Ricken wrote:Baš naprotiv BiH mora shvatiti da je unaprijeđenje odnosa sa Srbijom njen cilj i interes. Umjesto Radojičića ja bih volio tamo vidjeti Komšića ili Izetbegovića. Jer Radojičić nam neće vratiti imovinu koju imamo u Srbiji, a to nema šanse da uradiš i bez diplomatskih odnosa.united bosnae wrote:Koliko je danas uraditi sljedece:
1. Zatraziti objasnjenje i javno izvinjenje gospodina Nebojse Stevanovica, Predsjednika parlamenta Srbije. Ukoliko se ovaj oglusi na poziv, bez pogovora povuci ambasadora iz Smrdije i prekinuti sve diplomatske odnose sa tom drzavom.
2. Zatraziti smjenu Igora Radojcica jer nije adekvatno reakovao i branio status RS-a u Smrdiji vec je precutno pristao da drzavnik jedne drzave pogresno i to u vise navrata definise status tog BH entiteta i time nanosi stetu svim gradjanima RS-a a narocito Srba. Ukoliko se Igor Radojcic oglusi na takav javni poziv i ne da ostavku, ignorisati sve odnose sa RS-om do daljnjeg i u javnim medijima poceti tu teritoriju zvati njenim pravim imenom "Okupirana teritorija" ... do daljnjeg.
3. Intenzivirati pregovore o ekonomskoj i kulturnoj saradnji sa Kosovom, Vojvodinom i Sandjakom. Otvoriti kulturni centar Kosovara, Vojvodjana (sandjaklije tako nesto vec imaju u BiH) u BiH a isto tako otvoriti identicne centre u tim "drzavama" da budu privremeno rijesenje dok se ne steknu uslovi za otvaranje BiH ambasada u istim.
Mislim da smo dovoljno udaljeni od Beograda da nema potrebe za očajničkim potezima tipa glumatanja saradnje sa Kosovom ili Vojvodinom. Također jedan od ciljeva bi trebao biti i podrška građanima RS-a koji to žele da dobiju u Srbiji besplatno studiranje, zdravstveno osiguranje, zatim da ulete u programe pomoći oko zapsolenja odnosno da ostvare prava koja imaju i građani Srbije. Srbija treba pokazati da specijalni odnosi nisu tek formalne prirode već da mogu značajno kvalitet života građana RS-a.
Imalo li recept na provokacije Srbije?
- denideni
#76 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
- Ricken
#77 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Čudi me da Avaz to nije objavio, oni vole takve priče. Baš mi je drago ako je istina, lijepo za čuti.
-
In love with Bosnia
#78 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
pazi majku mu, gradjanima RS.Ricken wrote:Također jedan od ciljeva bi trebao biti i podrška građanima RS-a koji to žele da dobiju u Srbiji besplatno studiranje, zdravstveno osiguranje, zatim da ulete u programe pomoći oko zapsolenja odnosno da ostvare prava koja imaju i građani Srbije. Srbija treba pokazati da specijalni odnosi nisu tek formalne prirode već da mogu značajno kvalitet života građana RS-a.
ako bi već da gradjanima RS daš prava koja ima domicilno stanovništvo srbije zašto to isto ne bi dao i svim ostalim gradjanima BiH? mislim, kojom logikom bi gradjani RS trebalo da budu povlašćeni u srbiji više od onih koji dolaze iz FBiH?
- Ricken
#79 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Zato što specijalne veze nepostoje između FBiH, niti BiH i Srbije. To bi mogao biti predmet međudržavnih sporzuma. Druga stvar međudržavni sporazumi uključuju obično dozu reciprociteta, a mislim da naši jadni budžeti (budžet RS i FBiH) to nebi mogli podnijeti. Iako mora se priznati da trenutno u BiH postoji značajan broj studenata i građana rođenih u Srbiji koji ostvaruju jednaka prava kao i Bosanci odnosno Hercegovci po rođenju u BiH. Mislim ja sam samo za balansiranje.In love with Bosnia wrote:pazi majku mu, gradjanima RS.Ricken wrote:Također jedan od ciljeva bi trebao biti i podrška građanima RS-a koji to žele da dobiju u Srbiji besplatno studiranje, zdravstveno osiguranje, zatim da ulete u programe pomoći oko zapsolenja odnosno da ostvare prava koja imaju i građani Srbije. Srbija treba pokazati da specijalni odnosi nisu tek formalne prirode već da mogu značajno kvalitet života građana RS-a.
ako bi već da gradjanima RS daš prava koja ima domicilno stanovništvo srbije zašto to isto ne bi dao i svim ostalim gradjanima BiH? mislim, kojom logikom bi gradjani RS trebalo da budu povlašćeni u srbiji više od onih koji dolaze iz FBiH?
