Stadion Koševo - "Asim Ferhatović Hase".

Sve o FK Sarajevo...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#76 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by -LIBERO- »

Koja je cirkusijada ovo sa tenderima, zalbama..i sa namjestanjima istih...ovo je tragicno stvarno.
Cudo je da ista imamo uradjeno i zavrseno. Pocnu tenderi hipoteticki danas, i onda se odmah moze uracunati da ce se sve to zavrsiti tek za 7-8 mjeseci, jer idu odbijanja, novi tenderi, nova odbijanja i onda odabir firme sa kojom imas licni tal.

A i Obuca9 sto kaze, cuj 40 dana za postavljanje...pa sta ce raditi ..300 stolica dnevno postaviti :shock: :lol:

Daj ba, mi navijaci cemo ih sarafati za 7 dana....fuj.
valterbranisarajevo

#77 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by valterbranisarajevo »

Ako se ugovor potpiše 9. augusta..Kojeg datuma se igra Play Off?
Logovan

#78 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Logovan »

valterbranisarajevo wrote:Ako se ugovor potpiše 9. augusta..Kojeg datuma se igra Play Off?
23/30 august.
valterbranisarajevo

#79 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

zlo87 wrote:
valterbranisarajevo wrote:Ako se ugovor potpiše 9. augusta..Kojeg datuma se igra Play Off?
23/30 august.
ma "zašarafaće" ih do tada, ne zvali se mi kako se zovemo... :dance: Makar mi plaćali struju za reflektore... :thumbup:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#80 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by -LIBERO- »

Jest' ako ove druge dvije firme ne obore tender opet.... :skoljka:
ledeni_caj

#81 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by ledeni_caj »

Rok im je 40 dana za 12 000 stolica. :lol: :lol: Koliko ce ljudi biti angazovano za to, dvojica? :-)
Smail Aga

#82 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Smail Aga »

Pitar s Kariba wrote:
Opetja033 wrote:
Pitar s Kariba wrote:Ja se sjećam da je jednom Hamo Granov, dok je bio predsjednik, govorio o ideji i planovima za gradnju stadiona, ako se ne varam, tamo na onoj livadi ispod Šipa i Betanije. Po meni najbolje dugoročno rješenje za FKS. Krenuti i lagano praviti ispočetka kako nam paše. Ne mora to biti rogobusna konstrukcija kao što je Koševo, već nešto sa 20-ak hiljada mjesta i fino ga sriktati. Kad može Široki, Orašje, Budućnost iz Banovića, Zvijezda Gradačac, Olimpic Otoca, valjda može i FKS.
Znam da nije potpuno u skladu s temom, sad je važno uraditi šta se može, ali kažem onako .. :roll:
Ma to sto ti govoris je u skladu sa temom. I ako razmisljas trezveno, hladne glave to i jeste najbolje rijesenje. Medjutim imam osjecaj da bi mi srce prepuklo kada bi napustili AFH. Jebote, ja se i dan danas sav najezim kada ulazim u Sarajevo preko Vogosce - pa makar samo na par sati napustio grad. Ne mogu ni zamisliti kako bih se osjecao kada to vise ne bi bio nas stadion.
Znam o čemu govoriš :-) Ali, nažalost, ne živi se od sjećanja i nostalgije. Sličan problem su imali i drugi i veliki evropski klubovi, Bajern, Juventus itd., ali se sve to prevaziđe. Jednostavno vrijeme neumoljivo ide i gazi sve one koji ne idu u skladu s njim.Stadion AFH po svojoj idejnoj konstrukciji, izgledu i po svemu ostalom odavno je prevaziđen što se tiče tih svjetskih standarda i tokova. Kad sam spomenuo Granova i njegovu ideju o stadionu na Betaniji, mislio sam da je to idealno rješenje između ostalog i zbog toga što se nalazi u blizini AFH stadiona, pa postoji neka veza i kontinuitet. Taj novi stadion nazvati Hase Arena, obojiti ga u bordo i sa drugim detaljima i simbolikom povezati sa tradicijom FKS a neke utakmice , eventualno zbog zatjeva za kapacitetom odigrati s vremena na vrijeme i na AFH. Tako sam ja to zamišljao u svojim snovima :roll:
Potpuno se slazem sa @ Pitarom. Svoj vlastiti stadion je jedino rjesenje. Ima i varijanta da nam grad da stadion na 99 godina ,mada to nije idealno ,jer kao sto @ pitar rece Stadion Kosevo je zastario,to je u finansijskom smislu rupa bez dna. Kao kada imas staru kucu,koju uvijek treba nesto praviti. Postojala je ta inicijativa u vrijeme Hame Granova,mada ne bih o njegovim motivima,no tada je bilo pravo vrijeme za to. Mnogi ce reci da je to skupo i da prevazilazi nase mogucnosti,no da smo poceli 98-99 sa izgradnjom stadiona sada za 15 godina poslije,imali bi vec nesto,bili bi negdje ,dok ovako jos uvijek ovisimo o milosti birokrata i lopinasa iz centra za unistavanje novca i gubljenje vremena. Nostalgija je lijepa,ja na Kosevo idem nekih 30-ak godina ali sam svjestan da nije nase,da smo u tudzoj kuci.
@ opetja je isto u pravu na izborima,posebno u opcini Centar,treba paziti koga se bira,treba birati iskljucivo nase ljude a ima ih,oni ako dodzu na pravo mjesto,mogu nam puno valjati u borbi sa birokratsko/lopovskom masinerijom opcine Centar.
ledeni_caj

