Ko je započeo rat u SFRJ ?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
karanana

#76 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by karanana »

ne bi oni nikad bosnu pustili kao sto su pustili crnu goru nakon 4 rata.
ostanak u jugoslaviji bi znacio otcjepljenje zapadne hercegovine i kraj BiH u granicama u kojim je bila. i to bi bio pocetak njenog rasparcavanja. i mozda bi danas na podrucju BiH bile 3 drzave a ni u kom slucaju ne vjerujem da bi bila avnojevska gradjanska BiH.
uostalom, situacija je bila zategnuta vec 1991. mnogo prije referenduma. bilo je ravno, bili su svakojaki incidenti pucanja na policiju, vojsku, barikade, naoruzane formacije, sao ove, sao one.....republika srpska je osnovana 2-3 mjeseca prije referenduma. i ovaj jugosloven tvrdi da je referendum kriv i da je referendum razbio jugoslovenstvo.
Last edited by karanana on 09/08/2012 15:12, edited 1 time in total.
SmokingMan

#77 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by SmokingMan »

Catala Cule wrote:
Catala Cule wrote:
Srbi i dan danas imaju kompleks koji je imala Njemačka u WWII. Nijemci su mislili da su oni najsuperiornija rasa, da je germanska rasa bozanska rasa, a ovi ostali su izrodi i ne treba da postoje. Takvi su i srbi. Oni misle da je citav balkan njihov, da je bog srbin, da je svemir srpski, da su sume srpske, da su sve rijeke na svijetu srpske. Muka mi je od ove price. Nisu svi srbi cetnici sto se kaze, ali oni koji ovako misle su bolesni stvarno, ne znam dokle to moze da ide.
Poslije ovoga se više nema šta reći. :thumbup:

PS.Molio bih admina da se tema zatvori,neke stvari bi mogle otići stranputicom...
Ali Kemal

#78 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Ali Kemal »

Sta bi bilo kad bi bilo, ne zna niko, ali eto ja bih rekao da se Zapadna Hercegovina ne bi otcijepila.
Cinjenica je ono sto jeste, a to je da je prakticno avnojevska BiH unistena, i to vjerovatno zauvijek.
Pored svakojakog razaranja, raseljavanja, poginulih, diferencijacije naroda tako da su sada multietnicke sredine gotovo nestale, imamo naslijedje nacionalizma koje nema sanse da utihne i jasno je da nacionalizma odnosi pobjedu kada je bilo sta drugo u pitanju, tako da uopste ne postoje razvojni projekti na nivou drzave, dok je narod manje vise zaslijepljen time sta je reko Dodik, sta je reko Komsic, Zlaja, Suljo...
mostar036

#79 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

I ja mislim da se zapadna Hercegovina ne bi ocijepila da je BiH ostala u SFRJ jer hrvati ne bi mogli protiv srba i bošnjaka skupa,a sad dal bi se BiH za 10-15 godina otcjepila od Jugoslavije bez rata u to nisam siguran mada sve zavisi ko bi bio na vlasti u Srbiji.Crna Gora se otcijepila zato što ona tadašnjoj vlasti u Srbiji nije bila u interesu,da Crna Gora 1992. nije htjela ostati u Jogoslaviji Milošević ne bi imao alibi za rat,jer da nije htjela Crna Goru Jugoslaviju,Jugoslavije tada više ne bi ni bilo,a Milošević se borio za Jugoslaviju a ne za veliku Srbiju.
karanana

#80 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by karanana »

i makedoniju slobodno izbrisi iz te jugoslavije.

i onda bi bosnjaci isli da brane zapadne srpske zemlje knin, baranju i zapadnu slavoniju od najezde tudjmanovih ustaskih bojovnika.

onakvi jugosloveni kakvi su marshirali ulicama vukovara, okolinom dubrovnika, krajinom....meni ne trebaju.
Last edited by karanana on 09/08/2012 15:48, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#81 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by ultima_palabra »

Pa de facto je i imala samostalnu vlast 1992... u tom slučaju na kraju bi Tuđman i Milošević priznali stanje na terenu, odnosno razmijenili WestHerz i Kninsku krajinu.
mostar036

