Nevezano direktno za ovu temu interesantan podatak je da je prvi stealth (Horten Ho 229) napravljne od strane koga drugog već Njemačke gotovo 50 godina prije B2 Spirita.
Russian air force vs US air force
- Drvosjeca iz Dejcica
#76 Re: Russian air force vs US air force
Neko je pomenuo da se Rusi vode doktrinom brojnosti a ne kvalitetom, mislim da je to tačno.
Nevezano direktno za ovu temu interesantan podatak je da je prvi stealth (Horten Ho 229) napravljne od strane koga drugog već Njemačke gotovo 50 godina prije B2 Spirita.
Iskreno smatram da je B2 baziran na saznanjima Ho229 kao i Američki svemirski program koji baziran u osnovi na V2 raketama i pameti Wernhera von Brauna.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#77 Re: Russian air force vs US air force
Tako kaze Donald Rumsfeld ne kazem ja.. i to 10.09.2001 . On kaze 2.3 Triliona USD a ja se nadam da sam dobro preracunao.kukuriku234 wrote:To je nemoguce. Toliko ne trosi ni cijeli NATO.UnscarD wrote:Izvinjavam se ... radi se o 2300 milijardi USD a ne o 2,3 Milijarde ...ozbiljna svota.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#78 Re: Russian air force vs US air force
Evo malo vise na tu temu :kukuriku234 wrote:To je nemoguce. Toliko ne trosi ni cijeli NATO.UnscarD wrote:Izvinjavam se ... radi se o 2300 milijardi USD a ne o 2,3 Milijarde ...ozbiljna svota.
-
Bodkin
#79 Re: Russian air force vs US air force
naravno da je moguce. u americi se smanjuju troskovi u svemu sto ima veze sa vladom. ako je negdje moguce to je onda moguce u rusiji i kini sakriti pedesetak milijardi dolara ili vise u vojnim projektima. dalje, nije isto kad platis inzinjera lockheed martina i nekog kineza iz pm. ne kazem ja da usa nema veci budzet nego da je smijesno vjerovati ovakvim stranicamakukuriku234 wrote:Ono sto su im vlade odobrile. Jedino Kina je pod suspekcijom da investiral mnogo vise u vojsku. Nema sanse da Rusija investirala 100 miljardi u vojsku. Budzet SAD-a je nekih 10 puta veci od Ruskog (cjeloukupni drzavni budzet) u sklopu tih mogucnosti drzave investiraju u vojsku.Bodkin wrote: odakle su podaci za kalkulaciju? ono sto drzave priznaju?:D
Nemoze jedna Rusija cija ekonomija se zasniva na gasu i ulju i drugo razrednom vojnom industrijom parirati Americi koja je ekonomska velesila.
p.s. ne zasniva se na ulju nego na nafti (oil=nafta)
- daxon
#80 Re: Russian air force vs US air force
Kada su u pitanj manevarske, letačke sposobnosti, mislim da u tom segmentu, ruski avioni nemaju konkurenciju.
- karanana
#81 Re: Russian air force vs US air force
Ali pretpostavljam da ni jedno od 129 presretanja iz prethodne godine nije ukljucivalo putnicke jumbo jetove, otete pune putnika. Ja sam siguran da su oni pratili i one 11.9. i da ih nisu izgubili sa radara, nego da jednostavno nisu imali vremena niti su znali sta da rade. Moguce je da su onaj 4. oni i oborili.UnscarD wrote:NORAD je u 2000 godini imao tacno 129 slucajeva presretanja "sumnjivih" aviona odnosno 67 puta u periodu Juni 2000 - Septembar 2001. Sve i jedno presretanje je bilo uspjesno. Jedini put kada su omanuli je bio 11.09.2001 i to 3 puta u jednom danu. Izvor je zvanicno FAA sdaopstenje od 08.09.2002 godine http://s3.amazonaws.com/911timeline/2002/ap081302.htmlkaranana wrote:nisam cuo da se ovo desilo.UnscarD wrote:Znam samo da im je sva vojna tehnika i sva protuvazdusna odbrana pa cak i telfonske komunikacije istovremeno misteriozno otkazale 11.09.2001 godine. Doduse nikada vise ni prije ni poslije toga.
