Bosansko more

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
breuer

#76 Re: Bosansko more

Post by breuer »

Menkic1235 wrote:@Haznadar

Glupo je pricati o Bosasnkom moru kada se sve sto je Bosansko zavrsava u Pocitelju. Znaci kada krenes od Sarajeva prema moru dodjes do Mostara i prodjes Mostar; prodjes Pocitelj i onu benzinsku pumpu posle Pocitelja i tu pocinju Hrvatske zastave, Herceg Bosnjakanje; i razaljeni putokazi na kojima je prekrizeno "sarajevo". Tu se znaci Bosna zavrsava. Zbog toga je glupo pricati o Bosanskome moru bez demografskog osvrta jer to su bajke a ne diskusija.

Izmedju Bosne i mora imamo nekih 20.000 Hrvata. (Hrvati Gabele, Stolca, i svih ostalih vukojebina). I to ako uzmemo da je Istocni Mostar pod totalnom nasom kontrolom. U slucaju najmanjig problema Hrvati imaju magistralu koja prolazi kroz Mostar a i prugu ko na dlanu. (Znaci da komunikacija nije pod nasom kontrolom 100%).

Znaci ako to gledas na taj nacin upravo je ovo sto sam ja napisao od kardinalnog znacenja za ovu temu "Bosansko more". Bosansko more je direktno i proporcionalno ovisno o hercegovackoj demografiji ; prvenstveno od demografije u Mostaru.

Bez Bosanskog Mostara; nema veze sa Neumom a bez veze sa Neumom nema Bosanskog mora.
jesil ti glup il je ovo jos jedan pokusaj hrvatskog 'humora'?

more je bosansko hercegovačko i možeš vidjeti i zastave paname ta činjenica je nepromjenljiva! :bih:
Edin Wien

#77 Re: Bosansko more

Post by Edin Wien »

Kako mi rece rodjak koji je duze forumas Menkic je poznati trol jos sa Saxa. Inace je lociran negdje u Danskoj
ili Holandiji i ovo mu je 4-5 nick zaredom. Tako prosirite svoju ignore listu in nedaj te se provocirati. :wink:
sredoje

#78 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

Trol.
hAZNADAR

#79 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

Jasta neg trol, tek sad vidim,..
Last edited by hAZNADAR on 07/08/2012 15:09, edited 1 time in total.
sredoje

#80 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

hAZNADAR wrote:Moze li mi ko objasniti te medjunarodne vode - vezano za Neum i izlaz na te vode. Koliko ja vidim - neumski zaljev je zavucen - gdje pocinju te medjunarodne vode i jeli u pitanju neki koridor do ti hvoda. Malo sam surfao o tome ali je poprilicno nejasno po pitanju prava koristenja i prolaza.
Prema UN konvenciji medjunarodne vode se nalaze na 12 nautickih milja ispred obale. Ukoliko zemlja nema dostup do medjunarodnih voda uslijed toga sto su njene vode zatvorene unutarnjim vodama druge zemlje, prema istoj konvenciji zemlja ima pravo na "neškodljiv prolaz" do svojih voda.

Neškodljiv prolaz je prolaz bez zaustavljanja i bez najave kroz unutarnje vode te druge zemlje najbližom trasom ili trasom u skladu sa dogovorom te dvije zemlje za trgovačke i putničke brodove. Vojni brodovi moraju tražiti dozvolu prolaska osim ako to nije riješeno nekim drugim sporazumom (recimo zemlje članice NATO pakta mogu imati svoj dogovor).
hAZNADAR

#81 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

tftsgkoy wrote:
hAZNADAR wrote:Moze li mi ko objasniti te medjunarodne vode - vezano za Neum i izlaz na te vode. Koliko ja vidim - neumski zaljev je zavucen - gdje pocinju te medjunarodne vode i jeli u pitanju neki koridor do ti hvoda. Malo sam surfao o tome ali je poprilicno nejasno po pitanju prava koristenja i prolaza.
Međunarodne vode su pojas koji počinje 12 nautičkih milja daleko od kopna. U tom prostoru od 12 milja su teritorijalne vode nad kojima ima suverenitet obalna država čije more jest. Teritorijalne vode BiH su okružene teritorijalnim morem RH i stoga BiH nema dodir s međunarodnim vodama. No ipak, RH ne smije ograničavati brodski promet koji prolazi njenim teritorijalnim vodama a ide u ili iz BiH. Naravno, to ne znači da je RH dužna osigurati neki koridor od BiH do međunarodnih voda nad kojim ne bi imala suverenitet već jedbnostavno ne smije ograničavati promet u ili iz BiH koji prolazi njenim teritorijalnim vodama, tj. BiH ima pravo neškodljivog prolaza kroz hrvatske teritorijalne vode.