#82 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Makeodoniju iako su neki srbi nazivali Južnom Srbijom je Milošević pustio zato što tamo ima mali broj srba,a i već je bio počeo rat u Hrvatskoj.Na sličan način je pustio i Sloveniju samo je tamo malo bilo rata.
karanana

#83 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by karanana »

mostar036 wrote:I ja mislim da se zapadna Hercegovina ne bi ocijepila da je BiH ostala u SFRJ jer hrvati ne bi mogli protiv srba i bošnjaka skupa,a sad dal bi se BiH za 10-15 godina otcjepila od Jugoslavije bez rata u to nisam siguran mada sve zavisi ko bi bio na vlasti u Srbiji.Crna Gora se otcijepila zato što ona tadašnjoj vlasti u Srbiji nije bila u interesu,da Crna Gora 1992. nije htjela ostati u Jogoslaviji Milošević ne bi imao alibi za rat,jer da nije htjela Crna Goru Jugoslaviju,Jugoslavije tada više ne bi ni bilo,a Milošević se borio za Jugoslaviju a ne za veliku Srbiju.
ako se milosevic borio za jugoslaviju, sto je povukao vojsku iz slovenije za 5 dana i zgurao je u bosnu i na granice republike srpske krajine?
ja ne znam sta se treba desiti pa da neki ljudi skontaju ko se za sta borio. ne mogu vise da se raspravljam. da ponovim pitanje: jesu li se i one bradonje iz vukovara iz 91. borile za jugoslaviju? hvala im.
In love with Bosnia

#84 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by In love with Bosnia »

karanana wrote:
ako se milosevic borio za jugoslaviju, sto je povukao vojsku iz slovenije za 5 dana i zgurao je u bosnu i na granice republike srpske krajine?
ja ne znam sta se treba desiti pa da neki ljudi skontaju ko se za sta borio. ne mogu vise da se raspravljam. da ponovim pitanje: jesu li se i one bradonje iz vukovara iz 91. borile za jugoslaviju? hvala im.
u samom početku, a govorim sa pozicije nekoga ko je devedesete (pre)živeo u srbiji, izgovor za reagovanje JNA na preuzimanje slovenačkih graničnih prelaza sa austrijom od strane TO jeste bilo očuvanje jugoslavije ali je priča veoma brzo prerasla u "sve srbe u jednoj državi".

u kratkom sukobu sa slovenačkim jedinicama TO JNA je izvukla deblji kraj. jedinice su uglavnom bile sastavljene od momaka koji su upućivani na služenje vojnog roka nakon završene srednje škole i upad roditelja tih vojnika na sednicu skupštine srbije je bio povod za njihovo povlačenje iz slovenije.

milošević i vojni vrh su tokom tog sukoba shvatili da ne mogu mnogo da računaju na mladiće iz redovnog sastava JNA te se krenulo sa formiranjem dobrovoljačkih jedinica koje su bile daleko motivisanije (ko nacionalizmom, pričom o srpskim ognjištima, grobovima, jamama, jasenovcem i slično a ko mogućnošću za pljačku) i kao takve nemerljivo pogodnije za ostvarenje krajnjeg cilja. ako ništa drugo, bio je siguran da se mame neće zaputiti na front da vrate svoju "decu" kućama.
Last edited by In love with Bosnia on 09/08/2012 16:12, edited 1 time in total.
mostar036

#85 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Samo da vas potsjetim da je zvanična himna SR Jugoslavije bila Hej Slaveni a i da se 29. novembar sve do njegove smjene obilježavao kao dan državnosti.
karanana

#86 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by karanana »

e ovo je zaista postala smesna tema.

evo ti jedna koja je jos uvijek aktuelna da te podsjeti na hejslovene, mozda i njima fali jugoslavija pa su je sacuvali.