-
harisl
#80 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Sa ovakvim provokacijama nema ni razloga ni mogucnosti imati ikakav zdrav odnos sa Srbijom. Treba prihvatiti da je RS drzava? Da je to rekao piljar, ja mesar, pa eto. Ali to je rekao drzavnik kojem je posao da zna sta je RS i kojoj drzavi pripada. RS moze biti svasta nesta, ali nije drzavaRicken wrote:Baš naprotiv BiH mora shvatiti da je unaprijeđenje odnosa sa Srbijom njen cilj i interes. Umjesto Radojičića ja bih volio tamo vidjeti Komšića ili Izetbegovića. Jer Radojičić nam neće vratiti imovinu koju imamo u Srbiji, a to nema šanse da uradiš i bez diplomatskih odnosa.united bosnae wrote:Koliko je danas uraditi sljedece:
1. Zatraziti objasnjenje i javno izvinjenje gospodina Nebojse Stevanovica, Predsjednika parlamenta Srbije. Ukoliko se ovaj oglusi na poziv, bez pogovora povuci ambasadora iz Smrdije i prekinuti sve diplomatske odnose sa tom drzavom.
2. Zatraziti smjenu Igora Radojcica jer nije adekvatno reakovao i branio status RS-a u Smrdiji vec je precutno pristao da drzavnik jedne drzave pogresno i to u vise navrata definise status tog BH entiteta i time nanosi stetu svim gradjanima RS-a a narocito Srba. Ukoliko se Igor Radojcic oglusi na takav javni poziv i ne da ostavku, ignorisati sve odnose sa RS-om do daljnjeg i u javnim medijima poceti tu teritoriju zvati njenim pravim imenom "Okupirana teritorija" ... do daljnjeg.
3. Intenzivirati pregovore o ekonomskoj i kulturnoj saradnji sa Kosovom, Vojvodinom i Sandjakom. Otvoriti kulturni centar Kosovara, Vojvodjana (sandjaklije tako nesto vec imaju u BiH) u BiH a isto tako otvoriti identicne centre u tim "drzavama" da budu privremeno rijesenje dok se ne steknu uslovi za otvaranje BiH ambasada u istim.
Mislim da smo dovoljno udaljeni od Beograda da nema potrebe za očajničkim potezima tipa glumatanja saradnje sa Kosovom ili Vojvodinom. Također jedan od ciljeva bi trebao biti i podrška građanima RS-a koji to žele da dobiju u Srbiji besplatno studiranje, zdravstveno osiguranje, zatim da ulete u programe pomoći oko zapsolenja odnosno da ostvare prava koja imaju i građani Srbije. Srbija treba pokazati da specijalni odnosi nisu tek formalne prirode već da mogu značajno kvalitet života građana RS-a.
- denideni
#81 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Pa nece objaviti zato sto su to obicni bosanski ljudi koji zele pomoci jedni drugima.Mozes misliti kako je bilo tom braacnom paru te noci i onda dolazi sugradjanka Srpkinja iz njihovog grada u Bih koja ih ne poznaje i nudi svu mogucu pomoc.Njima je dovoljno to sto su se upoznali i pomogli jedni drugima i ne trebaju im novinari a to sto drzava BiH ne pomaze nasim ljudima u nevolji van BiH govori o samoj sebicnosti funkcionera BiH i sluzbenika.Gdje bio ambasador BiH ,da li on gleda vijesti,ali ne zena je sjela u tramvaj i uputila se u bolnicu kod svojih bivsih sugradjana.Ricken wrote:Čudi me da Avaz to nije objavio, oni vole takve priče. Baš mi je drago ako je istina, lijepo za čuti.
