Koji laptop kupiti

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kritichar

#76 Re: Koji laptop kupiti

Post by kritichar »

ExNihilo wrote:Taj laptop je antika, čisto sumnjam da je nov. Vjerovatno refurbished. Pazi se. :D
Dobro, a ako je polovan, osvežen, koja bi bila cijena?
ExNihilo

#77 Re: Koji laptop kupiti

Post by ExNihilo »

kritichar wrote:
ExNihilo wrote:Taj laptop je antika, čisto sumnjam da je nov. Vjerovatno refurbished. Pazi se. :D
Dobro, a ako je polovan, osvežen, koja bi bila cijena?
Nov ne više od 250-300 KM.

Refurbished ne više od 150-200 KM.

Vidim ga neki tuše za 240. Tu je, negdje na granici. :D

Možda griješim, nek neko drugi ponudi svoje mišljenje.
brkox

#78 Re: Koji laptop kupiti

Post by brkox »

Eh, i ja se pitam što kupiti za budućeg studenta informatike. Budžet nije veliki - cca 700-800 KM a izbor je baš veliki, što prije gledati, procesor, grafičku, garanciju, ram?
Znam da je najbolje kad je sve usklađeno ali ovo je danas doista malo postala šuma svega i svačega u ponudama pa rekoh najbolje pitati iskusnije iz prve ruke...
modem33

#79 Re: Koji laptop kupiti

Post by modem33 »

brkox wrote:Eh, i ja se pitam što kupiti za budućeg studenta informatike. Budžet nije veliki - cca 700-800 KM a izbor je baš veliki, što prije gledati, procesor, grafičku, garanciju, ram?
Znam da je najbolje kad je sve usklađeno ali ovo je danas doista malo postala šuma svega i svačega u ponudama pa rekoh najbolje pitati iskusnije iz prve ruke...

ja sam sebi kupio samsung ativ 9 15 incni ....

Gledaj da graficka podrzava 3d i da ATI ili Nvidia
Ako hoces brz laptop ...gledaj da mu je hard disk SSD , windows starta za 2 sekunde
min 4 GB al sa najvecom frekvencijom .... RAM-a
Bilo kakav procesor je OK
Ostalo je sve standard ili se kupuju kao dodaci (dvd snimac, dial up modem i slicno)

Ja ne gledam garancije ...

sa 800 KM mozes neki osrednji pristojan laptop kupiti

8-)
avaks

#80 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

Iz koje godine je ta preporuka :lol:
Da podržava 3D? Ati wtf?! (možda je trebalo i 3dfx ili matrox ubaciti u preporuke :-) )... RAM sa najvećom frekvencijom? :lol:
I šlag na tortu dial up :thumbup: E fakat me nasmija na sabahu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nego OT, gledaj da uzmeš laptop sa DDR3 memorijom (nebitna frekvencija) neka je procesor i3 ili i5 da si miran (mani se ovih praistorijskih dual coreova, samo ćeš živce gubiti). Ne mora biti SSD da bi letio (mada je preporučljivo ali je onda puno preko tvog budžeta), uzmeš hibridni SSHD (500gb/8GB ssd na sebi) i mirna Bosna :D
Grafička po mogućnosti da je zasebna (da nije integrisana mada u tom cjenovnom rangu i nemaš toliko opcija a vjerujem da ti laptop nije za igranja igricia primarno). Garancija što duža to bolje, standardno :thumbup:
brkox

#81 Re: Koji laptop kupiti

Post by brkox »

Heh, sve sam pročitao ali još uvijek nisam siguran gdje bi bilo povoljno u SA kupiti direkt u trgovini ili preko pika ili neki polovan do tih novaca. Nisam nigdje našao tu kombinaciju hdd klasičan i ssd ... :shock:
Najbliže što sam našao je...

http://www.ekupi.ba/HP-NB-Pavilion-15-N228-285549.aspx vidim da je AMD

http://www.ekupi.ba/HP-Notebook-250-G3- ... SubPage(1) ovaj je Intel...