U tom pogledu i jest naveći dobitak za BiH u slučaju eventualne zamjene teritorija. S nekih 30 kilometara obale iza Dubrovnika BiH bi dobila oko 300 km kvadratnih svog teritorijalnog mora (danas ga ima oko 15 km četvornih) koje ne bi bilo zatvoreno tuđim teritorijalnim morem (kao što je sada), nad kojim bi imala puni suverenitet i izravan dodir s međunarodnim vodama. Ali s druge strane to je prevellik gubitak za RH i zato takva razmjena ne bi bila prihvaćena.
Hvala, znaci da je taj koridor do medjunarodnih voda ustvari hrvatska teritorija gdje bi oni mogli kad hoce presresti ili zaustaviti bilo koji brod zbog sumnje za ovo ili ono. Krace receno - izlaz u svijet i sa te strane je u milosti hrvatske drzave.
sredoje

#82 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

hAZNADAR wrote:
tftsgkoy wrote:
Međunarodne vode su pojas koji počinje 12 nautičkih milja daleko od kopna. U tom prostoru od 12 milja su teritorijalne vode nad kojima ima suverenitet obalna država čije more jest. Teritorijalne vode BiH su okružene teritorijalnim morem RH i stoga BiH nema dodir s međunarodnim vodama. No ipak, RH ne smije ograničavati brodski promet koji prolazi njenim teritorijalnim vodama a ide u ili iz BiH. Naravno, to ne znači da je RH dužna osigurati neki koridor od BiH do međunarodnih voda nad kojim ne bi imala suverenitet već jedbnostavno ne smije ograničavati promet u ili iz BiH koji prolazi njenim teritorijalnim vodama, tj. BiH ima pravo neškodljivog prolaza kroz hrvatske teritorijalne vode.

U tom pogledu i jest naveći dobitak za BiH u slučaju eventualne zamjene teritorija. S nekih 30 kilometara obale iza Dubrovnika BiH bi dobila oko 300 km kvadratnih svog teritorijalnog mora (danas ga ima oko 15 km četvornih) koje ne bi bilo zatvoreno tuđim teritorijalnim morem (kao što je sada), nad kojim bi imala puni suverenitet i izravan dodir s međunarodnim vodama. Ali s druge strane to je prevellik gubitak za RH i zato takva razmjena ne bi bila prihvaćena.
Hvala, znaci da je taj koridor do medjunarodnih voda ustvari hrvatska teritorija gdje bi oni mogli kad hoce presresti ili zaustaviti bilo koji brod zbog sumnje za ovo ili ono. Krace receno - izlaz u svijet i sa te strane je u milosti hrvatske drzave.
Ne. U uobicajenim uvjetima Hrvatska nema prava zaustavljati brodove. Iznimka moze biti ratno stanje ili nekakvo ugrozavanje ali to su doslovce - iznimke.

Hrvatska do sad nikad nije zaustavljala brodove koji idu za Sloveniju a čini mi se i za BiH.

Bitno je naglasiti da brodovi koji bi isli za BiH nemaju pravo na neskodljiv prolaz ukoliko im trasa "vrluda", tj. recimo malo vrludaju ispred Zadra, pa skrenu za Split pa kad ih netko zaustavi da kazu da idu za BiH i pozivaju se na neskodljiv prolaz.
Trasa mora ici najkracim putem u unutarnjim vodama druge zemlje.
hAZNADAR

#83 Re: Bosansko more

Post by hAZNADAR »

sredoje wrote: Bitno je naglasiti da brodovi koji bi isli za BiH nemaju pravo na neskodljiv prolaz ukoliko im trasa "vrluda", tj. recimo malo vrludaju ispred Zadra, pa skrenu za Split pa kad ih netko zaustavi da kazu da idu za BiH i pozivaju se na neskodljiv prolaz.
Trasa mora ici najkracim putem u unutarnjim vodama druge zemlje.
Hvala, napokon jednostavno objasnjenje koje ja kontam. :thumbup:
dragan.s

#84 Re: Bosansko more

Post by dragan.s »

hAZNADAR wrote: Sve to stoji sto kazes - osim sto bi dodao da je luka Ploce uvijek bila komplikovana sto oko rjesenja statusa, sto oko ekstra poreza i naknada za skladistenja i pretovar, sto oko cinjenice da ce i to malo biti nedostupno kada HR udje u EU. Pa nije BiH privreda iz principa i povrijedjene sujete odavno trazila rjesenje i u koristenju luke Bar - svako gleda gdje mu je jeftinije. Samo pokretanje price i ideje o prosirenju neumske luke je sila prilika zbog novaca. Sami britanci tuzili upravu luke zbog ekstra naknada i zavlacenje vezano za njihov dio najma. Da je luka Ploce otvorenija i jeftinija - vidio bi ti tu prometa - ovako su se odlucili na deranje jer misle da je neko prisiljen samo njih koristiti.

