Šta bi uradili sa 5000 KM?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Don Zivconi

#76 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Don Zivconi »

Ringhio wrote:Silom prilika radio sam u jednom marketu, kutijica sampinjona je 2 marke bila kako se sjecam, od 1.50 do 2, bile su i bukovace. Od 10 kutija bukovaca vrati se 5 jer istrunu, slabo ko kupuje. Na kraju krajeva poznajem jednog gljivara, dobar sam s njim pravo, on ima te sampinjone uzgaja, bukovace, nekakve gljivice jos male zaboravio sam kako se zove, i govori, nema hljeba od toga, poklopili ovi veliki jer su se oni provukli na trziste, uzeli markete, Bingo, Merkator, Konzum, Tus, uzeli i prodavnice tako kaze da ja jedva prodajem ovo svoje. Koliko dobro mu je posao iso ostao je duzan nekih 20 000 marka dadzbina drzavi, kredita, i jos nekakvih zavrzlama, spakovao kofere i otisao u inostranstvo da radi.

Sad mu te gljive prodaje zena po pijaci, i ima za salame i hljeba.

Gljive su off totalni jer su kod nas vec napravljene fabrike gljiva, Biosamp, Poljorad ja mislim i imaju jos nekakvi, oni su poklopili trziste totalno tako da nama sitnijim ostaje samo da te gljive uzgaja i prodaje po pijacama. Al budi ti stari pored tezge na +40 dvanaest sati, svaki dan, pa pakuj gljive kuci, pa ih sutra opet pakuj u auto.

Ovo najfriskije, Paintball, imaju poligoni svugdje, ali koliko znam i oni vrlo vrlo slabo rade. A taj sport kosta, gas, kuglice, oprema, zakup ili kupovanje zemlje, pa barikadice one, pa vragovi kojekakvi... Slab odziv raje. Imaju i air soft klubovi, i poligoni, rade 2 mjeseca dok je frisko, zanimljivo, i onda vlasnici rasprodaju puske da bi mogli kredite da vracaju.

Na kraju krajeva, ja da imam milion, nebih marke ovdje ulozio, jer je trziste nakaradno, narod nema para i draze mu je Dukatovo mlijeko od onog Tuzlanskog. Drazi mu je Dukatov kefir iako ako ga usporeds s nasim nemoze mu ni pric blizu kvalitetu. Tuzlanski kefir je po meni jedan od najboljih kefira.

Onda druga stvar, poljoprivreda, kupis zemlju, pa ores, pa sadis, pa djubris, pa zaljevas, pa okopavas, pa zaljevas opet, pa uberes, pa izneses na pijacu, trazis 3 marke za kilu paradajza, bez ikakvih pesticida, hemikalija i ostalih nezdravih i kancerogenih stvarcica, narod konta da si lud. Ode tamo kod komsije i kupi kilu onog argentinskog od 1.50.

Drzava nije uredjena, ne stiti domaceg privrednika ili poduzetnika. Grance su sirom otvorene za svakakav skart, od voca povrca i mesa pa preko pica, do cigareta i odjece. Ti kad odes u nas granap mozes birati izmedju 10 vrsta hrvatskog sira, i 15 srbijanskog, dok travnickog, vlasickog ili tuzlanskog, sarajevskog nema ni na mapi. Imas Ronhila i Walter Wolfa koji se uvoze vagonima vamo, Drinu mozes vidjet kod nekog na stolu. Dok drzava uzima od nasih proizvodjaca sve, i zavaljuje ih u dugove, s druge strane sirom otvara vrata komsiji da on plasira svoje proizvode kod nas. Ja sam bas skoro kroz Hrvatsku isao, 10 marketa, u 10 marketa nisam nasao ni jedan jedini Bosanski proizvod. Niti jedan. Bio u Srbiji, isto. Dok kod nas, najmanje nasih ima. Dok mi kupujemo paprike is Spanije, luk iz Brazila, mlijeko iz Hrvatske, nasi poljoprivrednici prosipaju cisterne mlijeka jer nemaju kome prodati, dijele povrce samo da se ne baci.

I ti bi u Bosni zapoceo biznis....
:thumbup: to ti je Bosna sve receno
žuti

#77 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by žuti »

+1

Surova BH realnost...
mO k3

#78 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by mO k3 »

Ringhio wrote:Silom prilika radio sam u jednom marketu, kutijica sampinjona je 2 marke bila kako se sjecam, od 1.50 do 2, bile su i bukovace. Od 10 kutija bukovaca vrati se 5 jer istrunu, slabo ko kupuje. Na kraju krajeva poznajem jednog gljivara, dobar sam s njim pravo, on ima te sampinjone uzgaja, bukovace, nekakve gljivice jos male zaboravio sam kako se zove, i govori, nema hljeba od toga, poklopili ovi veliki jer su se oni provukli na trziste, uzeli markete, Bingo, Merkator, Konzum, Tus, uzeli i prodavnice tako kaze da ja jedva prodajem ovo svoje. Koliko dobro mu je posao iso ostao je duzan nekih 20 000 marka dadzbina drzavi, kredita, i jos nekakvih zavrzlama, spakovao kofere i otisao u inostranstvo da radi.

Gljive su off totalni jer su kod nas vec napravljene fabrike gljiva, Biosamp, Poljorad ja mislim i imaju jos nekakvi, oni su poklopili trziste totalno tako da nama sitnijim ostaje samo da te gljive uzgaja i prodaje po pijacama. Al budi ti stari pored tezge na +40 dvanaest sati, svaki dan, pa pakuj gljive kuci, pa ih sutra opet pakuj u auto.

Ovo najfriskije, Paintball, imaju poligoni svugdje, ali koliko znam i oni vrlo vrlo slabo rade. A taj sport kosta, gas, kuglice, oprema, zakup ili kupovanje zemlje, pa barikadice one, pa vragovi kojekakvi... Slab odziv raje. Imaju i air soft klubovi, i poligoni, rade 2 mjeseca dok je frisko, zanimljivo, i onda vlasnici rasprodaju puske da bi mogli kredite da vracaju.