Vise detalja o NORAD propustima na :
http://www.justicefor911.org/iiA1_AirDefense_111904.php
- Man of steel
#82 Re: Russian air force vs US air force
Prvo:kukuriku234 wrote: Sta sve napisa i nije te stid? Pa i Pakistan moze pretvoriti Ameriku u prah i pepeo pa to ne znaci da je Pakistan neka velesila.
Ovo je Americki budzet za vojsku iz 2011. godine:
Defense Budget: $692,000,000,000 [2011]
Znaci ono sto je njihova vlada odobrila na kongresu.
Ovo je Ruski budzet iz iste godine:
Defense Budget: $56,000,000,000 [2011]
Budzete svih zemalja mozete naci ovdje:
http://www.globalfirepower.com
Znaci da je budzet Amerike za vojsku 13 puta veci od Ruskog. Znasli sta to znaci? I ti to probas porediti?
Evo ti total operativnih aviona SAD-a:
Total Aircraft: 18,234 [2011]
To je znaci 9 puta vise aviona! Rusija ima broj aviona nesto vise od Turske (600 aviona vise). Samo sto su Ruski avioni stari MIG-ovi a Turski avioni izlaze iz fabrike as we speak i sami ih prave pod Americkom licensom.
Rusija je mala maca za Ameriku i nista drugo.
Evo ti broj operativnih aviona Rusije:
Total Aircraft: 2,749 [2011]
Pakistan je labudovo mudo od države, i njih dovoditi u kontekst sa najjačim silama poput Amerike i Rusije je smiješno.Nuklearno oružje koje se nalazi na njihovoj teritoriji ne znači nužno da je njihovo i pod njihovom kontrolom. Stotine miliona dolara se na godišnjem nivou izdvoji iz američkog budžeta na osiguranje tih bombi. Sa nuklearkom bez interkontinentalnih projektila Pakistan se samo može slikati i koristiti ih kao kviska u nadmudrivanu sa Indijom, zbog čega su ih uostalom i dobili.
Drugo:
Amerika jeste nadmoćna u zraku, i to niko ne spori, ali ta nadmoćnost ne znači i prevagu u eventualnom vojnom sukobu. Šta će Amerikancu svi avioni svijeta ako je Rus napravio protuzračni sistem da ih skida kao glinene golubove? Može ih koristiti samo za slikanje, kao i Pakistanac "svoj" nuklearni arsenal.
Treće:
Američka i Ruska izdvajanja se ne mogu porediti jer Amerikanac svoje avione kupuje od velikih privatnih firmi dok ih Rus proizvodi u svojim vlastitim pogonima i kompanijama koje su u vlasništvu države.
Wikipedija ti ne može nadomjestiti obrazovanje.
- Man of steel
#83 Re: Russian air force vs US air force
Ni kineska ulaganja se ne mogu porediti sa američkim, iz istog razloga kao i ruska.kukuriku234 wrote:Ono sto su im vlade odobrile. Jedino Kina je pod suspekcijom da investiral mnogo vise u vojsku. Nema sanse da Rusija investirala 100 miljardi u vojsku. Budzet SAD-a je nekih 10 puta veci od Ruskog (cjeloukupni drzavni budzet) u sklopu tih mogucnosti drzave investiraju u vojsku.Bodkin wrote: odakle su podaci za kalkulaciju? ono sto drzave priznaju?:D
Nemoze jedna Rusija cija ekonomija se zasniva na gasu i ulju i drugo razrednom vojnom industrijom parirati Americi koja je ekonomska velesila.