Ali danas u uslovima opce gospodarske krize je bezveze biti kratkovidan i misliti samo o danas. BiH ima potrebu za izlazom na otvoreno more i boljom, jeftinijom,.. lukom,.. mozda ne danas - ali sigurno u buducnosti. Otkud znas kako ce biti za samo 10 god. vezano za uvoz-izvoz, opce gospodarstvo,.. osim toga, luka, infrastuktura, ceste,. .se ne prave za jedan dan i potrebe danasnjeg dana - to svoju isplativost opravda tek poslije par decenija. Neum definitivno ne zadovoljava potrebe makar i ne postojao spor oko vrha Kleka.

Ne sumnjam da je komplikovana, kao i bilo koja druga luka u drugoj državi. Isto je i u Baru i Solunu. Biće bolje kad svi postanemo dio EU i te carinske (i ostale prekogranične) gluposti se ukinu. Ali je prednost luke Ploče što već postoji željeznica i solidna cesta je tu. I kad se završi BH dionica autoputa biće još lakše. Izgradnja luke od nule je izuzetno skup posao i isplativ tek možda na duge staze (a i to je pitanje).
Nije problem malog prometa u l.Ploče administrativne prirode. Problem je naprosto što nam je industrija u k..u. Mi nemamo ni šta uvesti ni izvesti. Raditi megalomanske infrastrukturne projekte u ovoj situaciji je suludo. Možda je tako nešto pomoglo amerima kod "New Deal-a", ali kod njih je država imala novca i svesno je podsticala velike javne radove.
Da danas sprovedes anketu medju neumljanima oko zelje u kojoj drzavi da zive - siguran sam da bi im Hr bila bliza opcija. Tako da bi sa bar te strane trampa, prekomenzacija sa nekim drugom nerazvijenim i manje naseljenim podrucjem bilo bezbolno.
U mnogim dijelovima BH, bi ljudi da mogu birati izabrali neku od susjednih država da budu njeni građani. Otvaranje te mogućnosti bi vodilo i formalnoj disoluciji države. Sa druge strane razmjena teritorija je vrlo dugačak, komplikovan i skup proces. Puno komplikovanije od crtanja po salvetama. Bilo je govora o takvim dogovorenim razmjenama sa Srbijom tamo oko Priboja i sa RH oko nekih sela u Dalmatinskoj Zagori, ali se koliko vidim od toga odustalo. Granice su definisane i tu mrdanja nema. To što je neko nekad telefonski predao Herceg Novi (kome samo ime kaže ko ga je osnovao, a nije Tvrtko kao što tvrde neki na ovoj temi) je samo priča iz prošlosti.
sredoje

#85 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

dragan.s wrote: Ne sumnjam da je komplikovana, kao i bilo koja druga luka u drugoj državi. Isto je i u Baru i Solunu. Biće bolje kad svi postanemo dio EU i te carinske (i ostale prekogranične) gluposti se ukinu. Ali je prednost luke Ploče što već postoji željeznica i solidna cesta je tu. I kad se završi BH dionica autoputa biće još lakše. Izgradnja luke od nule je izuzetno skup posao i isplativ tek možda na duge staze (a i to je pitanje).
Da, Luka Ploče je gotovo rješenje koje se čini da se "nudi na pladnju". Trebalo bi razgrnuti gomilu dezinformacija i stvarno vidjeti razloge radi kojih nisu uspjeli dosadašnji pokušaji pregovora oko korištenja Luke Ploče.

Ono što sam ja pročitao je da je stvar zapela oko zahtjeva BiH da pruga od Ploča do BiH granice (u dužini 29km) ima status eksteritorijalnosti tj. da HR carina i policija ne bi imali nikakvih ingerencija nad teretima usmjerenim prema BiH. Da li je taj zahtjev utemeljen ja bih provjerio na drugim primjerima poput korištenja Luke Hamburg od strane Češke ili luke Trst od strane Austrije.

Kakve vi imate informacije zašto su ti pregovori prekinuti, da pokušamo utvrditi tko laže?
Novi_Nick

#86 Re: Bosansko more

Post by Novi_Nick »

Novi Nick wrote:
Bosanskohercegovacki izlaz na jadransko more sa duzinom teritorije obala od nekih caa 24 km

Image

Eventualna razmjena morsko-obalne teritorije izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske
http://oi49.klix.com/axemab.jpg
Image