Na kraju krajeva, ja da imam milion, nebih marke ovdje ulozio, jer je trziste nakaradno, narod nema para i draze mu je Dukatovo mlijeko od onog Tuzlanskog. Drazi mu je Dukatov kefir iako ako ga usporeds s nasim nemoze mu ni pric blizu kvalitetu. Tuzlanski kefir je po meni jedan od najboljih kefira.

Onda druga stvar, poljoprivreda, kupis zemlju, pa ores, pa sadis, pa djubris, pa zaljevas, pa okopavas, pa zaljevas opet, pa uberes, pa izneses na pijacu, trazis 3 marke za kilu paradajza, bez ikakvih pesticida, hemikalija i ostalih nezdravih i kancerogenih stvarcica, narod konta da si lud. Ode tamo kod komsije i kupi kilu onog argentinskog od 1.50.

Drzava nije uredjena, ne stiti domaceg privrednika ili poduzetnika. Grance su sirom otvorene za svakakav skart, od voca povrca i mesa pa preko pica, do cigareta i odjece. Ti kad odes u nas granap mozes birati izmedju 10 vrsta hrvatskog sira, i 15 srbijanskog, dok travnickog, vlasickog ili tuzlanskog, sarajevskog nema ni na mapi. Imas Ronhila i Walter Wolfa koji se uvoze vagonima vamo, Drinu mozes vidjet kod nekog na stolu. Dok drzava uzima od nasih proizvodjaca sve, i zavaljuje ih u dugove, s druge strane sirom otvara vrata komsiji da on plasira svoje proizvode kod nas. Ja sam bas skoro kroz Hrvatsku isao, 10 marketa, u 10 marketa nisam nasao ni jedan jedini Bosanski proizvod. Niti jedan. Bio u Srbiji, isto. Dok kod nas, najmanje nasih ima. Dok mi kupujemo paprike is Spanije, luk iz Brazila, mlijeko iz Hrvatske, nasi poljoprivrednici prosipaju cisterne mlijeka jer nemaju kome prodati, dijele povrce samo da se ne baci.

I ti bi u Bosni zapoceo biznis....
nazalost je tako....
takodje voda ,mi uvozimo iz drugih zemalja vodu ko da nemamo svoju .... zato kada sam dole iskljucivo kupujem proizvedeno u bih
chengaba

#79 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by chengaba »

hodža wrote:
chengaba wrote:Za ove gljivare - kome bi on prodao te vrganje i bukovače. Znači počinje sa biznisom, ne poznaje nikoga ko bi mogao otkupiti, ima beton berbu i šta onda?

Phase 1 - uzgajanje gljiva ; Phase 2 - ? ; Phase 3 - Profit

pa logično je da bi proveo jedan preiod tražeći eventualne kupce, pa tek onda počeo sa biznisom :roll:

samo, bukovače ne traže puno novca za ulaganje a cijena po kilogramu im je dosta velika ;-)
Lik koji dođe na forum da traži ideje šta da uradi sa 5 hiljada maraka neće provesti jedan period tražeći eventualne kupce vjeruj mi. Nismo mi švabe, ovo je Balkan...

A stoji ovo i što je Ringhio rekao
zahvalan

#80 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by zahvalan »

:lol: :lol: ima paintball terena ali nema ni jedna masina za proizvodnju onih kuglica(tj metaka) :D ali ja ipak mislim da je ona skuplja od 5000 KM.

sa 5 milja mozes otvoriti radnju na Pik.ba (izvinjavam se zbog reklame) i da cekas internet musterije :run:

da je u Bosni toliko dobro davno bi se nasa raja iz bijelog svijeta vratila :lol: :run:
talić

#81 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by talić »

Evo ti jedna ideja (sa možda malo više od 5.000) ako voliš voziti auto. Kupi kombi da je ispravan i radi ture za more, između gradova, prevozi radnike za neke firme i zaradit ćeš bar za hljeba. ;-)
Ringhio

#82 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ringhio »

zahvalan wrote::lol: :lol: ima paintball terena ali nema ni jedna masina za proizvodnju onih kuglica(tj metaka) :D ali ja ipak mislim da je ona skuplja od 5000 KM.

sa 5 milja mozes otvoriti radnju na pik .ba (izvinjavam se zbog reklame) i da cekas internet musterije :run:

da je u Bosni toliko dobro davno bi se nasa raja iz bijelog svijeta vratila :lol: :run:
Nema ni tu pishljivog boba. Prodavao sam ja neke stvari preko njega, motor svoj sam prodao tu. Cijenu stavis najnizu mogucu, i onda ide ringispil ponuda, moze li 20 metara drva i 500 maraka, moze li moj golf i doplata, moze li stolarije u toj vrijednosti, moze li parketa za te pare. Uglavnom, za kes ces tesko nesto prodati, za suhi kes, da ti stavis svoje auto i kazes 5 000 maraka, i da te sutra neko nazove i kaze mozel jarane za 4 i 800 il eto 4 i 700. Nema sanse, zovu i moze li za 1 000 i da ti dam askonu, moze li za 2 000 i da ti dam harmoniku.
kojeime

#83 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by kojeime »

"Ringhio je napisao/la:Silom prilika radio sam u jednom marketu, kutijica sampinjona je 2 marke bila kako se sjecam, od 1.50 do 2, bile su i bukovace. Od 10 kutija bukovaca vrati se 5 jer istrunu, slabo ko kupuje. Na kraju krajeva poznajem jednog gljivara, dobar sam s njim pravo, on ima te sampinjone uzgaja, bukovace, nekakve gljivice jos male zaboravio sam kako se zove, i govori, nema hljeba od toga, poklopili ovi veliki jer su se oni provukli na trziste, uzeli markete, Bingo, Merkator, Konzum, Tus, uzeli i prodavnice tako kaze da ja jedva prodajem ovo svoje. Koliko dobro mu je posao iso ostao je duzan nekih 20 000 marka dadzbina drzavi, kredita, i jos nekakvih zavrzlama, spakovao kofere i otisao u inostranstvo da radi.

