GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

condy

#76 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by condy »

junior3 wrote:E baš sam taj liqui moly i našao.
Bolje i on nego atf. Mada ja ipak neću ništa eksperimentisati.
Kako bolje ?

ATF ulje je najbolje kao aditiv za motor i možeš ga sipat ako nemaš dpf filter, fap filter ili ne voziš neki moderan noviji dizelaš, sa euro 5 normom i sl.
ado-šampion

#77 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by ado-šampion »

Ti aditivi su qrac od ovce iz iskustva. Koristio i Liqui Moly i Abro. Ako su dizne lose samo ciscenje ili zamjena. Ako nisu nema nikakve potrebe za tim aditivima.
King95

#78 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by King95 »

Ljudi, a kako doći do pravog ulja, bilo da je Castrol ili neki drugi tip. Koliko sam shvatio, kod nas se prodaju neke kopije!?
Rugafet

#79 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by Rugafet »

Kako si ti to shvatio da su kod nas kopije?
KB9

#80 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by KB9 »

jest ga shvatio momacki :lol:
harla_kurla

#81 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by harla_kurla »

King95 wrote:Ljudi, a kako doći do pravog ulja, bilo da je Castrol ili neki drugi tip. Koliko sam shvatio, kod nas se prodaju neke kopije!?
U srijedu, bio na AutoShow-u u Zagrebu i usput vidim da Castrol ima stand i pitam ciku kako prepoznati dupljak...uglavnom ono sto sam zapamtio, a sto naveli kao ono na sto treba obratiti paznju(mada mislim da su ovi sto kopiraju napredovali):

1. Plastika je na djelovima hrapavija, a trebala bi biti glatka
2. Na prednjoj strani stoji medju ostaim "...see reverse" a na dupljacima "...see reserve"
3. Na zadnjoj strani stoji "Skoda" dok kod originala stoji "Škoda"
4. Kod cepa u sklopu drske ima znak Castrola i taj znak bi trebao biti fino otisnut tj trebao bi biti jasan(reljef castrol logotipa)
5. Na prednjoj strani kod logotipa "Castrol" stoji mali znak u donjem desnom uglu "TM". Ovaj znak bi trebao biti idealno poravnat po donjoj ivici ovog znaka - kaze ciko kada uzmes linijar da bi trebalo biti idealno poravnato.

Na pitanje ko su distributeri u BiH, uslijedilo je pitanje odakle smo. Na odgovor da smo iz Sarajeva, nabrojali su dvije tri firme, medjuostalim koliko se sjecam Unitrade.

Lik je objasnjavao ove mane na pakovanju Castrol Edge:

Image

Uglavnom, ako kupujete Castrol - obavezno linijar u ruke i kakvo povecalo:) pod uslovom da falsifikatori do danas nisu napredovali...
King95

#82 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by King95 »

harla_kurla wrote:
King95 wrote:Ljudi, a kako doći do pravog ulja, bilo da je Castrol ili neki drugi tip. Koliko sam shvatio, kod nas se prodaju neke kopije!?
U srijedu, bio na AutoShow-u u Zagrebu i usput vidim da Castrol ima stand i pitam ciku kako prepoznati dupljak...uglavnom ono sto sam zapamtio, a sto naveli kao ono na sto treba obratiti paznju(mada mislim da su ovi sto kopiraju napredovali):

1. Plastika je na djelovima hrapavija, a trebala bi biti glatka
2. Na prednjoj strani stoji medju ostaim "...see reverse" a na dupljacima "...see reserve"
3. Na zadnjoj strani stoji "Skoda" dok kod originala stoji "Škoda"
4. Kod cepa u sklopu drske ima znak Castrola i taj znak bi trebao biti fino otisnut tj trebao bi biti jasan(reljef castrol logotipa)
5. Na prednjoj strani kod logotipa "Castrol" stoji mali znak u donjem desnom uglu "TM". Ovaj znak bi trebao biti idealno poravnat po donjoj ivici ovog znaka - kaze ciko kada uzmes linijar da bi trebalo biti idealno poravnato.

Na pitanje ko su distributeri u BiH, uslijedilo je pitanje odakle smo. Na odgovor da smo iz Sarajeva, nabrojali su dvije tri firme, medjuostalim koliko se sjecam Unitrade.