-
SprecoM
#82 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Na ovakve priče mi obavezno zasuze oči (postao sam prava plači p.ka)! Iskreno žalim za bivšim vremenima!denideni wrote:,ali ne zena je sjela u tramvaj i uputila se u bolnicu kod svojih bivsih sugradjana.
- Skijaš
#83 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
To nema ama baš nikakve veze s državom Srbijom. Niko ne spori da u toj zemlji ima dobrih ljudi, ja mislim da su takvi čak i većina. Ali kada političari ovako provociraju, to nema veze sa dobrosusjedskim odnosima nego se radi o kontinuitetu jedne hegemonističke politike. Da li bi se taj lik usudio napraviti sličnu egzibiciju pa reći za Kosovo da je "država" i "zemlja" ? Naravno da ne bi. A ti ovakve provokacije ignoriši ako želiš, većini će ipak služiti kao potvrda da se državna i neprijateljska politika Srbije prema BiH nije promjenila. Što opet naravno nema veze s običnim ljudima koji bi ti svakako pomogli, i širom BiH i širom Srbije.denideni wrote:Evo Ti jedan dobar primjer.prije mjesec dana u Beogradu se desi saobracajna nesreca sa teskim posljedicama u kojoj su stradali i BH drzavljani.bRacni par iz BH (grad je u federaciji ) zavrsi u bolnici ,ljudi prestravljeni posto je jedan srbijanski drzavljanin poginuo u saobracajki (njegovom krivicom) a oni su Bosnjaci..Taj bracni par nema nikog u Beogradu,jedna zena izbjeglica iz njihovog grada u BiH koja sa zivi u Beogradu gleda vijesti navece i odmah oblaci se i ide u bolnicu iako ne poznaje ljude.Zatice tesko povrijedjenje ljude i predstavi im se kaze da ce im pomoci ako moze.Neces vjerovati tri dana je ta zena sve sredjivala po Beogradu,od papirologije, hrane,ma sve da bi ovi iz FBIH trazili 1800 km da dodje hitna po njih u Beograd,ta zena im je sredila za 300 eur da beogradska hitna ih prevuce do BiH.Ljudi ne mogu vjerovati kako su bili docekani u Beogradu od svoje sugradjanke bivse do medicinskog osoblja...To su price koje necemo vidjeti na danasnjim medijima .
-
hAZNADAR
#84 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Recept na provokacije bilo na drzavnom nivou ili opcenito medjunacionalnom ne postoji - sve dok se mozes isprovocirati. A Bosnjaci su toliko ranjeni i pretrpjeli i dalje trpe tolike nepravde - da svaka budala moze isprovocirati jer zna slabu tacku. A po nepisanom pravilu - onaj koji reaguje na provokacije u vecini slucajeva gubi.
Tako da je zivjeti sa tim dok smo slabi, zavisni i potlaceni. Kad su nam neki bugarski huligani digli pritisak na utakmici Sarajeva - kako je tek bolno kada vlasnici zemlje iz koje si otjeran u RS ili Beograd kao centar toga upucuje provokacije.
Problem kod Bosnjaka je pored nedorasle politicke elite bez kicme, osjecaja zajednistva i patriotizma,.. - je takodjer i vjecita uloga zrtve kojom se i dalje hranimo. Da smo zrtve - jesmo, - ali postaje vec dosadno kukati sta nam uradise i sta nam rade,.. jer nema efekta niti kod neprijatelja a nit ina medjunarodnom diplomatskom planu gdje kao ocekujemo neku poetsku pravdu.
I kada imas generalnu filozofiju ili opcenarodni standard da si zrtva - svaka provokacija ima svoj efekat i kad mislis da nema gore - opet dodje gora i jos bolnija.
Mozda je vrijeme da se okrene curak i prestane sa kukanjem i samosazaljevanjem. Raditi na tome da si manje slab i bezobrazniji,... mozda neces preko noci rjesiti aktuelne probleme - ali barem smanjiti efekat provokacija. Ionako svako iole stabilan i spreman ne sljivi verbalne provokacije - na to se odrveni vremenom - reaguje se samo na konkretne radnje.
Tako da je zivjeti sa tim dok smo slabi, zavisni i potlaceni. Kad su nam neki bugarski huligani digli pritisak na utakmici Sarajeva - kako je tek bolno kada vlasnici zemlje iz koje si otjeran u RS ili Beograd kao centar toga upucuje provokacije.