I ti bi u Bosni zapoceo biznis...."

Pa, i u recimo Njemackoj ljudi kupuju kineske majice za euro umjesto njemackih za 10 ili 20 eura. Svako zeli da kupi jeftinije. Dakle, prva greska koju domaci proizvodjaci prave je ljutnja sto neko kupuje uvozno za marku umjesto domaceg za tri marke. Na da je to dobro, ali to je realnost i trebaju nauciti poslovati u realnosti, a ne ljutiti se sto je realnost takva kakva je.

Druga stvar je slijedeca. Svako jutro ispred moje zgrade dodje covjek koji prodaje mlijecne proizvode iz gepeka automobila. Nema frizidera, kamoli hladnjacu, a prodaje mlijecne proizvode. I ko zna koliko mu ti rpoizvodi tako stoje na vrucini. Ono sto nije prodao juce je bacio pa je danas sve svjeze? Jeste, malo sutra, nema sanse. I sutra ce se ljutiti sto niko nece da mu kupuje. ali ce kupiti Dukatov ili Vindijin proizvod iz zamrzivaca.

Paprike iz Spanije kupuje cijeli svijet. Supermarket, lanac supermarketa, velike trznice ne smiju sebi dozvoliti luksuz da im se slucajno desi da zbog nekog razloga (vremenski uslovi, bolest, problem u transportu...) lokalni proizvodjac ne moze da isporuci proizvod. A globalni proizvodjac paprika koji proizvodi vjestacke paprike uvijek moze isporuciti svoj proizvod i taj supermarket nece biti u opasnosti da kupci zele da kupe, a paprika na policama nema. Plus po nizoj cijeni nego lokalni. A svi zele platiti manje. Pa svi domaci proizvodjaci koji se ljute kada neko ne zeli da kupi domacu papriku za tri nego kupi uvoznu za marku, dakle, svi oni takodje kada kupuju nesto drugo (odjecu, obucu, tehniku, bilo sta sto nije njihov proizvod) kupuju uvozno jer je jeftinije nego domace jer je skuplje. I zato nemaju pravo da se ljute kada drugi ne kupuju njihov proizvod. Hocu reci, ako zelis da prodas paprike za 3 marke onda kupi kompjuter u nasoj radnji za 1500KM a ne da isti kompjuter nabavis preko rodjaka iz amerike za 700KM. Jer tako naseg prodavaca kompjutera i radnika ostavljas bez posla. A ako to radis, onda se nemoj ljutiti sto taj prodavac kompjutera i njegov radnik kupe uvoznu papriku za marku umjesto tvoje za 3 marke. Dobro, kompjuter nije najbolji primjer jer nije domaci proizvod, ali barem daj da zaradi domaci trgovac umjesto stranog trgovca.

Dakle, svi proizvodjaci koji traze patriotizam, to jeste da se kupuje njihov domaci umjesto uvoznog proizvoda neka daju primjer. Pa da ih pratimo.

Ali na kraju nista to nije bitno. Sloboda je, svako ima pavo da kupuje sta hoce gdje hoce, a domaci proizvodjac ako zeli da kupujem njegov proizvod neka me navede da to radim. Dakle, ne da se ljuti nego neka stvori takvu atmosferu da izaberem njegov proizvod umjesto uvoznog. Kako? Evo, necu kupiti domaci proizvod jer sumnjam u ispravnost zbog nedostatka laboratorija koje kontrolisu ispravnost rizvoda. A to je problem zbog kojeg nasi proizvodjaci imaju problem pri izvozu. Pa, sto se ne skupite, date novac i opremite takav laboratorij. I onda ga ostavite instituciji drazve da ga vodi, to jeste da taj laboratorij bude nezavistan od vas koji ste ga kupili. To izgleda kao bacanje novca i zasto biste vi to radili? Zato sto meni dokazuijete da vodite brigu o kvalitetu, pa cu kupovati vase proizvode i zato sto cete imati certifikate kojima cete mozi izvoziti u EU. Dakle dugorocno vi cete imati koristi od toga.

Lupam gluposti, je li tako? Jeste, lupam, i zato to mislite o meni, odoh kupiti Dukatov proizvod.
Ringhio

#84 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ringhio »

kojeime wrote:"Ringhio je napisao/la:Silom prilika radio sam u jednom marketu, kutijica sampinjona je 2 marke bila kako se sjecam, od 1.50 do 2, bile su i bukovace. Od 10 kutija bukovaca vrati se 5 jer istrunu, slabo ko kupuje. Na kraju krajeva poznajem jednog gljivara, dobar sam s njim pravo, on ima te sampinjone uzgaja, bukovace, nekakve gljivice jos male zaboravio sam kako se zove, i govori, nema hljeba od toga, poklopili ovi veliki jer su se oni provukli na trziste, uzeli markete, Bingo, Merkator, Konzum, Tus, uzeli i prodavnice tako kaze da ja jedva prodajem ovo svoje. Koliko dobro mu je posao iso ostao je duzan nekih 20 000 marka dadzbina drzavi, kredita, i jos nekakvih zavrzlama, spakovao kofere i otisao u inostranstvo da radi.

I ti bi u Bosni zapoceo biznis...."

Pa, i u recimo Njemackoj ljudi kupuju kineske majice za euro umjesto njemackih za 10 ili 20 eura. Svako zeli da kupi jeftinije. Dakle, prva greska koju domaci proizvodjaci prave je ljutnja sto neko kupuje uvozno za marku umjesto domaceg za tri marke. Na da je to dobro, ali to je realnost i trebaju nauciti poslovati u realnosti, a ne ljutiti se sto je realnost takva kakva je.

