Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hopkins

#76 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Hopkins »

@ detroit-mercy ... povuci me za svoju lokaciju :dance:
sarajevonekad

#77 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Kod nas su cinizam i ironija jako učestali u komunikaciji, a učtivost se prečesto doživljava kao patetika i opterećenje, i prema njoj postoji neka nevjerovatno jaka averzija.

Pitam se da li se i ova naša jako prisutna karakteristika ( pametovanje drugima sa podređivačikm stavom i averzija prema onoj nekoj standardnoj učtivosti) može svrstati u papanluk.

pozzz
Last edited by sarajevonekad on 11/09/2012 09:58, edited 5 times in total.
sarajevonekad

#78 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

@sarajmen

Preblem je u tome što i u samim definicijama u Rječniku sarajevskog žargona postoji kontroverzija, pa zato ni u Rječniku sarajevskog žargona nisam našao potpuniji odgovor.

Konkretno, br. 3 i br 5 su dvije potpuno različite stvari, i ja sam ovu temu upravo i pokrenuo ne samo da se konačno malo preciznije definiše ovaj pojam, nego da se ukaže i na postojanje dvije defincije koje podrazumijevaju dva potpuno različita pojma (br. 3 i br. 5).

Koliko je meni poznato, u Sarajevu (bar u mojoj generaciji) "papak" podrazumijeva ovu definiciju pod br.3 (gdje bih ja uključio i sve one naše silne "pametnjakoviće", one sveznalice koji u "šukavicama" vide vrlinu).

U Hrvatskoj, koliko vidim, "papak" podrazumijeva ovu definiciju pod. br.5.

Po meni, ne može i jedno i drugo, jer su to dva različita pojma.

pozzz

s.

Sarajmen wrote:Papak
1.obuća: tenisica, cipela, čizma i sl.
2. osoba iz ruralne sredine, seljak, provincijalac.
3. priprost, prostak, primitivac, nekulturan, neodgojen, neotesan.
4. priglup, glup, tupav.
5. lakomislen, naivan, bezazlen.

Papan- Papanka
1. osoba iz ruralne sredine, seljak, provincijalac.
2. priprost, prostak, primitivac, nekulturan, neodgojen, neotesan.
3. muški splni ud, falus, penis.

Papanluk - neukus, kič.

Rječnik sarajevskog žargona, Narcis Saračević
sarajevonekad

#79 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sarajevonekad »

Postoje na ovom forumu i teme koje se bave "spašavanjem" države od strane vrhunskih stručnjaka za spašavanje država poput mene i tebe. Ovo, očigledno, nije jedna od njih.

Nikad ni na sekundu nisam spadaao u one koje nije briga za sopstvenu držvau i društvo, ali realno, ja, obični mali smrtnik, ne mogu naći ni posao u ovoj našoj dejtonijadi, a kamoli da je ja spasim. Tek kad se mi obični mali smrtnici počnemo malo više medjusobno uvažavat i podržavat, i radit složno ka opštem dobru društva (a ne za uske lične i klanovske interese), tek onda se možda stvori neka kritična masa i tek onda možda otpočne borba protiv sveopšte korumpiranosti ovog društva (u najširem smislu, i one lične i one profesionalne), koja je uzrok ovog svega. I tek tada možemo govoriti o nama kao nekakvim spasiocima ovog društva koje su skoro potpuno fizički uništili umobolni i agresivni primati u ime njihovog nacionalizma i anti-bosanstvasa, a zatim nakon skoro potpunog uništenje, ovako lijepo uredili medjunarodni, komšijski i naši "eksperti". Sve dok medju nama običnim malim smrtnicima imao ovoliko moralne korumpiranosti ( svih oblika-od štela i mita i varanja bližnjeg svog do potkradanja vlastite države) i nedostaje uzajamno uvažavanje i osjećaj za opšte dobro, slabo da ćemo ti ja moći bilo šta promijeniti....

S druge strane, čak je i u ratu, pod najgorom opsadom grada bilo par minuta za teme poput "definijcije papka" (radi odbrane od istih), pa ne vidim zašto se na jednom liberalnom forumu ne bi smjelo govoriti i o ovoj temi.

Uostalom, onoj šaki pitomog svijeta koji je ostao ovdje na svojoj zemlji, nakon preživljavanja agresije, potrebno je što manje stresa, a papci i papanluk, koliko vidim, su izuzetan izvor stresa i nedaća za svako iole civilizovano biće i društvo.Zato je ljudim dobro i znati kako prepoznati autentičnog papka ( pogotovo onog skrivenog) i kako na kraj s njim/njom. Nisu svi ljudi debelokožci pa da mogu lako na kraj s tim problemom, niti su svi takvi da uopšte i ne vide ovaj problem. Nisu svi ljudi isti.

pozzz
s.

detroit-mercy wrote:Po drzave gori :x , drzava pred eknomskim kolapsom :-) nezaposlenost nikada veca :-), zdravstvo u k..u, skolstvo nista bolje, kriminal u porastu, nepotizam na svakom koraku, pljacka naroda nemilice a oni godinama raspravljaju o definiciji papka :-) . Sta ces, valjda je priorite da se odredi sta je i ko je papak pa se onda moze dalje ici:skoljka: .
emric

#80 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by emric »

Pojam papak ima široko značenje danas, toliko široko da smo svi papci na svoj način.