#83 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by ledeni_caj »

Jedino rjesenje je krpiti ovaj stadion, izgradnja novog su mokri snovi. Za milion (a ni toliko nemamo) ce biti spreman da se a njemu igraju sve tekme, kako je isplatnije i jedino rjesenje gradnja neceg novog sto je 15 puta skuplje?
rajv0sa

#84 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by rajv0sa »

Da li će ikada napraviti je**ni semafor ? Onaj jad samo što se nije raspao ,nebi me čudilo kad bi na drvenome završili .
Hantraga

#85 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Hantraga »

A zar nemogu navijaci od kuce da ponesu svoje stolice i sjede na njima...

da li bi UEFA to dopustila? :D
luckylaka

#86 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by luckylaka »

Hantraga wrote:A zar nemogu navijaci od kuce da ponesu svoje stolice i sjede na njima...

Mogu ali ne moze sad jedan ponijetiiz kuhinje,jedan iz basce,jedan iz kafane sve moraju biti iste :D
Smail Aga

#87 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Smail Aga »

ledeni_caj wrote:Jedino rjesenje je krpiti ovaj stadion, izgradnja novog su mokri snovi. Za milion (a ni toliko nemamo) ce biti spreman da se a njemu igraju sve tekme, kako je isplatnije i jedino rjesenje gradnja neceg novog sto je 15 puta skuplje?
Krpljenje ovoga stadiona ( Koseva ) nije nas posao ni nas problem. FK Sarajevo ne treba a i nece dati ni fening za bilo sta na Kosevu,to je stadion koji pripada opcini Centar a njime upravlja CSR. Mi ga samo iznajmljujemo za odigravanje utakmica. Ako opcina Novi Grad moze praviti stadion Olimpicu ,trebala bi i nas pogurati opcina Centar ili Grad,Kanton. Mada najbolje da nas ne guraju. Ako Banovici,Slavije,Kozare i ini mogu praviti svoje stadione,sasvim solidne,niko me ne moze ubjediti da Sarajevo ne moze praviti svoj stadion,posebno raunajuci na broj navijaca. Broj navijaca govori o potencijalnoj finansijskoj solventnosti. Na primjer za stadion Sarajeva sam prvi spreman uloziti svoj rad i slobodno vrijeme,dati bespovratnu donaciju,kao i uloziti novac kroz bilo koju opciju ulaganja a vjerujem i hiljade drugih ljudi. Dok za Stadion Kosevo u vlasnistvu Opcine Centar i CSR nisam spreman dati ni probusenoga feninga.
SmokingMan

#88 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by SmokingMan »

Smail Aga wrote:
ledeni_caj wrote:Jedino rjesenje je krpiti ovaj stadion, izgradnja novog su mokri snovi. Za milion (a ni toliko nemamo) ce biti spreman da se a njemu igraju sve tekme, kako je isplatnije i jedino rjesenje gradnja neceg novog sto je 15 puta skuplje?
Krpljenje ovoga stadiona ( Koseva ) nije nas posao ni nas problem. FK Sarajevo ne treba a i nece dati ni fening za bilo sta na Kosevu,to je stadion koji pripada opcini Centar a njime upravlja CSR. Mi ga samo iznajmljujemo za odigravanje utakmica. Ako opcina Novi Grad moze praviti stadion Olimpicu ,trebala bi i nas pogurati opcina Centar ili Grad,Kanton. Mada najbolje da nas ne guraju. Ako Banovici,Slavije,Kozare i ini mogu praviti svoje stadione,sasvim solidne,niko me ne moze ubjediti da Sarajevo ne moze praviti svoj stadion,posebno raunajuci na broj navijaca. Broj navijaca govori o potencijalnoj finansijskoj solventnosti. Na primjer za stadion Sarajeva sam prvi spreman uloziti svoj rad i slobodno vrijeme,dati bespovratnu donaciju,kao i uloziti novac kroz bilo koju opciju ulaganja a vjerujem i hiljade drugih ljudi. Dok za Stadion Kosevo u vlasnistvu Opcine Centar i CSR nisam spreman dati ni probusenoga feninga.
:thumbup:
Hantraga

#89 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Hantraga »

luckylaka wrote:
Hantraga wrote:A zar nemogu navijaci od kuce da ponesu svoje stolice i sjede na njima...