Druga stvar je slijedeca. Svako jutro ispred moje zgrade dodje covjek koji prodaje mlijecne proizvode iz gepeka automobila. Nema frizidera, kamoli hladnjacu, a prodaje mlijecne proizvode. I ko zna koliko mu ti rpoizvodi tako stoje na vrucini. Ono sto nije prodao juce je bacio pa je danas sve svjeze? Jeste, malo sutra, nema sanse. I sutra ce se ljutiti sto niko nece da mu kupuje. ali ce kupiti Dukatov ili Vindijin proizvod iz zamrzivaca.

Paprike iz Spanije kupuje cijeli svijet. Supermarket, lanac supermarketa, velike trznice ne smiju sebi dozvoliti luksuz da im se slucajno desi da zbog nekog razloga (vremenski uslovi, bolest, problem u transportu...) lokalni proizvodjac ne moze da isporuci proizvod. A globalni proizvodjac paprika koji proizvodi vjestacke paprike uvijek moze isporuciti svoj proizvod i taj supermarket nece biti u opasnosti da kupci zele da kupe, a paprika na policama nema. Plus po nizoj cijeni nego lokalni. A svi zele platiti manje. Pa svi domaci proizvodjaci koji se ljute kada neko ne zeli da kupi domacu papriku za tri nego kupi uvoznu za marku, dakle, svi oni takodje kada kupuju nesto drugo (odjecu, obucu, tehniku, bilo sta sto nije njihov proizvod) kupuju uvozno jer je jeftinije nego domace jer je skuplje. I zato nemaju pravo da se ljute kada drugi ne kupuju njihov proizvod. Hocu reci, ako zelis da prodas paprike za 3 marke onda kupi kompjuter u nasoj radnji za 1500KM a ne da isti kompjuter nabavis preko rodjaka iz amerike za 700KM. Jer tako naseg prodavaca kompjutera i radnika ostavljas bez posla. A ako to radis, onda se nemoj ljutiti sto taj prodavac kompjutera i njegov radnik kupe uvoznu papriku za marku umjesto tvoje za 3 marke. Dobro, kompjuter nije najbolji primjer jer nije domaci proizvod, ali barem daj da zaradi domaci trgovac umjesto stranog trgovca.

Dakle, svi proizvodjaci koji traze patriotizam, to jeste da se kupuje njihov domaci umjesto uvoznog proizvoda neka daju primjer. Pa da ih pratimo.

Ali na kraju nista to nije bitno. Sloboda je, svako ima pavo da kupuje sta hoce gdje hoce, a domaci proizvodjac ako zeli da kupujem njegov proizvod neka me navede da to radim. Dakle, ne da se ljuti nego neka stvori takvu atmosferu da izaberem njegov proizvod umjesto uvoznog. Kako? Evo, necu kupiti domaci proizvod jer sumnjam u ispravnost zbog nedostatka laboratorija koje kontrolisu ispravnost rizvoda. A to je problem zbog kojeg nasi proizvodjaci imaju problem pri izvozu. Pa, sto se ne skupite, date novac i opremite takav laboratorij. I onda ga ostavite instituciji drazve da ga vodi, to jeste da taj laboratorij bude nezavistan od vas koji ste ga kupili. To izgleda kao bacanje novca i zasto biste vi to radili? Zato sto meni dokazuijete da vodite brigu o kvalitetu, pa cu kupovati vase proizvode i zato sto cete imati certifikate kojima cete mozi izvoziti u EU. Dakle dugorocno vi cete imati koristi od toga.

Lupam gluposti, je li tako? Jeste, lupam, i zato to mislite o meni, odoh kupiti Dukatov proizvod.
Dobar, kvalitetan post, ali pogledajmo sad i sa druge strane gledista i zapitajmo se zasto je domaca paprika 3 a uvozna 1.50.

Da bi Bosna prodala svoje mlijeko toj istoj zemlji iz koje dolazi paprika, Spanija, ona mora proci rigorozne preglede, sto je udure, potpuno se slazem s time. Mlijeko je kvalitetno, i moze doci na trziste, ali to isto trziste ti stavi na to tvoje Bosansko mlijeko jos poprilican procenat nameta, i recimo da ga prodajes ti drzavi za 1 km litar, troskovi transporta + porezi, i kojekakve jos zaskocice i to mlijeko je na rafi za recimo 3 KM. Dok uzme sebi drzava, dok uzme sebi dobavljac, dok uzme sebi trgovac dodjes do te cijene. Ko ce ga kupiti po toj cijeni ? Niko, jer oni imaju svoje Spansko mlijeko koje je zasticeno od tih oporezivanja drzavnih. Tako da spanski stocar za 100 litara svog mlijeka dobije 100 km, konstantno, svaki dan, pa moze kupiti sebi jos 10 krava, i proizvodit 1000 litara mlijeka, i opet ce i tih 1000 litara mlijeka prodavat, i imat konstantan doliv novca. Bosansko mlijeko tu nece imati sta traziti, jer svako mlijeko je manje vise isto, bas kao i pavlaka, i kajmak, i jogurt.

