Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?

Avangardan

Post by Avangardan »

elviss83 wrote:Samo hocu da ti kazem da ti to bosanski pravoslavac stavljaju u usta jer i bosnjacima muslimanima stavljaju srbi u usta turcin.A ti budi sta god hoces sto se mene tice mozes i volit srbiju i ja volim jako italiju.Al smijesno mi je i ne mogu razumjet one (mozda i tebe) koji vole vise neku drugu drzavu nego onu u kojoj su rodjeni i u kojoj zive.....
Jedina zemlja koju sam voleo od sveg srca je bila juga
elviss83

Post by elviss83 »

Avan za koga si navijao u fudbalu Bosna - Srbija ?????
Meyra

Post by Meyra »

Izvini Avangard,
ja nisam znala da ti nisi prpadnik pravoslavne vjere.
A nisam ni Tebe licno zvala ovako ili onako . Ja sam cijelo vrijeme govorila samo o ljudima koji zive na ovoj zemlji i ciji djedovi i pradjedovi su na ovoj zemlji zivjeli, a sigurno da svak ima slobodu da svojoj ljubavi nadje objekat koji hoce.

Meyra
Avangardan

Post by Avangardan »

elviss83 wrote:Avan za koga si navijao u fudbalu Bosna - Srbija ?????
Ka d je onu sansu pred karaj utakmice promasio p antelic ,bilo mi drago
prvi put da pozelim da srbija ne dobije utakmicu!

Najvise sam voleo da bude nerjeseno

Medjutim posle "navijanja"- ubij Srbina!?!

Ja vise ne navijam za reprezentaciju BIH!
Avangardan

Post by Avangardan »

Meyra wrote:Izvini Avangard,
ja nisam znala da ti nisi prpadnik pravoslavne vjere.
A nisam ni Tebe licno zvala ovako ili onako . Ja sam cijelo vrijeme govorila samo o ljudima koji zive na ovoj zemlji i ciji djedovi i pradjedovi su na ovoj zemlji zivjeli, a sigurno da svak ima slobodu da svojoj ljubavi nadje objekat koji hoce.

Meyra
hmm cemu takvi lapsusi??
Vjerovatno namjerno!

Ja jesam pripadnik pravoslavne vjere!

ali sam po nacionalnosti SRBIN!

Nacionalnost je jedno a vjeroispovjest je nesto sasvim drugo!

Ma znas ti to dobro , samo se pravis naivna!
margareta

Post by margareta »

Avangadni tako i treba biti nacionalnost jedno a vjeroispovjest drugo.
Avangardan

Post by Avangardan »

margareta wrote:Avangadni tako i treba biti nacionalnost jedno a vjeroispovjest drugo.
Pa normalno pravolslavlje nije nacija vec je dio
hriscanske religije.
Avangardan

Post by Avangardan »

Meyra wrote:Hallo reaktor,
Ti imas pravo ja stvarno sad nisam bila od rjeci. Ali vodili smo zivu diskusiju i tako sam se opet ponovo zaglavila. Ali eto. Najvaznije je da razgovaramo.
Meyra
Sta to reaktor ima pravo?

Ma sve dok vi budete ignorirali srbe kao narod bosna ca tavorit na dnu evropske ljestvice!
Ajrodrom2

Post by Ajrodrom2 »

HRVAT-BIH wrote:
elviss83 wrote:Sto se moramo pomiriti???Oni koji vole Bosnu vole i jedni druge... a oni koji ne vole Bosnu ... pas im mater ..... istjeracemo ih
ili ste s nama ili s teroristima...

ja volim prije svega sam sebe i svoju obitelj, a demagogije mi je dosta jer sam ipak dosta stariji od tebe. ti si jos u toj fazi, imas vremena za takve stvari.

i na kraju ima ih dosta sto ju ne mrze a mozda bi i voljeli da ju ne brane takvi koji pjevaju kako u njoj nema mjesta za srbe i hrvate.

bi li ti volio bih, koju bi mi propagirali: u kojoj nema mjesta za bosnjake naprimjer?

ta "ljubav" prema bih ju unistava vise nego sto je ikada mogu unistiti hrvatska ili srbija....osim toga ta "ljubav" je protuustavna i ilegalna vise nego odvajanje teritorija u korist druge drzave!
U pravu si Hrvat. Mislim da ste skrenuli s teme, definitivno ne pravite progres ka pomirenju naroda. I neko je dobro reko, hajmo prvo biti ljudi pa onda sve ostalo.

