Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

nemampojmakad

#77 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by nemampojmakad »

vrbas1979 wrote:Image

izvini paša, al meni je ovo fenomenalan naslov :lol: :lol: :lol: kao da su mene pitali :lol: :lol:
Zux

#78 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by Zux »

vrbas1979 wrote:
badalpur wrote:@vrbas1979: Postoji dijagnoza za tvoju bolest i zove se frustriranost! Fakat si vise dosadan! Sta god da imas protiv Klixa rijesi to s njima, onako muski, a ne ko mis se kriti iza nekog nika i blatiti ih. To ustvari govori kakav si.
Ma samo:
- InterSoft d.o.o. Sarajevo vlasnik je i osnivač najposjećenijeg i najstarijeg bh. informativnog portala Klix.ba - bivši Sarajevo-x.com.
- InterSoft d.o.o. Sarajevo stoji iza prvog i najpopularnijeg bh. blog servisa
- InterSoft d.o.o. Sarajevo autor je najstarijeg bh. internet oglasnika Market.ba.
- InterSoft d.o.o. Sarajevo suosnivač je najvećeg bh. servisa za online grupnu kupovinu eKupon.ba.

Valjda imam pravo da kritikujem najveće, najprofesionalnije, najstarije, najpopularnije... Ne možeš mi to zabraniti, a ako si navikao/la na šaketanje pravac prva kafana.

I ne spominjem samo klix, nego i druge medije, mada ne vidim potrebu da se tebi nešto pravdam.

baj
A koje su tvoje reference, pa da imas pravo da bilo koga kritikujes? Ocito su te nekad, negdje, odje.ali pa sad pokusavas da kompenziras nesto. Takvi kao ti su gori od najjadnijih novinara expressa, trna, buma, avaza, ** No links **-nija i ostalih slicnih medija, jer oni se bar imenom i prezimenom potpisu ispod onog sto napisu, a ti se ovdje krijes iza nekog nicka. Kritike ti ponekad i jesu bile na mjestu, ali vecinom je to pretjerivanje i ocito neka licna frustracija.
vrbas1979

#79 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

Zux wrote:
vrbas1979 wrote:
badalpur wrote:@vrbas1979: Postoji dijagnoza za tvoju bolest i zove se frustriranost! Fakat si vise dosadan! Sta god da imas protiv Klixa rijesi to s njima, onako muski, a ne ko mis se kriti iza nekog nika i blatiti ih. To ustvari govori kakav si.
Ma samo:
- InterSoft d.o.o. Sarajevo vlasnik je i osnivač najposjećenijeg i najstarijeg bh. informativnog portala Klix.ba - bivši Sarajevo-x.com.
- InterSoft d.o.o. Sarajevo stoji iza prvog i najpopularnijeg bh. blog servisa
- InterSoft d.o.o. Sarajevo autor je najstarijeg bh. internet oglasnika Market.ba.
- InterSoft d.o.o. Sarajevo suosnivač je najvećeg bh. servisa za online grupnu kupovinu eKupon.ba.

Valjda imam pravo da kritikujem najveće, najprofesionalnije, najstarije, najpopularnije... Ne možeš mi to zabraniti, a ako si navikao/la na šaketanje pravac prva kafana.

I ne spominjem samo klix, nego i druge medije, mada ne vidim potrebu da se tebi nešto pravdam.

baj
A koje su tvoje reference, pa da imas pravo da bilo koga kritikujes? Ocito su te nekad, negdje, odje.ali pa sad pokusavas da kompenziras nesto. Takvi kao ti su gori od najjadnijih novinara expressa, trna, buma, avaza, ** No links **-nija i ostalih slicnih medija, jer oni se bar imenom i prezimenom potpisu ispod onog sto napisu, a ti se ovdje krijes iza nekog nicka. Kritike ti ponekad i jesu bile na mjestu, ali vecinom je to pretjerivanje i ocito neka licna frustracija.
Nikad i nikave veze ili dodirrnih tačaka nisam imao sa klixom, bumovima, avazima, ekspresima, dopo-ima i slicnim, nikada aplicirao za posao u tim medijima, ne znam cak ni gdje su im redakcije, vecinu novinara iz gore spomenutih medija ne bi ni prepoznao na ulici...

Suština i cilj mog pisanja nije pretjerivanje ili ti ga preserav***, nego, ako sebi dodjeljuješ epitet najposjećenijeg, najvećeg, najčitanijeg, onog koji ide prvi, iz minute u minutu... tada si podložan i kritici. A svakodnevno vidimo bombastične najave tupavih događaja, žutilo, elementarnu novinarsku nepismenost, nepismenost uopšte, kršenje kodeksa, neprofesionalnost...