E sad, mi kao Bosna, jedna drzava, sami sebi skacemo u stomak. Kako ? Tako sto mi ne radimo tako sto rade ostali, zatvarajuci svoje granice kojekakvim kontrolama, PDV-om, i dodatcima poreznim, nego jednostavno imamo sirom otvorene granice za svakoga i sve. Niti se sta kontrolise, niti se sta provjerava. Vrlo vrlo rijetko. I doveli smo situaciju do apsurda. Apsurd je u tome da je jeftinije Spancu uzgojiti vjestacku, plasticnu, kancerogenu, same like bajlag - papriku i poslat je vamo nama, i prodat za 1.50 km nego ovom nasem poljoprivredniku sto uzgaja papriku u plodnoj Bosanskoj zemlji, zaljeva izvorskom vodom, i kupi one bubice sa njih rukom. Zasto je Bosanska paprika 3 a Spanska 1.50, upravo zbog toga, sto drzava nije zastitila privatnika, otvorila je granice sirom za uvoz, uvoz je preplavio svo Bosansko trziste. Da se njima krhne porez, pa se vrati par slepera zbog neispravnosti robe, i da se osvjesti ovaj nas narod da pocne kupovati domace i domaca bi paprika bila 1.50, ako ne i nize. Zasto ? Zato sto bi se prodavala, sa prodajom imas profit, i isplativost proizvoda. Bosanac dok je uzgoji, kila paprika ga izadje 2 marke, sjeme, voda, zemlja, gorivo, troskovi obrade, transporta, i on je iznese na tezgu i ima profita na njoj 1 marku, ako ne i manje. Da mi uzimamo te svoje domace paprike, on bi proizvodio jos vise i jos vise, onda bi se pojavila zdrava konkurencija, i komsija bi poceo proizvoditi paprike pa bi stavio cijenu 2.50, njegove bi krenule bolje, pa bi i ovaj oborio na 2.45, i tako bi se svi nasli na nekoj dobroj cijeni. Danas on proda 10 000 kila paprika, do tad se on vec prosirio na 150 000 duluma zemlje i na tih 150 000 duluma zemlje on uzgaja paprike, vise ta paprika nece biti 3 marke, nego ce biti 1 markicu, jer je on samom prodajom isplatio svoj biznis, i moze mu se sad stavljat cijenu koju hoce.

Roba visoke potrosnje uvjek ide nize.

Ja sam odrastao na mlijeku u prahu racionalno sto je dijelilo, pa onda na tuzlanskom i onom mlijeku od tete sa sela u plasticnoj boci. Odrastao sam na skartu koje su nam dijelili u ratu, i na onome sto se posadi i ubere iz baste. I evo me, hvala Bogu, skoro 2 metra i 100 KG. Nit mi sta fali nit me sta boli, hvala dragom Bogu. Tako da ta prica o Dukatovoj pavlaci odpada. Na kraju krajeva, vecina Bosanaca smatra da je seljacki pit Tesanjsku vodu, iz onog balona od 5 litara, 1 marka, a nije seljacki za 0.5 litara Jane dati 1.30. Zasto ? Zato sto je Jana in, i moderna, i reklamirana, i totalno cool, i svi poznati je piju, pijem je i ja. Seljakluk je Sarajevski Kiseljak pit, ali se zato Radenska ceslja u kartonima. Seljakluk je sve domace, jer ako kupujes domace, shaban si, koji uzima ne kvalitetne i jeftine proizvode, koje uzima svaka fukara.

Nismo ni svjesni da ako se okrenemo samo nasem domacem, moze nam samo biti bolje, privrednici ce imati vise para, krenut ce proizvodnja, hrana ce biti kvalitetnija i jeftinija, i necemo ovisiti ni o kom. Sve dok je ovako za nas spasa nema.

Pogledaj samo psenicu, vreca brasna je bila 12 maraka, pa onda je skocila na 28 maraka kad je nastala masovna histerija i ljudi su kupovali i skladistili po paletu brasna u podrumu ko da ce cunami nastupiti. Mi psenicu uvozimo. Iako u Bosni imamo zemlje, plodne, za te stvari na pretek, mi ne sijemo psenicu. Kupujemo iz Srbije i Madjarske. Madjarima prodajemo ono malo svoje psenice sto napravimo, oni od tog naprave Floriol i prodaju ga za 3 marke litar, a onaj skart sto ti ostane, oni opet fino zapakuju i posalju vamo nama, da mi pravimo brasno od toga.

Ja da sam presjednik ove zemlje, ili da mogu imati ikakav uticaj, litar jane bi bio 8 maraka, oces da se kurcis po kaficima, Jaaaaaanu molim vas, izvolte, 8 marki, sretno prijatno. Mudo bi je iko kupio, isla bi ona Tesanjska, i Sarajevska ko halva. Kila spanske paprike bi bila 14 maraka, oces spanac da se pravis, izvoli, 14 marki za plastificirano olicenje paprike, furaj. Al bi bosanska bila zato 1 marka. Kila argentinskog, kengur-kojot-pregazena lasica- mesa bi bilo 140 maraka, oces malo da furas maradonu, bujrum lolo, al bi zato kila ovog naseg, domaceg, govedjeg buta bila cener.

I djeca bi nam bila ko spejs satlovi, nebi imali alergije, astme, nebi bilo pretilih, i nebi djeca lomila kukove kad skoce s 2 stepenice.

A svi bi bili zadovoljni, i taj sto je proizvede, a i ja sto je kupim i pojedem, jer sa tim novcem on bi pravio veca postrojenja, veca polja bi kupovao i sijao, trebalo bi mu ljudi, eto posla za tebe i za mene. Drzava bi imala para od toga jer bi novac ostajao u njoj, gradile bi se kuce i narod bi bio sit i zadovoljan. Kupovala bi se ljepsa kola, vozlio bi se po ljepsoj cesti, djeca bi se skolovala i zavrsavala fakultete, ostavljali svoje znanje ovdje, da gradi to sto smo mi naceli. Stariji bi se lijecili dzabe, i nebi morao kupovati protuprovalna vrata da ti olos narkomanski ne provali u po noci da izbode tebe i zenu. Od te poljoprivrede, i od tog novca mi mozemo biti Dubai, saudijci bi za nas bili obicna balavurdija....

Al dobro....kao sto rece Davorin Popovic, pokoj mu dusi, Da sam ja neko......