Problem kod Bosnjaka je pored nedorasle politicke elite bez kicme, osjecaja zajednistva i patriotizma,.. - je takodjer i vjecita uloga zrtve kojom se i dalje hranimo. Da smo zrtve - jesmo, - ali postaje vec dosadno kukati sta nam uradise i sta nam rade,.. jer nema efekta niti kod neprijatelja a nit ina medjunarodnom diplomatskom planu gdje kao ocekujemo neku poetsku pravdu.
I kada imas generalnu filozofiju ili opcenarodni standard da si zrtva - svaka provokacija ima svoj efekat i kad mislis da nema gore - opet dodje gora i jos bolnija.
Mozda je vrijeme da se okrene curak i prestane sa kukanjem i samosazaljevanjem. Raditi na tome da si manje slab i bezobrazniji,... mozda neces preko noci rjesiti aktuelne probleme - ali barem smanjiti efekat provokacija. Ionako svako iole stabilan i spreman ne sljivi verbalne provokacije - na to se odrveni vremenom - reaguje se samo na konkretne radnje.
- denideni
#85 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Skijas da li to poznajes medjunarodno pravo.Srbija je priznala nezavisnost u suverenitet BiH kao clanice UN.I meni se povraca na Nikolica i SNS i danasnju Srbiju ali sam Seselj da dodje na celo Srbije on moraju postovati teritorijalni integritet BiH kao clanice UN.Sve drugo bi samo dovelo Srbiju pred totalni krah i odlazak sa mape evropskih naroda.Skijaš wrote:To nema ama baš nikakve veze s državom Srbijom. Niko ne spori da u toj zemlji ima dobrih ljudi, ja mislim da su takvi čak i većina. Ali kada političari ovako provociraju, to nema veze sa dobrosusjedskim odnosima nego se radi o kontinuitetu jedne hegemonističke politike. Da li bi se taj lik usudio napraviti sličnu egzibiciju pa reći za Kosovo da je "država" i "zemlja" ? Naravno da ne bi. A ti ovakve provokacije ignoriši ako želiš, većini će ipak služiti kao potvrda da se državna i neprijateljska politika Srbije prema BiH nije promjenila. Što opet naravno nema veze s običnim ljudima koji bi ti svakako pomogli, i širom BiH i širom Srbije.denideni wrote:Evo Ti jedan dobar primjer.prije mjesec dana u Beogradu se desi saobracajna nesreca sa teskim posljedicama u kojoj su stradali i BH drzavljani.bRacni par iz BH (grad je u federaciji ) zavrsi u bolnici ,ljudi prestravljeni posto je jedan srbijanski drzavljanin poginuo u saobracajki (njegovom krivicom) a oni su Bosnjaci..Taj bracni par nema nikog u Beogradu,jedna zena izbjeglica iz njihovog grada u BiH koja sa zivi u Beogradu gleda vijesti navece i odmah oblaci se i ide u bolnicu iako ne poznaje ljude.Zatice tesko povrijedjenje ljude i predstavi im se kaze da ce im pomoci ako moze.Neces vjerovati tri dana je ta zena sve sredjivala po Beogradu,od papirologije, hrane,ma sve da bi ovi iz FBIH trazili 1800 km da dodje hitna po njih u Beograd,ta zena im je sredila za 300 eur da beogradska hitna ih prevuce do BiH.Ljudi ne mogu vjerovati kako su bili docekani u Beogradu od svoje sugradjanke bivse do medicinskog osoblja...To su price koje necemo vidjeti na danasnjim medijima .