Ovo je moje lično mišljenje i ne mora se neko složiti s njim. :)
Mate Simmons

#80 Re: AW: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i

Post by Mate Simmons »

Ovaj članak o Angeli Merkel je pretjerano jadno :/
Ovi sa klixa izgleda baš i ne vole "pretile" ljude. Znam nije zdravo,ali...
Iako Angela izgleda super za svoje godine.
Dosta su ovih dana pisali o pretilost i sad ovo o Angeli, iako je neka "Prvo Aprilska" šala,jadno je..i nije smiješno
rudy81

#81 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by rudy81 »

:lol: :lol: najjače su dvije zadnje rečenice koje počinju s "No,...' :lol:

Kim Han-sol ne dolazi na nastavu, danima nije viđen u Mostaru

Kim Han-sol, unuk preminulog sjevernokorejskog vođe Kima Jong-ila već danima se ne pojavljuje na Međunarodnom koledžu UWC u Mostaru, gdje studira. Prema svemu sudeći, on je privremeno napustio Mostar.

Kim Han-sol Valentina Mindoljević, direktorica Međunarodnog koledža UWC u Mostaru, gdje se od septembra 2011. godine školuje Kim Han-sol (17) iz vladajuće dinastije u Sjevernoj Koreji, kazala je da ne može davati informacije o učeniku.

"On je naš učenik kao i 130 ostalih u našem koledžu. Mislim da nije pošteno tako čestitog mladića sada rastezati po novinama. On uopće ne ide u Sjevernu Koreju, tu živi, ima svoje društvo i odličan je učenik", kazala je za Slobodnu Dalmaciju.

No, novinar tog lista je doputovao u Mostar, kako bi se među učenicima raspitao o Kim Han-solu. Kada bi spomenuo njegovo ime učenici bi ušutjeli i okrenuli glavu od njeg.

No, jedan od učenika je kazao da Kim već danima ne dolazi na nastavu, a prodavačica na kiosku u blizini škole je potvrdila da ga u posljednje vrijeme ne viđa.

Navodno, unuk preminulog sjevernokorejskog vođe Kima Jong-ila je privremeno napustio Mostar.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#82 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by JOINT_1921 »

Ko kaže da je kriza: Bh. građani dva Porschea i Audi platili više od pola miliona KM
Ma ko kaze da je kriza, 3 Bh. gradjana platili automobile vise od pola miliona KM :-) :-) :-)
Erased

#83 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by Erased »

Zato samo gledam El-Džeziru . Ljudi su pravi profesionalci. Jest da nekad naprave propust u odabiru gostiju ali to je samo moje lično mišljenje. A što se tiče novina, već duže vrijeme ih ne čitam.
vrbas1979

#84 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

Pogledajte uznemirujući snimak!?!?!?!?!?

Kvazi mediji i novinari su postali zlo! Vrijedi za vecinu danasnjih u BiH (i sire naravno). Koliko urednik i novinar moraju biti nenormalni da ti postave naslov: "Pogledajte uznemirujući snimak" (smajlikojinezelibanalipsujeusebi)

Pogledajte trenutak rušenja američkog aviona u Afganistanu... Uznemirujući snimak koji prikazuje...

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pogle ... /130430140
kojeime

#85 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by kojeime »

Zux wrote: A koje su tvoje reference, pa da imas pravo da bilo koga kritikujes? Ocito su te nekad, negdje, odje.ali pa sad pokusavas da kompenziras nesto. Takvi kao ti su gori od najjadnijih novinara expressa, trna, buma, avaza, ** No links **-nija i ostalih slicnih medija, jer oni se bar imenom i prezimenom potpisu ispod onog sto napisu, a ti se ovdje krijes iza nekog nicka. Kritike ti ponekad i jesu bile na mjestu, ali vecinom je to pretjerivanje i ocito neka licna frustracija.
Ne znam koje su reference osobe kojejm je citirani komentar upucen, ali me je "povukao" za jezik.