Last edited by karanana on 09/08/2012 16:17, edited 1 time in total.
mostar036

#87 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Dobro,činjenica je da je srba bilo puno u Bih i Hrvatskoj i da je Milošević mislio da može sve to osvojit jer je imao i vojsku,a i svi su ti srbi bili za Jugoslaviju.Ali isto bi tako radili npr hrvati da je glavni grad bio Zagreb,sigurno ni oni ne bi htjeli da BiH odvoji od Jugoslavije.
mostar036

#88 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

karanana wrote:e ovo je zaista postala smesna tema.

evo ti jedna koja je jos uvijek aktuelna da te podsjeti na hejslovene, mozda i njima fali jugoslavija pa su je sacuvali.

Tito je od njih plagirao himnu ali je bar našao himnu koji su svi volili i osjećali svojoj,a ovi danas političari u BiH se 15 godina ne mogu dogovorit oko teksta BH himne.
In love with Bosnia

#89 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

mostar036 wrote:Dobro,činjenica je da je srba bilo puno u Bih i Hrvatskoj i da je Milošević mislio da može sve to osvojit jer je imao i vojsku,a i svi su ti srbi bili za Jugoslaviju.Ali isto bi tako radili npr hrvati da je glavni grad bio Zagreb,sigurno ni oni ne bi htjeli da BiH odvoji od Jugoslavije.
mašiš, i to mnogo.

srbija je sebe videla kao personifikaciju jugoslavije a to nije videlo izvorne jugoslovenske ideje, ali ni blizu. :)
karanana

#90 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by karanana »

"in love", 1000% si u pravu, ali ja sam umoran od ove teme jer je zaista tesko nekome sad nesto dokazivati. ako neko nije za 20 godina uvidio ko je sta htio u bivsoj jugoslaviji i za kakve se ciljeve borio, onda ovo tipkanje nece pomoci.
mostar036

#91 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Ali nisu samo srbi krivi za rat,jesu možda najviše,ali nisu jedini krivci.
Ali Kemal

#92 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Ali Kemal »

In love with Bosnia wrote:
mostar036 wrote:Dobro,činjenica je da je srba bilo puno u Bih i Hrvatskoj i da je Milošević mislio da može sve to osvojit jer je imao i vojsku,a i svi su ti srbi bili za Jugoslaviju.Ali isto bi tako radili npr hrvati da je glavni grad bio Zagreb,sigurno ni oni ne bi htjeli da BiH odvoji od Jugoslavije.
mašiš, i to mnogo.

srbija je sebe videla kao personifikaciju jugoslavije a to nije videlo izvorne jugoslovenske ideje, ali ni blizu. :)
Slazem se. Slicno se sada dogadja u BiH.
mostar036

#93 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Ali Kemal wrote:
In love with Bosnia wrote:
mašiš, i to mnogo.

Slazem se. Slicno se sada dogadja u BiH.
Samo što to ne rade sad srbi.
mušema

#94 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mušema »

Catala Cule wrote:Sory, sam sam sebe citir'o koliko sam vise popizdio od ove price. Jebiga, huja me spopala :D
Polako kralju, sabura :P
AleksoMKD

#95 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by AleksoMKD »

mostar036 wrote:BiH i Makedonija su bili za opstanak Jugoslavije.
I ja mislim tako.

Realno je Makedonija navise dobrog videla u vreme SFRJ. Kad raspravljam sa "patriotama" koji pljuju po SFRJ (OK, ima i za pljuvanje, nije da nema) jednostavno ih pitam da mi navedu period od 50 godina u zadnjih koliko hoce vekova kad su Makedonci ziveli bolje, imali vise prava i sigurnosti kao i kad su imali pravo na svoj jezik, skupstinu, skolu, akademiju nauka i.t.d. Svi odmah zasute.

Secam se kad je bio referendum da je pitanje bilo nesto otprilike ovako:

Dali ste za nezavisnu Makedoniju u sklopu Jugoslavije ili druge Jugoslovenske zajednice?

I dole imas za zaokruzit Za ili Protiv. Nikako Da i Ne.
Moja baka je zaokruzila Za jer je mislila da time glasa za ostajanje Makedonije u Jugi. Ko bi glasao protiv Makedonije.
Kad se JNA povlacila iz Makedonije ljudi su mahali vojsci, iskreno vam kazem. Stariji ljudi su i plakali.

