Kvalitet novogradnje Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

alchak.ba

#76 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
alchak.ba wrote:prkno je selo gdje se kote takvi kao ti
Suknuo si mi u maniri pravog gradjana jedne metropole :roll: ako za tebe Sarajevo po svojoj velicini nije prkno, savjetovao bih ti da skoknes koliko do Beca, koji je opet prkno u odnosu na istinske metropole kao sto su London, Moskva, Istanbul, Pariz, Peking...
ma ja, eto nek si se ti nahodo u svojim kalošama.

haj zdrao
esad_plavi

#77 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:
esad_plavi wrote:
Suknuo si mi u maniri pravog gradjana jedne metropole :roll: ako za tebe Sarajevo po svojoj velicini nije prkno, savjetovao bih ti da skoknes koliko do Beca, koji je opet prkno u odnosu na istinske metropole kao sto su London, Moskva, Istanbul, Pariz, Peking...

haj zdrao
Ohohoho, klasicni malogradjansko-ubleharski suk s jednom posebnom notom primitivizma -> kad nemas argumenata spusti se na licno vrijedjanje, vrhunac rasprave "autohtonog Sarajlije" :lol:
Miki123

#78 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Miki123 »

alchak.ba wrote:
esad_plavi wrote:

haj zdrao
alchak ba ne provaljuj se, čovjek je u pravu, da možemo auto bismo u krevet parkirali. Pa do granapa udaljenog 100 m se ide autom jer se ne mogu 2 kesice nositi..
alchak.ba

#79 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
Ohohoho, klasicni malogradjansko-ubleharski suk s jednom posebnom notom primitivizma -> kad nemas argumenata spusti se na licno vrijedjanje, vrhunac rasprave "autohtonog Sarajlije" :lol:
argumenata za sta?
za primitivce koji moj grad nazivaju prknom?

ti stvarno mislis da cu ja s tobom ozbiljno diskutovati, a i od ranije si poznat kao trol i odbrambeni mehanizam svega sto se tice Tibre.
alchak.ba

#80 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

Miki123 wrote:
alchak ba ne provaljuj se, čovjek je u pravu, da možemo auto bismo u krevet parkirali. Pa do granapa udaljenog 100 m se ide autom jer se ne mogu 2 kesice nositi..
jedno je sto su pridoslice to uvele da svugdje idu autom, a drugo je nazvati moj grad prknom.
esad_plavi

#81 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:argumenata za sta?
za primitivce koji moj grad nazivaju prknom?

ti stvarno mislis da cu ja s tobom ozbiljno diskutovati, a i od ranije si poznat kao trol i odbrambeni mehanizam svega sto se tice Tibre.
Da sam "Tibrin covjek" ne bi branio Benis na Stupu (u vezi sa pricom oko toga da nece imati prikljucka na glavnu cestu), niti bi branio gradnju stambenog kompleksa na Vilsonovu, niti bi branio navodnu izgradnju Hiltona na Marin Dvoru. To da sam trol, valjda jesam, jer sam se pobogu drznuo da pricam protiv "forumske elite" :lol: kojoj je osnovni problem za sve u zivotu pokvareni politicar, pokvareni investitor, pokvareni ovaj i onaj.

Sto se tice argumenata, postavio sam 5-6 pitanja jednom od prethodnih postova, ali ti nisi uzeo da taksativno odgovaras na njih nego si se uhvatio uzgredne rijeci u citavom postu i ocigledno skrenuo raspravu s konkretnog pitanja/odgovora na licnu raspravu o mojim kalosama.

A sto se tice moga misljenja da je Sarajevo prkno, nista nisam slagao. Otidji malo proputuj, vidi svijeta, otvori oci, rasiri horizonte, a to naglasavanje kako je ovo tvoj grad je skroz nepotrebno, ovo je i moj grad, ali nisam budala da ne vidim sta se u svijetu dogadja, a sta se kod nas (ne) dogadja. Mozda jednog dana ovaj grad ne bude prkno, ali sad zasad to sigurno jeste.
alchak.ba

#82 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

ma ti mozes sad filozofirati danima, a to sto ti imas kompleks manje vrijednost nije nuzno Sarajevo krivo pa ga nazivas kako ga nazivas.