Eventualna razmjena morsko-obalne teritorije izmedju Bosne i Hercegovine i Hrvatske
Image

http://klix.com/view.php?pic=2iqj02u&s=6
http://oi46.klix.com/2iqj02u.jpg
Image

A zasto Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne diskutuju razmjenu teritorija oko izlaza na jadransko more tako da hrvatska teritorija ne bude presjecena oko Neuma. Naprimjer Hrvatskoj je vaznija teritorija oko Neuma nego krajnji jug Hrvatske do granice sa CG od koje teritorije Hrvatska nema skoro nista. Razmjena teritorije bi mogla ici tako da Hrvatska izlaz na more sve negdje od Gruda (pogledaj sliku) do granice sa CG prepusti drzavi BiH a BiH za uzvrat da prepusti danasnju teritoriju Neuma i BH izlaz na more od nekih 20-30 km. Sa ovakvom razmjenom teritorije Hrvatska bi dobila kompaktnu teritoriju sve do Dubrovnika a BiH odnosno FBiH bi dobila jos siri izlaz na jadransko more izmedju Cavtata/Gruda i CG.

Sta vi mislite o ovom prijedlogu da li je ovo dobar prijedlog i za jednu i za drugu stranu ili ne?
hAZNADAR wrote:
Trampa jeste sustina ove price – naravno pod uslovom da za to postoji dvoje raspolozenih. Pogresno me kontas u dijelu postiranja karata i historije – to je samo odgovor na nebuloze da nesto nije nikada bilo dio BiH. Ja uopce ne zagovaram povrat teritorija na osnovu historije – samo podsjecam da je Neum u BiH ima nelogicnosti i da je sve samo slucajnost. Istim kriterijem danas moze umjesto Neuma biti neki drugi grad dio BiH – ili da nije nijedan na primorju. Neum se danas ni trunku ne razlikuje od drugih gradova, a vjerujem da bi stanovnistvo i samo vise zelilo da je u sastavu HR negoli BiH. U BiH su samo zbog slucajnosti i danas teritorijalno predstavlja vise problem negoli sto ima prakticnost. Zasto bi trampa bila nemoguca. Samo ako pogledas najjuzniji dio primorja od Cavtata do Prevlake – to je daleko bolji izlaz na more za BiH i daleko veci potencijal. Tu imas samo jedan Molunat kao grad sa nekih 215 stanovnika naspram jednog Neuma sa 5000. Kada pogledas i infrastrukturu Neuma i broj stanovnika i kontunuitet teritorija – mislim da je Hrvatskoj bolje da ima Neum umjesto krajnjeg juga. A BiH pogotovo.
Posto ovako kvalitetnom eventualnom razmjenom teritorija Hrvatska potpuno rjesava svoju danasnju teritorijalnu nepovezanost i zaokruzuje svoju teritorijalnu cjelinu na danasnjoj teritoriji BH izlaza na more od nekih caa 24 km, dobija potpuno izgradjenu opstinu Neum, rjesava se izgradnje jednog skupog mosta koji ce kostati milione eura a nikada nece moci zamjeniti kopnenu povezanost Hrvatske itd. Hrvatskoj se neprocjenjivo isplati da napravi razmjenu teritorije i kompenzuje Bosnu i Hercegovinu odnosno entitet Federaciju BiH sa najmanje duplom teritorijom na jugu Hrvatske od nekih ca 60-tak km prema prilozenim kartama.

Poredjenja radi danasnja Hrvatska ima preko 7000 km morskih obala (sto kopnene obale, sto obala ostrva, poluostrva) a Bosna i Hercegovina samo 24 km morske obale sto znaci da Hrvatska dadne u razmjeni BiH nekih caa 60 km je beznacajno za Hrvatsku koliko dobija ovom razmjenom.

Naravno pri razmjeni teritorija hrvatsko stanovnistvo na teritoriji koji bi pripalo BiH bi bilo kopenzovano od hrvatske drzave zbog visih hrvatskih drzavnih ciljeva, jer jedna mala manjina stanovnistva na jugu drzave ne moze diktirati hrvatskoj vecini stanovnistava kada se radi o visim ciljevima i boljim rjesenjima za hrvatsku drzavu i hrvatski narod u cjelini. To manjinsko hrvatsko stanovnistvo koje nebi zeljelo ostati u BiH nakon razmjene teritorija moze se preseliti uz ekonomsku odstetu hrvatske drzave i kupiti ili izgraditi nove nekretnine gdje god hoce na drugim dijelovima Hrvatske a oni hrvatski gradjani koji zele da ostanu na svojim posjedima ali sada u drzavi BiH oni to mogu i da urade bez ikakve ekonomske kompenzacije pri razmjeni teritorija.
Renta

#87 Re: Bosansko more

Post by Renta »

Ljudi, razumijem potrebu BiH kao i svake države za izlazom na otvoreno more. Shvaćam da je i ovo samo rasprava na forumu ništa više. Ali, zaboravite ove ideje oko razmjene teritorija, hoću reći ne zamarajte se s time jer hrvati na referendumu, a to bi svakako išlo na referendum, bi ovakvu jednu ideju glatko odbili sa rezultatom iznad 95%. Budite sigurni u to.