Isto tako mislim da je deo tezine oko raspada SFRJ bio i finansiski.
Makedonija, Crna Gora i Kosovo su uvek bili u minusu. Kao nerazvijene republike i oblasti uvek su popunjavali budzet pomocu federalne pomoci.
Sigurno je i to doprinelo. Ovima drugima skurcilo da placaju siromahe ili sta vec.
mostar036

#96 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by mostar036 »

Jugoslavija se raspala zato što nakon Tita nije mogao doći novi "Tito".
Renta

#97 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Renta »

Ljudi, zar ne shvaćate da je ova tema podvala koja služi velikosrpskim pretenzijama i politici Beograda koja želi krivotvoriti povijest, obrnuti slijed događaja, sakriti ili zamagliti razloge sukoba što je njihova već uhodana politika od Ilije Garašanina. Svaka Jugoslavija je u Beogradu zamišljena kao grobnica i talionica drugih naroda bilo milom (asimilacijom drugih, naseljavanjem Srba i prednost kod zapošljavanja, iseljavanjem drugih naroda radi nemogućnosti zapošljavanja jer srbi uvijek imaju prednost i slični velikosrpski recepti) bilo silom (ako se pobuniš protiv hegemonije srba onda ti slijedi ili zatvor ili grob).

Naziv teme ne samo da vrijeđa ljudski razum u 21. stoljeću nego je i sramota poslije svega što su prošle Hrvatska i BiH u prošlom ratu da se uopće dopušta na ovom forumu.
Izgleda da imamo kratko pamćenje pa si priželjkujemo još jedan Vukovar, Dubrovnik, Škabrnju, Bijeljinu, Prijedor, Sarajevo, Srebrenicu, Zvornik.....čisto da se podsjetimo tko započinje sukobe i ratove na ovim prostorima.
Last edited by Renta on 10/08/2012 12:29, edited 1 time in total.
oridjidji

#98 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by oridjidji »

Renta wrote:Ljudi, zar ne shvaćate da je ova tema podvala koja služi velikosrpskim pretenzijama i politici Beograda koja želi krivotvoriti povijest, obrnuti slijed događaja, sakriti ili zamagliti razloge sukoba što je njihova već uhodana politika od Ilije Garašina. Svaka Jugoslavija je u Beogradu zamišljena kao grobnica i talionica drugih naroda bilo milom (asimilacijom drugih, naseljavanjem Srba i prednost kod zapošljavanja, iseljavanjem drugih naroda radi nemogućnosti zapošljavanja jer srbi uvijek imaju prednost i slični velikosrpski recepti) bilo silom (ako se pobuniš protiv hegemonije srba onda ti slijedi ili zatvor ili grob).

Naziv teme ne samo da vrijeđa ljudski razum u 21. stoljeću nego je i sramota poslije svega što su prošle Hrvatska i BiH u prošlom ratu da se uopće dopušta na ovom forumu.
Izgleda da imamo kratko pamćenje pa si priželjkujemo još jedan Vukovar, Dubrovnik, Škabrnju, Bijeljinu, Prijedor, Sarajevo, Srebrenicu, Zvornik.....čisto da se podsjetimo tko započinje sukobe i ratove na ovim prostorima.
:thumbup:
Renta

#99 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Post by Renta »

Da sa Srbijom trajnog mira nikad neće biti govori i drugi memorandum SANU. Teren opet pripremaju...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Drugi_Memorandum_SANU

Ne brinite zaboravni, Srbija će vas u narednom periodu podsjetiti na sve....tek toliko da ne zaboravite. :lol:

Sretno Bosanci! :thumbup: Za Hrvatsku se ne brinem, mi ne zaboravljamo naše patnje i izvukli smo pouku sa Srbijom...
In love with Bosnia

#100 Re: Ko je započeo rat u SFRJ ?

Renta wrote:Da sa Srbijom trajnog mira nikad neće biti govori i drugi memorandum SANU. Teren opet pripremaju...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Drugi_Memorandum_SANU

Ne brinite zaboravni, Srbija će vas u narednom periodu podsjetiti na sve....tek toliko da ne zaboravite. :lol:
ovakav memorandum ne postoji. srbija nije cvećka, daleko od toga, ali je priča o postojanju takvog memoranduma notorna glupost. pokušaću da pojasnim, stavku po stavku:

Drugi memorandum SANU je osmišljen u devet točaka. Izbacio je nasilje i "bitke koje mogu biti i oružane". Devet točaka drugog memoranduma su:

[*]Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja, i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju.