Pravoslavci i katolici u BIH su Srbi i Hrvati i tu nema dileme. :oops: Na kraju krajeva i u ustavu pishe da su konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bosnjaci, dakle Bosanac pravoslavne ili katolicke vjeroispovjesti otpada, kako god okrenes, istorijski ili ustavno.
Meyra

Post by Meyra »

Halo avangard,
ja niposto ne ignorisem ni Srbe u Srbiji ni Hrvate u Hrvatskoj. Cak ni one Bosance ne ignorisem koji nemaju nikakve korijenove tamo ali sami sebe tako zovu.

Ja samo pokusavam da trazim odgovor na ovo Pitanje postavljeno na pocetku.

Ima jedna divna pjesma kuju mi kcerka ponekad kad je dobre volje svira na gitari..: And the answer my frend is slowing in the wind....... the answer...

(A odgovor moj Prijatelju zna samo vjetar.... )

Meyra
BECHO

Post by BECHO »

Nego, da zatefterim jedan u nizu bisera sa foruma: Pocinioc=zrtva, Milosevic=zrtveni jarac, autovozac=zrtva, onaj zgazeni,ubijeni,ranjeni=sam kriv sto je postao zrtva zrtve! :roll: Ma Margi je meni zakon! :-)
Stolee

Post by Stolee »

E jebiga ljudi...Kako mislite stvoriti mir u Bosni a negirate da u BiH zive Srbi i Hrvati?
Tuga

Post by Tuga »

dragi i slatki moj moderatore!

definiraj mi MOLIM TE rijec ZACHATAVANJE da i ja sta razumijem.
nekonatam zasto me brises?

e sad hvala i tebi unaprijed
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

moderator wrote:
Tuga wrote:dragi i slatki moj moderatore!

definiraj mi MOLIM TE rijec ZACHATAVANJE da i ja sta razumijem.
nekonatam zasto me brises?

e sad hvala i tebi unaprijed

postovani/a,

tema je sa naznakom "ne propusti". Dakle, trazi se misljenje o odredjenom pitanju, u ovom slucaju o naslovu teme, a posto je sama tema bila odlutala od svoje prvobitne namjere, brisani su komentari koji nemaju veze sa istom kao i oni koji za cilj imaju puko prisustvo na diskusiji o temi o kojoj se nema bas puno sta reci.

ova tema ostaje odredjeno vrijeme pri vrhu i svi neozbiljni i neargumentovani komentari ce biti uklonjeni.

nadam se da si zadovolj(a)n/a odgovorom

lijep pozdrav
Onda se moze obrisat makar pola postova na svakoj temi... :roll:

A od "pomirenja" nema nista ljudi, to i sami znate, kad se ne slazu pismeni ljudi koji koriste racunare i pice po forumima, kad ce se tek pomirit oni ostali...

Uostalom nek mi neko objasni ko se s kim treba pomirit ? Ja protiv normalnog naroda nemam nista, al vala nekoliko hiljada ljudi bi objesio i to da ne izgubim sekundu sna zbog tog, jel se treba njima sta oprostit slucajno ? :D
kike

Post by kike »

Nisam pristalica bezuvjetnog pomiranja niti "bratstva i jedinstva"

Pristalica sam zajednickih interesa i teznje ka tim ciljevima, sa tolerantnim suzivotom bez velikog ljubljenja.