A sto se tice putovanja...... bolje necemo :D
Neradnik

#83 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Neradnik »

Đe putujes po forumima jel? :lol:

Zenica je prkno sarajevo je shOOpaK :D
esad_plavi

#84 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:ma ti mozes sad filozofirati danima, a to sto ti imas kompleks manje vrijednost nije nuzno Sarajevo krivo pa ga nazivas kako ga nazivas.

Uredu je ako tako mislis, vidim ja da ti i nisi bas za argumentovane rasprave nego si vise za ovog nipodastavajuceg naglabanja, te ja u kalosama, te ja imam kompleks nize vrijednosti, te ja primitivac, trol, Tibrin agent i sl., mislim nije to nacin, ako mislis suprotno izneses argument, a ja bih prvi prihvatio suprotno misljenje da vidim da je ispravno, ali ocito jos treba malo kulture dijaloga medju gradjanima ovog grada (valjda su i to ovi bezobrazni doslje isisali iz gradske celjadi :lol: ). Do tad drzi se ti rasprava u maniru : "a to jel...", "bolje necemo..." i sl.
alchak.ba

#85 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
alchak.ba wrote:ma ti mozes sad filozofirati danima, a to sto ti imas kompleks manje vrijednost nije nuzno Sarajevo krivo pa ga nazivas kako ga nazivas.

Uredu je ako tako mislis, vidim ja da ti i nisi bas za argumentovane rasprave nego si vise za ovog nipodastavajuceg naglabanja, te ja u kalosama, te ja imam kompleks nize vrijednosti, te ja primitivac, trol, Tibrin agent i sl., mislim nije to nacin, ako mislis suprotno izneses argument, a ja bih prvi prihvatio suprotno misljenje da vidim da je ispravno, ali ocito jos treba malo kulture dijaloga medju gradjanima ovog grada (valjda su i to ovi bezobrazni doslje isisali iz gradske celjadi :lol: ). Do tad drzi se ti rasprava u maniru : "a to jel...", "bolje necemo..." i sl.
Onaj ko moj grad naziva prknom i jeste kompleksas nize vrijednosti u kalosama.
Ne znam o cemu bi ti da argumentovano pricamo?
esad_plavi

#86 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:Onaj ko moj grad naziva prknom i jeste kompleksas nize vrijednosti u kalosama.
Ima se o cemu pricati, kao na primjer da odgovoris na pitanja koja sam ja postavio, ali posto ne mozes da das odgovor, ti mene napadas na licnoj osnovi, sto vise govori o tebi. Ovaj grad jeste prkno po mnogim standardima, samo sto ja vjerujem da se to moze izmjeniti nabolje, sto me po tvojoj logici cini kompleksasem u kalosama, a ti - "autohtoni Sarajlija" bi najradije da ne vidis, ne cujes, da zivis u iluziji da je ovaj grad neki faktor (sto sada realno nije) i da najprimitivnijom retorikom napadas svakog ko ne spada u arsine tvoga svijetonazora.
skafiskafsnjak

#87 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by skafiskafsnjak »

Sarajevo prkno?

otidji malo pa vidi...ocigledno nisi mak'o iz svog sela

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
alchak.ba

#88 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
alchak.ba wrote:Onaj ko moj grad naziva prknom i jeste kompleksas nize vrijednosti u kalosama.
Ima se o cemu pricati, kao na primjer da odgovoris na pitanja koja sam ja postavio, ali posto ne mozes da das odgovor, ti mene napadas na licnoj osnovi, sto vise govori o tebi. Ovaj grad jeste prkno po mnogim standardima, samo sto ja vjerujem da se to moze izmjeniti nabolje, sto me po tvojoj logici cini kompleksasem u kalosama, a ti - "autohtoni Sarajlija" bi najradije da ne vidis, ne cujes, da zivis u iluziji da je ovaj grad neki faktor (sto sada realno nije) i da najprimitivnijom retorikom napadas svakog ko ne spada u arsine tvoga svijetonazora.
Kao sto rekoh, ne diskutujem s kompleksasima nize vrijednosti u kalosama koji moj grad nazivaju prknom.
Ne zavrjedjuju moje vrijeme.

Nije valjda da moram crtat?
esad_plavi

#89 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:Kao sto rekoh, ne diskutujem s kompleksasima nize vrijednosti u kalosama koji moj grad nazivaju prknom.
Ne zavrjedjuju moje vrijeme.

Nije valjda da moram crtat?