Vaš problem a i naš, riješiti će se na neki drugi način, koji, vidjeti ćemo.
poznanik

#88 Re: Bosansko more

Post by poznanik »

Renta wrote:Ljudi, razumijem potrebu BiH kao i svake države za izlazom na otvoreno more. Shvaćam da je i ovo samo rasprava na forumu ništa više. Ali, zaboravite ove ideje oko razmjene teritorija, hoću reći ne zamarajte se s time jer hrvati na referendumu, a to bi svakako išlo na referendum, bi ovakvu jednu ideju glatko odbili sa rezultatom iznad 95%. Budite sigurni u to.

S kojim pokazateljima tvrdiš svojih 95%? Kakvo je rapoloženje Du-Ne Županije, posebno dubrovačkog dijela?
Tacticus

#89 Re: Bosansko more

Post by Tacticus »

umjesto sto pricamo o razmjeni teritorija koja je ipak malo vjerovatna, zasto se niko nepita zasto nebi pokusali u bilieteralnom dogovoru sa Crnom Gorom ponistit dogovor iz 1947 i vratiti sutorinu
istina i ona nema otvoreno more ali se iz nje daleko lakse povezati sa otvorenim morem nego sto je iz neuma + ima prostora za pravljenje luke
znam da bi se morali praviti ustupci crnogorcima, ali sam misljenja da bi se na duze staze isplatilo
dragan.s

#90 Re: Bosansko more

Post by dragan.s »

Tacticus wrote:umjesto sto pricamo o razmjeni teritorija koja je ipak malo vjerovatna, zasto se niko nepita zasto nebi pokusali u bilieteralnom dogovoru sa Crnom Gorom ponistit dogovor iz 1947 i vratiti sutorinu
istina i ona nema otvoreno more ali se iz nje daleko lakse povezati sa otvorenim morem nego sto je iz neuma + ima prostora za pravljenje luke
znam da bi se morali praviti ustupci crnogorcima, ali sam misljenja da bi se na duze staze isplatilo
To je još manje vjerovatno. Zašto bi CG pristala na to? Ja ne vidim neki razlog, Za tužbu i međunarodnu arbitražu nemamo nikakvih šansi jer nemamo osnova za to. 1992.-je ta teritorija bila pod upravom CG i katastar/grunt se vodio u CG.
I šta bi mi to mogli dati CG u zamjenu. Malo krša uz granicu? Mislim, ako hoće ja bih to sutra potpisao, ali nisu ni oni ludi.
cyprus

#91 Re: Bosansko more

Post by cyprus »

A zašto bi MI htjeli mijenjati Neum?
kenny_

#92 Re: Bosansko more

Post by kenny_ »

The 51st State wrote:
vaučer wrote:Misliš hercegovačko more?
misli juzno-bosansko more.
jel to onaj Ero Ramazzotti? (Ero - Eros)
Opet po nebu tražite stare carujuće bogove i one dalmatinske Veslare?
Just fun.

Juzna Bosna, sta ce drugo bit?
Jel ti kazes kad odes negdje van: "Odoh kući u Hercegovinu"... Jest, jest, većina vas kaže ispravno: "Odoh nazad u Bosnu" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kruna je kruna, bosanska!
kenny_

#93 Re: Bosansko more

Post by kenny_ »

Novi_Nick wrote:
Novi Nick wrote:
Bosanskohercegovacki izlaz na jadransko more sa duzinom teritorije obala od nekih caa 24 km

Image

Image

Image

Image

A zasto Hrvatska i Bosna i Hercegovina ne diskutuju razmjenu teritorija oko izlaza na jadransko more tako da hrvatska teritorija ne bude presjecena oko Neuma. Naprimjer Hrvatskoj je vaznija teritorija oko Neuma nego krajnji jug Hrvatske do granice sa CG od koje teritorije Hrvatska nema skoro nista. Razmjena teritorije bi mogla ici tako da Hrvatska izlaz na more sve negdje od Gruda (pogledaj sliku) do granice sa CG prepusti drzavi BiH a BiH za uzvrat da prepusti danasnju teritoriju Neuma i BH izlaz na more od nekih 20-30 km. Sa ovakvom razmjenom teritorije Hrvatska bi dobila kompaktnu teritoriju sve do Dubrovnika a BiH odnosno FBiH bi dobila jos siri izlaz na jadransko more izmedju Cavtata/Gruda i CG.