http://www.olx.ba/artikal/13787976/dell ... b-grafika/

A ima i na piku ali me malo strah polovnih od toliko novaca...
http://www.olx.ba/artikal/17177402/lapt ... ultrabook/

Ma više pojma nemam... :-)
avaks

#82 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

Ako ćeš polovan onda imaš bolji i veći izbor ali najbolje bi bilo da vidiš navedeni laptop, da opipaš što bi se reklo, ne idi na crnjaka :D
Taj koji si ostavio je super u odnosu na već navedene. Hibridne diskove stavljaju u malo skuplje laptope (ne previše, znači neki srednji cjenovni rang) i dobra su stvar a jeftiniji od čistokrvnih SSD.
Možeš i ove uzeti u obzir, odmah da kažem da nisu za gaminga, moći će pokrenuti starije igre ali nije to to:
http://www.univerzalno.com/proizvod/ace ... g-33214g50
http://www.univerzalno.com/proizvod/tos ... m50d-a-10w
Imaš i izbor HP (G2 verzije) pa malo protabiri mada mislim da su ovi za nijansu bolji. Kako god za svakodnevni rad, programiranje, multimediu su dobar izbor i radiće bez ikakvih problema!
semirsar

#83 Re: Koji laptop kupiti

Post by semirsar »

http://www.plus.ba/proizvod/not_asus_x7 ... ck_noos_2y
Kaki je asus, jel cemu, mere li sta vise osim multimedije, velu garancija 2godine + ona nekaka akcija oko registracije na asus stranici dje ako se pokvari vracaju pare i popravljen lapas, cuj molim te :mrgreen: je malo poskup, vrijedi li tijeh para'
Škobo Habu

#84 Re: Koji laptop kupiti

Post by Škobo Habu »

semirsar wrote:http://www.plus.ba/proizvod/not_asus_x7 ... ck_noos_2y
Kaki je asus, jel cemu, mere li sta vise osim multimedije, velu garancija 2godine + ona nekaka akcija oko registracije na asus stranici dje ako se pokvari vracaju pare i popravljen lapas, cuj molim te :mrgreen: je malo poskup, vrijedi li tijeh para'
Posjedujem ASUS X55A oko dvije godine, i do sada nisam imao na njemu niti jedan ozbiljniji kvar. Što se tiče grijanja, ni nakon dvije godine nisam osjetio da se pregrijaje, a sama baterije, koja je nova mogla trajati preko tri sata, nakon dvije godine još uvijek drži dva i pol sata.
Ne mogu reći da se sankam na laptopu, ali što se tiče ASUS-a moram reći da je to dosta pohvalna marka, garafička im je uvijek jača strana, dosta su izdržljivi, a noviji modeli se mogu pohvaliti dosta dugotrajnijom baterijom. Sa obzirom na cijenu od prije dvije godine od 700 km (2 GB), moram priznati da sam zaista zadovoljan ASUS-om, i naredni laptop koji budem kupovao će biti ista marka.
avaks

#85 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

Ovako odokativno je sasvim solidan i vrijedi tih para, možda da još malo protabiriš pa vidiš ima li gdje jeftinije ako za keš uzimaš dobro bi bilo. Garancija od prodavca je sasvim ok dok to oko njihove tvorničke sigurno ima neku caku tj. uslove pa i to malo izvidi, ne bih ti znao baš :D
Sigurno i ako se nešto obatali ti plaćaš slanje i vraćanje te ostale dadžbine ;)
Procesor i ram je sasvim ok što se igranja tiče mada grafika nije aman zaman. Evo pogledaj i sam sa tom rezolucijom (1600x900):
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeF ... 477.0.html
Ići će neke starije (do 2012-2013) na medium dok nove zaboravi jbg. Uglavnom solidna pila!
med11

#86 Re: Koji laptop kupiti

Post by med11 »

