reformu i otvaranje, mi smo ponosno stupali pod zastavom socijalizma sa kineskim obilježjima i odbacili smo staru, krutu politiku zatvorenih vrata. Istovremeno smo odbacili svaki pokušaj da se napusti socijalizam i da se krene pogrešnim putem."

U sistemu u kojem je privatno vlasništvo dozvoljeno, čak se i potiče, ali u kojem država zadržava kontrolu nad kompanijama od vitalnog značaja za nacionalnu ekonomsku sigurnost – primjera radi kompanije koje rade sa prirodnim resursima, banke i telekomunikacijske kompanije. Ipak, nadmetanje unutar i između tih državnih kompanija se smatra vitalnim dijelom razvoja.

Ovo pažljivo balansiranje je spomenuto u izvještaju predsjednika Hua: "Produbljivanje reforme je ključno za ubrzanje promjene modela rasta. Temeljni problem sa kojim se susrećemo u strukturalnoj ekonomskoj reformi je kako postići ravnotežu između uloge Vlade i uloge tržišta, a mi bismo trebali pobliže slijediti pravila tržišta i bolje igrati ulogu Vlade."

Jasna dominacija

Državne kompanije su zaslužne za otprilike polovinu kineskog ekonomskog dobitka, ali su privatne kompanije te koje najviše stvaraju nova radna mjesta.

Postoji stalno kretanje unutar sistema koje sprečava bilo državu bilo privatno preduzeće da ostvari jasnu dominaciju nad drugom komponentom.

Tradicionalno zapadnjačko ekonomsko razmišljanje vidi državne kompanije kao prepreku slobodnom tržištu.

U Kini se one smatraju integralnim dijelom cjeline, koje su zaslužne za nadmetanje, ali istovremeno uspostavljaju unutrašnje regulatorne kontrole, koje su mnogo efikasnije od bilo kakvih kontrola koje bi postavljenje izvana.

U ovom procesu postoje ugrađene mjere za provjere i balansiranje, koje same državne kompanije konstanto podešavaju pod nadzorom Vlade.

Koncept ličnog interesa, koji je osnova zapadnjačkog kapitalizma, zamijenjen je onim što Kina definira kao nacionalni interes.

Posljedica svega ovoga je ekonomija koja je onoliko slobodna koliko država smatra da je potrebno da se održi razvoj, a na razvoj se gleda kao ključni marker za mjerenje poboljšanja uslova života građana. Prvi put je u predsjedničkom izvještaju naveden i zacrtani bruto društveni proizvod (BDP) i zacrtani dohodak po glavi stanovnika, gdje je navedeno kako se planira da se oba udvostruče do 2020.

Ispunjavanje planova

Ove zacrtane vrijednosti će se lako dostići ako se održi trenutni rast. Poruka iza ispunjavanja tih planova je da lični i ekonomski razvoj trebaju ići paralelno. Ono što je dobro za državu je dobro i za pojedinca.

Obijesni i destruktivni uspon oligarha u Rusiji je prikazao sistem u kojem je sva kontrola napuštena. Potreba za Vladinom pomoći bankama u SAD-u prikazuje ekonomiju u kojoj pohlepa nadmašuje racionalnu želju za ličnim interesom. Pouka iz oba društva je da će bez odredbi možda nastupiti anarhija.

Model koji pruža Kina, sa druge strane, pokazuje da se uspješan rast događa kada je pod kontrolom, kada je sistem uravnotežen i kada je kao cilj naveden "umjereni napredak" umjesto maksimalnog profita.

Izvor: Al Jazeera
Nokija

#89 Re: KINA

Post by Nokija »

Izvini, ja ti ovu analizu ne kontam. Ili autor veze nema ili je neki strucnjak dobro preveo.

Poetna kineskog uspjeha je jeftina radna snaga. A jeftina je iz prostog razloga jer se prava radnika ne postuju. A prava radnika se ne ogledaju samo u plati nego prvenstveno u humanim uslovima za rad, u zastiti na radu, u obestecenju za povrede na radu, u adekvatnoj zdravstvenoj i socijalnoj zastiti itd. A to sve je u Kini misaona imenica.
I naravno da evropske zemlje u tom kontekstu ne mogu biti konkurentne.
Drugi razlog njihovog uspjeha je ogromna populacija i veliko trziste.
Treci razlog je totalno odsustvo svijesti za ekologiju i zastitu okoline. Nema nikakve kontrole niti zastite rijeka, suma, zraka niti bilo cega.