Lik je objasnjavao ove mane na pakovanju Castrol Edge:

Image

Uglavnom, ako kupujete Castrol - obavezno linijar u ruke i kakvo povecalo:) pod uslovom da falsifikatori do danas nisu napredovali...
Zanimljivo, hvala na ovim informacijama. Ne znaš koji su ostali distributeri? Šta je sa ovim ovlaštenim servisima i prodavačima dijelova, da li oni sipaju/prodaju originalno ulje ili ovaj naš Castrol?
harla_kurla

#83 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by harla_kurla »

Spominjao je meni neke nepoznate firme, pa da ne nagadjam, Unitrade sam zapamtio jer mi je poznato ime. Uglavnom, htio sam kupiti na standu ali nisu prodavali. Sto se tice Shella, mislim da je sigurniji, pogotovo ako ima deklaraciju Orbico uvoznika.
gidra

#84 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by gidra »

Stari vozi golfa peticu vec 7 godina, 1.9 tdi 77kw, kupio je sa 90 hiljada na satu sad ima 210k.
Svih 7 godina Castrol Edge sipa. Kune se u svog golfa i nikad kvar nije imao za tolike godine(osim nekakve usisne klapne koju je nesto sitno platio na otpadu), samo redovan servis :mrgreen:
Uskoro ce ga mjenjati jer mu je zapala sedmica za oko a i ne moram ni spominjati da ovaj golf vec ima musterija na cekanju, od komsija do rodjaka :mrgreen:
condy

#85 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by condy »

Musterije na čekanju ... nisi prvi od koga sam to čuo :D
ado-šampion

#86 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by ado-šampion »

Mislim da to trazenje dlake u ambalazi ne pije vode, jer se te prazne ambalaze nalaze vrlo lako (gdje zavrse prazne ambalaze u servisima?) pa se onda iz buradi u njih sipa ko zna sta. Ja sam sipao sigurno 10 razlicitih brednova ulja, nikad nisam uocio falinku na ambalazi.

Sto se tice uvoznika, Castrol nema uvoznika za BiH, medjutim svaka iole ozbiljna prodavnica ulja moze nabaviti Castrol ulje, tj. imaju svoje kanale. Sto se tice Castrola, ja znam majstore koji su se nekad kleli u Castrol, a sad ga vise ne preporucuju svojim musterijama. Izgleda da se zbog tog uvoza na divlje, necentralizovano, pojavilo dosta sumnjivih ulja.

Mislim da je ipak u prodavnicama tipa Unitrade opasnost od kopije minimalna, medjutim ko hoce da bude 100% siguran (koliko se to moze biti) uzme original ulje proizvodjaca vozila koje se uvozi direktno iz Njemacke, i plati 30 maraka litar umjesto 20. Tako sam ja uradio, ali nije VW u pitanju.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#87 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Mislim da to trazenje dlake u ambalazi ne pije vode, jer se te prazne ambalaze nalaze vrlo lako (gdje zavrse prazne ambalaze u servisima?) pa se onda iz buradi u njih sipa ko zna sta. Ja sam sipao sigurno 10 razlicitih brednova ulja, nikad nisam uocio falinku na ambalazi.

Sto se tice uvoznika, Castrol nema uvoznika za BiH, medjutim svaka iole ozbiljna prodavnica ulja moze nabaviti Castrol ulje, tj. imaju svoje kanale. Sto se tice Castrola, ja znam majstore koji su se nekad kleli u Castrol, a sad ga vise ne preporucuju svojim musterijama. Izgleda da se zbog tog uvoza na divlje, necentralizovano, pojavilo dosta sumnjivih ulja.

Mislim da je ipak u prodavnicama tipa Unitrade opasnost od kopije minimalna, medjutim ko hoce da bude 100% siguran (koliko se to moze biti) uzme original ulje proizvodjaca vozila koje se uvozi direktno iz Njemacke, i plati 30 maraka litar umjesto 20. Tako sam ja uradio, ali nije VW u pitanju.
Ima sasvim dovoljno prodavnica koje imaju mogucnost nabavke svih vrsta ulja, i zasto placati nesto duplo skuplje vani, kad je isto moguce nabaviti ovdje, i to jeftinije???
ado-šampion

#88 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by ado-šampion »

konektovan wrote:
ado-šampion wrote:Mislim da to trazenje dlake u ambalazi ne pije vode, jer se te prazne ambalaze nalaze vrlo lako (gdje zavrse prazne ambalaze u servisima?) pa se onda iz buradi u njih sipa ko zna sta. Ja sam sipao sigurno 10 razlicitih brednova ulja, nikad nisam uocio falinku na ambalazi.