Odosmo off topic.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#85 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Truba »

Ringhio wrote: Nema ni tu pishljivog boba. Prodavao sam ja neke stvari preko njega, motor svoj sam prodao tu. Cijenu stavis najnizu mogucu, i onda ide ringispil ponuda, moze li 20 metara drva i 500 maraka, moze li moj golf i doplata, moze li stolarije u toj vrijednosti, moze li parketa za te pare. Uglavnom, za kes ces tesko nesto prodati, za suhi kes, da ti stavis svoje auto i kazes 5 000 maraka, i da te sutra neko nazove i kaze mozel jarane za 4 i 800 il eto 4 i 700. Nema sanse, zovu i moze li za 1 000 i da ti dam askonu, moze li za 2 000 i da ti dam harmoniku.
pisao sam o tom već
ja stavio dva stripa po 1 marku

jednu marku eeej...

zovu ljudi pogađate :D

stavim knjigu koja vrijedi sad u laguni 25 za 13
zovu ljudi daju 5 maraka :lol: :lol: :lol:
Don Zivconi

#86 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Don Zivconi »

@Ringhio Ja da sam presjednik ove zemlje, ili da mogu imati ikakav uticaj, litar jane bi bio 8 maraka, oces da se kurcis po kaficima, Jaaaaaanu molim vas, izvolte, 8 marki, sretno prijatno. Mudo bi je iko kupio, isla bi ona Tesanjska, i Sarajevska ko halva. Kila spanske paprike bi bila 14 maraka, oces spanac da se pravis, izvoli, 14 marki za plastificirano olicenje paprike, furaj. Al bi bosanska bila zato 1 marka. Kila argentinskog, kengur-kojot-pregazena lasica- mesa bi bilo 140 maraka, oces malo da furas maradonu, bujrum lolo, al bi zato kila ovog naseg, domaceg, govedjeg buta bila cener.

odlicno napisano :thumbup: uz ovakav pristup mnogo toga bi se promijenilo

p.s i mojne ono šabani zvuci pravo otrcano ;-)
javelin

#87 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by javelin »

Don Zivconi wrote:@Ringhio Ja da sam presjednik ove zemlje, ili da mogu imati ikakav uticaj, litar jane bi bio 8 maraka, oces da se kurcis po kaficima, Jaaaaaanu molim vas, izvolte, 8 marki, sretno prijatno. Mudo bi je iko kupio, isla bi ona Tesanjska, i Sarajevska ko halva. Kila spanske paprike bi bila 14 maraka, oces spanac da se pravis, izvoli, 14 marki za plastificirano olicenje paprike, furaj. Al bi bosanska bila zato 1 marka. Kila argentinskog, kengur-kojot-pregazena lasica- mesa bi bilo 140 maraka, oces malo da furas maradonu, bujrum lolo, al bi zato kila ovog naseg, domaceg, govedjeg buta bila cener.

potpis na boldirano :thumbup: :thumbup: :thumbup:
tumb

#88 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by tumb »

javelin wrote:
Don Zivconi wrote:@Ringhio Ja da sam presjednik ove zemlje, ili da mogu imati ikakav uticaj, litar jane bi bio 8 maraka, oces da se kurcis po kaficima, Jaaaaaanu molim vas, izvolte, 8 marki, sretno prijatno. Mudo bi je iko kupio, isla bi ona Tesanjska, i Sarajevska ko halva. Kila spanske paprike bi bila 14 maraka, oces spanac da se pravis, izvoli, 14 marki za plastificirano olicenje paprike, furaj. Al bi bosanska bila zato 1 marka. Kila argentinskog, kengur-kojot-pregazena lasica- mesa bi bilo 140 maraka, oces malo da furas maradonu, bujrum lolo, al bi zato kila ovog naseg, domaceg, govedjeg buta bila cener.

potpis na boldirano :thumbup: :thumbup: :thumbup:
i ja bih jarane kad bi tako moglo,ne bi onda ni jedan proizvod iz BiH provirio preko granica
zilla_

#89 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by zilla_ »

Ko nam je kriv kad nam voda teče na svaki metar a mi nismo u stanju napravit fino i primamljivo pakovanje, stvoriti neko ime za vodu i sve to izreklamirati pa da narod kupuje... Ja prvi uvijek uzmem janu jer mi je navika, a i brate fino mi izgleda ono pakovanje pa ruka sama leti...

Kad uzimam mesne proizvode uvijek gledam perutninu ptuj, cekin, podravku i sl jer imam povjerenje u te proizvode... Po ovome možda bi trebao uzet nešto od OVAKO? Meni je svaki njihov proizvod ko da g...o jedem... Jedino eto onaj narezak nije loš a sve ostalo katastrofa... Ja iskreno ne znam da postoji i jedan jedini keks ili čokolada koju mi pravimo a da imalo valja... Problem je što se naši proizvođači vode politikom "budi jeftiniji od drugih" a pritom zanemare kvalitet... Svi bi da naprave proizvod u koji ulože marku a da dobiju 3...

Mada i argeta, cekin i perutnina su postali toliko loši od kako ih naši rade... Sve što dođe u naše ruke mi to pokvarimo...

Mi smo nakaradan narod i sumnjam da ćemo ikad živjet kao što žive u pojedinim razvijenim zemljama...
Ringhio

#90 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ringhio »

zilla_ wrote:

Ko nam je kriv kad nam voda teče na svaki metar a mi nismo u stanju napravit fino i primamljivo pakovanje, stvoriti neko ime za vodu i sve to izreklamirati pa da narod kupuje... Ja prvi uvijek uzmem janu jer mi je navika, a i brate fino mi izgleda ono pakovanje pa ruka sama leti...

Kad uzimam mesne proizvode uvijek gledam perutninu ptuj, cekin, podravku i sl jer imam povjerenje u te proizvode... Po ovome možda bi trebao uzet nešto od OVAKO? Meni je svaki njihov proizvod ko da g...o jedem... Jedino eto onaj narezak nije loš a sve ostalo katastrofa... Ja iskreno ne znam da postoji i jedan jedini keks ili čokolada koju mi pravimo a da imalo valja... Problem je što se naši proizvođači vode politikom "budi jeftiniji od drugih" a pritom zanemare kvalitet... Svi bi da naprave proizvod u koji ulože marku a da dobiju 3...