A na konstataciju da je Amerika ekonomska sila možeš dobiti samo ovo
- vivaldi
#84 Re: Russian air force vs US air force
zanimljiva tema, ali nazalost odgovor nikada necemo saznati koji su bolji avioni mada bih volio...
-
Bodkin
#85 Re: Russian air force vs US air force
ako mislis da nije onda si ili lud ili neobrazovan ili nerealno pristrasanMan of steel wrote:Ni kineska ulaganja se ne mogu porediti sa američkim, iz istog razloga kao i ruska.kukuriku234 wrote:Ono sto su im vlade odobrile. Jedino Kina je pod suspekcijom da investiral mnogo vise u vojsku. Nema sanse da Rusija investirala 100 miljardi u vojsku. Budzet SAD-a je nekih 10 puta veci od Ruskog (cjeloukupni drzavni budzet) u sklopu tih mogucnosti drzave investiraju u vojsku.Bodkin wrote: odakle su podaci za kalkulaciju? ono sto drzave priznaju?:D
A na konstataciju da je Amerika ekonomska sila možeš dobiti samo ovo
- Man of steel
#86 Re: Russian air force vs US air force
Ili sam u google ukucao "American debt"
Amerika je poderan kurton od države, a ti me zovi kako hoćeš.
-
Bodkin
#87 Re: Russian air force vs US air force
u pravu si, ekvatorijalna gvineja sa 4.1% duga je raj na zemljiMan of steel wrote:Ili sam u google ukucao "American debt"![]()
OT usaf protiv svake druge avijacije dominira
- vivaldi
#88 Re: Russian air force vs US air force
kukuriku234 wrote:Ono sto su im vlade odobrile. Jedino Kina je pod suspekcijom da investiral mnogo vise u vojsku. Nema sanse da Rusija investirala 100 miljardi u vojsku. Budzet SAD-a je nekih 10 puta veci od Ruskog (cjeloukupni drzavni budzet) u sklopu tih mogucnosti drzave investiraju u vojsku.Bodkin wrote: odakle su podaci za kalkulaciju? ono sto drzave priznaju?:D
Nije to bas tako u vojnoj industriji. Amerika jeste ekonomska velesila, ali ameri vec 2-3 godine u svemir putuju iskljucivo ruskim raketama jer su njihove prizemljene.
Rusi imaju ogromno znanje i iskustvo, a to je tesko u parama procjeniti.
I ta Kina koju spominjes ulaze ogromne pare u vojsku, ali i dalje kupuju od rusa jednu tako "jednostavnu" stvar kao sto je avionski motor.
Medjutim posto su i pare itekako vazne zato ameri imaju moderniju vojsku od rusa, jer ruje prave prototipove, a ameri sta god dobro naprave to odmah i naruce u ogormnim kolicinama, a rusi ne mogu.
- vivaldi
#89 Re: Russian air force vs US air force
U principu da, ali u sukobu sa nekom ozbiljnijom zemljom to bi zavisilo od x drugih faktora jer to ukljucuje i druge rodove (ne racunajuci naravno nekonvencionalne)Bodkin wrote:OT usaf protiv svake druge avijacije dominira
-
Bodkin
#90 Re: Russian air force vs US air force
naravno ali ovdje se govori samo o avijaciji ( ili sam ja tako mislio)vivaldi wrote:U principu da, ali u sukobu sa nekom ozbiljnijom zemljom to bi zavisilo od x drugih faktora jer to ukljucuje i druge rodove (ne racunajuci naravno nekonvencionalne)Bodkin wrote:OT usaf protiv svake druge avijacije dominira
- vivaldi
#91 Re: Russian air force vs US air force