- Skijaš
#86 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Ovo što pišeš liči na objašnjenje da je ukopavanje artiljerije oko Sarajeva bilo samo dio vježbe. Mislim, pred očima su cijevi okrenute prema gradu, a objašnjenje totalno neko lijevo. Isto i sada, imamo crno na bijelo da manji entitet smatraju državom i zemljom, a ti me uvjeravaš da je to nebitno, da se ne treba osvrtati na tu provokaciju. Da se ne osvrćemo na provokacije Dodika, da se ne osvrćemo na provokacije Vlajkija, da se ne osvrćemo na provokacije Srbije, a nemaš pojma kako me to podsjeća na period od prije 20 godina kad je naivno Sarajevo vjerovalo da će zatvaranjem očiju pred velikosrpskim divljanjem izbjeći konfrontaciju. Kao, ako zatvorimo oči, ni nas niko ne vidi. Ako mi nećemo rat, rata neće biti. Naivno i idiotski.denideni wrote:Skijas da li to poznajes medjunarodno pravo.Srbija je priznala nezavisnost u suverenitet BiH kao clanice UN.I meni se povraca na Nikolica i SNS i danasnju Srbiju ali sam Seselj da dodje na celo Srbije on moraju postovati teritorijalni integritet BiH kao clanice UN.Sve drugo bi samo dovelo Srbiju pred totalni krah i odlazak sa mape evropskih naroda.Skijaš wrote:To nema ama baš nikakve veze s državom Srbijom. Niko ne spori da u toj zemlji ima dobrih ljudi, ja mislim da su takvi čak i većina. Ali kada političari ovako provociraju, to nema veze sa dobrosusjedskim odnosima nego se radi o kontinuitetu jedne hegemonističke politike. Da li bi se taj lik usudio napraviti sličnu egzibiciju pa reći za Kosovo da je "država" i "zemlja" ? Naravno da ne bi. A ti ovakve provokacije ignoriši ako želiš, većini će ipak služiti kao potvrda da se državna i neprijateljska politika Srbije prema BiH nije promjenila. Što opet naravno nema veze s običnim ljudima koji bi ti svakako pomogli, i širom BiH i širom Srbije.
Jedna od ozbiljnih kritika na račun Izetbegovića je i to što, gledajući šta rade velikosrpski elementi Dubrovniku i Vukovaru, nije zauzeo oštriji stav prema velikosrbima i otpočeo ozbiljnije pripreme za konfrontaciju. Hoće li se istu grešku ponovo napraviti i kakvu ulogu u tom kontekstu ima između ostalih i tvoj poziv da zatvaramo oči pred ovim aktuelnim okretanjem cijevi prema Sarajevu ? Nije li ustvari tvoj poziv na ignorisanje provokacija ubrizgavanje sedativa žrtvi koju se planira eutanazirati ?
- denideni
#87 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Strah je opravdan ali u strahu su velike oci
.OK treba reagovati ali porediti devedesete i 2012 godinu je najblaze receno paranoja.Svaki takav potez Srbije ili RS ce biti samoubistvo za obje strane i to sam ti napisao vise puta.
Last edited by denideni on 14/08/2012 10:42, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#88 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
E dobro ti se zahvalio. Svojata tvoju domovinu kao vlastitu guberniju, Srbe i ne spominje, osim kad šalje svoje ljude Dodiku na noge da uz zastavu RS-a pilave o saradnji, o hodočašćima Beogradu da ne pričam.
Takvi ko ti nisu ništa bolji od bosanskih Srba i Hrvata: kao i njima, tebi državotvorna svijest seže do komšijskog plota preko kojeg možeš plaziti jezik i čupkati šljive da razljutiš dušmane, ali ljubavi prema domovini i nacionalnog ponosa nemaš ni za paraolimpijskih igara
Rugati se nesreci ljudi koju su prouzrokovali njegovi sunarodnjaci moze samo zadnja gnjida i moralni otpad.
I kad vam se kaze ko ste i sta ste,cvilite o planetarnoj nepravdi,generalizaciji i cemu sve ne.
Zamolio bih administraciju da, ukoliko zeli ocuvati stupanj normalne komunikacije na i dignitet ovog foruma,sankcionira ove koji malo-malo pominju paraolimpijske igre.A ovaj "Nekavalaitrebatako"nije jedini, "odabrano" je to drustvo:"Amko 76","Gidora" ...