Mada i argeta, cekin i perutnina su postali toliko loši od kako ih naši rade... Sve što dođe u naše ruke mi to pokvarimo...

Mi smo nakaradan narod i sumnjam da ćemo ikad živjet kao što žive u pojedinim razvijenim zemljama...
Ah salamurtine te ne jedem uopste, ali ako jedem jedem Ovako sunku, i to fino mi nasjece gospodja na snitice, onoliko koliko mi treba, 100-200 grama za dorucka i cao. Meso kad jedem kupujem u mesnici, u to iskljucivo u mesnicama kod ljudi za koje znam da imaju svoju stoku koju uzgajaju, kolju, i prodaju. Suhovinu kupujem na pijaci, mada su se i oni sad iskvarili pa znam kupit od ovih seljaka na pijaci, sto suse i za svoju dusu, ali i za prodaju. Jos uvjek oni odkidaju. Ima i menprom, tuzlaci su oni, imaju neku premium sudzuku ako se tako zove, i premium suho meso, zeeeeeeemlja dobro. Ima i MiS ako ko voli suhi vrat ili slaninu, i oni su pravo dobri. Eto..domace, a dobro :) i bogougodno za dzep.

A da se nadovezem na ovaj post gore kako nista nebi izaslo iz nase zemlje. Ne izlazi ni sad nesto brutalno da se ti mozes kititi s time. Mi svakako imamo kvalitetne proizvode, zdrave i kvalitetne, lako bi se mi probili, kad bi se posvetili tome.

Odes u market kupis Poljoradovu papricicu prelivenu kajmakom i punjenu vlasickim sirom. Kajmak ko dusa, paprika ljutne taman za meze, i onda te sastavi onaj sir, i sta ces drugo, nego nasut drugu casu piva. U ljepse kutije se pakuje radioaktivni odpad, ali stari, paprika ta je ko mozak, izjeo sam tih paprika ko zivotinja, i ne kanim odustat. Na kraju krajeva, svaka ambalaza zavrsi u smecu, pa i ta Janina lijepa, i ova moja za radioaktivni odpad. Ali stari, paprika te tako ispravi, da kila pecenja nemoze namirit isto. I da, ambalaza, neces je jesti, bitno je ono sto ona cuva, a to kako ona izgleda, to nije bitno. Hrana se ne vrijednuje po ambalazi, bas kao sto se i knjiga ne kupuje po koricama.

Imamo mi sve, kad se osvrnes, apsolutno sve, samo ne zelimo da to koristimo.
Last edited by Ringhio on 31/07/2012 16:16, edited 1 time in total.
mO k3

#91 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by mO k3 »

Sve to lijepo zvuci i ja bih tako uradio ,ali problem je u mentalitetu
uvijek ce tudje biti bolje nego nase ,trebamo se osvijestiti kako ovi iz manjeg entiteta tako i gradjani iz pederacije i trebaju eksplicitno kupuju domace proizvode .... nema veze jesu li u bl ,sa,tz ili bilo gdje u bih proizvedeni

i onda se pitamo zasto nam ekonomija propada kada produkte koje proizvodimo u bih ne kupujemo ,nego iz sr,slo,hr ... :x :x
tester33

#92 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by tester33 »

Hrvat ne trosi u BiH ako to nije od hrvata iz BiH-a. Srbi isto takodjer. A ovi ostali nece da kupuju kod komsije da se on ne obogati. Ludilo.

Ovdje se vec godinama ekonomski unistavaju gradjani BiH-a i da budu cetverorazredni nizi nivo drustva.

Koliko ovi politicari iz SDP-a to uspjesno ubrzavaju ..... samo da vas obavijestima da za kladionicu pripremaju novi nacrt da vam jos vise para uzmu pa cak ce ljudi prestati se kladiti jer ovi samo "isisavaju" kesh ....

Nacrt zakona izasao da ti uzmu 5% na svaku 1 KM po transakciji + 10% iznad 50 KM (umjesto dosadasnjih 100 KM a prije toga nije bilo 10%) + 15% iznad 10.000 KM.

Ako se narod ne usprotivi porezima ovdje ce zavladat KOLAPS. Svi cemo pasti i lesinari i ove koji sisaju do besvijesti. :skoljka:
Last edited by tester33 on 31/07/2012 16:19, edited 2 times in total.
javelin

#93 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by javelin »

Ja prvi uvijek uzmem janu
1. meni je iskreno u ovakvoj drzavi ideja o prodavanju flasirane vode u najmanju ruku budalestina, i nije mi jasno zasto je narod tako masovno kupuje
2. zar ti nije isplatnije uzeti nesto sto ne mozes natociti kuci iz cesme
trebao uzet nešto od OVAKO? Meni je svaki njihov proizvod ko da g...o jedem...
+1

prehrambena industrija ove zemlje je uopsteno DNO DNA. mislim da bi najbolje bilo da se sve nase firme (koje se bave proizvodnjom "stvari" koje gradjani ove drzave trebaju da trpaju u sebe) prebace na proizvodnju stocne hrane jer ovo sto trenutno proizvode ja ne bih ni svom "pascetu" dao da jede. ovo bi se sve dalo rijesiti uvodjenjem taksi na uvozne proizvode (ako se proizvodi nesto slicno ili isto kod nas) i normalnim kategorisanjem hrane jer se trenutno covjek mora "zaletit" da kupi nesto od nasih prehrambenih proizvoda da bi shvatio da to nije za ljude
Ringhio

#94 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ringhio »

tester33 wrote:Hrvat ne trosi u BiH ako to nije od hrvata iz BiH-a. Srbi isto takodjer. A ovi ostali nece da kupuju kod komsije da se on ne obogati. Ludilo.

Ovdje se vec godinama ekonomski unistavaju gradjani BiH-a i da budu cetverorazredni nizi nivo drustva.