Ima sasvim dovoljno prodavnica koje imaju mogucnost nabavke svih vrsta ulja, i zasto placati nesto duplo skuplje vani, kad je isto moguce nabaviti ovdje, i to jeftinije???
Gdje pise da je placeno vani? Placeno je ovdje, ali je ulje uvezeno iz Njemacke, sto se vidi po deklaraciji i uvezla ga je bas prodavnica, nije bitno koja. Nije se radilo o Castrol ulju, napisao sam originalno ulje proizvodjaca vozila (koje se btw nigdje ne moze naci jeftinije), a slicno Castrol kod nas je oko 10 KM litar jeftinije, oko 20 KM litar.

Ja nisam pominjao uvoz iz Njemacke, ali kad vec spominjes, taj isti Castrol koji je kod nas 20-22 KM kako gdje tamo se moze naci za 6-7 eura i to ti donesu na adresu. Stavis petolitarku u gepek satro rezerva i preko granice. :D Bilo je o tome na temi o uljima kad smo se ubijedjivali s Memom. :-)

A kad smo to apsolvirali, zasto placati skuplje, jbg nekom nije puno platiti servis 300 umjesto 250 da ima dodatnu sigurnost. Mada jest glupo placati isti Castrol 50 KM vise. :-)
tempuser

#89 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by tempuser »

Ja kad vidim u prodavnici 34 vrste ulja ukljucujuci i 2 vrste "originalnog" odma' rucklauf iz radnje...
dgL_

#90 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by dgL_ »

Kakac je ovaj Eksprom sa uljima? Castrol im je bas pojeftin u odnosu na cijene vani... A imaju i neka ulja iz uvoza njemacka tipa rheinol...
ado-šampion

#91 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by ado-šampion »

Sta znaci pojeftin? Regularna cijena Edge 5W-30 ovdje je oko 20 KM litar, marku-dvije gore dole. Uglavnom svi nabavljaju od istog dobavljaca.

Nije to toliko bitno posebno na atmosferskim benzincima 1.6 16V, ulje ide napolje nakon 10 k, jbg taman i maslinovo da naspes nece biti neka havarija. Medjutim kad se radi u turbodizelasu kao u ovom slucaju, ipak treba malo pripaziti jer postoji X skupih kvarova koji mogu nastati zbog loseg ulja (turbina, EGR, DPF). Ne znam sto ljudi toliko lete na Castrol, kojem je porijeklo u BiH totalno sumnjivo. Liqui Moly je recimo siguran, ima provjerenog uvoznika, i totalno je OK ulje u najmanju ruku.

Medjutim ko ne zali 50-60 KM vise po izmjeni najbolje originalno ulje iz ovlastenog servisa ili s neke druge provjerene strane ako su ovi supci i nece da prodaju.
condy

#92 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by condy »

Catrol 5w30 longl life III, mene izasao duplo skuplje u Njemačkoj. Jednom sam kupio litar na pumpi da imam za svaki slučaj u povratku, neki me srklet uhvatio pred put :D

Platio ga oko 30 eura, na pumpama deru sa cijenama. Tesko ga nasao, bila nedjelja obisao dosta pumpi a prodavnice nisu radile, u kojima je pretpostavljam nesto jeftinije. Vani je sve skuplje za automobile, od goriva, dijelova, jer je standard veći pa su i cijene valjda više.

Što se tiče ambalaže. Na njihovoj je sve bilo na njemačkom jeziku, a na ovim našim na engleskom. Mislim da je u tome bila jedina razlika, iako se ja nisam posebno zagledao.
konektovan

#93 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by konektovan »

condy wrote:Catrol 5w30 longl life III, mene izasao duplo skuplje u Njemačkoj. Jednom sam kupio litar na pumpi da imam za svaki slučaj u povratku, neki me srklet uhvatio pred put :D

Platio ga oko 30 eura, na pumpama deru sa cijenama. Tesko ga nasao, bila nedjelja obisao dosta pumpi a prodavnice nisu radile, u kojima je pretpostavljam nesto jeftinije. Vani je sve skuplje za automobile, od goriva, dijelova, jer je standard veći pa su i cijene valjda više.