-
zavrzlama
#89 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Imamo....odrzavat svijest Bosanaca i Hecegovaca da je srbija ideoloski neprijatelj BIH,da ce srbija rusiti BIH do posljednjeg BIH srbina,da ce srbija izazvat ponovo rat u BIH uz pomoc BIH srba,da ce srbija izgubiti vojvodinu i sandzak pokusavajuci da podijeli BIH,da ce srbija izgubiti clanstvo u EU radi pokusaja podjele BIH itd itd....
srbijanska crkvena,politicka i intelektualna elita se ne moze pomiriti da je srbija teritorijalno ,ekonomski i vojno ista ili slabij od susjednih drzava i sve ce uraditi da pomocu topovskog mesa u BIH se teritorijalno prosiri...zrtva ce biti BIH srbi...
srbijanska crkvena,politicka i intelektualna elita se ne moze pomiriti da je srbija teritorijalno ,ekonomski i vojno ista ili slabij od susjednih drzava i sve ce uraditi da pomocu topovskog mesa u BIH se teritorijalno prosiri...zrtva ce biti BIH srbi...
-
zavrzlama
#90 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
nije tacno...sutra bi srbija zrtvovala 90% srba u BIH,za samo milimetar BIH preko Drine..srbiju ne interesuje narod,njih inetresuje teritorija....denideni wrote:Strah je opravdan ali u strahu su velike oci.OK treba reagovati ali porediti devedesete i 2012 godinu je najblaze receno paranoja.Svaki takav potez Srbije ili RS ce biti samoubistvo za obje strane i to sam ti napisao vise puta.
- Skijaš
#91 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Dakle treba reagovati na ove provokacije ? To je to. Ništa više i ne tražim. Nisam rekao da treba dizati vojsku, nego da Srbija šalje pogrešne poruke i da zbog tog Sarajevo treba reagovati a ne ignorisati to.denideni wrote:Strah je opravdan ali u strahu su velike oci.OK treba reagovati ali porediti devedesete i 2012 godinu je najblaze receno paranoja.Svaki takav potez Srbije ili RS ce biti samoubistvo za obje strane i to sam ti napisao vise puta.
-
nemoguce vruce
#92 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
[quote="zavrzlama"]Imamo....odrzavat svijest Bosanaca i Hecegovaca da je srbija ideoloski neprijatelj BIH,da ce srbija rusiti BIH do posljednjeg BIH srbina,da ce srbija izazvat ponovo rat u BIH uz pomoc BIH srba,da ce srbija izgubiti vojvodinu i sandzak pokusavajuci da podijeli BIH,da ce srbija izgubiti clanstvo u EU radi pokusaja podjele BIH itd itd....
srbijanska crkvena,politicka i intelektualna elita se ne moze pomiriti da je srbija teritorijalno ,ekonomski i vojno ista ili slabij od susjednih drzava i sve ce uraditi da pomocu topovskog mesa u BIH se teritorijalno prosiri...zrtva ce biti BIH srbi...[/quote
I to svaki dan, svakom prilikom,a narocito sopstvenoj djeci...
srbijanska crkvena,politicka i intelektualna elita se ne moze pomiriti da je srbija teritorijalno ,ekonomski i vojno ista ili slabij od susjednih drzava i sve ce uraditi da pomocu topovskog mesa u BIH se teritorijalno prosiri...zrtva ce biti BIH srbi...[/quote
I to svaki dan, svakom prilikom,a narocito sopstvenoj djeci...
-
karakondzula
#93 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Kako mislis reagovat, mislim da ne mozemo trazit protjerivanje srbijanskog ambasadora bez konsenzusa u predsjednistvu. Da li se mozemo pozivat na legalni i legitimni ustav republike bih u kojem se kaze da se izmjene ustava mogu vrsiti samo u parlamentu dvotrecinskom vecinom, a znamo da dejton nije prosao parlamentarnu proceduru. Mislim da moramo ako nista onda inscenirat neki problem kako bi opet dosli u fokus MZ, ovakvim tavorenjem mislim da idemo samo na ruku velikosrbima, zamaranje i nas i MZ je njihov cilj.Skijaš wrote:Dakle treba reagovati na ove provokacije ? To je to. Ništa više i ne tražim. Nisam rekao da treba dizati vojsku, nego da Srbija šalje pogrešne poruke i da zbog tog Sarajevo treba reagovati a ne ignorisati to.denideni wrote:Strah je opravdan ali u strahu su velike oci.OK treba reagovati ali porediti devedesete i 2012 godinu je najblaze receno paranoja.Svaki takav potez Srbije ili RS ce biti samoubistvo za obje strane i to sam ti napisao vise puta.