Koliko ovi politicari iz SDP-a to uspjesno ubrzavaju ..... samo da vas obavijestima da za kladionicu pripremaju novi nacrt da vam jos vise para uzmu pa cak ce ljudi prestati se kladiti jer ovi samo "isisavaju" kesh ....

Nacrt zakona izasao da ti uzmu 5% na svaku 1 KM po transakciji + 10% iznad 50 KM (umjesto dosadasnjih 100 KM a prije toga nije bilo 10%) + 15% iznad 10.000 KM.

Ako se narod ne usprotivi porezima ovdje ce zavladat KOLAPS. Svi cemo pasti i lesinari i ove koji sisaju do besvijesti. :skoljka:

Kladionica je luksuz, isto kao i duhan i duhanske preradjevine te alkohol. Zlato, srebro, i strasna vozila preko 50 000 maraka treba oporezivati, i to troduplo. Kao sto spomenuh, oces da se siris, plati cejf lave. I neka poskupi, trebalo je davno.
akibhf

#95 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by akibhf »

Svi ovi nabrojani problemi se svode na jedan osnovni. OBRAZOVANJE. Kako uopšte zamisliti državu u kojoj "funkcioniše" sistem demokratije(koji podrazumijeva vladavinu naroda), a taj narod je u 50 % slučajeva funkcionalno nepismen.
Ne može se buditi svijest naroda o kupovini domaćeg proizvoda koji može konkurisati uvoznom artiklu, kad onaj obični čovjek ni ne zna koji je domaći proizvod, jer mu se 1) ne da pročitati 2) ne vidi pročitati 3) ne zna pročitati ko proizvodi taj proizvod.
Pa uzmite samo koliko je ljudi u BiH uzimalo kredite i pokretalo biznis, a da pri tom nemaju pojma o tom biznisu. Na kraju banka i vjerovnici hoće pare nazad i gazda se štrikom objesi.
Ona predrasuda da su bosanci glupi po mom mišljenju, nažalost, vrijedi 100%.
Nisi glupi u smislu da su prirodno neinteligentni, već misle da su najpametniji, neće da čitaju, da se informišu i osposobe za posao koji misle raditi. Zbog toga nam i niču privatni seoski fol fakulteti, a i državni propadaju.
Na sve ovo dolazi i taj j.e.b.e.n.i nacionalizam.
Zaključak svega ovog:
Imamo u BIH mogućnost da budemo mnogo jaki u svakom aspektu na osnovu prirodnih resursa koje nam je Bog podario. Imamo sve moguće. ALI ono najvrijednije nemamo- pametne ljude koji će sve ovo koristiti. Greška je u ljudima i mentalitetu. Demokratijom ovdje nikad neće biti bolje, jer ne može ni Ferari ići bez goriva.. Jedino prosvijećeni apsolutizam.

A prijedlog za ovi 5000 KM: pekara sa prodajom pekarskih artikala. Ljudi moraju jesti kakvi god da su. :bih:
Last edited by akibhf on 31/07/2012 17:07, edited 2 times in total.
zilla_

#96 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by zilla_ »

1. meni je iskreno u ovakvoj drzavi ideja o prodavanju flasirane vode u najmanju ruku budalestina, i nije mi jasno zasto je narod tako masovno kupuje
2. zar ti nije isplatnije uzeti nesto sto ne mozes natociti kuci iz cesme
Ma nisam lud da stalno trošim Janu pored naše vode već moj komentar se odnosio na situacije kad sam u gradu negdje i ožednim... Jednostavno kad odeš u market i pogledaš sve one police rijetko ćeš nać neki naš proizvod a da je dobar, kvalitetan i sl...

Što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda, neprerađenog mesa, pekarskih proizvoda, voća, povrća...... tu imamo kvalitet i to treba kupovati i podržavati...

Al ja da podržavam mesnu industriju Ovako, ili recimo Vispak ili šta ti ja znam već ma ne pada mi na pamet... Volim platit po marke više al da jedem koliko toliko provjeren proizvod...
hrle1976

#97 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by hrle1976 »

miki0111 wrote:
hrle1976 wrote:Otvorio javnu kucu :lol: bio pimp
Bas konstruktivno za temu, nema sta. Hvala na javljanju.
Samo ima jedan problem to se kvalifikuje kao organizovani kriminal, Trgovina ljudima- prostitucija član 186 KZ BiH pa ti vidi da li ti se isplati

Ako se taju porez onda je kriminalno a ako se uljudno placa porez od prometa onda boli neka stvar drzavu o cemu je prica. :lol:
Ricken

#98 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ricken »

Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen. Da li probati sa otvaranjem nekog biznisa ili nešto drugo? Dajte mi neke pametne prijedloge molim vas!
Platio mjesto u BH Telecomu ili sl. :D Ako je uopšte ta cijena.
To je otprilike to šta može za petaka, radno mjesto. Inače slabo.
Ricken

#99 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by Ricken »

[quote="Don Zivconi"]@Ringhio Ja da sam presjednik ove zemlje, ili da mogu imati ikakav uticaj, litar jane bi bio 8 maraka, oces da se kurcis po kaficima, Jaaaaaanu molim vas, izvolte, 8 marki, sretno prijatno. Mudo bi je iko kupio, isla bi ona Tesanjska, i Sarajevska ko halva. Kila spanske paprike bi bila 14 maraka, oces spanac da se pravis, izvoli, 14 marki za plastificirano olicenje paprike, furaj. Al bi bosanska bila zato 1 marka. Kila argentinskog, kengur-kojot-pregazena lasica- mesa bi bilo 140 maraka, oces malo da furas maradonu, bujrum lolo, al bi zato kila ovog naseg, domaceg, govedjeg buta bila cener.

Sa takvim stavom kao predsjednika nebi dugo živio. Lobiji su tu sine. Pa jel normalno da je Ronhil skuplji u Hrvatskoj en go u BiH? Alii...
crnoplavo

#100 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?

Post by crnoplavo »

preimenujte temu u Domaci vs. strani proizvodi
Post Reply