Pratim, trebace mi nesto uskoro. Savjetovanja nikad dosta.
semirsar

#87 Re: Koji laptop kupiti

Post by semirsar »

prati se i dalje, vidjece se sta ce da bidne, merebit asus, mada mi ni lenovo nije nes' mrzak :mrgreen:
@avaks, hvala za info i sugestije :thumbup:
avaks

#88 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

No frx drug, ko god daje 2 godine ili više garancije nije frka pa bio to i Bosch laptop :lol:
avaks

#89 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

modem33

#90 Re: Koji laptop kupiti

Post by modem33 »

brkox wrote:Heh, sve sam pročitao ali još uvijek nisam siguran gdje bi bilo povoljno u SA kupiti direkt u trgovini ili preko pika ili neki polovan do tih novaca. Nisam nigdje našao tu kombinaciju hdd klasičan i ssd ... :shock:
Najbliže što sam našao je...

http://www.ekupi.ba/HP-NB-Pavilion-15-N228-285549.aspx vidim da je AMD

http://www.ekupi.ba/HP-Notebook-250-G3- ... SubPage(1) ovaj je Intel...

http://www.olx.ba/artikal/13787976/dell ... b-grafika/

A ima i na piku ali me malo strah polovnih od toliko novaca...
http://www.olx.ba/artikal/17177402/lapt ... ultrabook/

Ma više pojma nemam... :-)

Nemoj kupovati laptope na pik-u. Tako ja ostavio svoj laptop na parkingu pa zavrsio na pik-u a prodavac iz Ilidze. Ono sto nisu znali da je Ati graficka bila sprzena a izgleda laptop kao nov. :)
Frekvencija RAM-a tko prica da nije vazna taj nema zive veze o kompjuterima i brzom radu sa aplikacijama. SSD i frekvencija rama je vazno i eventualno usb 3.0 port. A dial up modem sluzi za faksiranje tj. oni koji se bave poslovno a windows ima odlican software za faksiranje koji je integrisan sa MS Wordom. Ovaj moj prosli LG LM70 mi je je odlican bio trajao 10 godina a konfiguracija bila odlicna za 2005 godinu.
JohnyWalker

#91 Re: Koji laptop kupiti

Post by JohnyWalker »

Pozdrav,

Treba mi laptop za kucnu upotrebu, osnovna "all around" upotreba, office, internet itd. Prenosivost mi je bitna, kao i DVD optika. Do sada sam imao neunistivi lenovo think pad koji jos uvijek radi super, mada ga je prilicno pregazilo vrijeme.
Pored polovnih, gledam i nove entry level laptope, pa mi treba preporuka. Konkretno, ovo je nesto sto sam uzeo u obzir:

1. ASUS X553MA
CPU: INTEL® DUAL-CORE CELERON® N2840 (2.58GHZ, 1M)
DISPLAY: 15,6" HIGH-DEFINITION LED ANTI GLARE
VGA: INTEL® HD GRAPHICS
RAM: 4GB DDR3L 1600MHZ
HDD: 500GB 5400RPM
ODD: DVD-RW SUPERMULTI

GARANCIJA: 2 GODINE

2.DELL INSPIRION 3542

DELL INSPIRON 3542 BLACK COVER
DISPLAY 15.6" HD (1366X768)
INTEL C. DUAL CORE 2957U(2M CACHE, 1.4GHZ)
MEMORIJA 4GB RAM DDR3
500GB HDD 6GB/S
8XDVDRW
4CELL BATTERY REMOVABLE
INTEL HD GRAPHICS 4000

2 GODINE GARANCIJE

3.HP 250 G3

CPU: INTEL® C. DUALCORE N2840 (2.58GHZ)
DISPLAY: 15.6" DIAGONAL LED-BACKLIT HD ANTI-GLARE
VGA: INTEL® HD GRAPHICS
RAM: 2GB 1600 MHZ DDR3L
HDD: 500GB 5400RPM
ODD: DVD+/-RW SUPER MULTI

GARANCIJA: 1 GODINA

4.LENOVO G5030

DualCore 2,16 - 2,58 GHz. Core 2,
4 GB RAM, 15,6'', 1366x768,
SATA 500 GB,
WebCam, Wireless, Free DOS,
DVD±RW, 1x 10/100/1000 Ethernet,
Garancija 1 godina

Naravno, ako neko ima prijedlog za nesto slicno i u ovom cjenovnom rangu, slobodno predlozite.