- Skijaš
#94 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Pa doći do internog dogovora među sarajevskim političarima da neće biti sastanaka sa onim likovima koji kažu da nije bilo genocida ili manji entitet nazovu državom, sve dok se isti ne distanciraju od tih provocirajućih stavova. I onda sarajevske gnjide održe zajedničku konferenciju za štampu u kojoj iznesu taj zajednički stav.karakondzula wrote:Kako mislis reagovatSkijaš wrote:Dakle treba reagovati na ove provokacije ? To je to. Ništa više i ne tražim. Nisam rekao da treba dizati vojsku, nego da Srbija šalje pogrešne poruke i da zbog tog Sarajevo treba reagovati a ne ignorisati to.denideni wrote:Strah je opravdan ali u strahu su velike oci.OK treba reagovati ali porediti devedesete i 2012 godinu je najblaze receno paranoja.Svaki takav potez Srbije ili RS ce biti samoubistvo za obje strane i to sam ti napisao vise puta.
Hoće li sarajevske gnjide to uraditi ? Neće, to su nule i kao ljudi i kao političari.
-
karakondzula
#95 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Za svaku porusenu crkvu i dzamiju u manjem traziti odstetu, za svakog zatvorenog u srpskim logorima, za svakog ubijenog, ici na ekonomski kolaps manjeg. Civilne zrtve sarajevske opsade su tuzile manji na osnovu presude generalu milosevicu (cini mi se) ne znam dokle je to doslo. Trebali bi angazovat najbolje advokate za te poslove, bukvalno ih dovesti do toga da vise nemaju odakle da placaju ratne reparacije sami sebe ukinu pa onda drzava kao sljednik entiteta nek isplati odstetu
-
In love with Bosnia
#96 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
pazi sad, tanki budžeti neće izdržati gradjane FBiH ali će izdržati gradjane RS.Ricken wrote:
Zato što specijalne veze nepostoje između FBiH, niti BiH i Srbije. To bi mogao biti predmet međudržavnih sporzuma. Druga stvar međudržavni sporazumi uključuju obično dozu reciprociteta, a mislim da naši jadni budžeti (budžet RS i FBiH) to nebi mogli podnijeti. Iako mora se priznati da trenutno u BiH postoji značajan broj studenata i građana rođenih u Srbiji koji ostvaruju jednaka prava kao i Bosanci odnosno Hercegovci po rođenju u BiH. Mislim ja sam samo za balansiranje.
"specijalne veze" srbije i RS su jedna od mnogo grešaka koje je doneo dejtonski sporazum. vrlo bih volela da znam koji od stranih zvaničnika je bio dovoljno glup da prvi prihvati mogućnost njihovog uspostavljanja i na taj način, posredno, još u samom dejtonu, da legitimitet pogubnoj politici "svih srba u jednoj državi".
- Ricken
#97 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Nisi shvatila. Uređenje odnosa BiH i Srbije je predmet sporazuma i reciprociteta, i u tom kontekstu budžeti ni FBiH ni Republike Srpske nebi mogli podnijeti opterečenja. Specijalne veze već postoje između RS i RS, a ako su prave i iskrene šta fali Beogradu jedno 100.000 mladih iz RS-a, nek se djeca školuju, pa i nek rade, svakako je u Srpskoj 40% nezaposlenih. Perspektiva tanka.In love with Bosnia wrote:pazi sad, tanki budžeti neće izdržati gradjane FBiH ali će izdržati gradjane RS.Ricken wrote:
Zato što specijalne veze nepostoje između FBiH, niti BiH i Srbije. To bi mogao biti predmet međudržavnih sporzuma. Druga stvar međudržavni sporazumi uključuju obično dozu reciprociteta, a mislim da naši jadni budžeti (budžet RS i FBiH) to nebi mogli podnijeti. Iako mora se priznati da trenutno u BiH postoji značajan broj studenata i građana rođenih u Srbiji koji ostvaruju jednaka prava kao i Bosanci odnosno Hercegovci po rođenju u BiH. Mislim ja sam samo za balansiranje.
"specijalne veze" srbije i RS su jedna od mnogo grešaka koje je doneo dejtonski sporazum. vrlo bih volela da znam koji od stranih zvaničnika je bio dovoljno glup da prvi prihvati mogućnost njihovog uspostavljanja i na taj način, posredno, još u samom dejtonu, da legitimitet pogubnoj politici "svih srba u jednoj državi".