ma shvatio sam ja tebe, ali cak i supermocni ameri kada napadaju i ove banana drzave ne koriste samo avijaciju iako ona dominira - znas i sam da je recept manje vise uvijek isti. Prvo krstareci projektili razvale radare i pvo, onda elektronsko ometanje, plus sateliti..Avijacija je naravno udarna, ali opet i nijima neko teren pripremi pa nosaci dodju bukvalno u dvoriste.Bodkin wrote:naravno ali ovdje se govori samo o avijaciji ( ili sam ja tako mislio)
-
Bodkin
#92 Re: Russian air force vs US air force
naravno jer ipak je to ratna situacija. u principu nikako ne mozes razdvojiti samo avijaciju ali ovo zato i jeste hipoteticka raspravavivaldi wrote:ma shvatio sam ja tebe, ali cak i supermocni ameri kada napadaju i ove banana drzave ne koriste samo avijaciju iako ona dominira - znas i sam da je recept manje vise uvijek isti. Prvo krstareci projektili razvale radare i pvo, onda elektronsko ometanje, plus sateliti..Avijacija je naravno udarna, ali opet i nijima neko teren pripremi pa nosaci dodju bukvalno u dvoriste.Bodkin wrote:naravno ali ovdje se govori samo o avijaciji ( ili sam ja tako mislio)
- citadela
#93 Re: Russian air force vs US air force
Cinjenica je da su 9/11 oteta 4 Boeinga i da je NORAD doslovno ostao nijem, to nije nikakva teorija zavjere. Kada bi ulazili u mogucu pozadinu toga mozda bi isli u neke teorije zavjere, ali je cinjenica da su 9/11 oteta 4 Boeinga, putnicka jumbo jeta, na americkom tlu, da su letjeli skoro sat vremena "najsigurnijim nebom na svijetu" -americkim nebom van kursa, da je doslovno najsavrseniji sistem protuvazdusne odbrane na svijetu zakazao, odnosno da NORAD bukvalno nista nije uradio (lovci koji su trebali presresti letove koji idu van kursa nisu ni poletjeli) i to sve u intervalu od neka 2 sata.neki wrote:nije dugo trebalo da se pocne sa teorijama zavjere
Sta je pozadina, razlog, uzrok --tu se moze uci u teorije zavjere (na koje sam alergican), ali ovo gore su cinjenice.
madner wrote:Budimo realni, dok svabo ne odlozi srafciger i nabije sljem na glavu nema vojske
- burgundy
#94 Re: Russian air force vs US air force
Od Reganove vlade Amerika je kontinuirano povecavala vojni budzet.Regan je zasluzan za kraj hladnog rata,i pad komunizma u istocnom bloku i postavljanje Amerike kao prve supersile,i glavnog policajca u svijetu.Trenutno je Amerika mnogo ispred svih sila ovdje navedenih,velika je praznina izmedju napretka americke vojske i ruske ili kineske recimo.Kinezi su bez premca kada govorimo o pjesadiji prije svega zahvaljujuci velikom broju ljudstva,ali ostali dijelovi vojske proci ce decenije prije nego sto se bude mogla porediti sa Amerikom.Americi su potrebni ratovi,i uvijek ce nalaziti i izmisljati izgovore da bi te ratove pocinjali,sto zbog isprobavanja novog oruzja,a mozda i vise zbog oporavka ekonomije,jer je svaki rat koji Amerika zapocinjala je usko vezan za jacanje ekonomije kao popratni efekat.Smijesno je porediti ulaganja Amerike u naorazanja i inovacije,i Rusije ili Kine.Ja vidim Ameriku jos dugo kao prvu sila na svijetu.