Retorika na nivou, mora se priznati :lol:
VjecitiStudent

#90 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

esad_plavi wrote:
VjecitiStudent wrote:Vremenom nista nece doci na svoje samo od sebe, svjedoci smo propadanja javnih prostora u gradu zadnjih 15 godina, za sta je uglavnom kriv automobil i potpuno odsustvo htijenja vlasti da taj problem na bilo koji nacin rijesi.

A jedan od nacina bi definitivno bio da se izgradnja novih zgrada uslovi izgradnjom i odgovarajuceg broja parking mjesta, no onda veza investitor - politicari ne bi bila tako podmazana kao danas, a i profiti bi u ovoj oblasti malo opali.
Glupost cista, zasto udariti investitore po dzepu, zar je njihova duznost da od svojih para kupuju gradjevinsko zemljiste po paprenim cijenama da bi gradili dzabna parking mjesta za sarajevske ublehare? Zasto im opcine ne dodjele zemljiste maksuz za izgradnju parkinga? Zasto nema neke gradjanske inicijative za izgradnju parking garaze? Zasto se gradjani Sarajeva moraju voziti svuda autom kada je Sarajevo prkno od grada koje se predje s kraja na kraj za 30 minuta maksimalno? Zasto smo papci pa parkiramo na svim mogucim povrsinama? Zasto na druge svaljujemo probleme koji su posljedica nase letargicnosti, nase pasivnosti i, na koncu, naseg bezobrazluka?
Tu "glupost" uredjeni dio svijeta odavno primjenjuje.
esad_plavi

#91 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by esad_plavi »

VjecitiStudent wrote:Tu "glupost" uredjeni dio svijeta odavno primjenjuje.
Jeste, pa je zato prije par mjeseci garazno mjesto u New Yorku prodano za 1.000.000$ (jedan milion dolara), jer je Amerika "tu nedje" po uredjenosti :D

Ja kritikujem logiku po kojoj se sva odgovornost za javnu infrastrukturu treba prepustiti privatnom investitoru, umjesto da to bude odgovornost opcine, a i nas samih u krajnjoj liniji.
InaravnoDzej

#92 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by InaravnoDzej »

esad_plavi wrote:

Zagreb je prkno za ostale gradove evrope a Sarajevo je nazalost selo u usporedbi sa Zagrebom i o cemu onda vi ovde pricate ? Otrijeznite se i pogledajte oko sebe, zivite u obicnom gradicu u kojem su zakazale sve strukture vlasti, pa prljaviji grad nikad nisam vidio, a bio sam u mnogima.
_ado_

#93 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by _ado_ »

Da postavim pitanje i na ovoj temi... Da li neko od forumasa ima informacije o kvalitetu stanova u zgradi koju je gradila MIPRO gradnja na Ilidzi, kod skretanja za OBI?
fantom slobode

#94 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by fantom slobode »

InaravnoDzej wrote:
Zagreb je prkno za ostale gradove evrope a Sarajevo je nazalost selo u usporedbi sa Zagrebom i o cemu onda vi ovde pricate ? Otrijeznite se i pogledajte oko sebe, zivite u obicnom gradicu u kojem su zakazale sve strukture vlasti, pa prljaviji grad nikad nisam vidio, a bio sam u mnogima.
Ne znam gdje si ti bio, ali de malo otidji do Napolija, pa komentarisi. Otkud tebi takav komentar na temi kvalitet novogradnje Sarajevo, nije valjda da se spremas da kupis u "gradicu" stan, a ako ne, onda si zalutao...Sto se tice varosi predlazem ti da obidjes ostatak Bosne i Hercegovine, neki dijelovi ne mogu se ni "gradicem" zvati...
nermin.padez

#95 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by nermin.padez »

Nasli porediti Sarajevo sa Zagrebom, Beogradom i ostalim EU metropolama. Pa naravno da ne moze ali je za Bosnu metropola. Eventualno Banja Luka da se moze nositi :smile:8-)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
febo_acm

#96 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by febo_acm »