Papak si i danas ako se ne ponašaš uljudno, i papak si ako nisi muško u kući, ako ne pratiš fudbal, ako ne znaš ko je Buba Corelli, ako znaš ko je Buba Corelli... itd.

To je pojam koji je postao univerzalno sredstvo bockanja.
mali jomu

#81 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by mali jomu »

sarajevonekad wrote: ...jasne definicije pojma "papak"...

"papak" je ko ima sve sto mu je potrebno a nista nije naucio, stalno fula na osnovnim osnovama osnove u svemu i svacemu, pa sve sjebe ali nenamjerno... nije zao ni pokvaren vec jednostavno lijen da "konta da bi skonto..."

Mozda ste culi onu: "Pricekaj dok te papak skonta..."

(budala ili glupan nemaju nikakve slicnosti sa papkom)

glupan ja ko zna sta ne valja a opet uradi ono sto ne valja

budala je sirok pojam... nekad pozitivan nekad negativan, zavisi od situacije, ja sam bio vise puta budala jer nisam mogao drugacije izvuci glavu, izvuci jarana, pomoci nekom u zajebanim situacijama, desi se... poslije skontas da je moglo i drugacije a ti uradi sta uradi itd

"seljak ili seljacina" je ko je nesto ili nekog osudio i prije upoznavanja... ne mora nista vidjet nitu bilo sta o necemu saznati, odmah po svome nahodjenju napamet kako je skonto osudi... i to kod njega ostaje za stalno, ne mijenja misljenje nikad bez obzira sta i kako... ili valja ili ne valja, nikad nema promjene u toj mu "osudi"
Last edited by mali jomu on 24/09/2019 07:44, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#82 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by MarlboroGold »

A papčina? :mrgreen:
mali jomu

#83 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by mali jomu »

MarlboroGold wrote: A papčina? :mrgreen:
kad je neko ono bas ljencuga pa mu kazes hajde ba vise papcino... e to je

znam ja poprilicno "papcina", vazda ih moram jurit... :mrgreen:
90minut

#84 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 90minut »

Ima onaj klip navijaca Zelje ispred stadiona pred derbi eto ti je preciznija definicija, neko ko živi u gradu po definiciji nije papak osim ako nije iz buča potoka i onih naselja iza ilidže iako i u buča potoku i tim naseljima znam momaka mnogo za koji nikad ne bi rekao da je papak.

Problem dolazi do toga što se previše ta riječ koristi naprimjer mogu ja danas preci pješacki prijelaz kad je za auta zelen semafor i neko ce vrisnuti papčino skloni se.

Dakle samim tim ne vrijedi i da se nadovežem na prvu rečenicu iznad papci o kojima pričam isključivo nose jakne s macom.
mali jomu

#85 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by mali jomu »

90minut wrote: Ima onaj klip navijaca Zelje ispred stadiona pred derbi eto ti je preciznija definicija, neko ko živi u gradu po definiciji nije papak osim ako nije iz buča potoka i onih naselja iza ilidže iako i u buča potoku i tim naseljima znam momaka mnogo za koji nikad ne bi rekao da je papak.

Problem dolazi do toga što se previše ta riječ koristi naprimjer mogu ja danas preci pješacki prijelaz kad je za auta zelen semafor i neko ce vrisnuti papčino skloni se.

Dakle samim tim ne vrijedi i da se nadovežem na prvu rečenicu iznad papci o kojima pričam isključivo nose jakne s macom.

To sto si napisao je "furka" furaju se tako... :mrgreen:

neko se fura tako, neko onako, svako nekako dok svoje ne isfura... onda predje na drugo da fura i stalno je u furci dok sve svoje ne isfura :mrgreen:
512MB

#86 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 512MB »

mali jomu wrote:
sarajevonekad wrote: ...jasne definicije pojma "papak"...

"papak" je ko ima sve sto mu je potrebno a nista nije naucio, stalno fula na osnovnim osnovama osnove u svemu i svacemu, pa sve sjebe ali nenamjerno... nije zao ni pokvaren vec jednostavno lijen da "konta da bi skonto..."

Mozda ste culi onu: "Pricekaj dok te papak skonta..."