Za nekoliko narednih desetljeca

Poslije, bumo vidjeli
Tuga

Post by Tuga »

ja sam za "SVAKO SEBI" sto se tice Bosne

This is the end, my only frend...the end
smackhead

Post by smackhead »

Meyra wrote:Nisu bas svi ali velika vecina jeste.
Ima i onih sto su se oduvijek izjasnjavali tako. Jedan od mojih najboljih jarana je momak iz Zap. Mostara. Kada smo se upoznali odmah je stavio do znanja da on nije Bosanski Katolik niti Bosanski Hrvat vec Hrvat i ja sam ga kao takvog prihvatio. Ni na pamet mi ne pada da mu ja sad trubim e kako to i slicno. Covjek kaze da se tako oduvijek izjasnjavao kao i cijela mu familija i ko sam sad ja da mu trubim sta on treba da bude. Momak je i mene prihvatio za ono sto sam ja i nikad ni on meni nije rekao kako da sam nekad bio Musliman a sad sam Bosnjak. Momak voli BiH kao svoju domovinu (cak vise nego Cro) ali izjasnjava se tako kako se izjasnjava i ja licno nemam problem sa tim. Budi ono sto zelis da budes ali prije svega budi covjek.

Tek sam kasnije procitala Tvoj Posting i zato ga zitiram jer je jedino ispravan da bude na kraju ove Diskusije.

" Momak voli BiH kao svoju domovinu (cak vise nego Cro) ali izjasnjava se tako kako se izjasnjava i ja licno nemam problem sa tim. Budi ono sto zelis da budes ali prije svega budi covjek."

Prijateljski pozdrav .
Meyra
draga meyra,
bosnjaci su oni koji su tek nedavno odlucili sta zele da budu, odnosno kako da se zovu. pogledaj popis iz 91.ve i vidices da se tada niko nije izjasnio kao bosnjak. izjasnjavali ste se kao muslimani i onda presaltali na "bosnjak". niko se prije nije tako ni osjecao ni izjasnjavao osim mozda adila zulfikarpasica i tunje filipovica. cak ni alija nije dugo htio pristati na naciju "bosnjak", a sjecam se recimo, intevjua dine merilina iz 90 gdje se cudi "bosnjacima" i govori kako ce uvijek biti Musiman, a ne neki "bosnjak". a i sad je to na klimavim nogama jer kako vidim ti mjesas bosnjak i bosanac, da se uvede nacija bosanac bosnjaci bi nestali u sekundi. bosanac je regionalna ili drzavna pripadnost, pa ako hoces i mentalitetni kvalitet, ali sigurno nije i ne moze da bude nacionalnost.

samo srbi i hrvati su konstanta u bih. jos u 19. stoljecu taj nacionalni identited vec je bio definitivno zacrtan. mada, svi u evropi tada su smatrali stanovnike bosne srbima sa tri religije. evo ti link katolicke enciklopedije i popisa iz 1985.

http://www.newadvent.org/cathen/02694a.htm

Population

According to the census of 22 April 1895, Bosnia has 1,361,868 inhabitants and Herzegovina 229,168, giving a total population of 1,591,036. The number of persons to the square mile is small (about 80), less than that in any of the other Austrian crown provinces excepting Salzburg (about 70). This average does not vary much in the six districts (five in Bosnia, one in Herzegovina). The number of persons to the square mile in these districts is as follows: Doljna Tuzla, 106; Banjaluka, 96; Bihac, 91; Serajevo, 73, Mostar (Herzegovina), 65, Travnik, 62. There are 5,388 settlements, of which only 11 have more than 5,000 inhabitants, while 4,689 contain less 500 persons. Excluding some 30,000 Albanians living in the south-east, the Jews who emigrated in earlier times from Spain, a few Osmanli Turks, the merchants, officials. and Austrian troops, the rest of the population (about 98 per cent) belong to the southern Slavonic people, the Serbs. Although one in race, the people form in religious beliefs three sharply separated divisions: the Mohammedans, about 550,000 persons (35 per cent), Greek Schismatics, about 674,000 persons (43 per cent), and Catholics, about 334,000 persons (21.3 per cent). The last mentioned are chiefly peasants. The Mohammedans form the mass of the population in the region called the Krajina in the north-west, in the district of Serajevo and in the south-eastern part of the territory; the Greek Schismatics preponderate in the district of Banjaluka. The Catholics of the Latin Rite exceed the other two denominations only in the district of Travnik and in northern Herzegovina. There are in addition 8,000 Jews and 4,000 Protestants. Divided according to occupation 85 per cent of the population are farmers or wine-cultivators (1,385,291). There are 5,833 large estates, the owners of which are chiefly Mohammedans, 88,970 cultivators of land not their own (kmeten), 88,867 free peasants who own the land they till, and 22,625 peasants who own farming-land and also cultivate the land of others. The population of the towns is small.