To je sve samo nije drzava koje se moze uzeti za primjer u bilo kojem kontekstu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#90 Re: KINA

Post by japin_mutapi »

JoseMujica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Da li ce Kina i ovaj put miroljubivo gaziti protestante tenkovima?
podržavam rečeno
Avetinho

#91 Re: KINA

Post by Avetinho »

japin_mutapi wrote:
JoseMujica wrote:
podržavam rečeno
Oni koji naredjuju gazenje protestanata tenkovima, kao i oni koji gazenje tenkovima izvrsavaju, zasluzuju da zavrse svoje zivote s drskom od metle u supku, kao sto je nedavno bio slucaj s jednim velikim sinom svog naroda.
Hame_

#92 Re: KINA

Post by Hame_ »

Nokija wrote:Izvini, ja ti ovu analizu ne kontam. Ili autor veze nema ili je neki strucnjak dobro preveo.

Poetna kineskog uspjeha je jeftina radna snaga. A jeftina je iz prostog razloga jer se prava radnika ne postuju. A prava radnika se ne ogledaju samo u plati nego prvenstveno u humanim uslovima za rad, u zastiti na radu, u obestecenju za povrede na radu, u adekvatnoj zdravstvenoj i socijalnoj zastiti itd. A to sve je u Kini misaona imenica.
Treci razlog je totalno odsustvo svijesti za ekologiju i zastitu okoline. Nema nikakve kontrole niti zastite rijeka, suma, zraka niti bilo cega.

To je sve samo nije drzava koje se moze uzeti za primjer u bilo kojem kontekstu.
Ja kontam analizu sada, a da je napisana prije dvadesetak godina ne bih je konto.

Sad fol da ti objasnim. Poenta kineskog uspona je u plodnom tlu za profit.

I to je sva bit kineskog uspona - kapital se seli po planeti gdje mu najviše odgovara. Kakvi radnici, ekologija, dobrobit i bakrači demokratski. I Kineski komunizam i zapadni kapitalizam su se sreli u jednom zajedničkom - profitu kompanija. Velike sile su kompanije i one biraju gdje ostvaruju najveću zaradu.

Predmetna analiza hvali Kineski uspon, ali mene to nije dojmilo da promijenim svoje mišljenje. Analiza je dobra i uloženo je truda. Ja sam godinama učio o ekonomiji i istoriji ekonomije, tako da nakon sveg učenja sada malo opreznije i kritičnije prihvatam svačije mišljenje, pogotovu novinara. Ali da je dobro truda uloženo u napisano, jeste. Da li je ispravno - pojma nemam, ali meni nije leglo.

Mislim da drugovi kinezi nema šanse da imaju standard niti kao Rumunija bez obzira što je u EU. Puno ih je da bi svi imali 600 eura platu.

A mi smo gori i od kineza i od rumuna :D
cyprus

#93 Re: KINA

Post by cyprus »

Da li je uopšte moguće da se Kina razvija na bilo kakav drugačiji način nego što je slučaj sad? Ja mislim da nije...

Naravno da mnogo toga u kineskom modelu nije dobro za ugledat se, ali kako bi ste vi vodili državu sa 1,3 milijarde ljudi? :-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#94 Re: FoxBoti u Foxconnu

Post by JoseMujica »

Hame_ wrote:E pa kinezi, dobrodošli u sljedeći dio kapitalizma...

Fosconnovi roboti će u naredne tri godine zamijeniti milion radnika, od 1,2 miliona koliko ih trenutno ima. Uloga FoxBota nije u nadopunjavanju rada ljudi već kompletna zamjena radnika.

Singularity Hub - Replace 1 million humans jobs at Foxconn?
za Kinu to neće ništa značiti sve dok imaju nisku cijenu rada, nemaju nikakvih ekoloških standarda, nikakve zaštite na radu, niti radnici imaju pravne zaštite.

paradoks kineskog "komunizma" je da je današnji kineski uspjeh zasnovan na općem obespravljenju i izrabljivanju radnika-roba unutar centralno upravljane ekonkooonomije pod vođstvom Komunističke partije :shock: :lol: :cry: wtf

ovdje možemo detektovati ideološko-interesnu poveznicu koja omogućuje npr. koaliciju SDP-SBB u nas
Nokija

#95 Re: KINA

Post by Nokija »

Hame_ wrote:
Nokija wrote:Izvini, ja ti ovu analizu ne kontam. Ili autor veze nema ili je neki strucnjak dobro preveo.

Ja kontam analizu sada, a da je napisana prije dvadesetak godina ne bih je konto.

Sad fol da ti objasnim. Poenta kineskog uspona je u plodnom tlu za profit.

I to je sva bit kineskog uspona - kapital se seli po planeti gdje mu najviše odgovara. Kakvi radnici, ekologija, dobrobit i bakrači demokratski. I Kineski komunizam i zapadni kapitalizam su se sreli u jednom zajedničkom - profitu kompanija. Velike sile su kompanije i one biraju gdje ostvaruju najveću zaradu.