- umanjivanje krivice je bespredmetno jer srbi većinski ne osećaju nikakvu krivicu niti odgovornost za ratove devedesetih. politika da su srbi žrtve koje su se samo branile od novog genocida je sasvim uspešno usadjena u lokalne mozgove još devedesetih tako da je nepotrebno da bilo ko gubi vreme ubedjujući ih u nešto u šta većinski već veruju.

[*]Odvratiti pažnju regionalnih i međunarodnih medija sa završnih procesa bivšim pripadnicima srbijanskog političkog, obavještajnog i vojnog vrha i političkog vrha Republike srpske kojem se sudi u Haaškom tribunalu.

- ova teza je toliko smešna da je suštinski ne bi trebalo ni komentarisati. većina srbijanskih medija igra na kartu "bezgrešnosti" nacije, kod stanovništva je većinski stav da je haški tribunal politički sud osnovan da bi sudio samo srbima. ako se pogleda prva teza, jasno je i zašto. uticaj srbijanskih medija na svetske je zanemarljiv, regionalni mediji svakako nisu ni najmanje pod uticajem srbijanskih medija, čak bi se moglo reći da su veoma kritični.

[*]Susjedne države BiH, Hrvatsku i Kosovo dovesti u položaj da odustanu od tužbi najavljenih pred međunarodnim sudovima.

- srbiji i srbima nikako ne prija činjenica da su odgovorni za genocid. u projekciju "naroda nad kojim je izvršen genocid" (dešavanja iz WWII devedesetih su podignuta na nivo kosovskog mita) nikako se ne uklapa da je taj isti narod odgovoran za genocid. na tužbe hrvatske i BiH odgovoreno je kontra-tužbama u cilju izjednačavanja krivice i to je politika koja je logičan nastavak politike koja je dovela do ratova i većinskog stava koji sam opisala odgovarajući na prvu tezu. ništa novo i ništa o čemu se ne govori ili piše već dve decenije.

[*]Pokajničkim akcijama dovesti Srbiju u jednak položaj sa stradalim i oštećenim državama iz okruženja.

- ova teza je apsurd. ne može se pokajati neko ko ne prihvata krivicu i odgovornost.

[*]Inzistirati na zatvaranju Haaškog tribunala i na suđenju generalu Ratku Mladiću pred domaćim pravosuđem.

- najsmešnija teza izneta u "memorandumu". medjunarodni ugled srbije je na najnižem nivou od njenog nastanka. malo ko u svetu uopšte dovodi u pitanje odgovornost srbije za dešavanja na balkanu, od rata u sloveniji pa do masovnih ubistava albanaca na kosovu 1998. - 1999. i progona gotovo kompletnog albanskog stanovništva (uz oduzimanje dokumenata na granici da bi se ako ne onemogućio ono bar otežao njihov povratak), od relevantnih činilaca svetske politike to čini samo rusija i to ne zbog prevelike ljubavi prema srbiji i srbima (u koju srbi vrlo vole da veruju) već zbog sopstvenih interesa. srbija niti može niti ima kod koga da insistira na zatvaranju haškog tribunala, niti bi je bilo ko poslušao čak i da insistira. dokaza protiv mladića ima toliko da čak ni pristrasni srbijanski sudovi ne bi mogli da donesu neodgovarajuću presudu. da ne pominjem da bi, čak i kada bi nekim čudom došlo do toga da mladiću sudi srbijansko pravosudje, sve relevantne svetske "oči" bile uprte u proces koji se vodi. generalno, srbiji više odgovara da se mladiću sudi u hagu jer se na taj način distancira od njega i stvara privid da je sa sebe skinula krivicu za njegove zločine (koji jesu rezultat njene politike) samim tim što ga je isporučila tribunalu u hagu.

[*]Destabilizirati vlade susjednih država, provocirati unutarnje nezadovoljstvo i nemire i slabiti oštricu optužbi protiv Srbije.