Sta vi mislite o ovom prijedlogu da li je ovo dobar prijedlog i za jednu i za drugu stranu ili ne?
hAZNADAR wrote:
Trampa jeste sustina ove price – naravno pod uslovom da za to postoji dvoje raspolozenih. Pogresno me kontas u dijelu postiranja karata i historije – to je samo odgovor na nebuloze da nesto nije nikada bilo dio BiH. Ja uopce ne zagovaram povrat teritorija na osnovu historije – samo podsjecam da je Neum u BiH ima nelogicnosti i da je sve samo slucajnost. Istim kriterijem danas moze umjesto Neuma biti neki drugi grad dio BiH – ili da nije nijedan na primorju. Neum se danas ni trunku ne razlikuje od drugih gradova, a vjerujem da bi stanovnistvo i samo vise zelilo da je u sastavu HR negoli BiH. U BiH su samo zbog slucajnosti i danas teritorijalno predstavlja vise problem negoli sto ima prakticnost. Zasto bi trampa bila nemoguca. Samo ako pogledas najjuzniji dio primorja od Cavtata do Prevlake – to je daleko bolji izlaz na more za BiH i daleko veci potencijal. Tu imas samo jedan Molunat kao grad sa nekih 215 stanovnika naspram jednog Neuma sa 5000. Kada pogledas i infrastrukturu Neuma i broj stanovnika i kontunuitet teritorija – mislim da je Hrvatskoj bolje da ima Neum umjesto krajnjeg juga. A BiH pogotovo.
Posto ovako kvalitetnom eventualnom razmjenom teritorija Hrvatska potpuno rjesava svoju danasnju teritorijalnu nepovezanost i zaokruzuje svoju teritorijalnu cjelinu na danasnjoj teritoriji BH izlaza na more od nekih caa 24 km, dobija potpuno izgradjenu opstinu Neum, rjesava se izgradnje jednog skupog mosta koji ce kostati milione eura a nikada nece moci zamjeniti kopnenu povezanost Hrvatske itd. Hrvatskoj se neprocjenjivo isplati da napravi razmjenu teritorije i kompenzuje Bosnu i Hercegovinu odnosno entitet Federaciju BiH sa najmanje duplom teritorijom na jugu Hrvatske od nekih ca 60-tak km prema prilozenim kartama.

Poredjenja radi danasnja Hrvatska ima preko 7000 km morskih obala (sto kopnene obale, sto obala ostrva, poluostrva) a Bosna i Hercegovina samo 24 km morske obale sto znaci da Hrvatska dadne u razmjeni BiH nekih caa 60 km je beznacajno za Hrvatsku koliko dobija ovom razmjenom.

Naravno pri razmjeni teritorija hrvatsko stanovnistvo na teritoriji koji bi pripalo BiH bi bilo kopenzovano od hrvatske drzave zbog visih hrvatskih drzavnih ciljeva, jer jedna mala manjina stanovnistva na jugu drzave ne moze diktirati hrvatskoj vecini stanovnistava kada se radi o visim ciljevima i boljim rjesenjima za hrvatsku drzavu i hrvatski narod u cjelini. To manjinsko hrvatsko stanovnistvo koje nebi zeljelo ostati u BiH nakon razmjene teritorija moze se preseliti uz ekonomsku odstetu hrvatske drzave i kupiti ili izgraditi nove nekretnine gdje god hoce na drugim dijelovima Hrvatske a oni hrvatski gradjani koji zele da ostanu na svojim posjedima ali sada u drzavi BiH oni to mogu i da urade bez ikakve ekonomske kompenzacije pri razmjeni teritorija.
Zaboravio si Makarsku pribiljezit kao bosansku prijestonicu?

p. s.
STARA DOBRA VREMENA - Kako je dobro, vidjeti te opet....
Cuj most prave, pravili vjekovima mitske mostove preko Bosne, sad opet preko jugozapadne Bosne... joj...
Šta ćemo sa Bosanskim vilajetom - čitavom Dalmacijom, Raškom?
Hajd sto nam zatvaraju more, sad ce i svoje izdisne gasove u njega punit... teski susjedi, teski...
Image
Najrealisticnija karta. Ko se buni, neka odmah digne jedan prst. Mislim, ovo je najmanje sto Bosanac moze dat. Ovih par otoka, to cemo izdat Talijanima.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A šta ćemo sa Srbijom i Raškom koju je Tvrtko anektirao?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by kenny_ on 08/08/2012 01:15, edited 4 times in total.
Renta

#94 Re: Bosansko more

Post by Renta »

poznanik wrote:
Renta wrote:Ljudi, razumijem potrebu BiH kao i svake države za izlazom na otvoreno more. Shvaćam da je i ovo samo rasprava na forumu ništa više. Ali, zaboravite ove ideje oko razmjene teritorija, hoću reći ne zamarajte se s time jer hrvati na referendumu, a to bi svakako išlo na referendum, bi ovakvu jednu ideju glatko odbili sa rezultatom iznad 95%. Budite sigurni u to.