Predmetna analiza hvali Kineski uspon, ali mene to nije dojmilo da promijenim svoje mišljenje. Analiza je dobra i uloženo je truda. Ja sam godinama učio o ekonomiji i istoriji ekonomije, tako da nakon sveg učenja sada malo opreznije i kritičnije prihvatam svačije mišljenje, pogotovu novinara. Ali da je dobro truda uloženo u napisano, jeste. Da li je ispravno - pojma nemam, ali meni nije leglo.

Mislim da drugovi kinezi nema šanse da imaju standard niti kao Rumunija bez obzira što je u EU. Puno ih je da bi svi imali 600 eura platu.

A mi smo gori i od kineza i od rumuna :D

Hvala na trudu, ipak me nisi ubjedio u kvalitet ove "analize". Ja se profesionalno bavim analizama, i to ekonomskim, i to na jezicima koji mi nisu maternji. Ne moja bujna inteligencija nego cisto istrenirano oko i radno iskustvo mi dozvoljavaju da budem nadmena :D

"...mi smo ponosno stupali pod zastavom socijalizma sa kineskim obilježjima..." :lol:

Srecom, mi nikad necemo biti gori ni od kineza ni od rumuna.
:bih:
occupylove

#96 Re: KINA

Post by occupylove »

uz sve kritike i probleme i kritike koje Kina zasluzuje ?
podsjetimo se da su u Kini umirali od gladi prije oko 30 godina , sto nije tako davno
a danas su svjetski fenomen , ne samo da treba nahraniti milijardu i 300 miliona i kusur ljudi , vec izgraditi i skole i bolnice i infrastrukturu i obrazovati populaciju
Kinezi sada lete u svemir , grade najbrze kompjutere na svijetu i najbrze vozove , cijele gradove
uz svu korupciju , pritisak rezima Kineske KP , i ostalo ? po svim statsistikama najveci dio Kineza je zadovoljan
pogotovo nova srednja klasa u Kini njih preko 300 miliona
( to je srednja klasa po zapadnome standardu koja vozi BMW i Mercedese ,koji s usput receno i proizvode sada u Kini takodjer uz sve ostale marke auto-proizvodjaca, te ih vidjam i po Floridi kao turiste i vrlo su cijenjeni potrosaci )
to je vise negoli i USA i EU zajedno , cija srednja klasa propada
tako da uskoro uz Indiju koja je slican slucaj ( BRIC drzava )
Kini vise nije potrebna niti USA niti EU :D
i trenutno gomilaju zlato u enormnim kolicinama u svoje trezore ( prvi su na spisku )
a zasto to rade?
neka ekonomisti objasne
Nokija

#97 Re: KINA

Post by Nokija »

cyprus wrote:Da li je uopšte moguće da se Kina razvija na bilo kakav drugačiji način nego što je slučaj sad? Ja mislim da nije...

Naravno da mnogo toga u kineskom modelu nije dobro za ugledat se, ali kako bi ste vi vodili državu sa 1,3 milijarde ljudi? :-)

Ukoliko nastave ovakvu politiku jaz izmedju siromasnih i bogatih ce biti sve veci. Zamisli kad eksplodira 1 miljarda ljudi!? A to ce desiti, prije ili kasnije.
cyprus

#98 Re: KINA

Post by cyprus »

Nokija wrote:
cyprus wrote:Da li je uopšte moguće da se Kina razvija na bilo kakav drugačiji način nego što je slučaj sad? Ja mislim da nije...

Ukoliko nastave ovakvu politiku jaz izmedju siromasnih i bogatih ce biti sve veci. Zamisli kad eksplodira 1 miljarda ljudi!? A to ce desiti, prije ili kasnije.
Hoćeš reći da je u Kini jaz između bogatih i siromašnih nekada bio manji? :mrgreen:
Nokija

#99 Re: KINA

Post by Nokija »

cyprus wrote:
Nokija wrote:

Hoćeš reći da je u Kini jaz između bogatih i siromašnih nekada bio manji? :mrgreen:

Hm...ne znam. Mislim da je ova danasnja demonstracija bogatstva drugacija i agresivnija nego sto je nekad bila. Danas su ljudima dostupne informacije, internet je prozor u svijet. Nekad se ti siromani nisu ni pomakli iz svog sela i nisu ni znali sta iz coska desava. Sad mislim da nije tako.
Ne osporavam ja Kini ekonomski uspjeh. Ali mene to ne fascinira. Ja cijenim postivanje ljudskih prava vise od BNP :D
cyprus

#100 Re: KINA

Post by cyprus »

Dobro, haj i sa te strane... Dal misliš da su ljudska prava u Kini ikada bila poštivana više nego danas?
Post Reply