Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Melami

#76 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Melami »

Pickoo wrote: nađi mi ijedno jedino jebeno auto kojem će u tehničkim podacima pisati ovako
90/120/gradska
6 lit/5lit/8 litara
Ajnstajne, nisi vise zanimljiv, ja sam batalio ovu temu davno, ajd zdravo.
ti konstantno pricas o motorima 1.2 dok je za mene normalno auto 2.8 i 3.0 3.5 motori, benzinci.
Meni je pisalo na autu da najmanje trosi na 110-115km/h i nista ja ne izmisljam ovdje, niti je to moj zakljucak, tako proizvodjac napisao a valjda on zna bolje od tebe iako se ti neces ni sa tim sloziti.
ja sam nabijao minimalnu fabricku potrosnju sa cruise control i brzinom 110km/h na tom autu.

zajebi ti te svoje teorije, valjda zna proivodjac sta pravi bolje od tebe.
goran16v

#77 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

respo wrote:
goran16v wrote:
respo wrote:pa jesi li svjestan da motor non stop radi cim je upaljen bez obzira spustao se on niz brdo u leru ili u brzini
skoro svaki bord u novim autima pokazuje 0 ali to je nije tacno jer on trosi gorivo i tada bez obzira sto se to nama cinilo tako to je vise marketinski trik nego stvarna situacija

auto koje je u brzini i ide niz brdo puni akumulator brze nego kad je u leru i to je jedina bitna razlika u radu motora kad se spustamo niz brdo i u bilo koje dvije situacije auto trosi gorivo jer motor radi cut off nije bukvalno kao sto se prikazuje
to ti dodje nesto kao ono kad treba sva 4 cilindra rade kad ne treba 2 rade i slicno
Nemoj sad da filozofiras (i to opet pogresno, da ti ne elaboriram da se motor radi, tj da se radilica okrece bilo da je pokretana preko zamajca ili preko cela klipa i klipnjace) i da se vadis, napisao si ovo:
pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?
Ja sam ti odgovorio da zaista tako mislim, objasnio mehanickom vezom od tockova do radilice i svega sto je vezano za radilicu, ukljucujuci sve pumpe, kompresore, alternatore, razvodnike itd zasto tako mislim i pitao te da mi objasnis zasto to nije tako.
ajde sad fino procitaj sta sam napisao pa skontaj
sta mislis odakle klima radio i ostalo uzima struju?
Pazljivo procitao, napisao si ovo (2 x citiram)
pa je li stvarno mislis da u brzini tockovi "pokrecu" cilindre i da oni proizvode tu energiju za pokretanje drugih potrosaca?
Nema sta da misli, ja znam, ali izgleda ti ne znas, Klima uredjaj, radio ECU, bobine itd kao i svi ostali potrosaci uzimaju struju sa akumulatora, a ne sa alternatora, ako si na to ciljao. Ako ciljas na alternator koji puni akumulator, kojeg, vidi slucajnosti, pokrece remen sa remenice koja je vezana za - radilicu...
respo

#78 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

e pa eto skontaj sam
ja super dobro znam sta sam napisao

shvati da motor radi svo vrijeme i da on bez obzira sto tockovi isto pokrecu radilicu pokrece je i uobicajeni rad motora tj gorivo
je li ti sad jasnije ono sto sam govorio da kad je u brzini samo je razlika brze punjenje jer onda pored rada motora to na nek nacin rade i tockovi
i neko pomenu inerciju
sta to znaci da niz brdo u jednom slucaju inercija pokrece auto a u drugom slucaju inercija koci auto?
o tome citavo vrijeme govorim
dottore

#79 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by dottore »

respo wrote:e pa eto skontaj sam
sta to znaci da niz brdo u jednom slucaju inercija pokrece auto a u drugom slucaju inercija koci auto?
ispod određenog pritiska u motoru na nizim obrtajima, i recimo na blazoj nizbrdici, inercija koja bi trebala da pogoni auto, ne moze da nadvlada pritisak u motoru i auto usporava i polahko ce se ugasiti ako ECU ne posalje gorivo.
Ako inercija nadvlada pritisak, gorivo nije potrebno.