S kojim pokazateljima tvrdiš svojih 95%? Kakvo je rapoloženje Du-Ne Županije, posebno dubrovačkog dijela?

Pa živim u Hrvatskoj, znam kako narod diše. Takav referendum po Ustavu bi morao biti na razini cijele Hrvatske a ne samo dubrovačkog juga, no dubrovčani prvi nisu spremni trgovati. Pa kako su samo reagirali na ova zadnja dešavanja oko poklananja Bosni dva otočića i poluotoka Klek za suglasnost BiH na gradnju mosta - protiv su takvih avantura. Ne računajte na to u Bosni ni najmanje.

Mislim da su Vam nažalost apetiti malo nerealni, lijepo je maštati ali ne možeš prekrajati granice kako ti je volja. Tu ste gdje ste, imate Neum i to je to.
pretresnov

#95 Re: Bosansko more

Post by pretresnov »

poznanik wrote:
svemirska_vjeverica wrote:Drzava se zove Bosna i Hercegovina, znaci more je bosansko-hercegovacko!
Svejedno kako se država zove, more se zove Jadransko :D
Otkad je to svejedno??

More se zvalo ILLYRICUM MARE (Ilirsko) sve dok Rimljani nisu okupirali Iliriju (danas izdijeljenu na Bosnu i Hrvatsku) pa ga preimenovali u MARE HADRIATICVM SIVE SVPERVM (Jadransko iliti Gornje more) po svom imperatoru Hadrianu, tj. geografskom položaju u odnosu na Italiju:

http://bp0.blogger.com/_j84kehUIqhg/Rti ... cumIII.jpg

Što ne znači da ga mi ne možemo i ne trebamo zvati Bosansko more, Hrvatsko more, ili što da ne - vratiti mu istorijsko ime ILIRSKO MORE.
Novi_Nick

#96 Re: Bosansko more

Post by Novi_Nick »

Novi Nick

Image

Image

Image

Image

hAZNADAR

Novi Nick

kenny_

#97 Re: Bosansko more

Post by kenny_ »

hAZNADAR wrote:
tvsabina wrote: Samo što je naša Kraljevina propala još u 15 vijeku i dakle već 500 godina to nije naše. I kada je postajalo naše mi smo to zauzeli od drugoga kao što su drugi kasnije uzimali od nas.
Bosnu i Hercegovinu u doba Osmanlija uopće ne mogu uzeti niti prihvatiti kao bilo kakvu referencu. Razlog je bio vrlo jednostavan - BiH unutar Osmanskg Carstva nije imala niti jedan jedini stepenčić vlastitog odlučivanja.
Hrvatska je jos manje imala kontinuitet drzave i vlastito odlucivanje u sklopu imperije. Pa ocigledno tu vazi drugi arsin. Osim toga – cini mi se da katolicanstvo primorja vezes za hrvatstvo iako nema osnove da se katolicko stanovnistvo srednjeg vijeka automatski krsti u hrvatsko po nacelu nacionalromantizma i danasnjih kriterija. Tako da ”nase i njihovo” kroz to nema tezinu. A pogotovo propast kraljevstva, odnosno nezavisnosti.