da su srbi u bih bili srbi i u austrougarskoj, a ne nekakvi bosanci pravoslavci ili bosnjaci pravoslavci (pravoslavlje to je religija, nema veze sa nacijom), svjedoci i pjesma alekse santica iz
1880-ih.

MOJE SRPSTVO

Što je nebu sunce sjajno, što krepošću višnjeg blista;
Što je polju cv'jeće bajno, a cvijeću rosa čista;

Što j' sokolu krš i st'jena gdje šstari, gdje se vije.
Više koga razjarena čsto ljuta munja bije;

Što je orlu smjelog leta ta visina neba sveta,
S koje gordo, u prašini, on prezire crva kleta;

Što je gori izvor-vrelo, lipe cvjetne, jele vite,
I u travi mirisave ljubičice one skrite;

Što j' lahoru miris ruža tihim letom što ga nosi,
Pa ga milo svakom daje, njim se diči i ponosi;

Što je pjesma slavlju milom, što je tici lako krilo,
Što je oku vid i svjetlost: to je meni Srpstvo milo!

Kao oganj, vatra živa u mom srcu ono gori!
S njime moja duša sniva, o novome danku, zori...

Svi oblaci da s' razviju - srdžbe strašne ponajveće,
Pa na njega da se sliju, ugasit' ga srcu neće!

Da s' njega gorda sila digne, demon... onaj ljuti,
Iskru svetu Srpstva mila ne može mi otrgnuti.

Njemu služim, vjerno, pravo, svetinja mi mila to je!
Zdravo da si, Srpstvo slavno, ponajveće blago moje!

U Mostaru, 1889.
Meyra

Post by Meyra »

Svi hoce u "Evropu" a neki nece ni sa susjedom da se pomire.

Od granice Hrvatse -Slovenije, putujem i do Sjevernog mora nema ni jedne jedine granice vise.

Ljudi moramo se opametiti, ne voliti.

Samo sagledati zajednicke interese a nase zajednicke interese (jer zivimo zajedno), SAMO ZAJEDNO mozemo ostvariti.

Svi koji nas vrbuju da sa njima ostvarimo svoje interese , lazu i misle na interese regije gdje ONI zive i gdje ce sebi uljepsati zivot a mi opet ostasmo zajedno u nasem loncu da se kuhamo.

Svima lijep vikend zeli...
Meyra
smackhead

Post by smackhead »

elviss83 wrote:Samo hocu da ti kazem da ti to bosanski pravoslavac stavljaju u usta jer i bosnjacima muslimanima stavljaju srbi u usta turcin.A ti budi sta god hoces sto se mene tice mozes i volit srbiju i ja volim jako italiju.Al smijesno mi je i ne mogu razumjet one (mozda i tebe) koji vole vise neku drugu drzavu nego onu u kojoj su rodjeni i u kojoj zive.....
nije bas druga drzava, nego maticna. nije isto maticna drzava i ona koja nema blage veze s tobom.
smackhead

Post by smackhead »

Meyra wrote:Svi hoce u "Evropu" a neki nece ni sa susjedom da se pomire.

Od granice Hrvatse -Slovenije, putujem i do Sjevernog mora nema ni jedne jedine granice vise.

Ljudi moramo se opametiti, ne voliti.

Samo sagledati zajednicke interese a nase zajednicke interese (jer zivimo zajedno), SAMO ZAJEDNO mozemo ostvariti.