Što se tiče ambalaže. Na njihovoj je sve bilo na njemačkom jeziku, a na ovim našim na engleskom. Mislim da je u tome bila jedina razlika, iako se ja nisam posebno zagledao.
Je l' i kod tebe pd motor???? :mrgreen:
condy

#94 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by condy »

konektovan wrote:
condy wrote:Catrol 5w30 longl life III, mene izasao duplo skuplje u Njemačkoj. Jednom sam kupio litar na pumpi da imam za svaki slučaj u povratku, neki me srklet uhvatio pred put :D

Nije cr je motor ide ulje specifikacije 507.00

Ovo je ulje
Image
konektovan

#95 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by konektovan »

condy wrote:
konektovan wrote:

Nije cr je motor ide ulje specifikacije 507.00

Ovo je ulje
Image
Znam da vlasnici pd motora, uvijek u rezervi imaju ulja, za ned'o Bog kakva belaja. :mrgreen:
condy

#96 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by condy »

konektovan wrote:
Znam da vlasnici pd motora, uvijek u rezervi imaju ulja, za ned'o Bog kakva belaja. :mrgreen:
Znači desnica i ljevica, odnosno pd vlasnici i vlasnici cr motora, mimoilaze se oko potrošnje ulja :mrgreen:

Mene bilo strah zbog autoputa, provedem dva puta po 14 sati na autoputu pa reko nije loše imati malo u rezervi za svaki slučaj ali nije ništa potrošio.
radostan dan

#97 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by radostan dan »

Jedno pitanje za strucnjake tipa - uradi sam...kako se i cime ispira komplet sistem za hladjenje, znaci od hladnjaka, crijeva, do one posude za antifriz?

Sve sam tekucine izmjenjao u golfu, ostalo mi je jos to...a i to sam imao namjeru, ali od namjere me odbio jedan -strucnjak-, jer je postojeci antifriz u njemu - bistar i ne ledi do minus 40, tako kaze mjerenje.

Pak, ja iscitah na netu da nema veze na koliko stepeni ledi, jer ako je duze vremena u sistemu (a ja nemam podatak kada je zadnji put mjenjan), gubi svoja svojstva, tipa antikorozivna, itd, itd...

Osim toga, gornja polovina one posude za sipanje antifriza nije najcistija, a donja je kao apoteka...

Htio bih to da sredim a nisam siguran da ce to majstori da mi odrade -ljudski, citav sistem, nego ce da zamjene antifriz i operu bocu, dakle - pro forme...
autoskolee

#98 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by autoskolee »

radostan dan wrote:Jedno pitanje za strucnjake tipa - uradi sam...kako se i cime ispira komplet sistem za hladjenje, znaci od hladnjaka, crijeva, do one posude za antifriz?

Sve sam tekucine izmjenjao u golfu, ostalo mi je jos to...a i to sam imao namjeru, ali od namjere me odbio jedan -strucnjak-, jer je postojeci antifriz u njemu - bistar i ne ledi do minus 40, tako kaze mjerenje.

Pak, ja iscitah na netu da nema veze na koliko stepeni ledi, jer ako je duze vremena u sistemu (a ja nemam podatak kada je zadnji put mjenjan), gubi svoja svojstva, tipa antikorozivna, itd, itd...

Osim toga, gornja polovina one posude za sipanje antifriza nije najcistija, a donja je kao apoteka...

Htio bih to da sredim a nisam siguran da ce to majstori da mi odrade -ljudski, citav sistem, nego ce da zamjene antifriz i operu bocu, dakle - pro forme...
Chris fix na youtube
radostan dan

#99 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by radostan dan »

Dok ja prevedem, vise od pola zaboravim... :D
jefferson

#100 Re: GOLF 5 KOJE ULJE SIPATI!??

Post by jefferson »

radostan dan wrote:Jedno pitanje za strucnjake tipa - uradi sam...kako se i cime ispira komplet sistem za hladjenje, znaci od hladnjaka, crijeva, do one posude za antifriz?

Kupi brdo destilovane vode. Ispusti antifriz, naspi samo destilovanu vodu, ispusti nakon 5-6km voznje ili dok temperatura ne dostigne radni podiok. Ispusti, ponovo destilovana i tako sve dok voda nije potpuno cista. Pazi kad ispustas da se ne opeces. Ja tako radim, a to je upustvo kako raditi ako radis sam od strane VW.
Post Reply