Ovako je 100%, vjerovao ti u ovu magiju ili ne... :mrgreen:
respo

#80 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

e pa ne znam sta si ti po struci al si se dobro zezno ako mislis da inercija usporava u bilo kojoj situaciji bilo kad je pritisnuto kvacilo ili ne (ne sjecam se za koju situaciju je indirektno govorio jedno a za koju drugo)

inercija ce u svakom slucaju niz brdo ubrzavati auto samo drugacije jedno od drugog
em11r

#81 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by em11r »

Sta me briga kad najmanje trosi :evil: :evil: :evil: :evil:

Image

32 KM
goran16v

#82 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

respo wrote:e pa eto skontaj sam
ja super dobro znam sta sam napisao

shvati da motor radi svo vrijeme i da on bez obzira sto tockovi isto pokrecu radilicu pokrece je i uobicajeni rad motora tj gorivo
je li ti sad jasnije ono sto sam govorio da kad je u brzini samo je razlika brze punjenje jer onda pored rada motora to na nek nacin rade i tockovi
i neko pomenu inerciju
Da ti ponovim 3 x, napisao si:
Da li si igdje pomenuo rad motora, a ja sam ti objasnio zasto mislim da tockovi pokrecu radilicu, jer tocak ne moze pokrenuti cilindar, vec radilicu koja ce pokrenuti klipnjacu s klipom koji se krecu kroz cilindar, koja je menanicku energiju prenijeti do alternatora koji ce mehanicku eneregiju pretvoriti u el. energiju.
respo

#83 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

ajd mi sada reci sta radi bregasta u tom slucaju?

ps. znas sta sam mislio kad sam rekao cilindri i vidis navodnike nad onim pokrecu
preludezalude

#84 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by preludezalude »

respo wrote:ma fazon je sto ni ovi godinu dvije nemaju cut off totalni
Ma naravno.
goran16v

#85 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

respo wrote:ajd mi sada reci sta radi bregasta u tom slucaju?

ps. znas sta sam mislio kad sam rekao cilindri i vidis navodnike nad onim pokrecu
Jel fakat ozbiljno pitas za bregastu?
respo

#86 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

pa fakat te pitam jer ces onda doci (nadam se) do toga da bez obzira na ler ili u brzini trosi gorivo
madner

#87 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by madner »

Prekine se dotok goriva i kompresuje se samo zrak.

Sta mislis sta znaci kociti motorom?
respo

#88 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

znam ja dobro sta znaci kociti motorom znas li ti kako auto koci motorom?

i ne postoji totalni prekid dovoda goriva
amortizer

#89 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by amortizer »

dottore wrote:
respo wrote:pa jesi li svjestan da motor non stop radi cim je upaljen bez obzira spustao se on niz brdo u leru ili u brzini
skoro svaki bord u novim autima pokazuje 0 ali to je nije tacno jer on trosi gorivo i tada bez obzira sto se to nama cinilo tako to je vise marketinski trik nego stvarna situacija

auto koje je u brzini i ide niz brdo puni akumulator brze nego kad je u leru i to je jedina bitna razlika u radu motora kad se spustamo niz brdo i u bilo koje dvije situacije auto trosi gorivo jer motor radi cut off nije bukvalno kao sto se prikazuje
to ti dodje nesto kao ono kad treba sva 4 cilindra rade kad ne treba 2 rade i slicno
radi cut off totalni, nema goriva u cilindru
kao sto sam napisao, kada bi stisnuo kocnicu da obrtaji pocnu padati, i da se motor krene da gasi, tek onda pocne gorivo da sipa da se pokusa sprijeciti zaustavljanje motora...

to je imala i dvica TD iz 1990, bezninci mislim i ranije :D
:shock: :shock: :shock:
madner

#90 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by madner »

Postoji, dok su ispunjeni uslovi.

Mozes to i testirat, na pravcu pusti gas skroz. Na oko 1200 okretaja bi trebao osjetiti blagi trzaj kada se ponovo uspostavi dotok goriva.
GaRGa

#91 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by GaRGa »

respo wrote:znam ja dobro sta znaci kociti motorom znas li ti kako auto koci motorom?

i ne postoji totalni prekid dovoda goriva

pricas gluposti, od 90-ih godina i uvodjenja elektronskog ubrizgavanja pojavio se "deceleration fuel cut off" gdje prestaje dotok goriva u motor iznad 2000 obrtaja cca, zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca
a oko 1750-1800 rpm ponovo se ubrizgava gorivo da se nebi ugasio motor
respo

#92 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by respo »

garga ne postoji totalni cut off da nema nikako dotoka goriva
goran16v

#93 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by goran16v »

respo wrote:pa fakat te pitam jer ces onda doci (nadam se) do toga da bez obzira na ler ili u brzini trosi gorivo
Pa ako je direktno, bez ikakvih kvacila spojena lancem ili remenom preko remenice ili lancanika a radilicom, sta mislis okrece li se ili ne, odnosno upravlja li ventilima ili ne? Ako mislis da okretanje bregaste i rad ventila znaci potrosnju goriva, za sta bi mogle sluziti dizne?
emko1234