Mogu ali ne moze sad jedan ponijetiiz kuhinje,jedan iz basce,jedan iz kafane sve moraju biti iste :D
Onda najbolje kafanske, jel njih ima najvise, a i svi idu na stadion iz kafane... :D
valterbranisarajevo

#90 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Ovo je "čuveni" član 15 iz UEFA pravilnika kojim se propisuje izgled stolica:

Article 15 - Stands and spectator facilities

1 Seats for spectators must be individual, fixed (e.g. to the floor), separated from
one another, shaped, numbered, made of an unbreakable and non-flammable
material, and have a backrest of a minimum height of 30cm when measured
from the seat.

2 The use of temporary stands is prohibited.

3 The stadium must be equipped with refreshment and catering facilities for all
spectators in every sector of the stadium.
ledeni_caj

#91 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by ledeni_caj »

Smail Aga wrote:
Kukamo kako trebaju stolice, kako se ne mozemo igrati eventualne grupe na njemu, ocigledno jeste nas problem. Od tih pobrojanih stadiona malo koji je u vlasnistvu nekog kluba, nego su u vlasnistvu opstine, grada, ili cega vec, kao i Kosevo kod nas. Drugo, jedna je stvar za 15 godina napraviti tribinicu sa 2000 mjesta i to zvati stadionom, a drugo uci u projekat pravljenja stadiona, koji jos ispunjava uslove za euro tekme :-) U svakom slucaju mi kao klub ne mozemo ni jedno. Ostaje nam samo Kosevo, a nismo jednom mi u saradnji sa opstinama ili cime vec ulagali u njega.
SmokingMan

#92 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by SmokingMan »

ledeni_caj wrote:
Smail Aga wrote:
Kukamo kako trebaju stolice, kako se ne mozemo igrati eventualne grupe na njemu, ocigledno jeste nas problem. Od tih pobrojanih stadiona malo koji je u vlasnistvu nekog kluba, nego su u vlasnistvu opstine, grada, ili cega vec, kao i Kosevo kod nas. Drugo, jedna je stvar za 15 godina napraviti tribinicu sa 2000 mjesta i to zvati stadionom, a drugo uci u projekat pravljenja stadiona, koji jos ispunjava uslove za euro tekme :-) U svakom slucaju mi kao klub ne mozemo ni jedno. Ostaje nam samo Kosevo, a nismo jednom mi u saradnji sa opstinama ili cime vec ulagali u njega.
Eh kad bi nam prepisali vlasništvo...
Smail Aga

#93 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Smail Aga »

ledeni_caj wrote:
Smail Aga wrote:
Nazalost ,nisi u pravu,mi se oko stadiona nista ne pitamo i nista ne odlucujemo. Mi nismo cak ni podstanari na njemu. Zbog stolica imamo vec sada ogroman finansijski gubitak a ako u pley-offu izvucemo atraktivnoga protivnika ,nas gubitak ce biti milionski i pri tome apsolutno ne mozemo nista uciniti. Samo pisati molbe. Znaci nas status oko stadiona je nerijesen. Zrinjski je dobio stadion od Grada Mostara na 99 godina i to je njihov stadion. Mislim da je stadion Buducnosti iz Banovica u njihovom vlasnistvu i apsolutno ispunjava euro uslove,isto kao i stadion Sirokoga Brijega. Ne znam da li si iz Sarajeva ali ja znam sta je bilo na mjestu stadiona Slavije prije livada i zivica a na tom mjestu su napravili stadion za par godina. Solidan stadion,koji lako moze ispuniti euro uslove i koji prima 15-ak hiljada gledalaca. Slavija iz Lukavice !!! Pitanje stadiona je krucijalno za klub i mora se rijesiti ako mislimo napredovati kao klub. Postoje samo dva rjesenja . 1 Dobiti na upravljanje Stadion Kosevo. 2 Praviti vlastiti stadion. Bolje je imati vlastiti stadion od 2-5 hiljada mjesta za prvenstvo nego placati extra skupo iznajmljivanje CSR-u. A kada igramo jace utakmice uvijek mozemo iznajmiti Kosevo,kao sto to radi i Zeljeznicar i Slavija i Modrica i svako drugi. Znam da su ljudi emotivno vezani za Kosevo i ja sam. Gledam tamo utakmice od 1975 ali sam oduvijek bio za to da moramo imati SVOJ stadion,pa kakav-takav ali nas.
Opetja033