Ja imam jednu referencu, a to je da sam konzument. Naime, svaki medij opste prakse, pa i internet portal koji se ne obraca strucnoj publici, dakle nije usmjeren na jednu oblast, nego je medij opste prakse, sto ovaj portal jeste, kao cilj ima sto je moguce vecu "citanost". A to znaci da ciljna grupa tog medija nisu samo medijski strucnjaci, vec opsta populacija. A time sto zeli privuci i medijske laike kao musterije, samim tim daje tim laicima pravo na komentar i kritiku. Jednostavno, ako medij, pa i ovaj portal, zele mene kao konzumenta, iako nisam medijski strucnjak, time sto me zele daju mi pravo da ih kritikujem. Kao sto nisam strucnjak za razvoj i proizvodnju na primjer tena, pa kada kupujem tene komentarisem njihov kvalitet. Sa stanovista korisnika, ne strucnjaka za proizvodnju.

Mislim da je to dovoljno jasno i ne razumijem cemu gornji komentar. Da je u pitanju strucni portal, na primjer portal i forum posvecen medijima ali u strucnom smislu, dakle koji zeli da okupi samo strucnjake iz svijeta medija, a se ja kao laik na tom forumu javljam i ne znajuci nista o medijima dajem komentare, neko bi imao pravo da me pita za kvalifikacije. Ali na portalu i forumu opste namjene, koji zeli da privuce "sve" ljude, imam pravo na kritiku iako nisam strucnjak za oblast o kojoj se pise.

Kome smeta pisanje laika moze pretvoriti forum u strucni forum pa dozvoliti prijavu samo onima koji dokazu strucnost iz oblasti o kojoj se na forumu pise i OK. Ovako, suti i trpi :)
Last edited by kojeime on 01/05/2013 20:19, edited 1 time in total.
badalpur

#86 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by badalpur »

vrbas1979 wrote:Pogledajte uznemirujući snimak!?!?!?!?!?

Kvazi mediji i novinari su postali zlo! Vrijedi za vecinu danasnjih u BiH (i sire naravno). Koliko urednik i novinar moraju biti nenormalni da ti postave naslov: "Pogledajte uznemirujući snimak" (smajlikojinezelibanalipsujeusebi)

Pogledajte trenutak rušenja američkog aviona u Afganistanu... Uznemirujući snimak koji prikazuje...

WTF!!! Gdje ti u naslovu vidis uznemirujuci!?!?! Hitno oftamologu, a usput posjeti i psihijatra :D
vrbas1979

#87 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

badalpur wrote:
vrbas1979 wrote:Pogledajte uznemirujući snimak!?!?!?!?!?

WTF!!! Gdje ti u naslovu vidis uznemirujuci!?!?! Hitno oftamologu, a usput posjeti i psihijatra :D
Postoji u naslovu i podnaslovu.

Živo me zanima ko bi trebao ići psihijatru, ja koji sam spomenuo ovo ili novinar/urednik koji koji nas poziva da pogledamo snimak gubljenja života?

Ili pak ti, kojem/kojoj je ovo sasvim OK?

Ma bravo, ali znaš ti i bolje nešto napisati kada se mrvicu potrudiš.
vrbas1979

#88 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

Avion sa 220 putnika imao bliski susret sa NLO-om
Uvjeti za slijetanje aviona bili su izvrsni, međutim, u jednom trenutku piloti su primijetili NLO na udaljenosti od samo 100 m. Proletio je ispod njih velikom brzinom, prije nego što su mogli išta učiniti. Zapazili su tek da je bio plavo-žute boje, te da je imao mali prednji dio, ali ipak je bio veći od meteorološkog balona.

kliks: http://www.klix.ba/vijesti/svijet/avion ... /130501060

kad se iznenada, na lijevoj strani
sam u vidokrugu primjetio neki objekat,
nepoznat, koji je bio bljestav
ustvari, mjenjo je boju
ustvari, bio je zut,
zelenkaste boje povremeno

kad, kad mi se taj objekat izgubio
nepoznati, bljesteci, zeleni,
ustvari, crveni je bio
taj zelenkasti objekat,
kad, kad, kad se izgubio
iz vidokruga
vedra nebesa
Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.

#89 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vedra nebesa »

vrbas1979 wrote:
badalpur wrote:

Živo me zanima ko bi trebao ići psihijatru, ja koji sam spomenuo ovo ili novinar/urednik koji koji nas poziva da pogledamo snimak gubljenja života?

Ne znam ko treba ići psihijatru jer ne znam liječi li on licemjerje. Naš narod uživa gledati takve snimke, a onda s gnušanjem ih komentirati. Zato u naslovu piše i da pogledaš i da su uznemirujuće, pa od volje ti hoćeš li ih pogledati.