Neum MOGU uzeti u obzir , jer je on pri silnom prekrajanju granica uvijek bio u BiH , uvijek se KONTINUITETOM smatrao dijelom BiH jer su Dubrovčani tražili zaštitu od Mlečana a pomoć su pružili Turci, i Dubrovčani su SVJESNO DALI svoju zemlju kao zaštitu vlastitog grada od Mlečana. Više volimo da graničimo sa Osmanlijama nego sa Mlečanima.
Sto znaci da je Neum u granici BiH puka slucajnost. Da su Dubrovcani imali zemlju 50 km. juznije ili sjevernije – zapao bi BiH neki drugi grad koji bi se ovdje tumacio kao kontuniirano bosanski. I kad je tako, a poznavajuci raspolozenje neumljana prema ovoj ili onoj drzavi – Neum u sastavu BiH ima historijsku opravdanost koliko i bilo koji drugi grad u tom regionu.
Mislim da tu nema nikakvih posljedica. Prvo ukoliko Hrvatska unutar svog teritorija počne graditi most kakav želi , ukoliko smatramo da će nas iz bilo kog razloga taj most ugroziti stvari treba smjesta dati na međunarodnu arbitražu kao i Slovenija. I to je to. S tim da oni još zadugo neće moći praviti taj most a mi ćemo se još zadugo baviti mnogo glupljim i manje važnim pitanjima od ovoga jer se takvim pitanjima bavimo dvije decenije.
Da OVO JE VAŽNO , jako važno ali nikako ne treba uzimati TERITORIJ u opticaj jer ukoliko se promijene odluke Banditerove komisije da su republičke , AVNOJEVSKE granice istovremeno i DRŽAVNE onda se bojim da ćemo zbog dvadeset minuta plivanja dovesti u pitanje cijelu našu zemlju jer su nam susjedi jako prijateljski nastrojeni i jedva čekaju da se GRANICE počnu mijenjati.
Zato se nadam da me razumijete. Zašto dirati nešto , što nam samo može napraviti štetu a istovremeno realno ne polažemo nikakva prava ili smo ih davno izgubili.
@hAZNDAR - Dalmatinci jesu bili Hrvati, to dokazuju njihove vojskovodje, koje su u politicko-administrativnom kontekstu bili Bosnjak vilajet. Bosanci su ih od mjesta do mjesta razlicito dozivljavali.
@tvsabina - Hrvatska se jos i danas nije oporavila od madjarizma i austrijanizma, da ne kazemo od kada je tek dozvoljen hrvatski jezik. Hrvati nisu nista drugo radili nego ko i Bosanci sluzili velikim silama. Tocka.
Bosnski feudalci kod Otomana su za razliku od mnogih ipak za sebe uzimali dosta ovlasti, ali i krsili zakon, da bi na kraju trazili apsolutnu samoupravu pod vodstvom Husein-bega Gradascevica, u pobunama i VOJNOM SUKOBU u kojem je poginulo bog zna koliko ljudi iz BiH, a zavrsilo odvajanjem Herccegovine kao posebnog Sandzaka, zbog poznatog proslavljenog bega Rizvanbegovica. Zato su Hercegovci danas prilicno emancipovani.
Novi_Nick

#98 Re: Bosansko more

Post by Novi_Nick »

Renta wrote:
poznanik wrote:

Pa živim u Hrvatskoj, znam kako narod diše. Takav referendum po Ustavu bi morao biti na razini cijele Hrvatske a ne samo dubrovačkog juga, no dubrovčani prvi nisu spremni trgovati. Pa kako su samo reagirali na ova zadnja dešavanja oko poklananja Bosni dva otočića i poluotoka Klek za suglasnost BiH na gradnju mosta - protiv su takvih avantura. Ne računajte na to u Bosni ni najmanje.

Mislim da su Vam nažalost apetiti malo nerealni, lijepo je maštati ali ne možeš prekrajati granice kako ti je volja. Tu ste gdje ste, imate Neum i to je to.
Renta, nema problema, ako vecina hrvatskog naroda kao i drzava Hrvatska misle kao ti onda je to hrvatski a ne Bosanskohercegovacki problem. Bosna i Hercegovina ima povezanu teritoriju za razliku od Hrvatske teritorije koja je podijeljena na dva dijela i nikakav je most ili koridor ili tunel kroz Bosnu i Hercegovinu ne moze povezati kao prirodnim putem razmjene teritorije. Ovaj prijedlog razmjene teritorije je bio za obostranu korist Hrvatske i BiH jer niko ne uzima ili poklanja nikome nista nego dvije drzave rjesavaju svoje postojece probleme samo puno boljim i kvalitenijim rjesenjima na duge staze i zadrzavju s tim prijateljske odnose. Hrvatska konacno s tim rjesenjem razmjene teritorije osim povezivanja u jednu cjelinu hrvatskog teritorija pomaze na jedan nacin i svojim sunarodnicima Hrvatima u BiH.
vaučer

#99 Re: Bosansko more

Post by vaučer »

kenny_ wrote:
The 51st State wrote:
vaučer wrote:Misliš hercegovačko more?
misli juzno-bosansko more.
jel to onaj Ero Ramazzotti? (Ero - Eros)
Opet po nebu tražite stare carujuće bogove i one dalmatinske Veslare?
Just fun.

Juzna Bosna, sta ce drugo bit?
Jel ti kazes kad odes negdje van: "Odoh kući u Hercegovinu"... Jest, jest, većina vas kaže ispravno: "Odoh nazad u Bosnu" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kruna je kruna, bosanska!
Nisam siguran jeli se meni obraćaš s tim nebuloznim postom.
Ne vraćam se nikad, niotkud u Bosnu, jer ne živim u Bosni nit sam ikad tamo živio.
Slobodno zovite Hercegovinu Bosnom, nikakav problem, samo se nemojte kasnije čuditi što vas 'kamenjari' ne podnose.
sredoje

#100 Re: Bosansko more

Post by sredoje »

cyprus wrote:A zašto bi MI htjeli mijenjati Neum?
Pa to ti je naveo u jednom od pocetnih postova. Nesto kao - direktan pristup do otvorenog mora, potencijal rasta jer je Neum navodno preizgradjen i dovoljno prostora za razvoj lucke, turisticke i vojno pomorske aktivnosti.
Locked