#94 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Opetja033 »

Cinjenica je da je u danasnjem fudbalu, sa ekonomske strane gledista, prvo i osnovno imati vlasnistvo nad svojim stadionom. Cak su i zabari krenuli tim putem. To je osnova i polazna tacka.
Ja bih vise volio da preuzmemo vlasnistvo nad AFH, nego da gradimo novi - ali i jedno i drugo su nazalost mokri snovi (sto neko rece)
Smail Aga

#95 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by Smail Aga »

Opetja033 wrote:Cinjenica je da je u danasnjem fudbalu, sa ekonomske strane gledista, prvo i osnovno imati vlasnistvo nad svojim stadionom. Cak su i zabari krenuli tim putem. To je osnova i polazna tacka.
Ja bih vise volio da preuzmemo vlasnistvo nad AFH, nego da gradimo novi - ali i jedno i drugo su nazalost mokri snovi (sto neko rece)
Nikada niko nije pokusao da isforsira opciju rjesenja stadiona,osim pomenutoga Hame Granova. O kojem ne bih trosio rijeci. Mislim da poslije osnovne finansijske konsolidacije,koja ce nadam se uslijediti,jedno od prvih pitanja kojima se uprava kluba mora posvetiti je rjesavanje pitanja stadiona. Prosle godine smo pretrpjeli finansijske gubitke,ove godine cemo imati ogroman gubitak,govorim o evropskim utakmicama. Posebna tema je sto mi tokom prvenstva placamo extra skupo iznajmljivanje neuslovnoga Koseva,na kojem uopste nemamo uslova za trening. Nijedna od nasih selekcija,posebno je kriticno za pijetlice. Ako mislimo biti jak klub u regionalnim ,pa i u evropskim mjerilima,moramo,bas moramo,izgraditi svoj sportski centar sa stadionom. Naravno da ne moze preko noci i naravno da opet ne moze bez pomoci drzave,federacije,kantona,grada,opcine kao i jakih firmi. Ali ako se pocne,pocne sa planom i entuzijazmom i uradice se. Da smo poceli 98-e,danas bi imali svoj sportski centar i svoj stadion. Protracili smo 15 godina u nista.
emigrazione

#96 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by emigrazione »

http://www.bhdani.com/arhiva/188/t18811.shtml

Kosevo bez FKS nema apsolutno nikakvu svrhu postojanja, isto kao Skenderija bez Bosne. Podhitno ozivjeti inicijativu da se taj stadion dodjeli nama pa tek onda planirati nekakvu buducnost, do tad je sve prezivljavanje. Resa rahmetli je jedini imao viziju, kakav Granov i ostali lopinasi
valterbranisarajevo

#97 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Danas je na potezu NSBiH.

Međutim, tako bi ostalo da se postavi još 6.000 stolica na zapadnoj tribini te još 2.000 stolica koje su polomljene na preostale tri tribine. Za taj ostatak smo se obratili Nogometnom savezu BiH i njihov bi Komitet sutra trebao donijeti odluku da li će taj posao platiti i povjeriti našem najpovoljnijem izvođaču - Malcomu“, kazala je Polić za Klix.ba.
samo_ti

#98 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by samo_ti »

Koliko je moguce da se dogovori sponzorstvo sa nekim, lupam BHTelekom, i da oni stave svoj logo na tu tribinu a zauzvrat da plate strilice, njihovo postavljanje i sve sto ide sa tim !?
Nesto slicno kao sto je na Marakani, Gazprom pise preko cijelog istoka :)
Mozda je moguca neka takva varijanta, a ta sredstva preusmjeriti na te neke ostale radove ( ali ruku na srce, na Kosevu treba jos bruku stvari odraditi ) :)
The 51st State

#99 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

Post by The 51st State »

kod nas ne postoji pojam investiciono odrzavanje, bas me interesuje ta stavka u bilansu CSR-a.
valterbranisarajevo

#100 Re: Hoćemo nove stolice na zapadnoj tribini! (anketa)

samo_ti wrote:Koliko je moguce da se dogovori sponzorstvo sa nekim, lupam BHTelekom, i da oni stave svoj logo na tu tribinu a zauzvrat da plate strilice, njihovo postavljanje i sve sto ide sa tim !?
Nesto slicno kao sto je na Marakani, Gazprom pise preko cijelog istoka :)
Mozda je moguca neka takva varijanta, a ta sredstva preusmjeriti na te neke ostale radove ( ali ruku na srce, na Kosevu treba jos bruku stvari odraditi ) :)
I ja sam o ovome razmišljao, čak kada bi pomogli u obliku donacije jer svake godine podijele milione u ove svrhe...
Post Reply