Klix (niti bilo koji drugi portal) ne moraš čitati, ne plaćaš im pretplatu. Dakle, ako ti se ne sviđa, nađeš neki koji ti se sviđa.
vrbas1979

#90 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

vedra nebesa wrote:
vrbas1979 wrote:
badalpur wrote:

Ne znam ko treba ići psihijatru jer ne znam liječi li on licemjerje. Naš narod uživa gledati takve snimke, a onda s gnušanjem ih komentirati. Zato u naslovu piše i da pogledaš i da su uznemirujuće, pa od volje ti hoćeš li ih pogledati.

Klix (niti bilo koji drugi portal) ne moraš čitati, ne plaćaš im pretplatu. Dakle, ako ti se ne sviđa, nađeš neki koji ti se sviđa.
Na neki način tu je i poenta i suštinsko pitanje: koliko su mediji do danas utjecali na stvaranje takve atmosfere? Ranije u bivšoj nam nismo imali priliku i pozive da gledamo uznemirujuće snimke.

Mediji u BiH postaju onaj tupavi šablon američke emisije "call 911".

Kao primjer sam uzimao kliks (a ostali su isti, ako ne i gori) i evo naslova iz kategorije svijet. Ponavljam kategorija SVIJET:

- U poplavama u Saudijskoj Arabiji poginulo 16 osoba
- Istanbul: 22 policajca povrijeđena u današnjim sukobima s demonstrantima
- Uhapšene još tri osobe povezane sa napadom na Bostonski maraton
- Sukob jevrejskih doseljenika i Palestinaca u Ramali
- Bolivija: Predsjednik Morales protjeruje USAID
- Mijanmar: Novi napadi budista na muslimane
- Prvomajski protesti širom svijeta, radnici se bore za svoja prava
- Četvero poginulih u eksploziji automobila bombe u blizini Bagdada
- Četvero poginulih u eksploziji automobila bombe u blizini Bagdada (ponovili vijest)
- Haos na ulicama Istanbula, sukobili se demonstranti i policija
- Jak potres pogodio Pakistan i Indiju
- Venecuela: U obračunu u parlamentu opozicionari izvukli deblji kraj
- Pogledajte trenutak rušenja američkog aviona u Afganistanu

Fuj, fuj, fuj... crnohornikaške medije imamo danas.
vrbas1979

#91 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vrbas1979 »

Ovaj naslov čak nije ni iz konteksta, nego izmisljotina: 'Ako budu htjeli nezavisnost RS, uzet ćemo Srbiji Sandžak!'
radio sarajevo
hAZNADAR

#92 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by hAZNADAR »

Vazelin novinari iz Nezavisnih ponovo prevazilaze sami sebe u slavljenu vozda.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/EK ... 90693.html

Hoce reci - u sjeni hapsenja Budimira i korupcije u vrhu vlasti i aktuelnosti te tematike - biva svi dosadasnji predsjednici RS su bili korumpirani osim Dodika the magnificent i spasitelja. :-)
uglavnomja

#93 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by uglavnomja »

vrbas1979 wrote:
Kao primjer sam uzimao kliks (a ostali su isti, ako ne i gori) i evo naslova iz kategorije svijet. Ponavljam kategorija SVIJET:

- Četvero poginulih u eksploziji automobila bombe u blizini Bagdada (ponovili vijest)

u kakvom ti svijetu zivis? sta zamisljisas kako planeta funkcionira, kao ljudske zajednice postoje hiljadama godina bez sukoba i konflikta :?
ovo nisu izmisljotine, nego istina, i treba da se zna. to su vijesti koje su prenijele sve agencije na planeti i tu nema nista senzacionalno ni primitivno niti je izmisljotina koja povecava tiraz. samo surova stvarnost. od kad postoje ziva bica, ubijaju se medjusobno. kad ubijaju da jedu to je ok, samo ljudi ubijaju iz drugih razloga.
i nesrece se desavaju.
i zemljotresi.

ne kontam, sta ti ocekujes, da zbog tebe novina ne objavi da je bio zemljotres ili pala bomba na skolu?
jesi li tako razmisljao i dok je bio rat u bosni?