Ovaj drugi dio o čemu pričaš je produkt rata i oružja a ne pameti i logike.
- It_is_a_Leclerc
#98 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
Recept je da se bošnjački politički korpus ujedini te zatraži parlamentarnu raspravu o ovom ekscesu, raspravu u predsjedništvu (vanjsku politiku vodi Predsjedništvo), upozorenje Evropskoj komisiji, Vijeću za implementciju mira, Ambasadrou Republike Srbije u BiH, kao i obraćanjem protestnim pismom predsjedniku Nikoliću, premijeru Dačiću i ovom rashodovanom Stefanoviću kojeg bi potpisali predsjednici SDA, SDP, S BiH, SBB, Ns Radom za boljitak, SDU, HSP, HDZ 1990, i drugih zainteresovanih političkih partija.
U tome nema ništa optužujuće niti sankcionarno, ali odgovor u vidu jasnog političkog pritiska mora postojati.
U tome nema ništa optužujuće niti sankcionarno, ali odgovor u vidu jasnog političkog pritiska mora postojati.
-
karakondzula
#99 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?
To je to, ajmo sad da to sto se kaze nabacimo na papis i posaljemo na adrese ovih sto kazu da su pro-bosanske stranke.It_is_a_Leclerc wrote:Recept je da se bošnjački politički korpus ujedini te zatraži parlamentarnu raspravu o ovom ekscesu, raspravu u predsjedništvu (vanjsku politiku vodi Predsjedništvo), upozorenje Evropskoj komisiji, Vijeću za implementciju mira, Ambasadrou Republike Srbije u BiH, kao i obraćanjem protestnim pismom predsjedniku Nikoliću, premijeru Dačiću i ovom rashodovanom Stefanoviću kojeg bi potpisali predsjednici SDA, SDP, S BiH, SBB, Ns Radom za boljitak, SDU, HSP, HDZ 1990, i drugih zainteresovanih političkih partija.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#100 Re: Imalo li recept na provokacije Srbije?

Providni leci sa potpisom neke od tajnih službi!
Objavljeno: 11.08.2012
Odgovor inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ CIK-u
„Na raspirivanje mržnje odgovaramo krivičnom prijavom”
Foto:Source.ba/Amar Čelik
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" saopćila je da su se u Srebrenici danas pojavili leci sadržaja "Poruka: Glasajmo za Srebrenicu. Uime Allaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna noć bude naš zavjet, nek` se svi Srbi protjeraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće Bošnjačka!".
Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" tim je povodom saopćila da je naziv inicijative "Glasajmo za Srebrenicu" ime koje za nju koriste srbijanski i mediji sa sjedištem u Republici Srpskoj u hajci koju već mjesecima vode protiv ove inicijative.
"Smatramo da su autori ovog i ranijeg letka koji se pojavio u Skelanima i koji poziva na linč naših sugrađana isti, i da neodgovorno prizivaju krv i to na mjestu u kojem je prije 17 godina počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne. Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" najoštrije osuđuje sadržaj i autore ovog letka", ističe se u saopćenju.
Inicijativa traži od MUP-a RS da pokrene istragu jer je sadržaj letka takav da izaziva nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost, što je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske.
"Pošto je MUP RS-a s entitetskim ministrom Čađom na čelu u posljednja tri mjeseca demonstrirao da je glavna poluga političke represije nad građanima nesrpske nacionalnosti u RS-u i zbog toga što smo sigurni da oni to neće uraditi po službenoj dužnosti, inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" podnijet će u ponedeljak krivičnu prijavu protiv N.N. počinitelja - autora i distributera ovog letka Okružnom tužilaštvu Bijeljina, sa zahtjevom za pokretanje istrage", dodaje se u saopćenju.
U inicijativi ocjenjuju da spremnost entitetskih i lokalnih srpskih političara da podrivaju mir i stabilnost u istočnoj Bosni najbolje govori o njihovim namjerama u slučaju da pobijede na lokalnim izborima u Srebrenici.
"Zato će odgovor građana Srebrenice i BiH u preostale dvije sedmice kampanje biti još masovnija registracija", zaključuje se u saopćenju ove inicijative.
(Fena)