-
Mr.Fundamental
#95 Re: Russian air force vs US air force
Dva aviona F-16 jesu poletjela tokom onih dešavanja, ali su zakasnili iz više razloga. Prvo, jer NORAD (barem onda, ne znam sad) nije kontrolisao civilne avione, to je radilo civilno zrakoplovstvo koje je dobar dio vremena izgubilo pokušavajući uspostavit kontakt sa otetim avionima jer im nije bilo jasno šta se dešava. Kad su otkrili da je su avioni oteti, onda su kontaktirali NORAD (odnosno njegov odjel zadužen za odbranu sjeveroistočne obale, ne znam kako se tačno zove), pa je onda tu došlo do nesporazuma, jer su u to vrijeme vojno i civilno zrakoplovstvo neke kodove drugačije tumačili. Kada je drugi jumbo jet udario u WTC, vojni avioni su bili nadomak New Yorka.citadela wrote:Cinjenica je da su 9/11 oteta 4 Boeinga i da je NORAD doslovno ostao nijem, to nije nikakva teorija zavjere. Kada bi ulazili u mogucu pozadinu toga mozda bi isli u neke teorije zavjere, ali je cinjenica da su 9/11 oteta 4 Boeinga, putnicka jumbo jeta, na americkom tlu, da su letjeli skoro sat vremena "najsigurnijim nebom na svijetu" -americkim nebom van kursa, da je doslovno najsavrseniji sistem protuvazdusne odbrane na svijetu zakazao, odnosno da NORAD bukvalno nista nije uradio (lovci koji su trebali presresti letove koji idu van kursa nisu ni poletjeli) i to sve u intervalu od neka 2 sata.neki wrote:nije dugo trebalo da se pocne sa teorijama zavjere
Sta je pozadina, razlog, uzrok --tu se moze uci u teorije zavjere (na koje sam alergican), ali ovo gore su cinjenice.
-
lajkujMe
#96 Re: Russian air force vs US air force
Takodjer ti vojni avioni koji su poletili nisu bili naoruzani tu je vlada opca konfuzija, da ne govorim sto je nebo iznad amerike strasno natrpano, teroristi su bili pametni i iskljucili transpondere, tako da su na radaru izgledali ako vrlo male tackice u moru hiljada tackica, i da u to vrijeme NORAD je vise pratio vanjski saobracaj to jest nije toliko pratio unutrasnji saobracaj, civilne sluzbe su to pravili i zbog problema u komunikaciji prekasno se krenulo u akciju.
Prema teorijama zavjere 4 avion koji je pao je u stvari oboren ali za to nema dokaza.
Danas su "valjda" rijesili to i imaju vrhunske sisteme za pracenje pa cim se ugasi transponder ili avion skrene s kursa odmah se pita sta je problem ako nema odgovora ima da te obore s neba u sekundi.
I da se vratim temi, prema svim dokazima koje imamo Amerika je trenutno vojno nadmocna prema bilo kome na svijetu, oni jednostavno za razliku od Rusije, nikad nisu prestali ulagati u Vojsku stalno se ulaze u programe istrazivanja, tehnologije nicu jedna za drugom i trenutno su 20 godina ispred Rusije koja je 20 godine mirovala, Rusija se u zadnje 2 godine pocela buditi ali nece nikada dostici nivo kao u hladnom ratu jednostavno sto nece nikada biti novca kao tada (bili su veci i tako to).
Rusija moze biti uvjerena da ih Amerika nece nikada direktno napasti jednostavno sto imaju tu nepremostivu barijeru Balistickih raketa s Nuklearnim bombama.
Zato se i oni toliko kofrce oko odbranbenog stita, ako to Nato uspije izgraditi Rusi nemaju asa u rukavu i gube uveliko svoj uticaj, suverinitet i jedinu odbranu protiv Nato.
Za mene Amerika je moderni RIM a znamo kakav je RIM bio, osvajacki Ameri su to isto samo u drugom pakovanju, umjesto direktnih osvajanja oni tebe osvoje tako sto ti i ne znas da si osvojen.
Ne budite u zabludi u svijetu je konstanta borba za Moc, teretorije, resurse i novac a Ameri to rade pomocu mnogih sredstava a njihov vrh maca je njihova vojska.
Prema teorijama zavjere 4 avion koji je pao je u stvari oboren ali za to nema dokaza.
Danas su "valjda" rijesili to i imaju vrhunske sisteme za pracenje pa cim se ugasi transponder ili avion skrene s kursa odmah se pita sta je problem ako nema odgovora ima da te obore s neba u sekundi.