Ima li neko iskustva sa Nina stanovima?
bogumila

#97 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by bogumila »

esad_plavi wrote: Glupost cista, zasto udariti investitore po dzepu, zar je njihova duznost da od svojih para kupuju gradjevinsko zemljiste po paprenim cijenama da bi gradili dzabna parking mjesta za sarajevske ublehare?
:lol: :lol: :lol: svidja mi se i ova rijec "investitor" isto :lol: pa nisu investirali u opcinu nego u svoj profit... ispade ko da su napravili narodnu kuhinju, a mi sad bezobrazni hocemo i parking :lol: a "dzabna" ti je isto dobar izbor rijeci, jel to znaci da su stanovi dzaba ili sta?? a ovaj shokirani upit "zar bi investitor trebao nesto kupovati od svojih para" mi je najjaci od svega :lol: :lol: :lol: :lol:
esad_plavi wrote: Zasto im opcine ne dodjele zemljiste maksuz za izgradnju parkinga?
iz istog razloga sto nama ne dodijele stan. komunizam je over.
esad_plavi wrote: Zasto nema neke gradjanske inicijative za izgradnju parking garaze?
zato sto nema ni gradjanske inicijative kad kupis auto da dobijes i kljuc.
esad_plavi wrote: Zasto se gradjani Sarajeva moraju voziti svuda autom kada je Sarajevo prkno od grada koje se predje s kraja na kraj za 30 minuta maksimalno?
merak im.
esad_plavi wrote: Zasto smo papci pa parkiramo na svim mogucim povrsinama?
zato sto kazne nisu dovoljno visoke.
esad_plavi wrote: Zasto na druge svaljujemo probleme koji su posljedica nase letargicnosti, nase pasivnosti i, na koncu, naseg bezobrazluka?
stani pred ogledalo.
Evelinda

#98 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Evelinda »

Mojoj rodjaki je ispao jedan stan u tibri Stup 2 pa se dvoumi. Cula je da ne valjaju stsnovi. U cemu i zasto ne valjaju? Btw stan je u prizemlju
Haris.ba

#99 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Haris.ba »

Đe joj je ispao? :D Kompenzacija?

Nego, je li rođaka vidjela taj stan? Nek ode - pogleda. Sve će joj se samo kazat. Ti prizemni stanovi su dobri ako nemaš nikakvog drugog rješenja u životu. Rijetko koji da ima sunca barem jedan dio dana. Većina je uz samu cestu - nema zelenog pojasa. Gužva je sa parkingom (osim ako ne kupi parking mjesto). Kvalitet izgradnje nije toliko problematičan, koliko način života - ako na stan ne gledaš bukvalno kao pećinu gdje dođeš i spavaš.

Pisano je davno na temi. Po propisima kad se pravi zgrada broj parkinga se mora obezbjediti tako da mora biti parking mjesta koliko i stanova + 10%. Fazon je što u zakonu ne kaže da ta parking mjesta moraju biti javna. Što samo po sebi i nije problem.
Bolje kupiti parking mjesto, nego da bude javni parking - a to investitor naplati kroz veću cijenu kvadrata stana.

P.S.
Neko spomenu ekoing zgrade kod tibre. Ono je za sada propalo - otišla je firma mislim u stečaj.
A i stanovi su im čudni. Ili su prostorije premale ili prevelike a nefunkcionalne. Sobe ko kupei u vozu. Vrata su im na nekim sobama meni lično preuska. Oko 45 cm. Neki stanovi imaju balkone - skoro dužinom stana - ali opet uske, oko 1 metar.
Investitor je ganjo neki nivo, spominjao se neki bazen. Na ulazu u stubište imaš recepciju. Danas je to smiješno, mada kad su se pravile nije bilo tibre 2. Ima tu još svega, ali bolje ne pisati.

Isto, neko spomenu unipromet i blizinu pumpe. Ta pumpa bi se trebala maknuti. Ali onda tu ide nova zgrada. Problem bi što je moguće da bi ta zgrada dobrano ukinula svjetlost postojećoj. Ja ne vidim problem prolaska vozova kao neki veliki. Ima stanova gdje se to i ne osjeti i ne čuje. Ima mana ta zgrada. Ali joj lokacija nije loša.
Evelinda

#100 Re: Kvalitet novogradnje Sarajevo

Post by Evelinda »

Ona je stan gledala u Tibri 2,balkon jeste uzak i nije mracno izgleda toliko.Ne znam sada da li ga ista zaklanja.A sto se parkinga tice ona ne vozi tako da joj to i nije potrebno.Boji se visine i jedino sto i zeli jeste prizmlje.
Post Reply