Pitanje je i kakva su ulja koristena u tim motorima.esso_sa wrote:Ja bi samo da se nadovezem na emkov komentar o potrosnji ulja... I ja mislim da je ta potrosnja ulja kod 2.0 TDI motora vise mahalska prica pokrenuta sa par izolovanih slucajeva... Iako su 2.0 TDI motori poznati kao "motori visokih tolerancija" a kod takve koncepcije motora se povecana potrosnja ulja smatra normalnim, praksa je pokazala da je ta potrosnja bila prisutna uglavnom za vrijeme razrade odnosno, u prvih par hiljada km nakon kupovine novog auta, nakon cega bi se potrosnja ulja vratilau normalu
I ako trosi vise ulja, prije ce biti da je uzrok toj potrosnji turbina na samrti a ne motor kao motor...
Evo moj primjer, od posljednje zamjene ulja sam presao nekih 4000km od cega je cca 2000km bilo na autoputu i nivo ulja je opao za mozda 1mm ispod oznake MAX
2.0 TDI jeste imao mana u odnosu na 1.9 TDI ali su na novijim serijama te mane uglavnom otklonjene. 1.9 TDI ima bolju istoriju pouzdanosti u odnosu na 2.0 TDI ali se po obrtnom momentu i snazi ne moze ni porediti sa 2.0 TDI. Da ne pricam o chipovanom 2.0 TDI koji tad "naraste" za jos 30 ks i nekih 50 Nm momenta i doslovno se pretvori u zivotinju na cesti.... Smijesno mi je ovo reci za dizela, vise sam ljubitelj benzinaca (imam jos 2 benzinca u garazi) ali mora se skinuti kapa obrtnom momentu koji proizvodi 2.0 TDI naftarica
To sto odredjeno ulje ispunjava 505.01 ne znaci da je dobro.
U americi su 1.9tdi imali ogromnih problema sa bregastim osovinama jer je VW masovno korsition Castrolov 5W30 505.01 koji je pravljen u americi. Kako u SAD standardi o tome sta je sinteticko ulje a sta nije, nije toliko strog kao u EU, Castrol je pod punim sintetickim uljima prodavao HC ulja sa vrlo losom bazom.
Na kraju su vlasnici dosli do zakljucka da Shell Rotella 5W40 koja je prvljena za koristenje u kamionima extra odgovara ovim motorima.
Masa ljudi je u SAD koristila Shell Rotellu u 2.0tdi koji je za SAD ugradjivan u zadnje verzije B5 Passata, i nikakvih problema nije bilo.
Stoga, za BH trziste, moj savjet ovom kupcu je da koristi 5W40 505.01 upravo zbog vecih tolerancija tog motora, ali da dobro bira proizvodjaca ulja.
Liqui Moly je u BiH original 100%, Optima se pokazla dobra, INA je original, OMV i sl.