I da se vratim temi, prema svim dokazima koje imamo Amerika je trenutno vojno nadmocna prema bilo kome na svijetu, oni jednostavno za razliku od Rusije, nikad nisu prestali ulagati u Vojsku stalno se ulaze u programe istrazivanja, tehnologije nicu jedna za drugom i trenutno su 20 godina ispred Rusije koja je 20 godine mirovala, Rusija se u zadnje 2 godine pocela buditi ali nece nikada dostici nivo kao u hladnom ratu jednostavno sto nece nikada biti novca kao tada (bili su veci i tako to).
Rusija moze biti uvjerena da ih Amerika nece nikada direktno napasti jednostavno sto imaju tu nepremostivu barijeru Balistickih raketa s Nuklearnim bombama.
Zato se i oni toliko kofrce oko odbranbenog stita, ako to Nato uspije izgraditi Rusi nemaju asa u rukavu i gube uveliko svoj uticaj, suverinitet i jedinu odbranu protiv Nato.
Za mene Amerika je moderni RIM a znamo kakav je RIM bio, osvajacki Ameri su to isto samo u drugom pakovanju, umjesto direktnih osvajanja oni tebe osvoje tako sto ti i ne znas da si osvojen.
Ne budite u zabludi u svijetu je konstanta borba za Moc, teretorije, resurse i novac a Ameri to rade pomocu mnogih sredstava a njihov vrh maca je njihova vojska.
- vivaldi
#97 Re: Russian air force vs US air force
Cini mi se da nato zaista pravi stit protiv tako tih zemalja tipa koreja ili iran koje bi mozda mogle napraviti 1-2 bombe sto bi svijet i mogao preziviti jer bi to ipak bile primitivne.lajkujMe wrote:Zato se i oni toliko kofrce oko odbranbenog stita, ako to Nato uspije izgraditi Rusi nemaju asa u rukavu i gube uveliko svoj uticaj, suverinitet i jedinu odbranu protiv Nato.
Rusi toliko toga imaju da nedaj boze da se im se sta pokvari - oni jednostavno imaju toliko toga da ako slucajno ili namjerno aktiviraju u skladistima bez ikakvog ispaljivanja samo 5% arsenala mogu prepolovit zemaljsku kuglu, ne racunajuci hemiju i biologiju.
-
occupylove
#98 Re: Russian air force vs US air force
hehe ! dobra tema , avijacija mi je hobi
odmah da kazem da je USAF snazniji po brojnosti , i jedini za sada ima avion 5 generacije F-22 , ali sa velikim teskocama u odrzavanju i relativno mali broj
Rusija poslije velike krize hvata korak danas , iza F-22 odmah dolaze dva borbena aviona Rusa ; Mig -31
poseban je u svojoj kategoriji i jedini na svijetu je teski lovac i najbrzi . 3 maha mu je brzina , prava mrcina od lovca i namijenjen je za dalekometnu borbu i za sada jedini ima rakete zrak-zrak dometa oko 300 KM ( kako Rusi tvrde a i USAF se slaze otprilike oko tih procjena ) i masivan i mocan radar , te ga Rusi u parovima koriste kao Avakse takodjer i moze navoditi i ostale avione i modernizirani su na standard BM , i Rusi tvrde da 'hvata" F-22 na oko 100 kilometara , dovoljno da ispale rakete na vrijeme i okrene dupe
i krene u bjezaniju sa 3000 kilometara na sat
Rusija ih ima solidan broj; oko 200 komada i jos nesto u rezervi ( jos oko 150 komada )
drugi avion je apsolutno; Suhoj -35 ( tek ih uvode , nemaju niti cijelu eskadrilu jos ali ih proizvode )
on je mrcina takodjer ali je i okretan za blisku borbu sto Mig-31 nije
i treba imati karakteristike multi-borbena aviona i fantastican radar sa 400 Kilometara dometa i zracnu borbu i za napade na ciljeve na zemlji i nove rakete i navodjene bombe i odlican domet ( sa jednim tankanjem leti oko 3000 Km )
i mozda su Rusi bolji u kategoriji srednjih bombardera , od Amerikanaca, jer imaju novi Suhoj -34
veliki dolet , odlicna elektronika i za svoju masu i vrlo okretan na svim visinama e takav avion USA jos nema .., ima cak i WC za dva pilota
, zbog visesatnih misija za koje je namjenjen ( za udare po anti-raketnome stitu u Evropi )
odlicna mashina takodjer , imaju ih oko 30 komada i brzo ih prozvode kao prirotete ( svaki mjesec izbace dv-tri nova )
a istorija ?