(budala ili glupan nemaju nikakve slicnosti sa papkom)

glupan ja ko zna sta ne valja a opet uradi ono sto ne valja

budala je sirok pojam... nekad pozitivan nekad negativan, zavisi od situacije, ja sam bio vise puta budala jer nisam mogao drugacije izvuci glavu, izvuci jarana, pomoci nekom u zajebanim situacijama, desi se... poslije skontas da je moglo i drugacije a ti uradi sta uradi itd

"seljak ili seljacina" je ko je nesto ili nekog osudio i prije upoznavanja... ne mora nista vidjet nitu bilo sta o necemu saznati, odmah po svome nahodjenju napamet kako je skonto osudi... i to kod njega ostaje za stalno, ne mijenja misljenje nikad bez obzira sta i kako... ili valja ili ne valja, nikad nema promjene u toj mu "osudi"
Niđe veze :-)
90minut

#87 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 90minut »

Ne sjecam se kad sam vecu nebulozu procitao od ovog šta je iskuckao :lol: :lol: :lol:
512MB

#88 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 512MB »

Al ono baš sve fulo, a nije da se nije potrudio :lol:
mali jomu

#89 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by mali jomu »

90minut wrote: Ne sjecam se kad sam vecu nebulozu procitao od ovog šta je iskuckao :lol: :lol: :lol:
512MB wrote: Al ono baš sve fulo, a nije da se nije potrudio :lol:

Svako sebe negdje pronadje... :mrgreen:
90minut

#90 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 90minut »

Baš si samo potvrdio to što kuckamo jer smo i mi postali papci dakle nebuloza za nebulozom. :lol: :lol: :lol:

Najjace od svega je što ces opet staviti smajlija i spavaces mirnog sna vjerujuci da si izvojevao pobjedu. :D :kiss:
Henry Chinaski

#91 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Henry Chinaski »

Ostaje jedna stvar koja se nije promijenila od "nekad" do danas.
Izraz papak, najviše su upotrebljavali baš papci. To je uglavnom bila fraza ljudi koji nisu baš imali veliki fond riječi kojima bi opisali nečiju osobinu koja im ide na živce pa bi sve svrstavali pod ovaj epitet.
Vrlo često, osobine koje su nervirale navedene osobe su bile lijepe karakterne osobine, a koje nisu baš bile kompatibilne sa sredinom u kojoj su bile dominantne polupismene budale.
Zizi505

#92 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Zizi505 »

Henry Chinaski wrote:Ostaje jedna stvar koja se nije promijenila od "nekad" do danas.
Izraz papak, najviše su upotrebljavali baš papci. To je uglavnom bila fraza ljudi koji nisu baš imali veliki fond riječi kojima bi opisali nečiju osobinu koja im ide na živce pa bi sve svrstavali pod ovaj epitet.
Vrlo često, osobine koje su nervirale navedene osobe su bile lijepe karakterne osobine, a koje nisu baš bile kompatibilne sa sredinom u kojoj su bile dominantne polupismene budale.
:thumbup:
512MB

#93 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 512MB »

90minut wrote:Baš si samo potvrdio to što kuckamo jer smo i mi postali papci dakle nebuloza za nebulozom. :lol: :lol: :lol:

Najjace od svega je što ces opet staviti smajlija i spavaces mirnog sna vjerujuci da si izvojevao pobjedu. :D :kiss:
I zalijepit sliku čevapa :mrgreen:
apsidejzi

#94 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by apsidejzi »

Komentar na uvodni post: ocito se u rvatskoj pogresno koristi rijec papak. To sto oni zele kazati je ”papucar”. Papak je sinonim za seljacina.
512MB

#95 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by 512MB »

Papak je sinonim za karakterno deficitarnu mušku osobu. Najbliži pojam je peder. :mrgreen:
Altsa

#96 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by Altsa »

Slika govori vise od bilo kakve definicije.

Image
emric

#97 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by emric »

Altsa wrote:Slika govori vise od bilo kakve definicije.

https://www.nacionalno.hr/wp-content/up ... /dodik.jpg
To je podvrsta "ruski papak". :D
RtrnOfSalisbury

#98 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by RtrnOfSalisbury »

.. to je bar lako objasnit. kad ne znas sta kasti samo nekom reknes papak i jos ako imas nekog uzase i on to potvrdi to je to :idea:
detroit-mercy

#99 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by detroit-mercy »

papci su svi osim mene :mrgreen: barem velika vecina tako misli :mrgreen:
sadie_forever

#100 Re: Šta ja konačno "papak"? - preciznija definicija

Post by sadie_forever »

sarajevonekad wrote:Odličan primjer onog autentičnog, prijeratnog značenja riječi koju pokušavamao pobliže definisati ;-)

Hvala ti na doprinosu ;-)

U svijetu čak ima i izraz za ovakve "asove" poput tebe..."pametne asove"... Čekaj da prevedem na engleski...
"smart ass", je li tako? :wink:

bosnjo89 wrote:joj nista te ne razumih. valjda nam se mijesaju ovaj novi dejtonski bosanski i bosanski :-)
naglas sam se nasmijala hvala ti hahahahahahhahahahaha
Post Reply