Svi koji nas vrbuju da sa njima ostvarimo svoje interese , lazu i misle na interese regije gdje ONI zive i gdje ce sebi uljepsati zivot a mi opet ostasmo zajedno u nasem loncu da se kuhamo.

Svima lijep vikend zeli...
Meyra
sta se bunist protiv granica kad ste odlucili izdvojit se od jugoslavije. ne kontam takvu logiku.
kike

Post by kike »

Odluceno je dvotrecinskom vecinom na referendumu ne odvojiti se od Yugoslavije nego krnje Yugoslavije ili Srboslavije.

To je ta bitna razlika

Odlucili se odvojiti od agresivne politike Milosevica, pobjeci od njegovih fotokopiranih slika na svakom kamionu ili u svakom birtusu od "dogadjanja naroda" velikosrpstva i bradatih spodoba koji su uz rakiju orgijali po Kninu

Od toga smo se odvojili , a to nije ono sto pises da je Yugoslavija
spiel4

Post by spiel4 »

kike wrote:Odluceno je dvotrecinskom vecinom na referendumu ne odvojiti se od Yugoslavije nego krnje Yugoslavije ili Srboslavije.

To je ta bitna razlika

Odlucili se odvojiti od agresivne politike Milosevica, pobjeci od njegovih fotokopiranih slika na svakom kamionu ili u svakom birtusu od "dogadjanja naroda" velikosrpstva i bradatih spodoba koji su uz rakiju orgijali po Kninu

Od toga smo se odvojili , a to nije ono sto pises da je Yugoslavija
potpisujem svaku rijec
zzzzz

Post by zzzzz »

draga meyra,
bosnjaci su oni koji su tek nedavno odlucili sta zele da budu, odnosno kako da se zovu. pogledaj popis iz 91.ve i vidices da se tada niko nije izjasnio kao bosnjak. izjasnjavali ste se kao muslimani i onda presaltali na "bosnjak". niko se prije nije tako ni osjecao ni izjasnjavao osim mozda adila zulfikarpasica i tunje filipovica
Laz, na popisu iz 91' se 5% stanovnistva oglusilo na Alijine nebuloze o zbunjivanju naroda te se izjasnilo kao Bosnjaci, medju kojima je i moja malenkost.
Nazalost, projekat zatiranja nacionalnog identiteta Bosnjaka je urodio plodom i to se moglo vidjeti 91' kad smo se po prvi pu mogli slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Ideja velike Srbije je ovisila upravo o uspjesnosti tog projekta i ne trebam ti govoriti koliko je posljednji okupator nase zemlje ulagao u to od 1918 pa na ovamo.

Velika Srbija nije vidjela problem samo u Bosnjacima, ovo isto se pokusavalo uraditi i Makedoncima pa i Crnogorcima. U vezi sa Makedonijom, nisam siguran u ovaj izvor pa neka me neko demantuje ako nije istina, cuo sam da je tamo bilo zabranjeno govoriti makedonski izmedju dva svjetska rata. Kraljevina SHS je vidjela problem u njihovom maternjem jeziku na putu posrbljavanja tamosnjeg stanovnistva.
Chat Nick

Post by Chat Nick »

zzzzz wrote: Laz, na popisu iz 91' se 5% stanovnistva oglusilo na Alijine nebuloze o zbunjivanju naroda te se izjasnilo kao Bosnjaci, medju kojima je i moja malenkost.
Nazalost, projekat zatiranja nacionalnog identiteta Bosnjaka je urodio plodom i to se moglo vidjeti 91' kad smo se po prvi pu mogli slobodno izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Ideja velike Srbije je ovisila upravo o uspjesnosti tog projekta i ne trebam ti govoriti koliko je posljednji okupator nase zemlje ulagao u to od 1918 pa na ovamo.
Da, da TITO je bio velikosrbin...
Koje nebuloze...
margareta

Post by margareta »

:-) u IXX stoljecu Hrvati su se zvali Bosnjaci :-)
Post Reply