Rusi su bili bolji od Amerikanaca , kada su se direktno sukobili , od Koreje, do Vijetnama ( oko 3 -1 za Ruse )
dat cu vam linkove uskoro iz USA izvora i njihovih veterana ,a Ruska PVO je apsloutno bar tada bila smrt za sve zapadne avione
odmah da kazem da je USAF snazniji po brojnosti , i jedini za sada ima avion 5 generacije F-22 , ali sa velikim teskocama u odrzavanju i relativno mali broj
Rusija poslije velike krize hvata korak danas , iza F-22 odmah dolaze dva borbena aviona Rusa ; Mig -31
poseban je u svojoj kategoriji i jedini na svijetu je teski lovac i najbrzi . 3 maha mu je brzina , prava mrcina od lovca i namijenjen je za dalekometnu borbu i za sada jedini ima rakete zrak-zrak dometa oko 300 KM ( kako Rusi tvrde a i USAF se slaze otprilike oko tih procjena ) i masivan i mocan radar , te ga Rusi u parovima koriste kao Avakse takodjer i moze navoditi i ostale avione i modernizirani su na standard BM , i Rusi tvrde da 'hvata" F-22 na oko 100 kilometara , dovoljno da ispale rakete na vrijeme i okrene dupe
Rusija ih ima solidan broj; oko 200 komada i jos nesto u rezervi ( jos oko 150 komada )
drugi avion je apsolutno; Suhoj -35 ( tek ih uvode , nemaju niti cijelu eskadrilu jos ali ih proizvode )
on je mrcina takodjer ali je i okretan za blisku borbu sto Mig-31 nije
i treba imati karakteristike multi-borbena aviona i fantastican radar sa 400 Kilometara dometa i zracnu borbu i za napade na ciljeve na zemlji i nove rakete i navodjene bombe i odlican domet ( sa jednim tankanjem leti oko 3000 Km )
i mozda su Rusi bolji u kategoriji srednjih bombardera , od Amerikanaca, jer imaju novi Suhoj -34
veliki dolet , odlicna elektronika i za svoju masu i vrlo okretan na svim visinama e takav avion USA jos nema .., ima cak i WC za dva pilota
odlicna mashina takodjer , imaju ih oko 30 komada i brzo ih prozvode kao prirotete ( svaki mjesec izbace dv-tri nova )
a istorija ?