Hvala!
avaks

#92 Re: Koji laptop kupiti

Post by avaks »

modem33 wrote: Nemoj kupovati laptope na pik-u. Tako ja ostavio svoj laptop na parkingu pa zavrsio na pik-u a prodavac iz Ilidze. Ono sto nisu znali da je Ati graficka bila sprzena a izgleda laptop kao nov. :)
Frekvencija RAM-a tko prica da nije vazna taj nema zive veze o kompjuterima i brzom radu sa aplikacijama. SSD i frekvencija rama je vazno i eventualno usb 3.0 port. A dial up modem sluzi za faksiranje tj. oni koji se bave poslovno a windows ima odlican software za faksiranje koji je integrisan sa MS Wordom. Ovaj moj prosli LG LM70 mi je je odlican bio trajao 10 godina a konfiguracija bila odlicna za 2005 godinu.
A jbg kupovina preko oglasa je uvijek uz dozu rizika, zato i kažem da opipa ako može ili da kupi od koga već zna da je pouzdana osoba.
Cijene su zato iznimno bolje. A o računarima se sasvim dovoljno razumijem te mogu reći da je za brži rad sa aplikacijama 100 puta bitniji SSD ili brži HDD nego frekvencija rama te da je količina rama bitnija od frekvencije (bilo za gaming, editovanje videa i fotografija, rendering...).
DDR 3 na frekvenciji od 1333 je više nego dovoljan za rad sa aplikacijama. Bitna je količina rama a ne njegova brzina, džaba mu 2/4GB na 2400 kada će mu laptop bolje raditi na 4/8GB sa 1333 (lupam samo, cijena je ista). SSD je veoma bitan (ali i skup, što se baš i ne uklapa u njegov budžet) kao i usb 3.0 (dok prebaciš film od 3-4 gige uštediš 5 minuta a možda i više što nije zanemarivo). Za faksiranje ima fax mašina kao i online rješenja mada ne osporavam tu gotovo umrlu tehnologiju (koliko znam samo još kod nas koriste na carini :lol: ) :thumbup:

@Johny
Prvi odnosno ASUS X553MA zbog ekrana, garancije a uz to dobiješ i licenciran Windows što je svakako veliki plus!
modem33

#93 Re: Koji laptop kupiti

Post by modem33 »

avaks wrote:
modem33 wrote: Nemoj kupovati laptope na pik-u. Tako ja ostavio svoj laptop na parkingu pa zavrsio na pik-u a prodavac iz Ilidze. Ono sto nisu znali da je Ati graficka bila sprzena a izgleda laptop kao nov. :)
A jbg kupovina preko oglasa je uvijek uz dozu rizika, zato i kažem da opipa ako može ili da kupi od koga već zna da je pouzdana osoba.
Cijene su zato iznimno bolje. A o računarima se sasvim dovoljno razumijem te mogu reći da je za brži rad sa aplikacijama 100 puta bitniji SSD ili brži HDD nego frekvencija rama te da je količina rama bitnija od frekvencije (bilo za gaming, editovanje videa i fotografija, rendering...).
DDR 3 na frekvenciji od 1333 je više nego dovoljan za rad sa aplikacijama. Bitna je količina rama a ne njegova brzina, džaba mu 2/4GB na 2400 kada će mu laptop bolje raditi na 4/8GB sa 1333 (lupam samo, cijena je ista). SSD je veoma bitan (ali i skup, što se baš i ne uklapa u njegov budžet) kao i usb 3.0 (dok prebaciš film od 3-4 gige uštediš 5 minuta a možda i više što nije zanemarivo). Za faksiranje ima fax mašina kao i online rješenja mada ne osporavam tu gotovo umrlu tehnologiju (koliko znam samo još kod nas koriste na carini :lol: ) :thumbup:

@Johny
Prvi odnosno ASUS X553MA zbog ekrana, garancije a uz to dobiješ i licenciran Windows što je svakako veliki plus!