#94 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by emko1234 »

sta se prepirete i ubjedjujete s likom, to mi nije jasno nikako ?
frajer izgleda vecinu svog zivota proveo u zabludi da je najpametniji i da sve zna i ako je on rekao da nema totalnog cut off-a goriva, onda nema. i to je to. :lol: :lol: :lol:

s tim njegoim i zakljuckom i zadnjom rijecju bi ova tema mogla pod kljuc.
GaRGa

#95 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by GaRGa »

respo wrote:garga ne postoji totalni cut off da nema nikako dotoka goriva
http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_braking
Quote:
Engine braking is a generally accepted practice and can help save wear on friction brakes. It's even used in some motor sports to reduce the risk of the friction brakes overheating. Additionally, most modern engines don't use any fuel while engine braking which helps reduce fuel consumption.[citation needed] This is known as DFCO or Deceleration Fuel Cut-Off and is used with Burn and Coast.
Although being phased out from road traffic, there are still plenty of carbureted engines in service, on the most of which engine braking is counter-productive to fuel economy due to the lack of a DFCO mechanism. With increasing fuel prices, the loss in wasted fuel can well outweigh the gain from saving mechanical brake parts.
Compression-release ("Jake") braking, a form of engine braking used almost exclusively on diesel engines, produces extreme amounts of noise pollution if there is no muffler on the intake manifold of the engine. Anecdotally, it sounds similar to a jackhammer, however the loudness is between 10 and 20 times the sound pressure level of a jackhammer. Numerous cities, municipalities, states, and provinces have banned the use of unmuffled compression brakes, which are typically only legal in roads away from populations. In Australia, traffic enforcement cameras are currently being tested that automatically photograph heavy vehicles that use compression braking.[1]
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#96 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by mali_milojica »

Ovom respu goran postavi banalno pitanje i jos mu u tom pitanju bukvalno sve kaze i frajer opet ne moze da skonta. Cudo jedno.
GaRGa

#97 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by GaRGa »

ako automobil ima karburator onda uvijek trosi gorivo
kod elektronskog ubrizgavanje ne trosi kad koci motorom iznad 2000 rpm
htjeo to neko shvatiti/vjerovati ili ne
Pickoo

#98 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Pickoo »

tester33 wrote:
Pickoo wrote:poznata je prastara priča, a i svespecifikacije i tehnički podaci navode da je najmanja potrošnja na 90 km/h u 5.brzini
s druge strane mogu se čuti priče da je najmanja potrošnja pri što manjem broju obrtaja, dakle ovo je kontradiktorno jedno drugom,
jer kod mene konkretno u 5.brzini
pri 90 km/h motor je na 2.600 o/min
pri 70 km/h na 2.000 o/min
pri 60 km/h na 1.800 o/min

prema tome, d ali će auto trošiti manje ako vozim na 90 km/h iako je tada 2.600
ili ću trošit manje pri 60 km/h jer je tada na malih 1.800 iako mislim da bi mogo spustiti i na 50 km/h gdje bi vjerovatno bilo 1.600 ali mislim da bi to već bilo mučenje za motor

Kad ne dajes gas :mrgreen:
čuj ne daješ gas, ide auto bez gasa, jel ??
Pickoo

#99 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by Pickoo »

Melami wrote:
Pickoo wrote: nađi mi ijedno jedino jebeno auto kojem će u tehničkim podacima pisati ovako
90/120/gradska
6 lit/5lit/8 litara
Ajnstajne, nisi vise zanimljiv, ja sam batalio ovu temu davno, ajd zdravo.
ti konstantno pricas o motorima 1.2 dok je za mene normalno auto 2.8 i 3.0 3.5 motori, benzinci.
haloooooooooo, navedi za bilo koje jebeno auto od 2.8 i više da u tehničkim specifijacijama piše sljedeće
90/120/gradska
8lit/7lit/12 litara

ti očigledno ne kontaš poentu, NE POSTOJI nijedno jedino auto bilo od 1.0 bilo od 6.0 da troši manje na 120 nego na 90 km
preludezalude

#100 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??

Post by preludezalude »

Pickoo wrote:
tester33 wrote:
Pickoo wrote:poznata je prastara priča, a i svespecifikacije i tehnički podaci navode da je najmanja potrošnja na 90 km/h u 5.brzini
s druge strane mogu se čuti priče da je najmanja potrošnja pri što manjem broju obrtaja, dakle ovo je kontradiktorno jedno drugom,
jer kod mene konkretno u 5.brzini
pri 90 km/h motor je na 2.600 o/min
pri 70 km/h na 2.000 o/min
pri 60 km/h na 1.800 o/min

prema tome, d ali će auto trošiti manje ako vozim na 90 km/h iako je tada 2.600
ili ću trošit manje pri 60 km/h jer je tada na malih 1.800 iako mislim da bi mogo spustiti i na 50 km/h gdje bi vjerovatno bilo 1.600 ali mislim da bi to već bilo mučenje za motor
Kad ne dajes gas :mrgreen:
čuj ne daješ gas, ide auto bez gasa, jel ??

Za tvoju informaciju, auto moze ici i bez gasa.
Post Reply