Rusi su bili bolji od Amerikanaca , kada su se direktno sukobili , od Koreje, do Vijetnama ( oko 3 -1 za Ruse )
dat cu vam linkove uskoro iz USA izvora i njihovih veterana ,a Ruska PVO je apsloutno bar tada bila smrt za sve zapadne avione
-
TheMule
#99 Re: Russian air force vs US air force
^ Ja mislim da je u Koreji (ili Vijetnamu) bio odnos 3-1 za Ruse samo zato sto su Amerikanci mislili da je bliska borba stvar proslosti. Htjeli su ih iz daljine pucati, a Migovi im se i onako privukli pa ih mitraljezom unistavali. Kad su to popravili, odnos se vratio na 12-1 za USA
- citadela
#100 Re: Russian air force vs US air force
Citao sam o svemu tome poodavno, pa se vise ne sjecam svih detalja. Ali, koliko se sjecam:
NORAD nije kontrolisao, a valjda ni sad ne kotrolise civilni vazdusni saobracaj, ali u slucaju da avion leti van kursa i/ili je izgubljena radio-veza, NORAD preuzima nadleznost i upucuje lovce-presretace. Naravno, NORAD-u to prijavlje kontrola vazdusnog saobracaja i FAA i obicno se veliko kasnjenje u kontaktiranju NORAD-a uzima kao jedan od glavnih razloga citave konfuzije. Medjutim, i kada je kontaktiran NORAD tek tad je izgleda nastala prava konfuzija. Prvi lovci su poletjeli malo nakon sto se prvi Boeing zabio u Sjeverni toranj (ako je on bio prvi?). Da je NORAD postupio po postavljenim procedurama sigurno su se mogli sprijeciti napadi na Pentagon i na drugi toranj. Najsmjesnija strana citave price je bas u okviru reakcije NORAD-a (a najsavrseniji sistem protuvazdusne odbrane
) -- lovci, koji su dignuti sa velikim zakasnjenjem, su ustvari dizani sa udaljenijih vojnih baza, znaci opca konfuzija. I jos pored toga, problem je bio u lociranju. Pa sa najblize vojne baze Pentagonu, lovci su dignuti tek nakon sto se i treci avion zabio u Pentagon.
Jos smjesnije i cudnije je sto su prije 9/11 radjene vjezbe po slicnom scenariju -otmica putnickih aviona, imali su postavljene procedure u takvim slucajevima, ali je sve zakazalo.
I kad neko pocne da dize citavo americko vazduhoplovstvo i mornaricu u nebo -- na "najsigurnijem tlu" oteta 4 Jumbo Jeta, lete skoro sat vremene "najsigurnijim nebom" i to nad Istocnom obalom od Bostona do New Yorka, i zapucaju se u tornjeve i Pentagon, a za to vrijeme citavo americko vazduhoplovstvo i savrseni sistem protuvazdusne odbrane zbunjeno posmatra. Tragikomedija.
Koliko god ja bio skeptik po pitanju teorija zavjere, mislim da pristalice teorija zavjere ovdje najvise imaju prostora za "djelovanje".
NORAD nije kontrolisao, a valjda ni sad ne kotrolise civilni vazdusni saobracaj, ali u slucaju da avion leti van kursa i/ili je izgubljena radio-veza, NORAD preuzima nadleznost i upucuje lovce-presretace. Naravno, NORAD-u to prijavlje kontrola vazdusnog saobracaja i FAA i obicno se veliko kasnjenje u kontaktiranju NORAD-a uzima kao jedan od glavnih razloga citave konfuzije. Medjutim, i kada je kontaktiran NORAD tek tad je izgleda nastala prava konfuzija. Prvi lovci su poletjeli malo nakon sto se prvi Boeing zabio u Sjeverni toranj (ako je on bio prvi?). Da je NORAD postupio po postavljenim procedurama sigurno su se mogli sprijeciti napadi na Pentagon i na drugi toranj. Najsmjesnija strana citave price je bas u okviru reakcije NORAD-a (a najsavrseniji sistem protuvazdusne odbrane
Jos smjesnije i cudnije je sto su prije 9/11 radjene vjezbe po slicnom scenariju -otmica putnickih aviona, imali su postavljene procedure u takvim slucajevima, ali je sve zakazalo.
I kad neko pocne da dize citavo americko vazduhoplovstvo i mornaricu u nebo -- na "najsigurnijem tlu" oteta 4 Jumbo Jeta, lete skoro sat vremene "najsigurnijim nebom" i to nad Istocnom obalom od Bostona do New Yorka, i zapucaju se u tornjeve i Pentagon, a za to vrijeme citavo americko vazduhoplovstvo i savrseni sistem protuvazdusne odbrane zbunjeno posmatra. Tragikomedija.
Koliko god ja bio skeptik po pitanju teorija zavjere, mislim da pristalice teorija zavjere ovdje najvise imaju prostora za "djelovanje".