:-) novine trebaju da pisu ko je dobio 5, ko polozio ispit, sta je procvjetalo fati na balkonu, a sta mari u basti, vrtu, dvoristu...
vedra nebesa

#94 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vedra nebesa »

Svi privatni mediji su zapravo prozvodi koji se plasiraju na tržište. Da nema konzumenata (čitalaca, slušatelja, gledalaca) ne bi bilo ni određenog medija.
Koliko uopšte postoji portala o svemu i svačemu a većina uglavnom prati 3-4. Dakle, svako sebi pronađe ono što mu odgovara.
kojeime

#95 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by kojeime »

uglavnomja wrote:
vrbas1979 wrote:

u kakvom ti svijetu zivis? sta zamisljisas kako planeta funkcionira, kao ljudske zajednice postoje hiljadama godina bez sukoba i konflikta :?
ovo nisu izmisljotine, nego istina, i treba da se zna. to su vijesti koje su prenijele sve agencije na planeti i tu nema nista senzacionalno ni primitivno niti je izmisljotina koja povecava tiraz. samo surova stvarnost. od kad postoje ziva bica, ubijaju se medjusobno. kad ubijaju da jedu to je ok, samo ljudi ubijaju iz drugih razloga.
i nesrece se desavaju.
i zemljotresi.

ne kontam, sta ti ocekujes, da zbog tebe novina ne objavi da je bio zemljotres ili pala bomba na skolu?
jesi li tako razmisljao i dok je bio rat u bosni?

:-) novine trebaju da pisu ko je dobio 5, ko polozio ispit, sta je procvjetalo fati na balkonu, a sta mari u basti, vrtu, dvoristu...
Ako u medijima nemas pozitivnih vijesti vec samo teske i negativne, sta mislis kako ces razmisljati? Nema nade, sve je samo jad i cemer. Znam ja da smo mi voajeri da da nas tudje nesrece interesuju, ali otislo je predaleko.

Evo ti primjer. 22 poginula u sukobu demonstranata i poliocije u Istanbulu. Zasto je to naslov? Glavna vijest je da su bile demonstracije, zasto su bile demonstracije, sta je cilj demonstracija. Poginuli su informacija, ali nisu glavna vijest. Ne da me poginuli ljudi ne interesuju, ali oni su posljedica, nisu uzrok. Zato naslov ne treba da bude o poginulima.

A da novine pisu vise o tome ko je dobio 5 mozda bi svi bili veseliji malo.
vedra nebesa

#96 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vedra nebesa »

kojeime wrote:
Ako u medijima nemas pozitivnih vijesti vec samo teske i negativne, sta mislis kako ces razmisljati? Nema nade, sve je samo jad i cemer. Znam ja da smo mi voajeri da da nas tudje nesrece interesuju, ali otislo je predaleko.

Evo ti primjer. 22 poginula u sukobu demonstranata i poliocije u Istanbulu. Zasto je to naslov? Glavna vijest je da su bile demonstracije, zasto su bile demonstracije, sta je cilj demonstracija. Poginuli su informacija, ali nisu glavna vijest. Ne da me poginuli ljudi ne interesuju, ali oni su posljedica, nisu uzrok. Zato naslov ne treba da bude o poginulima.

Otvori dvije teme na forumu. Jedna neka ima naslov demonstracije negdje, a druga da je poginulo 20 ljudi i prati broj čitanja. Pa ćeš vidjeti da narod voli čitati crnu hroniku
kojeime

#97 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by kojeime »

vedra nebesa wrote:
kojeime wrote:

Otvori dvije teme na forumu. Jedna neka ima naslov demonstracije negdje, a druga da je poginulo 20 ljudi i prati broj čitanja. Pa ćeš vidjeti da narod voli čitati crnu hroniku
Znam ja to i bolje nego sto bih zelio. Samo bih volio da je drugacije. Da mediji vise se okrenu sustini u vijesti, a manje senzacionalizmu. Ali treba prodati novine i privuci klikove na portal.
vedra nebesa

#98 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by vedra nebesa »

kojeime wrote:
vedra nebesa wrote:
Znam ja to i bolje nego sto bih zelio. Samo bih volio da je drugacije. Da mediji vise se okrenu sustini u vijesti, a manje senzacionalizmu. Ali treba prodati novine i privuci klikove na portal.
Pa da, treba prodati...a senzacije se prodaju, tj. čitaju..mediji samo osluškuju apetite čitatelja/gledatelja

Istraživanja su čak pokazala da se na internetu ne čitaju duge vijesti. :roll:
ministarsa1

#99 Re: Novinarski senzacionalizam, primitivizam, sramota i jad

Post by ministarsa1 »

Ništa ne brinite, u tramvaju ste sigurni dok se vozači zabavljaju mobitelima

klix: http://www.klix.ba/vijesti/bih/nista-ne ... /130507075

Odgovor posjetioca: Pismenije ce on otkucati poruku nego vi clanak napisati. :D :-D :D :-D :D :-D
Post Reply