:D :thumbup: 4 GB RAMA sa 1333 je optimalno za raditi,

pa ovo za dial modem za faksiranje ... je sad super ... prosli laptop je bio ugradjen dial-up .... al na ovom nema pa sam kupio usb dial-up mali modem svega 4 cm dug ... al ima ovih "pecinara" po FBiH koji ne znaju se koristiti e-mailom pa traze da im faksiram.

meni ovaj fax dobro dodje jer mi ne treba papir i toner ... nego se sve skladisti digitalno ... i ubacujem digitalni potpis preko smartphone-a 8-)
Hakiz

#94 Re: Koji laptop kupiti

Post by Hakiz »

.
N.N.

#95 Re: Koji laptop kupiti

Post by N.N. »

Raja, sta mislite o ovom laptopu ? :)
Uobicajeno koristenje, nista prezahtjevne igrice ili slicno.

Dell inspirion 15-5558
15,6 (1366x768),
i-3-400 5U (3M, 1,70 GHz),
4 GB DDR 3L,
500 GB (5400 rpm),
2 GB NVIDIA GE FORCE 920 M,
DVD RW, Wi fi, BT, RJ-45, HDMI, CR, 1x usb 3.0, 2x usb 2.0, 4 CELL battery, Ubunty Linux 14.4.

Garancija 3 godine.
semirsar

#96 Re: Koji laptop kupiti

Post by semirsar »

N.N. wrote:Raja, sta mislite o ovom laptopu ? :)
Uobicajeno koristenje, nista prezahtjevne igrice ili slicno.

Dell inspirion 15-5558
15,6 (1366x768),
i-3-400 5U (3M, 1,70 GHz),
4 GB DDR 3L,
500 GB (5400 rpm),
2 GB NVIDIA GE FORCE 920 M,
DVD RW, Wi fi, BT, RJ-45, HDMI, CR, 1x usb 3.0, 2x usb 2.0, 4 CELL battery, Ubunty Linux 14.4.

Garancija 3 godine.
Para je... i dje?
N.N.

#97 Re: Koji laptop kupiti

Post by N.N. »

Techno shop, Stanic. 74 KM mjesecna rata. Na rate mi i odgovara :mrgreen:
I, da idem na ovo ili moze i bolje !? :)

Polovni i to, ne bih.
semirsar

#98 Re: Koji laptop kupiti

Post by semirsar »

N.N. wrote:Techno shop, Stanic. 74 KM mjesecna rata. Na rate mi i odgovara :mrgreen:
I, da idem na ovo ili moze i bolje !? :)

Polovni i to, ne bih.
Nesto mi je to suhveli kod Stanica... na njihovoj stranici postoje samo tri laptopa, ali ne i taj.
Mozda je slabo azuriraju, ko zna... uglavnom dobar je za nezahtjevne korisnike.
N.N.

#99 Re: Koji laptop kupiti

Post by N.N. »

Ma kod njih je, katalog mi danas dosao na vrata :D
Okej onda, hvala na info :) Meni to treba za portale, film koji pogledati, tekma online :D i ono sto treba za posao-Ms office i te carke.
R9..

#100 Re: Koji laptop kupiti

Post by R9.. »

semirsar wrote:http://www.plus.ba/proizvod/not_asus_x7 ... ck_noos_2y
Ja imam G73JW, od 2011. godine cini mi se i prezadovoljan sam.....Ako se ne presaltam na desktop vjerovatno ce i iduci laptop bit Asus i to ako je moguce opet neki iz G-serije..
Post Reply