- jedina susedna zemlja koju srbija može da destabilizuje je, nažalost, bosna i hercegovina. svi ostali susedi, na sreću, nemaju RS ali politika igranja na kartu "specijalnih odnosa" nije novost a mogućnost je data samim dejtonskim sporazumom. deklarativno, srbija priznaje granice BiH i njen suverenitet; neformalno radi na na destabilizaciji pa i razbijanju BiH. nisam sigurna za pravi motiv mada sasvim logično zvuči da otimanjem RS od BiH srbija pokušava da kompenzuje teritoriju kosova. moram da dodam i svoj stav da deo krivice snosi i medjunarodna zajednica zbog dejtosnkog sporazuma kojim su srbiji i RS dopuštene "specijalne veze".

[*]Pomagati odcjepljenje Republike Srpske.

- zvanično, srbija ne sme da radi na otcepljenju republike srpske niti da ga podrži. ono što sme i što radi je destabilizacija BiH. koja god od velikih stranaka da je na vlasti u srbiji (DS, SNS, SPS) radila bi isto. stranke koje ne podržavaju destabilizacije bosne su zanemarljivo male (LDP, SDU, LSV i slične) tako da u dogledno vreme ne postoji gotovo nikakva šansa da osvoje vlast i promene politiku koja se vodi.

[*]Inzistirati na konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu i izvršiti tranziciji srpskih zajednica u državama regije u unitarnu, svesrpsku zajednicu.

- srbija ni na koji način ne može da utiče na politiku hrvatske, crne gore ili kosova. broj srba koji žive u hrvatskoj ili na kosovu je nedovoljan za bilo kakvu priču o konstitutivnosti i vlasti u srbiji su toga i te kako svesne. crna gora je "puštena niz vodu". CG vodi politiku koja se srbiji ne dopada preterano (priznavanje kosova, kao prvo) ali je dovoljno duboko ušla u proces evropskih integracija da bi pokušaj njene destabilizacije bio delotvoran i bez posledica koje bi zbog takvog pokušaja srbija morala da podnese.

[*]Zaustaviti odvajanje Vojvodine, spriječiti dalju regionalizaciju Srbije i oslabiti djelovanje Islamske zajednice u Sandžaku.

- u vojvodini još uvek ne postoji kritična masa pristalica samostalne države i to je razlog njenog trenutnog ostajanja u sastavu srbije. ukoliko bi u vojvodini bio organizovan referendum na kome bi njeni gradjani većinski izrazili želju za osmostaljenjem ostatak srbije mogao bi samo da joj mahne pa-pa. regionalizacija srbije ni na koji način ne može da utiče na njen odnos sa susedima ili njenu spoljnu politiku. činjenica je da se srbija pretvorila u "beograd + ostali" ali je to upravo ono što vodi njenoj propasti. ukoliko želi da opstane, srbija mora vrlo ozbiljno da radi na regionalizaciji jer ako nastavi ovim putem od nje neće ostati čak ni beogradski pašaluk. biće svedena na beograd sa prigradskim opštinama.

na kraju, moram da dodam i ovo: srbija ima toliko unutrašnjih problema da ne postoji ni teorijska šansa da pokuša bilo kakvu ekspanziju na tudje teritorije. da takva šansa postoji prvo mesto gde bi bila iskorišćena bio bi sever kosova. sa 25% nezaposlenog stanovništva, privredom u kolapsu, prosečnom platom koja je (mislim) najniža u regionu, preko milion stanovnika koji žive ispod granice siromaštva, u situaciji kada na jednog radnika dolazi 1,3 penzionera, budžetskim deficitom koji može da se zakrpi samo novim zaduživanjem kod MMF i svetske banke srbija nema snage ni da nosi samu sebe a ne nekakvu agresiju na bilo koga.

kako se opisano stanje neće promeniti još najmanje stotinak godina a srbijansko stanovništvo spada medju najstarije u evropi sasvim je lako izvući zaključak da je verovatnije da će nestati i srbi i srbija nego što će doći do ispunjenja ovog "memoranduma".
Locked